24. maj, 2010 | Igor Bizjan

Olimpija umira!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Spomnimo se polne tivolske dvorane in košarkaškega kluba Olimpije v najboljših časih. Polna dvorane navdušenih navijačev, politiki so se drenjali na VIP prostoru. Številni podjetniki so se hoteli sončiti v slavi uspešnega kluba, ki je premagoval najbolj zveneče velikane evropske košarke. Sagadin je kupoval igralce po osebnih željah, za nekatere so plačali tudi po pol milijona mark. Olimpija je z zlato generacijo osvojila evropski pokal in prišla v Final Four. Sponzorji, uspešna državna podjetja, so veselo zalagala klubsko blagajno, govorilo se je, da so kuverte veselo romale iz rok v roke in za vsakega vpletenega se je pri koritu našlo obilno kosilce, brez tveganja lastnih finančnih vložkov in ugleda. Podkupovanja in nepravilnosti niso bila obravnavana na sodišču, govorice nikoli niso dobile epilog, poslovne knjige so skrivnostno izginile. Imena tistih, ki so se obilno omastili krožijo po koluarjih in  so dobro znana naši športni javnosti.

Potem se je začela vulgarna privatizacija in tajkuni so ustavili pipico. Kateri lastnik, prej državnega podjetja, bi za pol milijona EUR kupil pano ob igrišču in za to dobil nekaj lepih besed, saj vsi vemo, da se zaradi zakonodaje, pri nas vlaganja v šport ne izplačajo. Vsi so gledali le na svoj žep, apetiti in želje po športnem uspehu pa so bile še vedno megalomanske. Zdrs v katastrofo, je po neuspešni sezoni z Model Group, nekaj časa uspešno zadrževal pridni in varčni košarkaški zanesenjak Janez Rajgel, ker pa ni pripadal nobeni politični opciji, so se ga po hitrem postopku rešili.

Letošnja sezona se je začela obetavno, zveneča domača imena so polnila dvorano,a volje in želje je po nekaj zaostankih plač kaj hitro zmanjkalo in fantje so se raztepli po finančno normalno delujočih klubih. Na koncu je ostalo sedem veličastnih, ki  se do zadnje kaplje krvi, lačni in brez osnovnih življenjskih pogojev, pošteno borijo za potapljajoči klub. Domača fanta, Jaka Klobučar in  kapetan Sašo Ožbolt zaslužita še posebno pohvalo. Pred mesecem dni smo jih srečali v restavraciji, kjer so jedli na bone, sedaj pa so jim tudi redni obrok ukinili, saj klub že več mesecev ni poravnal zapadlih obveznosti. Govori se, da jim nekaj denarja za osnovno preživetje daje trener Jure Zdovc. Nemanja Aleksandrov, bi za 1000 EUR dokončal sezono, pa se ni našlo denarja. Nekaterim hočejo v stanovanjih odklopiti elektriko.

Govori se, da Zoran Janković trka na številna vrata, a se bojijo, da hoče v  klubu prevzeti oblast, nekaterim pa tudi ni pogodu njegova zmaga na prihajajočih volitvah. Zgodbice  in nepreverjene govorice krožijo kot odpadlo jesensko listje, denarja ni, dolgovi se večajo, ugledni politiki se v velikem loku izogibajo dvorane Tivoli, kjer nekaj utrujenih fantov tlači nočna mora, da bodo sami stali ob krsti nekoč slavnega košarkaškega središča, ki je bil ponos prestolnice. Izpod  Rožnika je bilo v samo ozvezdje NBA lansiranih veliko igralcev, kar je ob majhnosti države iz katere izhajajo svetovni čudež.

Ko se v vrhunski šport vpletajo politikantske igrice, pohlep posameznikov, prevlada nad etičnimi vrednotami športa, se dogaja agonija brez primere o kateri ne piše nihče. Seveda, dragi novinarji, lepo je pisati o nogometu, kjer se cedita med in mleko, samotnih, obupanih košarkarjev pa nihče ne povoha. Globoko sklanjam glavo v žalosti in pljuvam v obraz vsem tistim, ki so v dolgih letih pripomogli, da se je Olimpija znašla na osmrtnici. SRAM VAS JE LAHKO!

Igor Bizjan

P. S.:
Nekateri igralci zaradi neizplačanih obveznosti tožijo klub Union Olimpija preko FIBE, dokler pogodbeni zneski ne bodo izplačani, klub ne bo mogel tekmovati v evropskih košarkaških tekmovanjih. Obeta se črn scenarij!!!

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
21 x komentirano
  • Klemen je rekel/-la:

    Kapo dol fantom, ki še vztrajajo!
    Za Rajglja se ve, da je edini nekaj naredil za klub!

    • britev je rekel/-la:

      Tam, kjer je JANKOVIĆ načeljeval se je on in njegova ideološka žlahta brisala dupe z našim denarjem, bankovci, toliko ga je bilo !
      Sinovi pa hodijo po rolice v poštni nabiralnik na CYPRUS, po ugotovitvah in poročanju POŽARJA !!!!
      Naj ta pralnica denarja že enkrat crkne , V DOBROBIT NAS VSEH !

  • NoMercy je rekel/-la:

    tudi tam, kjer so bili največji rudniki zlata so se pobrale tudi zadnje “kurbe”, ko je zmanjkalo univerzalne menjalne vrednosti: denarja :)
    ————————
    koliko € bi morala biti vstopnica, da bi klub posloval nulo???!

    • IGOR BIZJAN je rekel/-la:

      Vitezi(Igralci) so ostali, podgane(Politiki, podjetniki) so zapustili potapljajočo ladijo. Prokleta banda brez vesti!!!

    • NoMercy je rekel/-la:

      banda brez vesti so ti, ki crkovin hočejo prikazati kot živo in upajo na nebeško mano, da jih bo kdo rešil.
      Če ne gre - ne gre. Če ni denarja se gre v bankrot. Simpl.
      Še tega se manjka, da mi to crkovino obesijo na reševanje iz proračuna!!

  • mujo je rekel/-la:

    Morda ne bi bilo za začetek prodati Sagadinove 20+ metrske jahte in ostalih bogatinskih ostankov, ki si jih je banda nakradla na plečih Olimpije?

  • ... je rekel/-la:

    Naj da Kučan nalog in sprosti denar z udbovskih računov v tujini!!!

  • bine bone je rekel/-la:

    Dol mi visi Olimpija. nazadnje sem gledal košarko v tivoliju, ko je igral še Basin. He, he…

  • Gašper je rekel/-la:

    Če me spomin ne vara, je bilo podjetje Modul Group in ne Model Group.

  • bine bone je rekel/-la:

    Naj čimprej crkne ta socialistični klub. Tam je kot v bivši jugi, noben ni vedel kdo pije in kdo plača. Razen partije. Tko nekak je tudi zdaj. Zdovc se naj neha venomer po čel praskat. Prav moteč je s to svojo navado.

  • Aljo je rekel/-la:

    Toliko o tem, koliko je pri nas vredna tradicija. Šalabajzersko politično - skupno skledarska gospodarska spona pač ne vidi dalj od momentalnih zaslužkov. Kje ste sedaj pametnjakoviči - milionarji, ko je treba investirati v dobro stvar? Mogoče v postelji z dvema kurbama in bullmastifom? Ali pa mogoče v salonu avtomobilov? Ah, že vem, v off - shore conah štejejo nakradene denarce…

  • butalec je rekel/-la:

    Umrlo bo še veliko klubov in to za boleznijo, ki se ji reče” ni važno koliko stane, važno je da imamo,pa čeprav igralci ne dobijo ničesar, samo da funkcionarji zaslužimo!” Ta virus se je tako razširil, da bolezni ni več mogoče zdraviti in bodo potrebni kirurški posegi in to temeljiti in čim prej.

  • France je rekel/-la:

    A zdaj pa so novinarji krivi, da se žabari v vsaki klub prisesajo, ko pijavke in ga cuzajo dokler ne propade! Nogomet, košarka, rokomet, hokej… Malo se vpraši kaj je z ljudmi v Ljubljani, ki vsaki klub pripeljejo v propad! Pa kaj ima zdaj politika s tem? Samo roko jim lahko dam, da ne vlagajo v nekaj kar sploh nima smisla! Vsi samo gledajo v državo, da bi kaj primaknila, da bi oni lahko krali! Služba - trening, služba - trening! Kaki profesionalizem lepo te prosim in to s 300 gledalci! To pa je računica, zato pa gre vsaki klub v qrac! Rešitev je vizija na dolgi rok in to s stroški, ki so na razpolago! Ne moreš več trošit, kot imaš! Državi samo zamerim, da tisti, ki klub zapufajo brez posledic odkorakajo! Zapomni si kaj ti bom zdaj napisal: NK Olimpija bo čez 5 let spet v peti ligi, ker bo klub propadel!

  • Forestina je rekel/-la:

    400 miljonov za prvi obrok grškim košarkarskim klubom :)

  • šifra je rekel/-la:

    … ćlouk more (po mojem) bit,čist brez “vizije”,da piše o fuzbalu (klubu)……:))

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Včasih se je dalo dobro živeti od sponzorjev. Kdo pa je danes tako neumen, da bo dajal za šport, za zahvalo pa se znašel pred tisto kuro s priimkom Jeraj iz parlamenta in to le za to, ker se ni “počesal” po okusu Janeza Janše.
    24.maj, mislim, da bo za šport bolje, če se namesto udbovskih sprostijo v tujini računi, napolnjeni s “plodovi” trgovine z orožjem s Hrvaško (zato pa se nekateri tako boje arbitražnega sporazuma, ker zna na videlo prilesti kaj, kar ni ravno za narodova ušesa).

  • bine bone je rekel/-la:

    Jugounitarist. Dajte vi mal sprostit vaših konzorcijev v Zurichu in na Dunaju. Tam imate še vedno nekaj sto miljonov dolarjev, ki ste jih svoj čas izvlekli iz Slovenije. Mislil ste jih investirat v gradnjo Savskih elektrarn. ampak oropan denar ste že pokril z javnim dolgom. Pol pa ste ta isti denar ponujal iz tujine kot kredit. Ste ga dal kaj košarkaškaškem klubu Olimpija ali v fuzbal in hokej. Ali ste raje dal za obnovo JE Krško. Kredit ste dal za že zgrajeno elektrarno Vrhovo. Kolk je zrad tega bankrotiral domačih kooperantov? Imate monopolno ceno elektrike. In to vam naj bi nakazval nekje zunaj, da se izognete slovenski davkariji.
    Smrt fašizmu, slabo gre narodu.

  • Tibor Jablonsky je rekel/-la:

    Sporočite kam naj pridem na pogreb. Prispevam tudi za pokop, verjetno ni denarja niti za to. Svinje z mehom še nikoli niso lepo ravnale, žal.

  • britev je rekel/-la:

    Tam, kjer je JANKOVIĆ načeljeval se je on in njegova ideološka žlahta brisala dupe z denarjem, bankovci, toliko ga je bilo !
    Sinovi pa hodijo po rolice v poštni nabiralnik na CYPRUS, po ugotovitvah in poročanju POŽARJA !!!

  • bine bone je rekel/-la:

    Res pretiravajo. Kolonija bo na tak način crknila. Še Tatari so nekaj pustili za rasplod. da so naslednje leto spet ropal in sem in tja katerega ubil za opozorilo. Tile jugounitaristični plenilc bodo moral vzet v roko kak priročnik o tem kako se pravilno pleni, ne da bi oplenjeni to sploh opozili. Tile se počutjo v Sloveniji kot bubregi v loju…