25. maj, 2010 | Jani Sever

Jankovićeva Ljubljana

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Ljubljani je neverjetno število gradbišč. Vsi se sprašujejo, kako bo župan izpeljal svoje projekte. A hkrati s ponosom čakajo na novo podobo glavnega mesta, ki ga bo Janković temeljito spremenil. Ne glede na to, kako se bo vse skupaj končalo. Ampak s tem se bomo najverjetneje ukvarjali po volitvah, na katerih, kot kaže, ne bo imel enakovrednega tekmeca.

Kljub desetini gradbišč eno vendarle izstopa. Ne le zaradi velikosti in cene. Športni center Stožice ima simbolno vrednost. Stadion so si mnogi Ljubljančani že dolgo želeli. Za povrh skorajda nihče več ni verjel, da ga bo kdo sploh lahko zgradil. Da je to sploh mogoče. Zdaj je jasno zakaj. Država za to nima nobenega interesa. Mesto ni ravno najbogatejše. Kompleks pa stane toliko denarja, da tudi partnerstvo z zasebniki ne zagotavlja lahkotnega financiranja, če sploh. Za povrh se glas javnosti v Sloveniji kaj hitro obrne proti tistim, ki poskušajo kaj narediti. Pred leti smo tako ves čas poslušali jadikovanja nad tem, da nihče nima toliko poguma, da bi se lotil gradnje stadiona. Danes glas, ki ga prenašajo mediji, sporoča praktično samo to, da stadiona ne potrebujemo, da je predrag, da bi bilo skratka bolje, če se mesto za to naložbo ne bi odločilo.

Saj bi itak Pečečnik prenovil bežigrajski stadion, to je argument, ki ga je slišati vedno bolj pogosto. Prostodušnost preseneča. Dveh velikih stadionov Ljubljana najbrž res ne potrebuje. A Pečečnik najverjetneje nikoli ne bo prenovil stadiona za Bežigradom. Vsekakor pa se to ne bo zgodilo kmalu. Zdi se, kot da bi bilo čakanje na Pečečnika pravzaprav dobra pot, da bi Ljubljana še dolgo ostala brez stadiona. Sam sicer na tovrstni športni kompleks nisem prav nič čustveno navezan. Vendar je treba priznati, da je bila Jankovićeva odločitev, da gradi Stožice kljub Pečečnikovim načrtom, pravilna. V nasprotnem primeru, ene svojih najbolj izpostavljenih predvolilnih obljub enostavno ne bi mogel uresničiti. Nasprotniki bodo rekli, da potem tudi ne bi mogel zaiti v težave in skupaj z njim bi se težavam izognila tudi Ljubljana.

Morda, ampak županov in županj, ki so tako razumeli svoje vodenje glavnega mesta, je bilo v preteklosti dovolj. Nobenega se prebivalci Ljubljane ne spominjajo s pretirano naklonjenostjo. Predvsem pa za nobenim ni ostalo prav veliko, kar bi si zapomnili. Če so bili Jankovićevi predhodniki znameniti po tem, da se mestu njihovo županjevanje ne pozna, je Jankovićev mandat zaznamovala hiperaktivnost, ki bo prinesla tako veliko sprememb, da je za mnoge že samo to preveč moteče. Hkrati množica projektov seveda prinaša tudi spopade z interesnimi skupinami, ki jih ti projekti prizadevajo. Ti so toliko ostrejši, ker javni dialog ni ravno odlika Jankovićeve politike. Nasprotno, videti je, da ga Janković razume kot oviro razvoja. Kar za politike običajno ne bi smela biti ravno najboljša popotnica.

Stožice bodo? To je že nekaj časa veliko vprašanje, čeprav v resnici nihče ne verjame, da bi lahko projekt ostal nedokončan. Janković je, kljub zamudam pri delih na strehi športne dvorane, prepričan, da bo športni center dokončan 30. junija. No, zdaj je že jasno, da Janković pri svojih načrtih ne bo deležen nikakršne pomoči. Prej obratno. Ministrstvo za finance je po hitrem postopku zavrnilo predlog ministrstva za šolstvo in šport, da bi država iz proračunske rezerve vzela 20 milijonov evrov za sofinanciranje projekta športnega parka Stožice. Odločitev je v času krize pričakovana. Čeprav je hkrati tudi presenetljiva. Da država ne najde sredstev za sofinanciranje, dvajset milijonov je za tako velik kompleks pravzaprav zelo malo denarja, je vsekakor nenavadno. Konec koncev ne gre samo za mestni športni center. Pa tudi, če bi bilo tako, ne bi bilo državno sofinanciranje prav nič bogokletno. A pomoč “Jankoviću”, tudi kadar gre za javni interes, je v zadnjih dveh letih postala sporna sama po sebi.

Kar pa njegovih dobrih obetov za drugi mandat očitno ne ogroža. Več kot 20.000 ljudi je prišlo gledat gradbišče v Stožicah, ko so jih za nekaj ur spustili med stroje. In prav nič razočarani niso bili videti. To pa ne velja samo za stadion. Jankovićevi kritiki težko slišijo realne ocene. Razburja jih tako rekoč vse. Most pri Cukrarni, ki je načrtovan že desetletja, pravzaprav vsi mostovi, ki jih je menda preveč, čeprav je jasno, kako pomembni so mostovi za življenje vsakega mesta, plaža na Bregu, ki se je vsi veselijo, urejeni vrtički, kljub temu, da so šli prej vsem na živce … Kot da Jankovićevi nasprotniki v silni vnemi, kako pokazati na njegovo neprimernost, streljajo vsevprek. Pri tem seveda bolj malo zadenejo. In tudi zaradi tega, ker kritika pogosto ni videti ravno razumna, ima Janković pred lokalnimi volitvami na stavnicah veliko prednost.

Kljub temu, da bo za seboj nedvomno pustil pečat, ostaja na mestu najpomembnejše vprašanje; ali pelje Janković Ljubljano v načrtovani stečaj? Vprašanje je zoprno, a zdi se, da se bo z njim najbolj intenzivno ukvarjal prav Janković v svojem drugem mandatu.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
46 x komentirano
  • ona je rekel/-la:

    po tem komentarju je jasno tudi to, koga bo volil sever, če seveda ima volilno pravico v lj (predvidevam da).

    jankovič, da morda zmaga, ima veliko prednost, a v zadnjem času padajo nekateri okostnjaki iz omar oz. vprašanja, na katere jankovič ne ponuja odgovora, temveč zgolj arogantno zamahne z roko. le komu je taisti jankovič očital nedialoškost in avtoritativnost: lahko si poda z njim roke (ne samo na ustoličenju novega nadškofa:).

    • koseski je rekel/-la:

      župan, k spovedi bo treba,
      saj ni daleč od magistrata do prve spovednice v stolnici!
      ljubljana ni palanka
      in tudi naše denarnice imajo dno!

  • NoMercy je rekel/-la:

    prejemnike socialnih pomoči in transferjev zgonit delati na ta pakt/štadion, da opravičijo svoje prejemke :)
    Politiki, ki so proti finančni pomoči pa naj pripravijo predstavo kot gladiatorji v boju z zvermi :) - bo z vstopnicami € še za Plečnika :)

  • konec je rekel/-la:

    ponovno Vest kot medijska podružnica zares/liberalcev….(oz. rdečih balkanskih svinj)…

  • ... je rekel/-la:

    Kokagrad?

  • krucefiks je rekel/-la:

    In zdaj bomo proračunske rezerve kurili za Zokijeve osebne zablode in za njegovo predvolilno kampanjo.

    http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/za-stozice-se-20-milijonov-evrov-iz-proracunske-rezerve/230962

    • Zbik je rekel/-la:

      Jani je napisal: “Ministrstvo za finance je po hitrem postopku zavrnilo predlog ministrstva za šolstvo in šport, da bi država iz proračunske rezerve vzela 20 milijonov evrov za sofinanciranje projekta športnega parka Stožice.”

  • Nogavička je rekel/-la:

    Kolumni, ki opisuje majhnost in pritlehnost neke politične konkurence, nimam kaj dodati, zato bi pa dodal dvoje ob robu:

    http://dpu.mirovni-institut.si/korosec2010.php
    http://www.siol.net/gospodarstvo/2010/05/pahor_odlocitev_o_gradnji_bloka_sest_termoelektrarne_sostanj_je_upravicena.aspx

  • Forestina je rekel/-la:

    Denar Križanič pošilja francoskim, nemškim in grškim bankirskim špekulantom.

    Za vse ne more bit :)

    • Nogavička je rekel/-la:

      Ko človek začne razmišljati kdo je s kom skregan in kdo s kom ni, je vse lažje pojasniti … nikakor pa ne razumeti ;)

  • kapodol je rekel/-la:

    Ja Janković zahteva svoje za podporo “trojčku” pred volitvami.

    Za Zorana Buldožerja Jankovića ni ovir.

  • ska je rekel/-la:

    Ljubljana potrebuje tržnico, tisto staro, na katero pripeljejo branjevke s cizami solato in iz zvočnikov lepo odmeva domača glasba in gostilne in lokali v bližini ponujajo kranjsko klobaso in zelje, pa še cviček in rebulo…
    Ljubljana ne potrebuje stadiona, niti Ljubljančani ga ne potrebujejo,
    Ljubljana potrebuje novega župana vsaj tako domačijskega kot je bil dr. Dimitrij Rupel.(a Ljubljančani vedo, da je bil njihov župan?)
    rega rega vedno hujša je zalega….

  • Bralka je rekel/-la:

    V zakonu o financiranju občin (ZFO) je opredeljena dovoljena višina občinskega zadolževanja (vsota vseh glavnic kreditov, posojil in lizingov) in znaša 20% od vsakoletnega proračuna. Za vsako občinsko zadolževanje je potem predviden postopek v uredbi o zadolževanju proračunskih uporabnikov in tam piše, da je za vsako zadolževanje potrebna potrditev ministrstva za finance.

    Zelo težko bi verjela, da bi bil MOL toliko nespameten, da bi se šli zadolževati brez soglasja MF. Je Ljubljana tako ali drugače vsem na očeh.
    Prej bi rekla, da ima več možnosti za finančne bedastoče kakšna manjša občina, kjer župan obljublja vse-skupaj vse-vprek in prezvema obveznosti svojih frendov in potem osiromaši občinsko blagajno. To se je dogajalo v nekaj občinah v SV Sloveniji - in ker gre za javne uporabnike, ki jih nadzira računsko sodišče, bi se veljalo kar tam pozanimati, v kakšnih primerih pridejo občinskih proračuni v težave.

    • angie je rekel/-la:

      Imaš prav. Poglejte v Desternik!

    • Nogavička je rekel/-la:

      Menda tudi Štore?!

    • WHMH je rekel/-la:

      kaj vse idioti na MF podpišejo …

    • Bralka je rekel/-la:

      In na temelju česa, ti, WHMW, veš, da na MF itak vse podpišejo?

      Pa kje si, bitje “razsvetljeno”, ki ti je čisto vse jasno, ker resnica je v tvojem miselnem vzorcu obupno preprosta: vsi goljufajo, vsi kar nekaj podpisujejo, vsi drug druega prinašajo okoli, skratka, vsi so grdi in ne vem kaj še vse…….razen seveda tebe. In še nekaj ovac in ostale drobnice, ki dejstvo, da jim primanjkuje talentov za karkoli kompenzirajo s tem, da vedno lajajo in tulijo skupaj v isti rog z vsakim populistom, ki pride mimo. Pa ti in taki ste za kanonfuter vsakega populita. Ma kaj kanonfuter, za armbrust, to je tista stvar, ki je za enkratno uporabo.

  • bine bone je rekel/-la:

    Tale bubrek v loju si čedalje več upa! No, ni problema. Tako butastega folka pa res ni težko motat kakor mu paše. kolonijo je treba molzt. Samo izgleda, da okupator izgublja trezno presojo o plenjenju.
    Nekak nestrpen postaja. Moral bi se bolj zgledovat po svojih partijskih učiteljih, ki so plenil bivšo državo Jugoslavijo pol stoletja. Bubrek v loju pa bi rad kolonijo oplenil v enem mandatu.

    • NoMercy je rekel/-la:

      kdo je “butas” je jasno - nasprotniki vsega kar se dogaja :)
      ZJ je v naprej javno objavil in obrazložil svoj mandat. Zato je dobil županski stolček.

  • bine bone je rekel/-la:

    Kaj je bubreg v loju obljubljal in razlagal me sploh ne zanima. In zakaj je dobil stolček župana.
    Jaz zmerom takim ne dam glasu, pa tudi če se rastrga, kaj vse bo postoril.

  • Josephe je rekel/-la:

    A ste to videli nasprotniva našega župana protestira ob ograji enega od mnogih gradbišč v ljubljani; podporniki župana pa je ne šmirglajo kaj preveč

    http://ris.vecer.com/RISStorage1/links/01/46/95/94/01469594-300.jpg

  • Kopernik je rekel/-la:

    Župan bo jeseni zmagal z še večjo prednostjo kot pred 4 leti !

  • ProPolis je rekel/-la:

    Sredi prihodnjega mandata bo postal predsednik vlade in z onega položaja reševal finančne probleme prestolnice.

    Sicer pa sem eden izmed onih, ki že prej ni in še sedaj ne vidi pravega smotra tega ali tehj stadionov. Sem bolj pristaš množičnosti v športu in aktivnega udeleževanja, ne pa buljenja s tribun v sodobne preplačane gladiatorje. Ampak Jankovič seveda lahko misli drugače.

    Kar zadeva omenjene vrtičke, pa je treba vedeti, da je bilo odstranjenih mnogokrat več, kot jih je nato bilo na novo urejenih. Poleg tega pa bi se lahko vprašali, če je smiselno urejati tako drage vrtičke - če se ne motim stane v pavšalu ureditev na vrtiček okoli 3000 evrov. Zdaj pa si računajte dalje …

    Sicer pa ni dvoma, da je Janković silno angažiran župan. Če tišči v omare kake okostnjake, ki bodo v prihodnjih letih začeli padati iz njih, pa bomo še videli. Na prvi pogled se zdi, da je Ljubljana bolj aktivna, kot finančno dejansko zmore.

  • Talas je rekel/-la:

    Slovenija mora imeti vsaj eno mesto in to Ljubljano postaja. Vsaka čast Jankoviču. A mogoče hodite kaj v center? Še 4 leta nazaj je tekel promet čez Prešernov trg, zdaj pa je tam idealno. Pa Jankovič ni politik in za razliko od politikov ve kako se vodi podjetje in točno vem do kam se lahko zadolžuje. Je pa res če veliko delaš, lahko narediš tudi več napak, ampak to še zmeraj ni razlog, da pustiš vse pri miru kot vsi župani prej.

    • rok je rekel/-la:

      “Pa Jankovič ni politik in za razliko od politikov ve kako se vodi podjetje in točno vem do kam se lahko zadolžuje.”

      Se strinjam. On je gospodarstvenik. Gospodarstveniki vejo do kje se lahko zadolžijo. Zato gospodarstvo tudi nikoli ne pride v krizo.

      Dobro si jih opral, Zoran.

    • edmund je rekel/-la:

      on je balkanski lopov…….

  • klobasar je rekel/-la:

    politiki ne morejo oprostit županu, da ne morejo ropat proračuna , in ne morejo razumet, da niso nič $ dobili ob gradnji stadiona itd.
    Zato bo župan jeseni spet zmagal še bolj prepričljivo kot prvič

  • bine bone je rekel/-la:

    Ja, pa, ja. Mu pač politika dopušča to kar počne. Prejšnji župani so imeli druge naloge, ki so jih uspešno opravili. Politika je v bivši državi rekla tramvaja v Ljubljani ne bo. Bo troljebus. Potem pa avtobus. Politika je prej tudi govorila, da slovenci ne rabimo nove želežniške postaje.
    Raje so novo naredil v Skopju in Sarajevu. Šta čete vi slovenci! Politika je tudi v bivši jugi preprečila, da se zgradi avto cesta proti Italiji… Ne vi tlele palamuditi.

  • konec je rekel/-la:

    balkanske rdeče ovčice rabijo balkanskega pastirja…..če je še udbomafijaš še toliko bolje……….

  • jure je rekel/-la:

    Pravkar sem vrgel proc 5 min svojega zivljenja z branjem tehle komentarjev.
    Vse kar sem hotel sporociti je pa to: Dobro napisano.

    • Aljo je rekel/-la:

      Da, da, dobro napisano, samo škoda, ker gre mimo bistva in bistvo je, da je Z.J. kriminalec. V normalni državi bi bil on in njegovi mladiči na specializaciji. Škoda, ker vsa širna Ljubljana ne premore kanditata, ki bi premagal mafijozota in mu to tudi v faco povedal, da je samo kriminalec in nikakeršen poslovnež. UDBo mafija vam je res oprala možgane, kriminalci so spoštovani, pametni ljudje pa bežijo iz Slovenije … beda, zabita, ljubljanska.

    • Zbik je rekel/-la:

      Aljo: “…in bistvo je, da je Z.J. kriminalec…”

      In kaj čakač? Zakaj ga še nisi prijavil, če to veš?

    • Aljo je rekel/-la:

      Heh, saj so ga, pa kaj če spisi gnijejo v predalih postojenskega sodišča. Kadrovske težave baje…

  • ivan je rekel/-la:

    Pametni ljudje stavijo na dobrega konja ne glede na barvo in lastništvo konja. Za dobrim konjem se dviguje prah in tudi nekaj blata. Pomnite, cilj je zmaga, vedno bila, je in bo!

    Ps. Ostali konji vohajo prdce, vdihavajo prah in jedo go…! (ni golaž)

  • Banka Espana et Grecia je rekel/-la:

    kako pripeljati občino v bankrot imjo največ izkušenj SDS župani (Štore).
    Takoj za njimi so SLS ofci s tehnologijo leasinga (Celje)

  • bine bone je rekel/-la:

    Tako, delo je treba deliti. Ne morejo vsega uničit rdeč anarhist. Kam pa pridemo.