28. maj, 2010 | Vest

O arbitražnem sporazumu, Gvido Kres

Stališče poslanske skupine SLS o arbitražnem sporazumu
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na 24. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije smo bili priča dolgi in na čase mučni razpravi o arbitražnem sporazumu. Zakaj mučni? Zato ker so zagovorniki sporazuma ponovno natresli kup neresnic, postregli pa z bore malo argumentov, ki bi nas prepričali, da je arbitražni sporazum vreden zaupanja in našega glasu. Veliko raje kot argumente za podporo sporazumu so naštevali očitke, zakaj do sedaj nasprotniki sporazuma nismo ničesar naredili, in vprašanja, kaj je alternativa sporazumu. Človek bi si mislil, da ima vse to samoumeven odgovor, a temu očitno žal ni tako.
V SLS se ves čas celovito in dosledno zavzemamo za pravično rešitev mejnega vprašanja. Tako smo že večkrat v proceduro v Državni zbor vložili Resolucijo o meji med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško – prvič že leta 2001, nato ponovno leta 2006 in nazadnje v tekočem mandatu 28. oktobra 2008. Nikoli nismo dosegli, da bi bila obravnava te resolucije tudi dejansko uvrščena na sejo. Res – bili smo v vseh vladnih koalicijah do tega mandata, in vedno smo bili trn v peti večjim strankam zaradi našega vztrajanja, da se to razreši čim prej – in na način, ki bo za Slovenijo dober, ne pa škodljiv. Seveda se trenutna slovenska vlada lahko trka po prsih, da rešujejo probleme in da so zgladili ta medsosedski spor, a to še zdaleč ni res. In če bi mi hoteli tako slabo rešitev, bi to lahko storili že pred 18 ali celo 20 leti. Preprosto vse bi dali Hrvaški – in problema ne bi bilo več. Arbitražni sporazum ni dober, in poleg tega se vsak dan pojavljajo nove podrobnosti, ki samo še poglabljajo naše dvome v za Slovenijo dober rezultat arbitraže. Slovenci imamo že preveč slabih izkušenj z mednarodnimi posredniki in tudi sedaj ne gre slepo zaupati arbitraži.
Spoštovane Slovenke in Slovenci, vem, da imate že dovolj bolj ali manj argumentiranih razprav o slabih in dobrih straneh sporazuma – slednjih je itak bolj malo, a prosim vas, zavoljo našega ozemlja, zavoljo naše domovine, poglejte čim več soočenj, zastavite čim več vprašanj, prepričajte se sami, da je arbitražni sporazum resnično slab in nam ne zagotavlja ohranitve niti tistega, kar je naše, potem pa pojdite v nedeljo, 6. junija, na referendum in glasujte PROTI arbitražnemu sporazumu. Zakaj? Zato ker nam nihče nima pravice jemati – niti naša sedanja izvoljena oblast ne – našega ozemlja, našega morja in naše pravice do prostega dostopa na odprto morje, kar Slovenija vedno je in vedno bo imela. In zato ker imamo potem dovolj časa, da trezno, umirjeno, predvsem pa soglasno odločimo o tem, kako naprej. Ne pozabimo – odločitev arbitražnega sodišča je za vedno. Za vedno, ne glede na to, kaj se zgodi z Evropsko unijo.
Kako torej naprej po zavrnitvi arbitražnega sporazuma? Vlada RS, ki bi morala biti vlada vseh državljanov, nam grozi in nas svari pred mednarodno blokado, pogojuje mir v regiji s sprejetjem sporazuma, skratka, napoveduje grozljivo prihodnost, če se Slovenci postavimo zase. Dejstvo pa je, da se nič od tega ne bo zgodilo. Pravica vsakega naroda je, braniti svoje ozemlje. In samo to delamo – branimo tisto, kar je naše. To smo delali leta 1941, to smo delali leta 1991, to delamo danes. Ne z orožjem – pač pa z argumenti. In argumenti so v tem primeru na naši strani. In zato vas še enkrat pozivam, spoštovane Slovenke in Slovenci, pokažimo, da vemo, kaj je pomembno, in da se znamo enotno ter složno upreti razprodaji slovenskega ozemlja. Vsi vemo za grenko izgubo Trsta, Gorice, Koroške. Ne izgubimo še ostalih delov ozemlja samo zato, ker trenutna oblast vodi nespametno politiko. Pojdimo na referendum v nedeljo, 6. junija 2010, oddat glas PROTI. Vsak glas PROTI bo pomemben in vsak glas PROTI bo pomagal ohraniti ozemeljsko celovitost Slovenije.

Stališče Poslanske skupine SLS
Poslanec SLS Gvido Kres

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest, SLS. SLS said: RT @vestpest: O arbitražnem sporazumu, Gvido Kres: Stališče poslanske skupine SLS o arbitražnem sporazumu http://bit.ly/bOekcJ [...]

    • rukar je rekel/-la:

      SMRKOLJU SE BOLJ SPLAČA V REBER POSTAVITI NEKAJ OGLASNIH PANOJEV, KOT PA GOJITI OVCE !
      LE KAKO PREŽIVI, ČE KOT ŠEF ZBORNICE KMETOV, DELA , OPRAVLJA FUNKCIJO ZGOLJ ” VOLONTERSKO” ! HA, HA, HA…SRAT ME TIŠČI, OB TEJ ZGODBI , MISLIM, DA ŠE KOGA DRUGEGA TUDI !

    • kaktus je rekel/-la:

      NO, NO IN SEDAJ SE VAM JE ZGODIL ŠE ŽERUH VRISK ! “DESNIČAR” , KI VSESKOZI VOZI IN HODI PO LEVI ! BI KAR VERJEL, DA ” NARAJMA” DOHODKOV NA SVOJ RAČUN MESEČNO, IZ MNOGIH FUNKCIJ IN VIROV PREKO 20. 000 EVROV ! KMETE SI JE IZBRAL ZA OŽEMANJE IN BEBCE , ŽE DOLGO VIDENO IN ZNANO !!!

  • Kopernik je rekel/-la:

    prvaki te stranke so nam količili avtocestni cap carap program sedaj pa hočejo še bodočnost ?

  • angie je rekel/-la:

    koliko slovenske zemlje ste po nemarnem varuhi Slovenije iz slsa zabetonirali z avtocestami, koliko desetkrat smo te vaše super projekte preplačali?!

    sesštejte in položite račune pred narodom!
    potem se lahko prijavite in jamrate o ozemlju, morju in podobne kozje molitvice.

  • Fructal je rekel/-la:

    Ja Gvido, dovolj mi je teh razprav. Točno zarad tega bom glasoval ZA!!! Vsak glas bo štel, zato vsi na volišča. 6. junija bom glasoval ZA konec teh nesmiselnih debat, kjer imajo največ koristi neki kvazi pravniki s Pogačnikom na čelu. Le koliko je Pogačnik zaslužil, da je rešil NIČ? No, če pade, bo lahko še naprej reševal problem, če je treba tudi 100 let, sam da dobi nagrado. Čestitke!

  • Nogavička je rekel/-la:

    Kot da bi bil od danes, Gvido?!
    Takoj ko nekdo omeni 1941 ali pa 45 in bridko izgubo Trsta, Gorice in celo Koroške, z naborom vseh ključnih besed, ki sugerirajo najmanj konec sveta, mi je povsem jasno, da samo bere napisane govore Jjeve firme.

    Res, je kdo v resnici prebral (in razumel navsezadnje, saj smo bili ze večkrat priče funkcionalni nepismenosti slepih vernikov) tistih par členov AS, ali samo vejo tisto kar slišijo od zgori navzdol in povejo kar jim naročijo medijski guruji?

    Zaupati v sebe je kateri od grehov, izgleda.

  • bine bone je rekel/-la:

    članak 3.

    Nakon potpisivanja Sporazuma iz članka 1. ovoga Zakona, Republike Hrvatska dala je izjavu uz Sporazum iz članka 1. ovoga Zakona koja, u izvorniku na hrvtaskom i engleskom jeziku, glasi:

    Izjava Republike Hrvatske
    uz sporazum o arbitraži između Vlade Hrvatske i Vlade Republike Slovenije

    U odnosu na Sporazum o arbitraži između Vlade republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, podpisan u Stockholmu, 4. studenog 2009. godine,

    Republika Hrvatska daje sledeču izjavu, o čijem su zadržaju dana 27. listopada 2009. hrvatska i slovenska strana zajedno izvjestile Predsjedništvo Viječa Evropske unije i Sjedinjene Američke Države:

    Ništa u Sporazumu o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije neče se smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtijev Slovenije neče se smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtijev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

    Kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom, Republika Hrvatska daje ovu Izjavu nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži, a prije ratifikacije Sporazuma o arbitraži u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, u skladu s člankom 11. stavkom 1. Sporazuma o arbitraži.

    Zagreb, 9. studenoga 2009.

    Predsjednica
    Jadranka Kosor, dipl. iur.,
    v.r.
    To dokazuje, da je bila enostranska izjava Jadranke Kosor dogovorjena s slovensko stranjo

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Popovič krši pravila referendumske kampanje, dirigirani mediji pa to “provokacijo” hitro napihujejo. Le kako, le kako? :))))

    http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200741&stevilka=2221

    ZAKON O VOLILNI IN REFERENDUMSKI KAMPANJI (ZVRK)

    38. člen
    (1) Z globo od 10.000 do 15.000 eurov se kaznuje organizator volilne kampanje – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki v danem roku ne predloži poročila o financiranju volilne kampanje (18. in 19. člen), ali prepozno odpre oziroma ne odpre posebnega transakcijskega računa ali vseh sredstev za volilno kampanjo ne zbere na tem računu ali z njega ne poravna vseh stroškov volilne kampanje (16. člen) ali presežka zbranih sredstev ne nameni v humanitarne namene (22. člen).
    (2) Z globo od 1.500 do 2.000 eurov se kaznuje odgovorna oseba organizatorja, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
    (3) Z globo od 400 do 1.200 eurov se kaznuje organizator volilne kampanje – posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
    ————————————————–
    In še nadaljnje probleme si je Popovič nakopal na glavo s tem.
    Če že greste na referendum, bodite vsaj PROTI. Najprej naj se umaknejo, potem se pogovarjamo. Slava Štrigovčanom!

    http://sh.wikipedia.org/wiki/%C5%A0trigova

  • grga je rekel/-la:

    Tukaj se lahko vsi razpošite a tokrat imajo SLS-ovci prav in o tem so govorili že davno pred Janšo….Poceni smo prodali vse, umaknili smo se na povsem zadnjo linijo. Če so do sedaj vse Vlade bile mehkužne pa je ta celo kapitulirala! Nikoli nisem govoril o vojni, ampak z malo več enostnosti, usklajenosti in odločnosti, bi Hrvati sedaj bili na istih mejah kot so bili pri osamosvojitvi. Hrvaško vprašanje lahko rešimo samo na način, da ga uredijo pred vstopom v EU. Zakaj pa arbitražni sporazum določa reševanje problema šele po tem datumu? Zato, da se potem ne bomo mogli bunit in mooče naknadno blokirat Hrvaške, izključno zato. PROTI, ker vem kar je naše…in ker je enim vseeno za nas ampak gledajo samo na svoje riti in na to, kako bodo politično še preživeli leto ali dve

  • nemesis je rekel/-la:

    Edini pogoj za vstop Hrvaške v EU bi moralo biti 33 poglavje pristopnih pogajanj,Hrvaška priznava z Brionsko deklaracijo stanje na dan naše osamosvojitve,samo v naravi naj vzpostavi prvotno stanje,potem se o meji lahko bilateralno dogovarjamo tako dolgo kot Rusija in Norveška.

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    V SLS-u JE KAR NEKAJ PAVROV, KI KOMAJ ČAKAJO, DA “ZARES” IZŽENEJO IZ VLADE, DA BI JIH NADOMESTILI !
    “NAČELNI” SMRKOLJ //LJUBITELJSKI ŠEF K. ZBORNICE /, NEIZMERNO , LEVIČARJEM HVALEŽEN PRESEČNIK, DA JE BIL NEKOČ CELO LAHKO MINISTER , V OZADJU PA ŠE OVČJEREJEC IZ ZADREŠKE DOLINE , STALNI SODELAVEC UDBE, ZNAN PO NOŽU, KI GA JE ZADAL LETA 2000, TAKRAT BAJUKOVI VLADI !
    JE BILO KAJ SAMOOČIŠČEVANJA ???

  • kaktus je rekel/-la:

    TI VRLI SLS- ovci, SO VODILI KMETIJSKO POLITIKO PO DIKTATU LDS-a !
    Katastrofalno stanje v kmetijstvu potrjuje tudi dejstvo, da osiromašeni slovenski kmetje prodajajo zemljo ! Ob Avstrijski meji . oni z one strani , preplačujejo naša zemljišča, kmetije, njim se vse splača !
    Razne “Pan-vite” , od kod prihaja tudi kmetijski minister, izkorišča in odkupujejo pridelke po tlaka-tarifah, //pšenico, cca 120 evrov // 60% pod ceno, kruh je pa vse dražji !
    Lastniki pa miljonerji ! V SRBIJI PA IZGUBLJAMO OB VSAKEM VLOŽKU, LJ. BANKA PRI “AGROŽIV”-u preko 60 milj. evrov , namesto, da bi krepili lastno proizvodnjo in kmete !

  • rukar je rekel/-la:

    SMRKOLJU SE BOLJ SPLAČA V REBER POSTAVITI NEKAJ OGLASNIH PANOJEV, KOT PA GOJITI OVCE !
    LE KAKO PREŽIVI, ČE KOT ŠEF ZBORNICE KMETOV, DELA , OPRAVLJA FUNKCIJO ZGOLJ ” VOLONTERSKO” ! HA, HA, HA…SRAT ME TIŠČI, OB TEJ ZGODBI !

  • kaktus je rekel/-la:

    NO, NO IN SEDAJ SE JIM JE ZGODIL ŠE ŽERUH VRISK ! “DESNIČAR” , KI VSESKOZI VOZI IN HODI PO LEVI ! BI KAR VERJEL, DA ” NARAJMA” DOHODKOV NA SVOJ RAČUN MESEČNO, IZ MNOGIH FUNKCIJ IN VIROV PREKO 20. 000 EVROV ! KMETE SI JE IZBRAL ZA OŽEMANJE IN BEBCE , ŽE DOLGO VIDENO IN ZNANO !