1. junij, 2010 | Zlatko Šabič

O alternativah arbitražnemu sporazumu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V tem zadnjem tednu referendumske ‘kampanje’ bodo štafeto nagovarjanja volivcev prevzele stranke, glas strokovnjakov pa bo bolj ali manj potihnil. To je seveda slabo, saj se prav v tem zadnjem času pojavljajo ‘alternative’ sedanjemu arbitražnemu sporazumu, ki so problematične, če ne celo nevarne, in ki jih je treba nasloviti.

Za odločitev o tem, ali naj se arbitražni sporazum podpre, ali ne, je bistveno odgovoriti na dvoje vprašanj: prvič, ali gre za sporazum, ki je že v temeljih nepravičen do Slovenije; in drugič, ali je slovenska politika sposobna Slovenijo pripeljati do boljšega sporazuma? Kratek odgovor je: sporazum ni nepravičen do Slovenije, saj arbitražni tribunal, denimo, nima mandata, da Slovenijo kakor koli prikrajša za dostop do odprtega morja. Ima pa mandat, da določi njen stik z odprtim morjem. Drugič, slovenska politika, ne pozicija ne opozicija, ne dajeta konkretnih indicev, da sta sposobni nadgraditi sporazum na način, da bo bistveno bolj ugoden za Slovenijo  in da bodo slovenske ideje o ugodnejšem sporazumu dejansko sprejete pri obeh prizadetih straneh.

V zadnjih letih, vključno z referendumsko kampanjo, ni bilo javnosti predstavljeno ničesar, kar bi prepričalo, da je kje kak načrt, ki bi bil boljši od sporazuma, kot je ta, ki je na referendumskem rešetu. To velja tudi za težko pričakovane predloge iz vrst aktualne opozicije, ki obljubljajo, da bodo pripravili boljši sporazum v mesecu dni, če referendum pade. Še več, vsaj po obrisih teh predlogov sodeč (na TVS in v Delu), bi nas pravzaprav moralo skrbeti, kam bi nas taki predlogi pripeljali – k nadgradnji sporazuma ali demontaži vseh temeljev za sporazum med državama nasploh? V ospredju alternativ je namreč predlog, da naj se spor reši bolj ali manj po enem samem kriteriju: (zunanji) pravičnosti.

Za trenutek odmislimo to, da bi se s tako naravnanimi predlogi, kot jih ponujajo nasprotniki arbitražnega sporazuma, Slovenija kot država, ki se kot članica OZN zavezuje k spoštovanju mednarodnega prava, temelju stabilnih mednarodnih odnosov, s svojo ‘pravičniško logiko’ pravu v svojem konkretnem sporu s Hrvaško praktično odrekla. Odmislimo tudi to, da se mora s takšnimi ‘pravičniškimi’ idejami strinjati Hrvaška. Bolj pomembno se je vprašati, kaj nam tak ‘pravičniški’ pristop k reševanju medsebojnega spora pravzaprav sporoča? Da lahko v imenu pravičnosti vsaka država, vsak narod terja svoje mimo (vseh drugih) mednarodnopravnih pravil, pa naj stane kar hoče? Če nasprotniki arbitražnega sporazuma predlagajo zunanjo pravičnost kot izključni kriterij, potem to pomeni, da pristajamo na možnost, da lahko kdorkoli, katera koli država, zgolj na podlagi neke (kakršne koli že, tudi skonstruirane) pravičnosti uveljavlja svoje interese proti kateri koli državi. Kajti, to, kar si nekdo pod ‘pravičnostjo’ predstavlja v Sloveniji, se lahko povsem drugače razume v Italiji, na Hrvaškem, v Nemčiji, Danskem, Franciji, kjerkoli pač že. Tako razumljeno ‘pravičniško’ razmišljanje o mirnem reševanju spora, celo mimo mednarodnega prava (oziroma, kakor rečejo nasprotniki sporazuma, »zunaj mednarodnega prava«) spada v neke druge čase, v prejšnja stoletja. Mimogrede, verjamem, da je iz strokovnih razprav sedaj že jasno, kako skromen je domet načela ex aequo et bono.

Alternative, kot se trenutno ponujajo v razpravi, torej težko prepričajo, njihov kontekst, načela, iz katerih izhajajo, pa je, kot rečeno, nasploh problematičen. Drugih alternativ ni videti. Izčrpali so se vsi argumenti. Zdaj, v zadnjem tednu razprave, gre le še za to, kdo bo bolj prepričljiv, kdo bo znal bolj subtilno ‘žugati’ volivcem, kaj bo, če (ne) bo. Neverjetno. Kako podcenjevalen odnos do slovenskega volilnega telesa!

Sam se seveda ne bom šel preigravanja izida referenduma s postavljanjem če-jev, nekaj pa je vendarle treba reči.  Pri odločitvi na referendumu ne bi smelo biti vprašanje, ali si ‘naš’ ali ‘njihov’, ampak se preprosto vprašati, ali kaže verjeti politikom, da nas bodo popeljali v boljši sporazum? Menim, da prav zato, ker boljših rešitev ni in jih ni ponudila niti enomesečna kampanja, pa čeprav smo v njej okoliščine nastanka sporazuma, njegove prednosti in slabosti razgalili urbi et orbi, in ker tudi v preteklosti nobena politična opcija ni ponudila nobene, obema državama bolj sprejemljive rešitve spora, ne vidim razloga, zakaj ta sporazum zavrniti.

V primeru, da bo sporazum na referendumu vseeno zavrnjen, pa bomo vsi skupaj deležni posebnega ‘privilegija’: opazovati, ali bo nasprotnikom in celotni politiki uspelo spor rešiti po mirni poti, z vnaprej danimi garancijami, in seveda z zagotavljanjem sožitja med obema sosednjima državama in njunimi prebivalci. Nasprotniki sporazumu namreč radi dajo vedeti, da je to vsekakor njihova primarna skrb. Upam torej, da tisti politiki in t. i. moralne avtoritete, ki nasprotujejo arbitražnemu sporazumu, vedo, kaj delajo. Tu je možno biti nekoliko skeptičen. Vsi predlogi, ideje, ki jih nasprotniki ponujajo, namreč kažejo, da jim, razen želje, da dosežejo padec prav TEGA arbitražnega sporazuma, ki da je slab za Slovenijo, ni povsem jasno, kako naprej. Kako tudi naj bi jim bilo, saj se je o rešitvah treba pogovoriti tudi s Hrvaško, ki se mora z novimi predlogi strinjati. Govoriti o tem, da je ta sporazum slab, je enostavno, priti do za obe strani sprejemljivega sporazuma pa je nekaj povsem drugega. Če bi se izkazalo, da je poleg vprašljivih alternativ morebitni načrt o nadaljnji blokadi Hrvaške vse, kar intelektualnega in političnega zmorejo nasprotniki arbitražnega sporazuma, potem je treba biti jasen že danes: nam taka blokada novega (boljšega) sporazuma o rešitvi meje zagotovo ne bo prinesla.

Red. prof. dr. Zlatko Šabič
Katedra za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
68 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    jao kere nebuloze :)
    Alternativa so itak desci brez denarja in grde babe!!
    Gre pa za tole:
    - ali si upamo izvedeti s kako prazno malho smo šli iz SFRJ (ZA AS)
    - ali pa bomo koristili nekaj kar mislimo, da je (tudi) naše dokler se (HR) ne bo razpizdila, da je to njihovo! (PROTI AS)

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Upaš, da tisti politiki in t. i. moralne avtoritete, ki nasprotujejo arbitražnemu sporazumu, vedo, kaj delajo? Vsaj eden med njimi zagotovo. Ima na zalogi čisto nove havbice, jih bo ponudil po zelo ugodni ceni.

  • jezni je rekel/-la:

    zelo trezno in razumno razmišljanje. se podpišem pod tole. dileme v nedeljo ni - ZA!

  • lucifrka je rekel/-la:

    No, tudi jaz mislim da sklicevanje na neke nacionalne pravice in ostale derivative nacionalizma ustvarja Velike Vodje.

  • NoMercy je rekel/-la:

    le zakaj še nihče ni pozval slovencev, da se zbere vse kupoprodajne pogodbe in zemljiškoknjižne izpiske (lastništvo!!) s Savudrijske strani zaliva in se jih predoči (HR), tribunalu, EU, ZDA, marsovcem … :)

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest and Zmaga Razum, Adriana Dvorsak. Adriana Dvorsak said: Janševi alternativni predlogi so demontaža temeljev za sporazumevanje http://www.vest.si/2010/06/01/o-alternativah-arbitraznemu-sporazumu/ [...]

  • angie je rekel/-la:

    Janša v Večeru najavlja propad referenduma in da bi vsak spodoben človek na oblasti potem moral odstopiti. Kot objavlja ‘verodostojni’ Reporter, bo svoje skrite alternativne adute v korist državi potegnil iz rokava mesec dni po referendumu. Pahor se bo 6. 6. spotaknil, do padca (zoblasti) pa mu bodo potem malce pomagali in ga porinili čez stene v prepad, kakopak…

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Saj v bistvu ne gre za nič drugega. Jebeš to, kar je dobro za državo, važna je oblast in eliminiranje političnih tekmecev.

    • NoMercy je rekel/-la:

      po 06.06. bo JJ povedal kako zelo s prazno malho smo šli iz SFRJ

  • Johan je rekel/-la:

    Še eden, ki bi nas žejne prepeljal čez vodo.

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Tole nasprotovanje sporazumu je pravzaprav samo razkazovanje svojega manjvrednostnega kompleksa. Prvič je naša politika uspela nekaj realno doseči, zdaj pa bodo majhni ljudje to minirali.

  • Melisa je rekel/-la:

    sem mela dons čist enak preblisk v zvezi z alternativo ex aequo et bono… me veseli, da nism osamljena v svojem mnenju in razmišlanju:)

  • NoMercy je rekel/-la:

    realna alternativa je število parcel, m2 na Savudrijski strani v lasti slovencev :)

  • obama je rekel/-la:

    Šabić

    • Mimi je rekel/-la:

      a schmidt al pa brandt bi se pa lohk pisal?

      In čemu sklepaš, da če ima nekdo “južnjaški priimek”, da to pomeni, da je “za Hrvate”?
      A Srbi, Bosanci, Črnogorci so proti nam oz. za Hrvate?

      (sem pa VEDELA, da se bo kdo obesil na to, zeh…)

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Mimi, to je edini “argument”, ki ga ima.

    • Mimi je rekel/-la:

      Očitno. ;o)))

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Če je Šabić, pa še s FDV, potem pa že mora biti pameten!

    • Mimi je rekel/-la:

      Ti Mefisto, s kerga faxa so snel Mariniča? ;P

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Če že sprašuješ, z enako nepotrebne in neugledne Kranjske Sorbone!

      Sicer pa Marinič ni v nikakršnem kontekstu te razprave o arbitažnem sporazumu.

      Ker sem že pri besedi, naj ti povem, da te že nekaj časa želim vprašati, kaj te žene, da s takim žarom podpiraš arbitražni sporazum in da si na to temo najpogostejša komentatorka., dasiravno doslej nisi podkrepila svojih stališč z nikakršnim argumentom. Sama čustva in strasti, kot takrat, ko si hotela vse vedeti, kdaj, koliko in kje je kdo prejel podkupnino v izvodeneli aferi Patria.

      Lep dan ti želim, čeprav bo deževen in primeren za premišljevanje!

    • Mimi je rekel/-la:

      ja, Marinič je pa RES (in prvič! z moje strani) bil povsem iz konteksta. Namenoma. Ti to počneš pa praktično pod vsakim prispevkom (če ne clo v vsakem postu).
      Sem torej namenoma bocknila (rabiš prevod? - podrezala). Namreč: -ič pa še fax. ;))
      (je bilo prikladno to omenit).

      Ne bi rekla da so moji komentarji najpogostejši (saj o tem ni samo teh parih tem, v katerih sodelujem, pač pa jih je še kar nekaj), tudi če pa bi bili - so what?
      Kaj ima to zveze s tabo ali s čimerkoli?
      Niti v enem postu (!) nisem napisala: “morate biti za”, “če niste za, ste izdajalci”, “niste domoljubi”, “ste prodanovglavci” :)), “opranoglavci”. itd. itd. itd. itd.
      NIČ od tega.
      Me pa kakšna tema bolj zanima in se v njej bolj zavzemam in komentiram pogosteje in siloviteje.
      Celo v kakšnih oploditvah samskih žensk me boš našel zavzeto komentirat, pa v gejevskih temah itd., pa nimam a ma najmanjše zveze s tem.
      Tako da, kje in kar jaz komentiram, nima nobenga kej za brigat, dokler ne trosim laži, ne žalim, ne smetim z linki, reklamami ipd.
      Boš pa navdušeno letel ploskat Britvi, ko bo sedemnajstkrat pritisnil kričavi kopipejst.
      Toliko o tem, kolk te moti pogosto in/ali zavzeto pisanje.

    • Mimi je rekel/-la:

      … tudi tebi seveda lep dan (meni je všeč dež), kot tudi vsem ostalim sokomentatorjem. :)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ja, res prosim za prevod.

      Soglašam le z uporabo tujk, ki smo jih prevzeli iz razvitejših jezikov naprednejših narodov ali od razmišljajočih antičnih Grkov in Rimljanov.

      Bockanje pa je očitno imelo za posledico le tretjo balkansko vojno.

  • Marko je rekel/-la:

    Gospod Šabič,

    Seveda se strinjam z napisanim, me pa muči ena stvar. A nismo že v tem sporazumu odstopili od mednarodnega prava? V točki 3b se namreč od arbitražnega telesa zahteva, da Sloveniji prisodi nekaj, kar po mednarodnem pravu ne more dobiti! Iz čisto enostavnega razloga, ker tudi reko širine 15.5 m ne moreš prečkati z desko dolžine 12 m.

    Slovenija kot država, ki se kot članica OZN zavezuje k spoštovanju mednarodnega prava, temelju stabilnih mednarodnih odnosov, kot pišete, je torej že storila nekaj resnih korakov proti temu mednarodnemu pravu.

    • Bralka je rekel/-la:

      Marko, mednarodno javno pravo je sklop mednarodnih pogodb na eni strani in običajev na drugi strani. Kar pomei, če se dve stranki v mednarodnem javnem pravu dogovorita za nekaj - in to prvi zapišeta in uveljavljata skladno s konvencijami, ki pa so že zapisane, potem je tudi ta nov dogovor sestavni del mednarodnega javnega prava.
      Okej, morda ni najbolj enostavna razlaga, ampak tako je.

    • Marko je rekel/-la:

      Dobro, zakaj potem ne bi v arbitražnem sporazumu zapisali, da je Slovenija do Dubrovnika? Saj bi potem to postalo del mednarodnjega javnega prava?

    • Bralka je rekel/-la:

      Verjetnost, Marko, da bi Hrvaška stran pristala na trditev, da je “Slovenija do Dubrovnika”, je nična. Ključna beseda v mednarodnem pravu je “dogovor”. Tisto, kar se stranki /stranke dogovorita/dogovorijo. Ne tisto, kar si vsaka še dodatno mokro želi, pa ve, da ne more dobiti.

    • Marko je rekel/-la:

      Jaz govorim principielno.

      Avtor trdi: moramo se držati mednarodnega prava in podpreti sporazum. A res? A ni njegov poziv prišel malo (približno leto in pol) prepozno?

      Pravzaprav gre njegova argumentacija na mlin Janši. Če smo dosegli majhno odstopanje od mednarodnega prava, zakaj ne bi dosegli še malenkost večjega? Prosim, razložite mi principielno, kje je meja, ko zahtevanje za odstopanjem od mednarodnega prava postane neprimerno?

    • Bralka je rekel/-la:

      Marko, ključna beseda je; dogovor.
      Preberi zadeve še enkrat (ne samo poslušati sebe v ponavljanju enega te istega).

    • Marko je rekel/-la:

      Bralka,

      Ključna beseda je princip.

      Aja… to je nekaj kaj pravo in pravniki ne poznajo. Škoda.

  • [...] “Prof. dr. Zlatko Šabič o alternativah arbitražnemu sporazumu” [...]

  • krucefiks je rekel/-la:

    Dobro napisano. Podpišem.

    btw., čudi me, da poleg argumenti “ić” ni kdo iz rokava potegnil še argumenta “FDV” :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Mednarodne vode oz. izraelska okupacija

    http://www.youtube.com/watch?v=H8-NY6T5WTo

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Zadnjih 150 se dogaja to, da je Hrvaška postopoma zavzemala ozemlje na račun Slovenije.

    Nihče ne more našteti primera zavzetja “hrvaškega ozemlja s strani Slovenije”.

    Medmurje je bilo slovensko, Istra je bila bolj slovenska, kot hrvaška, Štrigova je krvavela pod Velikim vodjem Valterjem-Titom. Svobodno tržaško ozemlje je naenkrat pripadlo Hrvaški in še več je takih primerov.

    Od leta 1991 je RH zasedla/okupirala/odtujila 1318 ha ozemlja RS.

    O čem torej pametujete?

    Koliko še moramo dati, da bodo hrvaški ozemeljski apetiti na račun Slovenije zadovoljeni? In ali ste prepričani, da bo s tem resnično konec? Ali žrtev ne vzpodbuja storilca s tem, ko mu popušča?

    Dovolj je bilo. Arbitražni sporazum je narejen v prvi vrsti zato, da Sloveniji prepreči kakršnokoli oviranje Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU (9. točka).

    Ohranitev obstoječega stanja (10. točka) ima očitno prednost pred odpravo okupacije 1318 ha ozemlja RS.

    Zakaj v 4. členu ni ZGODOVINSKIH DEJSTEV, ampak le “pravičnost in dobrososedski odnosi”?

    Kakšen je sosed, ki ti zasede parcelo? Dober pač ne. Naj se najprej strezni in prične spoštovati tvojo lastnino.

    Vam in vašemu kompanjonu je važen le ugled in ležerno uživanje dalmatinskih večerov:

    Na vprašanje, kdo bo po njegovem mnenju pridobil več, Slovenija ali Hrvaška, je član sveta stranke Zares in predsednik DZ-ja dejal, da je v takšnih razmerah po navadi tako, da nobena stran ne dobi prav vsega, kar je hotela. “Torej bosta obe strani deloma nezadovoljni ali pa deloma zadovoljni - kar vam je prav.” Ugled Slovenije bo po Gantarjevem mnenju ob morebitni zavrnitvi referenduma nedvomno prizadet, kar je sicer pomembno, a ne najbolj.

    Tujega nočemo, svojega ne damo.

    • Neja je rekel/-la:

      To, kar so si nezakonito prisvojili po 25. 6., bodo morali po sporazumu vrniti, ker pač velja 25.6. Tudi za vse drugo. Na žalost. Ti kar sanjaj pravljične sanje. Kaj če bi Madžari in Avstrijci hoteli Trst, ker je Avstro-Ogrska nekoč….

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    http://www.iusinfo.si/DnevneVsebine/Kolumna.aspx?id=55728

    28.5.2010

    dr. Jernej Letnar Černič
    Portret Dorian Graya v Arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško

    V zadnjem mesecih se v slovenskem javnem prostoru kot tudi med večino slovenskih mednarodnih javnih pravnikov ustvarja enoumje, ki brez kritične distance sporoča, da naj bi bil Arbitražni sporazum med Republiko Slovenijo in Hrvaško odličen iz vidika mednarodnega prava. Nekako vse skupaj spominja na protagoniste romana Slika Doriana Gray izpod peresa irskega pisatelja Oscarja Wilda, kjer Dorian Gray proda svojo dušo v zameno na večno mladost.

    Pri tem je zanimivo, da Arbitražni sporazum podpirajo predvsem tiste osebe, ki so službeno ali pogodbeno sodelovale pri njegovem nastanku. Ker v slovenski skupnosti primanjkuje mnenj, ki utemeljujejo stališče, ki temelji izrecno na mednarodnem pravu, se želim ponovno opredeliti zakaj je Arbitražni sporazum iz mednarodnega pravnega vidika slab, oziroma zakaj, če bo potrjen na referendumu, Sloveniji ne bo prinesel dostopa do odprtega morja, zaradi česar ga je potrebno zavrniti. Čas je, da Arbitražni sporazum objektivno ocenimo tudi tisti, ki smo njegovo nastajanje opazovali od zunaj.

    • vem je rekel/-la:

      Zanimivo je tudi, da so proti sporazumu tiste osebe in stranke, ki, objektivno, kolaborirajo s Hrvaško škofovsko konferenco in najtršimi nasprotniki Slovenije, proustaškimi hrvaškimi nacionalisti, ki so prav tako proti sporazumu!
      Povej mi s kom se družiš in povem ti, kaj si!
      lp

  • konec je rekel/-la:

    Zlatko Šabić…..saj je že vse jasno.prebereš ime in je vsem čisto vse jasno…in KONEC. Ali kdo ve, kdo je njegov politični boter?

  • NoMercy je rekel/-la:

    kmečka pamet je zagovedna in težko kaj razume :)
    common sence - razumna odločitev je pa v SVN zelo redko posejana

  • Bralka je rekel/-la:

    Pisec kolumne je koncizen in konsistenten in tu ni (glede na format kolumne) kaj dodati.

    Me pa neizmerno zabava tale: Tujega nočemo, svojega ne damo.

    Ker janšisti enkrat spet niso imeli sreče z izvirnostjo in so spet prepisovali. Tisti, ki znamo nekaj zgodovine, vemo, da je ta slogan rezultat demonstracij, ki jih je Komunistična partija Jugoslavije organizirala po tem, ko je jugoslovanska vlada 27. 3. 1941 pristopila k paktu Berlin-Rim, skratka ko se pridružili Hitlerju in Mussoliniju (da jih na tak način ne bi napadla). Resnici na ljubo je treba povedati to, da je demonstracije sponzorirala Velika Brianija, KPJ je bila bolj za foršpan. Demonstracijam je sledil državni udar, kraljeva familija je pobegnila, nova vlada je odstopila od pakta in 6. 4. 1941 so Nemci bombardirali Beograd. Ta slogan Tuđe nećemo, svoje ne damo! se je dopolnjeval še z naslednjim : Bolje rat nego pakt!.

    In to, da so desničarji šli prepisovat slogane od KPJ, je smešno in bizarno. Stranka, ki ima toliko bivših članov ZK in ki je polna pljuvanja čez komunizem in ki se še vedno bori proti komunizmu (ta je pa itak crknil), gre prepisovat od stranke iz časov, ko pa je bila zelo v formi. Prave barve nikoli ne izginejo, a ne?
    S tem, da prvič je orginalno, drugič je pa patetično in drugič je katastrofa (sta ugotovila že Marx in Marcuse). In glede na to, da je tudi pri janšistih kar nekaj diplomiranih FDV-jevcev, da ne rečem magistrov in doktorjev - fantje, brez te literature se ne pride do diplome in čez, kaj sedaj izigravate amnezijo?

    Zdaj me samo zanima, kdaj bo desna piarovska mašinarije proizvedla razlago, da gre v bistvu za to, da sta KPJ in Josip Broz prepisovala od umnih nam desničarjev.

    Pa še nekaj - a če referendum zmaga, se boste šli vi desnjaki pa vojno na Dragonji in blatno fronto na Muri? A boste nadaljevai tam, kjer so pri Alo Alo nehali? Saj kandidatov za Gruberjev little tank je kar nekaj…pa nekaj fallen madonnas with big boobies bi se tudi našlo.

  • nemesis je rekel/-la:

    Hrvaška je dobila nove pogoje za vstop v EU:Rešiti mejne probleme z vsemi sosedami,mi smo pa zaigrali vse,če referendum uspe.

  • Forestina je rekel/-la:

    Kako naj verjamem ministru, ki v Afganistanu še kar lovi Al Kaido :)

    http://www.rtvslo.si/slovenija/zbogar-referendum-je-preverjanje-ali-je-to-prava-pot/231533

  • garažni bulmastiff je rekel/-la:

    Bralka,kaj ravno kar prihajaš iz stro zaupne seje tvojega pravljičnega centralnega komiteja? Te je tovariš popit in ostali tovariši kaj po ritki,da tako pravljićariš in čakaš ponovne oživitve boljševističnega kadavra?

  • Mimi je rekel/-la:

    … mal sem razmišljala, v kako zagatni situaciji smo pravzaprav… :x

    Če gre sporazum skozi oz. bo potrjen, bomo najverjetneje imel prec frke okol “nepravilnosti glasovanja” in podobnega (sploh, če bodo rezultati tesni) in potem nenehno napadanje velike večine nasprotnikov in *material* za naprej metat še x časa. :||
    Če pa sporazum pade, bomo pa morda še leta in leta se dogovarjal, območje bo vmes “pohrvateno”, ugled nam bo padel, pa eni bodo še v neskončnost lohk nabijal točke in - služili.
    En majhen delček mene bi si skoraj nekako želel, da AS pade, v smislu, no pa da vidmo! Pa tudi - če je resnično tolk folka proti, potem moramo, glede na to da imamo demokracijo, ostali to pač požreti, želeli ali ne. In torej hočem rečt: če se *bomo* odločili proti, be so - da bomo le prijatelji.

    Še dodam: če bi TA(K)LE AS dosegel Janša, bi prav tako bila ZA.
    A predlagati ni enako kot že doseči.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ker te že skrbi naš ugled, ti moram povedati, da si bomo ugled pridobili in obržali le:

      - če se bomo sposobni in če se bomo znali odločno potegniti za svoje pravice,

      - če bomo gospodarsko in socialno uspešna država,

      - če bomo vedno in povsod uveljavljali demokratične standarde,

      - če bodo naše šole in naše znanje cenili tudi drugi,

      - če se bomo otresli balkanskih navad in razvad in

      - če bomo lahko vselej in povsod ponosno povedali, da smo Slovenci.

      Ugleda pa nam ne bo prinesel tak zmazek, kot je ta arbitražni sporazum in ne uvoženi nogometaši.

    • Mimi je rekel/-la:

      se čisto strinjam, le da si uveljavljanje svojih pravic drugače predstavljava (kot tudi balkansko pbnašanje in pravzaprav skoraj vse našteto).
      Meni je pravo dober (oz. je več kot očitno v danem edini) način za uveljavljanje (itak že svojih) pravic.

      Tudi na domoljubje in ponos drugače gledava: meni je ponosen tisti, ki je tudi pravičen in tisti, ki si ne želi nečesa, kar pripada nekomu drugemu. Tujega nočemo, a ne vemo, kaj je naše.
      Bomo dal papirje na mizo pa bo.

      “Samo šibki si ne upajo biti pravični.” (Tagore)

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    http://www.democracynow.org/2010/6/1/global_condemnation_of_israeli_armed_attack

    Global Condemnation of Israeli Armed Attack on Gaza-Bound Freedom Flotilla