9. junij, 2010 | Goran Majstorović

Hrvaški pogled na izid referenduma

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Hrvaški mediji izid nedeljskega referenduma tolmačijo kot vsaj približen zaključek hrvaško-slovenske »vojne za mejo na morju«. »Novi list« kot najpomembnejše vidi, da so od te točke dalje hrvaška pristopna pogajanja tudi definitivno ločena od reševanja problematike mejnega spora. Vprašanje za Denisa Romca ostaja le, kakšen bo slovenski kontakt: teritorialen ali pravica do uporabe vod.

Četudi je bil izid usodno povezan z njeno prihodnostjo je Hrvaška referendumsko kampanjo v Sloveniji spremljala zadržano. A četudi so se hrvaški politiki odzivali na dogajanje v Sloveniji redko, so dogajanje vseeno spremljali z zanimanjem. Slišati pa je očitke o kršenju »mej dobrega okusa«.

Na močan odmev je izid naletel tudi med tamkajšnjimi gospodarstveniki. »Jutarnji list« informacije o vnovični slovenski blokadi pogajanj v primeru onemogočanja prodora Ljubljanske banke na hrvaški trg, ki so začele krožiti po nekaterih diplomatskih krogih Unije, komentira z veliko mero skepse. Zadevajo predvsem poglavje o svobodi gibanja kapitala. V primeru, da bi do tega morda celo prišlo, pa Bruselj, po njihovem mnenju, zahtev Ljubljane najverjetneje ne bi podprl. To naj bi Slovenijo peljalo v osamitev, ker gre za vprašanje zasebnega kapitala, ne pa odnosov med državama ali pa spoštovanja evropske zakonodaje.

Branko Roglić, hrvaški gospodarstvenik, meni, da bo izid referenduma prispeval k razvoju gospodarskih odnosov med državama in Unijo v celoti, posebno na področju turizma. Domagoj Ivan Milošević pravi, da so pravi konkurenti sicer drugje, a vseeno vztraja na pomenu gospodarskega sodelovanja med sosedama. Zdeslav Šantić (Splitska banka) trdi, da je konsenz med državama nujen, a prve učinke lahko pričakujemo šele v naslednjih dveh, treh letih. Gre za posreden veter v jadra hrvaškega gospodarstva, ki zaradi trenutne krize na ekonomskih trgih kaže vse bolj jasne znake erozije.

»Pomembno je, da se je spor končno pomaknil z mrtve točke«, piše Zvonimir Despot, komentator »Večernjeg lista«. Pahor in Kosorjeva sta lahko zadovoljna, saj sta premostila prvo oviro. Pahor je poleg lastne politične časti in podobe, rešil tudi svojo vlado. V primeru poraza na referendumu bi bil njegov ostanek na oblasti zelo vprašljiv.

Despot opozarja na trezen in prizemljen premislek na obeh straneh, ker je za evforijo prezgodaj: poleg povprečnega odziva imamo opravka z dejstvom, da je skoraj polovica volivcev na referendumu kljub vsemu glasovala proti. Tega se zaveda tudi vodja opozicije Janez Janša, ki je »ustrelil puščico«, da v primeru sprejema arbitražnega sporazuma SDS ne bo glasoval za ratifikacijo pristopa Hrvaške EU vse dokler ne vidi odločitve arbitražnega sodišča. To pa lahko – sodišče nima roka za odločitev – traja tudi dvajset let. Kljub temu Romac grožnjam Janše o blokadi hrvaške pristopne pogodbe ne pripisuje večjega pomena, saj bi se moralo v Evropi poklopiti preveč dejavnikov, da bi lahko do tega dejansko prišlo.

Stojan de Prato se je za »Večernji list« takole ozrl na izjavo Pahorja, da v nobenem primeru več ne misli blokirati Hrvaške: »Enkrat se je že opekel«. Pahor namreč obstoj svoje vlade ni vezal na uspeh na referendumu, zato bi lahko ostal na položaju do prihoda Hrvaške na prag Evropske unije. V primeru ponovnega vzpona na oblast pa bi sedanji vodja opozicije lahko Hrvaški »zaloputnil vrata pred nosom«.

Presodilo je po mnenju Despota dejstvo, da veliko število slovenskih državljanov prihaja na hrvaško morje, složno sobivanje in druženje pripadnikov obeh narodov na področjih blizu meje ter možnost realizacije slovenskih podjetij na hrvaškem trgu – negativen izid bi vsa navedena področja močno prizadel. V najslabšem primeru bi politika lahko odnose med narodoma močno skrhala in s tem povzročila težko popravljivo škodo.

Goran Majstorović

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    sedaj pa vsi veselo na dopust => v Grčijo (denar imamo že tam)
    Pa bodo (HR) đabe ponijali vso obalo :)

  • angie je rekel/-la:

    No, odmevi so tudi v Večernjem in Jutarnjem, ampak ne bomo jih povzemali in delali namesto vas…