16. junij, 2010 | Elena Pečarič

YHD zmagal proti državi!

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Okrožno sodišče v Ljubljani je izreklo sodbo v kateri je tožena stranka, Republika Slovenija, dolžna tožeči stranki, YHD- Društvo za teorijo in kulturo hendikepa plačati 14.000,00 EUR skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od 11.9.2007 dalje, vse pa v 15-ih dneh.

Leta 2007 je Svet Vlade RS za invalide (v nadaljevanju Sveta) izdal publikacijo z naslovom »Socialno in etično delovanje YHD- Društvo za teorijo in kulturo hendikepa« v kateri so izražena stališča in trditve, ki so neresnične, žaljive in krnijo ugled in dobro ime društva ter njegovih članov in predstavnikov. Društvu se v t.i. »študiji« očita, da sramoti in ruši obstoječe socialne vrednote, da škodi preostalim invalidom v Sloveniji, da jaz kot predsednica društva zavajam javnost z neresničnim prikazovanjem stanja z namenom pridobiti neko korist, da je zame oz. za nas značilna brutalnost in nepristajanje na nobene družbene norme, vrednote in pravila obnašanja in da zasledujemo destruktivne skupne cilje po načelu nenehnega konflikta. [1] V publikaciji je navedeno veliko žaljivih nesmislov, da je društvo po svojem delovanju neuravnovešeno in vsebinsko dezintegrirano in da je zanj značilna destruktivna dejavnost, da je takšno delovanje posledica permisivne vzgoje, ki smo je bili deležni v zavodu v Kamniku … [2]

Žaljiva publikacija Sveta Vlade RS za invalide

Publikacijo smo dobili v roke povsem po naključju in po prvem šoku smo se obrnili na Vlado RS za pojasnila in odgovore, saj je le-ta neposredno odgovorna za delovanje Sveta, ki naj bi bil zgolj posvetovalno telo. Prav tako smo obvestili o publikaciji tudi vse druge institucije v RS, ki bi bile dolžne ukrepati. Svet je namreč prekoračil svoja pooblastila in izrabil organ za osebno obračunavanje z našim društvom. Pri tem je tudi izrabil logotip Vlade RS, ki je natisnjen na lično oblikovani brošuri v barvni tehniki. Število natiskanih izvodov ni podano, prav tako na brošuri ni napisano kdo jo je natisnil. Kar smo pričakovali od Vlade je, da bi se na takšno zlorabo in samovoljo njenega organa ostro odzvala in se od napisanega distancirala ter zahtevala od Sveta vlade za invalide, da publikacijo umakne ter se javno opraviči. [3] Zaman smo tri mesece pisali in čakali na odziv, vsi naši dopisi so bili poslani na MDDSZ, Direktoratu za invalide in seveda nič se ni zgodilo, saj je član Sveta tudi g. Uršič, direktor Direktorata za invalide in soodgovoren za publikacijo.

Na Svet Vlade za invalide nismo nikoli bili vabljeni ali vprašani o čemerkoli. Imenovanje predstavnikov v ta organ je z naše strani vprašljivo, saj je NSIOS tisti, ki izvaja postopek izbiranja predstavnikov invalidskih organizacij, ne pa sama Vlada. NSIOS je pri tem izrazito izključevalen in zastopa zgolj interese invalidskih funkcionarjev. Publikacija se predstavlja kot raziskovalno oz. analitično strokovno gradivo, čeprav je v bistvu političen in ideološki pamflet, kar je razvidno iz jezika, ki je v njej uporabljen. Publikacija se je razdeljevala po vseh ministrstvih in drugih institucijah v RS, delila se je med posameznimi društvi ter po besedah g. Šuštaršiča na sodišču bila razdeljena med 100.000 invalidov. G. Šuštaršič jo je tudi razdeljeval kot gradivo k občnemu zboru Društva distrofikov Slovenije in prav tako jo je vedno priložil kot dokaz destruktivnosti k vsem tožbam, ki se vodijo proti meni ali drugim članom društva. Publikacija je bila prevedena in izdana v enakem formatu in obliki tudi v angleškem jeziku ter poslana našim partnerjem, prijateljem ter drugim institucijam EU, distribuirana tudi na Kongresu v Kranjski Gori maja 08 ob predsedovanju Slovenije Evropskemu svetu.

Se nadaljuje …

Elena Pečarič

Opombe:
1.  In v konkretnem primeru je šla po oceni sodišča tožena stranka tu predaleč, njeno videnje in občutenje na primer v konkretnem primeru samega logotipa tožeče stranke in teksta ob njem, je bilo tako podvrženo žaljivim vrednostnim sodbam. Tak zaključek je mogoč tudi glede vseh nadaljnjih zapisov v sporni publikaciji, ki jih kot upravičeno kot žaljive dojema tožeča stranka. Tako gre pri tem za zapis, da je sporno dejstvo, da je tožeča stranka s svojo destruktivno dejavnostjo ob koncu 90-ih let in začetku novega tisočletja prišla kar do skoraj 80 % zasedenosti vsega medijskega prostora, ki je kakorkoli obravnaval invalide ali njihove invalidske teme”. Žaljive so tudi trditve, ki se nanašajo na to, da so „različne oblike psihičnega nasilja že več kot 15 let neločljiva sestavina sleherne dejavnosti tožeče stranke. Cele paleto subtilnih pa tudi izjemno grobih oblik psihičnega nasilja so deležni vsi, ki jih obravnavajo kot svoje nasprotnike: na prvem mestu so to invalidske organizacije, nato skupine in posamezni invalidi, politiki, sodniki, inšpektorji, državni uslužbenci, zaposleni neinvalidni strokovni sodelavci v invalidskih organizacijah, novinarji, strokovnjaki vseh profilov, celo njihovi osebni asistenti, državne in druge javne institucije, mednarodne organizacije, naključni bralci in gledalci medijev.” Prav ima v zvezi s tem tožeča stranka, da je zanjo žaljivo, ko ji tožena stranka očita nasilje in grobost, tega nasilja pa naj bi bili deležni številni posamezniki. Žaljiv je tudi zapis v publikaciji na 12. strani, na katerega se sklicuje tožeča stranka in ki ga dojema kot takega, da je „najhujša oblika psihičnega nasilja, ki ga izvaja tožeča stranka, načrtno zalezovanje („stalking”), zlasti izbranih posameznikov, ki so kvalificirani predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij.

2. Priporočljivo branje za boljše razumevanje kdo vse je pleten in kaj vse se nam očita; prava invalidska inkvizicija! Zapisnik seje z dne 26.4.2007 http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/svet_vlade_invalidi_seja15_zapisnik.pdf

3. Pismo Vladi RS z dne, 31. 5. 2007; grozljivo kako je ta tekst še danes povsem aktualen, kot da imamo še vedno isto vlado in da se je čas ustavil. Pa naj še kdo reče, da je razlika med levo in desno politiko!

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
122 x komentirano
    • Klerik je rekel/-la:

      Kva ma to veze?

    • Gringo je rekel/-la:

      Tako simpatično, fuzbal na vsakem koraku

    • sasa je rekel/-la:

      Kako ga skinem; pomagajte mi

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Profesorica nudi seks kao ispriku za japanske zločine
      Učiteljica povijesti ponudila je kineskim studentima seks kao ispriku za invaziju na Kinu 1937. godine. Iako i sama naglašava da se radi o ’simboličkoj naknadi’, ozbiljna je u svojim namjerama.

      Anri Suzuki, 24-godišnja doktorica povijesti, koja se specijalizirala za japansku invaziju na Kinu, kaže kako se srami što je njena nacija učinila u prošlosti.

      “Moramo naučiti lekciju iz povijesti i želim izliječiti rane svojim tijelom. Želim se seksati s kineskim studentima koji studiraju u Japanu”, kaže profesorica.

      Dodaje kako će to sve biti “simbolička naknada” za brojne zločine koji su Japanci počinili nad Kinezima.

      K.K.
      16.06.2010.

  • lek je rekel/-la:

    Me zanima, če bo država zdaj koga sankcionirala zaradi takega ravnanja Sveta vlade za invalide?

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Ne moreš verjeti. Če ne bi videl kopije, bi podvomil v kredibilnost članka. Pa bo podpisani dr. Ivan Vivod za to odgovarjal ali se bo znesek poravnal iz proračuna in »nikom ništa«?

  • Gasilec je rekel/-la:

    Čestitke vam in vašemu društvu! Mogoče je pa še upanje, da imamo kanček pravne države!

  • Kaka je rekel/-la:

    Spet se pojavlja tale Šuštaršič! Vidim, da spretno izkorišča svoje funkcije za teptanje svojih nasprotnikov. Ampak vsak enkrat pride na mino.

  • hendy je rekel/-la:

    Bravo Elena! Končno nekaj pravice tudi za nas! Še Uršič mora odgovarjat, ker je vse to vedel in podpiral!

  • Obvezen je rekel/-la:

    Ga. Elena, vidim da boste kmalu končali s tem Šuštaršičem.

    Potem ne pozabite še na Mugabeja, Kim Jong Ila in Mjanmarsko vojaško hunto.

    Hvala.

  • Zala je rekel/-la:

    Elena, to pa me zares veseli. Upam, da bo končno prišla na dan resnica in pravica tudi za vas!

  • Nigela je rekel/-la:

    Tko je to v naši državi, kjer ljudje na položajih si lahko privoščijo vse. Dobr, da ste se odločl za sodno pot, marsikdo bi se predal na samem začetku.

    • Busdriwer je rekel/-la:

      Sam sodišče naj najde tud krivca!

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      @Busdriver

      Glej, danes pred wtc, avtobus lpp ustavi in odpelje, ne da bi mi odprl vrata?

      Pa potem, ko sem reku to kontroli, pa ni komentirala, hvala bogu, da ni bila užaljena, ko sem jih obvestil,
      da se bomo naslednjič streljali.

  • Samir je rekel/-la:

    Ta NSIOS ima velik umazanije! A se je kaj zgodil s obtožbami zaradi korupcije, a bo tko kot ponavad vse potihnlo?

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      A misliš, da če trgovcev z orožjem ne morejo zjebat, da bojo nekega invalidskega funkcionarja?

      Teleta. Vse vam prodajo - z Eleno, pa oprosti Elena, ampak tudi tebe so najdli.

  • umetnik je rekel/-la:

    O, Elena, tole ti pa prav privoščim! Tok energije, časa in živcev! Čestitam!

  • Forestina je rekel/-la:

    Bog te ima rad :)

  • Fak je rekel/-la:

    In država bo svoje napake kr požrla, davkoplačevalci bomo pa plačal! Zahtevam, da to plača odgovorni krivec!

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Če v tej državi plača kaj odgovorni je to scalec ali prehitro vozeči.

  • Ježek je rekel/-la:

    Pismu, to sranje so tud prevajal! Še premal ste dobil!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Kazenski zakonik - 262. člen - Nevestno delo v službi

    Uradna oseba, ki vedoma krši zakone ali druge predpise, opušča dolžno nadzorstvo, ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, pa zares nastane kršitev oziroma večja škoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

    • Joži je rekel/-la:

      Tuki bi lahko kar nekaj ljudi sedel, zlasti iz ministrstva!

    • Invalid Ivo je rekel/-la:

      Moj prijatelj Uršič je med temi

    • Racman je rekel/-la:

      A ni čudno, da nikol nihče ne odgovarja?

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Eno je nevestno delo v predpostavljam ‘javni’ službi; ampak za prelom pisege ni ta člen.Lahko rečemo, da 99%
      policije ali nevednih ali nevestnih 1% pa neinformiran ali nemočen.

  • Sraka je rekel/-la:

    Čestitam!

  • Rock je rekel/-la:

    To se ne zgodi prav pogosto, zato je še treba bolj proslaviti

  • exkalibur je rekel/-la:

    Takšne vladne svete je preprosto potrebno ukiniti, to je samo še en dokaz, da ničemur ne služijo razen razsipavanju denarja.

    • Joži je rekel/-la:

      Itak mormo zmanšat javno upravo, zato ukinimo svete in še prečistmo ministrstva!

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Sprememba je v današnjem cajtengu: OSTANE SAMO 24% ZAPOSLENIH V JAVNI UPRAVI!

  • exkalibur je rekel/-la:

    Majhni koraki za pravno državo veliki za YHD!
    Čestitke in tako naprej

  • Gringo je rekel/-la:

    Čista zloraba

  • Špelca je rekel/-la:

    Kako vam je pa to uspelo?

  • Mirjana je rekel/-la:

    Elena yes!!..a to je šele začetek. Čas je napočil, da zahtevamo osebne individualne odgovornosti za dejanja.
    Čestitke!

  • Busdriwer je rekel/-la:

    Ne damo dnarja iz proračuna! Naj država najde odgovornega krivca!

    • Racman je rekel/-la:

      To mormo zahtevat!

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      @Busdriwer

      K te ne bodo posiljeval s tajno službo in višjimi percepcijami, potlej boš pa verjetno znal ustavljat in odpirat
      vrata. A si iz Kafke pobegnu?

  • pilozof je rekel/-la:

    Očitno ste hud(a) protidržavna elementka

    • Forestina je rekel/-la:

      Vsi se je bojijo, tako kot resnice.

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Preje bi se spravil Eleno regenerativno hipnotizirat, da bi bila zdrava, kakor pa da bi se dal z vami skomunicirat več, kot dva posta.

  • pilozof je rekel/-la:

    Ste strah in trepet vsem pokvarjencem

  • pilozof je rekel/-la:

    Eni se vas bojijo; osebno Vas občudijem in spoštujem

  • Invalid Ivo je rekel/-la:

    Upam, da se bo ta zmaga poznala kaj tudi pri nas v našem društvu

  • Nekdo je rekel/-la:

    Elena, zdaj si Šuštaršič res zrasla na vrh glave. Ogrožaš njegovo 40 letno vladavino. Na tvojem mestu bi se bal za življenje!

  • Samo je rekel/-la:

    Mislim, da tukaj mal pretiravate!

  • Klerik je rekel/-la:

    Tolpa nakladačev; Pečaričeva jih vodi, drugi pa kot ovčke in Babič pastir

  • Klerik je rekel/-la:

    Mate cat zaj….

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Še nekaj, da bo Kušar vesel

    1. Boris Šuštaršič: Collision of interests and suspicion of corruption 1
    http://www.youtube.com/watch?v=YtJgAeD6ULA
    Member of National Council of the Republic of Slovenia Mr. Boris Šuštaršič is suspected of committing acts of corruption. According to the Commission for the Prevention of Corruption, he has managed to take over the key posts in authorities that distribute funds among organizations of persons with disabilities and humanitarian organizations. But Šuštaršič not only divides funds among the organizations, he also receives them as president of Muscular Dystrophy Association. According to Drago Kos, president of the Commission for the Prevention of Corruption, this represents a significant risk to commit acts of corruption. In this year alone, the association received 1.3 million EUR.
    Each year Lottery of Slovenia allocates 20 million EUR to finance the Foundation for Funding Disability and Humanitarian Organizations (FIHO). Before FIHO distributes the funds among its member organizations, the National Council of Disabled People’s Organizations (NSIOS) each year prepares criteria for the distribution of funds. Boris Šuštaršič holds key posts in all these institutions.
    Šuštaršič is not only president of supervisory board of Lottery of Slovenia, he is also Chair of Board of Directors of NSIOS, he proposes criteria for funds distribution, confirms the criteria as a member of Council of FIHO members and receives the funds as the sole representative of Muscular Dystrophy Association. Šuštaršič’s association received more funds last year than Multiple Sclerosis Association, although it has more than twice as less members as the latter association.
    According to the Commission for the Prevention of Corruption, Šuštaršič is also a member of National Council, directly involved in the drawing up of laws and rules related to the distribution of funds among organizations of persons with disabilities - in other words, there are numerous conflict of interests. Since Mr. Šuštaršič is currently abroad he was not available for comment.
    2. Boris Šuštaršič: Collision of interests and suspicion of corruption 2
    http://www.youtube.com/watch?v=yjJVEP_szOI

    Rules to prevent anomalies of non-transparent funds distribution have been stuck in Mr Šuštaršič drawer for the last two years. They were never taken under consideration in Slovenia’s Parliament in spite of numerous warnings from supervisory authorities, including the Commission for the Prevention of Corruption, which notified the Prime Minister of non-transparent distribution of funds in the amount of 20 million EUR per year. Commission’s president, Mr. Kos, invited the Prime Minister to formalize the rules on funds distribution as soon as possible.
    On 12th November at 8.30 p.m. Mr. Šuštaršič and a select group of representatives of organizations of persons with disabilities began distributing funds among the organizations. The process was finished in just five hours, which is impossible according to Mr. Kos because the applications are comprehensive and cannot be processed in such a short timeframe.
    The rules of distribution of funds were designed on the spot, and are entirely descriptive and thus cannot be used in an objective manner according to the Court of Audit.
    Mr. Janez Jug, FIHO Director decided to formalize the rules and sent them to the Acts Commission for consideration two years ago. The president of the Acts Commission is none other than Mr. Šuštaršič as is evident from FIHO’s webpage. In the end the rules got stuck in Mr Šuštaršič’s drawer and were sent neither to FIHO nor to the Parliament for consideration. According to Mr Kos, the government should finally put an end to such conduct.
    3. Boris Šuštaršič: Collision of interests and suspicion of corruption 3
    http://www.youtube.com/watch?v=NVQz4OIfl_c

    National Council member Boris Šuštaršič has managed to register NSIOS illegally, which enabled him financial management of this organization. Since the operation of NSIOS was found to be illegal, the organization was cancelled from the Register of Organization of Persons with Disabilities. Consequently operation of NSIOS is currently illegal and constitutes as moonlighting. However, Šuštaršič is still issuing invoices to its member organizations.
    According to Iztok Suhadolnik from Sonček Association, organizations receiving funds from FIHO are also NSIOS members and must allocate a part of the received funds for the payment of monthly membership fee which enables NSIOS’s operation. The organization thus receives 100,000 EUR per year although its mission is to unite and link the various organizations of persons with disabilities together and the organization does not have authorisation for financial management. Although the issue of illegal membership fees was raised repeatedly, the discussion has never reached any meaningful conclusion nor is it clear how the 100,000 EUR are spent.
    Director of Directorate for Disabled Persons (operating under the Ministry of Labour, Family and Social Affairs) Mr. Cveto Uršič has the power to put an end to non-transparent distribution of partially public funds but according to him the Directorate has found no reasons to take any measures in spite of the initiative from the Commission for the Prevention of Corruption. Since FIHO is funded by Lottery of Slovenia, which is partially owned by the state, it is high time that the Prime Minister puts an end to non-transparent division of funds.

    4. Boris Šuštaršič: Collision of interests and suspicion of corruption 4
    http://www.youtube.com/watch?v=dOnD891yp5Q

    According to Mr. Janez Jug, Mr. Šuštaršič has majority of votes in the FIHO Council, an authority in charge of confirming the criteria for the distribution of FIHO funds. His majority is guaranteed by the FIHO Act, drawn up by Šuštaršič’s NSIOS in cooperation with Mr. Cveto Uršič, director of Directorate for Disabled Persons. The Act stipulates that 16 out of 30 members of FIHO Council shall be appointed by NSIOS. Consequently Mr. Uršič fully supports NSIOS’s taking over the FIHO Council and also enjoys full support of his superior, Mr Svetlik, Minister of Labour, Family and Social Affairs.

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Elena, na invalidih se vidi vsa invalidnost /braindeadness/ države. Kako se povezuješ mednarodno?

  • Kaka je rekel/-la:

    To pa je naslov, katerega smo dolg čakal. Vsaj tisti k spremlamo ta shit že neli časa!

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE
    SVET ZA INVALIDE
    1000 Ljubljana, Kotnikova 5

    Štev.: 11601-29/2004/81
    Datum: 2.7.2007

    MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO
    Državni sekretar
    Mag. Roman REP
    Tržaška c. 21
    1000 LJUBLJANA

    Zadeva: Neupravičeno in neargumentirano zavračanje analitične študije Socialno in
    etično delovanje YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa

    Spoštovani gospod državni sekretar mag. Rep,

    V Svetu Vlade Republike Slovenije za invalide smo se seznanili z vašim dopisom št. 093-4/2007-4 z dne 14.6.2007, ki ste ga naslovili na Eleno Pečarič, predsednico YHD – Društva za teorijo in kulturo hendipeka, ter z vabilom, da se oglasimo v zvezi s tem na razgovor na vaše ministrstvo.

    Glede na navedeno vam sporočamo tole:

    1. Zadevna analitična študija je nastala na zahtevo Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Državnega zbora Republike Slovenije, posredovana z njihovim dopisom št. 070-02/07-22 z dne 16.2.2007, in je torej ta študija zgolj strokovno in argumentirano utemeljen odgovor na njihove zahteve na načelni in konkretni ravni.

    2. Svet Vlade Republike Slovenije za invalide pri svojem delovanju dosledno in tudi v konkretnem primeru sledi vsebini 3. točki 4. člena splošnih določil Konvencije o pravicah invalidov, katero je ministrica Marjeta Cotman v imenu Vlade Republike Slovenije podpisala letos marca v New Yorku. To pomembno določilo se glasi: »Pri pripravljanju in izvajanju zakonodaje in politik za izvajanje te konvencije in pri drugih postopkih odločanja, ki se nanašajo na invalide, se države pogodbenice temeljito posvetujejo z invalidi, tudi invalidnimi otroki, ter jih dejavno vključujejo prek njihovih reprezentativnih invalidskih organizacij«.

    3. Področje dela Ministrstva za javno upravo je opredeljeno v 31. členu zakona o državni upravi, ki v ničemer ne daje pooblastila za opredeljevanje do strateških, konceptualnih, predvsem pa vsebinskih implementacij sistemske integracije slovenskega invalidskega varstva, kakor ste se opredelili brez vsebinske navedbe razlogov v zadnjem odstavku vašega dopisa. V tej zvezi posebej opozarjamo na dejstvo, da je za državno uravnavanje in vodenje invalidskega varstva po 28. členu navedenega zakona pristojno Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

    4. Svet Vlade Republike Slovenije za invalide ima 15 članov in je sestavljen tripartitno, to je s po petimi predstavniki ministrstev, strokovnih institucij in reprezentativnih invalidskih organizacij (slednji na predlog Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije kakor skupni predstavniki vseh slovenskih invalidov).

    Iz ustanovitvenega akta je razvidno, da gre za strokovni posvetovalni organ predsednika Vlade Republike Slovenije. Večina članov sveta niso javni uslužbenci, vključno s predsednikom, obema podpredsednikoma in petimi predstavniki reprezentativnih invalidskih organizacij, kateri so skupaj po posebnem sklepu sveta pripravili zadevno analitično študijo. Zato vaše pozivanje na odgovornost na podlagi Kodeksa ravnanja javnih uslužbencev (Uradni list RS, št. 8/-474/2001) ni utemeljena podlaga.

    Kar zadeva konkretnih invalidskih vsebin pa tako ali drugače niste presegli nivoja nekakšnega moraliziranja, ki tudi v tem primeru dokazuje, da YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa v slovenski državi deluje razdiralno. To je namreč ključna ugotovitev analitične študije, ki jo vaše zavračanje v ničemer ne more spremeniti.

    5. Obravnavana analitična študija je nastala na podlagi temeljite preučitve različnega pisnega in drugega medijskega gradiva YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, ki obsega več 100 tipkanih strani in je časovno opredeljeno od začetkov njihovega delovanja.

    Zanima nas, na osnovi katerih dejstev upravičujete svoj apriorni pozitivni odnos do tega problematičnega interesnega združenja majhne skupinice invalidov, pri tem pa spregledujete, da je YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa letos grobo napadel Vlado Republike Slovenije in ji očital rušenje civilne družbe v Republiki Sloveniji. Kakor nam je znano se na vašem ministrstvu niste distancirali do tega njihovega dopisa, ki zasramuje odnos slovenske države do invalidov tako doma kakor tudi v tujini. Prilagamo še uvodnik Elene Pečarič v publikaciji »Mala dežela velike diskriminacije« iz februarja letošnjega leta (priloga 1). V tem besedilu se lahko dodatno prepričate, kako skrajno zaničevalno se izraža do slovenskih državnih institucij, kako ozmerja za fašizem celo vrsto poklicev, duhovščino in politike v Državnem zboru Republike Slovenije, da sploh seveda ne omenjamo invalidov. Vse navedeno utemeljuje, da ne pristajamo na vaše prenagljene ocene do obravnavane analitične študije Sveta Vlade Republike Slovenije.

    6. Svet Vlade Republike Slovenije za invalide ne prejema omembe vrednih sredstev za svoje delovanje, kar posledično pomeni, da njegovo delovanje temelji na prostovoljnem delu njegovih članov. Pri preučevanju gradiva, oblikovanju strokovne zasnove analitične študije, pripravi njenega besedila in lektoriranja ter tiska ni bil porabljeni niti en € proračunskih sredstev.

    7. Analitično študijo je svet sprejel na svoji 15. seji dne 26.4.2007 pod 3. točko. Ta analitična študija je bila sestavni del gradiva za to sejo, ki so ga prejeli vsi člani sveta. Študija je bila vsebinsko soglasno sprejeta, pri glasovanju pa je bil en vzdržan glas.

    8. V analitični študiji smo se opredelili do delovanja YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa. Z vašim neutemeljenim ter prenagljenim odgovorom na dopis YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa z dne 31.5.2007 pa ste pristali točno na njihovo logiko delovanja, na katero opozarjamo. Vaš dopis bo namreč zlorabljen kot pisna podpora Ministrstva za javno upravo v smislu pravilnosti njihovega delovanja. Posledično bo kopija vašega dopisa poslana na več sto naslovov v Sloveniji in tujini. Žal smo morali v študiji ugotoviti, da omenjeno društvo s svojim delovanje spada v tisti del slovenskega družbenega prostora, o katerem je govoril tudi predsednik Vlade Republike Slovenije v svoje govoru ob dnevu državnosti dne 24.6.2007, ko je omenil, da širjenje laži, manipulacij, afer, strahov in drugih nesreč, spodkopava narodovo samozavest, odgovorno ravnanje posameznikov in institucij, zmanjšuje splošno sposobnost sprejemanja pravih odločitev v dobro skupne prihodnosti. In nedvomno lahko z zanesljivostjo trdimo, da v študiji opisano delovanje YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa briše mejo med kritiko in zasmehovanjem, med kvaliteto in malomarnostjo. V dokaz naši trditvi preberite njihov dopis, ki je objavljen na hrbtni strani tiskane verzije navedene študije.

    9. Osnovna naloga Sveta Vlade Republike Slovenije za invalide je v tem, da prvenstveno spodbuja nastajanje vseh potrebnih pogojev za usposabljanje in zaposlovanje invalidov ter druge sestavine kvalitete življenja invalidov. Tudi v skladu s to usmeritvijo se je Svet Vlade Republike Slovenije v analitični študiji zavzel, »da invalidske organizacije svojo specifično problematiko urejajo v medsebojnem dialogu in v ta namen lahko uporabijo tudi arbitražne razprave v okviru Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije ob sodelovanju zunanjih strokovnjakov in drugih družbenih akterjev.«

    10. V kolikor menite, da potrebujete še kakšno dodatno pojasnilo v zvezi z navedeno študijo o socialnem in etičnem delovanju YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, vas vabimo na eno izmed prihodnjih sej Sveta Vlade Republike Slovenije za invalide, ki bo predvidoma konec julija 2007. V kolikor želite vas bomo o datumu in času obvestili.

    Lep pozdrav

    Predsednik Sveta Vlade Republike Slovenije za invalide

    Dr. Ivan Vivod

    PRIPOROČENO!

    V VEDNOST:
    - Janez Janša, Vlada Republike Slovenije
    - Dr. Gregor Virant, minister za javno upravo
    - Marjetka Cotman, ministrica za delo, družino in socialne zadeve
    - Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije

    • Elena Pečarič je rekel/-la:

      To pa je vsekakor vredno doktorata; tudi za g. Šuštaršiča

    • Racman je rekel/-la:

      Tale dopis dokazuje kako je cel invalidski sistem v rokah peščice, ki so popolnoma podrejeni diktaturi enega. Celo politika se je do nedavnega podrejala njemu!

    • izi je rekel/-la:

      Ne vem, če je ta politična opcija kaj bolj sposobna!

    • igor je rekel/-la:

      To pa je farsa

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Men je pa nekdanji predsednik Gibanja preživelih Slovenije (v ilustracijo: nekateri, ki so se srečali z psihiatrijo se tudi v tujini deklarirajo za preživele (survivors) in se ne pustijo lepit nalepke uporabniki, kakor uporabniki drog..),
      dejal da ga je ga. dr. psihologije Tanja Lamovec med hipnozio in epileptičnimi napadi zasliševala - kdo - kater nemški politik - naj bi ga - kdo ve zakaj - podpiral. Rekel mi je da bo zaradi tega naredila samomor. Ker mislim,
      kdo pa lahko razen epileptika za nekoga reče, da bo naredil samomor in je večja statistična verjetnost?

  • susisusi je rekel/-la:

    Podpisani dr. Ivan Vivod viden član SDS in bivši sekretar pri Šuštaršiču v Biografiki Bori, v vednost Ivanu Janezu Janši, Gregorju Virantu, Cotmanovi ter NSIOS. Ta vlada je podedovala kar je zakuhala Janševa vlada pod dealu z Šuštaršičem zato slednji komaj čakajo, da pride na oblast Ivan Janez Janša. Bo lahko namesto invalidov kroistil kapacitete Doma dva topola na morju v Izoli.

    • XY je rekel/-la:

      To ne bo prvič! Šuštaršič ima v navadi, da politike gosti v Doma dva topola na morju v Izoli. Seveda ne na svoje stroške. In tudi Janša je bil že tam!

    • Plava je rekel/-la:

      Ta Dom moram enkrat pridt pogledat. Baje je ogromn!

    • dim je rekel/-la:

      Izolani imajo tega Šuštaršiča vrh glave. Pokupu je že nekaj nepremičnin tam! Le iz kerga dnarja?

    • toto je rekel/-la:

      nelojalna konkurenca

  • toto je rekel/-la:

    Jara kača tale zgodba

  • quo vadis je rekel/-la:

    Super, pomembna zmaga!

  • quo vadis je rekel/-la:

    Se splača vztrajati

    • Magelit - moja vojna je rekel/-la:

      Jebeš zemlju kojoj je Slovenija zapad - so dejali v yugi. Sam pa pravim, jebeš jo k noče ..

  • katja je rekel/-la:

    To je vse ista banda zato nihče nikogar noče spucati

  • France je rekel/-la:

    Za v zapor

  • Volk je rekel/-la:

    Vidim, da je vaša zmaga pomembna tema!

  • kos je rekel/-la:

    Ali je Kanal A zaključil z svojo raziskavo? Ponavadi gredo do konca! Sigurno jih je Šuštaršič prestrašil!

  • kos je rekel/-la:

    Aja, Kos je tudi utihnil!

  • dobri sosed je rekel/-la:

    Bo kdo naredil red?

  • Damjan je rekel/-la:

    vest ta klopčič je zamotan tja do direktorata in vsemogočega Uršiča. Tako prvijo njegovi sodelavci: kaj on reče tako bo! In vse ostalo je pod njegovo taktiroko. Da minister in vlada dovolita, da si negdo jemlje pravico in se obnaša kot bog, nato se še fino smeji vsem nam, ki imamo kakršnekoli težave zaradi njegovega slabega vodenje te politike, ki pa ima korenine še iz časa njegovega vodenja FIHA!.
    Na računskem sodišču sta izdana dva sklepa o reviziji celotnega invalidskega programa in Sklada za vzpiodbujanje zaposlovanja invalidov in od decembra 2009 oz. februarja 2010 se ni nič zgodilo. Tako je kot praite - čim se hočeš pravično boriti si obsojen z njihove strani in kar je nahujše izobčen.
    Tako je to.
    Držite se, na vaši strani sem.

  • Forestina je rekel/-la:

    To je ista fora kot z litijem.

    Dovolj ga je v sestrski Boliviji, ampak mi se bomo raje z Ljubico na čelu pribombali do njega v Afganistanu.