5. julij, 2010 | Goran Majstorović

Nevidni delavci Slovenije

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Gradbeništvo  je gospodarska panoga, ki pod pod udarci krize najbolj trpi. Posledice se kajpak prelamljajo na hrbtih delavcev, predvsem delavcev-migrantov. Zakaj in kako prihaja do izkoriščanja, do novodobnih suženjskih odnosov?

Mafija in gazde

Problematika je bolj kompleksna kot se zdi navzven in razlogi mnogoteri. Delo na gradbišču zaradi večje fizične zahtevnosti, nizkega plačila ter predsodkov, ki med mladimi onemogočajo predstavo o spoštovanja vrednem delu, spada med kadrovsko deficitarne. Gradbena podjetja stremijo k številčni in poceni delovni sili. Iščejo jo daleč največ v Bosni, sledijo Hrvaška, Srbija in Kosovo. Tamkajšnji delavci so pripravljeni delati za manj, zato je Slovencev po gradbiščih zgolj za vzorec. Na ta vrata v igro vstopa organiziran kriminal: razvejano omrežje, ki ljudem iz navedenih držav obljublja med in mleko. Svojčas sta bilo v strahospoštovanje ovita Tito ali Bog, danes ima podoben status gazda: gazde vodijo migracijsko politiko, novačijo delavce in si na migracijskih tokovih v sodelovanju z gradbenimi podjetji ustvarjajo profitni sistem. Ko je delavec enkrat v Sloveniji, gazda z delodajalcem uredi vsa vitalna vprašanja bivanja in zaposlitve.

Začetna točka formalno-pravnega delavskega okvirja za delo je vizum. Ta delavcu omogoči dovoljenje za delo in bivanje. Pri istem delodajalcu mora biti zaposlen najmanj dve leti, da lahko zaprosi za osebno delovno dovoljenje, s katerim si lahko po izteku roka samostojno ureja bivanje in svobodno izbira delodajalca. Tovrstna zakonodaja ter dveletni časovni rok omogočata precej manevrskega prostora za brutalno izkoriščanje. V primeru, da delavec-migrant karkoli ukrene glede kratenja svojih pravic – kraja plač, kraja nadur, čezmerno obremenjevanje, mizerni življenjski in delovni pogoji, duševna ter telesna stiska so standard –, sledita hitra odpoved in policijski izgon iz države. Izguba dela pomeni izgubo pravice do bivanja v Sloveniji oz EU. V primeru izgona se v matičnem okolju lahko pod nosom obrišejo za denar, ki jim ga naša podjetja dolgujejo. Tako malverzacije delodajalcev poleg navedenih dobijo dodatno dimenzijo; čaka se do preteka dveh let, nakar se delavce tik pred iztekom roka odpusti ter izžene nazaj. Če slučajno pride do pregona, za podjetjem pogosto ostanejo le poštni nabiralniki.

Slovenija na dnu Evrope

Obeta se sprememba zakonodaje na področju delavskih pravic po principu rotacijskega sistema, ki pa je dvorezen meč. Čakalna doba za osebno delovno dovoljenje bo za delavce-migrante skrajšana na eno leto. Čas celotnega bivanja v Sloveniji bo omejen na največ tri leta, po izteku katerih sledi vrnitev domov. Pol leta naj bi trajala traja čakalna doba za vnovično prijavo, možnost, da bi si delavec v Sloveniji morda uredil trajno bivanje, pa je povsem onemogočena.

Položaj delavca v gradbeništvu je pri nas bistveno slabši od povprečja v EU. Primerljivi smo z Romunijo, Madžarsko in Španijo. Primerjava z Norveško razkrije marsikaj zanimivega. Izkoriščanje gradbenega delavca se tam bistveno strožje in hitreje kaznuje. Minimalna dovoljena urna postavka je zakonsko določena in znaša sedemnajst evrov, v primeru kršitev se mehanizmi pregona mobilizirajo bliskovito. Med prenovo enega izmed hotelov je bila tako delavcem iz Bosne zmanjšana postavka na tri evre na uro, kar je vzbudilo srdit bes javnosti in sindikatov, intervenirala so finančna policija in kriminalisti. Izsledki preiskave so pokazali, da je bil bivanjski standard porazno nizek, najmanjša kršitev kateregakoli člena v pogodbi pa je delavca vodila v odpoved. Upravnik hotela (ne izvajalec), ki ni nosil nikakršne posebne odgovornosti, je zadevo »počistil« in iz lastnega žepa delavcem namenil dva milijona evrov kompenzacijskih sredstev. Pri nas se je za izkoriščane delavce zavzel le nek župnik iz Kočevja in jim nakazal deset tisoč evrov. Nevede je prehitel vse sindikate, o katerih okornosti in počasnosti ne gre izgubljati odveč besed, ter poskrbel za tragikomiko in višek ironije. In ker se utegne marsikomu Skandinavija zazdeti nehvaležen zgled, si oglejmo še »zaostalo« Poljsko. Tam je isto delo plačano 600€-700€ na mesec, v Avstriji okoli 1350 evrov. V Sloveniji od 250 do 350.

Žrtve

Naslednji nivo so delodajalci. Na eni strani so mali podizvajalci, ki se niso sposobni postaviti po robu velikim akterjem (npr. Vegrad). Slednji najprej temeljito preštudirajo zakonodajo in v njej iščejo potencialne luknje, okoli katerih gradijo svojo strategijo. Sledi postavljanje nerealnih pogojev in časovnih rokov, da bi manjša podjetja prisilili v »nedoslednosti«. Nato se pravno specializirajo za finančno sankcioniranje ali neplačevanje in jih tako spravijo na rob preživetja. Dovolj zgovoren je samomor Ivana Selinška, lastnika mariborskega podizvajalca, ki je sodeloval pri gradnji Stožic. Investitor in naročnik športno-trgovskega kompleksa je Mestna občina Ljubljana, ki se je v projekt podala z nezadostnimi sredstvi. Banke (NLB) ne dajo denarja zaradi krize.

Kako je z organi nadzora? Varnost pri delu je med prvimi na varčevalni listi. Med letoma 1998 in 2008 je umrlo 199 ljudi, največji krvni davek terja višina. Med gradnjo v Celovških dvorih je trideset metrov globoko v smrt omahnil Adis Lagundžija. Inšpektorat za delo je za kazen izdal plačilne naloge v skupni vrednosti sramotnih 4298 evrov. Ali je cena človeškega življenja lahko še bolj simbolična? Le štiri ure pozneje so dela nemoteno stekla dalje, Zoran Janković pa je za prošnje Nevidnih delavcev sveta, da bi se na stavbi postavila spominska plošča, ostal gluh. Očitki o neučinkovitosti inšpektorata so  očitno upravičeni. Inšpektorji zaradi kadrovsko zdesetkanih vrst le stežka nadzirajo velika množična gradbišča. Poleg tega letijo na račun inšpekcije vse glasnejši očitki o očitni skorumpiranosti.

Samomor Selinška priča o razsulu v Stožicah, spomeniku poteptanih delavskih in človeka dostojnih pravic. Stožice kažejo na sramotno stanje celotnega slovenskega gradbenega sektorja. Za uničenje mariborskega podjetja, ki je Selinška pahnilo v brezno obupa, je posredno odgovoren tudi prvi mož MOL, saj se je projekta že v izhodišču lotil z nezadostno količino denarja. Paradoks je toliko večji, ker so mediji in inšpektorat svojčas poročali o relativno dobrem vodenju gradbišča o nizkem številu kršitev na področjih varnosti ter delovno-pravne zakonodaje.

Z namenom poiskati informacijo iz prve roke sem se odpravil v Stožice. Eden prvih delavcev je dejal: »Pustite medije, nič ni dobro tukaj. Nič ni kot bi moralo biti. Denarja nisem videl že štiri mesece.« Tožijo nad popolnim razvrednotenjem delavskega dostojanstva, mafijskih povezavah in gazdah, ki z vodilnimi v podjetjih odločajo o njihovih malih usodah: »Ne vmešavaj se, mali, ne igraj se z ognjem. Pojma nimaš … « Prevladujejo strah, negotovost in nezaupanje. Vzpostavil se je začaran krog, v katerem se male ribe borijo za golo preživetje, velike si precej lažje privoščijo vezi s podzemljem in podrejanje zakonodaje. Če se nad športnim kompleksom in slovenskim gradbeništvom vse bolj črni oblaki šele zgrinjajo, so dnevi grmenja za delavce-migrante že dalj časa stalnica. V časih krize je to postalo le še bolj očitno.

Goran Majstorović

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
32 x komentirano
  • Tom je rekel/-la:

    Upam da bodo v luči tega članka Vestni bralci spregledajo komu bodo na naslednjih volitvah oddali svoj glas.

    Če smo pošteni - ne leva in ne desna opcija ne skrbita za ureditev zadev na tem področju - Ali povedano drugače, politika se ukvarja samo s svojimi interesi, narod pa se kot slepec deli na dva bregova in navija za “svoje”.
    …poleg tega pa mediji za mnenja in rešitve sprašujejo vedno znova samo iste…

    • Forestina je rekel/-la:

      Sem si :)

    • kaktus je rekel/-la:

      007 @, ravno to bi želeli, ne bo vam uspelo, kajti JANŠA je velik, njega hranimo samo za velike načrte in izhode !
      GORAN, ali ti še ni jasno, da so najslabši delodajalci bivši komunajzerji, ker BOGA nimajo v sebi in s tem tudi etike ! Njihovi ušivi uspehi slonijo na prevarah, slparstvu, lažeh nesposobnosti vodenja firm itd…. KOCIJANČIČ, PAVČKI , TUFKI, HASTORJI, PODLESNIKI, MEHI , BAVČARJI, ŠROTI ITD… NAJDEŠ PRI KATEREMU KAJ ETIKE ??

  • NoMercy je rekel/-la:

    V Zalivu (kjer je bilo sploh največ gradbišč na svetu zadnjih 10 let) se je skotil ta odnos do “gradbeniškega proletariata”. In se v okviru globalizacije prenesel še v druge “svetove”.
    Najhujši pa so itak Kitajci - ti priprljejo svojo rajo, jo zaprejo v get … in konec besedičenja.

  • Goran Majstorović je rekel/-la:

    Morda je v tekstu nekoliko nejasno poudarjeno bistvo odpuščanja tik pred iztekom dveletnega roka: gre za to, da se delodajalec lahko nemoteno okorišča z neplačanim delom celi dve leti, delavcem ta čas prodaja puhlice o plačilu, nakar se z odpovedjo in deportacijo v matično okolje znebi tako delavcev kot plačila.

    Lp,

    Goran M.

  • herman je rekel/-la:

    Luberalna akademija in Mirovni inštitut bi morali obvestiti. Pa morda še Helsinški monitoring in Forum 21. Ti bi delavcem ponudili učinkovito pomoč.

    • OsamaYouKnowWho je rekel/-la:

      Mogoče bi morali obvestiti še Zavod 25.junij in Pučnikov Inštitut. Pa morda še Mlado Slovenijo in Zbor za republiko?

  • Vertigo1 je rekel/-la:

    Vsaj 2 napačni trditvi, ki se nanašajo na Stožice:

    1. “Investitor in naročnik športno-trgovskega kompleksa je Mestna občina Ljubljana, ki se je v projekt podala z nezadostnimi sredstvi.”

    2. “Banke (NLB) ne dajo denarja zaradi krize.”

    ad 1. MOL se ni podal v projekt z nezadostnimi sredstvi, ampak z nikakršnimi sredstvi, ker NI investitor!! Investitor je Grep. MOL tudi NI naročnik. Je partner v projektu, ki je v projekt vložil zemljišče.

    ad 2. Banke ne dajo denarja zaradi politike.

    Vsaj zaradi neresničnosti 1. točke je vpletanje Z. Jankoviča neprimerno, če ne škodeželjno.

    Povezava samomora podjetnika s Stožicami je napačna (škodoželjna??) in so jo ovrgli sorodniki preminulega, ki je v poslovilnem pismu celo ‘naročil’ dokončanje projekta.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      “Banke ne dajo denarja zaradi politike”.

      NLB nemara res ne. Toda projekt je vendar ekonomsko upravičen, mar ne?

      Zakaj vendar nobena od tujih bank ne da denarja?

    • Vertigo1 je rekel/-la:

      Projekt je ekonomsko tvegan. A ob pravi ceni se vedno najdejo sredstva. Za tuje banke je pa zdaj malo pozno. Domače banke pa so tako nekam dolgo cincale z odločitvijo. Zdaj gre manj za ekonomske kazalce, kot za T-I-M-I-N-G posojila, ki lahko služi sesuvanju Jankovića z leve in desne. Približuje se namreč dan D za Stožice in lokalne volitve. Levaki v Ljubljani (in na oblasti v RS) pričakujejo, da bojo brez ZJ sami harali po Lj, desnaki pa tudi in še osebne zamere kuhajo.

  • Daisy3001 je rekel/-la:

    Res, kakšne neumnosti o Selinšku - človek je v poslovilnem pismu izrecno napisal, da je takorekoč njegova zadnja želja, da se konča njegov prispevek projektu Stožice (!) in opisal dolgove predvsem Štajerskih podjetij, zaradi katerih je kot kaže obupal. A kaj ko je važno le sesuvati projekt Stožice in MOL in pristaviti lonček k tej isti negativni publiciteti, ki ustvarja paranoidno ozračje, zaradi katerega banke v nedogled odlašajo s kreditom. S tem avtor prispevka nesebično ‘pomaga’ podaljševati težave teh istih delavcev in malih podjetnikov, katerih usodo tako objokuje.

  • Ivan je rekel/-la:

    Zanimivo je opazovati, koliko empatije nenadoma izžarevajo nekateri forumaši in člankopisci za tuje delavce v Stožicah. Njihove človekoljubne pobude ne izhajajo iz skrbi za podobo Slovenije, temveč so del predvolilnega dogajanja v zvezi s komunalnimi volitvami. Kdo bo na nih zmagal ni tako pomembno. Pomembno je, da bo Ljubljana bogatejša za športni center in še kaj. Tudi tisti, ki ga ne marajo bodo morali priznati, da ima ZJ pri tem nekaj zaslug, čeprav hodi na robu zakonitosti.

  • nemesis je rekel/-la:

    Nevidni delavci Slovenije smo tudi domorodci,ki so nas od osamosvojitve naprej samo siromašili in kradli najprej prefinjeno,zdaj pa že kar javno in se nam smejejo v obraz.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nevidnih delavce je vse manj.

    Tudi preostali bodo kmalu na čakanju pri Zavodu za zaposlovanje.

    Le kdaj bo spregledalo pokorjeno ljudstvo?

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    Danes obiščejo STOŽICE nadvse humani,človekoljubni in usmiljeni člani FORUMA 21 , predsedstva zveze lažnih borcev,Liberalne akademije, Helinškega monitorja,Oboževalci kluba KATARINE KRESAL in še nekaj človekoljubnih organizacij.Osnovni namen tega hvalevrednega obiska:dokazati slovenski javnosti,da vse splošne navedbe o hudem trpinčenju ne držijo,saj so ti nadve ubohgi delavci zaščiteni po vseh zakonskih uzancah in PROTESTIRAJo kako grdo pišejo o njih.O njih ,ki dnevno zaslužijo za 12 urno garanje 30 eurov..To so napovprečno vioki azijsko-kitajski zaslužko-i.Kaj še hočejo več.

  • 007 je rekel/-la:

    Če je tako stanje zares, potem lahko jeseni kandidira za župana Mesija. Z lahkoto bo premagal Jankoviča. !!!!!!!!

  • kaktus je rekel/-la:

    007 @, ravno to bi želeli, ne bo vam uspelo, kajti JANŠA je velik, njega hranimo samo za velike načrte in izhode !
    GORAN, ali ti še ni jasno, da so najslabši delodajalci bivši komunajzerji, ker BOGA nimajo v sebi in s tem tudi etike ! Njihovi ušivi uspehi slonijo na prevarah, slparstvu, lažeh nesposobnosti vodenja firm itd…. KOCIJANČIČ, PAVČKI , TUFKI, HASTORJI, PODLESNIKI, MEHI , BAVČARJI, ŠROTI ITD… NAJDEŠ PRI KATEREMU KAJ ETIKE ????

  • komentiral je rekel/-la:

    “Le štiri ure pozneje so dela nemoteno stekla dalje, Zoran Janković pa je za prošnje Nevidnih delavcev sveta, da bi se na stavbi postavila spominska plošča, ostal gluh”

    Oprostite, Mojster, ampak kaj za vraga pa ima Janković s Celovškimi dvori???

  • martina je rekel/-la:

    G. Majstorović, zakaj je potrebno v komentarju zavajati? Očitno je edini namen pljuvanje po ljubljanskem županu in MOL, da pa to počnete tako, da lažete o razlogih za samomor g. Selinška, je pa višek. Kot je bilo že stokrat napisano, je g. Selinšek v svojem poslovilnem pismu napisal svoje stališče o projektu Stožice, kjer so bile vse obveznosti tudi sproti izplačane. Res pa je, da mu je veliko denarja dolgovalo kar nekaj podjetij iz štajerskega konca. To pa ste spregledali in vas ne zanima. Žalostno. Če vam je res v interesu resnica, raziščite to zgodbo.
    Glede finančne konstrukcije Stožic pa tudi že ptički čivkajo, da je bila zadeva zastavljena kot javno-zasebno partnerstvo in je imela MOL zgodbo finančno zaprto. Problem je, ker banka zaradi vseh mogočih političnih in drugih pritiskov zasebnemu partnerju že pol leta ni odobrila kredita, za katerega je bila btw ponudba sprejeta že v začetku leta. Vsi mogoči levi in desni si prizadevajo, da Jankoviću ne bi uspelo izpolniti svoje predvolilne obljube, kar je tipična slovenska lastnost - naj sosedu crkne krava.
    Zato nehajte lagat in pisati pravljic, ker vam nihče ne verjame.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Priča smo edinstvenemu projektu v vsej zgodovini človeštva.

    Stranke, ki same sebe zmerjajo za slovensko levico, so uvedle najbolj surov kapitalizem 19. stoletja.

    Pri tem so bile celo zelo inovativne.

    Pokorjeno ljudstvo pa seveda trpi in vdano čaka na njihovo spreobrnenje.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Čakam na rezultate raziskave, ki jo izvaja Mirovni institut, koliko se je v tekočem mandatu izboljšal standart povprečnega Zaresovca in koliko je je v istem času padel standart povprečnega državljana.

    Pravkar se mi je na TV ekranu izrisala Zaresova genijalka Cveta Zalokar Oražen, ki se je trudila shujšati, pa tega zaradi obilja seveda ni zmogla.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vprašanje za 1.000.000 Evrov.

    Kdo bo prej crknil?

    Vladajoča koalicija ali država?

  • Peter je rekel/-la:

    Goran, kako lahko objavis podatek (brez vira), da zidarji na Poljskem dobijo 700 evrov, v Sloveniji pa 250, ko obstaja zakon o minimalni placi nastavljeni na 550 evrov. Takega zakon na Poljskem ni!Seveda, zlorabe se dogajajo povsod, Tudi na Poljskem in na Norveskem (morda tam manj). Ampak tudi v Sloveniji, na Poljskem in na Norveskem nekaj zidarjev zasluzi vec kot 2000 evrov. Popisovanje bede z napacnimi podatki ne pomaga stvari, za katero se zavzemas/zavzemamo.

  • miro je rekel/-la:

    Wikipedia pravi takole: bruto letna minimalna plača v Sloveniji 9,776$ , na Poljskem 8,309$.

    Tukaj:
    http://lexuniversal.com/en/news/10575
    pa piše, da tuji delavci na Poljskem ne smejo biti plačani manj kot 70% minimalne poljske plače v dotični provinci, se pravi kakih 330 ali 335 €.
    Za okvirno sliko o poljskih plačah, razen, če niso tuji zidarji na Poljskem krepko bolje plačani od tamkajšnjih uradnikov.

  • miro je rekel/-la:

    Pa še zanimiva debata na forumu:

    http://www.polishforums.com/work-study-43/average-monthly-salary-poland-around-pln-few-hundred-bucks-622/4/

    …učiteljica - mesečno neto 1200 zloty (google pravi, da je to 290€)