11. julij, 2010 | Jaka Tomc

Tomčev knjižni kotiček: Of Mice And Men

Svetovna klasika nobelovca Johna Steinbecka.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V prvi epizodi Tomčevega knjižnega kotička predstavljamo svetovno klasiko, Steinbeckovo tragedijo Of Mice And Men (O miših in ljudeh).

Roman Johna Steinbecka se dogaja v 20. letih prejšnjega stoletja v Kaliforniji. Protagonista zgodbe sta Lennie Small in George Milton, ki s trebuhom za kruhom potujeta med ranči in iščeta delo. George je inteligenten, ciničen tip, medtem ko je Lenny omejen, rahlo bebav, a sila priden in prijazen kot mucek. Z eno samo pomanjklivostjo … rad se dotika mehkih stvari. In ravno njegovo prijemanje, božanje in gnetenje mehkih stvari, takšnih in drugačnih, ju pripelje v težave, zaradi katerih se morata večkrat seliti in bežati pred roko pravice.

Knjiga fantastično opiše stanje duha v tistem času, odnos med ljudmi, predvsem različnih družbenih skupin in ras. In vse to skozi dialoge med junaki zgodbe: Liki so perfektni in dobro izbrani, prav vsak odigra svoje del v mojstrovini, ki jo je spisal Steinbeck. Čeprav branje ob kavbojski angleščini - če se seveda knjige lotite v izvirniku, kar toplo priporočam - ni najbolj enostavno, se knjiga bere lahkotno in hitro. Zgodba vas bo pritegnila in z vsako končano stranjo boste želeli vedeti, kaj se zgodi naprej. Tragičen konec se napoveduje skozi celo knjigo in če boste, ko boste končno odložili knjigo, spustili nekaj solz, vam ne bo nihče zameril. Knjige ne uvrščajo zaman med klasike svetovne literature, Steinbecka pa ne med velikane ameriške književnosti, povsem pravilno nagrajenega z Nobelovo nagrado za književnost

Svoje predloge lahko pošljete na jaka.tomc@vest.si

Jaka Tomc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
5 x komentirano
  • Bo je rekel/-la:

    Sklepam, da imaš za sabo metre in metre literature iz 30. let, če si ugotovil, da je to en fantastičen primerek. :D Jaz sam sem po filmu razmišljal malo več, se spomnim, tistim z Malkovichom.

    • Jaka Tomc je rekel/-la:

      No, nekaj knjig iz tistega časa sem prebral, pa tudi če ne, to ne spremeni dejstva, da je tole ena od svetovnih klasik, ki sodi na listo Things to do Before I Die … filmi pa itak nikol ne zajamejo bistva knjige

  • dr.Mockba je rekel/-la:

    Se strinjam- knjiga je dejansko genialna. Da človeku misliti o marsičem. Steinbeck to v vseh svojih delih dela odlično..
    Lepo, da ste se odločili za to rubriko, pa vendar -iskreno povedano, knjige po predstavitvi Jake verjetno ne bi nikoli prebral. Uredništvo, če se odločate za projekte, izbirajte ustrezne novinarje . Imate v ekipi kar nekaj ljudi, ki bi temo predstavili tako, da bi se človeku dejansko zaluštalo te knjige. Nič osebnega Jaka.

    • Jaka Tomc je rekel/-la:

      No, verjetno se bo rubrika izboljševala skozi čas, z mano ali brez … je pa res, da je zastavljena kot netipična predstavitev knjige, na šaljiv, satiričen in ciničen način … nekomu je to všeč, drugi hrepenijo po klasiki … tak je pač naš svet.

    • Klaruc je rekel/-la:

      Strinjam se z dr.Moskbo glede predstavitve; Jaka, tvoj namen je bil morda res “na šaljiv, ciničen in satiričen način” predstaviti knjigo, toda ta predstavitev to ni. Pravzaprav je zelo klasična. Ampak glede na to, da gre za prvi poskus, se splača počakat, da vidimo, kako bo v prihodnje.