15. julij, 2010 | Jani Sever

Stožice bodo

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Grep je s konzorcijem slovenskih bank podpisal 115 milijonov vredno posojilo. Stadion, dvorana in vse, kar sodi zraven, vendarle bo. Resda ne ravno pravočasno in ne vse naenkrat, a športni park Stožice vendarle ne bo ostal škrbina. Vsaj to se zdaj zdi jasno. Kot je bilo mogoče pričakovati, pa se je osrednja pozornost s športa preselila v politiko.

Športni park Stožice je v zadnjih mesecih postal spomenik Zoranu Jankoviću. Tako ga ni poimenoval ljubljanski župan, niti ne njegovi podporniki ali simpatizerji. Stožice so za spomenik Jankoviću razglasili njegovi politični nasprotniki. Seveda se je to zgodilo zaradi težav, ki spremljajo projekt. Če bi bila gradnja enostavna in bi vse teklo kot namazano, bi Stožice najbrž ostale nujno potrebna športna infrastruktura v mestu, ki je zadnjo primerljivo investicijo izvedlo v Tivoliju pred kakšnega pol stoletja. Tako se je konec koncev o stadionu in dvorani govorilo dolga leta, ko se na tem področju v Ljubljani ni nič premaknilo.

Zdaj so stvari drugačne. Pravzaprav je težko verjeti, da se je razpoloženje javnosti lahko tako zelo spremenilo. Pred leti je bilo nasprotovanje gradnji novega stadiona v Ljubljani znak poguma, ki so ga zmogli le redki. Ko je beseda nanesla na stadion, so se z vseh strani vsuli argumenti, češ da gre za nujen projekt. Danes je skorajda znak predrznosti, če si kdo drzne o Stožicah govoriti pozitivno. A vse to je bržkone bolj znak slovenskega talenta za javno debato in poslušanje nasprotnih mnenj, kot odraz resničnega razpoloženja ljudi. Ko so prvi ovni za, je čreda za in ko prvi ovni nasprotujejo, je bolje nasprotovati ali biti tiho.

In prvi ovni so trenutno izrazito nenaklonjeni Stožicam ali molčijo. Prvak SDS je celo dejal, da bi bilo treba banke ovaditi, če bodo kreditirale projekt. Eden redkih, ki je Jankovića podprl, je šolski minister Lukšič. Ampak celo razpis za evropski denar je postal sporen. Kar še najbolja ilustrira neracionalno vzdušje, ki se poraja okoli Stožic. V takšnih razmerah je kredit postal čista politična kategorija. Slovenske banke so se znašle v precej neprijetni situaciji. Nihče jim ni več verjel, da se odločajo glede na svoje poslovne koristi. V primeru, da kredita ne bi bilo, bi jih obtoževali, da so se zbali očitkov SDS, če ga odobrijo, so krive, ker so popustile Jankoviću.

Zdaj vemo, kaj se je zgodilo in jasno je tudi bolj ali manj, kaj nas čaka. Najprej burne reakcije opozicije, ki bo dokazovala, da je državna banka oškodovana in da za kredit ni nobene realne osnove. V uspešnost teh argumentov gre vendarle vsaj dvomiti. Morda bodo učinkovali kje daleč od Ljubljane, pač zaradi občutka neenakopravnosti periferije in centra države. To je v času pred lokalnimi volitvami vedno dobrodošlo. Precej težje je pričakovati, da bi tovrstni ugovori prepičali Ljubljano in njeno okolico, kar pomeni, da imajo vendarle precej manjšo težo. Kajti Stožice so, kljub državnemu pomenu, predvsem ljubljanski projekt.

In banke? Bodo zaradi Stožic propadle in bodo dolgovi ostali na hrbtih davkoplačevalcev? Nasprotniki kreditiranja športnega parka Stožice so tako rekoč prepričani, da se bo zgodilo ravno to. Sliši se zelo pesimistično. Nekoliko preveč.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
55 x komentirano
  • NoMercy je rekel/-la:

    tistih par ZA bomo gledali iz VIP lože tiste PROTI, ki se bodo med sabo mlatili na žive in mrtve :)
    tisti tiho pa lahko zasedejo stojišča

  • marko je rekel/-la:

    Jani, glede na to, da šef NLB blodi o 900 milijonski dokapitalizaciji, so že propadle.

  • Bralka je rekel/-la:

    Samo nekaj na temo financiranja te zgodbe. Saj je že vse pisalo, ampak morda ni bilo najbolj razumljivo

    1. Kompleks ima mešani program. En del je športni, drgu del je komercialni. Športni del bo po uporabnem dovoljenju prešel v upravljanje zavodu Tivoli, komercialni del pa predstavljajo trgovski prostori.
    2. Grep oddaja trgovinske prostore in najemnina bo predstavljalal vir za odplačevanje kredita, ki je bil v zadnjem času tolikokrat omenjen. Na tak način se financira gradnja čisto vsakega trgovinskega centra in ne verjamem, da so ljubljanski trgovinski centri financirani kako drugače in tudi tale v Stožicah ne bo. Pa kot vidim, vsi trgovinski centri so polni in povsod se prostore da oddajati in ni razloga, da bi bile Stožice izjema.
    3. Tista o davkoplačevalcih, ki bodo sanirali banke, je seveda iz trte izvita in vizjakovska in desnjakarska. Zadnjič, da so davkoplačevalci kaj sanirali od bank, je bil v letu 1992 ko je Agencija za sanacijo bank sanirala takratni KBM in LB. Pet let kasneje sta ti banki prišli iz sanacije.
    4. Kredit Grepu za Stožice je organiziran tako, da je ena banka h kreditiranju pozvala več bank in vsaka banka kreditira ta projekt do neke višine. Kot je bilo iz medijev razbrati, je največji delež kredita pri NLB, nekih 35 milijonov EUR. 35 milijonov je za laika veliko denarja, v kategoriji kreditiranja pa to ni ekstremno velik znesek, Tudi ne spada v kategorijo velikega kredita tako, kot ga definira zakon o bankah. Kar tudi pomeni, da tudi v primeru najbolj črnega scenarija (minimalna verjetnost), da se ta kredit ne bi mogel vrniti, to za nobeno banko ne bi pomenilo velike katastrofe, ker preprosto nobena banka ni v ta projekt vložila velikega (po zakonu o bankah) kredita. Zaradi tega projekta davkolplačevalci ne bodo trpeli.
    5. Laiki ponavadi mislijo, da če npr: ima oseba A 100 enot kredita petletnega pri banki in tega kredita ne more vrniti, da ima banka takoj 100 izube. Ni tako. Najprej se naredi oslabitev te naložbe ( v odvisnosti od dela glavnice, ki ni odplačana in to pomeni finančni odhodek) in potem se naredi še izpad zardi obresti, ki niso bile plačane v tekočem letu. Zdaj, če tega zadnjega kdo ni razumel, nič hudega. Samo, če ni razumel, naj se v prihodnje vzdrži komentiranja financ, ker to preprosto ni njegov/njen teren.

    • NoMercy je rekel/-la:

      mi lahko pomagaš, da banka tako naredi še z mojim pufom :)

    • silvom je rekel/-la:

      1. Kompleks ima mešani program. En del je športni, drgu del je komercialni. Športni del bo po uporabnem dovoljenju prešel v upravljanje zavodu Tivoli, komercialni del pa predstavljajo trgovski prostori.

      Športni del po tvoje ni komercialni. Zanimivo !!!.

    • Bralka je rekel/-la:

      Silvo, športni program v Stožicah bo upravljal Zavod Tivoli - tako je bilo večkrat v javnosti povedano. In tisti prograram se ne izvaja tako, da bi ga v celoti pokrivali uporabniki. Najem dvoran za trening se pač različno zaračunava, odvisno od uporabnika. Odvisno od uporabnika v tem kontekstu pomeni, da pač občinski organi določijo, za koga se lahko najemnina in uporaba objekta subvencionira, kdo pa mora vse plačati sam po tržni ceni. To, da je del subvencionran pomeni, da se skozi subvencijo izraža javni interes za to, da se nekaj pač izvaja.
      Zato sem pač uporabila izraz športni v kontrastu od komercialni, kjer pa se nič ne subvencionira in morajo uporabniki v celoti plačati komercialne cene.
      Upam, da je sedaj razumljivo.

    • Aljo je rekel/-la:

      Ajaj, spet prepametna Bralka … banke - slovenske saniramo vseskozi, s slabimi obrestnimi merami, ter plačevanjem visokih stroškov vodenja računov. Vsak, ki ni politično zaslepljen ve, da ima Ljubljanska banka veliko napol-nasedlih investucij - financiranj vse tam do cca najmanj 5 milijard EUR-ov. Če je za tebe to normalno poslovanje mi pa omogoči kredit od par milionov EUR-ov, imam namreč 1000 EUR-ov v žepu. Bralka ne seri, projekt, ki nima vsaj minimalno 30% lastnih sredstev ne bi smel dobiti kreditov. Zaradi nemarnega delovanja bank je svet tam kjer je, v totalni recesiji.Tebe teletce pa še skrbi za bankirje, bankirji so najbolj zaščitena vrsta prevarantov na planetu. Bankirji, ter borzniki so tisti krivci, ki bi morali množično dopustovati v zaporih skupaj s svojo politično bratovščino. Ali mogoče veš kolikšen del lastništva vsesplošnega kapitala imajo danes banke v svojih rokah? Ti jaz povem - preveč. Bankirji so ultimativni smradi, ki ne delajo nič in izposojajo denar, ki ne obstaja, lepo kajne. Sedanji kurčevi ekonomski sistem, ki temelji na zraku in prevarah je največji krivec za recesijo, ter globalni povzročitelj revščine. Lastniki multinacionalk in bankirji so tisti, ki bi morali že zdavnaj pred zid, zaradi njih propada celotna zahodna “civilizacija”. Pa prosim, da nehaš ščititi interese močvirniškega primata, ker se ve da je eden največjih mafijozov v državi. NLB naj pa že enkrat prodajo, da bo mir pred mešetarjenji in lopovšinami, ki se tam dogajajo že desetletja - vse za posvečene seveda…

    • WHMH je rekel/-la:

      Bralka, spet pameti na kupe …

    • konec je rekel/-la:

      Zakaj pa državna subvencija? Vis smo vedeli in napovedovali, da bo Zorangutan, kot pravi balkanac, NA KONCU računal na “politično podarjen” denar ……

  • jezni je rekel/-la:

    kdo je sploh proti? - vsi smo za!

  • konec je rekel/-la:

    ker je posel slab, so se morale aktivirati samo slovenske banke (tuje pač ne sledijo političnim direktivam) , ki so dobile ukaz s strani kučanove udbomafije…..

  • konec je rekel/-la:

    ve se kdo voli tole komunajzerko vlado, ve se da so ljubljankovići zvesti volivci…torej je politična odločitev zelo jasna, poslovno seveda veliko manj, ampak to ni pomembno, tu gre za politiko…..upam, da bodo kmeti imeli enkrat jajca in na volitvah zaklali te rdeče svinje

    • NoMercy je rekel/-la:

      ne skrbi - kmetje vedo koga in zakaj volijo … kdo pa jim rihta subvencije, ki so njihov edini pravi dohodek :)

    • Rogerg je rekel/-la:

      Kmetje vedo koga volijo-in od kod prihaja denar.Ali res mislis,da bo mosnjicek,ki se prazni z nazarensko hitrostjo se vedno na razpolago.
      Bolj ko je bucna veselica,hujsi je glavobol drugi dan.

  • konec je rekel/-la:

    tu gre za politiko…..upam, da bodo kmeti imeli enkrat jajca in na volitvah zaklali te črne,domobranske svinje.

    Jaz sem komunist in vem kaj govorim.

    • prostostrel je rekel/-la:

      ti si zblojen in ne veš kaj govoriš

    • Luka je rekel/-la:

      V bistvu je del stavka (”na volitvah”) popolnoma odveč. Najbrž tudi sam misliš tako, pa ti je malo nerodno to zapisati. Velja pa tak, nov stavek, za celotno garnituro, rdečo, belo, črno, levo, desno, napredno, konservativno, rkc-jevsko itd.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Luka,v celoti soglasam.Dlje kot se bo odlasalo s pravimi sestavami stavka,bolj bo kriticen obracun kot posledica.

  • R.A.C. je rekel/-la:

    Bog pomagaj, se sploh zavedate kaj pomeni 100. milijonov evrov v realnem gospodarstvu - to je promet, ki ga naredi Luka Koper, kot eden stebrov slovenskega gospodarstva v enem letu, od česar predstavlja 10 milijonov evrov profit. Torej gre za desetletni profit Luke Koper.

    250 milijonov evrov je nujnih za dokapitalizacijo NLB (na kakršen koli način že), da bo dobila vsaj slabo bonitetno oceno.

    V takšni situaciji je samomor za slovensko gospodarstvo nameniti 115 milijonov evrov za nek štadion, ki bo težko pokril že stroške vzdržavanja in amortizacijo.

    • Aljo je rekel/-la:

      Točno tako.

    • Magelit je rekel/-la:

      Najprej, se je prenesla misel na vzpenjačo na grad, pa štadion, pa teš6. Vedno večje megalomanije.
      In vi se obnašate, da je to vse udbomafija. A problem je, k zarad štadiona ne bo teš6?

  • Jožef je rekel/-la:

    Vsi smo bili za, ko je bil projekt napovedan. Še janševiki niso imeli nič proti (npr. Pavlin in njegova škvadra). Projekt je treba končati. Mar to ni povsem jasno? Naj ostane nedokončan? Bi bili potem janševiki srečni? Samo da drugemu koza crkne…

    • R.A.C. je rekel/-la:

      Res je, ampak takrat je bilo naše gospodarstvo v popolnoma drugačni kondiciji. Še vsaka gospodinja ve, da se v krizi še dodatno ne zadolžuje za luksuz.

    • Jožef je rekel/-la:

      V smislu manjše škode je treba projekt končati in ga uporabljati. Ali naj ostane torzo kot obelisk zmage vsem, ki mečejo polena pod noge? Ki bi ga z veseljem končali, če bi se to “štelo njim”.
      Končajmo prestižne boje neprištevnih politikov.

    • WHMH je rekel/-la:

      Daš svoj denar Jožefek ?

    • PRAVICA je rekel/-la:

      Potem pa ljubljančani plačujte samoprispevek za Stožice. Jaz jih ne rabim.

    • Magelit je rekel/-la:

      Prostovoljni prispevek za Stožice, če ga plačuješ, dobiš id, sam pa nimam namena tja it.

  • dado je rekel/-la:

    ČE SO SE PREDHODNIKI LAHKO ZMENILI,
    DA BODO HUDE JAME NAPOLNILI,
    NI HUDIČ, DA TEH PAR FIČINGOV ZA LJUBLJANSKO ABLAST
    NE MOGLA BI ZMUTIT SEDANJA ABLAST,
    NAJLAŽJE PA SE TO TAKO NAREDI,
    DA SE PUFE ČIMBOČJ RAZPRŠI,
    PLAČALI PA BOMO ITAK MI VSI,
    PA ŠE LAŽJE BOMO SUHI SKAKALI!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Stvar je preprosta.

    Če bo Grep vrnil denar in obresti je zadeva povsem ok.

    Mislim pa, da ga ne bo vrnil, NLB bomo morali davkoplačevalci ponovno sanirati (zaradi nacionalnega interesa), in na koncu bo banka lastnik nerentabilnih Stožic, ki ne bodo prinesle dobička niti za lastno vzdrževanje.

    • Magelit je rekel/-la:

      Ali bodo tam razen fuzbala ali kaj, koncerti 2x na mesec ali pa bi vse predelal? Boljš, kot da grem za Trzin.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Dvorni….Nacionalni interes ni,da NLB prezivi,pac pa da crkne in s tem opozori vse,ki krotovicijo ,da jih caka isto. Kdor gleda naprej, bo iz banke pobral denar,ker enkrat se igrice v vsakem gledaliscu koncajo.Stozice pa naj s prostovoljnim delom zakljucijo volilci Jankovica.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Cenjeni Rogerg,

      “zaradi nacionalnega interesa” je bila z moje strani izključno cinična fraza.

  • nik je rekel/-la:

    Gremo, gremo na koncert na Stožce. Začnemo avgusta.

  • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

    Veš da. Propad bank je pesimisističen! Nekoliko preveč.
    Zakaj? zato, ker še vedno lahko živimo na kredit. Kredo na kredo …. kreditna palača.
    Kaj pa je to če se zapufaš še za kakšne 3- 5 milijard- mala malca

    _________________________________

  • France je rekel/-la:

    Ni “najjači ekonomist” napovedal štadion brez državne pomoči? Ta kredit je že bil podpisan pred mesci! Propad stadiona čez leto dni!

  • Valter Hudovernik je rekel/-la:

    Projekt Stozice bo polno zazivel. Sportne in kulturne prireditve bodo bogato obiskane, v trgovskem centru se bo trlo kupcev, kot je v Sloveniji pac obicajno. Banke in investitorji bodo na podlagi pozitivnih izkusenj s tem projektom financirali nadaljne, nove investicije in karavana bo sla naprej.

    • Aljo je rekel/-la:

      Ja, karavano bo šla dalje - do prepada..

    • konec je rekel/-la:

      Zakaj pa državna subvencija? Vis smo vedeli in napovedovali, da bo Zorangutan, kot pravi balkanac, NA KONCU računal na “politično podarjen” denar ………

  • nemesis je rekel/-la:

    Pahor ima prav,NLB naj z njihovimi krediti vred kupijo in dokapitalizirajo tujci,mi smo jo že trikrat,za njihove slabe naložbe,to zadošča.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Jani spet piše polresnice (oziroma po nareku botrov). Praviloma bi se glasilo takole:

    Grep še čaka na odobritev 115 milijonov evrov posojila za projekt Stožice. SID banka namreč še ni izpeljala vseh postopkov, da bi bilo posojilo konzorcija večinoma državnih bank pod streho. Odobritev posojila pa še ne pomeni, da bo Grep lahko tudi črpal denar.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Je Sever neodvisen novinar?

    • konec je rekel/-la:

      rdeča zvezda SEVERnica, št. 118 od 571……….nemogoče…ha, ha, ha, ha, ha, ha,

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    Sever,najbolj servilni,klečeplazni in še vedno marrxistično usmerjen pisunček in reptilSpokaj!

    • konec je rekel/-la:

      ha, ha, ha, kam naj spoka, saj je na svojem, ti teslo črnuharsko!!! si pa zabit, svinja debela, sam se spokaj drugam, ha, ha, ha, ha

    • konec je rekel/-la:

      rdeči konec, nimaš idej zato udbovsko uporabljaš moj nik…..sprijazni se, si le navadna neumna rdeča svinja in nič več…ha, ha, ha, ha,

      PRAVI konec

  • konec je rekel/-la:

    ha ha ha , drkam mojo domobransko umazano rit !

    • konec je rekel/-la:

      rdeči konec, nimaš idej zato udbovsko uporabljaš moj nik…..sprijazni se, si le navadna neumna rdeča svinja in nič več…ha, ha, ha, ha,

      PRAVI konec

    • konec je rekel/-la:

      na tvojo žalost tudi nisem domobranec, ne vidim nobenih razlik med domobranci in tvojimi rdečimi komunističnimi partizani .vsi so bili ena velika GOLAZEN….ampak prvi so zgubili leta 1945 , vi rdeče svinje pa leta 1989….ha, ha, ha, ha, zgodovina te je povozila, lahko le kruliš naprej……ha, ha, ha, ha,
      PRAVI konec

  • Mimi je rekel/-la:

    Jaz sem stadion podpirala, vendar je bilo to pred kakimi osmimi leti (al kolikimi). :o)
    Zdaj pa imam tudi sama pomisleke.
    Tako da imam pripombo na to Severjevo ugotovitev, češ da zdaj so pa vsi proti, po tem, ko so že bili za. Se mi zdi normalno, da ko je polnejša blagajna (ko se večini še niti ni svitalo, da gre ves svet v krizo), se greš kake take investicije…
    Medtem ko je tedaj, ko je kriza, potrebno malo bolj smotrno vlagat.
    Na finance se sicer ne spoznam (heh! :o\), je pa to lahko najbrž še takim laikom jasno, saj vsi furamo gospodinjstva.

    Poleg tega so pa tele džazne investicije že tako očitno in brezsramno postale kanal za raznorazne omastitve “naših in bližnjih” - vsem na očeh.
    Ampak VSE džazne investicije (tudi “njihovih in bližnjih”).

    (medtem ko imajo pa na onkologiji 50 stopinj in legionele itd.! >:||! - res da ne gre za isto področje, vendar vseeno bi lahko bile malo bolj *prioritetne prioritete*. :|)

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    Rdečuhinja in partijsko-udbovska kleptomanka,ki sliši na ime MIMI, aliasGG se oglaša po nalogu in plačilu murgeljske podgane in prebujajočih udbovsko-špiceljskih kreatur.

  • Nautilus je rekel/-la:

    vse stran poti rdečerokcev bazirajo na 1900 letni izkušnji črnorokcev !
    eni in drugi hočejo vladati z enakimi metodami le da črnorokci ne morejo verjeti da jim je iz rok spolzelo 1900 letna nadvlada in da so jih rdečerokci v stoletih tako hitro dosegli s kvaliteto svojih zločinov ! !