19. julij, 2010 | Igor Ž. Žagar

Alvum exonoratum ire

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ponavljamo demokratične nauke izpred dvajsetih let. V poletno branje vam na Vesti ponujamo izbor Žagarjevih kolumen izpred dvajsetih let.

Ena od stvari, ki opredeljujejo mesto kot mesto, so nedvomno javna stranišča, kraj kamor človek pohiti, če mora nemudoma razbremeniti trebuh. Ne, nikakor nismo namenoma vulgarni, tako so dejanje hitenja na stranišče namreč opredeljevali stari Latinci: alvum exoneratum ire, iti razbremenit trebuh. Ako si vaščan, ga seveda lahko razbremeniš kar tako mimogrede, za bližnjim plotom ali grmovjem, če pa si meščan, je zakonodajalec zate iznašel posebno institucijo, ki jo je poimenoval javni sekret. Naj vam ponovno zagotovimo, da nikakor ne skušamo biti po vsej sili vulgarni; sekret je namreč ugledna beseda latinskega izvora, katere etimologijo bi z malce dobronamerne hudomušnosti lahko uvrstili nekam med secretia, »izločanje«, in secretum, »samoten, oddaljen kraj«; če pa obe besedi pregnano povežemo, dobimo »izločanje na samotnem kraju«, kar je natanko definicija javnega stranišča.
Kakor lahko vidite, če se malce sprehodite po to zadevnih ljubljanskih luknjah, so ljubljanska javna stranišča v glavnem na moč dolgočasna, aseptična in sterilna (le kdo bi si mislil, kaj?), in človeku se zdi takorekoč za malo, da bi v njih razbremenil svoje trebušje.

Povsem drugačna pa so na primer stranišča na Filozofski fakulteti ali na Radiu Študent: niso sicer čisto javna, so pa zato toliko prijaznejša in prijetnejša, predvsem pa intelektualno vznemirljivejša. Preden namreč početje, katerega proizvod so verbalne tapete, kijih lahko pokontemplirate na FF ali na RŠ, ocenite kot neokusen vandalizem, se spomnite vsakdanjih rekel kot, »ta pa (kar) bruha besede«, »ta ima pa besedno drisko«, ali celo, »ta pa serje klamfe«. Kje je namreč primernejši kraj za dobesedno udejanjenje teh skatoloških metafor, kot prav na stranišču? Lepota teh verbalnih fekalij ni le v tem, da naključnemu pasantu in uporabniku posredujejo kako ljudsko modrost (Ga ni junaka, ki ne lula, kadar kaka) ali ga nacionalno osveščajo (Zavedaj se, da nekje v rokah držiš usodo slovenskega naroda), temveč je tudi veliko bolj neposredno uporabna: prav gotovo ste tudi sami že kdaj rekli, »kar slabo mi je ratalo, ko sem to prebral«, ali celo, »ob tem sem pa kar drisko dobil«. Sklep, ki se iz vsega tega ponuja kar sam, je potemtakem lahko le naslednji: straniščni grafiti so lahko in naravno odvajalo, njihova funkcija pa ni le v tem; zato vsem pustežem, ki zahajajo v javna stranišča, podarjamo v razmislek naslednji grafit, ki smo ga sneli na Radiu Študent: Dejte še kej napisat, da bo bol zabavn scat.

In ne pozabite: le s primerno opleskanimi sekreti je mogoče dostojanstveno stopiti v Evropo.

Igor Žagar

Studio Ljubljana
8. 1. 1990

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
7 x komentirano
  • cvek je rekel/-la:

    ŽAGAR, VIDIŠ, KAKO ZELO SO BILI KULTURNI LATINCI, TI PREPROSTO REČEŠ, DA GREŠ SRAT ! SRANJE PA POČNEŠ TUDI, ČE NISI NA ŠKOLJKI 1
    vSE SKUPAJ PA TAKO ZELO, NEPRIJETNO DIŠI, ALI PA, DA ZELO SMRDI, PO CELI DEŽELI , TEJ !

  • kaktus je rekel/-la:

    ŽAGAR, človek, ki se je do konca izpel, nam ponuja neumnosti, ki jih je ” sral ” pred dvema desetletjama in nam to PREŽVEKOVALNINO zopet ponuja in prodaja !

  • gojzar je rekel/-la:

    Vsa javna stranišča zbledijo v primerjavi s sranjem po spletnih forumih, courtesy of … rukar, kaktus, cvek in Mojsi.

  • zak je rekel/-la:

    Staro pakovanje, kdo bo to žvečil.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Spoštovane, spoštovani,

    Večinoma verjetno veste, kaj se dogaja na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem (okr. UP FHŠ), kjer vodstvo fakultete s 1. oktobrom 2010 zaradi “kadrovske racionalizacije” odpušča kar 35 ljudi (univerzitetnih učiteljev in učiteljic ter asistentk in asistentov). Kolikor ne veste, vas prosim, da si ogledate blog: http://resimouniverzo.blogspot.com/ . Čisto na vrhu so dokumenti organov univerze in fakultete: “obvezujoče smernice” rektorja, pojasnila vodstva UP FHŠ v zvezi s “kadrovsko racionalizacijo”, in odprto pismo nekaterih učiteljev in učiteljic, ki jih bolj zanima “Humanistični dragulj sredi Kopra” kakor vsebine humanističnih znanosti in ljudje, ki jih delajo, v menijih na desni pa podpore odpuščenim in nekatere medijske objave o omenjeni problematiki.

    Na blogu je tudi povezava do peticije (slo., angl., it., fr.), ki jo, lepo vas prosim, pošljite dalje po svojih linkih. Predlagam, da se dalje pošilja link za blog, ne za peticijo, saj je tako lažje dobiti pregled nad zadevami (video s tiskovne - na blogu spodaj - je angleško podnaslovljen). V poletnih mesecih pa bomo dodali še nekaj besedil v drugih jezikih.

    Če boste s podpisom peticije ali s krajšim tekstom podprli nelegitimno odpuščene ali napisali kratko besedilo protesta, vam bomo hvaležni (vsi potrebni podatki so na strani).
    Če smo vas s tem nadlegovali, se vam opravičujemo.

    V branje pošiljam tudi včerajšnje objave (Žagar, Komelj, Gombač) v zvezi z dogajanji na UP FHŠ v Mladini in Primorskih novicah, ki jih bomo v kratkem pripeli na blog, nekaj drugih medijskih odzivov si lahko pogledate na blogu v rubriki MEDIJSKI KLIPING v meniju desno.

    V današnji Sobotni prilogi Dela sta dve pomembni besedili (Maje Breznik in Tomaza Sajovica), ki kazeta širši oris in destruktivni domet politike, ki jo med drugimi neodpornimi ustanovami izvajata tudi UP FHS in UP.

    Vsem lep pozdrav,
    Dr. Taja Kramberger
    (v imenu nekaterih odpuščenih)

  • Sigimund je rekel/-la:

    Ma daj, Elenca, ne bluzi nam spet s temi zblojenimi prfoksi. Pa naj jih odpustijo, so že zaslužili - če jih tolikšno število nima več mesta. Zakaj pa glasno ne zajavkaš, ko v Iskraemeco odpustijo 2x po 150 delavcev. Prfoksi in njihovi asistentiči si bodo laže našli nove udobne fotelje, v katerih bodo greli svoje riti do penzije. Kam pa naj gredo ubogi Iskraši??? To nam povej, draga Elenca, in ne zezaj z raznimi peticijami, ki itak ne bodo prinesle želenega učinka.

  • zahojenec je rekel/-la:

    ELENA TO POČNE IZ RAZLOGOV, KER JE BILA VERJETNO NA TEJ ŠOLI PRIKLOPLJENA NA POLNILNIK !
    Če bi dama tam poučevala, bi prva odletela zaradi znanja, ostala pa zaradi usmiljenja !?