20. julij, 2010 | Idoia Bustinduy

Demokracija in novi mediji

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Zakaj se mladi ljudje zdaj, v času digitalne dobe, bolj kot kdajkoli, ne počutijo udeležene v demokratičnem procesu? Kako bi jih lahko s pomočjo interneta bolj pritegnili k sodelovanju? Kakšna je vloga medijev pri vsem tem? Bi lahko sodelovanje mladih v demokratičnem procesu spodbudili s pomočjo novih medijev? Ta in druga vprašanja so bili tema projekta YOUp@, ki ga je financiral program European YOUTH IN ACTION.

YOUp@ - projekt, ki ga ustvarjajo mladi za mlade.
Naj se predstavim bralcem Eurovizije; sem koordinatorka projekta YOUp@, stara sem 26 let in delam pri EMF, evropski mreži, ki spodbuja odličnost v digitalnem gospodarstvu. Sem zagnana, zavzeta in energična, tako kot vsi mladi ljudje, ki so sodelovali pri projektu YOUp@.
Mladi, kot sem sama, si želijo, da bi se njihov glas slišal, kot tudi priložnost ustvarjati lastne ideje in projekte. Smo internetna generacija, znamo uporabljati spletna orodja, digitalne medijske trende prihodnosti pa poznamo precej bolje od odraslih, tako imenovanih “digitalnih imigrantov”. Zakaj je potem tako težko srečati mlade v vlogi koordinatorjev mladinskih projektov? Zakaj tisti, ki odločajo, ne najdejo načinov, kako neposredno komunicirati z mladimi?
Projekt je predlagal različne dejavnosti, ki bi podale odgovor na zgornja vprašanja. S pomočjo platforme Web 2.0 naj bi zbrali in analizirali predstave o mladih, participativni demokraciji in medijih. www.youpa-project.eu ponuja dostop za izmenjavo idej (forum), zagotavljanje informacij (knjižnica in WIKI) in omogočanje osebnega izražanja (blogi) mladim po vsem svetu.
Po začetni fazi priprav, je predstavljal vrhunec projekta resničen interkulturni dogodek “Mladinski parlament o demokraciji”, ki je potekal konec maja letos v Eibaru v Baskiji, kjer so se zbrali mladi iz petih regij Evropske unije: iz Baskije (Španija), Severne Irske (Velika Britanija) in Slovenije. Naloga je bila raziskati temo Mladi, demokracija in novi mediji v petih intenzivnih dneh. Udeleženci, stari med 20 in 30, so imeli priložnost razpravljati, obiskati baskovski parlament in se naposredno pogovarjati z baskovskimi poslanci iz različnih političnih strank, obiskati mesto San Sebastian in se predvsem drug od drugega učiti o različni evropski socio-politični stvarnosti, o različnih kulturah ter se pogovarjati o kreativnih idejah, ki bi spodbudile sodelovanje mladih v demokratičnem procesu.
“Slovesna resolucija” oz. sklepni dokument, ki je bil objavljen kasneje, vsebuje vse sprejete odločitve in sklepe, ki so nastali s pomočjo interakcije na spletni strani, kot tudi med petdnevnim srečanjem. Dokument je dostopen na spletnem naslovu www.youpa-project.eu. Rada bi povabila vse bralce Eurovizije, da ga preberejo in napišejo svoje komentarje na spletni strani.
Krajši dokumentarni video prikazuje dogajanje v teh petih dneh s povzetki razprav, ki so potekale v živo. Omogoča dober vpogled v entuziazem – in kritiko – današnje mladine.
Projekt bi lahko predstavljal dober učni model za prihodnje pobude na tem področju.
Zase osebno lahko rečem, da mi je ta izkušnja omogočila spoznanja na številnih področjih, najpomembneje, kar sem se naučila, pa je, da bližje ko si ljudem, ki bi jih rad nagovoril, boljše rezultate in zaključke boš dosegel, ne le s stališča vodje projektov temveč še bolj s stališča politika. Čeprav internet in spletna orodja omogočajo vsenavzočo komunikacijo, nikoli ne bodo mogli nadomestiti neposrednega osebnega stika.

YOUp@ je bila resnična timska pobuda. Vsi udeleženci in tisti, ki so sodelovali pri spletni strani so bili protagonisti. Vsem vam se zahvaljujem!
S svojimi prizadevanji na tem področju nameravamo tudi nadaljevati. Vse, ki jih to zanima, naj nam pišejo sem.

KAJ SO POVEDALI UDELEŽENCI:

“Bilo je veliko novih idej, ki so me spodbudile k novemu načinu razmišljanja. Menim, da bi bilo potrebno podoben projekt ponovno narediti. Številnim mladim ljudem omogoča da se izrazijo in omogoča spregovoriti tistim, ki se jih ne sliši. Želim si, da bi ljudje lahko povedali, kaj bi se moralo zgoditi. Mislim, da je veliko možnosti celo za pomembnejše stvari, tudi z več ali manj ljudmi.”
Mitan Patel, udeleženec iz VB

“Biti v Eibaru in sodelovati pri tem projektu je neverjetna izkušnja. Mi, mladi, različnih narodnosti, iz različnih družbenih okolij in predvsem različnih pogledov, se pogovarjamo o različnih idejah in oblikujemo lastno “politiko”. O, saj sem brala o situaciji v Baskiji in v Severni Irski, a si nisem mogla natančno predstavljati, dokler nisem srečala teh ljudi tukaj, ki so mi pripovedovali o lastni izkušnji in pogledih.”
Julija Sardelic, udeleženka iz Slovenije

“Včasih se počutimo preveč zadovoljni, ne le glede lastnega življenja, a tudi glede tega, kar nam zagotavlja vlada, da bi se bolj zavzeli ali postali dejavni v politiki. Zdi se, da je politika daleč stran od našega vsakdanjega življenja, v njej pa še vedno prevladujejo določene družbene skupine.”
Ciara Burch, udeleženka iz Severne Irske

YOUp@. Youth, Participatory, Democracy and the Media. The Documentary Film from Xavi Tello on Vimeo.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano
  • dado je rekel/-la:

    DIRIGIRANI MEDIJI SO STAREJŠIM EDINI GLAS,
    SAJ WEB JE NJIM ŠPANSKA VAS,
    A TAM JE V GLAVNEM VAŠ, MLADIH GLAS!
    VAŠO POT V DEMOKRATIČEN PROCES
    LAHKO REŠI SAMO VKLJUČITEV V JAVNI PRESS.