26. julij, 2010 | Blaž Zgaga

Resnica o vojni v Afganistanu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Današnje ogromno razkritje več kot 91.000 strogo zaupnih dokumentov na spletni strani Wikileaks razkriva resnico o vojni v Afganistanu. Šokantni dokumenti razkrivajo, da se mednarodne sile ISAF pod okriljem zveze Nato oziroma ameriške vojske bližajo porazu, politika ameriškega predsednika Baracka Obame do Afganistana pa očitno ne deluje.

Ameriška vojska je tako že pred časom oblikovala tajne enote specialnih sil, ki brez sojenja lovijo in pobijajo pomembne talibske voditelje in vojaške poveljnike. Na zunajsodne likvidacije je že aprila letos na Svetovni konferenci preiskovalnih novinarjev opozarjal legenda preiskovalnega novinarstva Seymour Hersh.

Danes razkriti dokumenti kažejo tudi, da so ameriške sile prikrivale dejstvo, da so talibi prišli do prenosnih protiletalskih raket, s katerimi lahko sestrelijo njihova letala in helikopterje. Nadalje dokumenti razkrivajo, kako ameriška vojska z brezpilotnimi letali Reaper, ki jih iz ameriške baze v Nevadi vodijo na daljavo, sejejo smrt med talibi in afganistanskimi civilisti.

Prav tako dokumenti kažejo prikrivanje številnih civilnih žrtev, ki so umrle zaradi obcestnih improviziranih bomb, podtaknjenih s strani talibovi. Izredno pomembno je tudi razkritje, da naj bi talibom v njihovem boju proti okupatorjem pomagala pakistanska obveščevalna služba in Iran.

Dokumenti obelodanjajo tudi številne incidente, v katerih so koalicijski vojaki streljali na civiliste. Teh je bilo kar 144. Nekaj incidentov, ko so koalicijska letala bombardirala civiliste, je sprožilo proteste afganistanske vlade. A večje število incidentov je javnosti ostalo skrito. Vojaki so namreč večkrat kar streljali na neoborožene voznike avtomobilov ali motoriste z izgovorom, da so se varovali pred samomorilskimi napadalci.

Skupno naj bi bilo v tovrstnih incidentih ubitih najmanj 195 civilistov. Še 174 naj bi jih bilo ranjenih. Leta 2008 so na primer francoski vojaki prerešetali avtobus poln otrok. Osem jih je bilo ranjenih. Patrulja ameriške vojske je prav tako streljala na avtobus z mitraljezom ter ranila ali ubila 15 potnikov. Poljski vojaki pa so streljali na vas z minometi. Zadeli so poročno slavje in ubili nosečnico.

Dostop do dokumentov je bil sprva omogočen novinarjem ameriškega New York Timesa , britanskega Guardiana in nemškega Spiegla. V tem trenutku je objava več kot 90.000 „afganistanskih papirjev“ postala že ena največjih mednarodnih afer letošnjega leta, utegne pa zamajati tudi politiko zveze Nato do Afganistana.

Bela hiša se je na objavo dokumentov že ostro odzvala, protestiral je tudi pakistanski veleposlanik v Združenih državah Amerike.

Ravno pred dvema dnevoma pa si je predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Danilo Türk ogledal kontingent 90 pripadnikov Slovenske vojske, ki bodo kmalu odšli v Afganistan. Tokrat prvič brez nacionalnih omejitev, tako da bodo lahko stali ob strani ameriškim in drugim vojakom ter streljali na „legitimne tarče“, torej na prave in domnevne talibske borce. Slovenija s tem pošilja vojake v pravo vojno.

“Naši vojaki so ustrezno pripravljeni in opremljeni, verjamem, da jim lahko zaupamo”, je ob sobotnem ogledu vojakov dejal predsednik Türk. Na novinarsko vprašanje, ali pošiljati slovenske vojake v tujino, pa se je izgovoril, da so bile odločitve o tem na ravni vlade že sprejete.

Slovenski vojaki bodo vodili lastno skupino za urjenje in zveze, v okviru katere bodo urili bataljon afganistanske vojske. Ta je znana po nenehnih neuspehih, dezerterstvu in korupciji. Vanjo se pogosto uspejo infiltrirati talibski borci. Kljub temu, da so ZDA in zveza Nato v vzpostavljanje afganistanske vojske vložili že milijarde dolarjev, je to še vedno neučinkovita vojaška sila brez perspektive. Morda je razlog tudi v tem, da je s strani lokalnega prebivalstva videti prej kot kvizlinška vojska, ki sodeluje z okupatorji, kot vojska, katera naj bi jim zagotavljala varnost.

Slovenski vojaki bodo v prvem mandatu pod poveljstvom polkovnika Dobrana Božiča. Slednji je znan kot umirjen in zrel poveljnik, ki pazi na svoje vojake in ne reagira prenagljeno. To bo morda prispevalo tudi k večji varnosti slovenskih vojakov v Afganistanu. Slika pa se utegne precej obrniti v drugem kontignentu, ki bo v Afganistan prišel pol leta kasneje. Tega bo vodil polkovnik Miha Škerbinc Barbo, ki ima precej drugačen sloves. Svojo nrav je pokazal tudi s tem, ko je na pripravah za operacijo na Kosovu na Madžarskem streljal na jelena, nakar je pred vojaki v uniformi poziral s kadavrom jelena na pokrovu motorja vojaškega vozila.

Napetost in agresivnost, ki so jo s svojim ravnanjem kazali pripadniki njegovega bataljona pred leti na Kosovu, so si tamkajšnji prebivalci zapomnili do današnjih dni, čeprav so naslednji kontingenti poskušali popraviti „agresivno“ podobo slovenskih vojakov. A s takšnim poveljnikom bodo nadrejeni ameriški poveljniki verjetno bolj zadovoljni, saj potrebujejo vse več vojakov za krvave boje v afganistanskih gorah.

Ti skoraj gotovo čakajo pripadnike Slovenske vojske. Od oktobra naprej bodo namreč nastanjeni v mestu Shindand na jugozahodu Afganistana. Ker so tokrat v mednarodni operaciji brez nacionalnih omejitev, jih bodo lahko ameriški poveljniki poslali v boj, kamor koli bodo želeli.

Tako kot so leta 1865 za interese brata Franca Jožefa in mehiškega cesarja Maksimiljana II v Mehiko odšli kranjski soldati, „Meksikajnarji“ so jih imenovali, danes v Afganistan državni vrh v pravo vojno za ameriške interese znova pošilja slovenske fante.

Skoraj vsi „Meksikajnarji“ so padli tisoče kilometrov stran od domovine. Ali se bodo živi in zdravi ter brez psihičnih posledic iz današnje vojne vrnili tudi „Afganistajnarji“, pa bomo še videli.

Blaž Zgaga

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
80 x komentirano
  • resnik je rekel/-la:

    hudo!

  • luka je rekel/-la:

    Janez Janša je baje lastoročno posilil 10 talibskih upornikov…

    • matej je rekel/-la:

      Kaj ima pa Janez Janša za opraviti s tem člankom?

      Glede posilstev pa raje povprašaj članice njegove poslanske skupine SDS. Bi lahko še kaj pikantnega izpovedale.

    • obama je rekel/-la:

      ..Breda Pečan, Darja Lavtižar Bebler in Majda Potrata žal ne morejo tozadevno nič izpovedati :)

    • mujo je rekel/-la:

      kaj pa kakšna Eva Irgl Braun?

    • luka je rekel/-la:

      No, kaj ima opraviti? Kakšno trapasto vprašanje:)

      Če Janeza v kontekst ni znal spraviti Blaž, sem ga pač jaz in mu s tem naredil uslugo…

    • Magelit je rekel/-la:

      @Luka

      Najprej je jj, dal srbom najmanj pol tone tajca, k so ga mel v sefu, da so rusi naredil atentat. Pol je pa v compih brez hd, namesto diskov dubu strupenega afganija, pa bi pol popedru deset talibank, kot pravš.

  • Aljo je rekel/-la:

    Slovenija v Afganistanu in Iraku nima kaj iskati, NWO smradom se počasi bliža konec. NATO je zločinska organizacija, ki bi jo morali zapustiti čimprej. Američanom je tudi počasi dosti njihovih skorumpiranih elit, revolucija v ameriki je po mojem mnenju neizbežna, je samo še vprašanje časa kdaj se bo začela. BP - jev podvodni vulkan bo samo pospešil zadevo, poročajte kaj o tem, kajti o tej nesreči se bo govorilo še desetletja…

    http://www.coasttocoastam.com/shows

  • kapodol je rekel/-la:

    Bravo Blaž Zgaga, takoj zahtevamo brezpogojen umik vseh vojaških sil iz Afganistana, pred odhodom pa se morajo obvezno udeležiti vsaj enega “pokola” na stadionih kot gledalci, ter ploskati ko bodo Talibani “klali” nedolžno prebivalstvo večinoma njigove nasprotnike.

    Če bi bil sam “slovenski fant” na misiji, bi te zagotovo obiskal ko bi se vrnil iz misije in ti “pokazal” nekaj “talibanskih” prijemov, da boš lažje pisal o njih.

    • Urh je rekel/-la:

      A si ti mogoče Miha Škerbinc Barbo?

    • matej je rekel/-la:

      Obnašaš se kot pravi ameriški, pardon, slovenski vojak.

      Ko zmanjka argumentov, pa brž k nasilju in grožnjam!

    • kapodol je rekel/-la:

      Žal nimam pravice nošenja orožja, pa tudi udeleženec parade ponosa nisem. Sem pa mnenja da ne morejo Talibani v današnjem času “klati”po stadionih (kar so dokazljivo počeli), ko so bili na oblasti.

    • Magelit je rekel/-la:

      >> talibani klati na stadionih <<

      Kitajci streljajo za pet gramov v tilnik. Prav na stadionih. Sem gledal. Na deset metrov na kolenih, pa šus v tilnik.

      Pol pa enkrat rečejo, da teli, ki jih boste videli sedaj so bili pa tako mučeni, da bodo strorili, kar boste videlii:
      - pridejo in si z samurajskim mečem odsekajo glavo, ke se jo vidi kotaliti dalje.

  • obama je rekel/-la:

    Zagasta resnica o vojni v Afganistanu je približno enaka resnici o Patriji oziroma resnici o ugrabitvi majorja Trohe

    • Magelit je rekel/-la:

      Afganistan je Saudska Arabija litija. Problem je ker ni dovolj centralizirane oblasti in rudarjev.

  • Forestina je rekel/-la:

    Huda jama Boruta Pahorja

  • jin je rekel/-la:

    In kaj resnično novega, nepričakovanega smo zvedeli? Sicer je tsta s 195 ubitimi civilisti s strani zaveznikov malce neverjetna.

    • Urh je rekel/-la:

      Hja, po mojem jih je 195 v manjši vasici na obrobju Kabula….

    • mujo je rekel/-la:

      Izvedel si tisto, kar iz drugih slovenskih medijev nisi mogel, čeprav vsi svetovni zdaj pišejo največ o tem!

  • Ivan Z je rekel/-la:

    Paradoks.
    Slovenci smo skozi celotno zgodovino bili okupirani. Po pičlih dvajsetih letih odkar smo se osamosvojili in postali svobodni, zahvaljujoč naši politiki sodelujemo v okupaciji, kar početje ZDA-NATO-ISAF nedvomno je. Sami si odgovorite na vprašanje: Ali je okupator svoboden?

    Za osebno razgledanost je koristno poznati dva vojaška poročila iz Afganistana

    Poročilo ruskega polkovnika Kima Cagolova maršalu Dmitriju Jazovu leta 1987
    Odkrito moramo priznati, da naša prizadevanja v zadnjih osmih letih niso obrodila pričakovanih rezultatov, to je vojaške in politične stabilnosti države. Izjemni materialni stroški in žrtve niso prinesli rezultata. Nadaljevanje vojaških operacij je v odsotnosti resnih uspehov je povzročilo nezaupanje prebivalstva v sposobnost nas in režima. Izkušnje zadnjih let kažejo, da se afganistanskih težav ne da rešiti z vojaškimi sredstvi. To našo iluzijo moramo odločno zavrniti. Stopiti moramo na pot novih ukrepov ob sprejemanju katerih moramo upoštevati lekcije iz preteklosti in trenutno stanje v državi.

    Ameriški general Stanley McChrystal v oceni stanja za B.Obamo predsednika SAD

    Če ne bomo v bližnji prihodnosti (naslednjih 12 mesecev) prevzeli inicijative in odvrnili napredovanje upornikov, tvegamo takšen razplet dogodkov, ko zmage nad uporniškim gibanjem ne bo več mogoče doseči. Krhkost državnih inštitucij, maligna dejanja nosilcev odločitev, razširjena korupcija, zloraba oblasti različnih uradnikov in ISAF-ove napake so Afganistancem dali malo razlogov, da bi podprli vlado, ki jo podpiramo mi. Posledično prihaja do krize zaupanja med Afganistanci. Percepcija o našem negotovem vstrajanju v AFG ustvarja zadržanost med Afganistanci, da bi se nam pridružili v boju proti upornikom. Slabo razumemo kompleksne afganistanske družbene, politične, gospodarske in kulturne odnose.

    Na 46. varnostni konferenci zunanjih in obrambnih ministrov NATO, EU in Rusije je nemški zunanji minister izjavil:
    Nemčija podpira oblikovanje EU vojske. EU mora postati pomemben politični dejavnik na globalni ravni. Zato se mora odzivati neodvisno in zavzemati enotna stališča.
    Evrope se ni treba bati, na njo lahko računamo in na njo se treba zanesti. Temu naj prisluhne naša politika in se pridruži državljanom, ki v večini tako dojemajo vlogo EU.

    Generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen je zagotovil, da bodo razmere v Afganistanu vedno boljše. NATO je v Afganistanu zato, ker hoče preprečiti, da bi v tej državi spet usposabljali teroriste za napade.

    In najbolj globokoumna in za nas pomembna ministrska izjava ob robu konference:
    Mi (Slovenija) bomo v NATO sodelovali in pomagali pri »afganizaciji« Afganistana.
    (Povzeto po medijih)
    Kdo, ga je »razafganiziral« umna ministrska glava ni povedala..

    • Magelit je rekel/-la:

      Če so ameri nafu-kal Rupsla, ko je nek naš novinar več ur prej zvedel za njegov govor, Voljnega. Si lahko misliš, da samo za nadaljevanje njegove pravljice o ameriški obrambi slovenske južne meje o kateri se je po povratku z diplomatske ambasadorske
      misije razpisal na dveh straneh v mladini. HHHH

      Loh je bil pa še v siku z bogom, tko k Bush, k je reku, da je slušu ga, da drugič se sprav na Irak, in če ga razkosajo bo v redu.

    • Forestina je rekel/-la:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Nicola_Calipari

      Italijanskega agenta, ki se je boril proti mafiji in homofobom so se “elegantno” znebili v Iraku.

      “Task force 373 iz Iraka”

      Niso samo novinarji na tarči, vsi so. Voditelji prodajajo svoje ljudi za drobiž. Starcem je vseeno za otroke.

    • Forestina je rekel/-la:

      Mr. Jordan, speaking in a panel discussion titled “Will Democracy Survive the Media?” said “he knew of about 12 journalists who had not only been killed by American troops, but had been targeted as a matter of policy,” said Rep. Barney Frank

      http://www.nysun.com/national/cnn-executive-says-gis-in-iraq-target-journalists/8866/

  • Duko je rekel/-la:

    Zanimivo, da zveni članek kot moralna podpora “upornikom” alias talibom! Res je vprašanje, koliko Natova intervencija v Afganistanu temelji na sprejemljivih načelih in koliko so uporabljane metode pravične in učinkovite, ampak nasilje talibov pred intervencijo je ves svet obsojal. Sam se sprašujem, kako bi svet izgledal, če bi se intervencijske enote nenadoma umaknile. In kako bi izgledal Afganistan z vsem svojim opijem, gospodarji vojne, plemenskimi poglavarji, itd. Mogoče ve to Zgaga, on pozna odgovore na mnoga vprašanja. Mislim, da bo zahodni svet, tudi nas, še močno bolela glava in to ne le zaradi Afganistana.

    • mujo je rekel/-la:

      Duko,

      glavni transporti opija in heroina v Evropo in ZDA potekajo prek CIE in drugih podobnih služb.

      Ko so bili na oblasti talibani, je proizvodnja opija padla na minimum, s čimer so ogrozili posle heroinske mafije. Šele z operacijo ameriške vojske v Afganistanu se je proizvodnja opija vrnila na pred-talibansko raven.

    • konec je rekel/-la:

      Duko, zahodni svet bo še močno bolela glava a ne zaradi afganistana ampak zaradi povezave rdečih svinj z islamskimi skrajneži kot povezava med hitlerjem in stalinom…čeprav bo zahodni svet proti obema slovenski pa ne…..

    • Facti Bruti je rekel/-la:

      Mogoče ne bi bilo slabo, če bi si ogledal številke - kolikšna je bila proizvodnja opija pod talibani in kolikšna je pod osvoboditelji. Ali pa kdo plačuje odškodnine za škodo, povzročeno na makovih poljih.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Levičarji seveda podpirajo vsakega, ki je pripravljen streljati na Američane. Ali kapitaliste. Ali desničarje. Ali Izraelce. Ali kristjane. Stara zgodba.

    Po drugi strani pa človek težko razume, kakšna je korist od tega, da se zahodni vojaki preganjajo po gorah z nepismenimi hostarji, ki nimajo druge želje kot fu*ati koze, pretepati svoje ženske, imeti brado do popka ter smešno pokrivalo na tikvi. Teroristov bi se dosti ceneje znebili tako, da bi domorodcem - v zameno za glave Al-Kaidarije - vrgli par pisanih frnikol ter dolarskih bankovcev. Mene osebno niti malo ne zanima, kaj se gredo oz. kaj bradonje mislijo, da se gredo v svoji “državi”.

    Samo naj ostanejo, kjer so.

    • konec je rekel/-la:

      Levičarji seveda podpirajo vsakega, ki je pripravljen streljati na Američane. Ali kapitaliste. Ali desničarje. Ali Izraelce. Ali kristjane. Stara zgodba.

      5!!!1

    • Magelit je rekel/-la:

      Kakšni hostarji neki. Tam je večinoma puščava, ali malo stepsko grmičevje. Toliko, da majo dovolj vode.
      So, zelo ponosni na svojo več tisočletno kulturo, in to je mednarodno priznano: recimo prideš tja na obisk, te povabijo na večerjo, in oženijo. i nikome ništa. Tako kot kitajci, ki poberejo lame ali reinkarnacije glih, kjer se jim zdi po svetu, magari malo deco, ter odpeljejo v kitajske templje budizma. i nikome ništa. to niso verske vojne. to je verska toleranca.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      S “hostarji” se je spoštovanemu komentatorju pač le vsilila asociacija na že videno in doživeto.

      Asociacija opredeljuje ljudi in gibanja, ki si predvsem sovražni lastnim narodom in njihovim naravnim pravicam ter interesom..

  • konec je rekel/-la:

    tipično pisanje naših ideološki borcev, ki se imajo za novinarje…..listo navadno rdeče SRANJE.

  • konec je rekel/-la:

    Tipično pisanje naših ideološki borcev, ki se imajo za novinarje…..čisto navadno rdeče SRANJE ampak od št. 13 od 571 lahko pričakuješ le to nestrpno ideološko SRANJE

    • mujo je rekel/-la:

      @konec

      le zakaj se ne prijaviš kot prostovoljec v ameriško ali slovensko vojsko (saj ni neke razlike) in greš v Afganistan, kjer boš svojemu sovraštvu dal duška po mili volji?

    • konec je rekel/-la:

      jaz in ti jih že plačujemo….ha, ha, ha, ha, …jaz moje že naredim…..ha, ha, ha, in tudi ti svinja rdeča plačuješ….ha, ha, ha, ha, ….pa jezi se kar želiš…..ha, ha, ha, ha, ….

    • mujo je rekel/-la:

      narobe si razumel!

      pojdi tja in nastavi svojo rit!

      lahko je takole iz naslanjača srati in smetiti po forumih. pogum, poba, pogum!

    • konec je rekel/-la:

      ok vsak na svoji strani jaz z NATO , ti s talibani…ha, ha, ha, ha, pa vidimo kdo se bo usral…..svinje se ponavadi precej svinjajo in posirjejo

    • Magelit je rekel/-la:

      A vas ne tare delo ameriških DEA undercover agentov, ki v armenskih-kazahstanskih-laboratorijih predelujejo opih v dietil-morfin, kodein, acetil-morfin, za ostale v glavnem zastrupijo, rusom pa zdravga.

    • Forestina je rekel/-la:

      http://www.democracynow.org/2010/7/28/wikileaks_founder_julian_assange_transparent_government

      Julian Assange:

      “Transparent Government Tends to Produce Just Government”

  • konec je rekel/-la:

    in ta ista št.13 od 571 ni sposobna napisati enega samega stavka o pokolih komunističnih zverin, celo odobrava jih, jih poveličuje, o kubi vedno dobro, o castru idem, za te naše rdeče svinje je severna koreja zgled po katerem bi se morali vsi ostali obnašati…….navadne rdeče svinje pač.

    • mujo je rekel/-la:

      le zakaj bi se moral kdo ukvarjati s poboji, ki sodijo v zgodovino?

      tisti, ki se dogajajo danes in to s strani “zaveznikov” in morda tudi slovenskih vojakov, so bolj aktualni!

    • konec je rekel/-la:

      tipičen hinavski, svinjski odgovor…….in kdo mori NATO ali talibani?…..oboji, kdo je na pravi strani? ….odvisno od zornega kota…jaz sem z NATOM ti z islamskimi talibani, kar je glede na tvoja stalinistična vzgojo popolnoma razumljivo…..

    • konec je rekel/-la:

      tipičen hinavski, svinjski odgovor…….in kdo mori NATO ali talibani?…..oboji, kdo je na pravi strani? ….odvisno od zornega kota…jaz sem z NATOM ti z islamskimi talibani, kar je glede na tvojo stalinistična vzgojo popolnoma razumljivo….rdeča svinja si in to vsakič ko packaš po forumu potrjuješ

  • NoMercy je rekel/-la:

    dbro jutro vsem, ki podpirajo “obrambo nacionalnih interesov” na drugih kontinentih

    aja pa Vietnam “RULS”

    • konec je rekel/-la:

      še ena rdeča svinja, ki ni prebolela sovjetskega propada…ha, ha, ha, ha, ostalo ji je le ideološko sovraštvo do amerike, EU-ja, zahoda -….ha, ha, ha, ha, ….ampak te rdeče svinje na KONCU ostanejo vse Tu in se ne silijo v njihove rdeče raje….ha, ha, ha, ha,

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nekaj se dogaja z najbolj avtoritativnim, neodvisnim, pronicljivim in poštenim novinarjem Blažem Zgago, da za vojno v Afganistanu ni obdolžil Janeza Janše.

    Zdaj se slabo piše Amerikancem

  • Forestina je rekel/-la:

    Mesarska koalicija zlovoljnih razkrojevalcev

  • Forestina je rekel/-la:

    Rožnika so fentali ta isti.

  • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

    A to je tista vojna, ki naj bi jo Slovenija lahko preprečila, če Rupel ne bi podpisal tiste izjave?
    Vilenske (Se mi zdi)?

  • bine bone je rekel/-la:

    Pa kaj je tistih par vojakov? Vojaki so za to, da se borijo kamor se jih pošlje, proti pravim sovražnikom ali namišljenim. Američan so v Afganistan zarad proizvodnje mamil. Letno tako zaslužijo 700 miljard dolarjev. Od tega živi Wall Street. Proizvodnja mamil je spet v normalnem tiru, tistemu v času pred talibani. Talibani so to samo zaviral. V času njihovga vladanja je padla letna proizvodnaj mamil samo na 176 kg. Sedaj, ko so jih zbrcal z njive, gre proizvodnja spet v tisoče ton. Tudi z okupacijo Palestine služijo denar korporacije. Drugač ne gre fantje… Zmerom nekdo to plača. Prav sedaj enormno izkoriščajo nafto ob Amazonki. Vs eje že prekrit z vrtinami in naftovodi in plinovodi. Tam že deluje že 35 naftnih in plinskih družb. Na udaru je tako poleg Amazonke še Bolivija, Kolumbija, Peru, Ekvador in zahodna Brazilija. In vse to bo plačala izvirna in naravna narava. Uničil bodo tako najstarejšo in biološko najrazličnejšo džunglo sveta. No, komunajzar preprečte to, če morete? Morete kurac. Znate samo naftne derivate dražit. Torej kaj bo?

  • Ivan Z je rekel/-la:

    Bine bone, komunizma več ni in kako naj prepreči škodo, ki jo dela demokracija, ki ga je odpravila. Samo tvoja oprana praznaglava tega ne kapira.

  • bine bone je rekel/-la:

    Dobr - komunjzar - demokrat, kaj če sem plešast?
    Ja, pa ja. Svoboda je v pameti zato jo držijo pod kontrolo. Tako imaš tudi ti oprano glavo. Samo uporabljaš drug šampon, rezultat pa je isti. Oprano glavec. Jebiga kaj boš pa zdaj neredu? Pa ne mi spet bencin dražit, čeprav so ga tvoj idol spustil za kakšno pršico navzdol. Le kako oprano glavo imajo v Ameriki Republokanci in Demokrati, če se oboji napajajo iz istga kotla? Tukaj pa bivša kompartija financira vse stranke. Pa kako naj imamo potem oprane glave. A, vsi uporabljamo brezov šampon?
    Mogoče koprivov bolj opere lobanj? Kdo bi vedu? Ja, SD je naslednica komunajzarjev. Točneje, poslanska skupina Združene liste, ki je kot politična stranka pravni in materijalni naslednik Zveze komunistov in tudi Komunistične partije, torej organizacije, ki je odgovorna za hude zločine.
    Lejga, imaš še premal oprane možgane. Boš moral k Potrču, on ima prav šampon.

  • petrovc je rekel/-la:

    Bumbar zgaga, dvakrat zgaga!

    Ce nekdo zivi v Butalah in ne vidi dlje kot do sosedovega kurnika, ter ne razume drugega kot kako raste trava, naj ne uci drugih o ustroju vesolja. Kajti vesolje vidi samo ce se pijan prevrne v jarek ob vaski beznici.

    Talibi niso niti narod, niti pleme. To so pritepenci, morilci, posiljevalci iz siitskega dela muslimanskega sveta. Iran, Pakistan, Indonezija,…
    30% Afgancev predstavljajo “rabotjage” torej Uzbeki. Ostalih 65% pa so relativno miroljubni prebivalci stevilnih plemen.
    Talibi so prisleki. So teroristi, ki vnasajo nemir tako v Afganistan, kot vse sosednje drzave. Cel Zakavkazje. Vsi teroristicni akti v Rusiji sedaj, so njihovo delo.

    Zasluga Talibov pa je:
    -unicenje 5000 let starega spomenika BUde. Celo sam Iranski predsednik se je hvalil, da so se namucili, ker jim je prvic zmanjkalo eksploziva.
    -posilstva deklet po vaseh in mestih
    -kamenjanje deklet in zena, ki niso nosile popolnih burk, torej le dve luknjici premera 1cm na oceh.
    -uvedba obrezovanja deklicam, scegetavcka,
    -prepoved vsakega solanje deklic,
    -pobijanje moskih, ki niso molili petkrat dnevno,……..

    Cudi me, da se ne oglasi kak zenski forum, ko pa imajo ob drugih kratenjih pravic v RKC in protestantih, polne gobce dreka. Posebno tisti ki pise na veliko in sistematicno o zlocinih RKC, zahoda, protestantov.

    Pojdite v Uzbekiston, Kazahstan, Turkmenistan, Rusijo, sosedom teh Talibskih pritepencev, pa poslusajte, kaj mislijo o USA, NATU in TALIBIH.

    Kadar sosedje, v en glas, ne mislijo nic dobrega o vas, ni cas, da se zamislijo sosedje, cas je, da se zamislite vi sami.

    Naj Bog ohrani USA!

    Brez njih bi tudi zgage ne pisali vec. Bili bi ali kamnejani ali pa bi se posrani in neobriti vlacili kje po gozdovih polni usi.

  • nemesis je rekel/-la:

    Hja,če ima država profesionalno vojsko,ima tudi misije.

  • petrovc je rekel/-la:

    FORESTINI:

    http://www.SSKJ B (3,4,5,6,16,18) Frana Ramovsa ZRC SAZU
    bos.ZRC-SAZU.si/sskj.html

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če še skušam razumeti kolumnista, da se preživlja s pisanejm njegovim ideološkim gospodarjem všečnih pisem, pa ne razumem nekaterih postkomunističnih tranzicijskih tako imenovanih levičarskih komentatoprjev, da ne spregledajo zgodovinskih resnic in še kar pobijajo že ne vem kolikokrat pobite nedolžne rojake, vse v imenu obljubljenega rdečega raja.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pogrešam legendarnega spletnega sotrudnika CARLOSA CONTRERASA, ki je bil na postkomunistični tako imenovani levici edini duhovit, iskriv in inteligenten zajebant.

    Morda so mu nauki patra Frankla le segli do srca, pa se je pokesal svojih grehov in se Bogu všečno spreobrnil.

  • Forestina je rekel/-la:

    Topniški dnevniki koalicije zlovoljnih v Afganistanu.

    Če ni sodišče za vojne zločine in zločine proti človeštvu samo za zumbe in balkance, potem je Nato vrh zrel za procese.

  • bine bone je rekel/-la:

    Talibani bi jih sodili pa ne morejo nič. Komunajzar pa se tudi nič ne upajo v to smer naredit.
    Morajo verno slediti in ubogat!

  • xo47 je rekel/-la:

    Gospe, gospodje!

    Vse lepo in prav. Iz strani zagovornikov intervencije v Afganistanu in iz strani nasprotnikov posega v to od … nekoga pač že pozabljeno deželo. Ampak, žal poanta ni v tem prerekanju, ki se ga greste tukaj. Po moje ste se preveč površinsko dotaknili članka. Mislim, da je namen članka povsem nekaj drugega. Lepo v celofan zavita zgodba, temu lahko rečemo tudi sendvič metoda, ki ima pomen, vsaj po mojem mnenju povsem drugačen. Pa če res vzamemo za primer sendvič, kaj je najboljšega na njem, po čem lahko rečemo, da je dober? Po kruhu, ki ga obdaja??? Mislim, da se bo večina strinjala, da ne. Po dobri sredici, pršutku, sirčku, kakšni kumarci, itd.
    Pa poglejte članek. Pa pozabite natolcevanje o dokumentih, Afganistanu itd. Kaj je v osrčju članka??? Slovenska vojska. Ja, moje mnenje je takšno in sem prvi, ki je kaj takega napisal. Gre za igro kdo bo močnejši, kdo ima večjega (karakter mislim) in kdo od tek visokih oficirjev si bo nabral večjo “podporo.” Ljudje iz stroke se nam najbrž smejejo, tudi mojemu pisanju najbrž, kljub temu pa mislim, da imam vsaj delček prav. Me prav zanima kako na to pisanje gledaju ljudje, ki so jima podrejeni. Ker nekje sem že nekaj časa nazaj zasledil, da se poti teh dveh oficirjev prepletata, da delata v istih enotah… Torej mislim, da sta verjetno postala eden drugemu trn v peti… Kdo pa komu bolj bode kam, pa mislim, da sredina sendviča pove vse ;)

  • bine bone je rekel/-la:

    Da se dva vosla neki prerekata v vojski in to v slo. vojski? Važn je kaj bodo v bodoče naredili Američani v Afganistanu. Pakistan je nemiren. Še malo pa bodo tudi tam simpatizerji talibanov prevzel oblast. Ha, Pakistan ima atomsko orožje. Iran ne šmirgla nobenga in mirno nadaljuje z izdelavo A. bombe. Ko se bodo talibani dokopal tega orožja, adijo. Američan se bodo tudi zato umaknil od tam. In tako bodo musliči prišli do atomskega orožja. Ampak sigurno ga že imajo. Čakajo na ukaz iz Washigtona. Pol pa se bo šele začela Apokalipsa¨! In svet si bo želel nekaj takega kot so sedajne praske v Afganistanu…

  • xo47 je rekel/-la:

    Jp. To je moje mnenje. Bitka za prestol. Bitka za medijsko prepoznavnost, bitka za medijsko popularnost. Tako se začne. Vprašanje pa je kdo je močnejši, kdo ima kje svoje vajeti, koga določeni medijski guruji podpirajo in koga ne.
    Moj pogled na bistvo tega članka. To o čemer teče beseda v komentarjih pa so itak dejstva znana vsem - nič kaj hudo pompoznega. Odvisno je pač iz katerega zornega kota gledaš na stvari. Vojne pa so itak od nekoč - od vedno - od vselej - in kje v zapiskih zgodovine je omenjeno, da je povsod na svetu vladal mir??? Z vojno vedno nekdo izgublja in nekdo pridobiva…

  • Ivan Z je rekel/-la:

    xo47 nimaš prav, tvoje sklepanje je na ravni kaplarskega natolcevanja. Ta dva spoštovana častnika sta tako različna, imela sta različne razvojne poti in imata popolnoma različne ambicije. Nista bila in nista konkurenta. V tako majhni vojski kot je SV, ki je v celoti posebej pa kadrovsko nadzirana s strani civilnega sektorja je malo priložnosti za klasično častniško konkurenco.
    Sicer pa v AFG ne bo šel Božič, do morebitnega odhoda Barbe bo preteklo še veliko vode.

  • xo47 je rekel/-la:

    Ok, kot sem napisal moje razmišljanje in dojemanje članka. Mislim pa, da vseeno nimaš prav. Če bi bilo v slo vojski res toliko civilnega kadrovskega nadziranja kot praviš bi zdajšnji generalni načelnik sigurno že zdavnaj zapustil svojo pisarno. Malo poglej, če je kdo od dosedanjih šefov vojske bil omenjen toliko krat v negativnih zadevah kot ravno ta. Proti njemu so bilepred leti celo vložene kazenske ovadbe in to se je večkrat omenilo v zadnjem letu. Verjamem pa, da si večji poznavalec razmer kot jaz, glede na to, da iz prve roke veš povedati kdo ne bo šel v Afganistan… Sicer pa o tem kar sem prebrat na svetovnem spletu o Škerbincu sam mislim, da ni tako negativna oseba, kot ga opisuje zgornji članek. Ima karizmo in glede na odzive, ko je na Kosovu vodil ne vem koliko ljudi že pač, ne vem od kod avtorju članka podatek, da so vladali s tiranijo in za seboj pustili…

  • native european je rekel/-la:

    perspektiva vojakov, poslanih v nepravično vojno:

    US Military Suicides Out Number Soldiers Killed By Enemy Fire For 2009
    http://www.youtube.com/watch?v=nqdKQHUJDME&sns=fb

  • afgan je rekel/-la:

    No, Blaz.

    Torej si strokovnjak in poznavalec dogajanja v Afganistanu. Kolikokrat pa si ze bil tam? Od kod ti informacije o agresivnih vojakih na Kosovu. Si bil tam? Jaz sem bil in lahko odkrito povem, da nic od napisanega ne drzi. Ce si tako zagret za kolege Talibane, pa se jim pridruzi. Najlazje je sedeti za racunalnikom in pisati provokativne pravljice.

    “The least pain in our little finger gives us more concern and uneasiness than the destruction of millions of our fellow beings” William Hazlitt

    ….