29. julij, 2010 | Jani Sever

Beda krize

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj vse se lahko zgodi delavcem je zdaj precej bolj jasno kot je bilo pred krizo. In četudi gre le za smolo, so dogodki, ki smo jim priča ob propadanju Vegrada včasih naravnost neverjetni. Včeraj je Rdeči križ nekaterim delavcem razdelil pakete z osnovnimi prehrambenimi artikli. Prejemniki pomoči so samo jokali in se skrivali pred kamerami.

Pred skoraj dvema letoma, ko se kriza še ni dobro začela, je Vegrad svoje delavce v samskem domu z letakom obveščal, da živijo v okolju na višji kulturni ravni. Delavce, ki so živeli v prav nič zavidljivih pogojih, ki so jih za povrh še precej drago plačevali, so Vegradovi šefi med drugim želeli odvaditi poslušanja “bosanske” glasbe. Mediji so zaman opozarjali in se zgražali. Hilda Tovšak je na vse skupaj odgovarjala celo z aroganco. Kljub temu, da je le malo prej preživela “čisto lopato”, v kateri je bila ena glavnih osumljenk velike gradbene korupcije. Ali morda ravno zato, ker se je takrat zdelo, da je to epizodo že prestala. Vsekakor je bil to za delavce samo začetek in napoved tega, kaj jih še čaka.

Ko je Vegrad zašel v hude težave, se je vse skupaj seveda zlomilo na delavcih. Zalomilo je kajpak napačna beseda. Videti je, da se Vegrad ravna po etiki najbolj brezčutnih lopovov. Letos je Vegrad delavcem od plač trgal denar za plačilo obrokov posojil, ki jih imajo delavci najete pri bankah, vendar tega denarja nato ni nakazal bankam. Delavci, ki so hoteli Vegrad nekako prisiliti k izplačilu plač in so se zato odpravili kar na sedež firme, so bili izgnani iz države. Zadnja novica pa je, da je neznano kam poniknilo celo 14 tisoč evrov, ki so jih delavci zbrali za družino umrlega kolega. Vegrad in njegova direktorica Tovšakova sta strašna. Celo strašnejša od bavčarjev in šrotov.

Hecno je, da je bila Hilda Tovšak nekoč političarka. In to krščanska. Bila je tesna sodelavka Lojzeta Peterleta. Glavna tajnica SKD je postala leta 1995, ko je na tem mestu zamenjala Vido Čadonič Špelič. Šest let kasneje je postala direktorica Vegrada. A tudi kasneje je Tovšakova s politiko dobro shajala. Potem se je vse skupaj podrlo z akcijo Čista lopata, s katero je Janševa vlada napovedala veliki protitajkunski boj. Tovšakova je takrat z Ivanom Zidarjem in Dušanom Črnigojem postala prepoznaven tajkunski obraz slovenskega gradbeništva. Kar pa ni vplivalo na poslovanje Vegrada, ki se je za problematično izkazalo šele kasneje, v času krize.

Tovšakova ni zgolj direktorica, je tudi lastnica Vegrada, čeprav o tem kolikšen delež obvladuje, ni resnega podatka, kar je samo po sebi nenavadno. Špekulacije govorijo o osem ali celo več kot petdeset odstotnem lastništvu. Tudi nižja številka seveda ni majhna. Seveda v primeru, da Vegrad preživi. To se je še pred dnevi zdelo skoraj nemogoče. Od včeraj, ko je Celovškim dvorom NLB pokazala svojo naklonjenost, so stave spet nekoliko obrnjene. A Hildo Tovšak v vsakem primeru čaka zelo neprijetna in vroča jesen. Usoda Vegrada je še vedno kot negotova. Začelo pa se bo tudi sojenje v gradbeniškem procesu stoletja, v katerem se lahko akterji na koncu znajdejo tudi za zapahi.

A propad Vegrada in Tovšakove bi bil za delavce kaj slaba tolažba. Težave slovenskega gospodarstva so realne in prav nič ne kaže, da bi lahko kar tako izginile. Kaznovanje tistih, ki kršijo zakonodajo je nekaj, kar je v pravni državi tako ali tako nujno. Zato se dosežek, ki bi ga bili deležni s pričakovanimi kaznimi za slovenske tajkune, sicer dragocen, a hkrati ne pomaga prav dosti. Vprašanje je, kako reševati krizo. Rdeči križ in kriminalisti za to nalogo vsekakor niso pravi naslov.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
26 x komentirano
  • Forestina je rekel/-la:

    In mi rešujemo nemške in francoske banke :)

    Mi bedniki, ki cuzamo bosančke.

    • BRITEV je rekel/-la:

      JANI , KAJ PA PAVČKOVIM DELAVCEM V TAMU IN ŠE KJE DRUGJE GRE NEMARA KAJ BOLJŠE , LEPŠE ??
      KAPITALIST JE ODPUSTIL OČETA SEDMIH // 7 // OTROK, KER JE MALO PROTESTIRAL , JE ” TAM” , tam , mar kaj lepše ??!

  • obama je rekel/-la:

    Hilda Tovšak je bila kooptirana v SKD iz štaba Debelinkota iz Murgel.Podobno kot Ciril Pucko…

    Drgač pa,dej Jani mal pokomentiraj uspešno zgodbo F21,ki se je včeraj razpletla v Lesnini.Nacionalni interes,F21 + miljoni evrov

    • ... je rekel/-la:

      To so pa naši!! Te pa kr na mir pust!! :)

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Obama, nehi se smešit no s takšnimi bedastimi izjavami. Sej nismo po župi priplavali. Kdor se ne obnaša v skladu z vašimi visokimi moralnimi načeli, ga poskušate hinavsko naprtiti političnim nasprotnikom in speljati zgodbo stran od vaših pokvarjenih rabot. Ne bo šlo. Tudi drugi še kaj vemo.

    • obama je rekel/-la:

      a dej,a res? In kje je končal Ciril Pucko,ko je opravil zadatak? V LDSu,mišek rudeči

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Članek je o Hildi, če si opazu, al pa žgeš kar tko brez veze.

    • lucko je rekel/-la:

      Wav, po tej logiki je JJ poslav GGja v Zares in mu narocil naj laze… Aja pa Lahovnika in mu narocil kako naj zapusti Zares, pa Cvikla v SD govorit traparije, pa LDSu je Kresalko podtaknil(samo se ni eksplodirala), pa… Aja budilka zvoni, nehajmo sanjati

    • J je rekel/-la:

      Jasno. Mnogo več.

  • Aljo je rekel/-la:

    Bronhilda je samo odraz stanja zavesti naše menažderske elite. Slovenski delavec, ter tuji delavec sta v Sloveniji izkoriščana že od začetka nastanka Slovenije. Norme, ki vladajo pri odnosih pri nas temeljijo zgolj na terorju, mobingu, ter za nagrado še v slabem plačilu.

    Mehka tranzicija je pri nas šele v zadnjig 10 letih pokazala svoj pravi obraz, obraz izkoriščanja, ter naslajanja nad nemočjo delavnih ljudi. Naše elite so dokazale,da so na stopnji najbolj izkoriščevalske oblike kapitalizma. Toda to kar se dogaja pri nas, je vsesplošni pojav tudi drugje v razvitem svetu, z izjemo kake desetine razvitih “demokracij”. Srednji sloj izginja v celotnem razvitem zahodnem svetu. Bankirji, lastniki multinacionalk, ter politiki so glavni krivci, ki uničujejo vse okrog sebe.

    Zahodni svet se potaplja in to je dejstvo. Kaj bodo prinesle posledice naftnega izlitja v mehiškem zalivu, kaj bo prinesla morebitna ameriška revolucija, kaj po prineslo globalno segrevanje, kaj bo z alternativnimi viri energije, kaj bodo prinesli enormni dolgovi držav, ali bo prišlo do globalne spremembe ekonomskega modela, ali bo Kitajska nov svetovni policaj, ali bo prišla v poštev eksopolitika, ali bo 3 svetovna vojna, to vse so vprašanja, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti, pa čeprav jih glavni mediji nikakor nočejo zastavljati odgovornim politikom in vsej ostali skorumpirani eliti.

    Slovenija ima prihodnost, vendar je ta prihodnost v veliki meri odvisna od oblastnih garnitur. Srečo imamo, da imamo veliko pitne vode, ter možnost obdelovanja zemlje - to nas bo rešilo. Večina slovencev še kar sanja sanje vsiljene s strani hipnotizerskih medijev, ki z realnostjo nimajo nobenega stika. Samozadostnost naših elit nas vodi direktno v prepad, kajti ta ista samozadostnost nas je privedla do današnje ekonomske situacije. Pohlep, ter občutki nepremagljivosti so botrovali menedžerskim odkupom - brez denarja, ki so danes glavni krivec večine problemov slovenskih podjetij. Padli so na klasično foro židovskih bankirjev, pa ljubi bože, še Rothschildi imajo premoženje razpršeno tako, da njihovi deležo ne presegajo 6% lastništva.

    Globalno super bogati postajajo še bogatejši revni pa vse revnejši in tako bo tudi pri nas. 30 milionov američanov je na bonih za prehrano, vsakih 6 sekund umre otrok od lakote, vremenske spremembe so vse hujše … in to naj bi bil civilizacijski dosežek? Ljudje nehajte gledati televizijo in rajši začnite spremljati alternativne internetne medije - tam je še resnica.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Aljo,pravilno razmisljanje.Zahodni svet je v razsulu in razvajen.Revezi vsenaokrog vsaj razvajeni niso in bodo,ce ne bo izravnava prevec totalna,preziveli.Na vidiku je nova izravnava,ki se je nekoc v Rusiji imenovala socialisticna revolucija.Kako se bo imenovala ta,Bog si ga vedi.Je pa gotovo dejstvo.
      Po neumnosti bomo placali tudi Vzhodnoevropejci,ker smo hoteli iti ob rob degeneriranim Zahodnjakom.

  • ProPolis je rekel/-la:

    Še Hildi vzet plačo in ji dat samo paket Rdečega križa. Morda tudi ona vsaj tedaj zajoka …

  • bine bone je rekel/-la:

    Kako pa bodo sedaj naš bivši bratje napolnil Celovške dvore. Služb v Sloveniji ni. Še tist bratje iz bivše juge pa so popušili takratko. Slovenija res ni za gastrbajtarje. Kam torej? V Nemčiji je polno Turkov. V Angliji tudi ni nič več. Vsi Poljak so že spokal domov. Mogoče v Grčijo. Tam talajo cel kup plač. Pokrili jih bomo tupi. Torej je tam neki v smislu komiternovskega raja. Torej vsi v Grčijo. tam se cedi, če nič drugega, olje oliv. to je pa tudi nekaj.

  • konec je rekel/-la:

    Hildakovićeva je le udbomafijska kućanova zvesta agentka…..vse ostalo je le sprenevedanje, saj je vsem jasno kako se smeji ko je s ta pravimi ljubljanskimi balkančki

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Konec, za tebe isto kot za Obamo. Zahojenca. Dokler boste takšne stvari jemali strankarsko, vama ni pomoči.

    • pirančan je rekel/-la:

      Ja.”velika gospodarska rast”,baje rekordna,med o6 in o8 udarja na plano.

    • BayBayJug je rekel/-la:

      Najprej moraš narediti novo formulo pdb, s pomočjo ‘hiperrealne meritve inflacije’. Tako mi je ratal. hahahaha

  • nemesis je rekel/-la:

    Kam so pa gradbinci dali 2 milijardi EUR,za kolikor so nas ogoljufali?In od kje je imel Vegrad pol milijona za donacijo MOLu,za delavce pa ni?In zakaj NLB daje denar za nasedle naložbe,sama pa zahteva dokapitalizacijo?

    • planet opic drugi del je rekel/-la:

      Saj misliš, da zdaj pa živiš v tržnem gospodarstvu, pa se sprašujejš, kako to, da nimajo možgan ali hrbtenic?

  • bine bone je rekel/-la:

    Kam so dali? Kdo bi ga vedu. No, vpleteni ziher to vedo. To je nakaka skrivnost. Nekaj takega kot podtaknjen papir z neko vsebino “STROGO ZAUPNO”, ki so ga udbaš podtaknil v ladlc Janši. Da so ga lahko potem aretiral.
    Zanimiv pa je še to danes v Delu kako mestna občina prodaja neka zemljišča od Butan plina v Šiški?
    Na območju Litostroja. Le od koga je Butan plin kupil te parcele. Te parcele so bile v lasti kmetov na Vodnikovi ulici. In kakor je znano, prvi lastniki niso dobil nobene odškodnine. Mogoče se motim.

  • Rogerg je rekel/-la:

    Doslej sem ze veckrat komentiral. JAJCA REZAT IN S SOLJO MAZAT. Ker se to ni zgodilo v 90 in se to ni zgodilo v novem tisocletju- in predvidevam, da se pri mentaliteti, ki jo ta narod premore ne bo zgodilo niti v naslednjem tisocletju, barabe pa najsibodo iz ene ali druge politicne opcije upajo cisto vse preko grbe naroda. Ali bo kdo ze dal do znanja tem barabam, da ima vsaka stvar tudi svoje meje.
    Mislim pa,da se cas neslavno izteka in apatija prevladuje na celi crti.

  • pirančan je rekel/-la:

    Vse,tudi dobre analize razvoja svetovnih dogajanj itd,so brez pomena.
    Naši “Vegradi in Hilde” so stvarni dokaz,da si svoje države ne zaslužimo in,da je tudi nismo sposobni organizirati in zastaviti njen razvoj.
    Mi smo “eno predmestje” grabežljivih,nevoščljivih in prepirljivih ljudi.Zato nam tako stanje,ki si ne zasluži niti naziva “manufakturni kapitalizem” tako odgovarja.

  • uničevalec rdečih je rekel/-la:

    Jajca rezat in čreva na plot.Samo to je rešitev.

  • BRITEV je rekel/-la:

    JANI , KAJ PA PAVČKOVIM DELAVCEM V TAMU IN ŠE KJE DRUGJE GRE NEMARA KAJ BOLJŠE , LEPŠE ??

  • dado je rekel/-la:

    Jani Sever naklada lahko,
    ko malho mu polni proračunsko telo,
    ki napaja se moderno, po naše seveda tako:
    hokus - pokus - čira - čara
    in omenjeni delavci vsi,
    transparentno okradeni so bili!
    Mi pa cvilimo, nedolžni seveda,
    kot korenjaki izvoljeni naši vsi.