30. julij, 2010 | Elena Pečarič

Zakaj se skriva generalni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V sredo, 28.7.2010 sem se odpravila posneti izredno sejo FIHO, saj naj bi se odločalo o nakupu delnic Športne loterije s strani FIHO. A moje veselje ni trajalo dolgo, ko sem stopila med vrata je »invalidni državljan« začel vpiti in seja je bila kmalu izglasovana za zaprto. Ni bilo kaj, morala sem oditi in pri tem v kamero ujela Štefana Kušarja. Posnela sem ga v njegovi običajni vlogi, pri opravljanju službene dolžnosti. G. Kušar redno zapisuje seje FIHO na račun NSIOS. Zapisnike ustrezno »sfrizira«, da so prilagojeni javnemu branju in hkrati ustrezajo željam in potrebam predsednika NSIOS in člana sveta FIHO g. Šuštaršiča. Ni bilo prvič, da sem ga posnela pri opravljanju službene dolžnosti. Na sedežu FIHO in na sejah, ki morajo biti javnega značaja, torej tudi za novinarje.

Štefan nam je nato poslal sledeč dopis.

Spoštovani, obračama se na vas z jasno prošnjo, da se moje osebe/slike z dne
 28.7.2010 NE objavi na vaši spletni strani. Namreč, vaša novinarka
 Elena Pečarič je včeraj dne 28.7.2010 ob 10.00 uri prišla na 
izredno sejo Sveta FIHO, kateri sem tudi sam kot zainteresirana
 javnost želel prisostvovati. Po pričetku seje, ki jo je E. Pečarič od vstopa v prostor, kjer je 
potekala seja že snemala, so se z soglasnim glasovanjem člani Sveta
 FIHO odločili, da se seja zapre za javnost in pozvali vse ostale
 prisotne, ki niso bili vabljeni, da zapustijo prostor. Do trenutka, ko smo odšli iz prostora, pa je E. Pečarič snemala
 dogajanje, glasovanje in med drugim posnela tudi mene. Prosim vas, da mojo zahtevo, da se mojega posnetka ne objavi na vaši
 spletni strani upoštevate. Za vašo prijaznost in upoštevanje se vam že vnaprej iskreno
 zahvaljujem.
Najlepše pozdravljam.

Štefan Kušar
, Glavni tajnik, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, Linhartova 1
1000 Ljubljana, 
tel: 01/430 36 46, fax: 01/430 36 47
www.nsios.si

Le zakaj, saj nisem prišla k vam v pisarno, niti na vaše dvorišče. Morali se boste sprijazniti, da bom še večkrat prišla na seje in če ne želite biti v kadru morate drugič ostati doma. Me pa čudi, saj ste vajeni nastopa pred kamerami, veliko večjimi kot je moja.

Kušarju smo zato odpisali.

Spoštovani,
posnetek, ki bo objavljen, se konča, ko se seja zapre. Glede na to, da
 ste javna osebnost - glavni tajnik Nacionalni svet invalidskih 
organizacij Slovenije - pa ne vidim nikakršnega razloga, da ne bi
 objavljali posnetkov, na katerih ste tudi vi.
lp

Jani Sever

Temu je sledila neposredna grožnja s tožbo.

dopis

Kdo je torej Štefan Kušar?

G. Kušar se trenutno podpisuje kot generalni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizaciji (NSIOS), a ni le to. Štef kot smo ga klicali na Radiu Študent, kjer sva bila nekaj časa sodelavca, je tudi špiker z uglajenim žametnim glasom. Kot mi je znano prodaja svoj glas tudi za raznovrstne reklame. Njegova ura stane 200 EUR. Kako to vem? Ker je bil novembra lani priča proti meni oz. bolje rečeno v prid gospoda Borisa Šuštaršiča, velikega invalidskega šefa, zaradi razžalitve in posledično povzročene aritmije, ki naj bi jo povzročilo moje nošenje karikature NJEGOVE na enem izmed protestov proti invalidskim nečednostim. Pod prisego je na vprašanje sodnice, če je v kakšnem poslovnem razmerju do tožeče stranke, g. Kušar odgovoril, da ne, kar pa ne drži. MAKROSKOP d.o.o. oglaševalska agencija, kjer je bil v tistem obdobju g. Kušar zaposlen se nahaja na Linhartovi 3, v prostorih, ki so bodisi last Birografike Bori ali Društva distrofikov Slovenije; ni pomembno, saj je šef vedno g. Šuštaršič.
 Podjetje je za NSIOS posnelo tudi spot EU volilna pravica invalidov. Zanimivo je, da podjetje nima na vhodu nobene table, prav tako imena ni na zvoncu bloka. Oglaševalska agencija, ki se skriva pred javnostjo in morebitnimi strankami? A laž na sodišču ni bila le ena. Pred prisotnostjo avtorja sporne karikature v sodni dvorani zaradi katere sem bila tožena, je na vprašanje sodnice, če ve kdo je avtor, suvereno odgovoril, da ne. Z avtorjem pa je govoril večer pred obravnavo, saj ga je le ta poklical, da bi mu »razkril« smisel in namen umetniške risbe.

Mogoče se ga še spomnite iz reklame za Loto, ko je bil Darko pred televizijo, potem je napredoval in bil nekaj časa voditelj žrebanja Loto, sedaj ga na televiziji ni več videti, a nebi nas presenetilo, če sedaj svetuje predsedniku Nadzornega sveta Loterije Slovenije g. Šuštaršiču. Štefan je po izobrazbi teolog, svojo kariero pri invalidih pa je začel na Zvezi društev za multiplo sklerozo. Nato se je zgodilo usodno srečanje z g. Šuštaršičem; nekako sta se zavohala in ugotovila, da strmita za istimi cilji in hrepenita za istimi ambicijami. In že je G. Kušar postal pomembna figura poleg Šuštaršiča, ne le glavni tajnik na NSIOS, ampak je kmalu izpodrinil tudi dobro plačanega predstavnika za stike z javnostjo G. Boruta Pogačnika. Začel je voditi tiskovne konference in seje NSIOS, t.i. usklajevalne sestanke v Domu dva topola v Izoli, kjer se vsako leto deli denar FIHO, razne posvete kot npr. konferenco v Portorožu “Staranje in invalidnost” v organizaciji MDDSZ. Skratka, v javnosti se je vse bolj pojavljal kot govornik v imenu NSIOS. Pogosto spremlja g. Šuštaršiča v Državni zbor in na druge pomembnejše sestanke. V lanskem letu pa ga je minister za delo družino in socialne zadeve s sklepom imenoval kar v delovno skupino za pripravo Zakona o osebni asistenci, kot predstavnika NSIOS. Večkrat sem to sporno dejstvo izpostavila, saj v tistem obdobju ni bil v formalnem razmerju do NSIOS. Leta 2009 je namesto Kušarja Šuštaršič postavil v.d. sekretarja, tudi teologa, Tineta Jenka. Le ta ni bil kos nalogi, saj se je izkazal za premalo spretnega v manipulaciji in ne dovolj odločnega. Zato je v začetku letošnjega leta g. Kušar prišel nazaj na svojo pozicijo.

A glej ga zlomka, kaj se zgodi; NSIOS v registru AJPES več ni! To pomeni, da je bila NSIOS odvzet status ustavnega subjekta in lahko delujejo zgolj kot neformalno posvetovalno in interesno združenje. Zlobni jeziki, ki prinašajo nepreverjene govorice pravijo, da ima kljub temu kot generalni tajnik plačo več kot 3.000 EUR neto. Ne vemo, če to drži, a sprašujemo g. Štefana, da pojasni, kje je sedaj zaposlen, če NSIOS ne obstaja kot poslovni subjekt. Ste tudi to prenesli na Društvo distrofikov Slovenije?

Torej spoštovani g. Kušar, kako lahko trdite, da niste javna osebnost v vlogi generalnega tajnika NSIOS, saj je to vendarle pomembna, odgovorna in ugledna funkcija za katero so potrebne določene kvalitete, spretnosti in znanja, ki jih vi seveda imate in to dokazujete z vašim zagnanim delom. NSIOS mora delovati javno in transparentno, saj vendarle predstavlja in zastopa velik del invalidskih organizacij torej tudi državljanov s statusi invalida. Telo, ki vodi usklajen dialog z državnimi institucijami in pri tem je vaša vloga še kako aktivna in pomembna v javnem smislu. Tudi dejstvo, da ste s strani ministra za delo bili imenovani v delovno skupino za pripravo Zakona za osebno asistenco je dovolj zgovoren dokaz za vaše javno, aktivno delovanje. Nenazadnje kot mi je znano ste edini član te skupine, če izvzamemo predstavnike državnih institucij, ki nima »vidnega« hendikepa oz. statusa invalida. Poleg tega pa ste tudi vseprisoten na sejah in posvetih v organizaciji NSIOS, ki so javnega značaja ter aktivno sodelujete s predstavniki medijev.

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
84 x komentirano
  • Samir je rekel/-la:

    Skriva se zaradi slabe vesti. Ali ni grozno, ko cela Slovenija vidi teologa, ko grabi denar namenjen invalidom? Mene bi bilo tudi sram!

    • hendy je rekel/-la:

      Njega ni sram! On je prepričan, da so mu invalidi dolžni za vsako sekundo, ki jo preživi v NSIOS!

    • Metuljček je rekel/-la:

      Tipično za RKC

    • rukar je rekel/-la:

      GORJE, SLABO TISTIM, KATERIM BI HENDIKEPIRANI POVELJEVALI, VODILI !
      MOJ SOSED, PARAPLEGIK, JE VEDNO DEJAL IN PRIZNAL, “KRIPLNI SMO VSI ŽLEHT ” !!

    • Berlak je rekel/-la:

      Je malo dolgočasno in puščobno odkar se jim ne da več ukvarjat z vašimi blejadami, nde?
      Sicer pa kaj že pravi en orientalski pregovor?
      Komu že, še devet modrecev ne more odgovorit?

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Berlak - zadeva je zelo enostavna.

      1. Glede na to, da se dotični Kušar in njegova komapnija vesoljni slovenski in celo evropski javnosti predstavljajo kot REPREZENTATIVNEŽI vseh slovenskih invalidov, potem njihov molk ob izpostavitvi VELIKIH PROBLEMOV pomeni kvečjemu to, da v resnici niso predstavniki vseh invalidov, ampak kvečjemu nek lobi, ki se hrani na teh gotovih loterijsko-proračunskih sredstvih.

      2. Če bi spregovorili, bi se v resnici še bolj zapletali v svoje prejšnje in današnje laži.

      Kakorkoli obrneš, če lažeš in goljufaš, se ti čas gotovo izteka.

    • osel je rekel/-la:

      Rukar, kakšne izjave pa so to?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Le kdo se ne bi skril pred ELENO.

  • medi je rekel/-la:

    Takoj je grozil s tožbo? Ha ha ha, prav imaš Elena, naj raje ostane doma. Poznam ga še iz študentskih let, pravi povzpetnež!

  • Jaka je rekel/-la:

    A gospod bi te tožil, saj ve kako uspešno lahko laže na sodišču? To, da je pred avtorjem karikature tajil njuno poznanstvo, ki se ga lahko dokaže, pove vse kakšne vrednote so mu blizu. Verjetno tudi zato, tako dolgo uspešno deluje z starim gospodom, saj mu kriva pota in laži ne predstavljajo nobene ovire!

  • Kaka je rekel/-la:

    Verjetno ne mislite resno, da je MDDSZ določilo Kušarja v delovno skupino pri pripravi Zakona o osebni asistenci! Kakšne izkušnje in potrebe pa ima o osebni asistenci? Potem pa ni čudno kakšne zakone dobimo, če jih pripravljajo ljudje, ki jih zanima samo korist! Bog pomagaj!

  • Fak je rekel/-la:

    Evo, kako pohlepne, prodane duše pridejo iz teološke fakultete! Da ga ni sram, da prejema 3000 evrov, katere davkoplačevalci s potom zaslužimo?

  • lolek je rekel/-la:

    Ta človek je pripravljen še svoje bližnje prodat, če bi se splačal!

  • politik je rekel/-la:

    Smešno, da tale Kušar sploh trdi, da ni javna oseba! Nastopi v reklamah, radiu, vodenje oddaj,…?
    Naj se zapre!

  • ZUC je rekel/-la:

    Smešno, kako ta invalidni državljan vedno znori, ko pride Elena. Celo seje se zapirajo zaradi nje, da le ne bo odkrila nove pizdarije! Samo to ni ovira za našo Eleno. Kušar pa naj se prej pozanima kaj grozi!

  • Kakalin je rekel/-la:

    A za te štiri sekunde se razburja? Kaj misli, da je?

  • Tanja je rekel/-la:

    Mislim, da je že sramotno, da se zadeva glede FIHO in NSIOS še zdaj vleče in da nihče od odgovornih ne prevzame krivde. Kam smo prišli, ko kljub izpisa NSIOS iz registra ta še vedno posluje in nikomur se ne zdi nič spornega? In potem se generalni sekretar NSIOS spušča še v take grožnje!

  • dimek je rekel/-la:

    O Kušar, takle Pavliha si?

  • Racman je rekel/-la:

    Tale prošnja, je grožnja! Boš preživu Štefan?

  • Egon Alter je rekel/-la:

    Ne daj se Elena!

  • Blaž Babič je rekel/-la:

    Štefan Kušar, počasi se zateguje zanka okoli tvoje pohlepne kariere.

    Se še spomniš, kako si bil pameten pred časom na straneh Vesti? In poln argumentov, kako da nič ni narobe in da vse delaš in delate prav in po predpisih.

    Zdaj si taktično raje tiho, ti je končno nekdo pametno svetoval, da se skrij in ponikni.

    Laž ima kratke noge. In končala je študij teologije, da bi lepo živela na račun invalidov/hendikepiranih.

  • Metuljček je rekel/-la:

    komunajzer in teolo
    super kombinacija

  • XY je rekel/-la:

    Kar toži Štefko

  • Janez Kranjski je rekel/-la:

    Dominus vobiskus

  • Adam je rekel/-la:

    Zakaj nad tem človekom?

  • rikar je rekel/-la:

    GORJE, SLABO TISTIM, KATERIM BI HENDIKEPIRANI POVELJEVALI, VODILI !
    MOJ SOSED, PARAPLEGIK, JE VEDNO DEJAL IN PRIZNAL, “KRIPLNI SMO VSI ŽLEHT ” !

  • Ona je rekel/-la:

    A zaradi tega posnetka se tako razburja? Pa saj je samo en debel dec!

  • Ines je rekel/-la:

    to je že prava farsa kaj se tukaj dogaja

  • mimi je rekel/-la:

    Eni pa res ne vejo kaj bi se še spomnli, da gredo na sodišče!

  • Koitus je rekel/-la:

    Ni čudno, da so sodišča polna bedarij!

  • Koitus je rekel/-la:

    Kušar je strateg pri Loteriji Slovenije!

  • Vlado K. je rekel/-la:

    V loteriji so hude svinjarije

  • konec je rekel/-la:

    vse skupaj je zelo BOLNO……………ha, ha, ha, ha, ha,

  • Nekdo je rekel/-la:

    S tem je Vest dokazala kako profesionalen medij je, da se ne pusti izsiljevati in manipulirati. Vsa pohvala tudi Eleni, ki postaja vedno boljša novinarka!

  • smrad je rekel/-la:

    Kušar, ne boš nič odgovoril?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    S to vojsko pa ELENi slabo kaže na volitvah.

  • Polona je rekel/-la:

    Res, zakaj se skriva tale generalni tajnik? Predvidevam, da bi morale biti informacije javne in bi jih moral posredovati naprej!

  • Dare je rekel/-la:

    Žalostno, da g. Kušar ni sposobn dati niti enega opravičila, ki bi opravičeval njegovo grožnjo!

  • franc je rekel/-la:

    Aleluja

  • Komentar je rekel/-la:

    No tega gospoda zelo dobro poznam, ko je služboval še pri Združenju multiple skleroze Slovenije in lahko rečem, da dela samo za višjo živino ne pa za nas invalide, ti so mu zadnja stvar za kar ga skrbi, Tudi pri ZMSS je delal isto, “ima jedna poslovica, lijepo priča malo radi”, NSIOS tega bi pa morali že zdavnaj ukiniti, ker ga sploh ne potrebujemo, tako kot nekatere invalidske organizacije, ki so jih posamezniki že kar privatizirali in nisvo več v namen zaradi katerega so bile ustanovljene ……