3. avgust, 2010 | Igor Ž. Žagar

Ontologija revanšizma

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ponavljamo demokratične nauke izpred dvajsetih let. V poletno branje vam na Vesti ponujamo izbor Žagarjevih kolumen izpred dvajsetih let.

Že Stari so vedeli, da se s časi spreminjamo tudi tisti, ki jih naseljujemo, ob tej imenitni priložnosti, ki se ji pravi svobodne volitve, bomo dodali le še to, da se s časi očitno spreminjajo tudi jezikovne navade. Poleg Svobode so nam namreč prve neposredne, demokratične in tajne volitve po 45 letih prinesle tudi svobodno ali vsaj svobodnejšo (upo)rabo jezika.

Prve opotekajoče korake v tej smeri je bil sicer naredil že t.i. »neodvisen časopis« Demokracija, a ti bi utegnili biti le drobne priročne nerodnosti, primerne času in trenutku brez veljavnega pravopisa, če jih prvo zasedanje novega parlamenta ne bi posvetilo v teoretski kanon.

Na nadaljevanju prve seje novega parlamenta je namreč takrat niti še ne mandatar, danes pa že veliki komunikator, Lojze Peterle predlagal, »da bi se iz skupščinskega besednjaka morala umakniti beseda revanšizem, čeprav je izrečena zavito«.
Predlogu, ki je v deliriju besnega spravaštva zaigral na struno občega konsenza, da bi tako obšel nujnost racionalnega pretresa, moramo priznati kanec genialne zvitorepnosti. Zakaj?

Brez težav si verjetno lahko predstavljate, da vseskozi, kar vam razlagam te slovenske omlednosti, sedim na stolu, a vendar ga – vse do sedaj – nisem niti enkrat omenil. Ali iz tega sledi, da stola, na katerem sedim, preprosto ni, in bi ga moral najprej imenovati, da bi se nanj sploh lahko usedel? Ali se neprijetno zaudarjajočega govna odkrižate tako, da njegove smrdeče prisotnosti ne omenjate? Malo morgen!

Je pa, priznajmo, strategija, predlagana v skupščini, na moč udobna in vabljiva: besede revanšizem se znebiš, revanšizma samega pa se ne dotakneš, in vendar ti nihče ne more očitati, da zganjaš revanšizem, saj besede revanšizem besednjak ne pozna več!

Gospod Peterle je s to premeteno izjavo nedvomno potrdil, da se je obilno učil pri starih oblastnikih: če so ti hoteli spreminjati svet z vpeljavo svojstvenega novoreka, ki mu je bilo v realnosti komajda mogoče najti kak ustreznik, se je nova oblast v sedlo zavihtela s privzetjem zrcalne podobe tega postopka: sveta ne bo spreminjala z iznajdovanjem novih jezikovnih entitet, temveč z zamolčevanjem, po potrebi celo odstranjevanjem, starih.

Kako blagohotno takšno polijezikovno rokohitrstvo spreminja stvari same, pa se seveda v slehernem trenutku lahko prepričate tudi sami: vse, kar za ta poučni eksperiment potrebujete, je nekaj neprijetnih besed in krepka doza molčanja.

Igor Ž. Žagar

Studio Ljubljana
17. V. 1990

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • britev je rekel/-la:

    TAKŠNI ŽAGARJI SO BILI “ZASLUŽNI”, DA SO KOMUNISTIČNE ŽRTVE, KOT JE BIL VELIKI GOSPOD PUČNIK, POSTAL REVANŠIST, ČEPRAV NI KOT ŽRTEV , SKRIVIL NIKOMUR NITI LASU NA GLAVI ! KAKO STE VPILI KAKO PUHTI SOVRAŠTVO IZ NJEGA, RODETA, NEVERJETNO PLJUVANJE PO DR, BAJUKU ITD…
    SEDAJ PA VIDITE KAJ SMO Z VOLITVAMI DOBILI ! TUDI G. ŽAGAR MORA PRODAJATI TE SVOJE STARE UMOTVORE, DA BO NEKAKO PREŽIVEL, OB SICER ŽE ZNANIH LASTNIKIH MEDIJEV !
    SE NOVINAR Z LAŽJO PREHRANJUJE ,
    GA RESNICA POKONČUJE !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Igor Ž. Žagar naj si še enkrat ogleda prve posnetke iz Barbarinega rova v Hudi jami in pove, če smemo ostati ravnodušni do zločonov, ki jih je množično izvajala nekdanja politika.

  • Ivan Z je rekel/-la:

    V Hudi jami so hvaške in srbske enote pobijale svoje ustaše, četnike, Nemce in vse kar je bežalo skupaj z njimi s celotnega Balkana. So že vedeli zakaj.
    Zakaj bi Slovenci nase sprejeli ta greh. V hrvaških in tudi sprbskih časopisih lahko zaslediš trditve. V Sloveniji so jih odkrili, Slovenci so jih pobili. Vprašajte kaj si o tem mislijo Francozi, Holandci, Norvežani, Amerikanci, ki so fentali veliko več vojnih ujetnikov in tisoče svojih izdajalcev brez sojenja.
    Mi Slovenci imamo dovolj svojih zloćinov in se ukvarjajmo z njimi, ostale pa prepustimo njihovim storilcem. Na koncu bo izpadlo, kako je Slovenija eno samo morišče in Slovenci množični morilci. Vojna v ex Jugoslaviji se je končala na tleh Slovenije, toda za to nam ni potrebno sprejeti zločinov, ki jih nismo storili.

    • nemesis je rekel/-la:

      Ni problem v tem,domačini še živi in preživela najstnica,ki še živi v Argentini,dobro ve,kdo je pobijal.Zadeva se raziskuje in pričevanja so zbrana.Tudi nimamo mi,ki smo rojeni veliko kasneje,kaj prevzemati krivde ali nekrivde.Imamo pa pravico do resnice,kakršnakoli je že bila in zločin tudi obsoditi.In resnica je,da so tudi partizani pobijali drugače misleče partizane,tudi najstnice iz nepravih družin in bogataše in to brez sojenja in po vojni.Tudi za to obstajajo še žive priče.Niso pa zaradi nekaterih zdaj vsi partizani morilci,pa v času Informbiroja so bili tudi na montiranih procesih ubiti nedolžni ljudje.To je resnica,tako je bilo,to si priznajmo in gremo naprej.

    • nemesis je rekel/-la:

      Obstajajo žive priče teh dogodkov,tudi najstnica,ki je pobegnila s tega rova in zdaj živi v Argentini,zapisniki so napisani,celo nekaj likvidatorjev znano,počakajmo,da raziščejo in bomo videli,sicer so pa domačini vsi vedeli,kaj se je dogajalo tam.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ivan Z, si bil zraven, da tako avtoritativno nakladaš nesmisle.

      V Hudi jami je organizirala poboje celjska OZNA, izvajal pa slovenski KNOJ.

      Srbske, črnogorske in druge enote so si pa res vzele čas, da so še žive nesrečneže posule z živim apnom.

  • angie je rekel/-la:

    Mefisto, očitno si bil ti zraven, ne Ivan.Z.,ko vse tako natanko veš.
    No, pa končno še povej, kdo jih je pošical.

  • dare je rekel/-la:

    Usmilite se nas z Žagarjem, dajte nam kaj užitnega.