9. avgust, 2010 | Zofijini ljubimci

Pandurjev razgled, vreden čez 50 milijonov evrov

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Maribor je mesto neverjetnih kontrastov in izkušenj, toda nič se še dolgo ne bo moglo meriti s poletno kulturo impresijo, bolje rečeno razprodajo, vredno 50 milijonov evrov, o kateri beremo te dni. In bomo še na veliko in debelo, če bodo le lokalni medijski piarovci, skriti za videz nepomembnih novinarskih aparatčikov, to dovolili – zaenkrat slabo kaže. Edino projektno in finančno stehtano oceno doslej, kakopak nadvse kritično, smo prebrali s strani g. Andreja Kocuvana v Večerovih Pismih bralcev, kar je zgovorno po sebi.

Scenarij je enostaven, kupec en, naročnik tudi. Kako se dokopati do fascinantnih 50 milijonov evrov kapitala, sicer bega marsikaterega, ne le mariborskega kulturnika, če bi že upal sanjati. Nobenemu, ne le pri nas, verjetno še niti približno ni uspel podoben junaški podvig, še manj s takšno enoglasno podporo. Recept je malodane filmski: imeti morate pogumnega župana iz menda pravega kulturnega testa, ki v bogato mesto pripelje našega človeka, »režiserja svetovnega formata«, z odličnimi finančnimi referencami iz SNG ustanove, nato sledi trenutek težko pričakovanega osebnega navdiha - omenjeni umetnik se bo po naključju sprehodil po Studencih in zazrl čez Dravo. Vse ostalo je enostavno in analitično zgoščeno navzoče v »strokovno« podkovani utemeljitvi po neizogibno nujni gradnji »Pandurjevega hrama«, v skladu s katero razgledna točka opuščenih hal bivše tkalnice na Ruški cesti ponuja »najbolj spektakularen pogled na mesto, ki si ga lahko predstavljamo, omogoča tudi vzpostavitev nove točke pogleda na mesto, ki tako postane predstava zase, meščani in meščanke Maribora pa edini protagonisti in avtentične zvezde Evropske prestolnice kulture.«

In to je vse, kar se globinskih argumentov tiče, za postavitev mizanscene megalomanske predstave Mariborčanov za Mariborčane. Pandurteatra za 50 skromnih milijončkov. Kot tudi bistva, ki je očem to pot izjemoma vidno. Strašljivo bizarno se je odvijalo konspirativno žegnanje odločitve, kot se za impresivno cifro investicije spodobi: nujna korespondenčna seja mestnega sveta, vsi vpleteni na dopustu in nedosegljivi do septembra, a k sreči zvesto priklopljeni na elektronsko pošto, sumljivi izračuni in sorodniške inštitucije, s projektom pa se menda zelo zelo mudi, kar le če bo pogodba podpisana do 1. avgusta, bo objekt Pandurteatra tudi zgrajen do maja 2012. Ko seveda mora biti, zaradi nič dvomov dopuščajočega EPK-ja. In zares ne dvomimo, da zaradi tega minimalnega finančnega zalogaja nihče ne želi vznemirjati zasluženega počitka utrujenih kulturniških dopustnikov, zaradi česar je tudi s pogodbo zadnje dni julija verjetno vse teklo kot po maslu.

Toda če se povrnemo k občinskogledališkemu leporečju: diarejo vzbujajoča retorika je tu kar spretno ubrana, obeta namreč, da bomo za astronomsko vstopnico Mariborčani postali nič manj kot stalne igralske zvezde Pandurteatra. Spodaj podpisani bi, ne edini, enako lahkotne in cenene obljube bili pripravljeni sejati za drastično manjše denarce, če bi nam le tako zlahka šle iz jezika! A zvezdnato nebo nad Mariborom in v naših vznemirjenih srcih bržkone ni omenjeno zaman, ker bodo cekini še desetletja, če se projekt žal uresniči, seveda dobesedno leteli iz naših avtentičnih žepov, kot jim ganljivo pravijo, če jih bo še kaj sploh ostalo; prav žalostno je gledati, da se za soprotagoniste v tem projektu prostovoljno javlja tudi Ministrstvo za kulturo. Kar pomeni, da bodo sotrpini, v našo vsaj delno tolažbo, vsi slovenski davkoplačevalci.

Za ta denar bi lahko v Mariboru prirejali še en, recimo mu zimski festival Lent, z budžetom en milijon celih 50 let. Ali pa z dvema milijonoma 25 let! Še boljša ideja: če bi želeli kulturni preporod mesta, bi lahko občina, namesto prgišča evrov, kulturnim zavodom in društvom razdelila isti denar, recimo po ključu 1000 (!) društev in vsakemu po 50.000 evrov. Zdaj jim namenja sramotne drobtinice, ker za več menda ni. Stavimo, da bi kmalu govorili o svetovni, ne le evropski prestolnici kulture! Vsaj z vidika hvalevredne radodarnosti mestnih oblasti.

Toda kaj bi s 1000 mariborskimi kulturnimi cvetovi, če lahko ves medeni kolač gre enemu, ki se je, mimogrede, v mestu v zadnjih petnajstih letih dokazoval le enkrat! Zaradi kakšnih zaslug že ne moremo brez njega? Morebiti je najbolje vprašati zaposlene v SNG, ki imajo svojo »pandurjevsko izkušnjo« še iz časov, ko so se z njo ubadala sodišča. Ni bila dovolj boleča, zato zdaj potrebujemo »alter SNG«. In kaj vse nam pove sama možnost dogajanja, ki smo mu priča, četudi se nikoli ne bo uresničila? Seveda nič o korupciji in klientelizmu, ker jih ni, niti o mentalni sliki župana in njegovega ambicioznega kroga. Tudi ne veliko o duhovni sliki velikega umetnika. Predvsem nam ilustrira mentalno podobo Maribora, samodojemanje kulturne podhranjenosti ter z njo povezane zakompleksanosti, ki ji nekdo želi pihati na dušo z neverjetno megalomanijo. Ob tem zahteva in pričakuje, da mu bomo jedli iz roke. Mesto v svoji skrbno negovani pritlikavosti rabi prav takšne, kot sleparji in žeparji ljubijo maksimalne naivneže in prostodušneže, da lahko izpeljejo svoj trik. Spoštovane gospe in gospodje v Mariboru, avtentične zvezde evropske prestolnice kulture, brž nastavite svoje žepe, kajti vsak razgled seveda nekaj stane. Še zlasti tisti, ki vam ponuja pogled na lastno ničevost!

Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
25 x komentirano
  • stupid je rekel/-la:

    hmm.. a se gremo stavit, da bodo taisti, ki prisegajo, da za Stožice ne sme iti niti EURO “javnega” denarja, sedaj ogorčeni, ker država ne da avtomatično in takoj “javnega” denarja. Ker to Mariboru pripada, saj Ljubljana tako ali tako samo krade. Univerzijada press.

    • PASJI FRITZL je rekel/-la:

      TEMU RAZSIPNEMU LUMPU, KI SI JE S POBEGOM, OGNITVIJO IZ DRŽAVE REŠIL PREGONA ! MISLIM, DA NAJ BI JE TAKRAT ŠLO ZA OKOLI 400. MILJONOV TOLARJEV RAZMETANEGA DENARJA, KI NAJ BI KONČAL V TUJINI, V NJEGOVEM ŽEPU ! NEKAJ LET SE JE POTIKAL PO EVROPI, DOKLER NI VSE ZASTARALO ! ZARADI POLITIČNE ZASLOMBE, PODPORE, NI BILO TIRALICE, NIČ, VSE JE ZASTARALO ! MLDI FANTJE, PRIHAJAJOČI NA TEATER SCENO SO SE RADI PO-HVALILI Z NJEGOVO ” BLIŽINO” !

  • Igor Đukanović je rekel/-la:

    Ne razumem. Veliko besednih zvez je zelo odmevalo v mojih ušesih, a sploh ne vem, o kakšnem projektu govorimo. Kaj se bo gradilo?

  • podplat je rekel/-la:

    He he, tudi Mariborčani ne vedo nič o tem. Nas bodo že razsvetlili ko bo čas zato. Kako je bilo pa s tisto izgubo in katastrfami, ki jih je Pandur zapustil, ko se je umaknil v tujino?

    • angie je rekel/-la:

      ni se umaknil, dobesedno zbrisal je v tujino in za seboj zabrisal vse sledi -za deset let.
      Dokler ni uspel nategniti Špancev, da je genij, se mu je bolj slabo pisalo.

  • exkalibur je rekel/-la:

    Kdo je to pisal, ne razumem?

    • angie je rekel/-la:

      …nisi iz Maribora, ne poznaš Pandurja in njegovih tamkajšnjih finančnih podvigov, pa tudi o filozofiji ne veš kaj dosti….
      torej?
      ne komentiraj!

  • zofijin je rekel/-la:

    Delo, sobota, 31.7.2010, stran 9, VEČEROVA DOKUMENTACIJA , avtor: Peter Rak
    ——————————————————————————–
    Petdeset milijonov za Pandurjevo gledališče
    Podrobnosti nihče ni voljan razkriti

    V nekdanjem kompleksu MTT na Studencih v načrtu Center uprizoritvenih umetnosti, ki naj bi ga vodil mariborski režiser Tomaž Pandur
    ťNe komentiramoŤ. Takšni so sedaj odzivi Tomaža Pandurja in odgovornih na mestni občini Maribor glede odločitve o kar petdeset milijonov evrov vredni naložbi v Center uprizoritvenih umetnosti na Studencih, ki je bil sprejet kar brez razprave na korespondenčni seji mariborskega mestnega sveta. -lo na bi za adaptacijo več kot deset tisoč kvadratnih metrov nekdanjega industrijskega kompleksa Mariborske tekstilne tovarne (MTT), v katerem naj bi pod taktirko Pandurja zaživel center z gledališčem, galerijo in kinoteko.
    Doslej o projektu uradno ni bilo veliko slišati, čeprav se je že dolgo vedelo, da mariborski župan Franc Kangler in režiser Tomaž Pandur iščeta primerno lokacijo za tako imenovano Pandurjevo gledališče in da jima je najbolj povšeči objekt na Studencih. Sedaj so načrti znani – arhitekturni načrt naj bi nastal v arhitekturnem biroju Sadar Vuga – četudi uradnega pojasnila od pristojnih ni mogoče dobiti.
    Na omenjeni seji so namreč sprejeli sklep, da bo projekt adaptacije in renovacije izvedlo podjetje ZIM, ki je v večinski lasti mesta, mesto pa bo podjetju nato plačevalo letno najemnino v višini dveh milijonov evrov. V projekt, ki naj bi bil končan do spomladi leta 2012, torej do roka, ko bo Maribor nosil naziv Evropske prestolnice kulture (EPK), naj bi se vključila tudi država oziroma ministrstvo za kulturo, ki naj bi prispevalo del denarja za tehnično oziroma specializirano odrsko-scensko opremo ter predvsem za pokrivanje stroškov delovanja centra, ki naj bi prav tako znašali še dodatna dva milijona evrov na leto.
    Kot rečeno za nekoliko bolj detaljne obrazložitve finančnega aranžmaja ter vsebinskih poudarkov sedaj nihče ni posebej razpoložen. Iz mariborske občine so sporočili, da so odgovorni na dopustu, Tomaž Pandur, ki je sicer med drugim tudi predsednik programskega sveta zavoda Maribor 2012, ki je odgovoren za realizacijo projekta EPK pa je prek tiskovnega predstavnika omenjenega zavoda sporočil da ťdo septembra ni dosegljiv za izjave in intervjujeŤ. Le na ministrstvu za kulturo so se odzvali, vendar le s skopim odgovorom, češ da so s pismom o nameri res izkazali interes za dolgoročno programsko sofinanciranje dejavnosti Centra uprizoritvenih umetnosti in sicer ťv okviru programskega in proračunskega planiranja, v skladu s predpisi in veljavnimi postopkiŤ, glede specializirane odrsko scenske opreme pa, da si bo ťprizadevalo sofinancirati njen nakupŤ. Vendar obe postavki še nista ovrednoteni, ampak imata obe strani šest mesecev časa, da natančneje opredelita medsebojna razmerja in obligacije; tem času bo ministrstvo za kulturo zahtevalo podrobnejše podatke in zagotovila o investiciji, sicer bo ťostalo le pri izraženem interesu.

    • pirančan je rekel/-la:

      Poznam lokacijo;Pandurjevo idejo (dobro preberi Zofijine ljubimce)

      Malo šaljivi komentar:

      “Projekt je prav po pandurjevo fantastičen,prvinstven in seveda pregrešno drag.Nekateri Mariborčani so navdušeni,ker bodo imeli na izbiro,da sodelujejo enkrat na levem bregu (center)kot igralci ali na desnem bregu(lokacija) kot gledalci” Predstava poteka (baje) non stop.

      (Upam,da se Pandur ne bo spomnil še neprekinjene hoje po vrvi preko Drave itd….možno..možno!

      To je verjetno tako fasciniralo MB župana,da se mu je kar zavrtelo v glavi.

      To vem zato,ker sem pred časom slučajno poslušal na lokalni televiziji razpravo o EPK,kjer so sodelovali odgovorni z županom in Pandurjem vred.Bilo je tako “zanimivo,da sem poslušal do konca.

      LP

    • podplat je rekel/-la:

      Članek govori o tem da je vse že dogovorjeno in podpisano, dodatni komentrarji pa govorijo le o nameri. Vsekakor ne pozabite Pandurjevih finančnih podvigov v mariborski drami, pa tudi kasneje v Ljubljani ni bil nič bolj varčen. Pregrešno drag je bil.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Če je v Piranu še kaj takih primerkov, kakršen si ti PIRANČAN, bi bil Pandur pravšen za vas.

  • Yukimori je rekel/-la:

    A ga bodo lahko potem spremenili v vinsko klet?

    če je tako bo rentabilnost zagotovljena

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    TEMU RAZSIPNEMU LUMPU, KI SI JE S POBEGOM, OGNITVIJO IZ DRŽAVE REŠIL PREGONA ! MISLIM, DA NAJ BI JE TAKRAT ŠLO ZA OKOLI 400. MILJONOV TOLARJEV RAZMETANEGA DENARJA, KI NAJ BI KONČAL V TUJINI, V NJEGOVEM ŽEPU ! NEKAJ LET SE JE POTIKAL PO EVROPI, DOKLER NI VSE ZASTARALO ! ZARADI POLITIČNE ZASLOMBE, PODPORE, NI BILO TIRALICE, NIČ, VSE JE ZASTARALO !

    • angie je rekel/-la:

      no, zdaj pa še izlajaj, ker vse tako natančno veš, s čigavo politično zaslombo se je zmazal?

      je bil to Fižolek? Ali Kanglca?

  • Cvetka je rekel/-la:

    banda pokvarjena, temu krominalcu, ki je v začeku 90 let pokradel milijone in se šopiril svojo hedonistično sodrgo, sedaj spet jedo iz roke… v mariboru ni ene ulice, ki ne bi razpadala zaradi orjaških lukenj v asfaltu….

  • MEFISTO je rekel/-la:

    V Mariboru so vajeni katastrof.

    Najprej župan Kangler, potem Univerziada, zdaj pa še Pandur.

    • pirančan je rekel/-la:

      Mefisto pozor!

      Tokrat se s Teboj strinjam.

      LP

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Le uči se od pametnejših, da se ti ne bodo vse življenje posmehovali.

    • pirančan je rekel/-la:

      Mefisto,kaj si Ti vedno tako jezen.
      Zakaj?

      Si že bil v Stožicah ( mislim dvorano in/ali stadion )?

      Lepo in” hudo” ali ne!?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spet si udaril mimo.

      Nasprotno, zabavaš me in rad te imam, ker s svojimi komentarji narediš več škode žlahtni levici, kot bi je mi, četudi bi nam dali na razpolago cel portal.

    • dddd je rekel/-la:

      Ja, pasji fritzl, cvek, mefisto, rukar, konec in ostali žlahtni desnjaki; to so sami fajn fantje, verjamem, da se je veliko ljudi, ki so brali njihove bleščeče komentarje na teh straneh odločilo, da že na jesenskih volitvah podprejo desno opcijo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kaj jim pa drugega preostane!

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    ANGIE @ , POLITIČNA ZASLOMBA OD ZIEGEL-ROT SOVIČA , MURGELJ, DO NOVEJŠE OBČUDOVALKE NJEGA IN NJEGOVIH DEL, KATARINE ! ČE JI ŽE NISMO PLAČALI KARTE ZA PREDSTAVO V BERLINU, PA SMO JI ZA-GOTOVO PLAČALI VARNOSTNIKE , KUŽIŠ ANGIE ! ČUTIM SAMO JAZ NA ŽEPU ???
    MEFISTO BO ZRASEL POD PLAFON, če ga taka referenca, kot je spletni polpismeni psevdo PIRANČAN po-hvali !

    • pirančan je rekel/-la:

      G.Pasji Flitzl,hvala,ker Ste me omenili.Sem prav kontent in počaščen.Dobra zveza Murglje in Pandur,ni kaj.
      Predlagam,da dodate še klimatske spremembe.

      LP

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PASJI FRITZL, seveda mi godi.

      Navsezadnje so PIRANČANOVI komentarji največ, kar zmorejo žlahtni levičarski komentatorji.