10. avgust, 2010 | Igor Ž. Žagar

O ministrski mrhovini

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Ponavljamo demokratične nauke izpred dvajsetih let. V poletno branje vam na Vesti ponujamo izbor Žagarjevih kolumen izpred dvajsetih let.

Dober večer!

V enem od redkih intervjujev, ki jih je gospod kulturni minister Andrej Capuder namenil slovenski TV, je vse pišoče in govoreče, ki ob njegovem opletanju z delom in molitvijo niso rjoveli od radosti, prijazno – in danes že lahko rečemo tudi ljubkovalno – krstil za mrhovinarje, ki da so iz njegovega žlahtnega besedila iztrgali neznaten drobec in mu nečedno naredili silo.

Četudi ankete javnega mnenja kažejo, da je gospod kulturni minister Slovencem na moč antipatičen, bodo morali priznati, da je tokrat pokazal izredno mero samokritike in da je užaljenost tistih, ki so se prepoznali kot mrhovinarji, povsem odveč. Zakaj?

Zoologija nas uči, da so mrhovinarji skromna in pohlevna bitja; svojega plena se ne lotijo, dokler je v njem še količkaj življenja, temveč šele takrat, ko je dokončno mrtvo, razpadlo in usmrajeno, ko je skratka crkovina. Biti mrhovinar ni torej nič nesnažnega, nasprotno: prav mrhovinarji so pogoj snažnosti in zagotovilo, da se mrhovina ne bo raztepla podolgem in počez. Koga opsovati za mrhovinarja je torej neokusno, razglasiti za mrhovinarja zato, ker je brodil po nečem, kar si bil napisal, pa vsaj nerodno: ni jih namreč mnogo, še zlasti pa so redki med ministri, ki bi svoje besede takoj, ko so bile izrečene, razglasili za zaudarjajočo mrhovino, ki jo bo najbolje kar takoj spraviti s poti.

Očitno pa pri ministru Capudru ne gre za spodrsljaj, temveč za koncept, namreč za slovensko kulturo kot mrhovišče. Odpoved Svetovnih glasbenih dnevov v Ljubljani je gospod minister namreč utemeljil z dokončanjem kulturnega doma v Sežani, ustanovitvijo profesionalnega pevskega zbora in s prireditvijo, ki bi družila slovenske skladatelje, ne pa morda tudi drugih, recimo neslovenskih. Tujec je Slovencu odveč in preveč, raje se bo cmaril in usmrajal za lastnimi plankami. Sicer bo zaudarjalo po trohnobi in volhkobi, a kaj bi to, saj bo zaudarjalo po slovensko, lastne crkovine pa se nam, po zgledu ministra Capudra, ni bati in sramovati. Da je le slovenska!

Lahko noč.

Igor Ž. Žagar
Studio Ljubljana
4. X. 1990

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
27 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj pa je slovenska kultura drugo, kot mrhovišče.

    Igor Ž. Žagar pe je tudi mrhovinar.

    In takile se spotikajo ob prevajalca Božanske komedije, ki dr. Capudru še čevljev ne bi mogli in smeli čistiti.

    • KAKTUS je rekel/-la:

      GOSPOD CAPUDER JE VELIK ! PRAV KORAJŽNO JE DAL BRCO TISTEMU ŽIVADINOVU, KI SE JE S SLAMNJAČO SPRAVIL PRED VRATA MINISTRSTVA ! ŽAGAR, KOT BEREMO, JE DOBIL TUDI NEKAJ PODOBNEGA !
      MINISTER CAPUDER JE TAKRAT FANTASTIČNO VODIL MINISTRSTVO S VSEGA
      ŠEZDESETIMI LJUDMI ! ŠIRCA PA S SKORAJ PETSTOTIMI //500 // USLUŽBENCI NE PRIDE SAMA SEBI NA KRAJ ! VSE PODIRA, KAR JE BILO ŽE UREJENO, OD LIPICE DO ” RTV”-eja, in ostalih medijev, ki jih dobesedno sesuva !
      KAR SO PREDHODNIKI Z GLAVO ZGRADILI, ONA Z GLAVO IN RITJO PODIRA !!!!

    • angie je rekel/-la:

      Jap, Mefistek, tvoj črnošolec ‘Ora et labora’ Capuder je bil od Peterleta (SKD) nagrajen kar z veleposlaniškim mestom v Parizu, da je štiri leta lahko v božjem miru prevajal Božansko komedijo ( iz francoščine v slovenščino), veleposlaništvo pa je spalo spanje pravičnega.
      Vmes je pridno škilil v francosko-italijanski slovar in za nagrado od Rupla dobil še sinekuro v Rimu, kjer je učakal ugledni državni penzion.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Napovedoval sem najhujše, ker je ANGIE pri koncu s pametjo.

      In zgodilo se je!

      ANGIE ne ve, kdaj je dr. Capuder prevedel Božansko komedijo, čeprav misli, da ve.

      Premalo je ANGIE molil in delal.

    • angie je rekel/-la:

      Mefist, motiš se, kot vedno.
      Moj podatek je iz prve roke.
      Nekoč pred leti mi ga je povedala oseba, ki je bila v času ‘capudrovanja v Parizu’ tam.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, res je hudo s teboj!

      Predvsem si pa čimprej odsekaj tisto”prvo roko”, ki te, čeprav sama ne ve, oskrbiuje znapačnimi podatki.

      Dragi ANGIE, dr. Andrej Capuder, eden največjih slovenskih zdravomislecev, cenjen v tujini, je za prevod Dantejeve Božanske komedije že leta 1972 prejel SOVRETOVO NGRADO.

      Premalo moliš, delaš in se učiš, kot pravio levičar.

    • kaktus je rekel/-la:

      DARE @ , IGOR ŽAGAR S STARIMI PREŽVEČENIMI KOLUMNI, NAŠEMU ANGIE IN OSTALIM LEVOSUČNEŽEM SVEŽI SPOMIN !!!
      STARI DOHTAR ALZHEIMER, BI IMEL DIAGNOZO ZA TE, NA DLANI !

  • Butec Igor je rekel/-la:

    Boli nas, kaj je Igor lapal o politiki. Prežvečene fore.

    V teh svežih poletnih dneh nas bolj zanima tole:

    Zakaj Igor so te pred leti fuknli s FDV-ja in lani s FHŠ-ja? Po mojem so imeli tri dni fešto, da so se te losali. :-) Zanimivo, da so te prijatli brcnili v tazadnjo. Zakaj le? :-)

    A tvoja žena Sabinca še vedno dobiva avtorske prek Pedagoškega inštituta in objavlja tam knjige? To si ji ti zrihtal?

    Daj nam raje povej kaj več o tem. Pa to razloži na tako pošteno kot veš le ti. :-)

  • Duko je rekel/-la:

    Andrej Capuder je zame vrhunski intelektualec. Verjetno pa njegovo delovanje v času ministrovanja mnogim ni bilo všeč. Med drugim, kot kaže, tudi Igorju Ž. Žagarju. Za katerega sem, samokritično priznam, prvič slišal, odkar prebiram Vest. Zakaj je treba taka stara jajca ponovno objavljati, bi pa lahko pojasnil urednik.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZAKAJ:
    zato, ker v SLo ni vec novinarstva so samo se pisuni dveh vrst:
    prvi so mezdni delavci pisuni, ki vsak mesec prejemajo placo.
    drugi so honorarni, enkratno ali veckratni, placanci, legionarji, ki za napade in blatenje prejmejo enkratni ali veckratni honorar, po principu steklega psa, ki obgrize tistega, ki mu pokaze gospodar.

    Cenzure ni vec, ker ni potrebna. Tako prvi kot drugi trepatejo v lastni samocenzuri, ce bodo, da bodo, prvega ali petnajstega, prejeli “placo” za svoje lajanje in grizenje po volji gospodarja, mezdnega placnika. Resnica je posiljena starka neskoncnokrat.

    Vse se vrti samo se okoli denarja, prejetega brez truda in znoja in brez odgovornosti, da je dobljeno tudi zasluzeno. Brez notranje velicine svobode in samospostovanja. Posiljevalci in hkrati posiljevani.

    Nic boje ni s politiki, puckovega tipa. Mrgoli jih SLO Kvizlingov.

    Zahodna druzba, posebej se SLo, je v moralnem razkroju brez primere.

    Tam senilna baba razlaga, da ne cita casopisa, ve pa, da je zanic in ga je treba prepovedati.
    Tam neka baraba, ki je uzakonila (pripravila uzakonitev) kraje druzbenega premozenja in je oktobra 2008 razlagala, da bodo USA crknile v sestih (6) mesecih, se kar modruje in svetuje.
    Tam nek psihopat nekoga posilja v psihiatricno bonico, teden dni kasneje pa trdi, da je to njegov najboj cenjen prijatelj.
    Tam nek psiholog, in filozof pljuva po poslusalcih in se gre analizo, prodaja pa sovrastvo najnizje vrste, vredno kakega klosarja, ki ne dobi dinarja.
    Itd.

    Tam so sodili nekemu predsedniku v Hagu, ga posredno umorili, najvecjemu zlocincu clovestva, vseh casov, ki je pomoril kakih deset miljonov evropejcev, pisan od jutranjega viskija, vsako jutro, pa kakih sto petdeset tisoc Slovencev, castijo kotz zmagovalca.
    Za prve je trdil, da je dober Nemec le mrtev Nemec. Za druge pa, saj ne bomo mi tam ziveli.
    Hitler je bil pravi postenjak za vse te barabe.

    • jebiveter je rekel/-la:

      takšna pač je ta nam preljuba slovenija, ,,,,ladja norcev,,,,bog nam pomagaj !!!!

  • KAKTUS je rekel/-la:

    GOSPOD CAPUDER JE VELIK ! PRAV KORAJŽNO JE DAL BRCO TISTEMU ŽIVADINOVU, KI SE JE S SLAMNJAČO SPRAVIL PRED VRATA MINISTRSTVA ! ŽAGAR, KOT BEREMO, JE DOBIL TUDI NEKAJ PODOBNEGA !
    MINISTER CAPUDER JE TAKRAT FANTASTIČNO VODIL MINISTRSTVO S VSEGA
    ŠEZDESETIMI LJUDMI ! ŠIRCA PA S SKORAJ PETSTOTIMI //500 // USLUŽBENCI NE PRIDE SAMA SEBI NA KRAJ ! VSE PODIRA, KAR JE BILO ŽE UREJENO, OD LIPICE DO ” RTV”-eja, in ostalih medijev, ki jih dobesedno sesuva !
    KAR SO PREDHODNIKI Z GLAVO ZGRADILI, ONA Z GLAVO IN RITJO PODIRA !

  • petrovc je rekel/-la:

    DEJSTVO: G. Capuder, je umetnisko prevedel “Bozansko komedijo”. To je fakt. Ta prevod se lahko kosa s prevodi G. Gradisar J. Ali prevodom knjige “Sto let samote”. Ni spreten politik, je pa tenkocuten umetnik in nek pisun za pet krajcarjev naj sodi le kake napise, grafite, na zidovih Metelkove. Toda, toda, kot Bajuk, ki ni ekonomist, je pa konservativen bancnik, sta uspesno in profesionalno vodila vsak svoj resor!

    Bog pa nam ne bo nic pomagal. Bog nam pusca svobodno voljo. Torej tudi da si lazemo, obrekujemo, blatimo in pobijamo. No, na koncu pride obracun. Dolga je Bozja roka in njegovi mlini meljejo pocasi a zanesljivo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Lepo povedano!

    • angie je rekel/-la:

      Petrovc,
      dr. Bajuk je bil EDINI resnično pošteni politik desnice doslej, konzeravtivni bančnik, kot praviš, ki je profesionalno in zadržano vodil svoj resor.

      Kot vidiš, se je razočaran (nad svojimi političnimi kolegi, kakopak, iz politike popolnoma umaknil.

      Fejst človk.

  • pirančan je rekel/-la:

    “Vašo “dolgo božjo roko”zanimajo samo bilance.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Od bilance je odvisno, ali bo država že letos , najpozneje pa do volitev, šla v stečaj.

    • angie je rekel/-la:

      menim, da je pirančan s tem mislil na RKC in T-2, ne pa na državo.
      Misunderstood, mefist?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, rad te imam, ker si slaba reklama za žlahtno levico in ker zat one da bi hotel delaš za nas..

      Moli in delaj na tem, da se boš poučil, kdaj je nekdo, ki je pametnejši od tebe, prevedel Božansko komedijo.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    kaj se ni tisti t.im. Frakelj od t.im. črne roke tudi pisal Capuder ?? _ _ _ _ _ _

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Ne bom presenečen, če bo ANGIE izdal veliko skrivnost, da je Božansko komedijo prevedel Zoran Janković.

  • dare je rekel/-la:

    Imate mogoče kakšno kolumno še starejšega datuma? Sem že sit dnevnikov iz leta 1992, zdaj pa še to.

  • kaktus je rekel/-la:

    DARE @ , IGOR ŽAGAR S STARIMI PREŽVEČENIMI KOLUMNI, NAŠEMU ANGIE IN OSTALIM LEVOSUČNEŽEM SVEŽI SPOMIN !