24. avgust, 2010 | Elena Pečarič

Eleni vstop prepovedan

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kaj naj rečem, vsaj nekdo se je končno odzval proti nedopustnemu preprečevanju svobode poročanja. Ni prvič, da mi je kot novinarki za Vesti vstop na sejo ali tiskovno konferenco NSIOS fizično onemogočen. Že dvakrat sem poskušala poročati iz sestanka NSIOS, ki se vsako leto vrši v Izoli, kjer si invalidski funkcionarji razdelijo tudi po 14 milijonov EUR. Ti posnetki bi skupaj z dokumenti lahko služili kot dokaz koruptivnih dejanj, ki se dogajajo znotraj invalidskih organizacij z javnimi sredstvi FIHO. A nihče tega noče videti.

Lansko leto so v Izoli (zaradi mene) najeli kar štiri varnostnike in pred vrati so poleg mene ostali tudi novinarji POP TV in RTV (Koper), a zopet nihče o tem ni poročal razen Vesti. Tudi seje FIHO, ki so po definiciji javnega značaja se takoj, ko se s kamero pojavim zaprejo za javnost in torej moram zapustiti sobo. Pravzaprav se to dogaja prav vsakič, ko se odpravim poročati o dogajanju v tej združbi, ki ji je bil pred kratkim tudi odvzet status pravnega subjekta.

Druge novinarje ne privlači tema invalidov, ker se predpostavlja, da je do njih potrebno biti politično korekten; tudi, če je veliko tem, ki bi jih bilo treba odpreti, razgaliti ozadja, razkrinkati povezave. Tukaj na Vesti že več kot dve leti in pol odkrito pišemo o tem kar si drugi mediji ne upajo povedati, o čemer nočjo raziskovati in poročati.

Nič drugače ni, če se pojavim kot predsednica YHD ali kot članica Društva distrofikov Slovenije, kliče se policija in prestavi sestanek. Posnetke in članke ne to temo redno pošiljam v vednost tudi drugim medijem in ustreznim institucijam. Groza me je ob zavedanju, da nihče, ne mediji, ne ustrezne institucije resno ne reagirajo.

Zato sem toliko bolj veseala tega sporočila Izvršnega odbora Liberalne akademije.

“Selekcija med novinarji in prepoved vstopa sta nedopustna praksa.

V Liberalni akademiji smo ogorčeni vpričo ravnanja Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije, ki je na svojo tiskovno konferenco prepovedala vstop nekaterim novinarjem, konkretno Eleni Pečarič s spletnega medija Vest.si. Pojasnilo glavnega tajnika sveta Štefana Kušarja štejemo za eklatanten primerek nedemokratičnega razumevanja vloge medijev s strani organizacije, ki se hrani z davkoplačevalskim denarjem in ki bi morala poskrbeti, da je na ta način njeno delo na očeh celotne javnosti.

Pojasnilo tajnika, da je »Pečaričeva hotela na novinarsko konferenco vstopiti kot novinarka spletnega medija vest.si in ne kot predsednica društva« in da »tega medija glede na njihovo obravnavo invalidskih vprašanj na spletnem portalu na novinarsko konferenco niso povabili«, ne pušča nobenega dvoma. Še bolj pa dodatek k temu, kajti Kušar še pravi, da na novinarsko konferenco ne bi spustili niti ekipe Kanala A zaradi njihovega senzacionalističnega podajanja polresnic.

Smisel demokratičnega ravnanja ne more biti, da medije selekcioniraš in jim celo fizično prepoveduješ vstop, kot tudi ne, da za kriterij jemlješ svoje strinjanje z njihovim »poprejšnjim« delom ali uredniško politiko. Vse to priča o namerni in strogo premišljeni cenzuri, za katero verjamemo, da bi jo morala obsoditi naša novinarska združenja in širša javnost. Na podoben način je ta odreagirala že v primeru Jerneja Pavlina, prvega človeka vladinega komuniciranja v prejšnjem mandatu, ki je moral odstopiti zaradi razkritih navodil svojim podrejenim, naj ne komunicirajo s tednikom Mladina.

Za IO Liberalne akademije
predsednik LA
dr. Darko Štrajn”

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
83 x komentirano
  • Saša je rekel/-la:

    No Elena, končno je nekdo reagiral, da se to ne sme tko delat! Kako pa bodo odgovorili v Društvu novinarjev je pa veliko vprašanje?

  • Jasna je rekel/-la:

    Redno spremljam Vest, čeprav redko komentiram. Ne morem verjeti, da samo Vest odkriva ozadje invalidskega lobija. Kje so vsi drugi novinarji? Kaj se da res večina urednikov podkupiti? To, da se selekcionira nekatere medije, je nezaslišano! Zakaj je kanal A prenehal z poročanjem in raziskovanjem g. Šuštaršiča je popolnoma nerazumljivo? Ali so se ustrašili, ali so podkupljeni, ali pa je bil to trenutni navdih?

  • Andy je rekel/-la:

    A potemtakem imamo v Sloveniji svobodo poročanja? Sj smo na slabšem kot v Rusiji!

  • Fan je rekel/-la:

    Kva, nacionalka in POPTV sta bli zravn, ko te v Izoli niso spustl not in nč niso poročal? Zato pa lohk vsi na velk kradejo, tamale pa za vkraden kos kruha preganjajo!

  • Trn je rekel/-la:

    Nimam pojma kdo so Lliberalna akademija,ampak zgleda, da so eni redkih, ki misjo z glavo!

  • Lejla je rekel/-la:

    To sem pa tudi sama zasledila. Katastrofa!

    http://www.ljnovice.com/default.asp?podrocje=2&menu=2&novica=124021

  • Nenad je rekel/-la:

    Žalostno je, če novinarji razmišlajo o tem, da invalidi niso privlačna tema.

  • Zala je rekel/-la:

    Elena, redno spremljam tvoje kolumne, zlasti glede invalidske problematike. V začetku sem mislila, da pretiravaš. Žal temu ni tako, saj je realnost še bolj kruta. Ne razumem vlado in pristojne inštitucije, da ne ukrepajo. Pahor vas vljudnostno vabi na pogovore namesto, da bi sankcioniral kršitelje in odpravil nepravilnosti! Samo, da pozira!

  • Cvetka je rekel/-la:

    Imam občutek, da gre zadeva počasi v pravo smer. Enkrat pa mora zmagat pravica in resnica!

    • Metka je rekel/-la:

      Kako lahko govorijo o nakupu delnic, če pa invalidi zlasti na podeželju živijo v pravi bedi! Sram naj bo tega Šuštaršiča!

    • ...---... je rekel/-la:

      metka, tebe je kaj sram? tko malo, čist malo?

    • Metka je rekel/-la:

      To je pa še večja svinjarija!

    • re:Metka je rekel/-la:

      Čitam Metko in si mislim: “To kar počne “moteči element” Šuštaršič pa je resnično ena svinjarija. Toliko krač, pršutov, lepo rejenih oddojkov, polnih sodov in še kaj, se podi in pretaka po podeželju in čaka na podaritev, ON pa ledeno hladno vztraja pri svojem mnenju in natepava razne alge, muslije in kosmiče.”

      ZA RAZNE METKE IN CEPKE NEPOJMLJIVO, DA NEKOGA TUDI Z ODDOJKOM NI MOGOČE KUPITI :))
      Brezupno, nde!

    • politik je rekel/-la:

      A ta faca je Kušar? Jasno, se reklamira, sodeluje pri kraji denarja, ki je namenjen invalidom, skriva stvari pod preprogo, kje je pa kaj teologa?

  • Pero je rekel/-la:

    Končno je nekdo ogorčen, samo to niso še novinarji!

  • bine bone je rekel/-la:

    Repovžaka še ni noben obvestil. In kaj bi na to rekli serviserji umetnih hrbtenic? Zdenko Roter še miga? Pa kje so tukaj ideološki projektantje?

  • Džirlo je rekel/-la:

    Pa ne da se bo slovenski človek zbudil in se mogoče zavzel za vesolce!

  • sekretar je rekel/-la:

    In to so besede teologa Kušarja! Ni čudno, da cerkev propada, če se pa tako pokvarjeni ljudje odločijo za tak študij!

    Pojasnilo tajnika, da je »Pečaričeva hotela na novinarsko konferenco vstopiti kot novinarka spletnega medija vest.si in ne kot predsednica društva« in da »tega medija glede na njihovo obravnavo invalidskih vprašanj na spletnem portalu na novinarsko konferenco niso povabili«, ne pušča nobenega dvoma. Še bolj pa dodatek k temu, kajti Kušar še pravi, da na novinarsko konferenco ne bi spustili niti ekipe Kanala A zaradi njihovega senzacionalističnega podajanja polresnic.

  • morales je rekel/-la:

    Ehhhh, tako za osvežitev spomina.

    NA KATERI FAKULTETI JE DIPLOMIRALA EP??

    KOLIKO LET JE EP ŽE NOVINARKA??

    KOLIKO ODMEVNIH NOVINARSKIH NAGRAD JE ŽE PREJELA EP ZA SVOJE NOVINARJENJE??

    Pišuka je nerodno odgovarjat na ta vprašanja, A NE??

    Pa še 1milijon dolar question:

    KOLIKOKRAT JE BILA NOVINARKA SVETA NA KANALU A ANA TURK OBSOJENA NA ČASTNEM RAZSODIŠČU DRUŠTVA NOVINARJEV SLOVENIJE??

    • Janja D je rekel/-la:

      Gospod morales, za večina novinarjev je sramotno, da ne pišejo o čudnih in netransparentnih poslih g. Šuštaršiča in njegovih sodelavcev, ne glede na leta študija. Mogoče ne veste, da najboljši novinarji nimajo pogosto takšne izobrazbe.
      Očitno ste blizu korita, ker ste tako nastrojeni proti Eleni in Ani.
      Ali se za moralesom skriva Kušar?

    • morales je rekel/-la:

      Janja D,

      vprašanja pa so pretežka ali kaj??

  • morales je rekel/-la:

    OJOJOJ, pa ne, da je maček komu snedel jezik??

  • morales je rekel/-la:

    Uh pa to sem pozabil javno vprašat pa me res zanima, če mi lahko kdo pojasni.

    KOLIKO LET TRAJA ŠTUDIJ NOVINARSTVA??

    PRED BOLONJSKO REFORMO IN PROSIM PO NJEJ??

    Hvala za prijaznost?

  • Mimi je rekel/-la:

    … *tu* se že dolg nisem oglašala, ker se mi upira nivo teh debat, kar pa je hkrati tudi razlog, da težko oblikujem mnenje, saj kolikor mi je jasno, da zadeve smrdijo do neba, se mi vseeno ne da dajat roke v ogenj za načine (=sredstva), tudi ko/če gre za dobre cilje.

    Popolnoma podpiram Eleno v gajstnosti kar se tiče odločnosti in vztrajnosti in še česa.
    Ne podpiram pa drugega oz. vsega, kar me odbija in imam zaradi tega tudi sama predsodke in pomisleke.
    Vsi vemo -in se jezimo- če/ko se vsevprek nabija brez dokazov.
    Vendar če imamo pa dokaze, pa ne rabimo nabijat z nizkimi in mimo udarci.

    Tako da je tale borba žal videti podobna kot v primeru besnih ljubiteljev živali, ki menijo, da cilj opravičuje in upravičuje sredstva.
    Do kod so pripravljeni iti v svojem boju in kakšno škodo pogosto delajo prav tem, za katere naj bi se tako strastno zavzemali??

    Če terjaš dialog, moraš obvladati ene osnove obnašanja.
    Tako da gre tu za delikatno temo; nekdo je nezaželen (kot novinar, kar tud poudarja oz. je celo bistvo njegove utemeljitve), a potem se pa sklicuje na invalidnost (ali drugo).
    To sta dva pojma.

    Žal imamo ljudje, ko je nekdo tako zelo strašno silno proti nečemu (in se sam prizadeva v bistvu za dosego nekako enakega položaja), avtomatično predsodek; težko verjamemo skratka, da gre nekomu tako zelo za pravice, da je pripravljen storiti neštete krivice nedolžnim oz. po njegovi lastni krivdi dvomimo v motive…

    • Klara je rekel/-la:

      Mimi, očitno slabo spremljaš Elenine kolumne, kajti dokazov kar mrgoli od sodišč,…
      Delaš se tako človekoljubno, kako lahko upravičiš, da na javne seje in tiskovke spustijo samo izbrane novinarje?
      Pojdi se mal spovedat!

    • Mimi je rekel/-la:

      Zadnje čase pa res (bolj malo spremljam ali skoraj ne), sem pa nekaj časa kar pozorno.
      Ne vem če si razumela moj point; nisem govorila o tem, da Elena nima prav, kot tudi ne zagovarjala Šuštaršiča, ampak razložila sem da ima lahko kdo tudi pomisleke in čemu oz. kakšni so (lahko).
      Če vas je pa tolk podpornikov, zakaj pa je to sam v obliki skandiranja na Vesti?
      Zakaj ni več utemeljenih komentarjev?
      Zakaj se ne oglasi več invalidov in sami ne povejo, kako doživljajo to vse skupaj oz. kaj želijo?
      Imajo torej samo možnost da svoja življenja položijo v roke bodisi Šuštaršiču bodisi Eleni (ko bo uspela)?
      Težko verjamem, da je eden samo slab, drugi pa samo dober.
      Tule vidim praviloma besne pro in kontra, zelo pogosto na povsem osebni ravni, kar omaja verodostojnost vpletenih v to godljo.

    • Mimi je rekel/-la:

      ps - kar se tiče obravnavane teme (prepoved novinarki Vesti Eleni), sem sicer na strani tistih, ki so nad tem ogorčeni, pa vendar spet ne morem mimo pomislekov, namreč ne vem, če je Elena dejansko obravnavana kot novinarka (ne vem, kako je s tem - recimo razni statusi itd. - ali je bolj *samooklicana* - ker po slednji logiki bi potem lohk vsak, ki bi pisaril nekakšne bloge, terjal pravico da je povsod zraven).
      Ker Elena pravzaprav ne nastopa samo v vlogi novinarke oz. ni jasno, kakšen je njen status oz. jih ima ene par (kar je pa btw tudi eden njenih očitkov Šuštaršiču).

    • Dimek je rekel/-la:

      Mimi, Elena nikakor ni samooklicana novinarka. Ima novinarsko izkaznico Vest. si, dela intervjuje, piše članke, dela reportaže, …
      Mal razmisl!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Predvsem pa se je ob njenih novinarskih presežkih prijetno zabavati.

    • Mimi je rekel/-la:

      Dimek, zakaj naj jaz razmislim?
      Saj ni od mene odvisno, ali je lahko Elena na konferenci - meni ni treba kazat pildkov in izkaznic.
      Sem samo komentirala, kaj sama menim o tem.
      Menda se ne pričakuje, da bodo čist vsi komentarji sam v stilu: ‘bravo, pa si ga!’??
      Sicer pa velik folka piše članke, dela reportaže in druge ‘novinarske prispevke’ (tud na Vesti), samo ne vem, če tud terjajo ali izkoriščajo pravico do prisotnosti na konferencah ipd. in če so tud drugje te *drame*.
      Novinarska izkaznica naj ne bi bila prepustnica in dopustnica za blatenje in podobno.

      Ampak formalno pa, če ima novinarsko izkaznico, ima seveda pravico bit prisotna in se strinjam da je to sporno; vendar tud novinarji se niso opredelili…. a samo zato, ker so pičkice, al morda kak picek tud zato, ker tud sami želijo v miru prisostvovat konferenci (in ne recimo medsebojnemu obračunavanju in blatenju)??

  • bine bone je rekel/-la:

    Kakšne dokaze rabimo? Važna je politika, ne dokazi. Če je iz našga hleva je tudi kljuse dobro, samo, da je naš. Torej kaj je s kratkim tečajem-kurzom VKPb? Ta tečaj je dal vsem partijam vseh časov zapoved, da se pomeša med navadn folk-ljudske množice, točneje materjo zemljo v rangu antičnega junaka Anteja. Zakaj pa naj bi bilo pri invalidih drugače? 14 miljonov evrov je lep denar. Tako kot je takim zadišalo 250 miljonov evrov Vzajemne. Komunazar se na to popajo kot mrčes.

    • Mimi je rekel/-la:

      Hotla sem samo rečt, da s pričujočimi načini se marsikoga ODVRNE, namesto *pridobi*.

      Ker kritizirat je lohk: rešitve je težje provajdat.

      Torej, hipotetično: se sesuje invalidska na obstoječi način - gre folk za zapahe, eventuelno odgovarja.
      Hehe. ;o)
      Ampak kaj pa potem? Prevzame Elena?
      Vse te številne funkcije?
      al se najame 20 folka, ker je Šuštaršič obvladoval pač 20 funkcij?
      In odkod se bo nenadoma pojavilo teh novih 20?
      In a bodo vsi iz Elenine opozicije al bo kater obstoječ lohk še na broju?

      Taka vprašanja se nam TUD porajajo.

      Še enkrat: sesuvat je lažje kot ustvarjat; neverjetno smo gajstni in učinkoviti, ko gre za rušenje - in manj ko gre za gradnjo.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Mimi, po eni strani se strinjam s tabo, po drugi pa se ne strinjam s tabo.

      Hočem reč, da pišeš. A kot da ne bi. Pišeš slabo in veliko, a tudi dobro in malo.

      Te lahko kdo nadomesti? Prosim, naj te.

      Ker TUDI s tvojo odsotnostjo se bo kakovost na vest.si povečala. Če verjameš ali vsaj samo zaupaš.

      Lažje je pisat, kot razmišljat. Četudi po vogonsko.

    • Mimi je rekel/-la:

      Najbrž imaš kar prav; brez zveze je da pišem kej.
      V vsakem primeru jih/vas bo dovolj za preprosto navijanje: ‘dej ga’!', ‘dej jih!’, ‘mi smo s tabo!’ itd. :)
      Verjamem tud, da so bolj zaželeni taki komentarji.

      Nihče ni nenadomestljiv; sama sem tu -v takih prispevkih pa itak- najbl in komot nadomestljiva.
      Verjamem pa da nisem edina s tako pripombo in verjamem tud, da je -tud nekoliko drugačen fidbek od pričakovanega- včas dobrodošel.

    • K'rEn je rekel/-la:

      Blaž, ko je se Mimi v nekaterih svojih minulih komentarjih tako ali drugače obregnila ob Šuštaršiča, si imel ti in tvoji “kolegi” prav vzpodbujajoče odzive, ravno nasprotne pa sedaj, ko si je Mimi upala reči stavek ali dva kritike na naslov Elene in njenega agresivnega pisanja ter “objektivnega” obdelovanja drugače mislečih.

      Zanimivo je to, da je znano, da je Mimi v svojih komentarjih takorekoč vedno obzirna in kulturna z jasnimi stališči (s katerimi se sam sicer ne strinjam vedno), ki jih tudi argumentira. To je očitno povsem nepomembno v vseh primerih, ki ne poejo slavospevov tvoji bivši predsedniški kandidatki.

      Kar se tiče verbalne agresivnosti je prav kričeča podobnost med tabo in Eleno. In to ni kompliment!

    • Mirjana je rekel/-la:

      Mimi, lahko poveš kako naj Elena opozarja javnost, kjer so novinarji skenjani do vratu, ali naj gre eno zmolit pa bo bolje? A sploh bereš kaj piše? Navaja podatke, dejstva, dokumentirano kot le malokdo. Sramota je, da ni odziva od organov, ki bi že zdavnaj morali ukrepati…in zakaj misliš da ne?…ker so fini,…ker jih dejstva ne prepričajo?….misliš, da je to?

    • Mimi je rekel/-la:

      Mirjana, za to je že prepozno, žal (da bi zdaj za nazaj govorili, kako naj bi bilo oz. čemu bi se bilo bolje izogibat v preteklosti).
      Argumentov je več kot dovolj - čemu torej blatenje in prepucavanje na osebni ravni?
      Vidim rušenje (Šuštaršiča in ‘njegovega klana’), ne pa tud ponudenih rešitev.
      Aja: lahko se včlanim v Elenino stranko.

      Namig: program stranke je dober in bi ji komot bila naklonjena, NAČINA pa ne odobravam (še stotič al kolkič). Kaj res ne razumete? :|
      No, moj glas manj ni razlog za paniko, a morda se je men dal oglasit pa razložit, zakaj ni teh glasov VEČ.

      Delaj dobro.
      S tem da kažeš na nekoga drugega, kako da dela slabo, še ne pomeni, da ti dobro delaš.
      Poleg tega pa sam ŠE nisi na tem položaju (a imaš težnje po njem), in kasneje bodo na prav enak način bombardirali tebe (če si se sam posluževal teh načinov).
      Če vsi stran gledajo in gre za očitno korupcijo in imamo sto dokazov, ne bo prav nič BOLJ pomagalo, če boš na nekoga zlil zraven argumentov še sto litrov žolča (boš pa odvrnil marsikaterega morebitnega bodočega podpornika).
      That’s my point.

      K’rEn, hvala za razumevanje. :)
      (in čestitke za spomin ;))

    • Mimi je rekel/-la:

      ps - res je pa sramotno, da ni odziva (in to ob tolikih argumentih).
      Zato pa bi se moral podporniki oglašat (in nastopit) še s čim, ne sam s tem, da Eleno pošiljajo v prve bojne vrste, pol so pa tih oz. tu rečejo: ‘Go Elena!’

      Ne da pristojnih dejstva ne zanimajo, ampak je najbrž tako vse zlizano skupaj, da je cela godlja in preveč vpletenih (s preveč masla na glavi) - kot drugod, kjer se tudi nič ne premakne ob vsem očitnem.

      Tud razumem, da je težko ostati vljuden in razumen itd. v takih okoliščinah, vendar moraš bit. Ni druge. Če ti gre za ljudi in želiš delat zanje, se morš to preprosto naučit (če tega nimaš še osvojenega).
      Ne nazadnje pa se ti z razumnim in umirjenim pristopom in obnašanjem odpre več vrat.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      Kr’En anonimko in Mimi, ki se pretvarja, da razmišlja:

      En problem je odgovarjat takim pojavom, kot sta vidva. Namreč dejanja in realna pozicija. Vidva še zdaleč nista v poziciji, v kakršni je Elena, pravtako ne zmoreta dojeti moje pozicije. In tu se vama pač sesede ves koncept.

      Pišeta nekakovostno, pišeta o pisanju in pišeta o sebi in vsiljujeta nek stil.

      Nič od tega ni vredno elektronov, ki jih trošita.

      Zato še enkrat - ko se boste taki modeli očistili z Vesti, bo kakovost kaj hitro zopet zrasla.

    • Mimi je rekel/-la:

      “… Nič od tega ni vredno elektronov, ki jih trošita….”

      No očitno je vredno tvojih porabljenih.

      “… Zato še enkrat - ko se boste taki modeli očistili z Vesti, bo kakovost kaj hitro zopet zrasla. ..”

      Evo za to sem pa absolutno pripravljena *žtrvovat* svojo udeležbo.

      Upam da imaš prav. :)

      Au revoir. ;)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI, pa vendar ne boš kar tako obupala in se poslovila.

      Če jim tvoji komentarji niso bili pogodu, so bili pa vsaj razvlečeni.

    • Mimi je rekel/-la:

      Haha, Mefisto! :)))
      Dobra! ;))
      Če že nimaš smisla za humor na svoj račun, ga imaš pa vsaj na mojega. ;))

      *se pardoniram, na tole se mi je še zdel čivknit (in naj od jutr naprej velja za kvaliteto ;o))

    • France je rekel/-la:

      Poskušam razumeti kaj nam hoče Mimi povedati pa ne gre
      z vso dobronamero mi ni jasno o čem pišeš.

  • ocean je rekel/-la:

    EP, novinarska cirkusantka, egomanijak, interesno vpletena v vse o čemer poroča, ja hvala bogu, da novinarji vidijo, da je ona le drugi pol šuštaršiča, le s to razliko, da je njej bližje rušenje vsega kar (še ) ni njeno, kot pa delo za skupnost. Svojega bolanega egoizma in primitivizma pač ne more skriti.

    • Gogi je rekel/-la:

      Tud mal ni bliz Šuštršiču. Po 14 letih ni hotla več kandidirat za predsednico YHD. Tole je napisala:
      Spoštovani!

      Sporočam, da nisem več predsednica YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa. Dne 18.8.2010 smo imeli redni občni zbor in že pred časom sem se odločila, da kljub prejeti podpori za ponovno kandidaturo, zanjo ne podam soglasja. 14 let je že minilo, kar sem s ponosom predsedovala YHD. Dolgo obdobje in čas, da pride do sprememb na vrhu. YHD je vedno delal kot ekipa in jaz sem bila samo najbolj izpostavljena ali vidna oseba, nikakor pa ne ključna, saj bi brez podpore in trdega dela vseh kolegov ne mogli dosegati rezultatov, predvsem pa ne bi mogli razvijati in izvajati zelo zahteven program Neodvisno življenje hendikepiranih. Funkcijo predsednice je prevzela prijateljica Klaudija Poropat, soborka še iz otroških dni, ko sva skupaj bili obsojeni na življenje in šolanje v Zavodu za invalidno mladino v Kamniku. Ni dvoma, da je YHD v pravih rokah. Še vedno ostajam zaposlena kot strokovni vodja tega programa in še vedno bom opravljala naloge, ki izhajajo te funkcije. Zame je predvsem pomemben stik z uporabniki in drugimi, ki se k nam obračajo po pomoč. Soočanje s stiskami ljudi je zelo dragoceno, četudi se zdi naporno, ker pomaga imeti pred očmi prave probleme. Zavedanje o tem mi hkrati omogoča, da lahko dejansko in konkretno prispevam k njihovemu reševanju. Zmage in uspehi posameznikov pri vzpostavljanju svoje neodvisnosti v katerih sem soudeležena pa mi dajejo moč in zagon, da se borim na različnih nivojih za enake možnosti, proti sistemski diskriminaciji in praksam izključevanja. Tako lahko tudi v najtežjih trenutkih ohranjam voljo in vztrajam v opozarjanju na netransparentnosti in nezakonitih početij in razkrivanju sistemskih lukenj.

      Če kdo upa ali misli, da sem se umaknila ali stopila korak nazaj, se moti. Prav tako vztrajno in vneto bom še naprej zagovarjala in se borila za človekove pravice, med katerimi je seveda tudi pravica do neodvisnega življenja in osebne asistence. V lanskem letu smo ustanovili Stranko enakih možnosti Slovenije SEM–Si in že ime pove, da bom le še razširila področja svojega delovanja in nadaljevala z zagovarjanjem načel, idej, principov, ki sem jih zagovarjala kot predsednica YHD. Naša ambicija je velika, zbuditi ljudi iz brezbrižnosti in apatije ter jih angažirati, da skupaj ustvarjamo politiko prihodnosti. Utopično, naivno, noro…vse to so mi govorili tudi, ko smo ustanovili YHD.

      Brez strahu se podajamo novim izzivom naproti.

      Elena Pečarič

    • Sanja je rekel/-la:

      Pa da vidmo Šuštaršiča, če se po 40-ih letih lahko umakne in da možnost še drugim!
      Elena tebi pa želim še večje uspehe in vem, da boš še ogromno naredila za vse nas!

    • Klara je rekel/-la:

      Elena, občudujem te zaradi vsega! V kratkem se pridružim tvoji stranki!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kakšna okrepitev za stranko!

    • ...---... je rekel/-la:

      A bo potem tud Elena za LJ šerifa kandidirala? … župan prestolnice je mnogokje odlično izhodišče za naskok na državni prestol ….
      Vau, še bo razgibano, še ena zeljnata glava za jesenski “Praznik ribanja zelja”?

  • nemesis je rekel/-la:

    Kje je pa forum 571 novinarjev,spi že od začetka mandata te vlade(razen redkih izjem,ki pa so daleč od Liberalne akademije in omenjenega foruma)?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če ELENO podpira celo Liberalna akademija, potem ji pa res slabo kaže.

  • ocean je rekel/-la:

    ne da samo libe.aka. slabo kaže…
    tudi vesti, gre zelo, zelo slabo, saj so pomije EP že nekaj dni nosilen članek.
    Z odhodom Sarka, bi bilo za vest najboljše, da se potopi.

    • žigon je rekel/-la:

      Ha ha ha, za Šuštaršiča bi blo res bolš, da neb blo Vesti. Po moje ga že mora tlač!

  • Forestina je rekel/-la:

    http://vimeo.com/14272918

    Arundhati Roy - War Resisters’ International, india 2010

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pravzaprav bi bilo škoda, če Elene ne bi bilo na Vesti.

    Bili bi ob ceneno in priročno zabavo

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.democracynow.org/2010/8/20/iraq_war_vet_camilo_mejia_us

    Zanima me, če bo po taki polomijadni politični karieri Ljubica še imela akademski ugled :)

  • finec je rekel/-la:

    Bravo Liberalna akademija, bravo Elena. Janševiki vseh dežel, vi pa sendviče zavijat.
    Vaš vodja se odpravlja v zapor, kjer bo lačen.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Enkrat vam ga je že uspelo po krivici zapreti, v drugo pa vam to ne bo uspelo.

      Se bodo zapori že prej preveč napolnili z vašimi riti.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Protestna izjava

    Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije - NSIOS mora delovati javno!

    Mreža za socialno državo, ki združuje večje število nevladnih organizacij in aktivnih posameznic in posameznikov civilne družbe ostro nasprotuje in je ogorčena nad prakso Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije - NSIOS, da sistematično omejuje novinarsko delo kot se je spet dogodilo zaradi prepovedi vstopa novinarkam spletnega portala Vest.si (po poročanju medijev, 24. avg. 2010). Menimo, da mora NSIOS kot del civilne družbe delovati javno, tem bolj ker opravljati krovno vlogo pri izvajanju socialnih inštrumentov države. Zato je povsem nesprejemljivo, da NSIOS skuša “voditi politiko” in imeti pravico nedotakljivosti z oteževanjem dela medijev, pogojevanjem javnosti svojega dela z lojalnostjo tistih, ki se ga udeležujejo.

    Nedopustno se nam zdi, da si je NISOS vzel javnost za talko svojega početja.

    Mreža za socialno državo se zato pridružuje ogorčenju civilne družbe zaradi nadaljevanja zlorab javnega interesa s stališča NSIOS.”

    Za Mrežo za Socialno državo,

    Bojan Radej, Romana Zidar, Goran Lukić