25. avgust, 2010 | Jani Sever

Sindikalna slepota

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vlada je javnemu sektorju postavila ultimat. Tega se menda ne počne. Ampak kaj drugega ji niti ne ostane, ko pa sindikati javnega sektorja enostavno ne razumejo krize in je ne želijo deliti. Vlada bi lahko popustila, vendar bi to sprožilo resne javno finančne težave, ter najverjetneje povzročilo revolt vseh ostalih zaposlenih in brezposelnih.

Vlada bo, če sindikati javnega sektorja ne bodo pristali na začasno zamrznitev plač in podpisali aneksa h kolektivni pogodbi, z zakonom izničila sedanjo kolektivno pogodbo. Po novem bi, v tem primeru, plače lahko urejala brez sindikalnega soglasja. Tako bi bila znamenita Virantova reforma dokončno pokopana. Hkrati pa bi vlada v roke dobila praktično absolutno oblast nad višino plačne mase, dodatkov in uskladitve plač z inflacijo, način delitve denarja za delovno uspešnost ter plačno lestvico. Sliši se katastrofalno. Ne toliko zaradi končanja nevzdržne reforme, kot zaradi tega, ker bi to dejansko pomenilo, konec socialnega dialoga, ki je del evropske socialne države.

Takšen ukrep se najbrž ne more končati drugače kot na cesti. Oziroma s stavkami, ki so za vsakdanje življenje, precej bolj neprijetne kot tiste, ki se dogajajo v gospodarstvu. Vodja pogajalcev že nekaj časa grozi s stavko veterinarskih inšpektorjev, ki bi ustavila potrošnjo mesa. Idej, kako zagreniti življenje vseh ljudi, da bi prisilili vlado v popuščanje, je gotovo še veliko. Javni sektor je konec koncev zajeten in opravlja nepogrešljive usluge. Sindikati zaenkrat o splošni stavki sicer ne govorijo, a tudi ta je, kot zadnja možnost, povsem mogoča. To bi seveda pomenilo, da se življenje v državi, v času stavke, praktično ustavi. Vsi pa vemo, kako velika je škoda takšnih družbenih konfliktov.

Vlada se zdi kljub temu odločna. Za to ima vsaj dva močna argumenta. Prvi je, da zaradi izjemno težkih javnofinančnih razmer kakšne dobre alternativne poti tako ali tako nima. Drugi je še bolj razumljiv. Govori o tem, da bi moral v solidarni družbi javni sektor enostavno razumeti, da iz krize ne more biti izvzet, da je tudi javni servis, ki ga vsi tako zelo potrebujemo, vendarle samo servis, za katerega mora denar priskrbeti celotna družba. In če tega denarja ni, družba pa si želi ohranjevati ali nadgrajevati javne sisteme, se mora pač zadolžiti. Kadar je to mogoče. Ampak na koncu bo moral tudi te dolgove nekdo plačati. Tisti, ki tega ne zmorejo dojeti, imajo zelo resne težave z realnostjo.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dala sindikatom do ponedeljka čas, da se odločijo. Ali bodo sami skočili v mrzlo vodo ali pa bodo vanjo porinjeni. Voda bo v obeh primerih hladna. Razlika bi bila, v primeru, da bi pristali na sporazum, predvsem v videzu in seveda v tem, da bi ob ohranitvi socialnega dialoga iz nje nekoč tudi lažje prišli. Kljub temu Janez Posedi, ki vodi skupino 22 sindikatov, vztraja, da je izbira nesprejemljiva. Brez njih vlada ne more soglasno zamrzniti plač. Jutri bo o tam kakšna bo jesen javnega sektorja in z njim vseh nas odločal stavkovni odbor. Istega dne bo vlada začela obravnavo novega plačnega zakona. Konflikt je torej tik pred vreliščem.

V primeru, da dogovora ne bo in da bo novi zakon septembra sprejet, Posedi, ob stavki, napoveduje še zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum. Ideja je dobra. Prav zanimivo bi bilo videti kako bi na njem glasovali tisti, ki niso zaposleni v javnem sektorju. Ti namreč precej bolje razumejo, da situacija v Sloveniji enostavno ni več takšna kakršna je bila leta 2008, ko je nastala Virantova reforma. Čeprav je res, da so mnogi že takrat opozarjali, da bo povzročila velikanske probleme in da so nekateri ekonomisti tudi takrat že opozarjali, na leta debelih in leta suhih krav. Zdaj bolj ali manj vsi vemo, da že nekaj časa živimo v drugem obdobju. Ali so sindikalisti v javnem sektorju, z redkimi izjemami, res edini, ki tega ne vidijo?

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
51 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Moje mnenje je, da jih čaka zamrznitev, ter nižanje plač za najmanj 10%. V primeru, da vlada podleže izsiljevanju lebdečih - levitajočih sindikatov nas čaka grški scenarij. Nižanje plač, zmanjševanje dopustov, vse to je nujno potrebno, če ne zdaj pa čez 2 leti, toda takrat bodo morali biti ukrepi veliko bolj rigorozni.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Grški scenarij nas ne čaka, temveč je že tu.

      Še vaš Bobovnik je govoril o o vreli jeseni.

    • Aljo je rekel/-la:

      Moj Bobovnik?

    • Jani pizdolizec je rekel/-la:

      Jani ti fajn smrdijo usta po dreku? Glede na to kako vztrajno ližeš rinček Pahorju ti mora pošteno zavdarjati…

      Vlada ni v dobrem letu in pol naredila popolnoma nič. Samo talala je stolčke in socialne pomoči. Zdaj pa državljani plačujemo to nesposobnost!! In še jo bomo. Kaj si bodo izmislili naslednjič (čez pol leta), ko bo spet potrebno nekomu vzeti? Kdo bo takrat na vrsti?

  • ena je rekel/-la:

    se strinjam, res je javni sektor mor deliti usodo realnega.

    a vendar, racionalizacija tega servisa povzroči, da mnogi mladi kadri ostajajo zunaj, na cesti, če hočete, po drugi strani pa ta vlada meče denar tam, kjer ne bi bilo potrebno: nakup vojaške ladje, aneksi SCTju, pomoč Stožicam, razpisi ipd. Ne pomaga tam, kje rbi morala. oz vsaj v zadostni meri ne, zato Posedija v nekem delu razumem. Kot je rekel Boscarol lepo, obnaša se kot gasilci, gasi požare ko izbruhnejo, nima pa neke strategije. Tako se zdi, da je sprejemanje zakonov j bolj ali manj plod trenutnega (dnevnega) navdiha.Se spomnite, Jani, kako so sindikati v času debelih krav Viranta dobesedno prisilili k popuščanju, bile so volitve, oni pa grozili s stavko. Takrat se je medijska krajina postavila v bran sindikatom, danes je slika obrnjena.Ta vlada ima do volitev še nekaj manevrskega prostora, odneslo je pač ne bo drugače (še zaupnice za pok. reformo ne bo) kot (če že) z volitvami. In ja spomnim se, kdo je bil v času Viranta najbolj grozeč: “kučanov tamlad”; skrbel bi raje za šolnike (pogoje, klimo,zaposlitve) ter se manj ukvarjal zgolj in samo s plačami. Vse se preveč vrti okoli plač, kot da je to v javnem sektorju edini, največji problem.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kakšna je usoda Pahorjevega semaforja?

    Se je že kdaj kje na zemeljski obli zgodilo, da bi šlo še po dveh letih vladanja in iskanja zmagovalnega izhoda iz krize vsak dan slabše?

  • m je rekel/-la:

    ja prov zanimivo bi blo vidt, kakšn bi bil izid referenduma. Pa, da mal pršparmo lahko damo zravn še vprašanje “Ali strinjate, da v naslenjih treh letih zamanjšamo število zaposlenih v javni upravi za 50%?”

    • Predčasne volitve je rekel/-la:

      Lahko pa namesto referenduma razpišemo kar predčasne volitve preden nam vse zjebejo in pokradejo. Se bo najbolj pošteno pokazalo kako naprej…

    • m je rekel/-la:

      pa sej je čist vsen kdo je na oblasti. kardejo itak vsi levi, desni, redeči, beli, črni…. … .

    • Predčasne volitve je rekel/-la:

      To je čista resnica. Ampak nekateri ob tem naredijo še kaj koristnega, drugi pa samo talajo in kradejo…

  • Ivan Z je rekel/-la:

    Sindikati, takšni kot jih imamo v SLO so preteklost. Sindikalni funkcionarji bi radi bili politični akterji. Če to želijo naj se vpišejo v stranke. S stavkami v javnem sektorju, kjer zaposleni imajo pogodbe za nedoločen čas in jih je izredno težko odpustiti je lahko groziti vladi, to je davkoplačevalcem, ki jih plačujejo. Pa naj stavkajo, ampak brez plače, bomo videli kako dolgo bo veljala grožnja njihovih sindikalnih vodij. Delavci, ki ostanejo brez plače nimajo zakaj stvakati, ker takrat delodajalci več nimajo denarja s katerim bi poplačali nihove zahteve. Zato so sindikalni voditelji v realnem sektorju bolj prilagodljivi, morda takšni kot so nepotrebni. Zato naj vlada vstraja. in zamrzne garantirane plače in pokojnine (tudi mojo) za toliko časa, da bo realni sektor zmožen plačati povišanje. Virant pa naj bo lepo tiho s svojo reformo plač v javnem sektorju.

  • zbcajmo rdečuhe je rekel/-la:

    uRADNIKI,NE POPUSTITE PRED TO KOMUNALNO RDEČO SODRGO!nIČ VAM NE MOREJO,KER BREZ VAS NE MOREJO EKSISTIRATI IN VLADATI.uPRITE SE TEJ KOMUNALNI GOLAZNI ,KI DUŠI IN STISKA UBOGO sLOVENIJO.vSTRAJAJTE.

  • JS je rekel/-la:

    @Jani Sever: redko komentiram avtorja, ampak tokrat pač moram.
    “Govori o tem, da bi moral v solidarni družbi javni sektor enostavno razumeti, da iz krize ne more biti izvzet, da je tudi javni servis, ki ga vsi tako zelo potrebujemo, vendarle samo servis, za katerega mora denar priskrbeti celotna družba. In če tega denarja ni, družba pa si želi ohranjevati ali nadgrajevati javne sisteme, se mora pač zadolžiti. Kadar je to mogoče. Ampak na koncu bo moral tudi te dolgove nekdo plačati. Tisti, ki tega ne zmorejo dojeti, imajo zelo resne težave z realnostjo.”

    Takole bi dejal: ko bodo v tej državi enkrat s svojim premoženjem in osebo odgovarjali razni Bavčarji, Šroti, Hilde, Binkoti, Pobalinkoti in drugi v javnosti manj ali pa (še) ne izpostavljeni (predvsem bankirji), ki so zadnjih 20 let ropali to državo in jo spravili na kolena, da ni nobene rezerve, takrat bomo morda razumeli zakaj vlada dela, kar dela. Dokler pa krivci lepo hodijo naokrog, nekateri celo še vedno ropajo, vse pa bi se rado reševalo (ponovno) na naših plečih, do takrat pa naj nihče ne očita, da v javnem sektorju ne razumemo. Razumemo. Ampak razumite tudi vi, da ste vsi ki financirate javni sektor z nizkimi plačami v njem “šparali” že vse do zdaj. Zdaj je pa tega pač dovolj. Problem je seveda v tem, da se vse dogaja naenkrat. To pa je za vprašanje za politike, zakaj niso stvari reševali prej… Naj padejo vsi okostnjaki iz omar, da bo že enkrat konec, naj se vse sesuje, ker drugače tako in tako v tej državi ni možno pričakovati izboljšanja. Vse je treba postaviti na novo, vključno z ljudmi, ki odločajo…

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    FIDES - kriminalni sindikat kriminalnih zdravnikov v Republiki Sloveniji ! _ _ _ _ _

  • NoMercy je rekel/-la:

    čakte mal - če javni sektor štrajka … a kaj izgubimo??
    Nič ne izgubimo - celo pridobimo: prevoz na delo in malica se ne izplačujeta za čas štrajka :P
    prostorov ni treba čistiti, hladiti/greti. pretočnost prometa se poveča, otrok v šolah ne bodo zapeljevali z idiotizmi, bolni ne bodo izčrpavali bolniške blagajne in ne bodo viseli na penzijah, kulturniki ne bodo izvajali idiotizmov, ….
    ……….
    Vsa javna sodrga naj štrajka … ene 1/2 leta za začetek :P

  • konec je rekel/-la:

    tipičen zares voden (direkt iz tajništva stranke?) spisan komentar……če bi bil na vladni pogajalski strani SLS ali NSi, ali SDS bi pisalo čisto obratno….za sindikate proti vladi……..ampak drugače ne dobiš od ministrice podgane €€€€€

  • konec je rekel/-la:

    od številke 118 od 571 in zares odvisnega novinarja bo težko najti kaj proti Ministrici za javno upravo Irmi Pavlinič Krebs

  • NoMercy je rekel/-la:

    @konec: a ti kdaj prdneš, pljunes, kozlaš, ščiješ in se userješ v lonec iz katerega zajameš hrano, da štukaš svoj drek v tvojem vampu???
    Vest.Si pač ni JJ_Demokracija :P

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KONEC, dosegel si velik uspeh.

      NoMERCY misli le še na svoje telesne izločke.

    • konec je rekel/-la:

      a take navade imate vi rdeče svinje…nisem vedel, ker na to nisem niti pomislil, sedaj ko vem , kakšne svinjarije počep vsakodnevno samo, da ješ iz korita ( prdneš, pljunes, kozlaš, ščiješ in se userješ v lonec iz katerega zajameš hrano, da štukaš svoj drek v tvojem vampu?), pa imam še veliko več spoštovanja do vas rdečih svinj…….ha, ha,ha, ha, ha, ha, ha, ha,

    • konec je rekel/-la:

      mefi, saj se ti že povedal, da so rdeče svinje zelo, zelo predvidljive, ker jih vodi nagon, sovraštvo, nestrpnost, laganje in sprenevedanje.

    • / je rekel/-la:

      opa, lejte kako se častna člana retardiranih slovenije trepljata po ramenih…

    • konec je rekel/-la:

      saj vem, da imate pasjejebci in rdeče svinje, drugačne navade, bolj zverinske, bolj živalske……ha, ha, ha, ha, ha, …raje po ramenih kot v rit….čeprav vem, da je tebi precej lepše, če ga dobiš v rit…..ha, ha, ha, ha,

  • Forestina je rekel/-la:

    Da bi še več radičev pognalo :)

    http://www.dnevnik.si/novice/eu/1042383038

    • Forestina je rekel/-la:

      “Način, na katerega se je Olli Rehn, neizvoljeni uradnik iz Bruslja, izrazil glede izvoljenih predstavnikov slovaškega ljudstva, je bil ponižujoč. Med obiskom v Berlinu bom zato iz Bruslja zahtevala uradno opravičilo,” je zatrdila.

      Vidiš Pahor, kako je ćisto enostavno biti državotvoren, jebeš EU sankcije :)

      “Pomoč Grčiji” (za nemške in francoske banke oz. vojno industrijo francoskega cigana in nemške nore krave) naj gre v NLB, ne rabi gira preko Goldman sacks. Prazna vreča je prazna vreča. Treba bo sadit krompir in se nehat špilat rambote in gledati belohišni cosby show v naftni kopeli ….

    • Forestina je rekel/-la:

      Še najrajš bi Slovenijo teleportiral v Južno Ameriko, zna bit manša svina od EU slabičev.

  • luka je rekel/-la:

    Matr so hecni, sprejme so nov zakon, komur nova plača v javnem sektorju ne odgovarja pa naj odide v privatni sektor, saj so sposobni:) bodo že našli službe…

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    V javnem sektorju je potrebno zmanjšati število zaposlenih za 30%. Ostalim pa je potrebno povišati plače in pomesti z uravnilovko. Odpustit morajo starejše, izčrpane, neprilagodljive ter okostenele. To je morda slišati kruto, je pa učinkovito.

    Zamrzovanje plač bo privedlo do tega, da bodo v državni upravi ostali samo takšni, ki niso za drugam. Nespremenjeni stroški bodo privedli do zloma.

    Je pa res, da bi vlada (če bi mela iskrene namene, pa jih seveda nima) počistila z raznoraznimi lastniki stavb, ki jih država najema za pošastne stroške, stalnimi udeleženci javnih naročil, dobavitelji orožja ter zdravstvene opreme ipd.

  • BOTA je rekel/-la:

    Vlada bi morala dati vse karte na mizo. Ne samo da govorijo koliko denarja morajo prihraniti, povedati morajo tudi, za kaj ga imajo namen porabiti. Glede na dosedanje izkušnje se “špara” pri kavah, drugje se pa denar z lopato preč meče.

    In še nečesa ne gre pozabiti. Denar za izravnavo plač v javnem sektorju je prejšnja vlada zbirala pri plačah javnih uslužbencev, saj so bile te zamrznjene. Sedanja vlada torej želi prihraniti denar, ki v bistvu sploh ni njen. Dobro se bi bilo spomniti, kako je prejšnja vlada uvajala Evro. Takrat so za finančno stabilnost oziroma doseganje kriterijev poskrbeli ravno javni uslužbenci, prav tako s tem, da jim niso povečevali plač.

    Problem je nekoliko bolj zapleten, kot zgleda na prvi pogled. Dejstvo je, da je na nekaterih področjih javnih uslužbencev preveč. Tudi to gre na dušo vseh dosedanjih vlad, saj so jih one zaposlovale. Ravno tako smo v zadnjem času priča inflaciji raznih agencij in tako naprej…

    Namesto, da se vlada spušča v vojno in konflikt z vsemi, naj raje začne reševati problem na pravem mestu, če je tega sploh sposobna. Osebno ne verjamem da je. Zato ji je veliko lažje posegati po populističnih potezah, ne glede na škodo ki bo nazadnje mnogo večja od morebitnih prihrankov.

    Samo ljudje tudi nismo slepi.

  • nemesis je rekel/-la:

    Jaz pa menim,da je glavni problem v nezaupanju vladi.Ukvarjala se je z nepomembnimi zadevami v času,ko bi morala takoj začeti povzemati ukrepe npr.Merklove,pravna država ne deluje,javna naročila so še naprej nepregledna oz.koruptivna,predvsem pa vlada nima ciljne usmerjenosti,kako naprej.Samo govoriti,da je državna blagajna prazna,nič pa o tem,kdaj,kako in na kakšen način to spremeniti,ni pravilna osnova za socialni dialog.

  • Igor je rekel/-la:

    Sam izhajam iz javneg sektorja, in moram reči da se strinjam z mnenjem BOTA. Zakaj se nihče ni vsajal v plače javnega sektorja, ko je bilo gospodarstvo na vrhuncu naše plače pa so bile nižje z primerljivim delovnim mestom v privatnem sektorju za 30 %? Pa še danes za nekatera delovna mesta nismo niti blizu. Sam imam plačo 830 EU z vsemi dodatki. V kateremkoli privatnem podjetju bi za isto stvar dobil vsaj 1200. Vsi si mnenje o javnih uslužbencih ustvarjajo na podlagi 3 ljudi na šalterju in 4 poslancev…ni vse tako črno belo…

    • Darja je rekel/-la:

      Ko gre realnemu sektorju “slabo”, mora biti javni sektor solidaren… ko gre realnemu sektorju dobro, le-ta ni prav nič solidaren pri delitvi ugodnosti z javnim sektorjem… Ali v javnem sekotrju prejemamo božičnice, 13. plače, 14. plače, velikonočnice.., dodatke za urejenost in podobno…? Vsi želijo imeti vrhunski servis, plačati pa ga hočejo z mizernim plačilom…

    • luka je rekel/-la:

      Igor, zakaj ne greš v privatni sektor?

      Se mi je zdelo…:)

    • Igor je rekel/-la:

      Kaj točno se ti je zdelo? Najraje imam take “pametne” komentarje kjer nekdo samo drka in nič ne pove. Zakaj pa vsi tisti, ki delajo v privatnem sktorji ne gredo v javnega? A ja…sem pozabil da smo v javnega prišli vsi po evzah…ker tukaj smo seveda vsi sorodniki…nisem šel pred tem na cc. 55 razgovorov. Tukaj sem pač dobil službi preko razpisa in tudi odlično opravljam svoje delo. Ljudje smo vsi isti ne glede kej smo zaposleni, če si slab delavec si lahko v javni upravi ali pa v privat sektorju enako slab.

    • konec je rekel/-la:

      javni sektor mora slediti privatnemu ampak privatni sektor mora imeti ista pravila kor javni……..ni mogoče, da se slovenija kulturno ozira na balkan, rusijo, ukrajino in ne proti zahodu…..v ni mogoče, da podjetniki ne plačujejo čisto vsega delavcem, da imajo večji avto….ni problem večji avtto, problem, je da morajo biti uslužbenci pred avtom, in ne avto pred uslužbenci in država mora to preprečiti…ampak seveda ne kulturno komunjazerjska , ne to ne bo uspelo…..sindikalisti tipa kučanov zet, ki je obrnjen na balkan je lep dokaz…….

  • jype je rekel/-la:

    Mislim, da vlada dela narobe. Plače v javnem sektorju bi morale biti med najvišjimi v državi, pogoji za ohranitev delovnega mesta pa zahtevni, natančno določeni in striktno upoštevani. Javni sektor nesposobnežev, ki so si službo v njem poiskali zato, ker “se je v javnem sektorju ne da zgubit, je pa zato morda plača malenkost nižja”, si zasluži temeljite prevetritve.

    Svetle izjeme bežijo, ker zunaj javnega sektorja za svoje delovne navade lahko iztržijo precej več, siva masa silhuet, ki s svojim neopaznim obstojem vedno bolj definirajo javni sektor, pa se množi. Da za tako slab servis plačujemo tako visoko ceno, je nesprejemljivo, zato ni presenetljivo, da sposobnejši ljudje svoj dohodek odnesejo kam drugam, ali pa ga utajijo.

    • Igor je rekel/-la:

      Teško je zadevo prevetriti, ker pri nas imajo šefi doživljenski mandat, tudi če ne delajo kot je treba.

      LP

  • Bralka je rekel/-la:

    Če človek z nekaj izkušnje na temo, kakšno je koroporacijsko upravljanje in red in en kolikor toliko skladen sistem pravil, ki funkcionirajo, pogleda storitve javnega sektorja, ima mešane občutke, s tem, da je dobrih občutkov v takem primeru malo.
    Predvsem se vidi tole:
    - slaba definiranost ciljev
    - slaba definiranost vodi v to, da je koordinacija aktivnost za dosego cilja slaba,
    - če so cilji še definirani, so roki definirani ohlapno ali pa sploh niso,
    - ni sankcij, če se pri čem prekorači rok.

    In praktičen rezultat tega je, da ljudje v javnem sektorju resda veliko delajo, ampak neverjetno veliko tega, kar počnejo, nima kakega učinka. Tam se zgodi, da ljudje štiri tedeni nekaj pišejo in usklajujeo, pa potem ukanjeo. Tam se zgodi, da so se ljudje uskladili in gre v realizacijo, potem se pa tri, štiri tedne išče podpisnika. Tam se zgodi, da nimajo točne evidence, koliko morajo vsak dan plačati računov. Tam se zgodi, da stvari, ki jih obdelujejo, niso informacijsko zaščitene in se ne da razbrati, kdo vse je kaj videl ali imel dostop. Tam se zgodi, da trije sektorji eno-te-isto stvar obdelujejo vsak na svoj način in kontrolirajo stvari, za katere niso pristojni in ne delajo stvari, ki bi jih morali.
    Težava je v tem, da tega večina zaposlenih v javnem sektorju ne ve oziroma ne razume. Ker so večino življenja v javnem sektorju in drugega reda ne poznajo. In realna tragika je v tem, da se ljudje za 830 EUR res utrudijo, še zlasti zaradi tega, ker bi z drugačnimi pristopi lahko zadevo drugače rešili.
    In tragika je, da za tak izplen, kot ga daje javni sektor, tudi v zasebnem ne bi bilo na mesec kaj bistveno več kot 830 EUIR.

    Samo štos je, da dokler se bodo sesuvali z vsakičnim ministrom ali ministrico, bo na koncu vedno zmagala vlada, za drugačne pristope v organizaciji bo pa zmanjkalo časa.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Glede javnega sektorja pa tako:

    v času modrega Gasparijevega ministrovanja se je proračunsko leto za plače skrčilo na enajst mesecev in uradniki so pri tem izgubili eno plačo. potem jih je vlada prinesla naokoli za dve uskladitvi (za drugo so dobili ničvredne kupone sklada, ki ga katastrofalno vodi KAD), sedaj pa naj bi se jim zamrznile še plače do bogvekdaj. Posledica take umne politike vlade je ta, da so državno upravo zapustili VSI sposobni kadri, ostali so samo taki, ki ne znajo in nočejo nič delati. Kvaliteta storitev državne uprave je padla na nič, sama državna uprava pa je postala socialni servis.

  • Cvetka je rekel/-la:

    Vodja pogajalcev že nekaj časa grozi s stavko veterinarskih inšpektorjev, ki bi ustavila potrošnjo mesa.
    —–
    Potrošnjo mesa je potrebno v vsakem primeru ustaviti. Veterinarjev sploh ne potrebujemo, vsaj za segment mesa ne. Tako bi lahko že v prvi fazi precej prišparali.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Delovno ljudstvo Severne Koreje se strinja s tabo, tovarišica Cvetka.

      Meso je dekadentna meščanska navada. Za pravega, avantgardnega človeka je samo sočna zelena trava.
      In lubje na državne praznike.

  • LikMladegaKomunista je rekel/-la:

    bravo Cvetka,

    če se zapodimo v travo (g. Kardelj je rekelm, da lahko tudi v deteljo), pa ne rabimo niti države, še najmanj pa poslancev! Zelo vesel bi bil, ko bi na državnem nivoju zastopili organizacijo države, procese in obremenjenost, javne uslužbence (vkljjučno z učitelji in podobnimi), pa bi ocenjevali, kaj v resnici naredijo, ne pa, kaj o svojem delu med službenim časom debatirajo v najbližnjem lokalu (o zasedenosti (lokalov seveda) se lahko prepričate na lastne oči!)

  • Ivan Z je rekel/-la:

    Igor, zakaj delaš v javnem sektorju za 830€, če jih v realnem kot trdiš za isto delo lahko dobiš vsaj 1200. Ne razumem takšnih komentarjev, kjer nekdo samo drka in nič ne pove. Preden odgovoriš poglej svoje komentarje, da ne boš sam sebi v skledo pljuval. Sicer pa svinje slinijo v korito, rdeče in črne. Najrajši imam črno-bele kratke, imajo lep špeh za zelhanje in ocvirke.

  • BOTA je rekel/-la:

    Deli in vladaj, je staro pravilo, ki se ga poslužuje tudi naša vlada.

    Nima se smisla prerekati na nivoju javni sektor in gospodarstvo. Za stanje v gospodarstvu so krivi premnogi nesposobni in pogoltni menedžerji. Velik del krivde nosi zakonodajna oblast, ki jim to omogoča. Največji del pa izvršna oblast, ki praktično nič ne ukrene. To so prava vprašanja in problemi.

    Največji problem je kriza zaupanja oziroma bolje rečeno globokega nezaupanja v aktualno vlado. Marsikdo se upravičeno sprašuje o njeni sposobnosti reševanja aktualnih problemov. Človek ima občutek, da jim je prva briga kako čim več prigrabiti za sebe in za svoje podpornike, neoziraje se na vse in za vsako ceno. konflikte ki jih sproža pa uporablja za zamegljevanje resničnih problemov.

  • Politikanti vse dežel je rekel/-la:

    čudno saj je v državni upravi 80% “žlahtnikov” vladajočih strank ?

    Vsaka vlada zaposli do 7000 svojih vsak mandat press

  • zbrcajmo rdečuhe je rekel/-la:

    Vladni pisuni in plačanci že uradujejo.Samo preberite in spremljajte njihove debilne pisarije.

  • Sveznalac! je rekel/-la:

    Nimate pojma o plačah v javnem sektorju. Če ima 100.000 vladnih ritoliznikov nastavljenih v zadnjih 10 letih (ja, javni sektor je štel 55.000 ljudi po osamostvojitbi, zdaj pa jih 160.0000) po raznih direktoratih s plačo 3000€ in prek, to še ne pomeni da ostalih 55.000 dobiva kaj več kot 800€ !!!
    BEDAKI ZATUMBANI !!!