30. avgust, 2010 | Jani Sever

Brezzoba Patria?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Afera Patria je ponovno dobila nov zagon pred volitvami. Janša, ki itak ves čas vztraja, da gre za zaroto, ima tako spet pri roki pripraven izgovor, da gre za predvolilne igre. Ponavljala ga bo vsa desnica. Od Zbora za republiko, do SLS. Medtem se SDS v javnomnenjskih anketah krepi in SD nazaduje.

Janša je bil ob novici, da naj bi bila tudi proti njemu vložena obtožnica, videti miren, kot da bi vse skupaj pričakoval. Temu je skoraj gotovo tudi res tako. Že na začetku avgusta je bilo jasno, da se nekaj pripravlja. Na skrivnem sestanku, ki v javnost ni pricurljal, a so zanj nekateri vseeno vedeli, so predstavniki finskega, avstrijskega in slovenskega tožilstva menda zaključili, da imajo dovolj dokazov za sklenitev svojega dela. Tožilstva v vsaki od treh držav naj bi v prihodnjih mesecih sodiščem posredovala obtožnice za tiste vpletene v afero Patria, ki so delovali na njenem teritoriju. Slovenija je bila na vrsti prva.

Imena obtoženih seveda niso uradna. A za kaj pri aferi gre, ve najverjetneje prav vsak odrasel prebivalec Slovenije. Slovenija je kupovala oklepnike. Finci so pri tem odkrili sum korupcije, ki naj bi segal prav v vrh takratne slovenske izvršne oblasti. Takratni predsednik vlade Janez Janša nasprotno ves čas trdi, da s poslom ni imel nič, da zanj tako rekoč ni vedel. Menda ga kot premiera ni zanimala niti pogodba niti to, ali je nakup preko posrednikov smotern. Lahko bi rekli, da je to s strani predsednika vlade precej neodgovorno, saj ni šlo ravno za majhen posel. Še bolj nenavadno je, da podobno velja tudi za takratnega obrambnega ministra, ki je nakup dolgo opisoval kot najbolj transparentnega.

V poslu, ali blizu njega, se je kljub temu znašlo kar nekaj njegovih bližnjih sodelavcev. Zgolj slučajno menda in povsem nedolžno. Kot smo lahko slišali, so samo pili kavo. Jože Zagožen, pomemben član SDS, je organiziral sestanek z lobisti na katerem se je znašel tudi član generalštaba in nekdanji generalni sekretar SDS, Tone Krkovič. Nič takšnega kar bi lahko razumeli kot neposreden dokaz za korupcijo na najvišjem nivoju. In tudi, ko so v javnost pricurljali prvi namigi, kaj naj bi policija in tožilstvo imela v rokah, je bilo razumljeno, da gre zgolj za posredne dokaze, za sklepanja na podlagi datumov. Je mogoče na podlagi takšnih dokazov predvideti sojenje, ki se ne bi končalo z oprostilnimi sodbami.

To je zaenkrat, kot kaže jasno tudi Janši, ki se seveda kljub temu zaveda, da se celotna afera Patria, v vseh treh državah, le ne bo končala tako enostavno kot želi predstaviti od samega začetka afere. Procesi bodo potekali tako v Avstriji in Sloveniji kot na Finskem. In šele na sodiščih bomo izvedeli, kaj vse, kar naj bi bremenilo obtožence, so preiskovalci v nekaj letih dela uspeli zbrati. Do epiloga je kljub temu še daleč. Pozornost bo koncentrirana v vsaki državi posebej. Fince bo najbolj zanimal finski del zgodbe, Avstrijce avstrijski in Slovence slovenski. A šele ko bodo sodišča zaključila svoje delo v vseh treh državah, bo najverjetneje mogoče sestaviti sliko o tem, kaj se je v resnici dogajalo.

Do takrat bomo gotovo poslušali izjave o zaroti. “Glede na imena, ki se pojavljajo v ozadju te afere, gre za stare politične povezave, za stare akterje znanih afer, ponekod celo za družinske tožilsko udbaške povezave,” je nedavno dejal Janša. Sicer pa tudi po končanih procesih ne bo nič drugače, razen, če se ne bi zgodilo veliko presenečenje z obsodbo na zaporno kazen. Do takrat pa … Janševega vpliva na slovensko politiko ne more zmanjšati Patria, ampak politika, ki bi jo volilno telo videlo kot jasno in zaupanja vredno alternativo. Tako vsaj kažejo javnomnenjske raziskave.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
61 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    In točno za udbaške povezave tudi gre. Zakaj nihče razen Financ ni pisal o novem Zemljaričevim podvigu? Janši se ne bo dokazalo nič, tipo je preveč paranoičen,da bi padal na tako poceni fore. Rajši nam napiši kdo je tvoj “hendler”. Novinarji tudi non-stop mešate meglo glede podkupnin in provizij. Dejstvo, najvažnejše pa ostaja - Slovenija ne potrebuje tolikšno število oklepnikov.

    Res, iz dneva do dneva se dokazuje, da celotno Slovenijo obvladuje “Neo” UDBA. Od kartelnih dogovorov v gradbeništvu, energetiki, trgovini, igralništvu, bančništvu, izobraževanju … povsod iste povezave. Tastarim UDBAŠEM pa se je začelo mešati, ker so končno dojeli, da so njihovi nasledniki, ki so jih sami postavili, kardelo degeneriranih, pohlepnih, nesposobnih šalabajzerjev, ki vodijo državo direktno v roke okultnih, bančnih kartelov. Jebi ga, gospodje neo udbaši in njihovi podrepniki, nikakor niste kos še večjim degenom na globalni ravni. Pa še sestanek NWO parazitov na Bledu in izgubljeno filozofiranje Borata … NWO izvrševalci pa počasi, počasi ipolnjujejo svoje plane v Sloveniji, državi brez lastne aristokracije.

    • obama je rekel/-la:

      5*

    • sofi je rekel/-la:

      Enodejanka Studenec 48, odlomek:

      PSIHIATER ZIGMUND: »Saj je ni, udbomafije, kdo jo je pa videl?«
      (Mežika ostalim, češ: zdaj ga imamo, poslušajte)

      IVAN: »O, to pa to! Udbomafija je pa, udbomafija.«
      (se presede po postelji, z glavo pritrkovaje )

      IVAN: »Saj sem jo jaz presekal, o polnoči sem jo presekal, na dva kosa.«

      PACIENT OBAMA: »Povedi nam, kako je to bilo.«

      IVAN: »Takole: jaz sedim ob enajstih na sedežu stranke in razmišljam o Sloveniji, svetilniku 21 stoletja.

      PSIHIATER ZIGMUND: Pred si pa rekel, da o polnoči,«

      IVAN: »O enajstih je bilo, to še dobro vém. Sam sem bil tam, tema je bila kakor v rogu, zavoljo redukcije. Zeblo me je pa sabljo sem imel. Dremoten sem prihajal; zato sem začel tjakaj proti oknu gledati. Kar zaslišim: vrr, vrr, vrr! Jaz gledam, gledam — ni bilo nič! Spet dremoten začnem prihajati.
      Le počenem tja na tla. Kar se stavba tri pota zaguglje sem ter tja. Jaz gledam, gledam, poslušam — ni bilo nič. Kar nekaj sem pod okno pride in z nogami pravi: comp! comp! comp! Jaz gledam — kar vidim, da udbomafija gre! … «

      PACIENT ALJO: Kako si pa vedel, da je udbomafija?« (navdušeno, z razprtimi očmi)

      IVAN: »Kaj bi ne vedel! Ali ni imela srpa in kladiva na prsih, zelene kape z rdečo zvezdo in take nohte na prstih ko onile obešalniki na zidu?«

      PSIHIATER ZIGMUND »Ali te je bilo kaj strah?«.

      IVAN: »Kako me bo strah, ko sem bridko sabljo v rokah držal?
      No, potlej je tista pošast splezala skoz okno prav na glas: škreb! škreb! škreb! Kakor je noter prilezla, pa se ti je iz oči v oči meni nasproti postavil. Sveta mamka božja sedem križev in težav — sem jaz dejal — pa sem zavzdignil bridko sabljo pa sem zamahnil pa sem čez glavo ubral in loputnil: lop! — pa sem jo presekal, samo udbomafijo sem presekal, na dva kosa!«

      PSIHIATER ZIGMUND: »Kako pa veš, da si jo presekal?«

      IVAN: »Kaj bi ne vedel, saj je dvakrat padlo v morje; prvič je reklo: štrbunk! vdrugič pa se je slišalo: štr—bunk! Pa reci potlej, da je nisem presekal, da nisem udbomafije na dva kosa presekal.«

    • obama je rekel/-la:

      škoda,ker je dr.Felc prejšnji teden žal preminil..preden te je vsaj skušal pozdraviti

    • Aljo je rekel/-la:

      He he, kdor je blizu resnice je proglašen za norega, ne saj neo udba res ne obstaja …

    • silvom je rekel/-la:

      tudi jaz 5*

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Sofi, v enodejanki nastopajo glavne osebe Aljo in Obama, ki si jih imenoval. Nastopaš tudi ti kot PSIHIATER ZIGMUND,kar jaz povzamem iz konteksta.
      In saj veš, da so psihiatri često bolj pomoči potrebni , kot pacienti.

    • sofi je rekel/-la:

      Nedvomno, obdan z norci težko ohraniš zdrav razum.

  • obama je rekel/-la:

    do epiloga je res še daleč…nasvidenje torej v naslednji epizodi nadaljevanje “Partija in Partijoti ” konec avgusta 2012,ko namestnik predsednika protikorupcijske komisije Roki P. reče “..neispodbitno je,da je Patrija kupila za potrebe J romarsko cerkev v Drežnici,ki jo je J uporabil za svojo poroko”.Kupnina je bila nakazana na Vatikansko banko JOR…

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Ah, kje pa. Za pitje kave te pares ne morejo zapreti.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Vanti Vaati , to trdiš ti. Vendar vse zavisi od trenutnega interesa .
      Vendar , da bi bil človek srečen , potrebuje troje : omejenost , samoljubje in močno zdravje . Toda če mu manjka prvo , je vse izgubljeno.

    • Neja je rekel/-la:

      Sofi, dobro pišeš, ploskam. Misliš, da te ne bo Jurčič tožil?

    • sofi je rekel/-la:

      Neja, ni problema, bom rekel, da mi je udbomafija podtaknila.

  • NoMercy je rekel/-la:

    eh … JJ si je sam izmislil, da ga preganja Zobec Hrastarjeva - samo zato, da bi bila njegova LAŽ zadosti pomembna :)
    V bistvu pa ne more priznati, da so na Mladini sedaj še boljši novinarji kot pa je bil ok, ko je za časa YU generalom podtikal nečednosti :P

    • obama je rekel/-la:

      klaro..ne sam novinarji,najboljši so tudi uredniki z uspešno končano srednjo šolo,ti se nekega dne pojavjo s 100.000 EURi in postanejo celo lastniki (kapitalisti !) omenjenega proletarskega medija

      udbo-safti press

    • bazilika je rekel/-la:

      Ja seveda je podtikal generalom grozne svinjarije. Tisto kar smo viedeli v Vukovarju, Dubrovniku, sarajevu ipd. so popolna izmišljotina, tistoi ni bilo res, bili so čisto drugi vojaki in oficirji, tisti, ki so s tanki voziloi po Sloveniji so bili plastični, a ne?

    • NoMercy je rekel/-la:

      bazilika: malo zamnejuješ obdobja :)
      generalom je podtikal od 1984 do 1988 :P — in kuril slovence k uporu proti skupni domovini :P
      Ko pa njega po prstih počijo bo pa kaj - odcepil Grosuplje ali celo Dolenjsko :P

    • mofl je rekel/-la:

      @Bazilika mišljena so osemdeseta, Vukovar, Dubrovnik itd, se je zgodil po razpadu juge, prav tako vojna za Slovenijo in po tem ko je je Mladina razglašena za Kučanov časopis, se pravi, po tistem, ko je v začetku 90tih prvič objavila nekaj , kar Janši ni bilo všeč.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      NoMERCY, to, da praviš, da so pri Mladini dobri novinarji, je lahko posledica le brezmejne nekritičnosti.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.delo.si/clanek/116497

    Zakaj smo tam ?

    Jaz vem :) Ker je tam najboljši vojaški poligon. Čisto in enostavno. Kruto. Kakšna mirovna misija. Tam je poligon, realni, ni nekih brezveznih tarč. In vojaška industrija potrebuje solidno proizvodnjo orožja, ki ga potem “Organizacije” in trgovci z orožjem pokupijo z vašim denarjem. Amortizacijo zagotavljajo posli iz vojnih dobičkov, kot je razprodaja Afganistana na najhitrejši možni način, Kongo varianta, in pa sam sistem, bingo :), seveda smo pred piramido. Spet bo Godman potsrkov vse, mi Jelušiči na dnu sheme pa spet same pufe. Da ta cel cikel stopi 10 ledenih gor ni seveda pomislil nihče. Nihče tudi ne uvede davka na uničevanje planeta.

    Do konca gas, pa na Luno.

  • BRITEV je rekel/-la:

    JANIJEV SEVER, VSAJ MALO SE SKUŠAJ KDAJ ODKUPITI ZA TISTE LAŽI, KI SO BILE OBJAVLJENE V “MLADINI”, KO SI BIL ŠE TI UREDNIK, DA STA SE SANADER IN JANŠA DOGOVARJALA ZA KONFLIKTE NA MORJU !!! LAHKO TUDI POVEŠ, RAZKRIJEŠ VIR IN POVEJ, DA SO TE IZ PODBREGARJEVE ” SOVE” //OSTANKI UDBE // KRMILI Z INFORMACIJAMI !

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Da so bile laži se naj bi menda dokazalo na sodišču. Pa nekako ne dočakamo začetka obravnave.

  • BRITEV je rekel/-la:

    JANIJEV SEVER, VSAJ MALO SE SKUŠAJ KDAJ ODKUPITI ZA TISTE LAŽI, KI SO BILE OBJAVLJENE V “MLADINI”, KO SI BIL ŠE TI UREDNIK, DA STA SE SANADER IN JANŠA DOGOVARJALA ZA KONFLIKTE NA MORJU !!! LAHKO TUDI POVEŠ, RAZKRIJEŠ VIR IN POVEJ, DA SO TE IZ PODBREGARJEVE ” SOVE” KRMILI Z “VERODOSTOJNIMI” INFORMACIJAMI !

  • petrovc je rekel/-la:

    An ban, pet Mladin, štiri NoMercy v uht me pisi, Foprestina ven!
    No, a je a ni obtoženec! Državna tožilka pravi, da NI!

    Medtem, ko gori domačija do tal, se Kumrovški gasilci ukvarjajo s občudovanjem nove šprice iz Finske!

    • NoMercy je rekel/-la:

      petrovca pa po turško na kol — da bo vedel, da nima kaj po nemarnem izrekati svetega imena NoMercy_ja :P

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Petrovc, ti si še eden, ki bere samo na pol in nima pojma o pravu.

    • Neja je rekel/-la:

      O, Petrovc, si se trezen vrnil? Ali te samo jaz nisem opazila? Daj, točno preberi, kaj pravi Hrastarjeva.

      Lp

  • konec je rekel/-la:

    po udbovskem članku v mladini so zaresovci praznovali s psi, zato je naša št..118 od 571 dobila napotnice nekoliko kasneje………zaradi tega členek izpade tipična propaganda za zares lopove in nič več, ki so seveda - namesto pravega imena - RDEČE SVINJE - poimenovani, kot ” politika, ki bi jo volilno telo videlo kot jasno in zaupanja vredno alternativo.”——ha, ha, ha, ha. ha, ha, ….kot vedno bedast in strankarski komentar , ki ga plačuje ministrica rdeča podgana……

  • brdavs je rekel/-la:

    Tatinsko - komunistične vlada se boji za svoje položaje pa so začeli pljuvati po konkurenci.

  • angie je rekel/-la:

    No, JJ ni čakal na uradni spis ampak je kar takoj, na podlagi nekega članka v Mladini(!), spustil krvavo drisko po državni tožilki; in to samo zato, ker se piše (tudi) Hrastar. Kot da je komaj čakal, da se ne bi podelal v hlače. Danes ga je tožilka na STA potolažila, da ju bruhal in sral v -prazno.

    Za njim so(ste) zatulili vsi drugi volkovi po spletu. Zato lahko kar umolknete.

  • mujo je rekel/-la:

    samo Slovenija je tako butalska, da nori folk še voli organizirano kriminalno združbo, ki sliši na ime SDS!

    SDS = HDZ = mafija!

    • jebiveter je rekel/-la:

      mujo, kaj pa bosna, ki voli SDS, Srbsko Demokratsko Stranko, kaj če bi to bila tvoja skrb…..ali je tudi tvoja bosna enako butalska ????

    • konec je rekel/-la:

      mujo, pa še drugih zahodnih evropskih država imajo tako butaste stranke, in ne tako inteligentne kot je tvoja na kubi ali severni koreji……

    • STE IN OSTAJATE je rekel/-la:

      HAJDE GOVNO !
      Da se ti možda nije šupak otvorio ma bilošta drugo.
      Ta mala “demokratska” govna u svojoj maloj glavici misle, da jim je demokratija ako obva mala govna MOGU DA BIRAJU IZMEĐU IDIOTA SA TAKOZVANOG LEVOG HULIGANSKOG TABORA I DESNOG HULIGANSKOG TABORA.

      RESNIČNO STE IN OSTAJATE DEBILNI BOLJŠEVIKI …

  • petrovc je rekel/-la:

    NoMercy: a kar na turski kol bi dajal! Fant, dvakrat si se zmotil, prvic, nisi vec na svojem balkanu, kjer je to folklorna zabava. Drugič, sem jaz Iztok, ki se je od balkancev ucil vojskovanja. Tako, da boš ti bol malo na kol dajal. Bolj bos dan na kol, v trpni obliki, saj slovnice pa tako ne poznaš.
    S svojimi navadami se poberi od koder so ti geni.

    Vanti Vaatti: kaj je to pravo, pravna država, ko slišim to me prime, da bi zgrabil revolver. Je to tisto, da takoj in brez milosti obsodijo tistega, ki je v trgovini ukradel skatlico šibic. Kdor pa je ukradel milijarde, pa ima objektivne vzroke za oprostitev. Je to pravo in pravna država!
    Pa umotvor posredne ali vzrocne krivde. Pa saj ni da bi verjel. Ergo, danes sem na vasi trl orehe. Ce bo jutri potres v Papau Novi Gvineji me lahko obsodijo, ni vrag, posledicno itd!

    Mujo: brigaj se za svojo Fato, mu se bomo pa za svoje. Pa lepo tiho bodi na toplem in za mizo, kjer uživaš tuje delo.

  • petrovc je rekel/-la:

    Pride Mujo domov in na svoji Fati vidi postarja, ki jo natepava. Ko postar odide resno pravi Fati, sem že stokrat rekel, da moramo kupit nabiralnik na vhodu.

  • plankton je rekel/-la:

    Kaj pa najnovejša novica tožilke Hrastarjeve,da proti JANŠI ni vložilaobtožnice???Kaj pravite nato presenetljivo in nepričakovano novico?

    • Mimi je rekel/-la:

      Plankton: “…. ni vložilaobtožnice…”
      … pač pa OBTOŽNI PREDLOG* proti petim osebam. ;))
      Ni negirala, ni potrdila.
      (*očitno pravna in retorična caka, ki se razlikuje samo v podrobnostih, ne pa v dejstvih oz. očitanjuu prekrška).

      Vendar je bil odziv na prvo žogo točno tak: ‘na prvo žogo’- >;)
      Kajti če “NI vložila obtožnice”, zakaj se je rabil bruhat žolč (na obtožnico, ki JE NI BILO)? ;)

    • Neja je rekel/-la:

      Je pa zato obtožni predlog. Razliko si razloži sam!

  • petrovc je rekel/-la:

    Jani: ena napaka, Patria ni samo brezzoba, vse bolj laja na svojega gospodarja. Za brezzoba, bi moral postaviti klicaj, ne vprasaj!

    Jani: pa sploh to ni več tema, ki kogar zanima! Piši o izseljevanju mlade Slovenske intiligence v tujino. Izseljevanju, ki po specifiki nima primere v zgodovini tega naroda.
    Piši o popolnoma nesposobnih SLO direktorjih in menedzerjih. Grunt lahko priguljofaš, težje je gospodariti.
    Piši o popolnem gospodarskem zlomu SLO. Nemčija, Avstrija, USA, so recesijo preživele in doživljajo gospodarski razcvet, mi pa še kar tonemo.
    Piši o tehničnih fakultetah, ki ne dajo od sebe nič, danes ni mogoče dobiti razvojnega strojnega projektanta,…..
    Piši o popolnoma nesposobni vladi, ki se ukvarja z vprašanji svetovnega okolja, kjer nek Powel razlaga, da je potrebno v Afganistan uvesti demokracijo, kot je v USA in SLO. Pa to je posilstvo druge kulture. Da, uničiti je potrebno Talibe. Ne, pustiti je treba narodom in plemenom svoje običaje!

    • sofi je rekel/-la:

      “Intiligenca” naj se kar izseli, važno je, da inteligenca ostane.

    • Neja je rekel/-la:

      Kaj hočeš, Petrovc, nekatere žene samo “imeti”, “nagrabiti”…..”Če ne gre doma, pa bo morda šlo drugje”, vsaj tako mislijo. Sicer pa, kot pravi sofi….

  • nejc je rekel/-la:

    Razlika med obtožnico in obtožnim predlogom

    Kot pojasnjuje odvetnik Aleksander Čeferin, je razlika med obema pojmoma v tem, da obtožnice oziroma obtožbe vlaga državno tožilstvo za kazniva dejanja, za katera je zagrožena kazen zapora več kot tri leta. Pri kaznivih dejanjih, kjer je zagrožena kazen tri leta ali manj, državno tožilstvo vloži obtožni predlog. Po navedbah Čeferina ima obdolženec zoper obtožnico možnost vložiti ugovor, zoper obtožni predlog pa ne.

    (vir: http://www.finance.si/288012/Hrastarjeva-Obto%BEnice-zoper-Jan%B9o-nisem-vlo%BEila)

  • MR. JOZO je rekel/-la:

    Če so me zavedli, moram reči, so bili zelo, zelo spretni. (Korel R. minister za abramba, 13. 08. 2008)

  • MR. JOZO je rekel/-la:

    “Vendar bomo morali to odločitev uskladiti še s predsednikom vlade, na čemer trenutno delamo”.

  • master je rekel/-la:

    Vsaka čast VESTI!

    Bili so prvi v Sloveniji, edini so vztrajali, da je Janša skorumpiran. Zdaj pa obtožni predlog dokazuje, da so za razliko od vseh drugih slovenskih medijev edini imeli prav!!!

    http://www.vest.si/2008/09/01/patria-podkupila-janeza-janso/

    1. september, 2008 | Blaž Zgaga

    Patria podkupila Janeza Janšo?

    Za okoli 20 milijonov evrov podkupnin – Hans Wolfgang Riedl, Walter Wolf, Jure Cekuta in Rudolf Leban posredniki do pravih prejemnikov – Med podkupljenimi tudi stranka SDS in brigadir Dragan Bavčar.

    “Zakaj je bila ustvarjena ta organizacija? Kdo vse bi moral prejeti denar? V obrambnem ministrstvu je eden od prejemnikov Dragan Bavčar. Na seznamu je več ducatov imen in tudi ime predsednika vlade je omenjeno nekajkrat. V Patriinih dokumentih pa se pojavlja še oseba „J“. Prav Walter Wolf je imel nalogo prenesti denar do osebe „J.“ A ta „J“ je Janez Janša, predsednik slovenske vlade. V prvi polovici leta 2008 je bil predsedujoči Evropskega sveta Evropske unije. Tudi stranka predsednika vlade SDS je bila prejemnik denarja v Patriinem poslu. Drugače rečeno – finsko podjetje v državni lasti Patria je podkupilo predsednika slovenske vlade.”

    S temi besedami se zaključi polurna oddaja, ki jo je za finsko državno televizijo YLE po daljšem raziskovanju pripravil ugledni finski novinar Magnus Berglund. Oddajo so predvajali danes, 1. septembra, zvečer. V njej je še več ugotovitev, ki utegnejo močno odmevati v Sloveniji in Evropi.

    Finska policija želi zaslišati Janšo

    Kot smo izvedeli od dveh virov v Sloveniji, želijo finski kriminalisti zaradi vpletenosti v afero zaslišati predsednika vlade in Slovenske demokratskestranke (SDS) Janeza Janšo. Da to drži, je potrdil tudi finski vir. Še več, finska televizija navaja, da je oseba „J“ morala prejeti plačilo, če je Patria hotela prodati oklepnike Sloveniji. Rečeno je bilo celo, da oseba „J“ potrebuje denar za čas, ko se bo upokojila. Po izračunu finske televizije gre pri nakupu oklepnikov Patria v vrednosti 278 milijonov evrov za okoli 20 milijonov evrov podkupnin. Največji del podkupnin poteka prek Hansa Wolfganga Riedla, zunanjega svetovalca Patrie, sicer nekdanjega drugega človeka avstrijskega konkurenčnega podjetja Steyr. Prek njega naj bi šlo 14 milijonov evrov ali 5 odstotkov vrednosti celotnega posla. Od te vsote naj bi tri odstotke vrednosti posla ali 8,3 milijone evrov šlo razvpitemu poslovnežu s petimi državljanstvi Walterju Wolfu, ki je denar prenesel nadaljnjim prejemnikom.

    Prav zaradi Wolfovih nakazil je tudi prišlo do razkritja podkupovanja v aferi. Februarja lani je namreč Riedl Wolfu nakazal 2,8 milijona evrov. Wolf je dvignil 300.000 evrov gotovine, medtem ko je ostali denar poskusil nakazati podjetjem v Liechtensteinu, na Daljnem vzhodu in v Avstraliji, vendar so bila nakazila blokirana. Banka je o nenavadnih finančnih transakcijah obvestila avstrijski urad za preprečevanje pranje denarja, ta pa je o tem obvestil finsko in slovensko policijo. Prva je pričela s preiskavo, druga ne.

    A Wolf ni bil edini prejemnik Riedlovih nakazil. Če je bil Wolf zadolžen za prenos denarja do slovenskih politikov, je vlogo kurirja za uradnike na obrambnem ministrstvu odigral slovenski slikar Jure Cekuta, ki je leta 2002 kandidiral na predsedniških volitvah. Na njegov račun naj bi po navedbah finskega kolega Riedl nakazal odstotek vrednosti posla ali 2,8 milijona evrov. V soočenju s finskim novinarjem Cekuta ni bil ravno prepričljiv. Zanikal je, da je prejel denar od Riedla, priznal pa je, da Riedla že dolgo pozna, kakor tudi Wolfa. Omenjenih 14 milijonov evrov, ki naj bi šli prek Riedla, ni celotna vsota podkupnin pri največjem orožarskem poslu v zgodovini Slovenije. Prek pet milijonov evrov naj bi za storitve pri protidobavah dobil poslovnež in bivši Janšev soigralec pri golfu Rudolf Leban. Skupaj gre torej kar za okoli 20 milijonov evrov podkupnin.

    Bratje v orožarski trgovini

    Vendar pri tem ni všteta provizija posredniškega podjetja Rotis, ki je kot zastopnik Patrie zmagalo na razpisu. Zaslužek podjetja, ki ga vodi nekdanji uslužbenec ministrstva za obrambo Ivan Črnkovič, zaenkrat ni znan. A če je Rotis zaslužil le 5 odstotkov vrednosti posla, bi to znašalo 14 milijonov evrov.

    Prav pojavljanje oseb iz trgovine z orožjem v obdobju 1991 do 1993 dodatno potrjuje vpletenost predsednika vlade Janeza Janše. Naj spomnimo. Takrat je bil obrambni minister Janez Janša. Današnji predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen je vodil upravo za logistiko na obrambnem ministrstvu, ko je bilo kljub embargu OZN na izvoz orožja na Hrvaško in v Bosno prodanih več tisoč ton orožja in streliva. Zagožen je danes direktor Holdinga slovenskih elektrarn, ki naj bi po navedbah slovenskih virov Gorenju pomagal financirati izgradnjo tovarne za proizvodnjo oklepnikov. Direktor Gorenja Franjo Bobinac je zet Ivana Draušbaherja, ki je bil prav tako vpleten v trgovino z orožjem. Pri orožarski trgovini pa se pojavljata tudi posrednika Wolf in Cekuta. Oba sta namreč leta 1992 večkrat obiskala obrambno ministrstvo v zvezi s temi posli.

    Ivan Črnkovič, lastnik podjetja Rotis, je vodil sektor za nabave v upravi za logistiko. Še bolj nenavadno je to, da je bil Črnkoviču podrejen takratni vodja oddelka za nabavo na domačem trgu. Vendar to ni bil nihče drug kot brigadir Bojan Pograjc, ki je leta 2006 vodil strokovno komisijo za izbor najboljšega oklepnika za Slovensko vojsko. In koga je izbral? Jasno, finsko Patrio! Doslej je že komisija za preprečevanje korupcije v načelnem mnenju pokazala, da Patria in ravenska Sistemska tehnika nista bili enakopravno obravnavani na razpisu, saj je obrambno ministrstvo dajalo prednost finskemu podjetju. Medtem je Pograjc tudi drugače povezan s predsednikom vlade. Po navedbah zanesljivih virov je Janšev družinski prijatelj in soplezalec v hribih, nenazadnje je bi bil Janša Pograjčeva poročna priča pri prvem zakonu.

    Ali je tudi Pograjc med prejel podkupnino, ni znano. Je pa finska televizija kot prejemnika podkupnine jasno navedla brigadirja Dragana Bavčarja, ki je vodil pogajalsko skupino. Kot je povedal odstavljeni predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Milan M. Cvikl, so se slovenski pogajalci s Patrio pogajali tako slabo, da so se pogoji za davkoplačevalce poslabšali za približno 50 milijonov evrov. Ob tem je Dragan Bavčar v intervjuju obrambnega ministra Karla Erjavca za finsko televizijo celo segel ministru v besedo in pred kamerami pokazal, kdo je – vsaj kar se nakupa oklepnikov tiče - pomembnejši v obrambnem ministrstvu. Ministrov svetovalec za vojaške zadeve Dragan je sicer brat Igorja Bavčarja, direktorja Istrabenza, ki je bil v času trgovine z orožjem med letoma 1991 in 1993 notranji minister.

    Oseba „J“ nad policijo in tožilstvom

    Čeprav je finski novinar želel vprašanja zastaviti tudi predsedniku vlade Janezu Janši, mu to ni uspelo. “Preiskava še poteka. Ne komentiramo,” se je glasil odgovor v kabinetu. A razkritje finske televizije jasno pokaže, zakaj se slovensko tožilstvo in policija nikakor ne zganeta pri preiskovanju podkupovanja oziroma korupcije pri nakupu oklepnikov, vrednem 278 milijonov evrov. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar, notranji minister Dragutin Mate in generalni direktor policije Jože Romšek so namreč posredno ali neposredno podrejeni predsedniku vlade Janezu Janši. Torej tisti osebi „J“, ki je v Patriinih dokumentih navedena kot prejemnik podkupnine.

    Blaž Zgaga, foto: Denis Sarkić

    • krucefiks je rekel/-la:

      Žal obtožni predlog še ničesar ne dokazuje, četudi bi že zagotovo vedeli, da je eden izdan tudi za Janšo.

      Vidim, da vas tako nasprotnike kot zagovornike daje isti problem. Čustva zameglijo razum. Eni preberejo en del stavka, drugi drugi del. Redki celoto.

  • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

    Tole Sever ni ne tič ne miš! Patria sploh nima več t.i. pospeška. Ko ljudje poslušamo o tej aferi samo še zehamo ! Tkoda je vseen če zrežirate kaj novega. Pa hitro volitve se nezadržno približujejo! :))

    Je pa zanimivo ! Ko je šlo pri ultri za veliko manjšo količino denarja, nismo zehali!!! To se je za zamislit!
    HAHA :))

  • plankton je rekel/-la:

    Pojavil se je partijsko-murgeljski umazani pisun,imenovan zgaga,mki za rdeče forumsko-udbovske novce piše in piše,kar mu boljpševistična kamarila zaukaže.Bravo tov.sever!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tožilka Hrastarjeva pravi, da zoper Janeza Janšo ni vložila ne obtožnega predloga po MIMI, ne obtožnice.

    Očitno nima dokazov.

    MIMI, NEJA, NoMERCY, ANGIE, MUJO in drugi odličniki z levega brega pa vedo, koliko, kdaj in kje je kdo prejel pokupnino, pa ozkosrčno ne pomagajo tožilki iz stiske.

  • nemesis je rekel/-la:

    Ta obtožni predlog je farsa.Ni dokazov,poskus prejetja podkupnine,kje je Berglund,kaj Finci niso nič odkrili,Berglund ni govoril o poskusu,indicih,pač pa o tem,da ima konkretne dokaze,da je Janša dobil podkupnino,torej denar,kaj zdaj ni ne denarja,ne podkupnin.Pa blesavo,da naj bi bil naklep,ker se Janša ni družil s Finci,zakaj bi se pa moral družiti,da bi imeli dokaze,ki jih ni.

  • plankton je rekel/-la:

    RDEČA SVOJAT V ZADNJIH ZDIHLJAJIH POSKUŠA NEMOGOČE,vLAGATI BO ZAČELE TOŽBE IN OBTOŽNICE PROTI VSEM IN VSAKOMUR.kONEC SE BLIŽA,GNIDE RDEČE.