30. avgust, 2010 | Elena Pečarič

Sovražni prevzem?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V petek, 20.8.2010 se je iztekel rok za oddajo ponudb za odkup delnic Športne loterije Slovenije. Kot smo napovedovali v našem pisanju, se je vse zgodilo po strategiji in načrtih tovarišije znotraj Loterije Slovenije. Nadzorni odbor, ki je zasedal v četrtek, je izglasoval, ne brez težav in nasprotovanj, da se odda ponudba za parket 20 % osnovnega kapitala družbe. Gre za celoten paket, kar pomeni, da te odstotke ni mogoče deliti na manjše deleže med zainteresiranimi ponudniki. Igra predsednika uprave Tima Kocjana in predsednika nadzornega sveta Borisa Šuštaršiča, je sedaj malo bolj jasna. Želita uničiti konkurenco, hočeta uničiti Športno loterijo. Športna loterija posluje veliko bolje, ustvarja večje dobičke, ker je način samih športnih iger bolj dinamičen in sodoben. Loterija Slovenije pa deluje bolj konzervativno, dobiček ne raste tako strmo, nenazadnje pa je tudi vodstvo z miselnostjo in načinom delovanja še vedno v obdobju prejšnjega sistema, namesto, da bi se prilagodili sodobnim izzivom.

Pa poglejmo kdo so potencialni kupci delnic Športne loterije; Fundacija za financiranje športnih organizacij (FŠO), Bwin bi, pa ne sme, mogoče Joc Pečečnik z njegovim Elektrončkom, Športna zveza Slovenije, ki za ta nakup nima denarja, a bi vzela kredit in veliki favorit Loterija Slovenije. FIHO ne, ker je tako rekel šef invalidov, da se ne sme. Ponudbe so tajne in šele čez mesec in pol se bo izvedelo kdo je zadel loto sedmico. Med tem pa se bo dogajalo veliko v ozadju in po raznih institucijah. Sklepala se bodo zavezništva med sovražniki, prijatelji bodo postali nasprotniki in obratno; pohlep nima meja, denar določa pravila vsa.

Delničarji Športne Loterije:

Smučarska zveza Slovenije                 10, 01% lastnik, predsednik Tomaž F. Lovše
(bivši predsednik Stane Valant)
Olimpijski komite Slovenije                20% lastnik,
predsednik Janez Kocijančič (imenovani Kocka)
generalni sekretar Tone Jagodic
Pošta Slovenije                                     20% lastnik
Športna loterija d. d.                               9,99% lastnik, predsednik uprave Janez Bukovnik
Maksima invest d.d.                             17,33% povezane družbe Staneta Valanta
NFD Holding d.d.                                 17,33% povezane družbe Staneta Valanta
Fidina d.d.                                               2,67% povezane družbe Staneta Valanta
Mont d.o.o.                                             2,67% lastnik Mahkota Anton
Alpski smučarski klub Kranjska Gora    0,03%

Zakaj Valant prodaja tako donosne delnice? Ker mu Lovše diha za ovratnik z ovadbo? Valant je preko povezanih družb poskušal obvladovati in prevzeti nadzor nad upravljanjem Športne loterije. Tudi tukaj se zdi, da države ni in da jo ne briga, kaj se z »njenim« kapitalom godi, ko pa je očitno, da je bil kršen Zakon o igrah na srečo. 31. člen zakona govori, da: »Delež posamezne pravne osebe in z njo povezanih oseb v osnovnem kapitalu prireditelja ne sme presegati 20% delnic.

Za vsak nakup delnic je potrebno pridobiti soglasje ministra za finance, ki pa mora najprej preučiti, če pravna oseba izpolnjuje zahtevane pogoje iz 32. člena Zakona o igrah na srečo. Težko si predstavljamo s čim ali kako bo Loterija Slovenije utemeljevala in upravičila takšen nakup. Še bolj noro pa se nam zdi, da bi finančni minister lahko takšno dejanje dopustil, a nič nas ne sme presenetiti, če bo g. Križanič našel razlago, da se mu ta nakup s strani Loterije Slovenije ne bo zdel sporen. Spomnimo se, da je minister enkrat že poskušal rešiti Valanta z Zakonom o davku od dobička pravnih oseb.

33. člen pravi; »Prireditelj ne sme imeti lastniških naložb v drugih pravnih osebah in pri podjetnikih.« Kaj pa tistih 16 milijonov naložb v neznano kam Loterije Slovenije? Gospod minister in predsednik vlade ter drugi ugledni ekonomski strokovnjaki, ali ni prav nakup delnic Športne loterije prav kršitev tega člena?

A ostaja dejstvo, da Šuštaršič ni upošteval sklepa Sveta FIHO, da nakup delnic Športne Loterije ni smotrn. V kakšni vlogi je torej Šuštaršič v odnosu do FIHO in čigava stališča ter interese zastopa kot predsednik Nadzornega sveta Loterije Slovenije, če ne interese FIHO? Mogoče ne bi bilo slabo, da nam g. Šuštaršič na to odgovori in pojasni logiko svojega početja.

Počakajmo tudi, kaj na vse to poreče Urad RS za varstvo konkurence!

Elena Pečarič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
60 x komentirano
  • žigon je rekel/-la:

    Zakaj je državi vseeno? Zgleda, da smo še vedno preveč bogata država, da ne rabimo gledat na vsak evro!

  • Edin je rekel/-la:

    Tole gre do vrha!

  • Edin je rekel/-la:

    Kje so še drugi novinarji, ki bi raziskoval in zahteval odgovore od vpletenih? Predvidevam, da Šuštaršič za Vest ne bo dosegliv!

  • Forestina je rekel/-la:

    Elena spravila si se na kraljico matico, si pač pogumna. Ostali v vladi in povezanih političnih koritih se Familiji ne upajo upreti.

    Upam, da te čuvajo pred krvoločnimi prasci.

    Blokada v medijih je le del. Povsod so :)

    • Racman je rekel/-la:

      Ne vem, če gre ravno za pogum, Elena enostavno ne prenese krivic in kraj. Tega ne tolerira. Raje se vprašajmo kaj je narobe z nami, da ne reagiramo?

    • Forestina je rekel/-la:

      Ljubici niso pomagali dokazi, niti 5 000 000 linkov o ameriških vojnih lordih. Ona živi v Natovem svetu pravljic o Osama bin Ladnu :) In Žbogar še vedno po Afganistanu lovi Al Ciaido.

      http://www.delo.si/clanek/119353

      Javnega posveta o vojaških misijah še ne bo kmalu

      In referenduma tud ne?

      Je čas pasjih jajc.

  • Zdravko je rekel/-la:

    Kar se bo sedaj dogajalo v ozadju je treba spremljat!

  • Bolek je rekel/-la:

    Kršen je bil Zakon o igrah na srečo? Kršeni so drugi zakoni! Za koga jih sploh pišejo?

  • Pero je rekel/-la:

    Ne razumem dejstva, da g. Šuštaršič hoče imeti in ukrasti na račun invalidov vedno več denarja. Ne bo živel večno, zakaj ne naredi raje kaj dobrega ali pa naj gre v penzijo?

  • Orel je rekel/-la:

    Elena, to bi pa že lahko vedela, da Šuštaršič nikogar ne upošteva, razen svoj ego. Prihajajo pa informacije iz njegovega gnezda, da si šla predaleč, zato se prosim malo pazi!

  • Andy je rekel/-la:

    Katastrofa! Kupujejo delnice, ljudje pa nimajo kaj jest!

  • Rom je rekel/-la:

    Se pravi, da mora Ministrstvo za finance dati soglasje za nakup delnic. Če bodo delali po predpisih, potem ni bojazni, da bi Šuštaršiču uspelo!

  • morales je rekel/-la:

    No pa dajte no že enkrat lepo prosim povedat, ali pa vsaj namigniti:

    Kolikor denarja je ukradel Šuštaršič??

    Koliko stanovanj, drugih nepremičnin ali premičnih dobrin si je privoščil Šuštaršič??

    Dajte prosim vsaj namignit, lahko ostanete tudi anonimni, SAMO ZA BOŽJO VOLJO, DAJTE NO MALO POVEDAT??

  • Timotej je rekel/-la:

    Križanič bo že najdu razlago!

  • Viol je rekel/-la:

    Zgodba nima konca. Kdaj bodo ustrezne inštitucije začele delovati, predno bo tale gospod pokradel ves denar, namesto, da bi bil že enkrat sankcioniran in bi obrnili nov list.

  • morales je rekel/-la:

    No pa dajte no že enkrat lepo prosim povedat, ali pa vsaj namigniti:

    Kolikor denarja je ukradel Šuštaršič??

    Koliko stanovanj, drugih nepremičnin ali premičnih dobrin si je privoščil Šuštaršič??

    Dajte prosim vsaj namignit, lahko ostanete tudi anonimni, SAMO ZA BOŽJO VOLJO, DAJTE NO MALO POVEDAT??

  • Dirlo je rekel/-la:

    Kaj pa tistih 16 milijonov naložb v neznano kam Loterije Slovenije?

    O KAKŠNIH MILIJONIH GOVORIŠ?

  • Kekec je rekel/-la:

    Ej, ko berem tvoje kolumne, me popade velika žalost. Tok truda, tok dokazov, pa nobenih rezultatov!

  • Momo je rekel/-la:

    Hej Slovencelni! Kater prevzem se je pri vam še dobr končal? A se z napak nč ne naučte?

  • angie je rekel/-la:

    a komisija za zbijanje korupcije tole bere?

  • XY je rekel/-la:

    Davkoplačevalci plačujemo napake izvoljenih ljudi v državne organe

    Ljubljana, 30. 8. 2010

    Odprto pismo vladi RS

    Spoštovani! Naj s kratkim povzetkom najprej osvetlimo ozadje tega pisanja. Svet vlade za invalide, ki je posvetovalno telo vlade, je leta 2007 izdal brošuro z naslovom »Socialno in etično delovanje YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa«. Brošura je izšla v slovenskem in angleškem jeziku, barvno tiskana, na naslovnici pa se bohotita ime Sveta vlade za invalide in grb Republike Slovenije. Po več pozivih vladi, naj se vendarle distancira od tega pisanja, saj je žaljivo, polno zavajanj in neresnic, društvo in njegove članice in člane pa označuje za družbeno nevarne in jih celo omalovažujoče psihološko profilira. V maniri kakšnega zaslepljenega nižjega politkomisarja polpretekle zgodovine. Ker se vlada ni odzvala, je društvo tožilo državo zaradi krnitve ugleda in tožbo dobilo. Sodišče nam je prisodilo 14.000 € s pripadajočimi obrestmi.

    Prejšnji teden smo prejeli klic Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, naj sporočimo številko bančnega računa, da bomo prejeli prisojeno nam odškodnino. In tako to gre. Primer zaključen. Pa je res? Je to način na katerega deluje ta država? Avtorji sporne publikacije so[1]: dr. Ivan Vivod, Miran Kalčič, Boris Šuštaršič, Miran Krajnc, Dane Kastelic in Anton Petrič.

    Kar štirje od šestih avtorjev so si prislužili ponoven mandat v svetu (mandat prvi sestavi je potekel še v času sodnega postopka) in kar 10 od petnajstih članov sveta so isti kot so bili v času sprejemanja besedila spornega dokumenta. Tega si ne moremo razlagati drugače, kot da je vladi malo mar, kdo ji svetuje glede tako marginalne teme, kot so invalidi, ali pa da vlada podpira nizkotno obračunavanje in zlorabo svojega imena za obračunavanje z nevladnimi organizacijami, ki so nekaterim prisklednikom »trn v peti«.

    Zato vlado in predsednika vlade sprašujemo:

    Ali ste/boste raziskali ozadje nastanka publikacije in kdo je kril stroške njenega prevajanja, tiska in distribucije?Ali boste od oseb, ki so odgovorne za nastalo škodo, terjali povračilo vsaj materialne škode, ki jo je povzročilo njihovo malomarno delo v tem posvetovalnem telesu?

    Kakšne ukrepe ste/boste sprejeli zoper avtorje sporne »študije«, ki je davkoplačevalce stala 14.000 €?In nenazadnje, vam je res tako malo mar kdo vam svetuje in nudi strokovno pomoč pri odločanju o zadevah s področja varstva invalidov?

    Nedopustno se nam zdi, da napake funkcionarjev in drugih imenovanih predstavnikov na odgovorna in ugledna mesta, plačujemo davkoplačevalci. Čas bi že bil, da se poleg privilegijev in zavidljive plače funkcionarjev nosi tudi konkretna pravna in odškodninska odgovornost za storjena ravnanja ali opustitev opravljanja dolžnosti. Lep pozdrav, Predsednica YHDKlaudija Poropat

  • Fan je rekel/-la:

    Ni konca igricam!

  • Mirjana je rekel/-la:

    XY, več kot govori, manj pove. Mislim, da je skrajni čas, da se naše vodstvo odzove. Pahorja pa tak te zadeve ne prepričajo.

  • Klara je rekel/-la:

    Pa, da vidmo kaj bo Urad RS za varstvo konkurence pogruntal!

  • Ivek je rekel/-la:

    Zakaj se sprašujete katere interese zastopa Šuštaršič, če pa je popolnoma jasno, da zastopa kapital?

  • Mojkl je rekel/-la:

    Vse gre k vragu!

  • Kapiš je rekel/-la:

    Ob naslednjih volitvah pa zopet volite SD iin Zares :)

  • morales je rekel/-la:

    Pa še ena zanimivost, hotel sem vas ponovno nekaj vprašat in vedno dobim sporočilo, da je “škrat pojedel server”.

    Naključje, ali pač dejansko obstajajo kakšni TROLI.

  • morales je rekel/-la:

    Ampak resno,

    Kolikor denarja je ukradel Šuštaršič??

    Koliko stanovanj, drugih nepremičnin ali premičnih dobrin si je privoščil Šuštaršič??

  • morales je rekel/-la:

    ISKRENO PROSIM, DA NEKDO ODGOVORI NA MOJA VPRAŠANJA??

    Hvala za odgovor.