1. september, 2010 | Goran Lukič

Pokojninska reforma zaradi odpustkov kapitalu

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Od leta 1996 do leta 2008 so delodajalci na račun znižanih socialnih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje privarčevali 6,451 milijard €. Ali povedano še bolj konkretno: Ta kumulativni znesek je glede na podatke SURS enak 17,4 % celotnega BDP v letu 2008.

slika1

t1

Vir: SURS, nacionalni računi (glej tudi drugo priponko!)

Medtem pa MDDSZ v gradivu za novinarje ob predstavitvi zadnjega predloga ZPIZ 2 (9.8. 2010) zapiše: Modernizacija pokojninskega sistema v Sloveniji je nujna. Brez spremembe se bo pokojninski sistem v Sloveniji po letu 2020 znašel v hudih težavah. Odhodki pokojninske blagajne bodo tako leta 2020 znašali 12,2 % BDP, leta 2050 pa že 20,5 % BDP.

Skratka – projekcije višine odhodkov pokojninske blagajne v letu 2020 v deležu BDP je za 5,4 odstotkov NIŽJA od višine sredstev, ki so jih delodajalci privarčevali na račun znižanih socialnih prispevkov med 1996 in 2008, če to vržemo v delež BDP za leto 2008

Če k temu še prištejemo znesek 1,6 milijarde €, ki so ga banke v Sloveniji namenile menedžerskim odkupom (Višina vseh posojil, ki so jih v zadnjih letih predvsem domače banke v državni lasti namenile drugim pravnim in fizičnim osebam za financiranje menedžerskih prevzemov (katerih je bilo med leti 2000 in 2008 27) naj bi bila po podatkih člana sveta Centralne banke Boža Jašanovića v marcu 2009 okoli 1,6 milijarde €- več o tem v tretji priponki) ki so kot vemo bolj kot ne uničevala delovna mesta, kar je v popolnem nasprotju z mantro o povezavi med znižanimi socialnimi prispevki in višjo konkurenčnostjo, dobimo znesek 8, 051 milijarde €, ki je bolj kot ne izpuhtel v zadnjih 15 letih v imenu »konkurenčnosti in ki je seveda še kako povezan s pokojninsko blagajno.

In če k temu še prištejemo količino neplačanih socialnih prispevkov:

Po najnovejših podatkih o socialnih prispevkih, ki jih je zbrala davčna uprava, je aktivni dolg (torej še izterljivi) za socialne prispevke 31. marca znašal 186.190.755 evrov. V skupnem dolgu za socialne prispevke je bilo konec marca 124.882.821 evrov dolga za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, 59.990.984 evrov za zdravstveno zavarovanje, 603.000 evrov za prispevke za zaposlovanje in 713.945 evrov za prispevke za starševsko varnost.

Prispevki za socialno varnost

t2

Skupaj to znese 8, 23 milijarde evrov, ki jih je kapital na tak ali drugače način izsilil ZA SVOJE INTERESE. IN PONOVNO SE STROŠEK KAPITALA SKUŠA PREVALITI NA PLEČA DELAVCEV. TOKRAT PREKO POKOJNINSKE REFORME!

Več o tem si lahko preberete v Večeru: http://www.vecer.com/clanekcrn2010082505569844

Goran Lukič, ZSSS

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
12 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Več o tem lahko preberete v Večeru.

    Od kdaj pa je Večer meritorna ustanova, ki se lahko dokončno izeče o čemerkoli.

    • Grega Fajdiga je rekel/-la:

      A ti si samo vstal na levo nogo ali si tudi sicer zatežen?

    • angie je rekel/-la:

      Grega, a ga ne poznaš?
      Mefisto je star zagrenjen nergač po poklicu. Negativist sto procentov, razen, kadar je treba peti hvalo prejšnji vladi ali JJ osebno.
      Oglaša se dosledno na vsako temo, ne da bi prebral ali pogledal prispevke, kar tako, iz negativističnih razlogov.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Napreduješ, skupaj si nekako spravil kar pet vrst nekakšnega bsedila.

      Bog pomagaj, z vsebino, slovnico, sintakso in s pravopisom boš imel pa do smrti nepremostljive probleme.

    • kaktus je rekel/-la:

      MEFISTO @ , ANGIE je primorski prismode, saj ga lahko videvaš v titekovi uniformi, kjer v svoji razcepljenosti govori vsemogoče, najraje pa tisto, kar so mu “strici” iz host povedali
      in to raznaša in trosi !
      Narava pa odpira in kaže vsebino pridobitev revolucije, MOLI ČLOVEŠKE OKONČINE IZ ZEMJE, KI SO VSEGA KAKŠNO PED POD POVRŠINO , nazadnje v KOŠNICI pri CELJU , sledi iz let 1946, 47 in 1948 !

  • Aljo je rekel/-la:

    Ja, pa če še prištejemo vse kraje na račun države, predvsem pri gradnji avtocest, zadolževanjih državnih podjetij, financiranju raznih zbornic, zaposlovanju nepotrebnih uradnikov, zapravljanju pri orožarskih poslih … smo pa tam. Mreženje je ogulilo državo in davkoplačevalce - predvsem proletariat in majhna podjetja. Krvosesi pa še kar naprej sesajo … gnide skupnoskledarske.

  • JS je rekel/-la:

    Ja, Slovencelj bo šel pa še vedno na volitve in volil levo ali pa desno glede na družinsko-ideološke preference in pa ja, … , ker ga bodo seveda prepričali, da je na volitve pa res treba… Pa bojo spet iste face kradle naprej, dokler narava ne bo naredila svoje… Pa še to nam ne pomaga, ker se podmladek že razvija…

    • Janez je rekel/-la:

      To je to, 10.oktobra imamo priložnost voliti povsem druge in nikakor ne istih, niti ljudi, niti strank. Na ta način bomo najbolj vplivali na svojo boljšo bodočnost. Kajti novi ljudje zagotovo niso slabši od obstoječih. Tako zanič pa Slovenci le nismo, da ne bi imeli dovolj ljudi.
      S tem bomo prekinili tudi marsikatero navezo nepremičninarjev in kapitala, obenem pa omogočili še drugim kaj zaslužiti s političnim delom, kar je v krizi zelo dobra poteza. Dosedanji so potegnili, kar so. kaj še hočejo?

  • Forestina je rekel/-la:

    Med prijatelji :)

  • heidi je rekel/-la:

    Svetlik laže,ko je dejal kateri bo dalje delal bo imel višjo pokojnino . Jaz imam 42 let delovne dobe in ker sem bila pri enem podjetju 25 let ,dobvam za to 56 E mesečno vendar mi teh 56 E obdavčijo 25 % to je kraja.

  • zgodovinar je rekel/-la:

    Ta prispevek je tipična sindikalna sindikalna demagogija, ki ima notri nekaj številk, da bi imela večjo verodostojnost. Problem sindikalnega razmišljanja je v tem, da je preveč ozko usmerjen in ne gleda celotne slike. Celotna slika je v tem primeru globalizirano gospodarstvo v katerega je Slovenija, kot majhna država brez strateških surovin, hočeš nočeš močno vpeta.

    Nek tuj, znanstvenik, inženir, strokovnjak, bo hotel za svoje mesečno plačilo okoli 3-4.000 EUR neto. Slovenski delodajalec bo s takšnim strokovnjakom imel blizu 10.000 EUR stroškov, tuji delodajalci pa nekaj tisočakov manj. Kdo mislite da jih bo najel več in jih bo bolje plačal? In katera država bo bolj profitirala od njihovega dela?

    Nekaj primerov izračunov neto in bruto bruto plač:
    Neto izplačilo delojemalcu= 600,00 EUR + prevoz + malica + regres (bruto zmanjšan za dohodnino)
    Strošek delodajalca = 991,21 EUR + prevoz + malica + regres (1/12 = 734,15 EUR/12)

    Neto izplačilo delojemalcu= 1.000,00 EUR + prevoz + malica + regres (bruto zmanjšan za dohodnino)
    Strošek delodajalca = 1.758,30 EUR + prevoz + malica + regres (1/12 = 734,15 EUR/12)

    Neto izplačilo delojemalcu= 2.000,00 EUR + prevoz + malica + regres (bruto zmanjšan za dohodnino)
    Strošek delodajalca = 4.166,44 EUR + prevoz + malica + regres (1/12 = 734,15 EUR/12)

    Neto izplačilo delojemalcu= 4.000,00 EUR + prevoz + malica + regres (bruto zmanjšan za dohodnino)
    Strošek delodajalca = 9.218,55 EUR + prevoz + malica + regres (1/12 = 734,15 EUR/12)

    Naši sindikalisti žal še vedno zagovarjajo rešitve in ideje (oz. pomanjkanje le teh), ki nas peljejo v to, da je v Sloveniji veliko več tistih, ki imajo 600 EUR neto in ne 4.000 EUR neto plače.

  • kaktus je rekel/-la:

    MEFISTO @ , ANGIE je primorski prismode, saj ga lahko videvaš v titekovi uniformi, kjer v svoji razcepljenosti govori vsemogoče, najraje pa tisto, kar so mu “strici” iz host povedali
    in to raznaša in trosi !
    Narava pa odpira in kaže vsebino pridobitev revolucije, MOLI ČLOVEŠKE OKONČINE IZ ZEMJE, KI SO VSEGA KAKŠNO PED POD POVRŠINO , nazadnje v KOŠNICI pri CELJU !