6. september, 2010 | Jani Sever

Iz Patrie in Afganistana

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Kako se odpovedati Patrii? Težko. Kako oditi iz Afganistana? Gotovo še precej težje. Zaresovo zavzemanje za prekinitev pogodbe s Patrio in umik Slovenske vojske iz Afganistana sta zato pričakovano sprožila precej neposreden konflikt z ministrico za obrambo.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je za Delo izjavila: “Naša naloga je, da v tem pregretem trenutku ravnamo skrajno previdno in da ne potegnemo nobenih nerazumnih, histeričnih potez, dokler nimamo jasne slike.” Pregreti trenutek se seveda nanaša na slovensko politično realnost in ne na oklepnike. Povsem jasno je namreč, da se bodo v zvezi z njihovim nakupom v Sloveniji, Avstriji in na Finskem kmalu začeli sodni procesi. Kar pomeni, da so sumi o korupciji utemeljeni in da je s tem izpolnjen pogoj za prekinitev pogodbe. A zadeva je vendarle nekoliko bolj zapletena. Ker uradno slovensko ministrstvo za obrambo ne ve ničesar, bo treba na njihovo odločitev še nekoliko počakati.

Ministrici gre na roko dejstvo, da na ministrstvu nimajo vpogleda v potek preiskave. Kar je seveda pravilno. Tako kot bi bilo pravilno, da z zadevo ne bi bila pred obtoženimi seznanjena javnost. Ministrstva enostavno ne morejo gledati v sodne spise, ker to pomeni poseg politike v sodno vejo oblasti. In obtoženi morajo prej izvedeti česa jih obtožujejo kot javnost, že zato, ker je to dostojno in fer in ker se seveda v nasprotnem primeru težje branijo pred radovednostjo medijev. A če je v Sloveniji mogoče, da dele obtožnice najprej objavijo in se je proti tej praksi težko boriti, je dobro vsaj to, da se, na podlagi časopisnih objav, o svojih dejanjih, ki so težka stotine milijonov evrov, ne odločajo posamezna ministrstva.

Zares glede tega nekoliko prehiteva. Cveta Zalokar Oražem zahteva, da bi morali pogodbo razveljaviti takoj in ne šele po koncu sodnih postopkov. Kar bo najbrž OK, v trenutku, ko se bodo procesi res začeli. Do takrat, bi vendarle veljalo počakati. Ministrstvo za obrambo bi v tem času lahko enostavno zadržalo dobave novih oklepnikov. Konec koncev to vendarle ne bi smelo biti preveč težko, saj dobave zamujajo, oprema in oborožitev pa so se večkrat nenavadno spreminjali. Nič posebnega torej. Ministrstvo bi lahko posel tudi uradno zamrznilo, dokler ne bo jasno, ali lahko pogodbo s Patrio razdre. Za to je vsekakor več kot dovolj razlogov. Z vložitvijo obtožnih predlogov tudi povsem uradno.

Kje je torej problem? Zares se boji, da ministrstvo predvsem zavlačuje, zato, da bi lahko vendarle posel izpeljalo v čim večji meri, tudi če bi se kasneje izkazalo, da je bil res dogovorjen koruptivno. Najbližje naj bi jim bila razmišljanja o spremembi pogodbe in nakupu manjšega števila oklepnikov. No, glede tega so na ministrstvu vsaj nekoliko fleksibilni. Drugače je z zahtevo Zares, da naj vlada določi datum umika iz Afganistana. Temu ministrica posebej odločno nasprotuje. Vlada je konec leta 2009 odločila, da bo Slovenija sodelovala v urjenju afganistanske vojske do konca leta 2011. Kar nikakor ne pomeni, da samo do takrat. Kot pravi ministrica: »Nekaj moramo najprej narediti, šele potem lahko odidemo«.

Vse je povezano z vsem. Slovenija je članica Nata in ima svoje obveznosti in če želi delovati v Afganistanu kot prava vojska, potrebuje oklepnike. Torej? Nekdanji predsednik vlade pravi, da sam z nakupom oklepnikov, ne glede na vložene obtožne predloge in sume podkupovanja, ni imel in nima nič. Ne s ceno, niti ne s tem, koliko jih Slovenija namerava kupiti. Zdi se torej, da je tudi njemu jasno, da jih je bilo že takrat naročenih preveč. Danes, v času krize, se jim Slovenija, kljub temu ne zna odpovedati. Kako lahko torej pričakujemo, da bi odšla iz Afganistana, kar je veliko težje? A vse se spreminja. Patria bo očitno vendarle šla na sodišče, Afganistan pa je vsak dan bližje in se nam bo še naprej približeval.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
128 x komentirano
  • lucko je rekel/-la:

    Kolikor je meni znano Luksicka grozi z odstopom, ce ji vzamejo nove igracke, tako da dvomim, da bi v primeru otozilne sodbe prekinili pogodbo…

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Lucko,

      če si s svojim umskim dosežkom hotel omeniti obrambno ministrico, naj ti zaupam, da se piše Jelušič, ne Lukšič. ( Lukšič se sicer piše nekdo drug, ampak ti tega tako ali tako ne bi razumel).

      Fascinira pa me tvoj zapis “otozilne sodbe”. Človek bi morda pomislil, da si poskusil napisati “obtožilne sodbe”, a kaj ko tudi to ne bi imelo nobenega pomena.

      Pravilen izraz je sicer “obsodilna sodba”. To lucko je tisto, kar je tebe doletelo, ko je Gospod Bog ukazal, da se moraš roditi s svojimi duševnimi zmožnostmi.

    • lucko je rekel/-la:

      Slovnicar, sem te ze pogresal… Sem mislil, da se ti je obsedenost z mano izboljsala a sem upal zaston…

      In ja pac zajebal ime, ostalo pa kot sem ti tisockrat povedal, jebe se mi, vsi smo vedeli o cem govorim razen tebe ocitno…

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Lucko, vsi vemo, kaj govoriš.

      Razen tebe. Ti ne razumeš besed, ki prihajajo iz tvojih lastnih ust/tipkovnice.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Cenjeni DVORNI PISAR Z LICENCO, bodi potrpežljiv z LUCKOM.

      Po dolgih vajah je šele za prvo silo obvladal abecedo na tipkovnici.

      Povezovanje besed v smiselne stavke šele sledi.

    • lucko je rekel/-la:

      O in jaz sem mislil, da je tudi tebe obsedenost minila…

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Dvorni in Mefisto,
      sta dva prijateljčka.
      Dvorni drgne bedno glisto,
      Mefisto ga rad zraven da.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spoštujem svojo državlansko dolžnost, da ti pomagam v sili, zato te izobražujem in vzgajam.

      Bodi srečen, da se ti odzivam.

      RDEČA rimaška ZOFA, naprimer, ni te sreče.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      “Državlansko” je napisal tepček,
      ki Lučka pravopisa bi učil,
      do sebe pa ubogi bebček,
      precej bolj je popustljiv.

    • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

      Zofa očitno smatra lucka za bedno glisto.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      A, tako si ga poimenoval?
      No, nekaj treba je priznati:
      Čeprav je res bolj glista,
      ime prav lepo si mu izbral.

    • lucko je rekel/-la:

      Cvetovi slovenske inteligence, ko gledas argumente in izrazanje si ne mores kaj, da nebi obnemel…

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Lučko, res si strpen
      in dobrega srca,
      a ne vem kakšne cvetove
      intelignce tule si zaznal.

      Dva nestrpna psihopata,
      zlobna, pritlikava bedaka,
      ki telesne in mentalne insuficience…

      Kurc, zdaj se mi pa res več ne da. Postajam kot tadva tepčka, mi zloba ven udarja, maš prav Lučko, tako da, zbogom srčki, grem na počitnice.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Novinar časnika Delo Dejan Karba je “svoje” med oddajo (Pogledi) ušpičil tudi medtem, ko so se vrtele reklame. Ko je eden izmed gostov v studiu vprašal, zakaj ni ministra za pravosodje Aleša Zalarja, je Karba - v šali ali resno - glasno siknil, da zato, ker je Zalar tožilske dokumente dal uredništvu Mladine.

  • JS je rekel/-la:

    Pahor ima denar za Grčijo (cca 400 milijonov), za Patrije, ki jih nihče ne rabi (cca 300 milijonov), za lezenje v rit NATU z napotitvami naših vojakov na tuja bojišča (na desetine milijonov). Bavčar, Šrot, Hilda, Bine in ostali pobalini so zadolžili svoja podjetja ali jih celo uničili za skoraj milijardo evrov. In bogsigavedi koliko okostnjakov bo še padlo iz omar.
    Na drugi strani pa je isti Pahor zaradi 12 milijonov evrov spustil zdravstvo v spiralo popolnega uničenja. Medtem, ko Hilda recimo predlaga odpis 150 milijonov dolga svojim upnikom. In medtem, ko ljudje nimajo več za jesti…
    Kam je ta država prišla… Pahor, če želiš izginiti iz političnega parketa lahko to narediš tudi brez popolnega uničenja Slovenije !!!!!!!!!!

  • nesesekirat je rekel/-la:

    Pravica, če je res, kar pišeš, potem je vprašanje, kako je do spisa tožilstva prišel minister-pa čeprav za pravosodje. Spis je izključna stvar tožilstva, obtožencev in sodnije. Torej, do tožilskega spisa nima pravice ne minister ne “posvečena” in ne širša javnost. Lahko pa je dostopen spis tožilstva predsedniku vlade, ker tako ne bo vedel, kaj bere.

    • Zalar je rekel/-la:

      “Spis je izključna stvar tožilstva, obtožencev in sodnije.”

      Tako bi bilo v pravni in urejeni državi. Pozabil si, da živimo v Sloveniji…

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Odgovor na vsa zgornja vprašanja je enostaven. Ukinimo vojsko.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kako se odpovedati Patrioi?

    To je le retorično vprašanje.

    Vlada je celo dolžna izkoristiti protikorupcijsko pogodbeno klavzulo in odpovedati nadaljno dobavo osemkolesnikov, odkar je vsem tako imenoovanim levičarjem popolnoma jasno, da so Janša in njegova banda pokasirali megalomanske podkupnine, ki so šele omogočile sklenitev tega zavrženega, vendar za to bando tako donosnega posla.

    • sofi je rekel/-la:

      Ja, vendar na žalost ne prej, preden se Janševi bandi (kot si se izrazil) in/ali ostalim korupcija ne dokaže na sodišču.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Od kdaj si pa ti legalist.

      Če te podpre še ANGIE, me bom pa kap.

    • sofi je rekel/-la:

      Vedno. Sem namreč močno proti doktrini, ki so jo nekoč pridigali v prejšnjem režimu, sedaj pa so jo prevzeli SDSovci in ostali Janšistki. Naj citiram SDSovskega razumnika dr.Cukjatija: “Po slovenski ustavi nima končne besede nobena veja oblasti, ne parlament, ne vlada in ne sodstvo. Zadnjo in odločilno besedo ima ljudstvo. In če ljudstvo enoglasno meni, da so goljufivi prevzemi kraja in da je ukradeno blago treba vrniti, potem gre za mnenje, ki ga nobena oblast ne more in ne sme prezreti.” , konec citata. Bruh. Moje močno nestrinjanje. Sodišče ne sme soditi glede na javno mnenje. Pika.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SOFI, zakaj ste pa potemtakem že obsodili Janšo in njegovo bando?

    • sofi je rekel/-la:

      Kako obsodili? Zaenkrat obstaja obtožni predlog, me peterico obtoženih, pa naj bi bil tudi Janša. Tolk vem. In, seveda, vsebine obtožnega predloga ne poznam, razen tistega, kar sem prebral v medijih in slišal v Slakovih Pogledih. Saj ga po svojih besedah niti Janša ne pozna, čeprav zanika dokaze, ki naj bi bili v njem. Sicer malce dvomim, da dokumenta nima, ali pa ga še ni utegnil prebrati, tako kot tisti zapisnik razgovora Kosa na Finskem, ki ga je dobil od Karbe že pol leta nazaj, pa ga je prebral šele, ko je bil objavljen v Kalohovi knjigi.

    • angie je rekel/-la:

      Mefist, hvala za iztočnico!
      Skušanjava je namreč velika - kap te bo, če podprem Sofi.

      A izjemoma se strinjam z obema, s teboj in s Sofi.
      Torej: vlada bi morala uveljaviti protikorupcijsko klavzulo TAKOJ ko bo zadeva na sodišču zrela za obtožnico!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, zakaj je treba čakatina sodišče, če pa ti že dolgo veš, da so krivi.

  • luka je rekel/-la:

    Matr je tole medel tekst…

  • MEFISTO je rekel/-la:

    RTV je poročala da se je odkrilo še eno množično grobišče na Koroškem, v katerem so pročakovali do 150 žrtev povonjnih pobojev, pa se je izkazalo, da jih je kar okrog 7oo, pobitih z raznim orodjem in strelnim orožjem.

    Zanesljiva tožilka je že naročila pri policiji zbiranje obvestil o tem, kje so bili Janša in njegova banda v času pobojev in o tem, ali je mogoče skleniti krog indicev za njihovo krivdo.

    Zanesljiva tožilka namreč logično sklepa, da je tisti, ki sprejme mastno podkupnino, zmožen storiti še kaj hujšeg, kar bo v konkretnem primeu odločilen indic.

    Posebno sumljiv je Janez Janša, ki je že bi zaprt, potem ko je pri njegovi aretaciji sodeloval tudi tožilkin mož.

    • sofi je rekel/-la:

      A vas desnjakarjev ni nič sram, da zlorabljate povojne poboje za strankarske interese?

    • jebiveter je rekel/-la:

      prosim, koga naj bo sram ????!!!!!!

    • sofi je rekel/-la:

      Vas.

    • jebiveter je rekel/-la:

      …..lahko mi rečeš ti……

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Prav imaš SOFI, lahko nas je sram, da smo imeli in da še imamo med seboj ljudi, ki so zagrešili toliko krvoločnih in gnusnih poboje ter nas osramotili pred vsem svetom.

    • sofi je rekel/-la:

      Točno. Kakšna mora biti mentaliteta človečka, ki skuša v okviru debate o koruptivnem dejanju kot »argument« uporabiti tragedijo, kot so povojni poboji? Da to kdo uporablja za dosego dnevnopolitičnih ciljev? To lahko lahko stori le slab človek, ničvrednež, podlež, absolutna nula, človek, ki je zmožen tudi sam ubijati na ukaz.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SOFI, tudi za povojne poboje, o katerih tako imenovana levica nerada govori, bo treba najti krivce, pa sem želel zanesljivi tožilki le nekoliko pomagati z logičnimi indici, ki jih bo že znala spraviti v sklenjen krog.

    • sofi je rekel/-la:

      Če je logični indic ta, da je tistih nekaj preživelih storilcev pobojev (če so bili takrat polnoletni, morajo biti danes že starejši od osemdeset) sčasoma spremenilo barve in so nekateri prešli tudi v SDS, katere struktura je še najboljši približek partije iz prejšnjega režima, potem bi rekel, da je možno tudi to.

    • lucko je rekel/-la:

      Tudi za medvojne? Nedavno so enega zupnika pomilostili zaradi procesnih napak? Aja o tem pa se ne govori… Pusti zgodovino in glej v prihodnost. Zgodovina je le da se iz nje ucis, ne pa da v njej zivis. Pac vojna je bila in v Sloveniji/Jugoslaviji je bilo cisto tako kot po vsej Evropi…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO, saj bi rad gledal v prihodnost, pa kaj, ko moramo v prihodnosti najti tudi krivce za Patrio in za povojne poboje.

    • jebiveter je rekel/-la:

      sofi….mimogrede : storilce pomora družine mojih starih staršev osebno poznam, eden storilcev je še vedno živ , danes prejema dodatek k penziji za dejanja, ki jih je storil po in med vojno, v kraju kamor se je izselil uživa velik ugled kot dolgoletni član KPYU. Revež bo šel na drugi svet s pokoro……

    • sofi je rekel/-la:

      Ne vem ali je to res, če pa je, mislim, ne vem, kakšen človek pa si? Če bi jaz poznal tistega in bi bil prepričan, da je pobil moje stare starše, bi storil vse, da za dejanje plača, to bi bil moja dolžnost, in življenski cilj, saj ne bi mogel živeti sam s sabo. Če ga poznaš toliko, da veš, da dobiva dodatek k penziji, v čem je problem? Mislim, tega jaz ne bi omenjal mimogrede na forumih, pošteno bi se lotil zadeve. In spet, ni mi znano, da bi slovenska desnica do sedaj kaj naredila za to, da koga postavi pred sodišče, ali pa bi vsaj racionalno pristopila k razkrivanju tistih dogodkov, ampak jih zgolj vsevprek izrablja za trenutne politične potrebe in si zbija kredibilnost s tem, da povojne poboje uporablja za diskreditacijo tistih, ki so se rodili že davno po storjenih zločinih.

    • jebiveter je rekel/-la:

      za gotovo je to res, ne boš verjel do njega ne gojim nikakršnega sovraštva, za mene je prijazen sosed, ki se ga spominjam iz otroštva, starih staršev pa nisem poznal, ker jih pač ni bilo, ne sovražim ljudi, ki jh je režim ustvaril v zločince; ko se ob raznih prilikah srečam s to osebo izmenjava par besed, kot da se ni nič “zgodilo”., obsojam pa režim, ki je odgovoren, za vso kalvarijo, katero je ustvaril temu narodu…….

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SOFI, ni kake posbne moralne razlike med tistimi, ki so zločine počenjali in me d tistimi, ki so se pozneje z njimi solidarizilarali.

    • sofi je rekel/-la:

      Te logike ne razumem. Zločinec je zločinec, kaj ma režim s tem? Komunizem in fašizem sta si skorajda popolnoma nasprotni ideologiji (na eni strani ideje enakosti, enakopravnost, solidarnost, na drugi stroga hierarhija, večvrednost nekaterih ras in nacij, obe pa kolektivizem in socialo) oba pa sta se realizirala v totalitarizmu, kjer so uspešni predvsem sociopati, zločinci in avtoritarneži. Četudi so se na procesih nacisti zagovarjali, da so le izpolnjevali ukaze in da je bil kriv režim, so tiste, ki so zagrešili zločine obsodili. Če je sosed zločinec, in, kot praviš, živi v okolju kjer je spoštovan bivši član KPYU, (me pa prav zanima katero je to okolje, ki spoštuje bivše člane KPYU) res ne razumem, kako to, da ne poskrbiš, da ga, kot zločinca, vsaj spoštovali ne bi; in da se javnost (ali vsaj strokovna javnost) seznani s tem, kar je storil.

    • jebiveter je rekel/-la:

      SOFI…to okolje kjer……..je Koper, lahko je tudi Izola, ali Piran, to je pribežališče kamor so se zatekli ” ljudje “, ki so imeli slabo vest, ker so počeli nekaj kar ” ni bilo lepo”, tam so zapolnili prazna stanovanja, italjanskih optantov ( ezulov po naše beguncev ) misleč, da s tem pobegnejo pred resničnostjo…..sofi marsičesa ne veš in tudi nočeš vedeti, kakor tudi večina naših državljanov, zato je ta nesrečni narod še danes razdvojen, in v stalnih delitvah na prave in neprave, vedi če imava različne politične poglede ni to razlog za sovraštvo med nama, najmanj pa zaradi preteklosti, ki je priznal ali pa ne ” nečedna “……
      kot bi rekla naša vremenarka…pa lep pozdrav….

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pri nas so pa ljudi najprej pobili, da so se lahko v izpraznjena stanovanja in vile vselili oznovci in partijski funkcionarji ter drugi zaslužni možje za zmago revolucije.

    • lucko je rekel/-la:

      MEFISTO, potem ne ves, kaj pomeni gledanje v prihodnost… Ampak saj bos dojel… Ali pa vedno zivel v mukah. Jaz sem nasim prednikom ze odpustil, morda bos kdaj tudi ti… Ker enkrat se to more prekiniti. Ker ce se ne prekine, potem bi bilo treba recimo RKC ukiniti ze samo zaradi inkvizicje, da o drugih zlocinih ne govorimo… Blizje dojemanju?

      jebiveter: Pohvalno… Morda ti dodam le to, da to ni ustvaril le rezim v Jugi ampak tudi v vsh drugih drzavah Evrope. In ce smo bolj natancni to sploh ni naredil rezim ampak vojna…. V razmislek, ce hoces sprejeti, ce ne pa ni treba…

    • konec je rekel/-la:

      sofi, ti si navadno GOVNO…..tako nestrpne osebe pa res nisem že videl v življenju, …

      rdeče svinje postajajo nervozne…..in se vedno bolj SVINJSKO obnašajo……

    • sofi je rekel/-la:

      Ja Konček, si pa res en hecko! A veš, skozi internet me pa res ne moreš videti, tista faca na zaslonu je tvoj odsev!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO, zdaj te bom pa res moral zatožiti DVORNEMUPISARJU Z LICENCO.

    • lucko je rekel/-la:

      A da mi popravo da? Ker se vsebine ne da? Bravo to ti je taktika…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO, naivni Lucko, o kaki vsebini govoriš.

      V tvojih komentarjih vendar ni nikakršne vsebine.

      Lahko si okoren pri izražanju, vendar bodi vsaj originalen.

      Ne zgleduj se po ANGIE in ne ponavljaj za njim njegivih neumnosti. Če boš tako nadaljeval, bodo še mislili, da si naš vrinjenec in da želimo preko tvojih komentarjev čimbolj od znotraj škodovati tako imenovani zmedeni levici, kot se je zgodilo tvojemu pravkar imenovanemu vzorniku.

    • jebiveter je rekel/-la:

      lucko, čeprav izražaš pohvalo, vsebine nisi razumel…..preberi še enkrat……mogoče bo šlo…….

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      “Njegive”? Kaj to pomeni?
      To besedo je napisal tepček,
      ki druge pravopisa bi učil,
      do sebe pa ubogi bebček,
      precej bolj je popustljiv.

    • pirančan je rekel/-la:

      Ja,katera generacija JJ?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Lahko se je tebi, PIRANČAN; preseravat po portalu, ker ti ne bo treba iti na tuje, če se boš želel namakati v hrvaškem morju.

      Po zaslugi Jadranke, ki je Boruta žejnega prepeljala čez Piranski zaliv, boš imel hrvaško morje kmalu pred dolgim nosom.

    • lucko je rekel/-la:

      @jebiveter:
      Pohvala je sla samo na to, da ti je prijazen sosed, ce pa si hotel povedati kaj drugega z raznimi drugimi ironijami pa je ta slaba izbira izraza razblinila ironije, ce si jih nameraval uporabljati…

      @MEFISTO:
      Je to visek tvojih zmogljivosti a si ze cez njih? Zakaj nisi raje rekel:”mamici te bom zatozil?”

    • lucko je rekel/-la:

      @jebiveter:
      Pa se nekaj ti dam v razmislek. Kaj so v Franciji naredili s komunisti? Kateri rezim je povzorcil to? Pa ne da kapitalizem? A je morda vojna? Je mozno, da je vojna to naredila se kje drugje…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO, mamin sinček, zakaj bi žalostil tvojo mamico.

      Je že brez tega preveč nesrečna zaradi tebe.

    • jebiveter je rekel/-la:

      LUCKO, glej raje risanke kot to točne fjorentinko, potem pa zobke umit pa priden spat, obljubim zjutraj se bom posvetil tudi tebi…….ninanana……

    • lucko je rekel/-la:

      U zdej sem ti pa unicil svet a… Ja dalec od tega, da si sel skozi ja… Sem se res zelo motil. To je bil le retoricni prijem s katerim se se skusal pokazati vecjega kot si. Ves potlaceno sovrastvo je se hujse… Nic cudnega, da smo tako razklani… Kaj bi sedaj poceli, ce bi bila kaksna dalsa vojna… Au, raje ne pomislim… Samo upam, da nimas otrok, ce pa jih imas pa upam, da jih tega ne ucis, ker bos okuzil novo generacijo s sovrastvom, in poglej kam je sovrastvo pripeljalo v BiH.

      Moji starsi tega mene ze niso naucili, kljub temu, da so sorodniku domobranci sicer “samo” pozgali hiso. Pa ne zato ker bi bili pri partizanih, ampak zaradi osebnih zamer. Tako da ne predstavljaj le ene kot zlocince, zlocinci so bili med obojimi. Eni bolj med vojno, ko so se pocutili mocne, drugi pa po vojni, ko so zmagali…

    • lucko je rekel/-la:

      @MEFISTO:
      Kako je ze tisti nasvet, ko te opozarjajo, da te nekdo potegne na njegovo raven in premaga zaradi izkusen? Se ga bom drzal in nehal, ker vrtcevskega kreganja ze dolgo ne prakticiram…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Koboš šel v šolo, se pa spet vidimo.

    • Forestina je rekel/-la:

      Mefisto spokaj se iz Afganistana pa ti bo lažje pri srcu :)

  • jebiveter je rekel/-la:

    …..zadnji stavek : Afganistan pa je vsak dan bližje in se nam bo še naprej približeval…! je pa zadel , na žalost, v nulo…..

  • dado je rekel/-la:

    Ne samo medel tekst, ki jasno cilja v Patrije laži,
    severju zmanjkuje moči, piše za Vest a brez vesti,
    mu lažnih argumentov sluz iz dlani vsak dan bolj polzi,
    kot vsem avtorjem afere, ki se dneva sodbe strašno boje!

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Madona, kakšna narodnobuditeljska lirika. Take je stresal v svojih knjigah sam Največji Sin Naše Domovine.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      »Sad se narod na veliko pita,
      Ko če nama, da zameni Tita.«
      Tako v prejšnjem so stoletju,
      nesrečni Srbi modrovali.

      Slobodana so volili
      in po pički jih dobili.
      Slovenceljni pa iz tega,
      prav nič se niso naučili!

      Po trdi roki hrepenijo,
      Janše na oblasti, tega si želijo.
      Da krivci bodo dobro znani,
      komunisti, pedri in Cigani!

      En je narod, ena stranka,
      in le vodja en veliki!
      Pa bo spet vse lepo,
      kot je enkrat že bilo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Dober je DADO.

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      Dado je car. Koseski mu ne seže do kolen.

    • angie je rekel/-la:

      Vanti, hja Koseski, če ga Mefist kuje v zvezde, potem bo pa že dober pomladek, mar ne?

      Sicer pa je temu hudobnežu M. SOFi povedal, kar mu gre.

  • Forestina je rekel/-la:

    Naše sodelovanje v vojni v Afganistanu je delovanje proti državi RS.

    Zato jih bom tožil.

    Rožman je bil proti njim angel.

  • Forestina je rekel/-la:

    V bistvu pa vsi sindakati skupaj lahko ustavijo državo dokler se ne spoka iz Afganistana :)

    A mislite , da se ne da :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Ljubica in Barbika dve največje rdeče lajdre.

    • Forestina je rekel/-la:

      Mene zanima če bo ta Ljubica Jelušič še legitimna profesorica po vojni, ki zanjo ni vojna.

      Mogoče ji bo Clayton ponudil službo, bo lahko pokrivala napade na Balkan. Kwa veš, taka nora baba naredi vse za kariero in Tistega. Tak luda ko krvava Riževka Condoleza, ki je pljuvala strup v Drnovška.
      To niso babe, to so stroji. B mašine.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MIMI, ki skrbi za spodobnost in higijeno javne besede, pa nič.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Kdor ne zna črkovati HIGIENA,
      smrdeti mora kot hijena.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Vsak rimač me že ne bo učil slovnice in pravopisa.

      Če še ne veš, ti bom pa povedal.

      Beseda higiena spada med tiste besede, ki so v našem jeziku udomačile, zaradi česar je dovoljena raba njene slovenske oblike higijena.

      Najbrž si že slišal za godbo o “sprayu” in “spreju”.

      Sicer pa, kako naj polemiziram s človekom, ki ne loči tipkarsih napak od slovničnih ali pravopisnih.

      Ni veliko vredna, pa še to pamet, ki jo imaš, poceni prodajaš.

    • jebiveter je rekel/-la:

      …..valda…kobajagy……

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Besede »higijena«
      v slovarju ni.
      A to zares pomebno,
      sploh se mi ne zdi.

      Ubogi mali Kalimero,
      si res patetičen.
      Ko drugi se zatipka,
      naserješ polno stran!

      Napihuješ se kot žaba,
      v sladostrastju se cediš,
      pa stokaš kakor stara baba,
      ko jih sam dobiš.

  • Forestina je rekel/-la:

    Vojni zločini in zločini proti človeštvu, pa ne samo človeštvu, zločini proti materi Zemlji.

    Ljubica Jelušič in vlada hodijo po partizanskih proslavah, a ta rdeča vlada je lahko le rdeča od sramu.

    Nato je oborožena sila kapitala. Dokaz za to je neupoštevanje volje ljudstva.

    Kršenje ustave republike Slovenije :) Ker Ljubica moja ti pač nisi na mirovni misiji, ki osvobaja afganistanke.

  • obama je rekel/-la:

    resničkoti patrioti,je tole res?

    Kaloh je med drugim opisal nek zanimiv detajl, povezan z novinarjem Blažem Zgago, še enim velikim akterjem afere Patria. Zgaga se je letos aprila udeležil mednarodne konference preiskovalnega novinarstva (GIJC 2010) v Ženevi. Tretji, zadnji dan konference, ob pol dveh popoldne (praktično v času kosila), je bilo najavljeno predavanje Zgage in finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja razvpitega dokumentarca Resnica o Patrii (predvajanega na finski televizije YLE tri tedne pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami leta 2008), na temo Preiskovanje trgovcev z orožjem – Primer Patria. Magnus Berglund na konferenco in svoje predavanje sploh ni prišel, Blaža Zgago pa je od 500 prisotnih udeležencev konference poslušalo samo 10 ljudi

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pa še to je najbrž bilo pomožno osebje organizatorja, ki je skrbelo za prezračenje po nastopu raziskovalca Zgage.

    • sofi je rekel/-la:

      To kar si zdaj “prvič” prebral v knjigi, je Zgaga že aprila sam povedal za Vest:
      http://www.vest.si/2010/04/29/zgaga-je-na-svetovni-konferenci-preiskovalnih-novinarjev-v-zenevi/

      Spodaj so celo tvoji komentarji.

      Strašen raziskovalni novinar tale Kaloh.

    • konec je rekel/-la:

      sofi, govno od govna, na tisti konferenci v Švici so se našega BLAZNEŽA vsi izmikali…..kot , da bi imel steklino ali kaj podobnega….nikogar ni bilo, niti berglunda, NIKOGAR…ker na severu in zahodu NIMAJO takega GOVNA v novinarstvu……

    • sofi je rekel/-la:

      A, torej si bil tam? Nisem vedel, da si raziskovalni novinar. Ja, moram priznati, da imaš kar zanimiv slog, tak, akademski. Meni sicer ni tako blizu, zagotovo pa imaš bralce, so te Mefisto in še nekateri že večkrat pohvalili.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ja, SOFI, dobro je pvedal KONEC.

    • sofi je rekel/-la:

      Ja, verjamem, da ti je všeč, kar je “pvedal”. Ni čudno, saj sta si mentalno precej blizu. No, mogoče je on malce pametnejši kot ti.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SOFI, dokler stopnjuješ pridevnik “pameten” je vse v redu.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Stopnje (svobodno improvizirana)

      Najpametnejši.
      pametnejši,
      pameten,
      manj pameten,
      neumen,
      neumnejši,
      najneumnejši,
      neškodljiv tepček,
      totalni tepček,
      Konec,
      Mefisto.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      RDEČA ZOFA, tudi tebe imam rad, ker delaš za nas.

      V nekaj vrsticah narediš od znotraj več škode zmedeni levici, kot bi je naredil jaz, četudi bi popisal celo stran.

    • jebiveter je rekel/-la:

      levakarji so pa res v krizi, sedaj najemajo že zapite gostiniške “pesnike “

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spoštovani JEBIVETER, kaj misliš, je tale zofa rdeča, ker se po njej valjajo rdečkarji, je zardela od sramu ali pa je rdečica le posledica prekomerne ljubezni do alkohola?

    • jebiveter je rekel/-la:

      @ Mefisto……glede na zofkino stanje, katero se iz posta v post poslabšuje bo zofa kmalu posrana…..

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=GcIVNzcMucU

    Noam Chomsky’s recorded address to the United National Peace Conference, 7/24/2010

  • konec je rekel/-la:

    zaresov lizoritnik se je ponovno oglasil, rdeča podgana iz ministrstva je poslala denar…….

  • APM je rekel/-la:

    Zahteva poslanke bi se hitro utišala, v kolikor bi morala poslanka podpisati izjavo, s katero bi ona in njena stranka prevzela odgovornost za posledice, ki bi nastale v primeru prekinitve pogodbe s Patrijo in z umikom vojakov iz Avganistana.

  • Ivan Z je rekel/-la:

    Oddaljili ste se od domnevnega namena pisca. Zdi se mi, da je hotel izpostaviti sledeče:
    -Pogodbe, če niso strokovno napisane je težko odpovedati brez posledic.
    -Odpovedati .obljube NATU, ki so jih dali diplomanti FDV ne bo brez političnih posledic.
    -Oboje je težko pričakovati od ministrice, ki je preden je to postala, bila in je še vedno
    navdušeno prepričana v zveličanje po NATU.

    O tem bi bilo morda koristno kaj reči. Ali pa tudi ne! Psi so že hripavi, politika(anti) pa gre naprej,

  • plankton je rekel/-la:

    Rdeča pisunska zalega,krakajte in tulite as ,odmerjen za vašo stalinistično-murgeljsko zalego se neizptrosno izteka,To je spoznal tudi vaš nebogljeni inpovampirjen ćelovodja.

  • dudek je rekel/-la:

    Ojdite vsi skupaj še enkrat v vrtec, zgleda, da ste ga prešprical…

  • Aljo je rekel/-la:

    Ljubljančani

    Ljubljančani so svine
    prisesane na državno vime
    Slovenija pa trpi
    rdečo mafijo redi
    Zoki se smeje
    ljudje pa jedo zele
    arogantni močvirniški pajdaši
    se pasejo po zemlji naši
    BMW ji rohnijo
    raja pa na delo
    jebite se vsi
    koliko vas v LJ živi…