21. september, 2010 | Jan Šiško

Kmalu: slovenski superračunalnik med 500 najhitrejšimi

Družba Arctur d.o.o. je te dni uspešno opravila poskusni zagon superračunalnika, ki sodi med najhitrejše sisteme v regiji.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Predstavitev projekta:

Vprašanja novinarjev:

Sporočilo za javnost

Družba Arctur d.o.o. je te dni uspešno opravila poskusni zagon superračunalnika, ki sodi med najhitrejše sisteme v regiji in bo v naslednjih tednih uvrščen na lestvico 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu. Približno dva milijona evrov vreden razvojno investicijski projekt (delno sofinanciran s strani Javne agencije za tehnološki razvoj RS) bo igral pomembno vlogo v gospodarskih panogah, kjer superračunalnik bistveno poceni stroške razvoja visokotehnoloških izdelkov in na znanstvenih področjih, kjer se brez tako zmogljivih sistemov ne da opravljati raziskovalnega dela. Pomembno prednost nove paradigme, ki jo podjetje Arctur prinaša v Slovenijo je t.i. superračunalništvo v oblaku (ang.: High Performance Cloud Computing). Do sedaj so bile zahtevne numerične simulacije dostopne le največjim podjetjem, s pomočjo nove storitve (superračunalništva v oblaku) pa bodo prek spleta dostopne tudi manjšim razvojno naravnanim podjetjem (npr. za izdelavo prototipov izdelkov, za simuliranje naravnih pojavov…). Obdelava podatkov za naročnike bo s pomočjo novega superračunalnika bistveno hitrejša kot do sedaj (npr. namesto v enem letu na osebnem računalniku bo obdelava podatkov na superračunalniku končana v 1 uri).

Omenjeni projekt z naslovom »Razvoj inovativnega numeričnega simulacijskega okolja z vključevanjem hibridne paralelizacije procesov na osnovi nezvezne Galerkinove metode« je delno sofinanciran s strani Javne agencije za tehnološki razvoj RS v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo in sicer v okviru javnega razpisa RIP 09. Javni razpis za izbor operacij RIP 09 se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007 – 2013, 1. razvojne prioritete: Konkurenčnost podjetij in raziskovalna odličnost; prednostne usmeritve 1.1: Izboljšanje konkurenčnih sposobnosti podjetij in raziskovalna odličnost.

O podjetju Arctur:
Podjetje Arctur je eden vodilnih razvijalcev programske opreme v Sloveniji Z razvojem programske opreme za numerične simulacije kompozitnih materialov in nakupom superračunalnika je podjetje vstopilo v svoj četrti razvojni ciklus. Od prvega internetnega ponudnika na Primorskem sredi devetdesetih let do prvih velikih državnih portalov na prelomu tisočletja in razvoja prvih spletnih aplikacij v letu 2005 si ti cikli sledijo v skoraj pravilnem zaporedju 5 let.

Superračunalništvo v oblaku:
Doslej so bile zahtevne numerične simulacije dostopne samo organizacijam, ki so si lahko privoščile izredno drago računalniško strojno in programsko opremo (nekaj MIO€) ter so razpolagale z visoko izobraženimi kadri, ki so lahko s tako opremo tudi upravljali. Rešitev podjetja Arctur je zasnovana kot storitev v oblaku (angl. Cloud computing) in bo na ta način dostopna tudi malim in srednjim podjetjem.

Prihodki iz naslova tega projekta se bodo podjetju Arctur povečevali na dva načina: bodisi kot najem zmogljivosti superračunalnika bodisi kot najem strojne ali specializirane programske opreme. Do konca leta 2011 načrtuje Arctur povečanje mesečnih prihodkov za približno 50.000€, v letu 2013 pa bi morali preseči skupno 1MIO€ prihodkov iz tega naslova.

Ker bo njihova programska oprema pokrivala samo del problemov, ki se jih rešuje s pomočjo numeričnih simulacij, bodo uporabnikom ponudili tudi konkurenčne rešitve svetovno znanih proizvajalcev, s katerimi že sklepajo posebne pogodbe o licenciranju programske opreme.

Trendi v svetu:

Na trgu je povpraševanje za tovrstne storitve vsak dan večje, še posebej v ZDA, Nemčiji, Angliji in skandinavskih deželah zadeva dosega neslutene širine. Samo za razvoj novih vetrnih elektrarn bo npr. v letu 2010 vloženih več kot 200 MIO€, od tega približno 30% za numerične simulacije, s katerimi določajo optimalno obliko in zgradbo vetrnic.

V Sloveniji je povpraševanje trenutno še relativno nizko, saj je tudi znanja s tega področja zelo malo. Medtem ko tuje korporacije vlagajo velikanska sredstva v razvoj matematično fizikalnih modelov s področja zavarovalništva, bančništva, farmacije, energetike ipd., se pri nas s tem resno ukvarja samo nekaj raziskovalnih skupin, pa še te so večinoma v javnih raziskovalnih inštitucijah.

Načrti za prihodnost:

Načrti podjetja Arctur bistveno presegajo obstoječ obseg: v naslednjih letih namerava družba Arctur d.o.o. skupaj s partnerji zgraditi sodoben razvojni center, ki bo prestavljal mejnike s področja superračunalništva v naši regiji. Na meji z Italijo bodo zgradili namenski strežniški center z nekajkrat večjimi kapacitetami in bistveno boljšo energetsko učinkovitostjo, kot jo imajo danes; z ustreznimi rešitvami na področju hlajenja lahko dosežejo bistvene prihranke pri porabi električne energije. Na računalniški podstati, ki bo poleg strojne opreme obsegala tudi razvoj specializirane programske opreme za superračunalnike (t.i. middleware), bodo zrasli razvojni projekti numeričnih simulacij iz najbolj perspektivnih vertikalnih področij: farmacija, biotehnologija, energetika, astrofizika in multimediji. Ravno področje multimedijev je zelo zanimivo, saj je industrija računalniških iger, 3D animacij in risanih filmov v velikem vzponu in kar kliče po razvoju specializiranih orodij. V novembru bo podjetje Arctur svoj projekt prijavilo na razpis Ministrstva za gospodarstvo za razvojne centre in želijo si, da bi s pomočjo države bistveno hitreje prišli do uresničitve tega ambicioznega načrta.

Sodelovanje s podjetjem IBM:
Podjetji IBM in Arctur sta razglasili svoj dogovor, da zgradita enega najzmogljivejših superračunalnikov v regiji. Arctur bo srednje velikim podjetjem omogočil zakup časa v najnovejšem IBM-ovem sistemu iDataPlex in jim pomagal pri skrajšanju časa za razvoj izdelkov do 75 odstotkov.

»Dogovor, ki smo ga sklenili na začetku tega meseca, nam omogoča, da strankam stroškovno učinkovito zagotavljamo superračunalniška sredstva prek okolja z računalništvom v oblaku,« je dejal Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur. IBM-ov sistem podjetju Arctur omogoča povečanje delovnih obremenitev, ne da bi se pri tem drastično povečale zahteve po energiji in hlajenju. iDataPlex torej kar najbolj povečuje učinkovitost porabe energije, in sicer z inovativnimi tehnikami hlajenja.
Ta učinkovitost bo postala še pomembnejša, ko bo Arctur nadaljeval z delom na ključnih projektih, s katerimi bo majhnim in srednje velikim podjetjem omogočil računalniško podprte storitve modeliranja s pomočjo visokozmogljivega računalništva v oblaku. Leta 2011, ko bo platforma programske opreme za IBM iDataPlex v celoti razvita in vpeljana, bodo imela srednje velika podjetja možnost zakupiti računalniški čas in vrhunske zmogljivosti, s tem pa bodo lahko skrajšala razvojni ciklus izdelkov v gospodarsko ugodnih pogojih.«

Podjetje Arctur pričakuje, da bodo njegove stranke uporabljale sistem IBM iDataPlex na področjih, kakršno je razvoj in testiranje novih kompozitnih materialov, ki so narejeni s kombiniranjem dveh ali več materialov z zelo različnimi lastnostmi. Ti materiali, ki so bodisi umetnega bodisi naravnega izvora, se uporabljajo v različnih panogah, na primer v letalski in vesoljski industriji, avtomobilski industriji, industriji gradnje mostov in gradbeni industriji, pomorski industriji, industriji športnega blaga in tekstilnih delov ter montažni industriji. Razvoj, testiranje in vpeljava novega izdelka iz kompozitnih materialov lahko trajajo tudi do 12 mesecev. Možnost izvajanja obsežnih simulacij na superračunalniku, posebno v mikro oziroma nano obsegu, lahko strankam prihrani celo do 75 % časa, potrebnega za razvoj.

Roman Koritnik, generalni direktor IBM Slovenija: »Zahteve po zmogljivosti, kakršno lahko zagotovijo superračunalniki, naraščajo. IBM ponuja tehnologijo na nove načine uporabnikom, ki morda nimajo prostora, zmogljivosti ali sredstev, ki so potrebni za izgradnjo klasičnih računalniških gruč. Sistem iDataPlex zagotavlja pravo zmes tehnoloških inovacij in računalniške zmogljivosti, ki bo podjetju Arctur in njegovim strankam pomagala doseči njihove širokopotezno zastavljene cilje.«

TIA

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
6 x komentirano
  • Von Flick je rekel/-la:

    državni birokrati bodo sedaj lahko uspešno igrali tetris na njega

  • lublancan je rekel/-la:

    več takih.

  • BRITEV je rekel/-la:

    Kot smo o tej računalniški čudesi lahko slišali, na “RTV”-eju, da je najhitrejši ! TOREJ je bila tista lansirana informacija laž ! Univerza v LJubljani tudi sodi nekako , blizu med petstotimi na svetu, pa iz nje oddidejo povečini šolani bebci , posebno iz FDV-eja !
    ALI NISO ONI, KI PROIZVAJAJO KOMPONENTE, DELE ZA TE RAČUNALNIKE, BOLJ ZASLUŽNI ? TO ME SPOMINJA NA NEKDANJO JUGO ! V RADEČAH SE PROIZVAJA NAJBOLJŠI PAPIR NA SVETU, KAJ SO ONI FINCI, NEMCI, BEBCI, KI SO JIM PRODALI PROIZVODNJE STROJE ? UBOŽCI , SIROTE !

  • native european je rekel/-la:

    http://www.villagevoice.com/2002-10-08/news/the-ibm-link-to-auschwitz/

    The IBM Link to Auschwitz
    Researchers Uncover Records of the Company’s Work at Death-Camp Complex
    By Edwin Black Wednesday, Dec 31 1969

    The infamous Auschwitz tattoo began as an IBM number. And now it’s been revealed that IBM machines were actually based at the infamous concentration-camp complex.
    You could look it up: This page from the wartime Auschwitz phone book lists the Hollerith Bureau, which used IBM technology.

    IBM’s extensive technological support for Hitler’s conquest of Europe and genocide against the Jews was extensively documented in my book IBM and the Holocaust, published in February 2001. Last March, the Voice broke exclusive new details of a special wartime subsidiary set up in Poland by IBM’s New York headquarters, shortly after Hitler’s 1939 invasion, to help Germany automate the rape of Poland.

  • Forestina je rekel/-la:

    Sovi jih dajte 19. Da se bo lahko borila s Kseno :)

    Pa take zakone za dečke spiščalko kot jih imajo v deželi palčkov :)