24. september, 2010 | Jani Sever

Stavka, ki je ne bomo opazili?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Za ponedeljek je napovedana največja stavka javnih uslužbencev v Sloveniji doslej. A kljub temu se zdi, da česa prav dramatičnega ne gre pričakovati. Ob vseh zadregah javnega sektorja s svojim privilegiranim družbenim statusom v času krize, to niti ni presenetljivo. Ob poplavah, ki še niso dobro minile, še manj. Ampak del sindikatov se kljub temu ne da.

Kdo vse bo stavkal in kako, sicer še ni povsem jasno. Znano pa je, da bodo  vsi zagotavljali nujne storitve. Tudi zdravstvo bo seveda, po zadnjem dogovoru z vlado, delovalo normalno, prav tako naj bi delovale občinske uprave, tudi gasilci bodo, po še enem deževnem vikendu, v pripravljenosti, da pomagajo tistim, ki bi jih lahko potrebovali. Učitelji pa tako ali tako sploh ne bodo stavkali. Še najbolj zoprne so grožnje s tem, da bo del prebivalstva postal talec četice veterinarjev v službi pretirano samovšečnega vodje nekega sindikata. Kljub temu, da bo stavkalo nekaj več kot pol od več kot 150.000 javnih uslužbencev, se torej zdi, da je mogoče stavko že vnaprej označiti za zgrešeno.

Ne le zato, ker javni sektor ni enoten, to konec koncev nikoli ni bil. Niti ne zato, ker kakšnih neprijetnih posledic za vsakdanje življenje stavka ne bo povzročila. Precej bolj zoprno je za stavkajoče to, da jih družba ne razume. Da v trenutku, ko se slovenska družba niti približno še ni izkopala iz hude gospodarske krize, oni ne razumejo, kje živijo in s kakšnimi težavami se spopadajo njihovi sosedi, ki služijo denar v realnem sektorju in hkrati zagotavljajo denar za njihove plače. Simbol tega nenavadnega stanja duha so veterinarji, ki jih zadnje tedne najglasnejši sindikalist uporablja kot nekakšno biološko orožje, s katerim naj bi zmehčal javnost in posledično vlado ter si zagotovil veliko zmago.

Izsiljevanje veterinarjev lahko menda ustavi velik del slovenske mesne in mlečne proizvodnje z večjim zakolom nekaj dni pred stavko. Tudi to pa ne bi smelo imeti hujših posledic. Nekaj težav kljub temu gotovo bo in tudi nekaj izgube. A če se stavka ne bo ponavljala ali celo zavlekla, veterinarji najbrž ne bodo postali najbolj osovražen ceh v državi. In vendar se tudi to lahko zgodi. Zdravniki so že pokazali, kako je mogoče ljudem pokazati kako nujno potrebni so in z neetičnim ravnanjem izsiliti boljše izhodišče. Če lahko zdravniki, zakaj ne bi veterinarji. Oziroma vsi tisti, ki imajo to moč zaradi specifičnosti njihovih poklicev. Nekatere ljudje pač lažje pogrešajo od drugih.

Glavni pogajalec dela sindikatov javnega sektorja Dušan Miščević pravi: »Mi smo pripravljeni voditi stavko v nedogled.« Ta nedogled niti ni tako zelo oddaljen. Če dogovora ne bo, mora vlada 1. oktobra javnim uslužbencem izplačati 100 milijonov evrov. Po Virantovi reformi. No, vlada ima seveda pripravljen rezervni scenarij, ki pa bi najverjetnje privedel še do večjega zaostrovanja, nadaljevanja stavk in referenduma. Že sedaj je zato mogoče napovedati prihodnja popuščanja sindikatom. Kar je pravzaprav najbolj neprijetna posledica plačne reforme, krize, neučinkovitosti vladnih strategij in neživljenskosti zahtev sindikatov javnega sektorja. Družbeni konflikt se bo tako neizogibno samo še zaostril.

Stavka, ki je morda sprva niti ne bomo opazili, je zato precej bolj pomembna kot se zdi na prvi pogled in samo upamo lahko, da si je ne bomo zapomnili za mnogo let.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
97 x komentirano
  • Rogerg je rekel/-la:

    Ja , javni delavci so v tem trenutku najbolj upravičeni do stavke. Z zagotovljenim, plačanim, več ali manj “easy” delom. Posebej veterinarji. Ti, ki so bili ob statistikah v lanskem letu uvrščeni v sam vrh po dohodkih. Seveda so določenim bonitetam, ki so jih sindikalisti dosegli, botrovale tudi “žlahtne” povezave (šolniki) .
    Tu je dokaz , da se človek mora izobraževati, da bi bil v stanju izboriti za sebe “življenske” pogoje. Medtem, ko realni sektor umira na obroke, bo javna uprava, tako ali drugače , za sebe še enkrat izsilila nekaj bonitet.
    Doklej še???

    • KAKTUS je rekel/-la:

      STAVKA PREBLIŽNO POLOVICA JAVNIH USLUŽBENCEV, RAVNO TOLIKO, KOT JIH JE NAVEDEL PAHOR, DA JIH JE PREVEČ ! TOREJ, NIHČE OD DRŽAVLJANOV NE BO NIČESAR OBČUTIL !
      LUCKO, VON FLICK, ANGIE, DDDD, NOGAVIČKA, PIRANČAN, VATI VANTI, RDEČA ZOFA , NA TEM SPLETU USTVARJATE NEMOGOČO MICRO -KLIMO, MAR ŽRETE SAMO SRBSKI PASULJ ??!!

  • dado je rekel/-la:

    Stavko naj birokrati vodijo v nedogled,
    vlada pa naj jim da delovne knjižice na trajni vpogled!

  • Srečko je rekel/-la:

    Zaposleni v javni upravi so prepričani, da živijo na srečnem otoku. Krize ne vidijo, je ni. Če se sistem potopi, briga njih. Vednobodo kje kaj izsililizase…

  • obama je rekel/-la:

    Če bi bila stavka v času Janševe vlade,bi jo tovariš Sever in ostalih 571 zatirancev ne samo opazili,ampak tudi reklamirali -doma,a bogami i šire…

  • Samo je rekel/-la:

    Javni sektor je loh srečen, da majo redne plače! Gospodarstvo propada, oni bi pa višje plače! Egoti!

  • BRITEV je rekel/-la:

    Tako ,da vam bo jasno, kakšen “socialni dialog ” vodi KREBSOVA, ZALAR IN celotna vladajoča klika ! NA SODIŠČIH ŽE DOBIVAJO ODLOČBE O 12 % ZNIŽANJU OS. DOHODKOV ! ZDRAVNIKOM, SO LE TE POVIŠALI ALI OSTAJAJO NEOKRNJENE, SODNIKOM PA… SE SPOMINJATE DR. ŠTURMA , VIRANTA IN PROPAGANDO, ŠČUVANJE ZALARJA SODNIKOV, s poznanim pismom , PROTI JANŠEVI VLADI !

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Britev, Sodnikom, če že ne bi vzel v celoti plačila, bi jim ga zmanjšal na minimalno plačo. Seveda ne velja to za čisto vse , za večino pa.

    • BRITEV je rekel/-la:

      Zgoraj sem po pomoti napisal, da na sodiščih dobivajo iz ministrstva odločbe ! pravilno. : “Sodišča so obvestili, da SE OBETA ZNIŽANJE PLAČ ZA KAR 12 %, čeprav bi ostali javni sektor naj imel le 6 % ! vse bo urejeno z navim zakonom , šele potem bodo šli v popravek del. pogodb ! GOSPOD ŠTURM, KJE STE ?
      ZALAR IN ROBLEK-ova, STA UMOLKNILA !!

  • Forestina je rekel/-la:

    Hkrati s stavko bi morali opozoriti tudi na neustavnost vojskovanja v Afganistanu.

    Ker vojna naredi narod reven. Obama sicer lahko fura ta piramidni sistem za nekaj 10 % elite, Slovenija ga pač ne more, ker smo pri dnu te parazitske arhitekture.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Forestina, po tvojem nenehnem ponavljanju iste teze, ti svetujem, da greš za nekaj časa še ti v Afganistan. Kot turist , da ne bo pomote.

    • Forestina je rekel/-la:

      Ja, resnica je še vedno taka, da ni lepa. Kriv, če vam jo mečem v ksiht pa vam ne diši.

      Vojni zločin so največje zlo, ki ga lahko naložiš nekemu narodu. Zlo, ki najbolj “šolsko” uničuje planet.

      Lahko pa domača tema samo za te :) Tipična scena. Predstavljaj si Koper, par rejenih prascev in floridskega lišpuna sparjenega z grosupeljskim patriotom.

      http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042390518

      Tožba Luke Koper visoka 32,6 milijona evrov

    • Forestina je rekel/-la:

      Ista scena kot v Afganistanu. Tam Karzai, tukaj JJ.

      Barbika pa itak avt of spejs :)

    • Forestina je rekel/-la:

      Ob tem , da je že PWC sumljiv, tako kot tipični sistemaši, in da ga sedla soimenjak divjega brežiškega merjasca :)

    • pirančan je rekel/-la:

      Forestina odlično napisano!
      Podpišem.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Pirančan, s teboj časa ne bi zapravljal.
      @Forestina, Se bom omejil le na tvoj drugi pasus:
      Ista scena kot v Afganistanu. Tam Karzai, tukaj JJ.
      Barbika pa itak avt of spejs :)
      Nisem tako obremenjen z Barbiko kot si ti z JJ, vendar tako smo se ljudje odločili, da nam nekdo mora vladati, že tisočletja nazaj. Po tej logiki, mora vladati nekdo tudi pri nas. In če ugotoviš, da neka opcija dela sama sranja, izbereš drugo. In če opaziš, da tudi druga ni boljša, spet zammenjaš.Tako dobita obe opciji občutek, da sta zamenljivi in trohico strahu.
      Ker, kajti, naj bo to slišati v današnjem času še tako groteskno in ne na liniji, samo strah in prisila drži ljudi v kolikortoliko normalnem odnosu.Pri živalih je to permanentni naravni izbor.
      Ostalo na to temo si odgovori sam.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PIRANČAN, zate je vendar splošno znano, da se podpisuješ le pod največje neumnosti.

    • angie je rekel/-la:

      Mefisto, sofi ti je poslala avtoportet!
      http://www.youtube.com/watch?v=gJB2Q9gh2uE&feature=related

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, koliko življenj pa imaš?

  • Maja je rekel/-la:

    Naj bojo vesel, da majo službo z redno plačo!

  • Forestina je rekel/-la:

    Kaj pravi Janša :)

    http://24ur.com/novice/slovenija/luka-koper-tozi-nekdanjo-upravo.html

    Zoper bivšo upravo so tako vložili odškodninske tožbe v zvezi s posli s podjetjem Grafist, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru, nakupom nepremičnine z objektom Luna v Sežani, stroškovno upravičenostjo vodenja investicije podaljšanja pomola I ter s posli podjetji Adriasole d.o.o. in Ecoporto d.o.o. V zvezi z nakupom poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest pa so vložili tožbo tudi zoper nadzorni svet.

    • nemesis je rekel/-la:

      To bi lahko naredili za vse direktorje in uprave vseh firm do zdaj.Menda ne mislite,da se to ne dogaja ves čas?Tudi neodvisna revizija v Merkatorju za časa Jankoviča je kazala veliko oškodovanje,samo tam se je zadeva pač založila.

    • Forestina je rekel/-la:

      Grem stavit , da fantje vejo kje počitnikuje Zavašnik :)

  • Von Flick je rekel/-la:

    uporaba interneta se bo v času stavke s strani stavkajočih potrojila

  • chinggis je rekel/-la:

    @Von Flick hehe to je pa fizično nemogoče

  • Matilda je rekel/-la:

    Če se že govori o referendumu, a ne bi bilo bolje, če bi bil referendum proti TEŠ-6 in tajkunom, ki so si v miljardnih zneskih nakradli premoženje in ga jim po hitrem postopku odvzeti in jih postaviti na stanje pred osamosvojitvijo, s tem, da bi jim za ta vmesni čas priznali eno simbolično vsoto, ki bi jo jim pustili na računih.
    Kar pa zadeva stavke javnega sektorja si pa mislim, da je zelo žalostno, da se niso sposobni ozreti okrog sebe in videti bedo ljudi, sploh pa, da se ne zavedajo, da se njihov denar nabira prevsem od proizvodnje, delavcev, ki plačujejo mastno vso to birokracijo. Sploh pa, a je sploh še smiselno pisariti, ker prav nikogar ne briga za ljudstvo, če bi pa ukradel štruco kruha bi se pa takoj usula ploha in zgražanje, epilog bi bil pa tudi zaporniško podkrepljen.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Matilda, kar tja proti sodniški srenji pihni svoj dah. Pa vladam. Za realizacijo tvojega predloga je potrebna politična volja. In kolikor se spominjam tvojih kometarjev doslej , niso bili v svrho ureditve stvari.Si bolj zagovarjala ustvarjanje megle, kot pa njeno razpihavanje.

  • BOTA je rekel/-la:

    Problem je zelo enostavno rešljiv. Če država nima denarja, naj skrajša delovnik javnim uslužbencem in premosorazmerno zniža plačo. Kdor hoče pa lahko razliko v plači sam zasluži.

    Zakaj tega vlada ne bo storila?????? :)

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Bota, A ti bi rad, da tako kot to delajo zdravniki - te pošljejo z napotnico iz javne bolnice v svojo privatno ordinacijo, to delajo tudi policaji. Te štrafajo na cesti, potem ti pa povedo svoj privatni račun za nakazilo kazni.

    • BOTA je rekel/-la:

      @ Rogerg

      Primer, ii si ga navedel ni najboljši oziroma je nesmiselen.

      Sicer smo pa v liberalnem kapitalizmu, kjer velja zakon ponudbe in povpraševanja. Tako jaz kot ti lahko privatno ponujava sovoje usluge. Zakaj bi bilo v tem primeru drugače???

    • Forestina je rekel/-la:

      Ljubica doma vojake uporablja samo v časih napovedi štrajka, drugače pa je šparovna, škrta.

      Popolnoma druga pesem je v Nato tlaki, tam evri kar frčijo po luftu.

  • MR. JOZO je rekel/-la:

    Stvar je popolnoma preprosta. Javni sektor naj se pač sam reorganizira in si z isto maso denarja razdeli usklajene plače. Po vsej verjetnosti pa bi to pomenilo odpuščanje in ukinjanje voluharjenja v javnih službah.
    Kaj se pa grejo riti razvajene, nej stopjo v eno fabirko al pa na gradbišče, pa bodo vidl kako garajo tisti, ki ustvarjajo, pa za precej manjše plače.

  • konec je rekel/-la:

    se še spomnite kako je št 118 od 571 (totalitarni novinar in stražar komunjzerjev na oblasti) tulil naj vsi stavkajo ko niso bili NJEGOVI na oblasti?

  • nemesis je rekel/-la:

    Ignoranca te vlada se je pokazala pri zdravnikih,ki so po njihovo zaslužkarji in ni problema,če ni nadur,pa se je sistem sesul.Za najem dragega NPU-ja je denar,za kraje v obliki javnih naročil tudi,za delavce ne.Edina rešitev je tehnična vlada in zaposliti bi morali vsaj deset tujih kriminalistov,tožilcev in sodnikov,da bi po hitrem postopku obdelali vsa lastninjenja od osamosvojitve naprej,plačali davčnim oazam,da nam pošljejo seznam naših državljanov,ki imajo tam naložen denar,kot je to naredila Nemčija,mi nismo Grki,ki so v taki situaciji,ker so živeli kot Bogovi,mi smo bili dobesedno okradeni,to so delale vse vlade s sedanjo vred.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Nemesis, imaš prav, ja. Ampak sanja svinja o koruzi

    • Forestina je rekel/-la:

      Naš denar ne gre Grkom, ampak nemškim in francoskim bankam in za švabske podmornice ….

      Niso Grki krivi, nemška banka sodeluje z ovaduhi iz Blackwaterja.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Forestina,očitno dlje časa nisi bil v Grčiji. Tudi kar trdiš,je res, vendar gre denar potom grških bank nemškim in francoskim.
      Grčija je v zadnjih par letih svojo državo tako opedenala, da se lahko čudiš. Avtoceste, ceste povsod, oljčni nasadi, namakalni sistemi, hotelski kompleksi, preveč privatnih bajt. Seveda so tudi kradli. Največja nesreča pri celi zadevi je ta, da so se med tem časom debelih krav nenormalno razvadili.
      Pri nas smo zapufani čez glavo, pa še ceste nimamo končane, voda nam teče v grlo……Tako in tako. Denar imajo naložen v tujini pa le nekateri, ki so bili dovolj dolgo na oblasti.

    • Forestina je rekel/-la:

      Grški Bavčarji praviš :)

  • jurij je rekel/-la:

    sam te šolniki majo pa res polne riti, pa še zabiti so povečini. 2000 plače, 20 urni delavnik pa tri mesece počitnic na leto.

  • Forestina je rekel/-la:

    Gremo naprej. Pred nami, potop!

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042390483

    Kaj če žrtvovanje, ki ga vladne reforme nalagajo volilcem, ni primerljivo z morebitnimi žrtvami kakega poklicnega političnega karierista? Kaj če volilcem ni do tega žrtvovanja in jim obenem ni pretirano mar za kariere tistih, ki jim ga prinašajo, tako kot teh, kot je videti, ne hromi sočutje do tistih, ki bodo nosili težo njihovih političnih odločitev?

    • Forestina je rekel/-la:

      Meni se v tem, da za svoj prav uničiš svet, da zanj uničuješ ali tudi samo greniš tuja življenja, ne zdi nič hvale vrednega. V čem je politična blaznost boljša od verske?

      http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042390483

    • pirančan je rekel/-la:

      Forestina,priporočam,da odpreš seminar ali večerno šolo za nekatere sokomentatorje.Seveda se ne bodo nikoli strinjali - toda koristilo jim bo pri ostalih “dnevnih” opravilih.
      Saj v bistvu gre samo za izobraževanje izven”političnih jeder”.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Pirančan, tebi, se mi zdi, ne bi pomagal niti večletni politični tečaj. Sam verjetno ne boš opazil bistvo Forestininega sporočila , zato te bom posebej opozoril : V ČEM JE POLITIČNA BLAZNOST BOLJŠA OD VERSKE ??

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Bodite potpežljivi s PIRANČANOM!

      Še malo, pa se ga bomo znebili.

      Če je seveda verjeti ugibanjem, da je Borut med navalom čustev poeg Piranskega zaliva Jadranki podaril tudi Piran.

    • Forestina je rekel/-la:

      JJ artiljerija :)

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Forestina, biti artiljerec pri JJ niti ni tako slabo. Saj je vešč vojskovanja. Biti zagovornik levoročnih levakov (barab) na oblasti pa že diši po skisanih možganih.

    • Forestina je rekel/-la:

      Vso mojo milost je Pahor izgubil z Ruplom, Kresalica jo je tudi že pokurila, Golobček pa že s tem, da sploh je v vladi, ki se gre vojno v Afganistanu.

  • krucefiks je rekel/-la:

    Moja punca je včeraj dobila v podpis pogodbo za prvo zaposlitev za določen delovni čas za delovni mesto, ki zahteva VII. stopnjo izobrazbe. Osnovna plača je 940 € bruto. V gospodarstvu. Danes je sobota in je na šihtu.

    Jaz definitivno ne podpiram stavke javnih uslužbencev, še posebej, ker se ne gre za znižanje, ampak za zamrznitev. Zamrznitev (ali znižanje), ki jo večina v gospodarstvu zaradi krize tako ali tako čuti, brez da bi na to imela možnost vplivati z grožnjami s stavko.

  • rdečihi že bežijo je rekel/-la:

    SEVER in njegovi priskledniki zopet BRIŠEJO IN BERIŠEJO kar jim ideološko ne ustreza.DO kdaj še ????

  • BRITEV je rekel/-la:

    Zgoraj sem po pomoti napisal, da na sodiščih dobivajo iz ministrstva odločbe ! pravilno. : “Sodišča so obvestili, da SE OBETA ZNIŽANJE PLAČ ZA KAR 12 %, čeprav bi ostali javni sektor naj imel le 6 % ! vse bo urejeno z navim zakonom , šele potem bodo šli v popravek del. pogodb ! GOSPOD ŠTURM, KJE STE ?
    ZALAR IN ROBLEK-ova, STA UMOLKNILA !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tudi javne uslužbence bodo dotolkli.

    Kako bo pa takrat, ko bodo imeli službo in plačo le še člani vlade in njihovi podrepniki.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Mefisto je en hecen tič,
      kljun otresa, v glavi nič.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Zofa rdeča ocene deli, kdo ma kaj v glavi in kdo sušo trpi.
      Ampak za Zofo,Zofijo, bilo bi bolj imenitno, če bi se vprašala
      kdo ma kaj trd’ga za pod njeno kiklo.

    • Rdeča Zofa je rekel/-la:

      Nimaš za burek, stari. :-))))))))))

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Zofa, a bi mi plačala za en burek, če ti bi ponudil kaj za pod tvojo kiklo ?
      Ti gre že tolk za nohte?

    • Fika je rekel/-la:

      Tipično. Ljudje, ki s kurci opletajo po internetu so ali nedojebani ali pa že impotentni.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      FIKA, to ti je slaba tolažba za tvojo nesrečo.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Rogerg je rekel/-la:
      26. september, 2010 ob 14:29
      Zofa rdeča stihe kuje,
      včasih kaj zadene,
      včasih le po zemlji ruje.

      Se je sprav’la na tri patrone desne
      z oznakami, ki bolj pripadajo levinkom
      kot pa genijem strani peresne.

      Pedofili, prasci in nacisti
      nesreča niso taka huda
      kot pasjejebci, osli in komunisti.

      Le kdo bo še s to sodrgo občeval
      če en sam cilj je njim zadet nekoga z desne,
      ne pa rešit problemov sto, ki je njih vodja jih zagnal.

    • dddd je rekel/-la:

      Pa četudi je pedofil, važno, da je naš, a Rogerg?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @dddd, to pravilo je domače pri levičarjih. Slovani (posebej Slovenci), nismo nikoli pripravljeni kritizirati objektivno (navzven), tega kar prihaja in naših logov. Obnašanje naše politične opcije, tretma našega podjetja, odnosov v našem naselju, posebej in Bog ne daj obnašanje naših otrok; in zato se ustvarja odnos popolne podrejenosti in ignorance. V glavnem so pristaši leve miselnosti še večji zagovorniki vzhodnoevropskih napačnih pristopov, o tem ni dvoma.
      Zato tvoja trditev, “četudi je pedofil, važno je, da je naš, ni niti približno točna”.
      Napak je dovolj na obeh straneh, vendar medtem, ko desna stran, sicer ne z lahkoto, svoje prestopnike tudi obsodi, jih leva stran ni pripravljena niti priznati, nikakor pa ne kaznovati.
      Seveda boš našel tisoč in en razlog ,da bi oponiral mojo trditev, vendar to drobnjakarsko razpravljanje ali je pri polovično natočenem kozarcu bolj prazen kot poln in obratno, ne pripelje do filozofskih rešitev.
      Da nekaj ne štima z našo družbo v celoti, lahko vidiš iz frustracij, ki jih imajo ljudje, ki so volili to oblast, ki jo imamo.Ne dovoli, da ti tvoj proces razmišljanja kreira nekdo od zunaj ali iz skupine.

    • dddd je rekel/-la:

      V pesmici si izrazil misel, da so pedofili manjše zlo kot “pasjejebci, osli in komunisti.” Misel je izrazito butasta, v vsakem primeru, ne glede na to, kdo je na oblasti.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @dddd, kljub temu, da sem nekje pokomentiral, da za tvoj možganski trust zadošča en d , sem ti v tej rundi namenil za naziv še ostale tri in komentar.
      Kakorkoli že se šopirite ob odkriti pedofiliji v zadnjem času, naj te opozorim, da je pedofilija prisotna na svetu že več tisoč let. In to ne samo pri kleru , otroke obeh spolov so si dali dovajati tudi vaši ljubljeni vodje in njihovi oprode.
      Medtem, ko se je za klerove prestopke z zamudo opravičil vsaj papež, se za vzhodnoevropske pedofilske državnike , nima namena nihče opravičiti. Razen , če bo ta opravičila sprejel Sv.Peter.

    • dddd je rekel/-la:

      Kdo pa se šopiri? Kaj ma to, kar si natrosil, veze s tvojo mislijo, da so pedofili manjše zlo kot komunisti? In kako nesmiselno je to, kar si napisal, če si sam postavil pedofile na desno, pasjejebce pa na levo? In, ja bravo za papeža, ki se je opravičil, ker se sistematičnega posiljevanja otrok ni dalo več prikrivati. Ukine naj celibat za duhovnike, uvede ženske duhovnice, pa bo izgnal pedofilijo iz cerkvenih vrst.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Ne vem ali ima še smisla zapravljati čas s teboj. Da smo si na jasnem . Pedofilija ni opravičljiva stvar, pa vendar se dogaja, se je dogajala in se bo dogajala. Ne glede na to kaj boš ti ali jaz še bluzil. Sporoči Starim Grkom, da so grešili (odtod tudi ime), kot tudi oznani sodobni družbi , da je homoseksualnost nesprejemljiva. Za časa Starih Grkov je bila pedofilija enako (ne)sprejemljiva kot homoseksualnost. Isto je še danes pri večini muslimanskih družb. In ravno teiste družbe navzven najbolj zavračajo te dejavnosti. Hipokrizija. Ni rešitev v gobcanju o zavračanju nečesa, to je treba tudi udejaniti. Amen

    • dddd je rekel/-la:

      O čem sploh blebetaš?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      O tem, da pedofilije in komunizma ni mogoče opravičiti!

  • rdečuhi bežijoKREBSOVKA,refer je rekel/-la:

    KREBSOVKA,referenta v državni upravi,ne vsi že dobivajo dokončne sklepe o ZMANJŠANJU BRUTO-BRUTO plač za NEDOLOČEN čas tudi do 18%.Kaj je sedaj,drhal lažniva?????

  • exkomunajzarji delajo samo škodo. je rekel/-la:

    Zakaj imam jest spet občutek da je ta del sindikatov najbolj nesramen, neuvideven in grozen od vseh? Jah zato ker je tale člančič oz. “mnenjsko usmerjevalko” spisal Sever. Kot da je edini način kako do dnarja ta da se vzame javnemu sektorju. Naj še malo zategnejo pri kavicah. Saj jih v bistvu sploh ne rabjo. Loh jih pa tud nekaj odpustijo. Oz ne na novo zaposlujejo. Kar se tudi dogaja.
    In če bi jaz pisal takele usmerjevalke, bi me blo res sram. Ker če veš, da država nemoteno zaposluje nove kadre v birokratski aparat in istočasno govori, da jih je že zdaj preveč zaposlenih a ni to obup. Seveda najprej se je nekaj govorilo, da se jih bo odpuščalo pa niso nikamor prišli, ker je trend tak da na enega odpuščenega pride 3-5 novih zaposlenih. Zato bi jim zdaj radi plače zmanjšali toliko, da bodo ostali samo tisti, ki res nič ne delajo.

    Dajte že 1x priznat da to ni vlada ampak 100 lobijev, združenih v 4 stranke. In da ne bodo delali ničesar razen škode. Tole je isto sranje kot je blo sranje takrat preden je razpadla LDS.

  • konec je rekel/-la:

    Tudi moške kurbe bomo stavkali.
    Ne bomo dali fukat duhovnikom !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Spet si je nek plšen tič sposodil ime svojega občudovanca.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Ti , vulgos kleptomanis, z ukradenim nickom okrašen; ti nisi moška kurba, ti si navadna kurba. Takih pa ne jebe več nihče na tem svetu. Stavkate ali ne , fuka ne bo. Obrni se za uslugo na Fiko ali Rdečo Zofo.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Rođo, ampak še včeraj zvečer si bil ti ta, ki se je ponujal za en burek??

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Ars Ignis, Noč ima svojo moč. Včeraj sem se ponujal za potrebno Zofo za en burek, danes pa brezplačno delim nasvete, kdo je potreben. Kot si opazil je na spisku prva Fika , ki rada fuka.

    • dddd je rekel/-la:

      Si, kot bi iz učbenika klinične psihologije pobegnil. Po eni strani vi desnjakarji pridigate krepost in moralizirate, privat mate pa doma ziher do vrha naložene pornoteke. Perverznjaki fritzlovski.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @dddd, zgoraj sem si vzel čas in te izobraževal, pa že obžalujem. Prvič nisi na stopnji, da bi mojo razlago doumel, drugič pa ne premoreš niti trohice smisla za humorno komunikacijo.
      Pa verjetno bi me morali obdelovati klinični psihiatri in ne psihologi, če bi že iskal pomoč, ki bi jo vsekakor ti rabil.

    • dddd je rekel/-la:

      Sori, imaš neverjetno nerafiniran smisel za humor. Kar se izobraževanja tiče, hvala, izobražujem se ves čas, to je moje vodilo. Kar se psihiatrije tiče, pa menim, da si ti osebno verjetno že v procesu obdelave s strani taiste. Večkrat je mogoče zaznati, da si spet pozabil vzeti tableto.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @d…,hvala, da si spomnil da moram vzeti tableto. Proti glavobolu ob dikskusijah s tebi podobnimi.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      DDDD, izpbražuješ se ves čas, praviš.

      Kje se pa to pozna?

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    Falanganaročenih in polpismenihoboževalcevrdeče golazni v obupnih poskusih poskuša slovenski javnostipovedati in dopovedati,da so ONI;BOLJŠEVISTIĆNO-MURGELJSKI izbranci EDINI IN POKLICANi za zlato naj prihodnost slovenske državice.Celo si prisvajajo ZGODOVINSKO PRAVICO ,kot izvoljenci vsemogočnega UTOPIČNEGA BOLJŠEVISTIČNEGA BOGA.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Rdeči na psu. Ja pa smo res na psu. Z državo , politiko, pa tudi slovenskim jezikom.
      Oprosti, ampak malo se potrudi ko pišeš, da tvoje ideje, ki so spoštovanje vredna, tudi skozi zapisano zaslužijo postanka pri napisanem.

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    ROGERG,hvala.Povedati moram,da se ob pisanju prispevkov miselno ne ukvarjam z rabo slovničnih pravil,pravil oblikovanja lepih stavkov,pisanja v lepi knjižnimaterini govorici,AMPAK samo in izključno z lastnimi argumenti in proti odgovori vsej rdeči pisunski združeni ekipi,ki po naročilu in seveda ideoloških zablod kot eden ne dovolijo in prenesejo drugačno izraženih besed in demokratičnih pogledov na katastrofalno stanje v mladi slovenski demokraciji.Hvala za razumevanje!

    • Rogerg je rekel/-la:

      @ rdeči na psu, imel sem toliko opravkov z d…umkoti, da z zamudo odgovorim tebi. Ja, razumem te; ta krdela “afriških psov” lovijo skupinsko. In grizejo, oziroma žrejo svoje žrtve pri živem telesu. Obenem pa se ves čas in vsi skupaj sklicujejo kako so tolerantni , kako so demokratični, moralni in kako so vzornega obnašanja, besedovanja. In pri tem je prepričljivost na meji prisile. Če jih ne bi poznal že dobršen del stoletja, bi morda nasedel. Tako pa le :
      Čim bolj prazna je glava, tem bolj so polna usta.

    • dddd je rekel/-la:

      Z zadnjim stavkom se strinjam v celoti.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @d….ali ne boš pristavil besedo: PODPIS, kar je najbolj često uporabljana floskula levičnikov in obenem tudi najvišji domet vaše umotvornosti ?

    • dddd je rekel/-la:

      Se ti zdi, da sem nagnjen k uporabi floskul?

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    dddd- ddebilni,debeli,delomrzni,dihur,inteligenčni količnik v svojstvu colibrija !Capito.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Srbi bodo v kratkem popolnomama rehabilitirali Dražo Mihajlovića, ker je bi edini legitimen vojskovodja na jugoslovanskih tleh.

    Adijo partizanske pravljice!

    Srbi tudi vedo, da so naši po vojni pobili veliko njegovih junakov.

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    Dženeral DRAŽA MIHAJLOVIĆ-neustrašni borec in domoljub in branitelj KRALJEVINE.NAJ MU BO LAHKA SRBSKA ZEMLJICA.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    STAVKA PREBLIŽNO POLOVICA JAVNIH USLUŽBENCEV, RAVNO TOLIKO, KOT JIH JE NAVEDEL PAHOR, DA JIH JE PREVEČ ! TOREJ, NIHČE OD DRŽAVLJANOV NE BO NIČESAR OBČUTIL !
    LUCKO, VON FLICK, ANGIE, DDDD, NOGAVIČKA, PIRANČAN, VATI VANTI, RDEČA ZOFA , NA TEM SPLETU USTVARJATE NEMOGOČO MICRO -KLIMO, MAR ŽRETE SAMO SRBSKI PASULJ ??

  • KAKTUS je rekel/-la:

    FORESTINA MI JE ” UŠEL” IZ ZGORNJEGA SPISKA, SE MU OPRAVIČUJEM !
    SMRDI, SMRDI , JOJ KAKO, SMRDI !

  • Darja je rekel/-la:

    Jani Sever, imate danes tudi tako podcenjujoč odnos do stavke, kot ste ga imeli v ponedeljek? Vaša razmišljanja mi ponavadi dajo misliti… tole je pa čisto razočaranje,

    stavkajoča