27. september, 2010 | Rok Kralj

Čas je že

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Reke se počasi vračajo v svoje struge in za seboj puščajo precejšnje opustošenje. Nasproti naravnim silam smo ljudje ranljivi, celo vedno bolj; za kar smo v marsičem tudi sami krivi (segrevanje globalnega ozračja, pretirani posegi v okolje itd.). A nekaj se vedno znova pokaže: državljani in državljanke Slovenije (še vedno) vemo, kaj je solidarnost.

Pri tem se lahko zahvalimo številnim »socialističnim in predsocialističnim« strukturam, ki so na srečo kljubovale preteklima dvema desetletjema neoliberalizma, ki je izrazito nenaklonjeno prostovoljstvu in medsebojni pomoči. Predvsem gasilci in civilna zaščita so uspeli preživeti številne poskuse popolne privatizacije in profesionalizacije.

Kdo pomaga ob požarih, poplavah, potresih in drugih naravnih ter od človeka povzročenih katastrofah? Vedno znova so na »prvih bojnih linijah« gasilci in civilna zaščita in večina izmed njih je prostovoljcev, ki se morajo po več zaporednih neprespanih nočeh vrniti »na delo«. Kdo je prvi na najodročnejših krajih, ki jih prizadene vremenska ali kakšna druga ujma? Lokalni gasilci, seveda. In še dobro, da jih imamo, kajti v nasprotnem bi krepko občutili »zmagovalno« logiko sodobne družbe.

Brez solidarnosti in medsebojne pomoči ne more preživeti nobena družba. Tekmovanje in konkurenčnost – tako opevani lastnosti, ki jih promovirajo predvsem politiki in ekonomisti – pa nasprotno vodita v družbeni propad.

Tekmovanje je že lahko dobro v športu, nikakor pa ne v vsakdanjem življenju. Vsako tekmovanje ima za rezultat enega zmagovalca in številne poražence. Poraz pa v vsakdanjem življenju ni tako enostaven kot pri športu, saj prinaša brezposelnost, skrajno revščino, lakoto, brezup, ki človeka lahko prisilijo v najbolj »nerazumna« dejanja.

Politiki ob nesrečah pred kamerami zelo radi kažejo svoj »solidarni obraz«, čeprav hkrati s svojimi političnimi odločitvami neprestano rušijo socialno državo, ki pravzaprav temelji na solidarnosti, vzajemnosti in pravični delitvi družbenega bogastva. Na srečo pa ljudem ni vseeno v kakšni družbi in v kakšnem okolju živijo.

Tako kot so ljudje »stopili skupaj« pri vsedržavni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, tako so in bodo tudi ob zdajšnji naravni ujmi. V prihodnjih dneh in mesecih se bo pri odpravljanju posledic poplav nedvomno pokazala moč solidarnosti, vzajemnosti in medsebojne delitve, ki so osnovno vezivo sleherne družbene skupnosti – od lokalne, državne do globalne skupnosti.

Beseda solidarnost etimološko izhaja iz latinske besedne zveze – »in solidus«, kar pomeni »v celoti«. Solidarnost torej omogoča, da lahko živimo kot celota, kot skupnost, medtem ko družbena in ekonomska tekmovalnost razdvaja in ločuje: na bogate in revne, na privilegirane in deprivilegirane itd.

Logika tekmovalnosti in zmagovalcev, ki jo tako goreče zagovarja predvsem sedanji premier, bo nedvomno kmalu pristala na »smetišču zgodovine«. Čas je že.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
20 x komentirano