8. oktober, 2010 | Gregor Hrovatin

Koliko je vredna ura podjetnika

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na splošno velja, da so podjetniki dragi. Pridejo in ti poleg materiala (ob katerega cene se – zanimivo – redkokdo obregne) za pol ure dela zaračunajo 30 €. Tudi meni se je to zdelo dosti, dokler nisem sam postal podjetnik. Vrednost svojega dela sem izračunal, da ne bi imel težav pri oblikovanju (in zagovarjanju) cen svojih storitev. Pa poglejmo rezultate!

Koliko ur na mesec delamo?
Nekoč v preteklosti je skupina sumljivih uradnikov kdo ve katerega ministrstva izračunala, da poln delovni čas povprečno obsega 22 dni oz. 176 ur na mesec. Pa je temu res tako?
Kdor ima 8-urni delavnik in dela 5 dni na teden, ima v letu 230,61 delovnih dni. Od 365,25 dni, kolikor jih ima leto, je treba namreč odšteti sobote in nedelje, praznike, ki niso med vikendom, in seveda 20 dni dopusta. Če to delimo z 12, ugotovimo, da ima mesec zgolj 19,22 delovnih dni. Povprečno mesečno število ur, ki jih tak delavec prebije na delovnem mestu je 8 krat toliko, torej 153,74, če seveda ne zanosi, zboli ali vzame katerega izmed ostalih dopustov (rojstvo otroka, lastna poroka, smrt bližnjega sorodnika, zagovor diplome …).
Kdor dela 6 dni na teden, ima še vedno 40-urno tedensko obvezo, ima pa zato 24 dni dopusta, kar mu, ko odšteje nedelje in praznike, ki niso v nedeljo, nanese 276,93 delovnih dni na leto – 23,08 dni na mesec. Zato pa je krajšega delovnega časa število ur skoraj enako kot pri tistem, ki ima proste vikende – 153,85.

Je kilometrina previsoka?
Imeti službeno in zasebno vozilo bi bil za povprečnega podjetnika luksuz. Obračunavanje kilometrine je torej edini način, da podjetnik stroške uporabe zasebnega vozila za potrebe službe, torej za potrebe servisiranja strank, strankam tudi zaračuna. Kako?
Strankam lahko zaračuna potne stroške na daljše razdalje, a če dela pretežno na terenu in se vozi od ene do druge, bi težko vsaki posebej obračunal njen delež. Predpostavimo torej, da na službeni dan prevozi 100 km. Uradna kilometrina znaša 0,37 €/km, torej 37 €/dan.
Se vam zdi uradna kilometrina previsoka? Hm …
Cena goriva je res zgolj približno 0,10 €/km. A kakšen znesek dobimo, če na 150.000 prevoženih km razdelimo: ceno vozila (20.000 €), kredit (2.000), 5 let vzdrževanja (registracija, zavarovanje, cestnina, tehnični pregled, servis, rezervni deli, čiščenje … 13.000) in ceno goriva (15.000)? Dobimo 0,33 €/km.
Pa je res previsoko … No, pa bomo tistih 77 €/mesec zavedli kot plačilo za ‘nadure’, ko podjetnik skrbi za vozilo (čiščenje, servisi), kar seveda počne izven delovnega časa, kot zavarovanje za plačilno nedisciplino strank in kot nadomestilo za občasno delo pod ceno. Če vam to ni dovolj, pa se, prosim, pritožite, ko vam bo šef naslednjič obračunaval potne stroške; zahtevajte, naj vam plača manj!

Koliko je torej vredna ura?
Recimo, da podjetnik dela 8 h/dan. A ves ta čas ni pri strankah oz. ne dela zanje. Mora namreč poskrbeti za birokracijo (dokumentacija, računovodstvo, maili, telefoniranje, sestanki s strankami in poslovnimi partnerji, oglaševanje, sejmi …) – 1,5 h. Mora se voziti ali kako drugače premikati (na delo, sestanke, kraj izvajanja storitev, izobraževanje, sejme, pošto, banko, računovodstvo, v trgovine …) – 1,5 h. Mora se izobraževati (iskanje in zbiranje informacij o strankah in poslovnih partnerjih, sledenje novostim, izpopolnjevanje na področjih dela, podjetniški tečaji …) – 1,5 h. V 8 urah ima tudi pravico do 30-minutnega odmora. Strankam torej vsak delovni dan v povprečju posveti zgolj 3 ure od 8, in zgolj te 3 ure jim lahko tudi zaračuna.
Poleg tega podjetnik ne dobi regresa za dopust. Prav tako ne dobi dodatka za delovno dobo in odpravnine, prevoza na delo in malice. Nihče mu ne plača izobraževanj, ki jih je dolžan opraviti, niti tistih, ki jih želi, ker mu koristijo pri delu.
Če si torej želi podjetnik v 57,67 urah plačanega dela na mesec prislužiti povprečno neto plačo (960,14 €), dvanajstino regresa za dopust (61,18) in dvanajstino dvainštiridesetine odpravnine (5,71), ob tem pa obračunati službene potne stroške (711,14), poplačati socialne prispevke (509,06), odvesti davek na dohodek iz dejavnosti (107,90) in DDV (450-500), nabaviti oz. amortizirati pripomočke, ki jih potrebuje za delo (računalnik, mobitel, domena, pisarniški material, elektrika in voda, orodje, materiali … – 100), najeti in urediti delovne prostore (200), plačati računovodjo (150), se izobraževati (100) in oglaševati dejavnost (spletna stran, oglasi – 100), skupaj torej skoraj 3.500 €, mora na uro zaslužiti reci in piši 60 €.
Ko vam bo kak podjetnik naslednjič zaračunal 30 € za pol ure dela, se ne zmrdujte, ampak pošteno plačajte za pošteno delo!

Gregor Hrovatin

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    ANGIe - jeva ura potem ni toliko vredna, če mu res iz svojega ni treba plačevati prispevka za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje

    • angie je rekel/-la:

      Si pa re kreten, Mefisto.
      A si sploh prebral, akr piše Hrovatin?

      Ti gotovo sodiš med tiste, ki obrtnikov plačuje na roko, brez računa, da je ceneje…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      KAKTUS ne bo zadovoljen s tvojimi odgovori in jaz ti ne bom mogel pomagati.

    • kaktus je rekel/-la:

      VIDIŠ, VIDIŠ, RAVNO TO , KAR JE TITEK OČITAL MEFISTI, POČNE SAM, NA ROKO

      KASIRA ZA SVOJE VELEUME, PO VAŠKIH IN GASILSKIH VESELICAH, PA NE SAM ,

      TUDI NAPOVEDOVALCI, POCENI VIC-MAHERJI ! POLNA CENA J ZA URO NASTOPA

      JE 800 EVROV, BREZ RAČUNA ! ČE GRE ZA HUMANITARNO PRIREDITEV PA

      PRIDEM ZA ” POLOVIČNO ” CENO, PETSTO //500 // EVRČKOV ! POZNAMO TE

      STRICE, SEM VEČKRAT ORGANIZATOR PRIREDITEV, skupo bi jih platio, ko jih nezna !

      Vse na črno, samo na črno, jaz že ne bom državo futral, je bil komentar !!!!

  • BOTA je rekel/-la:

    Na trgu je vredna le toliko, kolikor je kdo pripravljen plačati zanjo. Saj vendar živimo v neoliberalnem kapitalizmu Ali pač ne????

    Ostalo je že druga zgodba

    • Aljo je rekel/-la:

      Kje pa ti vidiš neoliberalni kapitalizem? Jaz vidim samo koorporativni kapritalizem, ki z liberalnim kapitalizmom nima nič skupnega…

  • rok je rekel/-la:

    a lahko že enkrat odjebeš s temi svojimi linki, Forestina, fuck off!

    Aja, mislim, da se ljudje navadno ne pritožujemo nad pošteno ceno za pošteno opravljeno delo. Zatakne se, kadar je nepoštena cena in površno opravljeno delo. Nesposobnih mojstrov je namreč kot listja in trave.

  • P.J. je rekel/-la:

    Zgornja računica je sicer solidno zastavljena, vendar pa z vidika storilnosti nevzdržna. Pri načrtovanju delovnega časa se namreč šteje, da ga mora cca. 70% biti aktivno opravljenega, kakih 30% pa pade na režijo in ostale zadeve.

    Če podjetnik dela (obratuje) 48 tednov na leto to torej znese cca. 1350 aktivnih ur na leto. Gledano z vidika povprečne plače v Sloveniji, ki znaša nekje 950 EUR netto na mesec, je to na letni ravi nekje 11.500 EUR. K temu gre prišteti prb. 1500 EUR regresa za prehrano in cca. 600 EUR regresa za letni dopust. Skupaj torej cca. 13 in pol evrskih tisočakov, ki jih razdelimo s 1350 urami in dobimo netto postavko 10 EUR na uro.

    Vendar je ta netto ura obremenjena še z davki in prispevki, ki na letni ravni znesejo pri takšnih dohodkih znesejo okoli 9500 evrov, kar našo uro podraži za cca. 7 evrov. K temu je treba prišteti še fond za bolniško do 30 dni, ki si jo je podjetnik dolžan kriti sam, kar znese cca. 10%, oz. cca 19 EUR. Ko na koncu prištejemo še DDV, pristanemo nekje na 23-ih evrih.

    V splošnem pa velja formula, da se povpreči netto uro z 2,5 za izračun bruto stroška dela in s 4 za izračun dodane vrednosti za to, da se podjetje obdrži nad vodo, upoštevaje še druge stroške poslovanja.

    Torej pristanemo nekje v rangu med 20 in 40 evri, če si želimo prislužiti tam nekje okoli povprečne slovenske plače.

  • Primoz Frelih je rekel/-la:

    Kolikšna je cena projektnega vodje na enoto dela (ne prisotnosti): http://projektnovodenje.com/?s=najem_projektnih_vodij&id=75

  • kaktus je rekel/-la:

    VIDIŠ, VIDIŠ, RAVNO TO , KAR JE TITEK OČITAL MEFISTI, POČNE SAM, NA ROKO

    KASIRA ZA SVOJE VELEUME, PO VAŠKIH IN GASILSKIH VESELICAH, PA NE SAM ,

    TUDI NAPOVEDOVALCI, POCENI VIC-MAHERJI ! POLNA CENA J ZA URO NASTOPA

    JE 800 EVROV, BREZ RAČUNA ! ČE GRE ZA HUMANITARNO PRIREDITEV PA

    PRIDEM ZA ” POLOVIČNO ” CENO, PETSTO //500 // EVRČKOV ! POZNAMO TE

    STRICE, SEM VEČKRAT ORGANIZATOR PRIREDITEV, skupo bi jih platio, ko jih nezna !

    Vse na črno, samo na črno, jaz že ne bom državo futral, je bil komentar !!!

  • rukar je rekel/-la:

    Zdaj si približno lahko izračunate, koliko znaša ANGIE- jeva ura !

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest, Grega Jagodnik. Grega Jagodnik said: Koliko je vredna ura podjetnika | Vest http://ow.ly/2RALU [...]