8. oktober, 2010 | Jani Sever

Zmagovalka iz premierovega kabineta

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Bogatija, ki nastaja skorajda v neposredni bližini predsednika vlade, ob bedi, in težavah s proračunom, stavkah in brezposelnih, daje neprijeten vtis. Podoba socialnih demokratov na mega jahtah je nekoliko nenavadna. Posebej, če so zmagovalci postali v zelo kratkem času. Bi lahko postala dober zgled?

Simona Dimic, vodja kabineta predsednika vlade, je zmagovalka. O njej ne vemo veliko. Vedno več pa vemo o njenem partnerju in njunem premoženju, ki se naravnost neverjetno oplaja, odkar je Dimičeva na oblasti. Pred časom je o dobičkonosnem partnerstvu pisal Dnevnik. Včeraj so zgodbo dopolnile Finance. Začetek gre takole. Podjetje partnerja Simone Dimic Escape, ki je imelo leta 2007 62.000 evrov prihodkov, je v naslednjem letu, ko je Dimičeva vstopila v kabinet predsednika vlade, svoje prihodke povečalo na 1,5 milijona evrov. Naslednje leto jih je bilo že krepko preko dva milijona evrov. Vse to je turistična agencija dosegla z dvema zaposlenima, a ji je kljub temu uspelo prikazati zanemarljiv dobiček. Pravi fenomen.

Kot je izračunal Dnevnik, je v času Pahorjeve vlade Escape višino prihodkov uspel povečati za 35-krat. Simona Dimic in njen življenjski sopotnik sta partnerja iz sanj. Premoženje ljubkega para se lepo veča. Kot poročajo Finance, izvenzakonska partnerja obnavljata hišo z bazenom, kupila sta veliko luksuzno stanovanje, imata pa tudi 23 metrov dolgo jahto, ob vseh ostalih malenkostih seveda. Ni kaj, sta uspešen par. Čeprav nista poročena. Kar je pomembno, saj tako nihče ne more reči, da gre za klientelizem. To, da so v v Sloveniji izvenzakonske skupnosti izenačene z zakonskimi, je nepomembno. In konec koncev skupno stanovanje še nič ne pomeni. Še manj prijateljsko sončenje na parkirani jahti.

O Dimičevi in njenem fantu bi pravzaprav morali pisati na straneh, ki govorijo o glamurju in zvezdah. Konec koncev Escape menda ne služi neposredno s poslovanjem z vlado. Šefica kabineta predsednika vlade pa mora vendarle znati mrežiti, kar se seveda nekje pozna. Nekoliko zoprno je le, da najhitreje rastoče podjetje v Sloveniji nima praktično nobenega dobička, njegov lastnik pa se hkrati izdatno zadolžuje za osebni luksuz. A kaj bi to, desna roka predsednika vlade ima pač zelo izbran okus. Zgodba je vsekakor izjemna. Kljub temu je zaenkrat medijski uspeh začuda izostal. Dnevnikova zgodba je potrebovala kar nekaj časa, da je prišlo do nadaljevanja v Financah. In tudi ta je bila, kljub bombastičnosti, dan kasneje pokopana.

Predsednik vlade, zmagovalke, ki jo ima ves čas ob sebi, ne omenja v svojih nastopih. Kakšna zamujena priložnost. Ko govori o tem, da bomo vsi zmagovalci, bi lahko ponudil tudi ta svetal zgled iz svoje neposredne bližine. Ko nagovarja stavkajoče, pa brezposelne in vse ostale obupujoče, bi lahko kot primer zmagovalke predstavil kar svojo šefico kabineta. Čim bolj konkretno. Gotovo bi bili vsi zelo vzhičeni in bi se še bolj zavzeto odpovedovali za boljšo prihodnost. No, morda se bo kaj kmalu to vendarle spremenilo. Komisija za preprečevanje korupcije se menda ukvarja tudi s Simono Dimic in poslovanjem njenega partnerja. Morda bodo njene ugotovitve vendarle spodbudile premiera, da bo postal glede Dimičeve manj zadržan.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
54 x komentirano
  • WHMH je rekel/-la:

    ja, nekateri pa spadajo med zmagovalce …

  • Mimi je rekel/-la:

    In potem verjemi komu?

  • toreador je rekel/-la:

    nić skrbet zanjo!

    potem, ko je s Pahorjevim soglasjem ropala Slovenijo, jo bo še predstavljala kot veleposlanica pri OVSE na Dunaju.

    roka roko umije press

  • angie je rekel/-la:

    Hej, vse, kar berem tukaj, smrdi po bledi zavisti.Po navadni slovenski fovšiji.
    In po javnem linču.
    Če se Simonin izbranec zna spretno in okretno vrteti po poslovnih vodah, je to mar kaznivo dejanje. Marskiak par v SLO ni poročen, zato da lahko partnerja zganjata vsak svoj biznis.
    Če se je 8Sta se) kakorkoli okoristil/a, na dan resne podatke in ga prijavite.
    In klinčev bazen ima danes že skoraj vsak obrtnik.
    Pa kaj?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, še tega ne veš?

      Obrtniki morajo pa za svoj bazen krepko delati.

      ANGIE, morda sta pa oba, eden večji, drugi pa manjši strošek proračuna.

    • sredinec je rekel/-la:

      Angie - priznati moraš da je reč sumljiva, pričakoval bi, da bo Pahor reč urgentno preveril - takšna nehigieničnost je absolutno za razčistiti - in če resnično ni nobene (niti posredne) povezave naj to obelodani., sicer pa se dami zahvali za sodelovanje . V politiki te sorte morajo po mojem mnenju veljati strožje norme kot na sodišču! (delovanje mora biti izven vsakega dvoma -mejnega izigravanja predpisov si politiki ne smejo privoščiti)

    • angie je rekel/-la:

      Seveda , sredinec, naj se razišče. Saj zato pa imamo protikorupcijsko komisijo, mar ne. Naj partnerja kdo prijavi, potem bomo pa videli, kaj je res in kaj ne.

      Pravim le, da je zgoraj zapisano v slogu zavistnežev.
      Zmerjalcev, ki so se potem prilimali spodaj, ne štejem (primer mefisto).
      So itak nujno zlo.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ja ANGIE, o tem so pisali sami pravoverni mediji, ki jim vsaj ti lahko zaupaš.

    • sredinec je rekel/-la:

      mefisto … verjetno ti sicer reč ne bo nikakor jasna …. in verjetno mi bo že v naslednji sekundi žal da se sploh oglašam, a vendarle …..absolutno ne morem razumeti, da človek, ki izbere takšen nick (in kot kaže kdaj celo kaj prebere) ne razume, da svet ni črno- bel, da izraz pravoverni medij opisuje prazno množico, da se medijem po definiciji ne zaupa in da v Slo obstajajo tudi ljudje, ki niso slepi podporniki in razmišljajo s svojo glavo - pričakoval bi distanco ….. a vidim le bebasto hujskaštvo ….. brez argumentov, mnenj, dvomov, presoje …. čisti predvidljivi dolgčas …. zeeeehh …

    • MEFISTO je rekel/-la:

      SREDINEC!

      Pri nas je politični svet praviloma črno - bel.

      Res imamo pravoverne medije in izpraznjeno možico.

      Res je, da večini medijev ni mogoče zaupati.

      In res je, da obstojamo tudi ljudje, ki razmišjamo s svojo glavo, vendar nas je premalo.

      Dokazov za te trditve ti ne bom navajal, ker se moraš le z odprtimi očmi ozreti okrog sebe, pa boš frapiran, kako si lahko bil doslej tako slep.

  • dado je rekel/-la:

    Jani, a te fovšija nabija?
    Naš samoplačniški kofetar, iz mesa in krvi,
    za ljubi mir “ne vidi” takšnih stvari,
    mene, kot tebe, naj bolj skrbi,
    koliko miljard dolga nam on še naprti,
    da naše potomstvo, v kolena tri, še zadolži!

  • lucko je rekel/-la:

    Ja tud jaz sem zadnjic malo obru dvignil, ko sem to prebral, ampak niti nisem presenecen glede na obnasanje SD… Ampak obstaja moznost, da Pahor tukaj ni dal blagoslova. Morda ni niti opazil(kar je seveda se slabse)…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO bo počasi spregledal.

    • lucko je rekel/-la:

      Kaj si hotel s tem povedati? Sej sem na Pahorja upozarjal ze pred zadnjimi volitvami in tudi napovedoval, da bo Pahor za levico naredil to, kar je JJ za desnico. In glej kaj se je zgodilo… Ce pa mislis, da bom zaradi tega zacel hvaliti JJa, pa si z drugega planeta, ker sem ti jasno ze enkrat razlagal, da ne delam po logitki nasprotnik mojega nasprotnika je moj zaveznik…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      LUCKO zarečenega kruha se poje več, kot pečenega.

      Še boš hvalil in slavil Janeza Janšo, najboljšega slovenskega premiera vseh časov.

    • lucko je rekel/-la:

      Imas pa zanimiv smisel za humor…

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Kdo je že rekel, da je tudi rnico mogoče zaviti v prijetno šalo?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Moral se bom pobolšati!

      “rnico” se pravilno glasi “resnico”!

  • obama je rekel/-la:

    FAZ: Slovenska levica si pred volitvami spet pomaga z afero Patria
    petek, 08. oktober 2010
    Tekst: STA, Foto: Primož Lavre

    Leve stranke v Sloveniji so pred lokalnimi volitvami znova obudile afero Patria, piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
    ——————————————————————————–

    Levo usmerjene stranke v Sloveniji so se pred nedeljskimi lokalnimi volitvami v želji po preprečitvi grozečega slabljenja svojega položaja poslužile recepta, ki se je obnesel že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Ta se imenuje Patria, v današnji izdaji piše nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

    Kot navaja FAZ, po eni izmed javnomnenjskih raziskav dve tretjini Slovencev menita, da je vlada socialdemokratskega premiera Boruta Pahorja odpovedala, predvsem na gospodarsko-političnem področju.

    Časnik spomni, da je prejšnja konservativna slovenska vlada leta 2006 s finskim podjetjem Patria sklenila pogodbo o dobavi 135 oklepnikov v višini 278 milijonov evrov. Pri poslu so, tako ko je pri nabavi orožja običajno, sodelovali lobisti.

    Pogodba s Patrio je vključevala protikorupcijsko klavzulo, ki bi Sloveniji omogočila, da od nakupa odstopi, če bi bile v poslu plačane podkupnine. A čeprav bi leve stranke posel rade stornirale, se Pahorjeva vlada obotavlja pred sklicevanjem na omenjeno klavzulo - ker dokazov o podkupninah nima, poudarja FAZ.

    Finska televizija je le nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 poročala, da naj bi finski koncern podkupil tedanjega konservativnega premiera Janeza Janšo. To govorico so nekemu finskemu novinarju nastavili v krogih leve opozicije, po ovinku pa se je tako rekoč “oprana” vrnila v slovensko predvolilno tekmo, poudarja FAZ.

    Janša se je moral zaradi podtikanj o korupciji zagovarjati. Vložil je pet tožb zaradi obrekovanja, a nobene med njimi doslej še niso obravnavali. Prav tako dve leti ni bilo storjenega nič, da bi očitke o korupciji preverili pred sodiščem. Primer Patria je miroval - vse dokler ni bil ravno ob začetku kampanje za lokalne volitve vložen obtožni predlog zoper Janšo in še štiri osebe.

    Vodja opozicije je novico izvedel iz časopisov, ki so po pisanju FAZ skoraj izključno v lasti levih oligarhov. Državno tožilko Branko Zobec Hrastar je Janša obtožil, da sodeluje v politični intrigi. Pri tem FAZ izpostavlja, da je omenjena tožilka soproga enega od agentov komunistične tajne službe, ki sta leta 1988 takratnega disidenta Janšo aretirala zaradi “veleizdaje”. Ko je bil Janša premier, pa so moža tožilke zaradi hudega disciplinskega prekrška odpustili iz obveščevalne agencije Sova.

    Janša je obtožni predlog sedaj objavil na internetu. Pri tem zanika, da bi sam ali njegova stranka od koncerna Patria zahteval ali prejel podkupnino. Je pa vsekakor mogoče, da so v posel vpleteni “posredniki” njegovo ime zlorabili, sklene FAZ.

    • Vanti Vaatti je rekel/-la:

      No, pa vas je revčke le nekdo pogladil po dlaki. Drugače pa tvoj post z vsebino članka nima nobene zveze.

    • jebiveter je rekel/-la:

      …seveda za levake to nič ne velja, kruta resnica za nas usodna je pa ta, da slo. gospodarstvo temelji na sodelovanju z nemškimi podjetji in izvozu na njlhovo tržišče, kar danes občutimo kot padec proizvodnje in povečanje brezposelnosti na cca 100000 za delo zmožnih oseb in posledično zmanjšanje bdp-ja je posledica rezultata volitev leta 2008 in nezaupanja ZRN v gospodarstva, ki jih upravljajo stranke, ki so naslednice komunističnih partij. Zaradi volitev, ki so se dogodile s prevaro ima vsak Slovenec mesečno najmanj 100 Eurov manj v svoji denarnici !!! TO JE VSA ZGODBA O PATRIJI !!!!
      V Vaatti , ti si pa lahko smo dvojček Kvikla ali pa črnega ptiča.

    • obama je rekel/-la:

      ima.prebral si članek,drgač ga ne bi

    • angie je rekel/-la:

      Neverjetno, kako hitro si reagiral na članek FAZ.
      FAZ = znani zadrti nemški desničarski časopis. Običajno se ne ukvarja dosti z malenkostmi, kot je Slovenija. Razen če ga za to ne prosijo ’svetovalci’ za SLO, ki pa iz vrst SDS…
      Foto = Primož Lavre Tip, ki dela tiste nebulozne fotomontaže za Reporter, ki so daleč od nekdanje duhovitosti Mladincev.

      Kaj bomo brali v ponedeljek v Reporterju?! Reševanje vojaka JJ. Madonca, morajo biti zdajle pred volitvami na trnih….Zmazek Kukovica bo zagotovo v nedeljo potopljena, zato so se raje

    • jebiveter je rekel/-la:

      …..vseved @ angie, povej kateri dnevni časopis v Deutschland po tvoje je ugledni ” levi “, ki bi ga ti ocenil kot neodvisen, jaz ga namreč ne poznam. NE KVASI NEUMNOSTI.!!!

    • jebiveter je rekel/-la:

      ….to, da si ne zaslužite bolše oblasti, kot si jo boste izvolili je pa gotovo dejstvo…..

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Obama ne bluzi, ali veš kdo je Karl Peter Schwarz. .

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Jebiveter, že stotič ponavljam življensko resnico,
      DA IMA NAROD OBLAST, KOT SI JO ZASLUŽI.
      V originalu:
      La gente ha il governo che lo meritta.
      Vse ostalo je čisto zapravljanje časa. Pred dnevi mislim, da je bil ali Toreador ali Steppenwolf, ki sta mi trdila, da je glavno sranje pri prisvojitvi, oziroma obogatitvi, oziroma pri kraji stoletja zagrešil predvsem ZVON 1 in 2 in 3 in 4. Da tudi zvončkljajoči desni požeruhi so si prisvojili neupravičen del pogače, ampak ko so pogačo rezali so bili zraven samo levorokci pri delu , pa rokohitreci pri kraji.
      Ker sedaj tudi že razni individuumi, ki niste ravno na poštenost cepljeni ugotavljate, da je na levi vožnja bolj sumljiva, res več ni daleč čas, ko se bo pričelo z čiščenjem terena.

    • nemesis je rekel/-la:

      Članek je popolnoma korekten.V obtožnih predlogih gre za obljube provizij,ne za dejanska izplačila provizij.Ta so sicer prejeli Cekuta,Riedel in Wolf,vsi pa trdijo,da imajo pogodbe,kar se Cekute tiče,niti še ni sodišče opravilo preizkusa.Za pogodbo s Patrio pa je bistvenega pomena,kdo,kdaj in kako,naj bi vplival na 60 naših vojaških strokovnjakov pri izbiri ponudnika.O tem ne vemo nič,niti ni obtožnih predlogov.

    • Ars Ignis je rekel/-la:

      Hahaha rođo, tudi v italijanščini nisi nič spretnejši.

  • Fonzi je rekel/-la:

    Kolumna vsebuje vrsto netočnosti in špekulacij (čeprav se v osnovi z idejo same kolumne strinjam).

    1. jahta je v najemu
    2. vsako podjetje v 3 in 4. letu poslovanja zraste, ko se znebi začetnih stroškov
    3. najhitreje rastoče podjetje Escape res ni.
    4. 450.000 vredna hiša ni nekaj posebnega, v okolici Ljubljane je veliko hiš nad 2 mio EUR vrednosti.

    Vse skupaj je to ena revščina, bolj zanimivo bi bilo pogledati v morebitne račune v tujini. Tam je denar za tiste čase, ko ne bo več sončenja na oblasti.

    • angie je rekel/-la:

      tako nekako, Fonzi. Toliko, kot tale ’sporna hiša’, stane stanovanje v centru Ljubljane.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Je pa bilo nekoč, še se spominjam nazaj, hitro rastoče podjetje, Klima Petek.

    • simi je rekel/-la:

      Ja valda, pol miljona za obnova hiše je pa kaj - darilo Rdečega križa?
      Miljoni še niso tak problem, problem je posredna škoda, saj
      prasica preeverjeno forsira naprej polovico slovenskih barab in barabinov, drugo polovico ma čez golubovič!!!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Če je vse tako preprosto, zakaj potem ANGIE nima razkošne jahte v najemu, v njej pa v uporabi vsaj tako čedno zverinico, kot je Simona Dimic, ne glede na to, da mu ne bi dala.

  • Boris_j je rekel/-la:

    “najhitreje rastoče podjetje Escape res ni.”

    Aja? Koliko je podjetij z datumom vpisa leta 2002, z dvema zaposlenima, danes pa z 2,2 milijona prihodki od prodaje in s finančnim stanjem “odlično”? To je kao “normalno” in se dogaja “vsem” firmam. To, da je gospa Dimic visoko v vladi, pa smrdi že na prvi pogled. Ob delujoči financ. policiji, bi bilo to povsem smotrno preveriti.

    Praksa sklicevanja na slovensko fovšijo, kot domnevno neko nacionalno “posebnost”, pa je že standard med gospodarskimi veljaki. Vsakdo ima pač svoje metode, ko je treba odbiti kritiko in moteča vprašanja.

  • ... je rekel/-la:

    Nč bat slovenceljni, playboy jo bo, ko ne bo več pri koritu skenslal, ko zadnjo in ESCAPEnu z vso lovo. Sicer pa ne se pizdit saj ste jim te rabote omogočili vi neodgovorni volilci.

    JUTRI PAMET V ROKE!! ali pa še naprej glumite bulmastifsko potrpežljivost.

    ZMAGOVALCI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE!

  • [...] razmerah in niso plačani za svoje delo. Ali Simono Dimic, vodjo kabineta predsednika vlade, ki uživa na svoji 23 metrov dolgi jahti, potem ko se je njeno premoženje v zelo kratkem času silovito [...]

  • zirosi je rekel/-la:

    Stric Janez take zadeve komentira takole: Pobit pa na nov nafukat…

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Zirosi, Pravilen komentar ima stric Janez,ampak pri temu folku, ki je tako zastavljen kot je, tudi na novo nafukani ne bodo drugačnega obnašanja.
      ENI PREKOMERE NAIVNI, DRUGI PREKO MERE POKVARJENI.

  • jup je rekel/-la:

    Koliko je še takih v bližini vlade? Veliko, vendar se obeta zamenjavo Dimčeve, zato je treba to obelodaniti. Ni po okusu Golobiča, kajne? Napiši še kaj o Golobiču in Zaresovskem bogatenju.

  • Forestina je rekel/-la:

    Nizozemski paradajz :)

    • Forestina je rekel/-la:

      S čikago boysi :)

      Zato pa smo v Afganistanu, da se Simona lahko z jahtam vozi in svojega pudlja Borata šeta od enaga banksterja do drugega :)

    • Forestina je rekel/-la:

      V frontalni piar pa krepki paradižnik z antifašističnimi parolami :)

      Metka Tekavčič in Ljubica Jelušič sta dve paradajzerki, ki bosta na krilih antifašističnega boja skupaj z okupatorjem osvobodili afganistanske ženske, tako da jim bosta nasuli bombe na glavo.

      Antifašistka, ja, govoreči SD paradajz.

    • Q_ je rekel/-la:

      …o pretendentki na županski položaj ne vem kaj dosti, ampak naša ministrica za varovanje ožje in širše domovine je še v povsem drugačni funkciji (fakultetni - strokovnajški) zanesenjaško navijala za vstop v Nato.

      Verjetno bi jo bilo potrebno spomniti na obljube o vseh generalnih in partikularnih koristih, ki naj bi jih bili Jerneji pod Natom deležni.

    • Forestina je rekel/-la:

      No in zdaj, ko je končno enakovredna fantom :) se počuti varno :)

      Za Slovenijo bi bilo ceneje, če ji zrihtajo kakega Ziherla.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    http://www.huffingtonpost.com/2010/10/05/apparently-there-is-nothi_n_751341.html

    Blackwater And Private Security Firms Just Can’t Be Disqualified From Winning Lucrative Government Contracts, No Matter What They Do

  • Nogavička je rekel/-la:

    Gazela iz kabineta predsednika vlade
    18. maj, 2010 | Jani Sever

    http://www.vest.si/2010/05/18/gazela-iz-kabineta-predsednika-vlade/

    Pa ne okol govort.

  • PASJI FRITZL je rekel/-la:

    BRAVO OBAMA, DOBRO SI POVZEL, PREVEDEL, BRAL SEM V ORIGINALU ! ČE

    POGLEDAŠ REAKCIJO KVAZILEVIČARJEV, PASJIH BRUSAČEV NA TEJ SPL. STRANI,

    PA DA TI JIH NE NAŠTEVAM, RESNICA PEČE, RAZJEDA !

    TAKO PRIDE ČLOVEK, DO ZAKLJUČKA, DA SO TI PASJI SINOVI VSEGA ZMOŽNI, OD

    POTIKANJ, LAŽI, DO LIKVIDACIJ !

    DA NAM GRE SLABO, JE KRIVA OD KOMUNISTOV VPELJANA NAGATIVNA

    SELEKCIJA IZKLJUČNO IN SAMO IZ SVOJE IDEOLOŠKE POPULACIJE, TOREJ IZ

    VSEGA NAKAJ % NARODA !

  • Forestina je rekel/-la:

    Clintonova začela z balkansko turnejo :)

    “Our Kind of Traitor”

    http://www.democracynow.org/2010/10/11/exclusive_british_novelist_john_le_carr