12. oktober, 2010 | Blaž Babič

Zdravstvene težave EU

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Od rimskega imperija dalje so velmožje evropskega uma objokovali propad velike ideje. Analizirali so intimne zgodbe posameznikov na oblasti in jim pripisovali nadnaravne zgodovinske posledice. Romanca Julija Cezarja in Kleopatre je preglasila krike mrtvih in zavojevanih v Galiji. Uvedba avgustovih poletnih počitnic je ob začetku našega štetja omilila poklane v kasnejših provincah Balkanskega polotoka. Medijski magi so že zgodaj spoznali, kako počasnemu kolektivnemu ljudskemu umu preusmerjati pozornost.

Je v današnjih ostankih rimo-grške civilizacije kaj drugače? Mar nam veliko bratenje ne zamegljuje pogleda na področjih, kjer bi morala delovati naša pozornost uma kot diamantno rezilo? Koliko je že samo na področju zdravja našega okolja vsebin, ki bi jim morali nujno nameniti čas, pa vedno pride kak klovn in nas odpelje v svojo matriko?

Naštel bom le nekaj področij, kjer se je več kot očitno pokazala bolezenska narava Evropske unije. Utrjuje se mi namreč občutek, da je tudi slovenska politična elita nujno potrebovala tak konstrukt, saj z njim podaljša pot vseh iskalcev poravnave krivic. Kdorkoli na domačem sodnem odru ne najde pravice, ima obetano še eno romanje – v Stražni grad, Strassbourg. Podaljšanje reševanja problemov torej koristi le tistim, ki jim kršitve pravic ustrezajo in kaj je zanje boljšega kot vihteti bruseljski korenček politične rešitve pred nosom domačega kruha lačnih.

Globalno segrevanje

Ta medijski konstrukt sicer ni neposredno zdravstvena tematika, ampak je del širših okoljskih, bivanjskih vprašanj. Na domačem odru je glavno vlogo odigrala “strokovnjakinja” (vedno raje uporabim besedo stRokovnjačka) Lučka Kajfež Bogataj, na EU odru pa je zdaj glavni naš “domači” doktor statistike, Janez Potočnik. Slovenija kadrovsko vodi izgubljeno bitko EU proti resnici. Indija pa v teh dnevih končno izgublja svojega bleferskega igralca – Rajendro Pachaurija, dosedanjega vodjo IPCC, katerega zvesti član je bila Lučka, omenjena že v prejšnji kolumni.

Prašičja gripa
Niti kredibilni Erik Brecelj v vlogi člana upravnega odbora društva Integriteta, ne more priti do informacij o slovenskih dajatvah svetovni zločinski farmacevtski mafiji. Zanimivo, kako pomembno vlogo je naenkrat dobila Simona Habič, vzgojena kot novinarka na Radiju Slovenija. Upam, da zaradi tega društvo Integriteta nekoč ne bo ostala brez naslovne vsebine.

Evropska unija seveda pri tem vprašanju deluje proti državljanom držav članic, v korist lobijev iz prejšnje kolumne.

Prehrambeni kodeks
Prihodnjega prvega aprila se boste zbudili v bolnem svetu. Svetu brez zdravilnih zelišč in babičinih pomad. V svetu, kjer bo še zadnja zdravilna bilka na spisku prepovedanih substanc.

Evropska unija se je že leta 2004 potrudila spisati Direktivo o izdelkih iz tradicionalnih zdravilnih zelišč (European Directive on Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD), 31. marca 2004). Po sedmih letih zorenja, umaknjena od pozornosti pobezljane javnosti, prihaja nad nas in vse naše tete Pehte – Codex allimentarius.

Vsi zeliščni pripravki bodo morali skozi enak postopek registracije, kot umetna zdravila, ne glede na to, da so v človeški družbi prepoznani kot koristni že več tisoč let. Teh stroškov, ki so ocenjeni med 90.000 in 140.000 evrov na posamezno zelišče, potreben pa bo test vseh zelišč posamezno, ne bo mogel nositi nihče drug, kot farmacevtski lobiji iz prejšnje kolumne.

Mimogrede – organske kmete v ZDA že preganjajo, pri nas se še delajo, da jih ne bodo.

V kolikor verjamete nalepkam na izdelkih, ki vam ponujajo med, s poreklom iz EU, potem ste pravi vernik. Evropska unija je že dolgo tega poskrbela, da ne boste izvedeli dovolj za pravo odločitev. Je pa vsaj pri genetsko spremenjenih organizmih bolj precizna kot so ZDA. V kolikor bo neko živilo vsebovalo več kot 0′5 % GSO, boste to lahko prebrali na nalepkici. Če pa manj, pač ne, kaj bi se sekirali. Za vas odločajo lobiji iz prejšnje kolumne.

Prometno onesnaževanje

Dobro, smo se včlanili v to unijo zato, da bi nas oni reševali pred samimi sabo. EU je postavila kakor visoke standarde za čistočo zraka v mestih. Kakor visoke pravim zato, ker – bodite prepričani – so vsi ti standardi globoko pod tistimi, ki bi jih zares zrele družbe, kot je kakšna skandinavska druščina, postavile sebi in svojim potomcem.

In kljub temu, da v Ljubljani požremo daleč največ avtomobilskih hlapov, župan Janković še naprej prodira s svojimi garažnimi idejami v samem centru mesta, namesto da bi skrbel za zmanjšanje prometa. Ko sem priskočil na pomoč pri nebetoniranju Trnovskega parka z Barjansko cesto, sem se seznanil tudi s tem, da župan poskrbi predvsem za to, da zdaj vsi skupaj plačujemo njegove projekte skozi okoljske penale.

EU torej ni preprečila ničesar, kar nam škoduje, nas je pa pripravljena finančno kaznovati za izbiro napačnega župana in lobijev, ki jim ta srećko služi. Še dobro, da jim služimo kot križišče tovornjakarskih koridorjev London – Konstantinopel, Barcelona – Kijev in Jadran – Baltik.

Kemične sledi

Kdor mi bo še kdaj poskušal namigovati, da sem pri svojih pomislekih glede kemičnih sledeh zašel, naj se pripravi na črno pikico. Dobil jo bo zaradi svoje nerazgledanosti, še posebej zaradi tega, ker svojega razgleda ne širi po modrem nebu.

Od marca letos dalje sem pričel z mobilnikom snemati daljše in obstojne bele letalske sledi, zaradi katerih se povprečna temperatura kljub sončnemu dnevu lahko spusti za kar nekaj stopinj. Pa smo spet pri globalnemu segrevanju.

Kakorkoli, naša policija je o pojavu obveščena, prav tako vsi mediji in odgovorni uradniki ter političarji. Janez Potočnik se na svojem fb zidu ne odziva. Sem ga že opozoril, 19. julija, rekoč: “You or your children might get sick on your return to Slovenia.” Sicer pa obnove ni konec, ta fb skupina ima že več kot 1500 članov in njen cilj je enostaven – ugotoviti odgovornost za kemične sledi. Razpravljamo pa tudi o pršenju gripe v Ukrajini. In vse je povezano.

Bodite gotovi, da rešitve za vse te probleme ne bodo prišle iz Bruslja. Od tam so vse te težave pravzaprav prišle. Zato – bodite del rešitve, ne problema.

Blaž Babič

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
2 x komentirano