16. oktober, 2010 | Rok Kralj

Politika kot komedija, komedija kot politika

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pravijo, da so ljudje naveličani politike. To še zdaleč ne drži, sploh pa politika ni nekaj, česar se lahko naveličamo. Že iz Stare Grčije vemo, da je politika ukvarjanje z zadevami polisa – mestne države. Politike preprosto ne moremo ignorirati, kajti zadeve polisa (mesta, občine, države ali skupnosti držav) so zadeve slehernega, ki živi v polisu.

Očitno pa politika vse bolj postaja komedija, politiki pa komedijanti. Da sta se v drugi krog županskih volitev prebila dva komedijanta, Marjan Šarec v Kamniku in Gojmir Lešnjak v Komnu (podpalmo.si), je simptom. Simptom časov, v katerih živimo. Časov spektakla, resničnostnih šovov in zabavljaštva.

Saj ne, da imamo kaj proti omenjenima gospodoma in komediji kot žlahtni umetnosti, a zabavati publiko je daleč od dolgočasnih zadev polisa: urejanja lokalnih cest, zagotavljanja komunalnih storitev, vzdrževanja in izgradnje mreže vrtcev in šol, zagotavljanja socialne varnosti in tako naprej.

Dejstvo je, da politika postaja stvar medijev oziroma medijskega marketinga. Bolj kot vsebina, je pomembna podoba, vtis, ki ga ustvarjajo mediji. Svet v katerem živimo v dobršni meri kreirajo mediji; kako uspešni so lahko pri tem, nam dokazuje berlusconizacija italijanske politike, ki se iz komedije vse bolj preobraža v tragedijo.

Politične kampanje postajajo podobne strategijam prodaje izdelkov in storitev. Politik je »izdelek«, ki mu je potrebno zagotoviti čim večjo prepoznavnost in »blagovna znamka«, ki naj zveni čim bolj preprosto in udarno. Spomnimo se znamenitega Obamovega slogana »Yes, we can« oziroma »Da, mi zmoremo«. Danes od tega slogana ni ostalo prav veliko in dejstvo je, da predsednik Obama ne zmore končati ameriške militantne politike; nasprotno, še zaostruje jo (na primer v Afganistanu).

Nekam zelo podoben slogan lahko slišimo tudi te dni: »Lahko, če hočemo«, kar je osrednje geslo že omenjenega g. Marjana Šarca. Seveda lahko storimo karkoli, le če hočemo. Resnično karkoli, a samo, če imamo tudi vsebino. Brez nje je lahko še tako motivirajoč slogan zgolj izpraznjena lupina.

Ti vsebinsko izpraznjeni slogani, ki jih vse pogosteje vidimo in slišimo ob vsakih volitvah, niso nič drugačni, kot so tisti iz TV oglasov: »Ker se cenite«, »Just Do It« (Samo storite to), »Wir leben Autos« (Mi živimo naše avtomobile) in tako naprej.

Daleč pomembnejše za neko skupnost je, kako dobro bodoči politik, ki nagovarja svoje volivce: prepoznava potrebe »svoje« skupnosti; kako na podlagi le-teh oblikuje konkretne cilje in kako jih namerava uresničiti.

Politika je resna stvar. Zahteva najboljše ljudi, ki so pripravljeni služiti skupnosti; ne služiti zase in za »prijatelje«, temveč skupnosti. Politika ni spektakel, komedija, ni oblast, temveč trdo delo v dobro vseh. Zveni idealistično? So politiki lahko takšni?

So. Nekateri so.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
16 x komentirano
  • Rogerg je rekel/-la:

    Politika kot komedija ali tragedija??

    • KAKTUS je rekel/-la:

      PO SKORAJ DVEH DESETLETJIH UREDNIKOVANJA, JE ODSTOPIL MARJAN

      BAUER, IZ “SLOVENSKIH NOVIC “, MANIPULATOR, MEDIJSKI IN TRANZICIJSKI

      BOGATUN !

      OČITNO MU JE ZMANJKALO LAŽI NA RAČUN JANŠE IN DESNICE, SVOJIH

      LEVIČARJEV PA ŽE NE. BO ” TUNKAL”, KER JIM ŽE TAKO TEČE, VODA V GRLO !!

  • Sanja je rekel/-la:

    Raj mam v politiki komedijante, ki so ljudski, kot butaste politike!

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Sanja, je že res, da ste ženska ( po imenu). Na svetu vas je polovica. In dobile ste volilno pravico. V zadnjem času ste celo formalno bolj izobražene kot moški. Torej imate formalne možnosti za zasedbo odločujočih služb.
      Prevzemite torej tudi funkcijo, ki vam je z vsem tem pripadla. Funkcijo MODREGA RAZMIŠLJANJA.
      Praviš, da ti so bolj všeč politikantski komedijanti kot butasti. Butasti vsekakor niso rešitev, vendar tudi butasti občani ne prispevajo , da bi se politikantske komedije spremenile v igre s srečnim koncem.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Rogerg, a nisi čist prepričan vase.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Steppenwolf, seveda nisem. In to me dela velikega. Ha, ha , ha. Tisti, ki so za razliko od mene, vase prepričani, dajo drugim razlog, da dvomijo v njih. Že nekajkrat sem iznesel idejo, da je ena od nesreč našega ljudstva- na širši ravni, da je preveč prepričano v sebe. In ne dopuščajo dvomov in ne dvomijo v svoja zgrešena prepričanja.

  • JBTPTKŠNKZDRVJ je rekel/-la:

    politika kot kurba ! _ _ _

  • RUKAR je rekel/-la:

    POLITIKA JE KURBA,

    ZARADI KURB V POLITIKI !

    Taka je bila ena od pripomb, na plakatu, celjske SD- jevke !

  • Boris_j je rekel/-la:

    Ta stvar s komedijanti je problematična. Zastavlja se preprosto vprašanje, zakaj so jih občani izvolili? Zaradi programa po vsej verjetnosti že ne. A ta dva primera z “Gojcem” in Šarecem sta le navidezna izjema. Vse kampanje so danes podobno zastavljene, ker enostavno “bolje” delujejo. Bolje za kandidate kajpak, ne za volivce. Ali je odveč predlagati pravila, zakonodajo, ki bi PRovcem prestrigla peruti in jih prisilila, da morajo med kampanjami izpostavljati program? Je to “utopično”? Meni se v bistvu zdi precej preprosto. Če že imamo pravila o volilnem molku, zakaj ne bi imeli tudi pravil o primerni vsebini kampanjskega marketinga, ki ne bi bila zgolj finančna pravila, kot so trenutno.

    Pravila bi bila zelo preprosta, namesto da bi prepovedovala določene vsebine (npr. butaste in prazne slogane), bi namesto tega zapovedovala pošteno in jasno predstavljanje programa. Edini problem je: koliko “vaških posebnežev” bi bilo voljnih igrati v takšni bolj transparentni igri, ki bi potekala vsaka štiri leta?

  • dddd je rekel/-la:

    Ker se kandidata med drugim ukvarjata tudi z “manjvrednim” komedijanstvom, sta neprimerna, ne moreta opravljati nadvse resnega poklicna politika? In slogan lahko, če hočemo, sumljivo podoben Obaminemu? Ja valjda, saj gre za namerno parodiranje, vsaj tako ga jaz razumem. Povsem slovencljasto, tale Kraljev tekst je simptom butalstva, ne pa kandidatura dveh kandidatov, ki naj bi bila “hendikepirana” zato, ker se pogosto ali občasno ukvarjata s komedijo in zato za kaj “resnega ” (jao) nista sposobna…

  • dado je rekel/-la:

    Kdo večji komedijant od Pahorja je?
    Iz krize smo že,
    samozavestni, da kar kadi se,
    zmoremo vse…
    HALO!!!!

  • Slo je rekel/-la:

    Sram se nam je ukvarjat s politiko!

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Slo,Ne reci generalno tega pasusa.Sram naj bi bilo tiste, ki se s to stvarjo ukvarjajo z zlobnimi nameni , še bolj sram pa tiste, ki te zlobne namene ne prepoznajo, oziroma jih podpirajo.

  • KAKTUS je rekel/-la:

    PO SKORAJ DVEH DESETLETJIH UREDNIKOVANJA, JE ODSTOPIL MARJAN

    BAUER, IZ “SLOVENSKIH NOVIC “, MANIPULATOR, MEDIJSKI IN TRANZICIJSKI

    BOGATUN !

    OČITNO MU JE ZMANJKALO LAŽI NA RAČUN JANŠE IN DESNICE, SVOJIH

    LEVIČARJEV PA ŽE NE. BO ” TUNKAL”, KER JIM ŽE TAKO TEČE, VODA V GRLO !

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=5756

    Kršenje človekovih pravic, na vsakem koraku.

    intermezzo:
    Blackwater pa nima v Sloveniji kaj početi.
    In Nato ne potrebuje naše članarine.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Na državnozborskih in presedniških volitvah lahko torej pričakujemo, da bosta kandidrala tudi večna dvorna norčka TOF in Šraufenciger.