23. oktober, 2010 | Dr. Janez Kolenc

Povezovanje na levici in politično stanje v državi

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Torej, v Sloveniji je levica, je tradicionalna levica v obliki vladajoče socialnodemokratske stranke, je pa tudi desnica in tudi politična sredina. Seveda bi analiza konstituiranja levice po letu 1991 na Slovenskem zahtevala posebno razpravo, ki se je tu ne bom lotil. Naj pa povem še to, da so deplasirane vse tiste razprave, ki govore da Slovenija ne premore politične levice. Nasprotno in še več. Politična levica je na oblasti in pravo vprašanje, ki iz tega sledi je, ali je politična levica sposobna vladati v smislu levega političnega programa. Torej je vprašanje, ki sledi iz političnega stanja v državi: ali je politična levica (torej socialna demokracija) zmožna uspešno delovati s pozicije oblasti ? Odgovor je po dveh letih vladanja seveda negativen, kar kažejo ankete javnega mnenja in splošna naperjenost prebivalstva do vlade, ki je večinsko negativna. Razlogi za to, so po mojem mnenju naslednji:

a) to je prva socialno-demokratska vlada v Sloveniji po propadu socialističnega sistema in se zato nima kje zgledovati, ter je upravičeno dezorientirana;
b) to je prva koalicijska vlada na Slovenskem, ki jo vodijo socialni demokrati, te izkušnje niso imeli nikoli v zgodovini na Slovenskem
c) zastavljajo se številna vsebinska vprašanja, ki jim socialni-demokrati niso kos:
- število brezposelnih se iz meseca v mesec veča (že blizu 100.000), vlada pa se ni odločno postavila na njihovo stališče (pravice do dela), ampak se loteva reševanja tega vprašanja z običajnimi kapitalističnimi prijemi (socialnimi blagajnami in transferji). Naj tu opozorim na eno izmed zgodovinskih vzporednic, ko je šlo za pravico do zdravstvenega zavarovanja v Nemčiji. Tedaj je v 19. stoletju Bismarck vzpostavljal splošno državno zdravstveno zavarovanje, ki pa so mu takratni socialni-demokrati nasprotovali zaradi njegove premajhne socialne občutljivosti. Saj delavci vendar niso živali. Bismarck je namreč propagiral svoj sistem zavarovanja s sloganom: Kamor ne posije sonce, naj pride vsaj zdravnik. Torej, če bi parafraziral današnje Bismarcke, potem politika vlade do nezaposlenih zgleda takole: Koder ni dela, naj bo vsaj socialna pomoč. To pa je za ponos slovenskega delavstva občutno premalo. Premalo pa je tudi za trdno socialno-demokratsko politično držo.

- Družba se hitro razslojuje in nastajajo čedalje večje razlike med razredi. Če jih postavimo na dohodninsko lestvico od 1-3, potem je jasno, da večino davčnega bremena pade na srednji sloj, ki je že itak proletariziran. Vlada pa nič ne stori za to, da bi raztegnila davčno lestvico in obremenila tiste, ki imajo več, z večjimi davki. Tu je celo skočila v hrbet svojemu ministru, ki je predlagal, takšno, bolj pravično lestvico davkov.

- Socialno-demokratska vlada je v sporu z osnovnimi zahtevami slovenskih sindikatov, ki poleg zgoraj omenjenih pravic, edini ščitijo zgodovinske pridobitve delavskega gibanja v svetu (osemurni delavnik, počitek med delom, plačan bolniški stalež itd.. itd…)

d) Pravi odgovori na socialna vprašanja so socialno-demokratski odgovori, drugače se
z interesi dela in socialnimi težavami začnejo ukvarjati samaritanski desničarji, ki po
logiki stvari itak štejejo nezaposleno delovno silo, kot kolateralno škodo
kapitalističnega izkoriščevalskega sistema. Ne. Tu mora socialna demokracija narediti
rez. Postaviti se mora na stališče dela in delavcev ter priborjenih sindikalnih in
socialnih pravic, skupaj s pravico do upokojitve in pravične pokojnine. V nasprotnem
primeru socialna demokracija zgreši cilj svojega vladanja, to pa je razvoj družbe na
osnovi socialne pravičnosti

Torej, moje mnenje je, da je slovenska levica povezana in je na oblasti. Vprašanje pa je, ali uresničuje svoj levi politični program. Naloga slovenske socialne demokracije je, da uresničuje levi politični program, tudi za ceno izgube oblasti, drugače se bo poleg izgube oblasti morala soočiti tudi z izgubo lastne kredibilnosti.

Zaradi zgoraj povedanega je jasno, da je slovenski politični prostor po mojem mnenju normalno distribuiran na levico, desnico in center in da ni nobenega razloga, da bi se nekdo po sili moral uvrščati v levičarje ali desničarje ali pa sredince. Na osnovi empiričnih dejstev lahko trdimo, da imamo parlamentarni center: 10 (Zares) +6 (LDS) +4 (SLS) (20%), da imamo levico 20 (SD) + DeSUS (6) (26%) in desnico 20 (SDS) + 6 (SNS) (26%). Tam nekje 30% je neopredeljenih, ki pa bi po izračunih dr. Miheljaka, volili podobno porazdeljeno, kot volijo opredeljeni volivci.

Socialni demokrati bi morali začeti vladati na osnovi socialno-demokratskih načel (vsebinskih načel, kot se je zanje zavzel Dušan Jovanovič), drugače jih bo Janša s svojo socialno (tudi delavsko) demagogijo povozil. Potem smo pa spet tam kot pred petimi leti in vse skupaj se bo vrtelo v slabo neskončnost. Če bi socialni demokrati vodili socialno demokratsko politiko, potem bi tudi Zares in LDS lahko vodila bolj radikalno liberalno-demokratsko politiko. Sedaj zahtevati, da bi se volkovi spremenili v jagnjeta in obratno, pa je žal nemogoče. Spomniti se je potrebno zgodovine socialnih in političnih bojev in upoštevati Gramscijevo načelo, da lahko načrtujemo le toliko, kolikor smo že sedaj aktivni. Socialni demokrati pa so bili skoraj tri mesece na dopustu in v jeseni prišli s kopico neoliberalnih ukrepov, ki pa sploh niso premišljeni. Če je Janša morski pes, ki grize vsenaookoli, potem me Pahor bolj spominja na jagnje, katerega kri je taisti morski pes zavohal. V tem sta Pahor in Janša kontingentna in kompatibilna.

Dr. Janez Kolenc

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
61 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Jao, kakšne neumnosti pa ti potresaš.

    1. V Sloveniji sedanja oblast tudi približno ni “tradicionalna levica”, ker smo še zmeraj globoko v tranziciji.
    2. Naši dohodninski razredi so smešnica, vsi pod 20000 eur-ov/leto(neto) smo reveži, srednji razred naj bi se začel od 36000 eur/leto-cca
    3. Tranzicijska “leva” vlada ne posega v zgodovinske dosežke a področju delavskih pravic, temveč ima probleme z preveč razširjenim javnim sektorjem, ki je bolje plačan od gospodarstva in ima več pravic in ugodnosti(jobs for boys&girls)
    4. Slovenska levica ne obstaja, saj so vsi preveč zlizani z mafijo belih ovratnikov.
    5.ZARES in LDS nista sposobna voditi liberalne politike, predvsem zato ker delajo predvsem za svoje žepe in nimajo pojma kaj je liberalizem(state capture).
    6. Pahor ni jagnje, temveč vestno izpolnjuje navodila svojih lutkarjev, človek točno ve kaj dela.
    7. Paradigma - Janša je kriv za vse, je manipulacija povzpetniške tranzicijske mafije belih ovratnikov.
    8. Upam, da te je kaj sram ko pišeš take neumnosti.

    • Q_ je rekel/-la:

      1. Ali bo tranzicije konec, ko ne bo več državnega aka javnega premoženja?
      2. Kontekst!!!!
      3. Kura & jajce & “libertarna” demagogija.
      4. Premisa drži, sklep je delno točen, ampak glede na premiso idiotski.
      5. …ah.
      6. Dokaži.
      7. ĐĐ je onkraj okvirov spodobnega strankarskega življenja. Z njim bi se morali enkrat za vselej nehati ukvarjati.
      8. Tebe v resnici še bolj. …. pa članek in argumentacijska nit nista konsistentni..

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pa še na Miheljaka se sklicuje tale doktor.

      Kot da ne bi vedel, da med poštenimi ljudmi ni spodobno omenjati njegovega imena.

    • Aljo je rekel/-la:

      1. Tranzicije bo konec, ko bo država s premoženjem, ki ga ima v lasti(in ga bo precej manj, povdarek na precej) ravnala racionalno in v skladu z dobro napisanimi zakoni(spet povdarek na dobro napisanih in izvajanih zakonih)
      2. Kontekst je takšen, da imamo najvišje davke na planetu, znižanje VSEH davkov bi morala biti prioriteta, ter neobdavčenje najnižjih slojev(dohodnina-znesek stvar konsenza, toda ne nižje od 12000 eur neto/leto.
      3. Hmm demagogija, ali mogoče misliš, da imamo racionalen model javne uprave in ali se dejansko uveljavljajo delavni zakoni(že doseženi) v praksi - predvsem v gospodarstvu.
      4. Dokazali so sami, ko se pojavljajo v Armaniju, ter živijo zelo ne levičarske stile življenja(denar - edini bog)
      5. nič ahh, največji kriminalci tranzicije so v neposredni navezavi z LDS in ZARES
      6. Dokazal bo čas toda vsaj meni se zdi, da nismo še tako dakeč, da bi imeli za premiera idiota(ala Bush JR).
      7. Tukaj se strinjava, vsaj glede “ukvarjanja”.
      8. Bla bla, jaz nisem DR., stvari spremljam ljubiteljsko, od ljudi s takim nazivom pričakujem več.

    • Q_ je rekel/-la:

      1. Govoril si o “tradicionalni” levici. Ta pojem v strankarskem prostoru ne obstaja že nekaj časa ne pri nas in ne na “zahodu”.
      2. Torej bolj obdavčiti podjetja?!
      3. Hm, smo država, ki ima v EU na prebivalca skoraj najmanj birokratov. Samo dve državi jih imata manj.
      4. Ne trdim, da levica v strankarskem življenju obstaja.
      5. Največji kriminalci so karieristi, ki politične stranke uporabljajo za zasebne in ne javne koristi. Pomembno je korito.
      6. Pahor kar dobro simulira Busha. Ni pa nobenega politika, ki ne bi bil tako ali drugače vplivan s strani močnih zakulisnih igralcev.

      8. Res je.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    In tole je podpisal znanosti

    Človek bi prej pomislil, da je avtor tega zvarka kak dementen bivši sekretar kakšnega zakotnega nekdanjega občinskega komiteja, ki ne razmišlja, temveč le verjame.

    Nekaj sem pa le prvič slišal in sicer,

    - da je SD socialdemokratska stranka in
    - da sta ZARES ter LDS liberalni stranki.

    Prevarane državljanke in držaljani jih namreč poznamo le pod skupnim imenovalcem: plenilske stranke!

  • obama je rekel/-la:

    V Sloveniji imamo volivce,ki volijo demokratične strank in volilce strank t.i. črne luknje..
    Demokratične stranke so KPSZKSLDSSZDLLDSZARESDESUS,med njimi poteka demokratičen dialog,ki ga usmerja in vodi MurglBaba,črno luknjo pa imamo zato,da vanjo zlivamo gnoj in jo vedno znova obtožujemo za lastne neuspehe.V zgodovini nam še nobena stvar namreč ni ratala,zakar pa je kriv notranji sovražnik iz črne luknje…

  • silvom je rekel/-la:

    Janez Kolenc, teoretik levice ! Ni čudno…

  • ... je rekel/-la:

    No ta me je pa navsezgodaj nasmejal. SD (Simona Dubaj) ,,…. kaj že …… hahahahahahaa…. SamoDržci, mogoče ja. Svašta!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Komunisti, lepo pozdravljeni. Da vas ne bo preveč mučila depresija zaradi gnitja slovenske levice (slabe vesti zaradi tega, kar ste na volitvah nakopali domovini, itak ne čutite) vam poklanjam vašo priljubljeno pesem, Katjušo. Seveda z nekoliko bolj aktualnim besedilom.

    Odcvetele jablane in hruške,
    vstale so meglice iznad rek,
    prišla na dvor celovški je Simona,
    prišla na celovški dvor visok.

    In zapela pesem čez poljane,
    o sokolu arabskih je daljav
    in o njem, ki služi mu vdano,
    ki nje pismo drobno je spoznal.

    Ti letiš od drugih ptic hitreje
    Mojo pesem nesi v daljni kraj
    komunistu, ki nam brani Vegrad
    Lep pozdrav Simonin mu predaj.

    Misli naj na ljubico edino,
    ki mu poje pesem čez gore
    naj obrani našo tajkunovino
    jaz ohranim svoje mu srce.

    Odcvetele jablane in hruške,
    vstale so meglice iznad rek,
    prišla je na celovški dvor Simona,
    prišla na dvor celovški je visok.

  • jebiveter je rekel/-la:

    Če je Janša morski pes, ki grize vsenaookoli, potem me Pahor bolj spominja na jagnje, katerega kri je taisti morski pes zavohal. V tem sta Pahor in Janša kontingentna in kompatibilna.

    Dr. Janez Kolenc……..Dr.prfuknenga bluzenja….kje si se pa vzel, ali se skrivaš pod nikom Lucko ?

  • konec je rekel/-la:

    še ena rdeča svinja, ki ponuja palico rdečim svinjam , ki jih je volil…….

  • konec je rekel/-la:

    problem slovenistana je prav ta: “kulturnik”, mislec, pisun novinar NI nikoli dovolj levičar, vedno se najde zverinsko rdečo svinjo, ki kruli, da ona je prava levičarka, ker je bolj na levo, bolj, še bolj, najbolj……v resnici pa ni razlik, vse so iste rdeče svinje, samo da NIMAJO OGLEDALA….ha, ha, ha, ha, ha, ha, ..

  • dado je rekel/-la:

    Vodilni in politkomisarji so že med revolucijo
    se v ločenih prostorih naslajali in žrli meso,
    takrat, ko za borca še črnega kruha ni bilo,
    in danes naj mi, delovno telo, verjamemo,
    da se njih nasledniki povezujejo za blaginjo našo?
    Stanje našega duha
    je smrad kadaverja!

  • Forestina je rekel/-la:

    Levi in desni so združeni v grehu v Afganistanu :)

    http://therealnews.com/t2/component/seyret/?task=videodirectlink&id=8020

    Kako se goljufa pri volitvah

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=WUNqEcj-VwQ

    WIKILEAKS PRESS CONFERENCE - PRESSTV - 2/3

  • exkomunajzarji delajo samo škodo je rekel/-la:

    Joj, kako so pa ti “socialdemokrati” res ubogi ! Oblast po vojni so prevzeli tudi z izgovori da bodo naredili socialno državo. Koliko let so bili na oblasti??? - Brez kakršne koli opozicije in s popolno oblastjo in nadzorom. In kaj so naredili iz države??? Zdej pa loh prebiram floskule kot “to je prva socialno-demokratska vlada v Sloveniji po propadu socialističnega sistema in se zato nima kje zgledovati, ter je upravičeno dezorientirana”. imeli so več kot 60 let časa. in 20, če se omejimo samo na čas Slovenije. Če jim do zdaj ni uspelo vsaj v teoriji dorečt socialne politike, jim ne bo nikoli. Pa še to:

    1. Nobeden še nikol ni bil upravičeno dezorientiran. Vsak je dolžen narest vse da se dezorientiranost zmanjša, s časoma pa prepreči in izgine. Če se tega ne naredi pač zanemarjajo svoj razvoj, ki ga pa že tako nimajo.

    2. Zgleduje se lahko pri drugih evropskih socialnih strankah. Na žalost SD v tem pogledu niso osamljeni in niso edina socialdemokratska stranka v Evropi. Ta izgovor je na ravni nekega srednješolca, pa še ta bi se najbrž bolj potrudil da bi našel primernejši izgovor ali razlog.

    3. Tudi če bi bili edina socialna stranka na svetu, se da nekatere stvari na novo in drugače urediti in domisliti. Lahko bi tudi ponovno odkrili toplo vodo. Se pravi da lahko tudi na novo izumijo skandinavski model. Izgovorov res nimajo. Samo delat je treba.

    Kar se mene tiče je tole eno samo sprenevedanje in preusmerjanje pozornosti iz dejanskih problemov, zaradi katerih ta vlada ne funkcionira (če se izrazim zelo olikano).

    II. Zanima me od kje ste dobili empirične podatke da ste Zares uvrstili med center? In še bolj kaj so sploh tiste številke zraven strank. Če prav razumem naj bi bli to %. Ampak kakšni ? Predvsem to leti na LDS pa SLS, ki sta nekam čudni? SLS ma 4 LDS pa kar 6. KAKO? Da ma Zares 10 ste verjetno necele dele vseh strank domnevnega centra seštel pa tisti slabi procent kar prištel k ZARESU! (Kar je glede na trenutne rejtinge odlična izbira -> to je le treba priznat). HAHA

  • Rogerg je rekel/-la:

    Še eno ŠTUDIRANO BUDALO. Ampak to budalo je pa tako nazorno pokazalo kaj jaz s tem nazivom mislim, ki sem ga že neštetokrat uporabil v raznih jezikih na raznih koncih sveta.
    Hvala ti Kolenčnik, da si izblebetal pod svojim doktorskim nazivom vse norosti in budalosti, da se mi v bodoče več ne bo treba truditi razlagati kaj mislim, ko koga ozmerjam z nazivom ŠTUDIRANO BUDALO.
    Ob tem opozarjam cenjeno čitateljstvo, da je to samo eden doktorirani teleban. Koliko jih živi v naši bližini in zaradi teh nevrednih “čitab” tudi imajo možnost, da kreirajo našo sedanjost in usodo. Doktor je bil tudi Janez Drnovšek, dalje Rožič Marjan in dalje in širje doktorjev na kupe, ki niti solate ne znajo trebiti.
    Čisto na kratko levica je tista stranka, ki se bori proti preveliki koncentraciji imovine in bogatenju. Dalje tista stranka, ki se bori za delavce in njihove pravice. In ti se upaš napisati, da so v Sloveniji take stranke na kobajagi levici. Sramota.V Sloveniji so stranke, ki se deklarirajo kot leve najprej delavce oropale, potem jih suženjsko izkoriščale in na koncu jih bodo prodale kot sužnje novim lastnikom, ki bodo prišli iz Zahoda ali Vzhoda. V tem prednjačijo LDS, izpeljanka Zares, vseskozi pa spremlja dogajanje SD. Janša verjetnega svojega potenciala socialnosti ni mogel niti pokazati, ker so ga v parlamentu onemogočali pogoltniki iz prej navedenih strank.
    Tebe Kolenc so pa očitno najele za nadaljne mešanje megle podgane iz Murgelj, ker dosedanji meglomešalec Miheljak ni več dovolj verodostojen mešalec vsled vsevečjega narodovega osveščanja , ki se pojavlja na žalost vsled obubožanja, ne ker bi miselno dozoreli .
    DR . KOLENC skrij se za največji stog sena s svojim nazivom in čtivom vred.

    • Aljo je rekel/-la:

      He he, bravo maestro…študirano budalo seka.

    • dddd je rekel/-la:

      Bravo Rögerg, tipična tirada NEŠTUDIRANE BUDALE.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @dddd, ti veleum, služeč sebi pa tudi levi opciji bleščeči,
      daj mi povej kakšno je tvoje razumevanje leve stranke ,
      ki poseduje premoženja več kot Rotshild in še Aga Khan?
      Če nimaš na vprašanje to odgovora
      ki zadovoljil bo vse in mene,
      ne oglašaj več se, da božji žlak te ne zadene.

  • WHMH je rekel/-la:

    bi kaj napisal, vendar so predhodniki podgano na žalost že raztrgali …

    • Rogerg je rekel/-la:

      @WHMH, to je pa tip nove podgane, ki je najbrž nobeno trganje ne bo utišalo..To so tipi, ki nimajo čisto nič oprijemljivega v glavi pa silno močne komolce. Saj vidiš, da je uspešno predriblal do titla.

    • exkomunajzarji delajo samo škodo je rekel/-la:

      Če se je boter iz Murgel slučajn odloču da je Miheljaka treba zamenjat z ‘novim, neodvisnim’ dr. , ki bo mnenjski guru, pol je tale dr. zeloooo slaba izbira!!

      hahaha, da dol padeš!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Slabši in bolj pristranski od Miheljaka ne more biti nihče.

      Opravičujem se, ker sem bil prisiljen omeniti to ime.

      Enega takega imajo tudi na čelu Liberalne akademije, ki je to le po imenu.

    • dado je rekel/-la:

      A …, to ti je verjetno tisti kosmatinc,
      heroj liberalne in še kake akademije,
      umotvorec, ki pomagal porinit LDS je v vrtinec polomije?
      Njegova foflanja vredna so en klinc!

  • von Flick je rekel/-la:

    združeni roparji levih in desnih ko pridejo na oblast ne poznajo meje dobrega okusa

    • von Flick je rekel/-la:

      za zmagovalce volitev na vseh ravneh je čas po volitvah čas žetve in plenjenja !

  • Rogerg je rekel/-la:

    Štrašansko se mi toži po komentarju velecenjnega dddd. Pa vseh njegovih los companeros, ki se skrivajo v najbolj odmaknjenih luknjah in duplinah.
    Od tod tudi rek, da iz neumne dupline neumen veter piha.

    • dddd je rekel/-la:

      Ja Rögerg, kakšnega komentarja pa si želiš, saj sem ti že večkrat napisal, da si taka lažniva amebica kot si ti, zasluži le posmeh, prezir in roganje. Čez vikend pa gremo lahko malce v naravo, se rekreiramo, menda ne bomo čepeli za računalnikom? Sicer pa, ti ni dovolj, da se smešiš sam, te moram žaliti še jaz, ti ubogo, neštudirano budalo?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @dddd, to, da me ti poizkušaš žaliti, ostaja še vedno le pri tvojem poizkusu.
      Čisto drugačna pa je štorija ko publika premleva produkte tvojega zmedenega mozga.Tam pa ne ostaja pri poizkusu, da jih poizkušaš prepričati, da si trotel. To vsak tudi na prvi mah spozna.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    .Saj bi ga vprašal, če je janševa podobnost z morskim psom del znanstvene doktrine, ki jo razvijajo sociologi v tej nesrečni državi in se zato pod svoj…hmm…umski dosežek podpisuje z doktorskim nazivom.

    Toda ne verjamem, da bi razumel poanto.

    Pahor bi dejal: “So what!?”, povprečnemu normalnemu človeku postane slabo, mene pa stvar zabava. Dolgo jih preučujem in ne verjamem, da me karkoli z njihove strani še lahko preseneti. Slovenijo pa bo, in to pošteno. Verjamite mi, pri “bullmastifih” še zdaleč niste videli dna.

  • stari je rekel/-la:

    Odličen zapis, socialni demokrati moraj preti v ofenzivo kar se teh temeljnih reči, ki jih opisujete tiče, desničarji pa izgubljajo živce in orientacijo, ki se kaže v kopici nesramnih in žaljivih komentarjev, tole, da se s socialo ukvarjajo samaritanski desničarji in jemljejo brezposolne kot kolateralno škodo ste pa zadel kot piko na i,

    razlika med Pahorjem in Janšo je

    socialna demokracija s socialno konotacijo (ne glede na nacionalnost),
    slovenska demokracija (nacionalistično orentirana katoliške cerkve podprta politika brez socialne konotacije, izbrisani, nastrojenost proti drugalnosti, obvladovanje medijev za svoje cilje, populizem …)

    Čestitke na prispevku dr. Kolencu.

    Vsi Janševiki in njihovi mladci pa v delirij pisanja komentarjev brez vsebine ampak radi cilja diskreditirati avtorja.

    Pahor pa upam, da prebere tale vaš zapis in vsi SD-jevci.

    • Aljo je rekel/-la:

      O joj, dobrodošel v 50-ih prejšnjega stoletja.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Stari ne ve, o čem govori!

    • Rogerg je rekel/-la:

      Ob norosti, ki jo zganja avtor zapisa, predvsem pa stari ti,
      izgubljat ni treba živcev, ker vi izgubljeni ste popolnoma,
      magari s fakultetami in doktorskimi nazivi podkrepljeni.

    • pirančan je rekel/-la:

      G.Stari se strinjam.
      Večina teh komentatorjev me spominja na naslednji prizor:Prostrana klet-po zidovih določene zastave in portreti-koračnice in vehementni govori-del občinstva je v irhastih hlačah s črnimi čepicami s cunflji-drugi del v kapucah KKK-ja-vsi so vshičeni od spominov in besni od sedanjosti.
      Jezni s,.sfrustriranivečinoma že,stari in neskončno zavidni….paztei-zaradi korita,ki ga niso in ne bodo dosegli v svojem času in prostoru……sedaj jim je to navedena klet….

      Pred let,i v Ambrusu jih je del ušel iz te kleti….

      LP

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Pirančan, že nekajkrat sem opazil, da se obračas na zgodbo in čas iz Ambrusa. S tem izdajaš tudi svoje poreklo. Si torej dr. eden izmed Brajdičev.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pravijo, da se piše Šarkezi in da je pravkar odslužil zadnjo kazen zapora.

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    NAJNOVEJŠE.RDEČA PODGANA Z LAŽNIM DOKTORSKIM NASLOVOM je na partijski osnovno šolski t. i.Dukanovićevi polfakulteti zagovarjala osnovno šolski znanstveni naziv ob asistenci mentorja,ne boste verjelisamega velikegaŠtrajna,ki pa je tudi pridobil znansveni nazav na šumadijski polfakuleti v Kragujevcu,ZATOse ne čuditi pisunskemu skrupucalu miselno retardiranega kolibrija.Priobčenosmetje je odraz njegovih črnogorskih velemiselnih mentalnih sposobnosti.

    • dddd je rekel/-la:

      Ko smo že pri tem, kdaj boš pa ti končal osnovno šolo? Ali pa vsaj kakšen tečaj slovenščine?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @dddd, niti šola , niti tečaj nista potrebni, da puhloglavcem nalik tebi povedo kar jim gre
      in četudi misliš o sebi le vse najbolje ,
      vse bližje smo trenutku, ko šli bomo na bojno polje.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Zanima me, kako doktor politikantstva komentira sledečo sramoto?

    Socialdemokratska vlada je v letu 2009 širokogrudno subvencionirala krajši delovni čas tistim gospodarskim družbam, ki naj bi jim primanjkovalo dela za poln delovni čas, kar naj bi preprečilo odpuščanja, ne da bi predpisala kakršenokoli nadzor nad izvajanjem tega ukrepa.

    V praksi pa se je dogajalo, da so delavci prejemali 90% plače, četudi so delali poln delovni čas in da so morali brez plačila delati tudi v nadurah.

    To ugodnost je izkoristila tudi večina tajkunov iz vrst SD, ZARES in LDS, ki so si zato lahko v leto 2010 izplačali mastne dividende.

    Zanima me tudi, kako doktor politkantstva komentira dejstvo, da so praktično vsi tajkuni iz vrst tako imenovanih levih strank ali vsaj iz njihoveka interesnega podočja, med drugim tudi iz tako imenovanih Socialdemokratov, iz katerih so se izlegli tudi njihovi derivati, kot so ZARES, LDS in Desus, ki postaja vse mlajši?

  • Janez je rekel/-la:

    Za danes si bom sposodil znano Levstikovo krilatico v odgovor večini mojih kritikov:

    A vendar glave ne uklanjam
    ter vam ne bodem je nikdár
    in brez bojazni še oznanjam:
    Ti slepec si, a ti slepar!

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Janez
      In s tem, ko oznanil si , da nekdo slepec je,
      a nekdo slepar, še nisi dal na znanje
      kam šteješeš sebe, ki za proklamiranje nemunosti
      dali so ti le denar.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kakorkoli že, izven konteksta je, pa še to je moral skupaj spraviti Levstik, ki bi našim rdečim sleparjem, ki manipulirajo s slepci, povedal kako še bolj žaltavo.

    • kak si je rekel/-la:

      Ja to,da SDS jurišniki zdravite svoje komplekse in frustracije,kot tudi frustracije vašega grosupeljskega VODJE, na vseh mogočih portalih na internetu sem vedel,da ste se pa še na Vest razpasel… hehehe nč hudga saj uživam ob vsakem vašem cviljenju ko vam ni kaj povšeči (kako že prav njegova prevzvišenost Janša -ko stopiš mački na rep zacvili).Res je marsikaj ne štima na tako imenovanem levem polu,sam to vas naj ne skrbi preveč ,kajti ko se boste lotili lastnih “komunalnih navlak”,ki jih tako pridno pometate pod preprogo, ja takrat in samo takrat boste pa releventna referenca za sogovornika in verodostojen kritik sedanje oblasti. V zgoraj pisanem članku vam avtor lepo pove ,da levica nima prave orientacije in da se bo ,četudi zavoljo izgube oblasti potrebno soočiti z zaščito socialnih pravic vseh držaljanov ,ne pa slepo spet zganjat nek neoliberalizem,ki pa je tudi z žegnom dvojca Janša -Bajuk pripeljal do te situacije v kakršni smo danes.

    • WHMH je rekel/-la:

      jebali tebe vsi janševi jurišniki po spisku …
      ko oni končajo, pa pridemo na vrsto še mi, ki vas 50 let gledamo, kako nas jebete na živo in mrtvo …

    • Rogerg je rekel/-la:

      @ KAK SI–A si vprašal kao sem tudi mene?
      VRHUNSKO SEM, S TENDENCO NA IZBOLJŠAVO!!!!
      Ampak ne zahvlajujoč tvoji opciji in tebi. Tako sem ker vidim daleč naprej v prihodnost in se znam zavarovati proti dejanjem tvojih bitang.

  • dado je rekel/-la:

    @ Kak si, lepo opisal si se ti!
    Kot sta bila Janša-Bajuk narodu balzam,
    seveda ne tistim ki mislijo kot ti,
    tako sta Pahor-Križanič narodu katram,
    saj kmalu v maloro bomo šli VSI!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tako imenovani levičarji so pa res hecni.

    Nič jih ni sram, da so zafurali že dve državi in da bodo kmalu spravili na kant še tretjo.

    Radi bi vladali, pa ne znajo.

    Vejo, na kateri udobno sedijo , že žagajo, potem pa še krasti ne bodo imeli več kaj.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, je tako razočaran, ker se mu podira hišica iz kart, da je onemel.

    • Rogerg je rekel/-la:

      Hišica iz kart, ki se sesuva ne bo pokopala le slavnega Anžita, ampak bodo pod temi ruševinami končali tudi številni njegovi soborci in soborke.