12. november, 2010 | Rok Kralj

Praznik pijanstva

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V teh dneh (ki se radi raztegnejo na več tednov), ko se na veliko “martinuje”, je vsekakor prav razmisliti o pomenu tega “nacionalnega praznika”. Čeprav martinovo ni uradni praznik, pa ima na lestvici slovenskih praznikov vsekakor zelo visoko mesto. Martinove dobrote, krst mladega vina, izbire vinskih kraljic in drugo praznično obredje martinovanje postavljajo na “ugledno” mesto med slovenskimi prazniki. Pitje alkohola je pri nas pač povzdignjeno na raven kulture, politike in vere – torej področij, ki imajo “svoje” praznične dneve.

Ena najuglednejših svetovnih medicinskih revij The Lancet je nedavno objavila obsežno študijo o 20 “najbolj škodljivih” drogah, ki so jo povzeli najpomembnejši svetovni mediji (CNN, Reuters, BBC, itd.). Skupina strokovnjakov Neodvisnega znanstvenega komiteja o drogah (Independent Scientific Committee on Drugs) je pretehtala fiziološke, psihološke in socialne posledice uživanja droge – tako za uživalca samega kot za njegovo okolico. Študija je pokazala, da je na prvem mestu nedvomno alkohol.

Z uporabo nove lestvice (1 do 100; MCDA modeling method), ki upošteva škodo za posameznega uživalca in za njegovo okolico, je alkohol dosegel 72 točk in je kar trikrat nevarnejši od kokaina ali tobaka. Pri tem so raziskovalci upoštevali 16 kriterijev; 9 kriterijev se je nanašalo na škodo, ki jo droga povzroča posamezniku (odvisnost, škoda za telo in za mentalno funkcioniranje, smrtnost zaradi droge, izguba znanstev itd.), 7 pa na škodo, ki jo uživanje droge povzroča drugim (kriminal, ekonomski stroški, družinski konflikti, škoda za okolje itd.).

Za posameznika so najnevarnejši heroin, crack (oblika kokaina, ki ga je mogoče kaditi) in metafetamini, medtem ko so z vidika škodljivosti drugim najnevarnejši alkohol, heroin in crack.

Lestvica najnevarnejših drog z upoštevanjem vseh kriterijev (škoda za uživalca in za njegovo okolico) je sledeča:

1. alkohol (72 točke)
2. heroin (55 točk)
3. crack (54 točk)
4. metafetamini (crystal meth) (33 točk)
5. kokain (27 točk)
6. tobak (26 točk)
7. amfetamini (23 točk)
8. kanabis (20 točk) itd. (glej: Medical News Today, BBC News - grafični prikaz)

Na pobudo evropske komisije je bila 7. junija 2007 z ustanovitvijo Foruma EU o alkoholu in zdravju sprožena akcija za zaščito evropskih državljanov pred škodljivo uporabo alkohola. V Bruslju so v ta namen podpisali listino, ki konzumiranje alkohola izpostavlja “kot enega glavnih vzrokov za prezgodnjo smrt in za bolezni, ki se jim je mogoče izogniti.” Še posebej pa so izpostavljeni mladi, saj je “škodljivo uživanje alkohola krivo za 10 % smrtnosti med ženskami in okoli 25 % med moškimi v starostni skupini od 15 do 29 let.”

Med različnimi članicami foruma (različne nevladne in nevladne organizacije, oglaševalska in pivovarska podjetja, evropske institucije, športni klubi) zaenkrat ni opaziti slovenskih predstavnikov (vsaj na zadnji listi članstva ne). Mogoče martinujejo?

Bomo torej še naprej slavili praznik, ki v končni fazi spodbuja prekomerno uživanje alkohola (pijanstvo), ali bomo pristopili k resnim ukrepom za zmanjšanje uporabe alkohola (npr. s popolno prepovedjo oglaševanja alkohola in tudi martinovanj) in tudi drugih drog? Ali pa bomo spet gledali celo najvišje predstavnike države (politične, kulturne…), ki se radi malo “poveselijo” in spijejo kakšen “kozarček za zdravje”?

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
18 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kaj hočeš, ubogo ljudstvo se tolaži z alkoholom, bolj denarni predstavniki ljudstva pa se tolažijo z dražjim in težje dostopnim kokainom, crackom, heroinom in amfetamini.

    Še na tem področju ni enakosti.

  • PRAVICA je rekel/-la:

    Ti si navaden butelj.

  • XY je rekel/-la:

    To je praznik, da imajo ljudje, ki radi pijejo dobro opravičilo za opijanje!

  • petrovc je rekel/-la:

    tako je to, silni prazniki takoimenovanih Slovencev:
    1. praznik norcev
    2. praznik mrtvih
    3. praznik pijancev
    4. praznik zablojenih (zaljubljenih)

    Kaj pa ostane Zavbiju po tem, ko ga je z drugim prevarala zena, ki jo je nosil v srcu se kot deklico,
    ko so mu pokradli grunt. Ko ga bodo ravnokar delozirali, ko mu tako kosmato lazejo, da lahko otipa.
    Ko mu natepavajo koze in pse, pa trdijo, da so koze zvrine.
    Ko mora placevati dajatve in kazni, ce v zakotnem grabnu prdne.

  • Aljo je rekel/-la:

    Alkohol je definitivno najhujša droga, ker je tako razširjen. Od vseh prijateljev samo 1! ne pije, vsi ostali smo samo alkoholiki različnega tipa.

  • jebiveter je rekel/-la:

    …….vsak ta pravi kranjec je navsezadnje tudi obvezen spoštovati zdrave običaje naših prednikov in priznali ali ne ni ga lepšega ob koncu leta ob pogledu na kozolec in v njem zlato zrnje koruze, dišečo seno v štantih, kupe repe in korenja , vse vrste zdravega sadja, ki kar kliče , da zagrizeš vanj, v štalici pa nesrečni prašički, ki te veselo pozdravijo ne vedoč, da se njihovo veselo življenje počasi izteka. In ko stopiš za gospodarjem v žlahtno klet, te obda nebeški vonj angelske pijače ,barve kot zlato ali pa kot rdeča kri, ob tem so pozabljeni vsi žulji na rokah, bolečine v križu, ves pot, ki si ga prelil na vročem soncu, pozabljene so nenadne nevihte in sušni dnevi. Dvigneš kozarec v zrak in se zahvališ bogu za bogato obdaritev, za zdravje družine in hišnih živali, za srečo, da se lahko imamo radi in prošnjo, da nam nameni še kar nekaj zdravih let, z delom bomo pa že zmogli.
    Martinovo je praznik kmečkega dela in veselje za dom in družino, zato se poveselimo vsi skupaj ob dobri domači jedači in nazdravimo s pijačo od boga ustvarjeno za veselje ljudi. Na zdravje !!!

  • Ivan je rekel/-la:

    Vse manj se posega po mehkih drogah in tobaku, zato padajo zaslužki. Nič niso rekli kateri alkohol so mislili, čisti ali vino. Potrebno je dokazati, da je kajenje manj škodljivo npr. od pitja vina in tako popraviti zaslužke tobačne industrije. To je podobno gonji o norih kravah, zato je govedina najdražje meso.
    Če nebi bilo vina, nebi bilo Prešerna (verjetno še veliko drugih literratov), brez njega nebi bilo Zdravljice. Zdravljica je vesela, človekoljubna, domoljubna in vzgojna. Samo naj se kdo poskuša spraviti na z vinsko cvetico navdahnjene vinskie pesmi in reči, da so pijanske! Celo priporočljivo bi bilo, da so nekateri nenehno malo okajeni, bi vsaj bilo več resnice na svetu.

    • jebiveter je rekel/-la:

      …….Martinovo je kmečki praznik dela…..

      …….gnusobno pijančevanje na rožniku pa nikogar nič ne moti,celo požegnano je od rdeče politične elite …..

  • biter je rekel/-la:

    Praznik pijanih idiotov !

  • Dirty& hairy je rekel/-la:

    Še eden, ki bi rad prepovedoval, kaj ljudje smejo in česa ne.

  • petrovc je rekel/-la:

    Jebiveter:
    lepo napisano, malo osladno, nostalgicno, toda tako je bilo pred petdesetimi leti in nikoli vec!
    Kmetje danes zive od narave tako dalec, kot dalec od narave zive mestni otroci, ki nikoli niso stopili z asfalta in ki mislijo in verjamejo, da so krave vijolicase!
    Kmetje so danes samo se brezobzirni trgovci ali pa brez misli na jutri molzejo naravo in jo unicujejo.
    Tako, kot so lovci samo se objestni brezcutni morilci!
    Vse za tasengeld in vse za polno zmrzovalno skrinjo in kak kos pod roko prodano, brez DDV.
    Kozolec poln zlate koruze in disecega sena? Kje pa to se vidis, koruzo zmeljejo s stroji ze stojeco in odpadke pod crno plastiko, da vonjajoce gnijejo.
    Seno ne kose vec, traktor pokosi, traktor obrne, traktor spravi skup, traktor pobere in nalozi in zvije v zbite valje. Samo se traktor in smrad in ropot in strup umetnih gnojil!
    Kozolci, ki so bili leseni propadajo, ostajajo betonske shiluete.
    Disece seno v stalah? Kje? Bale sena z vonjem po zadrzani plesnobi, to je realnost.
    Kupi repe in korenja, ja, na polju gniejo, ker se nikomer ne da pobrati, se ne splaca.
    Kupi podrtih smrek in bukev v gozdovih gnijejo, ker se jih ne splaca vlaciti v dolino! Splaca? Ne, delati je treba, potiti se, kar je lesa blizu cest in dostopnega s traktorji hitro porezejo, poderejo, kot pobijejo lovci divjad, zverinsko. Al pa po gozdovih mesarijo najeti Bosanci in vlacijo Italijanski tovornjaki.
    Zdravo sadje? Stirikrat spricano!
    V stalci prasicek? Daj no, se ne splaca, koliko kmetov se se muci z vzrejo prasickov, skoro nihce!
    Zlahtna klet, sladko vino. Ha, pridelovalci vina so se spremenili v proizvajalce vin!
    Vino se ne prideluje, da bi ga popilo od dela imuceno telo, po garanju. Proizvaja se a trg! Za tosengeld.
    In tako je martinovo samo se marketing potrosnje!
    Pri tvojem bogu, pa ne vem za katerega gre, se zahvaljuj, vsekakor pa Bog s tem nima nic.

    • jebiveter je rekel/-la:

      ……ravnokar sem se vrnil iz veselega martinovanja,to kar sem jaz napisal je neko nostalgično in romantično spominjanje na davno minule čase, ki so za vedno odšli, je spomin na moje otroštvo …… Jutri je nov dan, borba za, ne vem kaj ….sladko vino : cabernet savignon iz akacijevega soda letnik 2008 in chardoney 2009 so pa izvstna vina in vredno jih je poikusiti, . Martinovo naj kar ostane, za dobromisleče ljudi je vedno prijeten dogodek. Petrovc tudi tebi nazdravje…….

  • robin hood je rekel/-la:

    PETROVC..nimam kaj dodati, tako kot si napisal . Če se samo še zamisliš nad besedami lj. šerifa ko je mladini v Stožicah dejal : tukaj je vaš novi dom ,, se moraš resno vprašati kam vse to pelje ! Gradijo se trgovski centri kot gobe po dežju, uvažajo zastrupljeno hrano iz vse EU, ljudem poberejo do zadnjega centa, kajti ko gre gospodinja v ta center po solatko , ker je prelena da bi jo doma posejala (vsa čast izjemam), zraven kupi še cel kup brezveznih stvari, ker so pač ,,poceni,,. in jih morda nikoli ne bo potrebovala. In tako se krog vrti, ljudje jedo zastrupljeno (poceni) hrano, ko zbolijo so po bolniškah, kupujejo pregrešno draga zdravila, imajo posledično slabe dohodke zaradi izostanka iz službe, najemajo drage kredite za stvari ki jih ima tudi sosed , ali celo za dopuste, na koncu ko bolezen napreduje pa seveda pride na vrsto smrt, in posledično ni treba državi dati niti centa pokojnine za katero si plačeval dolga dolga leta. Bo kdo rekel da pretiravam. Morda ja ali pa ne. Če vse preštudiraš ima s takim načinom razmišljanja in življenja kot sem opisal korist od tebe tuji trgovec, kemijska industrija, farmacija, banke in država . Današnja mladina pa nima pojma od pride mleko !

  • petrovc je rekel/-la:

    SISTEMATICNO PONEUMLJANJE:
    RU TV je objavila zanimive dokumente s komentarji!
    Zakaj je Stalin ukazal leta 1940 ubiti Trotskega, tega demona in morilca revolucije!
    Sokantno!
    Druga svetovna vojna bi se zacela tudi brez Hitlerja!
    Anglezi so kopicili cete v Norveski (150.000) Franciji, Amerikanci in Anglezi v Afganistanu, Iranu.
    Plan je bil, odrezati Rusijo od Kaspija in jo energetsko uniciti. V Kremelj pa pripeljati Trotskega.
    In si ga podrediti, tega zlobnega starca. Mimogrede, Spanski agent, ki ga je umoril, je imel pistolo, pa ga ni ustrelil, hotel je, da se stegne, kot so se njegove zrtve v njegovih pobojih, pa se s cepinom je hotel preplezati steno obzidja.
    Pripravljali so anarhijo na Balkanu, plan je bil, poseci po Romuniji in odrezati Nemcijo od energensev in hrane!
    Hitler je bil samo toliko tepec in slab strateg, da je na silo hotel ugajati Anglezem in jim pomagati z napadom na Rusijo, hkrati pa prepreciti lakoto in bedo Nemcije 1918/1919, ko je Nemcijo pred Anglesko blokado pred gladomorom Anglezev, kjer noben komunisticni gladomor ni bil nic proti temu, kar so hoteli imperialisti narediti z Nemci, resil Lenin s dobavo zita.
    In zato vpijejo senilni starci, da se zgodovina ne sme spreminjati! Prevec krutih resnic bi spoznali. Da je namrec zmagovalec ne samo nag, tudi okrvavljen!

    Za ta plan sta Stalin in Hitler vedela.