15. november, 2010 | Vest

Psi lajajo, karavana gre dalje - komentar Anela Bešo

Medtem, ko projekt TEŠ6 še ni pridobil okoljevarstvenega dovoljenja, gradbena dela v Šoštanju potekajo nemoteno dalje.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

30. oktobra se je iztekel rok za podajanje pripomb javnosti v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za projekt TEŠ6. Organizacije Focus društvo za sonaraven razvoj, Slovenski E-forum, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Greenpeace Slovenija in Zveza društev za biomaso Slovenije smo s podporo avtorjev Memoranduma ,,Vlada naj spremeni smer energetske politike” pregledale dokumentacijo, ki jo je TEŠ predložil za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Ugotovili smo, da bi bila izdaja okoljevarstvenega dovoljenja napaka.

Ob pregledu dokumentacije smo ugotovili, da je dosedanji postopek pridobivanja potrebnih soglasij in dovoljenj za projekt TEŠ6 obremenjen s tako resnimi napakami, da bi bila izdaja nadaljnih dovoljenj neprimerna. Največji postopkovni napaki sta bili nevključitev Avstrije v presojo vplivov TEŠ6 na okolje ter neopravljena ocena možnosti zajemanja in shranjevanja ogljika. V obeh primerih gre za kršenje evropske zakonodaje.

Poleg postopkovnih napak pa bremeni dosedanjo presojo vplivov na okolje tudi vrsta vsebinskih pomanjkljivosti. Na primer: kot vplivno območje projekta TEŠ6 je opredeljena le industrijska cona TEŠ, kar je nesmiselno, v dokumentih ni predstavljene alternative kurjenju premoga, vplivi projekta na podnebje pa niso ocenjeni. Pomembna pomanjkljivost je tudi zelo površna ocena vpliva projekta na zdravje ljudi. Zdravniki namreč opozarjajo, da obstaja nevarnost za zdravje prebivalcev blizu termo-elektrarn, tudi če so emisijski parametri pod zakonsko dovoljenimi mejami. Zato je potrebno narediti oceno vpliva na zdravje ljudi, ki bo primerno in celovito zajela tveganja za zdravje.

Okoljevarstveniki smo ugotovili tudi, da predstavljena dokumentacija ne zbuja zaupanja. V različnih dokumentih je bilo namreč mogoče zaslediti različne informacije in številke, čeprav gre za isti projekt. Takšna odstopanja v dokumentaciji v zvezi s projektom vodijo k visokemu nezaupanju.

Tudi sodelovanje javnosti v postopku je bilo težavno. Za tako pomemben in razvpit projekt, kot je TEŠ6, smo upravičeno pričakovali, da si bodo pristojni prizadevali za obveščenost čim širše javnosti o postopkih, kar pa se ni zgodilo. Nesprejemljivo se nam zdi, da je bilo obveščanje izvedeno le preko spletne strani Agencije za okolje in v prostorih občine Šoštanj. Sodelovanje javnosti je bilo po nepotrebnem dodatno oteženo tudi s tem, da velik del dokumentacije ni bil dostopen v elektronski obliki in da je ni bilo mogoče fotokopirati.

Glede na vse navedene pomanjkljivosti in nepravilnosti smo Ministrstvo za okolje in prostor pozvali, da po uradni dolžnosti obnovi postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja in tako odpravi napake, ki bremenijo do zdaj izdane odločbe in ki bi bremenile tudi odločbe, izdane v prihodnje.

Medtem, ko projekt TEŠ6 še ni pridobil okoljevarstvenega dovoljenja, gradbena dela v Šoštanju potekajo nemoteno dalje. To pomeni, da TEŠ kljub temu, da projekt v celoti še ni dobil potrebnih dovoljenj, nadaljuje z vlaganjem denarja v projekt, ki morda potrebnih dovoljenj sploh ne bo pridobil.

Anela Bešo
Focus društvo za sonaraven razvoj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • Von Flick je rekel/-la:

    se mi zdi da ta tamala tudi malo hoče lajat !?

    • MEDUZA je rekel/-la:

      ČE RAČUNATE, DA JE “TEŠ” ŠTIRIKRAT DRAŽJI PROJEKT OD NAKUPA “PATRIJ”, JE

      BOJ //ne boj, mesarsko klanje //, ZA TA INVESTICIJSKI KOLAČ TOLIKO SILOVITEJŠI !

      ČE BODO UKRADLI ZA SAMO 10 % OD TE INVESTIJE, KOT JE TO PRI NAS NORMA,

      JE TO BLIZU 150 MILJONOV EVROV ! KOPAČ BO POKOPAL, ZAKOPAL ŠE

      MARSIKAJ V NASTAJAJOČO GRADBENO JAMO !!

  • Von Flick je rekel/-la:

    in oranžno zavijat

  • KAKTUS je rekel/-la:

    SPOPAD MED “LDS”-om IN “ZARES-om, PA TUDI “SD”- ejem, prvenstveno za iz- plen !

    EPIDEMIJA PARKLJEVKE RAZSAJA, KONJEDERCI, KJE STE !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Išči žensko!

    Ultra je zadaj!

  • angie je rekel/-la:

    “Ob pregledu dokumentacije smo ugotovili, da je dosedanji postopek pridobivanja potrebnih soglasij in dovoljenj za projekt TEŠ6 obremenjen s tako resnimi napakami, da bi bila izdaja nadaljnih dovoljenj neprimerna. Največji postopkovni napaki sta bili nevključitev Avstrije v presojo vplivov TEŠ6 na okolje ter neopravljena ocena možnosti zajemanja in shranjevanja ogljika. V obeh primerih gre za kršenje evropske zakonodaje.”
    Pošljite prosim vaše ugotovitve direktno velenjskemu podžupanu Srečku in sindikalistom TEŠa, ki so Rotnika zagovarjali!

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    V imenu spolne enakopravnosti, ne samo med ljudmi, temveč tudi med ostalimi višjimi sesalci (ki so našim levičarjem strašno pri srcu) predlagam spremembo naslova prispevka, ki se naj po novem glasi:

    Psi in psice lajajo, karavana gre dalje - komentar Anela Bešo.

  • MEDUZA je rekel/-la:

    ČE RAČUNATE, DA JE “TEŠ” ŠTIRIKRAT DRAŽJI PROJEKT OD NAKUPA “PATRIJ”, JE

    BOJ //ne boj, mesarsko klanje //, ZA TA INVESTICIJSKI KOLAČ TOLIKO SILOVITEJŠI !

    ČE BODO UKRADLI ZA SAMO 10 % OD TE INVESTIJE, KOT JE TO PRI NAS NORMA,

    JE TO BLIZU 150 MILJONOV EVROV ! KOPAČ BO POKOPAL, ZAKOPAL ŠE

    MARSIKAJ V NASTAJAJOČO GRADBENO JAMO !