16. november, 2010 | Jani Sever

Sivo-zelena Slovenija

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V Šoštanju ekologi opozarjajo na nesprejemljivost TEŠ 6, a delavci branijo neekološko naložbo z vsemi sredstvi. Iz Zasavja ljudje hodijo v Ljubljano protestirat, ker jih vlada ne zaščiti pred onesnaževanjem, a vsi so za njihove težave gluhi. Slovenija, ki je ob osamosvojitvi imela zavidljivo močno zeleno stranko, že dolgo ne misli ekološko. TEŠ 6 in Lafarge sta simbola brezbrižnosti do tega problema.

‘Koalicijski partnerji se zavedamo, da Slovenija potrebuje novo energetsko-podnebno politiko, ki bo dosledno upoštevala načela trajnostnega razvoja in ki bo usmerjena tako, da bodo znanje in sredstva vloženi v učinkovito rabo energije in tiste obnovljive vire energije, ki so tehnološko in ekonomsko najbolj sprejemljivi. Koalicijski partnerji bomo posebej spodbujali proizvodnjo energije iz obnovljivih in okoljsko sprejemljivih virov energije (…)” Tako so zapisale vladne stranke v koalicijski sporazum. Obljub je bilo še nekaj. Vsekakor dovolj, da je mogoče ugotoviti, da se jih vlada težko drži.

Ne gre pa samo za vlado. TEŠ 6 je poučna zgodba. Okoljsko zastarel projekt, bo kuril premog, ki ga bo na koncu treba celo uvažati in bo povzročil dolgoročno izjemne emisije CO2, je končno postal velika tema. Vendar ne zaradi onesnaževanja, ki ga obeta. V ospredju so domnevni strankarski interesi, sindikat, ki brani direktorja, njegova odstavitev, grožnje z odklopom in seveda Ultra, ki je postala najprimernejše slepilo, kadar se poskušajo prikriti velike zgodbe. O ekologiji ne govori praktično nihče. Tisti, ki jo omenjajo pa praktično nimajo dostopa do medijev. Podobno kot v primeru Lafargea, le da je pri TEŠ 6 ozračje bolj radikalizirano, saj gre za največjo državno investicijo.

Že slednje pove dovolj. Največja slovenska investicija je investicija v izkoriščanje premoga. Smo torej res tam nekje, kjer je bila Velika Britanija ob koncu 18. stoletja? Posebej zanimivo ob tem je, da vsi govorijo o političnih interesih. O tem, za koga naj bi dokončanje TEŠ 6 pomenilo povečanje politične moči. Za SD ali za Zares? Morda za SDS? Kaj pa če TEŠ 6 enostavno ne bi zgradili? Kdo bi potem iz tega črpal politično moč? Podjetniki, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami za pridobivanje energije? Graditelji in opremljevalci vodnih elektrarn? Ekologi? Trenutna opozicija? Vsekakor bi lahko našli veliko interesnih skupin, ki bi ob takšni odločitvi, potencialno lahko pridobile. Ampak to enostavno velja za vsako odločitev. Nemogoče je nekaj narediti, ne da bi nekdo imel od tega korist.

Debata o TEŠ 6 je povsem tipično slovenska. Ne gre za to, kaj se bo naredilo, temveč za to, kdo bo zato na boljšem. Razprave o tem so seveda povsem legitimne in morda pomembne, gotovo zanimive. Vendar ne govorijo o bistvu. So debate o osebah, ne o stvareh. In vedno se končajo z isto poanto. Naj sosedu crkne krava, pa četudi je ta krava v resnici last vseh nas. Če bi lahko kdo kaj imel od nečesa, je bolje, da se to ne zgodi. Logika, pripeljana do svoje skrajne konsekvence, pomeni da je bolje, če se nekaj ne zgodi, ker bi od tega lahko vsi nekaj imeli. Pa še nekaj je zelo slovenskega. V Sloveniji se je težko potruditi, nadomestitev TEŠ 6 pa pomeni napor. Prav tako ureditev razmer v Lafargeu.

Težko je pričakovati, da bi delavci v TEŠu razumeli, da naložba v TEŠ 6, tudi če odmislimo vse ekološke posledice, za njih pravzaprav pomeni stagnacijo in ne razvoja. Bolj nenavadno je, da posledic TEŠ 6 širša slovenska javnost ne le, da noče razumeti, ampak jih ne želi niti spoznati. Čeprav tudi to ni tako zelo presenetljivo. Zasavski ekologi so se dolga leta trudili, da bi jih kdo sploh opazil. Ko so končno prišli v Ljubljano protestirat, so jim mediji sicer namenili nekaj pozornosti. Vendar je tudi to hitro minilo. Tudi to, da jih je podprl evropski komisar za okolje, ni pomagalo. Resne ekološke teme v Sloveniji še niso nekaj, kar bi lahko zanimalo množice. Tu pač ne gre za vibratorje, pse ali mokre sanje dežurnih moralistov.

Pobiranje smeti, ki postane dober PR za vse udeležence in nikogar nič ne stane, je seveda vedno dobrodošlo. Izrabiti ekološki problem za politično manipulacijo je privlačno. Argumentirano razpravljati o ekologiji, pa je nekaj, česar očitno še nismo zmožni. Tisti, ki to poskušajo so hitro označeni za prenapeteže ali pa obtoženi, da to počnejo zaradi lastnih dobičkov. In potem se debata neha.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
52 x komentirano
  • nostradamus je rekel/-la:

    Če bi 1,2 miljardice namenili za sončne elektrarne po vsej državi, bi bilo elektrike še za izvoz, da ne omenjam čistosti pridobivanja.

    • Zbik je rekel/-la:

      Pa poglejmo:
      Denimo, da sklenemo BAJNI posel in dobimo fotonapetostne celice po ceni 2€/W, torej 1,2 milijardici zadoščata za 600MW vršne moči. Povprečna moč je potem blizu ene osmina tega, ampak bodimo strahotno benevolentni in recimo da je povprečna moč 1/6 vršne. IN smo pri 100MW. Komu boš to revščino, bimbo, izvažal?
      Kakšno oceno si, Nostradamus, imel v osnovni šoli pri matematiki, fiziki, kemiji in biologiji?

      Mimogrede, če se bo kdo zaletaval v ceno…
      Glede realne cene elektrarne v sloveniji pa tole: 3,6 M€/1MW == 3.6€/W

      http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042370579

    • Feri Naf je rekel/-la:

      Zbik, pozabil si na ceno zdravja in ohranitve okolja. Dokler si zdrav je itak vseeno, samo kaj pa potem?
      Žel pa si ne moremo zatiskati oči pred dejstvom, da je v tem trenutku v Sloveniji finančno in z vidika varovanja okolja najbolj racionalen kompromis za pridobivanje energije jedrska elektrarna.
      Kakorkoli obrneš … zakaj zaboga termoelektrarna na premog!?

    • Miha je rekel/-la:

      Zbik, si ti računal tudi ceno surovin in življensko dobo?

    • Zbik je rekel/-la:

      Feri Naf: “Zbik, pozabil si na ceno zdravja in ohranitve okolja. Dokler si zdrav je itak vseeno, samo kaj pa potem?”

      Jaz sem samo pokazal, da 1,2 miljardici nista dovolj za karkšno koli alternativo.

      Kar se tiče NEK2, sem itak za. Samo en problem imamo pri tem: Cena zgolj izgradnje je blizu 3€/W (vzemimo finsko elektrarno kot primer http://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant) i.. in zaradi ekonomije obsega je bolje narediti čimvečjo. Torej tam blizu 1.5GW, kar pomeni cca 4.5G€.

    • jebiveter je rekel/-la:

      @ Feri Naf…….največje zlo, kar ga je človeški um ustvaril so nerazgradljivi radioaktivni odpadki, ki bodo ogrožali žive organizme na zemlji še miljone let, ne glede na izolacijo na očem nevidno mesto. Kakršenkoli strokovnjak si že vedi, zanamci nas bodo preklinjali še stotisoče generacij…..

    • Zbik je rekel/-la:

      Jebiveter: “Največje zlo, kar ga je človeški um ustvaril so nerazgradljivi radioaktivni odpadki…”

      A se ti hecaš?
      1) Radioaktivni izotopi so BAŠ razgradljivi… saj točno razgradljivost nekaterih jeder imenujemo radioaktivnost.
      2) Radioaktivni “odpadki” so res izum človeškega uma, nikakor pa to niso radiaktivni izotopi, ki so v njih. Ti so temeljno naravno dejstvo. To, da je na zemlji malo kratkoživih izotopov (bolj pravilno - kratkoživih radionuklidov) je samo zato, ker je zemlja pač STARA, in so tisti, ki so nekoč tam bili enostavno že pocrkali - razpadli v stabilne. Če bi prišel v te kraje v času nastanka našega sončnega sistema bi doživel bistveno bolj “živahno” sceno. Sploh pa vsi elementi nekako od železa naprej lahko nastanjo le v znotraj supernove in v ko se je pretežni del te v eksploziji razpihal v zvezni prah, ki ga je nosilo po prostranstvih, ko se je ta prah lepo zavrtel v akrecijskih disk iz katerega so se končno oblikovali sonce in planeti etc… smo dobili pač naš sončni sistem. Celo stabilna jedra lahko postanejo radioaktivna, če npr. zajamejo nevtron…. in nevtronov je v zvezdah dovolj na voljo… tako da, res, odpadki so čista izmišljija pragmatičnega uma.

      Jebiveter: “…bodo ogrožali žive organizme na zemlji še miljone let, ne glede na izolacijo na očem nevidno mesto. Kakršenkoli strokovnjak si že vedi, zanamci nas bodo preklinjali še stotisoče generacij…”

      A ti veš, da Zemlja v jedru vroča? In to pribižno tako vroča kot površina našega Sonca? A mogoče veš, zakaj se v milijardah let še ni ohladila? To je pa zaradi radioaktivnih snovi tam, veš! Pa to niso nikakršni odpadki, ampak povsem naravni ostanki začetne “župce” iz katere je nastal sončni sistem. In razpadajo počasi počasi… natanko zato, ker tisti ki razpadejo hitro…jasno… . teh ni več. Problem hranjenja dolgoživih radionuklidov je v glavnem problem lenega uma, ki misli, da je določene stvari pač mogoče pozabiti, ko je konec šolskega leta in gre poleti na počitnice. Kup problemov je in vsak dan prepoznavamo nove, ki bodo ostali trajni problemi in bodo zahtevali določeno stalno obravnavno. Če bodo “zanamci” v stotisoč generacijah kaj sposobni, bodo lahko reprocesirali te odpadke in magari z ponovo izčrpno nevtronsko aktivacijo transmutirali dolgožive radioizotope v kratkožive… te bo pa itak takoj Mefisto požrl.

      Itak pa v povprečju enkrat na milijardo let pride sterilizacijski žarek (GRB) in posmodi pol Zemljine biosfere, tako da bodo “zanamci” morda bolj tistega preklinjali. No, morda jim bo uspelo izreči le začetek kletvice…

    • Feri Naf je rekel/-la:

      @jebiveter
      Težava je v tem, da zelo strastno zagovarjaš stališča pri zadevah, ki jih dokaj slabo poznaš. Zbik ti določena dejstva lepo razložil. Moraš se zavedat, da vse kar GreenPeace napiše ni zlata resnica. Oni imajo radikalna stališča, ker se tako očitno bolje sliši njihova sporočila. Glede jedrske energije se žal veliko manipulira, ampak stvari niso ne črne ne bele. Vsekakor pa je v trenutni realnosti ta siva bolj svetlo siva …

    • jebiveter je rekel/-la:

      ….premalo je tu prostora in navsezadnje to tudi ni tema, da vodimo debato od big benga preko ekplozij supernov in hipernov pa vse tja do črnih lukenj. Na ta dogajanja nima človeštvo prav nobenega vpliva, obstaja verjetnost, da je na poti do nas že zdavnaj z neke daljne galaksije uničujoči žarek hipernove, posledica bo lahko na naši zemljici samo ponovno očiščenje narave, ki se bo znebila za naravo največjega škodljivca torej človeka. Ne pripadam nobeni organizaciji populistov, kakor so imenovani v znanstvenih krogih nadležni nergači , ki opozarjajo na morebitne posledice neodgovornega ravnanja z naravo ne oziraje se na dalnosežne negativne posledice, sem namreč preprost zemljan, ki si prizadeva biti osveščen o dogajanjih in neodvisen v razmišljanju, tako ne nasedam novodobnim Frankesteinom, kakor tudi ne politiki, ki je cokla kapitalu. Isposodil si bom misel : Hitreje kot gremo prej bomo na cilju !
      Smetenje v zraku, na zemlji pod zemljo in v globinah oceanov je zame nedopustno, pa naj služi čemerkoli.Posledice četrtstoletnega odmetavanja radioaktivnih odpadkov v globine oceanov bodo občutili šele zanamci, kaj ve javnost o eksperimentih velesil o rezultatih pridobljenih pri izpostavljenju ljudi v okolju, kjer je bilo žrtev na desettisoče……….
      Kam z odpadki iz krške NE, PRI NAS ŽE NE, pri sosedu bog ne daj, v sibirijo?, mogoče na kitajsko, v končni fazi je to vseeno, vse to bo nas zadušilo….in finančno izčrpalo. Ko slišim domišljavega “znanstvenika” iz instituta J Štefan M A, kako vehementno naklada, da onesnaževanje ozračja nima prav nobenega vpliva na evidentne spremembe klimatskih dogajanj na zemlji v zadnjih petdesetih letih,
      me postane strah.
      Spoštovani @ Feri, marsikaj predobro poznam, zato se pa skromno oglasim, ko čutim, da je potreba po umiritvi prehitrih tekačev na kratke proge…..

    • Feri Naf je rekel/-la:

      Saj nihče ne pravi, da jedrski odpadki niso škodljivi. Point je samo to, da realno v dani situaciji, ko rabiš X el. energije za Y denarja, jerska elektrarna izpade bistveno bolj okolju prijazna kot termoelektrarna na premog. V tem trenutku je solarna elektrarna v Sahari še bolj neizvedljiva kot cold fusion. Zato o tem raje sploh ne bi …

    • jebiveter je rekel/-la:

      ……zaključek : v dobro nas vseh je treba apelirati na varčevanje in ne spodbujati porabe v korist kapitala in na škodo okolja, neškodljiva fuzija je verjetno nekaj sto let oddaljena, solarna energija je pa že nekaj časa dejstvo……debelih svinj imamo pa navsezadnje tudi dovolj…..šoštanjskih 1,2mrd. danes, jutri verjetno še pol več, pa lahko tudi kako drugače, v dobro nas vseh porabimo, ali pa odplačamo zapadle kredite…
      L. P. yebyweter….

    • Zbik je rekel/-la:

      Zanimivo je to, Jebiveter.

      Proti vsem smetenjem si, sam pa smetiš forum s predsodki in svojimi mnenji. In ta forum in ta tema ni primerna za malo bolj temeljito razpravo, je pa to mesto in so ta mesta primerna za neskončna prepucavanja o oslovi senci in za ideološke blodnje in nakladancije. Če imenuješ Alkalaja “znanstvenika”, se vidi, da nimaš pojma o tem, kaj počne. In mimogrede, Alakaj je sam ob promociji svoje zadnje knjige večkrat poudaril, da ne želi, da se MU verjame, ampak je usmeril ljudi v PODATKE in nagovoril ljudi, naj se prepričajo sami.

      Da, tu je kleč! Večine ne zanimajo podrobnosti, kjer da se vrag skriva. Večini se ne da pretegniti in zares pogledati, kaj govorijo številke, potem ko bi se sploh naučili njihovega jezika.

    • jebiveter je rekel/-la:

      @ Zbik…..spotikaš se ob narekovaje, poudarek je pa na domišljavosti in mimogrede, ne obstajajo samo tisti, ki vse vedo in tisti, ki ničesar ne vedo, označiti nekoga, da nima pojma je potentna označba, ki ne sodi v resno debato, vsak, ki se javnosti izpostavlja, mora računati tudi na nasprotna stališča, kajti to je pogoj za napredek. ……
      l. p.

    • Zbik je rekel/-la:

      Jebiveter, spotikam se ob tvoje nepoznavanje stvari in počezno, površno česnanje. Mišo Alkalaj se sicer delno ukvarja z znanostjo, vednar ni niti znanstvenik niti “znanstvenik”; o znanosti piše poljudno, publicistično. Po izobrazbi je matematik, poklicno se je ukvarjal z informatiko in računalništvom, njegova kritika IPCC izhaja iz sporne (statistične) metodologije in kar očita IPCC je friziranje vhodnih podatkov in nekritično presojo rezultatov iz računalniških modelov.

      Mišotova elokvenca in markaten nastop pač izhaja tudi iz tega, da je kot študent nekaj časa delal kot speaker na RŠ. Izšolal si je glas, pridobil je suverenost pred mikrofonom in v mnogih nastopih pred televizijsko kamero pridobil rutino in medijsko privlačnost. Če se ti ob tem, da svoje stališče brezkompromisno in enoznačno predstavi, zdi vehementno nakladanje, to ni moj problem.

    • jebiveter je rekel/-la:

      …..hvale vredno je dejanje, da stopiš v bran prijatelju ali znancu, nerodno pa je, če to preide v osladnost, verjamem, da spoštovani M A zna sam postaviti sebe v bran…..

  • francl je rekel/-la:

    Ekološka nesprejemljivost TEŠ6 sploh ni več tema. Populizem vseh (Pahor, Radička,…) samo še pritrjuje razjarjeni šaleški rulji: projekt TEŠ6 ni ogrožen, naprej gre, le bolj “gospodarno” in “transparentno”… Pa koga oni farbajo? Največji projekt v Sloveniji je totalno zavožena stvar. Bodo populisti to upali končno priznati? Viliji Kovačiči lajajo, karavana pa gre dalje… Samo, da projekt ni ogrožen. Bog ne daj. Zapacali se bomo za naslednjih 30 let. Še pomnite tovariši, kdo je pleteničil o novi razvojni paradigmi? Že takrat mi je bilo sumljivo…

    • pirančan je rekel/-la:

      in o “novi silicijevi dolini”………
      Iz Saleške doline veje duh terorizma - kajti odklopiti elektriko oz.grožnje s tem,so zame pričetek terorizma.
      To ni sabotaža.Sabotira se lahko transformator.Grožnje,kot jih sporočajo iz Šoštanja so terorizem. In….

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PIRANČAN ne sekoraj se!

      Tebe bodo kmalu oskrbovali z elektriko iz Hrvaške.

    • pirančan je rekel/-la:

      Dober dan Mefisto,

      v Piranu je lepo.Zato je “krivo” morje in prelepo mestece.Tukaj Mefisto,ne bomo nikoli sodelovali v “letu preko kukavičjega gnezda”,ki se odvija v obalpsih kotanjah in dolinah.
      Odkritja in imperije v zgodovini so vedno opravljali pomorščaki z morjem.Pomeni - potreben je “zrak in razgled” - ki v toku dejanj formira tistega/te,ki delajo/gledajo.
      Danes so sicer drugačni časi,toda morje je še vedno tukaj in ljudem,ki živijo ali so živeli z njim se to pozna.
      Prepričan sem,da zelo dobro razumeš,kaj mislim povedati.

      Lep dan

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Nakladaš o tem, kaj želiš povedati.

      Povej, če veš kaj takega, kar bi zanimalo pametne ljudi.

    • pirančan je rekel/-la:

      Mefisto o zgodovini morij in pomorščakov ne bova razpravljala.
      Želel sem ti povedati,da mi je v Piranu lep in,da imam elektriko.
      Izgleda,da si postal kot nekateri naši lajajoči mediji,za katere nobena dobra novica ni več novica.
      Le ti to počnejo za svojo korist(boljša gledanost,boljše plače).
      Kar se tebe tiče,je vedno bolj blizu teorija,da si jezen na ves svet,kdo ve za kaj.Sicer me pa ne zanima.
      Kljub vsemu lep dan in eden morski pozdrav.
      (Sem še iz tiste generacije ki zna navigati brez elektrike….)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Torej nisi pračlovek, kot se je včasih zdelo?

  • von Flick je rekel/-la:

    bunga – bunga

  • VILI je rekel/-la:

    BI bilo dobro, če bi kdo prisluhnil Zbiku in sam preveril dejstva glede elektrarn.
    Žalostno je da tega ne ve avtor članka. Ne žalostno. Tragično.

  • Feri Naf je rekel/-la:

    Pohvale avtorju …
    Koliko je ta tema ljudem pomembna se vidi že po številu komentarjev. Ko se gremo partizane-domobrance, leve-desne, rdeče-bele, naše-vaše, je komentarjev vsaj 10x toliko.
    Ko se postavlja vetrne elektrarne se cel kup ljudi (mogoče upravičeno) buni zaradi ptic, ko pa se postavlja termoelektrarno, ki bo škodljiva ljudem, pa so tiho. Morda zasavske ptice dihajo drug zrak, ali bodo pač odletele na Nanos.

    • pirančan je rekel/-la:

      To je tako,kot v času delavskih svetov:
      Ob točki,kje bo stala lopa za kolesa,je razprava trajale dve uri.
      ob točki,o tehnično zahtevni investiciji,10-min.

  • krucefiks je rekel/-la:

    Jaz sem mnenja, da zadnji dogodki kažejo le to, kako globoko politično ozadje ima zadeva. In se sprašujem, koliko je sploh še prisotnega odločanja na podlagi strokovnega znanja pri tem projektu?

    Me pa zanima, če me lahko kdo usmeri na kakšne linke, ki dokazujejo možnost alternative. Razne vetrnice, hidroelektrarne itd. to niso. Leta 2020 zapremo TEŠ (izpad 700MWH), leta 2025 zapremo NEK (izpad 700 MWh), torej rabimo elektrarno z vsaj 1,4 GWh. To pa je lahko samo NEK2. Sem našel en članek, kjer Damijan trdi, da je NEK2 možno zgraditi do 2020, najkasneje 2025. Kako je s tem?

  • Aljo je rekel/-la:

    Edina prava stvar za prehodno obdobje, dokler goli opičnjak ne izumi(potegne iz bunkerja) je tole:

    žepni jederski reaktor
    http://www.pbmr.com/

    • Feri Naf je rekel/-la:

      “Žepni” verjetno ni ravno najbolj primerna beseda, hehe.
      Je pa PBMR super tehnologija. Vprašanje je, kako je s ceno. Njegov verjetno največji problem pa je faktor zaupanja. V primerjavi s “klasičnimi” reaktorji je (relativno gledano seveda) dokaj nova in nepreizkušena zadeva. Pri gradnji jedrskih elektrarn pa so ljudje zelo živčni že pri uveljavljenih tehnologijah in je trenutno novosti na tem področju v demokratičnih državah praktično nemogoče uvajati.

    • Aljo je rekel/-la:

      Yep, kurčeva birokracija je zmeraj 20 let zadaj - najmanj.

    • Feri Naf je rekel/-la:

      V resnici je bolj kot v birokraciji problem v politiki in javnem mnenju. Dokler neprimerno bolj kot znanost ljudi (posledično tudi medije) zanimajo trači in voajerizem, se bo bolj malo premaknilo. Pripišimo del krivde izobraževalnemu sistemu …

    • pirančan je rekel/-la:

      Bravo!Povejte mi,kolko teh samooklicanih medijskih higiencev je kaj pisalo/govorilo (posebno TV mediji) o naših mladih MIT nagrajencih in g.Jerali.
      To niso novice za kvazi novinarje tipa Svet na kanalu A,Slak/Traven itd.Ti ljudje ne raziskujejo,temveč samo “kurijo” za boljšo gledanost in za svoje boljše plače.V bistvi niso nič drugačni od delavcev TEŠ-a,samo da gre za manjša sredstva.
      Vsak gleda samo zase.Taka je danes Slovenija.

  • jebiveter je rekel/-la:

    ……alternativa “umazanim” elektrarnam so morebitne bodoče solarne elektrarne v sahari in na arabskem polotoku, te bi lahko zagotovile potrebe evrope po el. energiji. Toda tu se pojavlja politično vprašanje odvisnosti od arabskega sveta, ki bi oslabilo gospodarski in varnostni položaj celotne evropske regije, zaradi tega ta projekt stoji, čeprav je že danes izvedljiv. Električna energija proizvedena s pomočjo sonca ( torej brezplačno ) bi z lahkoto zagotovila večkratne potrebe celotne evrope. El. energija iz nuklearnih elektrarn na videz poceni, v končni fazi pa enormno drago zaradi odpadkov, ki imajo razgradnjo do štiri milijone let, se pravi ves ta čas bo potrebno imeti nadzor nad skladiščenjem radioaktivnih snovi, da ne bi kakorkoli prišli v stik s podtalnico ali pa pri tektonskih premikih povzročili katastrofo vesolnih razsežnosti. Vse to vzdrževanje pa bo na plečih davkoplačevalcev, torej profit investitorjem, sanacija pa “ovcam”.HVALA LEPA !
    Torej, varčevanje je na prvem mestu, izgradnja in izkoristek, kjer je mogoče vetrne energije ( število ptic, ki so žrtve vetrnic je po raziskavah manjše kot število ljudi ponesrečenih v prometu ) in nadaljna vlaganja v znanost na tem področju. Elektrarne na nizkokalorični premog ( lignit ) z veliko vsebnostjo žvepla so pa strup tako za naravo kot tudi za ljudi, vsako nakladanje o sodobnih čistilnih napravah je čisto zavajanje politike kakor tudi kapitala, ki na račun okolja in zdravja ljudi ustvarja ogromne dobičke, politikom pa zagotavlja oblast nad regijama,šaleška in zasavska. Za začetek ugasnimo luči, ki svetijo tja v tri dni. Hvala.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nič o zablodeli Janševi vladi in o podkupninah pri poslu z osemkolesniki.

    Narobe svet!

  • BOTA je rekel/-la:

    Pri vsem skupaj gre samo za spopad lobijev za pogačo (provizije) pri projektu. Ekologija pri tem nikogar ne zanima, razen v retoričnem smislu. Dejstvo pa je, da Gregor Golobič in stranka Zares v tem primeru izgubljata še tisto malo kredibilnosti, ki jo je še ostalo. Z njo pa izgublja tudi vlada in še zlasti predsednik vlade, ki očitno ne obvladuje več nastale situacije. Ljudje to že čutijo in ne manjka dosti in bodo na cesti za vse krivice, ki so se jim zgodile.

    • jebiveter je rekel/-la:

      ……..provizije, ki so v poslu ( razen pri patrijah ) legalni del, se gibljejo med 5 in 8 % na balkanu tudi več % in sedaj si zračunajte 1,2mrd x 0,05 = 60milj. ZARES veliko denarja…..

  • kos_119 je rekel/-la:

    Kaj je g.Sever?! Je bila “2. obletnica vlade” preveč ZARES in je morala s prve strani?

    Pa saj vemo zakaj se gre. Vprašanje je samo kdaj bo ta kritična masa korupcij, laži, kraj, izsiljevanj, podtikanj, …, prebila prag potrpežljivosti ljudi (se mi zdi, da smo že zelo blizu). Pa ne gre samo za Tvoje pomarančaste Zaresovce, anpak na sploh.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Išči žensko.

    ULTRA je zadaj!

  • Ivan je rekel/-la:

    Kjer se začne politikantstvo preneha stroka. Če prafraziram Deng Hsiao Pinga. Pomembna je barva mačke, ali lovi miši je drugotnega pomena.

    • Forestina je rekel/-la:

      intermezzo

      http://24ur.com/novice/slovenija/novi-oklepniki-so-nujni.html

      ‘Novi oklepniki so nujni’

      U.S. Introduces Tanks Into Afghan War

      President Obama has arrived in Portugal for a two-day NATO summit focused on the Afghanistan war. The Obama administration hopes to drum up support for its military strategy in Afghanistan and its new plan to delay a non-binding withdrawal deadline to at least 2014. The summit comes as the United States is escalating military operations to the highest level of the nine-year war. The Washington Post reports the U.S. military is deploying battle tanks in Afghanistan for the first time. U.S. military commanders had long resisted introducing tanks in part due to fears they’d remind Afghans of the tank-heavy Soviet occupation. But top U.S. commander General David Petraeus ordered at least 16 M1 Abrams tanks into Helmand province last month, with more likely to follow. The deployments follow the most intense month of NATO bombardments so far, with more than 1,000 bombs and missiles fired in October. A senior U.S. military official told the Washington Post: “We’ve taken the gloves off, and it has had a huge impact.” Another official said he thinks the increased damage to Afghan property from the bombings has had a beneficial effect: by forcing Afghans to travel to their local governors’ offices to submit damage claims, the official said: “in effect, you’re connecting the [Afghan] government to the people.”

  • šmEKO je rekel/-la:

    Se jako strinjam: Mediji iščejo samo še transparentne obleke in spektakle. Iz navadnih oportunih tatičev, ki so zreli sodno obravnavo se dela politične škanandale in o njih se nekaj časa zelo grdo opleta in spletakari, na koncu pa s polnimi žepi pusti pri miru. To nikogar več ne zanima, ker je na vrsti že nova afera.

    Meni je najljubša jedrska energija, ker ima najmanjši vpliv na okolje in energija je ugodna, nesreče so izredno redke, odpadkov je malo in jih lahko nadziramo za razliko od izpustov strupenih plinov, pa nam je nemara Avstrijci ne bi dovolili. Proti vetrnicam štrajkajo opazovalci ptic, proti Termoelektrarni nekadilci, hidroelektrarne so tudi huda škoda za okolje, ekosisteme in živalske vrste… No, karkoli že se bo gradilo, ne na mojem vrtu! Ane?

    • krucefiks je rekel/-la:

      Ena velika napaka napram TE je vir goriva. Urana pač nimamo, premog imamo. Čeprav drugače se sam tudi nagibam v to smer.

    • Zbik je rekel/-la:

      V bistvu uran imamo (Žirovski vrh). Vendar se ne splača kopati, ker je na svetovnem trgu prepoceni, oni naš pa je precej razredčen.

    • šmEKO je rekel/-la:

      … saj naš premog je tudi zelo siromašen.

      Glde na to, da od nedeljskih “ekologov” v kratkem ne gre pričakovati elektrarne na višjo silo, se mi termo opcija ne zdi najslabša, tudi precej delovnih mest rešuje.
      Z nekaj napredne misli in ustvarjalnosti se lahko tudi termo elektrarne naredi okolju in gospodarstvu prijazne, nekje recimo CO2 iz industrije vodijo v rastlinjake, kjer rože noro uspevajo… in gotovo se še kaj najde.
      Tudi potencial sloveske biomase in lesnih odpadkov ni zanemarljiv… fino bi bilo, da tako velika državna investicija ne prinaša novih težav temveč še kakšno spotoma reši. Škoda edino, ker politiki in ostali potrebujejo takojšnje rezultate. Mandati so kratki.

  • Diverzija je rekel/-la:

    Poglejte si malce jedrske elektrarne na Torij. Kjer se ne uporablja več vroča para, ampak vroča sol, ki nima take nevarnosti izhlapevanja v zrak ali eksplozije. Poleg tega so odpadki že po 10-ih letih več kot 90% neškodljivi, pa še Torija je v zemlji 4x več kot Urana.
    Ta sistem Američani poznajo že od druge svetovne vojne najprej, ampak jim ni bil zanimiv, ker v postopku niso mogli pridobivati Plutonija, ki so ga rabili za jedrsko orožje.
    In ne, vetrna energija ni rešitev, kar so dokazali že v Avstraliji, kjer so vzpostavili par različnih območij vetrnih polj in ugotovili, da je količina energije čisto preveč odvisna od okoljskih razmer.
    Tukaj je samo en link, ostalo poiščite sami:
    http://environment.change.org/blog/view/thorium_nuclear_energys_clean_little_secret

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Rotnika bodo vrnili na mesto direktorja TEŠ.

    Radićevi bodo na žalost prizanesli z interpelacijo.

    Kopač pa bo odletel.

    • pirančan je rekel/-la:

      In pot v slo-silicijevo dolino je odprta.

    • Forestina je rekel/-la:

      Pa ka se kurčič, saj je nadzorni svet od vas janševikov :)

      Prpa jim dela z odgovornostjo, vsi bi basali v žepe , nihče pa odgovarjal :)

      Malo so si porazdelili odgovornost. Tako kot Hilda in vegradova mreža.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Si vse to izvedel v postelji od svojega ljubimca?

  • nostradamus je rekel/-la:

    Zbik, pozno se oglašam, sem moral poiskati spričevalo iz osnovne šole, in glej ga zlomka, prav si imel, ocene res niso visoke, tako da žal….si preprosto boljši.

    Za način komuniciranja pa povprašaj tistega bimbota , ki te je ejakuliral, kajti tukaj pa si ti najbrž manjkal, kajne….