25. november, 2010 | Jani Sever

Pahorjev dim

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Žurnal poroča, da je predsednik vlade najel kredit za nakup stanovanja. Pahorjev kabinet na vprašanja o kreditu ne odgovarja. Kakšna država! Že sam najem kredita takoj sproži sume, da nekaj ni v redu. Ubogi premier. Vendar ne gre le za to. Nova afera, ki je pred vrati, spet vzpostavlja vez med Pahorjem in Dimičevo.

Pahor pravi, da težko preživi s svojo plačo. Znano je tudi, da sam plačuje kavo. Zdaj vemo tudi, da ima kredit. In počasi bomo izvedeli tudi pri kom ga je najel ter pod kakšnimi pogoji. V kabinetu so zaenkrat namreč potrdili samo: “Premier Borut Pahor ima kredit, ki ga je najel za nakup stanovanja.”  Kot so poročale Finance, gre za 80,9 kvadratnega metra veliko stanovanje v elitnem bloku Trnovska vrata, za katerega je premier konec oktobra lani plačal 195 tisoč evrov. Kar solidna naložba, ki kljub temu težko vzbuja toliko zavisti kot nepremičnine njegove nekdanje najtesnejše sodelavke.

A zgodba zato ni nič manj zoprna. Le zakaj kabinet predsednika vlade tega ne razume? Zakaj novinarjem na njihova vprašanja ni postregel s prepričljivimi odgovori o pogojih in višini kredita? Reakcija, v kateri je mogoče razbrati nekaj strahu pred neprijetnim brskanjem po osebnem finančnem poslovanju predsednika vlade. Le zakaj. Najem kredita za stanovanje za predsednika vlade res ne bi smel biti kdo ve kakšen problem, razen v primeru, da ne bi šlo za izrazito boljše pogoje kreditiranja, kot so jih lahko deležni “navadni” ljudje. Čeprav je res, da je ta razlika, posebej v času krize, kaj hitro lahko prevelika.

Za pogoje, ki jih je bila pri kreditiranju deležna Dimičeva, je javnost kaj hitro ocenila, da so preveč ugodni. Kljub temu, da bi najbrž lahko našla še kakšnega bankirja, ki bi ji dal enako ugoden kredit kot Draško Veselinovič, ki je poskrbel za njenega. Je Veselinovič poskrbel tudi za Pahorjev kredit? Oziroma, ali je za Pahorjev kredit poskrbela Simona Dimic? Vprašanje je toliko bolj neprijetno, ker se afera Dimic še ni končala. Včeraj je, s tem da se Dimičeva ni odzvala na povabilo Komisije za boj proti korupciji, dobila nov, za predsednika vlade zelo nezaželen, pospešek.

Ignoranca Komisije za boj proti korupciji s strani Dimičeve, je za javnost lahko samo znak, da ima afera povsem realne temelje. Posebej zaradi njenih prejšnjih zagotovil, da s pojasnjevanjem spornih vprašanj nima nikakršnih težav. To seveda neposredno škoduje tudi ugledu predsednika vlade. Ne glede na njegove kredite. Ker svojih kreditov ne želi pojasniti premier, pa je zadeva še bolj neprijetna. Molk njegovega kabineta o teh kreditih, bi bil tudi v drugačnih okoliščinah znak zadrege in podcenjevanja javnosti, tako pa se zdi, da bi se težko zgodil v bolj nepravem trenutku.

Zadeva seveda ni nepomembna ali obrobna. Po eni strani govori o problemu najemanja kreditov s strani javnih funkcionarjev, ki lahko vplivajo na okolje poslovanja bank. Po drugi pa priča o tem, da težave na vrhu izvršne oblasti, ki resno nižajo kredibilnost in popularnost predsednika vlade, nadaljujejo.

Jani Sever

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • jebiveter je rekel/-la:

    …..kakšno brezvezno bluzenje….naslov bi se tudi lahko glasil pičkin dim…..

  • angie je rekel/-la:

    Janša je tudi najel kredit za stanovanje v LJ, potem ko je zapustil Silvo v grosuplju (in otroka), menda celo dvakrat, pa mu nihče ni brskal po položnicah. Pa takrat še uradne partnerke ni imel.

    Zakaj neki bi potem Pahorju kukali v domače predale?

    • angie je rekel/-la:

      aja, še tale malenkost: nakup se je zgodil v času njegovega mandata, v dvakrat bolj elitnem Trubarjevem kvartu v centru Ljubljane, večje stanovanje (cca.10kvadratov), kot ga ima aktualni premier. Potem pa menda Uršiki ni ustrezalo in sta začela iskati novo gnezdece na mesarski ulici.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, ti imaš veliko časa in raziskovalno žilico.

      Izbrskaj, koliko najemnine plačuje večno nenadomestljivi Tone Anderlič za stanovanje v razpadajoči zgradbi na zakotni Resljevi cesti 35!

    • tomazh je rekel/-la:

      Stanovanje je JJ kupil od iste firme kot je gradila znamenito Matejevo stavbo za policijo, je pisalo v medijih. Ne vem če pa ni vse konstrukt njegovih nasprotnikov, ko je še bil premier.Raziskovalni novinarji malo poglejte in obvsetite zainteresirano javnost.

  • Specialist je rekel/-la:

    Janko, tukaj si prehitro skočil na prvo žogo oz. v prazen bazen. Upam, da boš kmalu izvedel resnico in jo tudi spromoviral, ki pa je zagotovo drugačna od te iz praznega bazena!

  • krediti je rekel/-la:

    Po moje najbolje, da se naredi javni seznam vseh politikov in funcionarjev kje so vzeli kredite, višino, višino njihove plače, za kakšen namen in pod kakšnimi pogoji:
    - vsi poslanci parlamenta in vsi strokovni sodelavci zaposleni v paralmentu, vsi svetniki;
    - vsi vladni uslužbenci;
    - vsi ministri, državni sekretarji, direktorji vladnih služb, direktorji direktoratov, svetovalci;

  • Ivan je rekel/-la:

    Ali ste že tako zahojeni, da politiki ne smejo najeti kredita pri banki. In zakaj bi vam morali razlagati koliko so ga najeli. Ali mislite novinarji, da lahko prav vse preiskujete. Ali ste morda UDBA, ta je lahko preiskovala vse. Za tisti čas isti, ki sedaj hočete vse vedeti govorite, da je bil nedemokratičen. Morda zato, ker niste zvedeli vi temveč partija. Kmalu sploh več ne bom bral novic in gledal poročil. Oprostite, redkim od vas verjamem.

  • Forestina je rekel/-la:

    … ogenj :)

    Bo Slovenija podpisala protiustavni sporazum z ZDA?

    http://www.siol.net/slovenija/novice/2010/11/lubej_bo_slovenija_podpisala_protiustavni_sporazum_z_zda.aspx

    MNZ: Objava sporazuma bi lahko povzročila motnjo
    Ker nam na notranjem ministrstvu niso omogočili dostopa do besedila sporazuma, se bo SiOL pritožil na informacijsko pooblaščenko. Ministrstvo se sklicuje na izjemo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, ki določa, da je mogoče zavrniti dostop do zahtevane informacije, če gre za podatek iz dokumenta, ki je bil sestavljen v zvezi z notranjim delovanjem oziroma dejavnostjo organov in bi njegovo razkritje povzročilo motnje pri delovanju oziroma dejavnosti organa. Kakšne motnje bi lahko povzročila objava sporazuma, katerega besedilo je po navedbah ministrstva dokončno usklajeno, pa lahko le ugibamo.

  • nemesis je rekel/-la:

    No,stvar je vseeno nerodna.Pahor je Dimicevi naročil,naj odgovarja na vprašanja novinarjev,ko je odgovarjala,je lagala.Zdaj molči Pahor.

  • Triglav je rekel/-la:

    Pahorjev dim enak prejšnjemu.

  • Feri Naf je rekel/-la:

    Bolj kot kredit je zanimiva cena za katero je uspel kupit stanovanje. 80 kvadratov v novogradnji (v Ljubljani) za 195k€ se pomoje še v Celovških dvorih ne dobi. Tipično so cene za solidne novogradnje na dobri lokaciji krepko čez 3000€ na kvadratni meter.
    Če podatek o Pahorjevi ceni drži seveda …

    • Most je rekel/-la:

      Kot mi je znano Trnovska vrata niso nikakršna elitna lokacija. Poleti so veliki problemi z nadležnimi komarji,pa tudi blok ni novogradnja ,zgrajen je bil pred cca 6 leti. Cena za to stanovanje je po mojem skromnem mnenju, odločno previsoka maximalno 2000€ po kvadratu.

    • Feri Naf je rekel/-la:

      Ah dej no, ne se hecat. Če najdeš karkoli v Trnovskih vratih za 2000 na m2 pridem jutri kupit. Mnenje trga se žal precej razlikuje od tvojega skromnega …

  • von Flick je rekel/-la:

    neprodanih stanovanj v ljubljani je na tone !