8. december, 2010 | Elena Pečarič

Kam vodijo distrofične sledi, v skladišče ali garsonjero, ki je ni?

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tokrat nas v našem raziskovanju zanima nenavadna večletna naložba Društva distrofikov Slovenije in sicer v prostor za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike, nekje v kletnih prostorih na Linhartovi. Ta naložba se s sredstvi FIHO financira od leta 2006, za kar je društvo v štirih letih pridobilo že 424.465,36 EUR. Vajeni smo, da se že dvajset let za Dom dva topola namenja ogromna sredstva FIHO, ki skupaj presegajo več milijonov EUR. To skladišče je vzbudilo naše zanimanje, ker je tako bizarna in absurdna naložba; le kaj se tam notri skriva in shranjuje? Ve se, da je pol Plave lagune v lasti Društva distrofikov Slovenije oz. posredno v rokah g. Šuštaršiča. Tam se nahaja Birografika Bori [1] (tiskarna in fotokopirnica), več stanovanj društva in tudi stanovanje Šuštaršiča, pisarna NSIOS, Zavod invalidskih podjetij Slovenije (ZIPS) pisarna Združenje invalidov - FORUM Slovenije …zanimivo, da smo na naslovu Linhartova 1 našli tudi povezavo EUDemocratov, predstavništva za Slovenijo Junijske liste. V teh prostorih naj bi se odvijale tudi dejavnosti dnevnega centra za distrofike, ki ga preko razpisa sofinancira MDDSZ.

Kronologija naložbe se začenja v letu 2006
Prostor za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike na Linhartovi ulici v Ljubljani 119.822,56 EUR (preračunano iz SIT)
Leto 2007 Dokončni odkup prostorov za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike v Ljubljani 39.642,80 EUR
2008 in Ureditev shrambnih prostorov za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike v Ljubljani 5.000,00 EUR
Dofinanciranje 2008 Dofinanciranje ureditve shrambnih prostorov za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike 45.000,00 EUR
Leto 2009 Poplačilo nakupa prostora za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih
tehničnih pripomočkov za distrofike 115.000,00 EUR
Leto 2010 Odplačilo posojila za urejanje prostora za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike 100.000,00 EUR
Skupaj torej 424.465,36 EUR

Glede na pravilnik in merila, ki so jih člani Komisije za razporejanje sredstev invalidskim organizacijam pri dodeljevanju sredstev FIHO dolžni upoštevati, bi naložbo le težko upravičili kot utemeljeno za izvajanje dejavnosti organizacije. Ta naložba vsekakor ni potrebna za izvajanje programov, z izvedeno naložbo organizacija tudi ne izboljšuje nobenih pogojev za izvajanje aktivnosti ali delovanje organizacije; nima nobenega vpliva in koristi za uporabnike. Zato nas zanima, kako vsa ta leta Komisija, ki ji predseduje sedaj ga. De Reya, pred njo pa je te posle vodila ga. Nevenka Ahčan (sekretarka Zveze slepih), opravičuje znatna sredstva FIHO v ta namen? Višina teh sredstev je tako napihnjena še bolj pa smotrnost le-te. Samo idiot lahko verjame, da neko invalidsko društvo dejansko potrebuje skladišče za shranjevanje pripomočkov. Pripomočki, tako tehnični kot ortopedski, so vezani na pravico vsakega posameznika do posameznega pripomočka in so v večji meri povsem kriti iz sredstev ZZZS. Torej so last posameznika ali ZZZS in posameznik jih hrani pri sebi.

Če sledimo skozi leta spremembam poimenovanju naložbe v sami prijavi lahko poskušamo interpretirati, da gre najprej za nakup skladišča 2006, nato za dokončni odkup 2007, za ureditev shrambnih prostorov skladišča in za dofinanciranje ureditve shrambnih prostorov 2008, nato pa zopet za poplačilo nakupa prostorov 2009, letos pa še za odplačilo posojila za urejanje prostora. V pozivu k dopolnitvi vlog za leto 2011 s strani FIHO pa opazimo, da se naložba ponovno pojavi in sicer pod izvirnim imenom »vgraditev vrat in talnih ploščic ter razvodnih stropnih kanalov za prezračevanje v prostoru za vzdrževanje in skladiščenje ortopedskih in drugih tehničnih pripomočkov za distrofike na Linhartovi 1 v Ljubljani«. Društvo distrofikov Slovenije je bilo pozvano, da v roku 8 dni predloži elaborat o socialni in ekonomski upravičenosti naložbe, torej bomo še imeli možnost in priložnost izvedeti za kaj gre.

Potem pa naletimo še na večjo bombo in presenečenje. Podobno sumljiva nam je bila tudi investicija »zamenjava dotrajanih vrat in okna na Gosposvetski 10«. Ni mi bilo znano, da bi društvo lahko tam imelo stanovanja, saj gre za staro meščansko zgradbo, ki prav gotovo ni dostopna z vozičkom. Gremo pogledat in na vratih je zvonec kjer piše Društvo distrofikov Slovenije, skozi ograjo so vidne stopnice. Povprašamo na FIHO, kjer ne vejo prav veliko, a nam povedo, da gre za »bivalne garsonjere v katerih občasno prebivajo posamezniki«. Težko si predstavljamo, da se v teh prostorih odvijajo kakšni posebni socialni programi za distrofike.
Radovednost je res prevelika, da ne bi še enkrat obiskali te lokacije in pozvonili na zvonec. Nekdo se oglasi in odpre vrata; izkaže se, da smo s pritiskom na zvonec društva očitno pozvonili istočasno tudi na zvonec MOBIN. Zvonca sta očitno povezana!? Gospodična prvič sliši za Društvo distrofikov, ne ve od koga imajo najete prostore, zato odidemo. Že v letošnjem letu je društvo prejelo sredstva v ta namen »Zamenjava dotrajanih vrat in okna v bivalni garsonjeri 1.784,20 EUR«. Na Geodetski upravi smo preverili o lastništvu tega stanovanja in nismo našli Društva distrofikov Slovenije.

zvonci

Zadeva je več kot zrela za kriminaliste, a naj pohitijo, da fascikli in dokumenti ne izpuhtijo. Ne bi bilo prvič tudi to je že večkrat preizkušena praksa v nekaterih invalidskih organizacijah.

Elena Pečarič

Opombe:
1. Vredno ogleda t.i. virtualnega kataloga (predvsem drugega), kjer zagledate sliko g. Šuštaršiča.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
92 x komentirano
  • Samo je rekel/-la:

    To je res vredno kriminalistične preiskave, vendar kakor kaže naša praksa v Sloveniji velikim kriminalcem vedno uspe pravočasno skriti vso dokumentacijo, naši tožilci pa tako in tako ne vedo kako se naredi pravilno obtožnico. Iz tega sledi, da se bodo tile vaši invalidski šefi verjetno izmazali iz vsega dreka, ki so ga uspešno metali v vašo školjko.

  • Nives je rekel/-la:

    Elena, tvoja raziskovanja so res neverjetna. Mogoče bi morala delati med kriminalisti, saj jih prekašaš v praksi. Nujno se prijavi na kašen razpis na Notranjih zadevah in jim posreduj vse tvoje dosedanje ugotovitve, ki si jih našla v invalidskih organizacijah.

  • politik je rekel/-la:

    Potem pa pravijo, da imajo invalidi premalo pripomočkov? Kako je to mogoče, če pa potrebujejo tako velika skladišča za shranjevanje le teh?

    • Sanja S. je rekel/-la:

      Me prav zanima kaj hranijo v teh skladiščih? Verjetno nakradene stvari!

    • handy je rekel/-la:

      Ta skladišča niso nikakor namenjena invalidom, ampak skladiščenju podjetniških materialov, ki so od največjega invalida, g. Šuštaršiča!

  • dado je rekel/-la:

    Draga Elena,
    pravica na svetu je samo ena:
    “kosi ne uide glava nobena!”

  • krap je rekel/-la:

    Ta Gospod v belih rokavicah je naredil invalidskim organizacijam toliko škode, da bi iz moralnih razlogov moral že zdavnaj odplavati v pozabo. Invalidi so na račun loterijskega denarja, s katerim je prav Ta gospod, dogovarja z državo izgubili večino bonitet. Zgleda pa, da so si bonitete uredili priskledniki, ki so s tem denarjem krmarili…
    Upam, da se bodo institucije države, ki je komajda še pravna, zganile…

  • Nataša Smrekar je rekel/-la:

    Že dalj časa spremljam te vaše kolumne o nepravilnostih v invalidskih organizacijah, predvsem pa o razdeljevanju finančnih sredstev iz fundacije. Zdi se mi, da je zadeva prišla do najvišjega vrha tolerance in da je temu sedaj res potrebno narediti konec. Če se sedaj po vseh teh vaših odkritjih ne bodo odzvale ustrezne institucije, potem je res vprašljivost delovanja pravne države v Sloveniji, čeprav je naš predsednik Turk včeraj ponovno trdil, da je Slovenija vsekakor pravna država. Mogoče bi mu morali poslati nekaj vaših kolumn, da se malo ozave.

    • handy je rekel/-la:

      Verjemi, da je naš predsednik o tem informiran, pa se tud on ne zgane! Saj veš, pravna država deluje samo za bogate in vplivne državljane!

  • Kekec je rekel/-la:

    Da imajo invalidske organizacije v lasti nepremičnine, je popolnoma nerazumljivo, še zlasti, ko pomislimo koliko invalidov živi v popolni bedi in revščini, zanemarjeni, lačni, …, medtem pa organizacije, ki bi morale poskrbeti za njihovo boljše življenje kupujejo nepremičnine in bogatijo na račun invalidov.

    • handy je rekel/-la:

      Tud jaz mislim, da invalidske organizacije ne bi smele biti lastnice nepremičnin, saj bi moral denar iti predvsem za potrebe posameznika!

  • Dimek je rekel/-la:

    Skladišča, garsonjere, stanovanja, …, ?
    To predvidevam je last te invalidske organizacije, se pravi distrofikov, se pravi tistega okroglega starčka na vozičku, ki že celo večnost se pojavlja v medijih in predstavlja invalide.? Ta pa očitno je naredil dober biznis na račun teh revčkov!

    • Hec je rekel/-la:

      Pozablja, da ne bo živel večno in da bodo slej kot prej njegova dejanja prišla pred sodišče!

    • handy je rekel/-la:

      Ja, naredil je dober biznis, predvsem za sebe!
      p.s. invalidi oz. hendikepirani niso revčki nič bolj kot drugi, potrebujejo pa določene storitve, da imajo vsaj približno enake možnosti

  • Vasja Dobnikar je rekel/-la:

    Kako je možno, da je v Plavi laguni toliko nepremičnin od g. Šuštaršiča? Kje pa so vsi nadzorni organi, še zlasti pri tej fundaciji, ki razdeljuje ta denar?
    Mogoče, pa uporabljajo to veliko skladišče za Birografiko, stanujem v bližini in vem, da je to velika kopirnica in tiskarna, kar pomeni, da potrebujejo veliko prostora za shrambo!
    KRIMINALISTI, OPRAVITE SVOJE DELO!

  • Mrsa je rekel/-la:

    HA, ha, ha! Zdaj že kupujejo meščanske hiše, ki še zdaleč niso dostopne za ljudi na invalidskih vozičkih! Koliko imajo še teh, verjetno ne boste nikoli izvedeli!

  • Racman je rekel/-la:

    Ta pravilnik in merila za razdeljevanje denarja med invalidske organizacije je pa res nekaj nerazumljivega! Še zdaj ne razumem kako lahko določijo katera invalidska organizacija dobi denar na podlagi česa?

  • Dean je rekel/-la:

    Cool

  • Marjanca T. je rekel/-la:

    Kupovanje in vzdrževanje nepremičnin na račun velikih potreb invalidov je obsojanja vredno!
    Dajte tega vašega Šuštaršiča poslati že za zapahe ali pa vsaj v penzijo brez pokojnine, saj je že tako preveč pokradel!

  • Maki je rekel/-la:

    Mene tud zanima kam vodjo distrofične sledi vašega mafijskega šefa? Upam, da bomo kdaj zvedeli!

  • Bolek je rekel/-la:

    Žalostno, da se s tem problemom in korupcijo ne ukvarjajo še drugi mediji, predvsem pa organi pregona! Ste mogoče pomislili na kakšno ovadbo? Čas bi že bil, da novinarji tudi začnejo opravljati svoje delo in naj se ne ukvarjajo samo z temami, ki nas nikamor ne pripeljejo!

    • handy je rekel/-la:

      Itak, da je bila že kakšna ovadba! Žalostn , da za invalidske zdrahe ni zanimanja medijev!

  • Rusko je rekel/-la:

    To pa je šokantna novica! Že marsikaj smo zvedeli od Elene, ampak to je vedno huje!

  • Ziva je rekel/-la:

    Invalidi imajo pa res veliko ortopedskih pripomočkov, da kupujejo še skladišča za njihovo hrambo. Najbolje, da obvestimo ZZZS, da zmanjšajo njihove pravice!

    • Valerija je rekel/-la:

      Upam, da ne misliš resno! Invalidi oziroma hendikepirani imajo vedno premalo ortopedskih pripomočkov! Problem je, da ne verjamem, da imajo v teh skladiščih ortopedske pripomočke, kakor ne verjamem, da imajo tiste garsonjere v mestu namenjene njihovim invalidom!

    • handy je rekel/-la:

      Boljš, da obvestimo kriminaliste!

  • Linda je rekel/-la:

    … in koliko od vseh teh silnih trditev, ki jih je “predstavila” ga. Elena, se je do sedaj izkazalo za resnične?

    • Kristjan Medvešek je rekel/-la:

      No, kolikor je blo na Vesti, Kanalu A in Pop tv je bilo že kar nekaj dokazano, tako s strani Računskega sodišča, kot s strani Komisije za preprećevanje korupcije!

    • Linda je rekel/-la:

      Ne zanima me kaj se je govorilo ali pisalo na in v kakšnem mediju, zanima kaj je odločilo in do konca pripeljalo kakšno sodišče - končne odločitve.
      … in razmerje med obtožbami in veljavnimi obsodbami.
      To, da se nepoučeno javnost postavlja v vlogo nekakšnega velikega sodnega zbora pa je po mojem mnenju packarija brez primere.

    • handy je rekel/-la:

      No , ga. Linda, mogoče ne veste, da je država že plačala veliko odškodnino zaradi škodljivega dela g. Šuštaršiča, veliko bo pa še dokazenega!

  • BB je rekel/-la:

    Se pravi, da Šuštaršič kupuje nepremičnine in jih potem oddaja za najemnine! Ampak ima verjetn tudi še prisklednike!

  • Forestina je rekel/-la:

    Zanimivu :)

    • glas je rekel/-la:

      ŠOKANTNO!!!

    • Forestina je rekel/-la:

      Hočeš še :)

      Slovenija na poti v mehko diktaturo

      Slovenske elite, politične in gospodarske, se počutijo absolutno močne in zavračajo nadzor. Svetovna kriza jim je onemogočila izpeljati njihove načrte. Igra se končuje. A še vedno skušajo ohraniti svoje bogastvo. Zato so pripravljene na marsikaj. Urban Vehovar ima zanesljiv podatek, da se je prav pred nekaj dnevi zbral del slovenske elite in ugotavljal, da je treba blokirati delovanje komisije za preprečevanje korupcije. Goran Klemenčič, predsednik komisije, postaja neobvladljiv in ga je treba ustaviti. Če bo treba, ga bodo razglasili za norega.

      http://www.delo.si/clanek/131954

    • handy je rekel/-la:

      Žalostn!

    • Helenca je rekel/-la:

      Saj smo banana republika

  • angie je rekel/-la:

    vau, kaj pa, če se tam šefi NIiosa dajejo mal masirat?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ELENINI komentatorji imajo samma hecna imena.

    Zato tudi pokajo vice, ki jih drugje ne slišiš.

  • Forestina je rekel/-la:

    intermezzo:

    http://www.therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=5968

    Gareth Porter, Investigative Journalist

    and

    Ray McGovern, Retired CIA Analyst discuss Wikileaks

  • podplat je rekel/-la:

    Kam vodi uredniška politika Vesti? Ma se mal hecate?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Jaz sem za ŠUŠTARŠIČA.

    Pravijo, da ni stiskač.

    • handy je rekel/-la:

      Se vid, da ga ne poznaš! Tud za kepco sladoleda ti ne bi dal iz svojga žepa!
      Kaj hočeš rečt, da podpiraš take stvari, ki jih je Elena obelodanla?

    • Zbik je rekel/-la:

      Ma kje pa. On “drka u mozak” vse, ki so na to občutljivi. V bistvu pa je neka nesrečna duša, ki se dobro in enakopravno počuti šele takrat, ko nekoga drugega, po možnosti žensko, v drek porine. To da se spravlja na “invalidko”, je itak predvidljivo, je pa sam emocionalni invalid, ki se vburi takrat ko sprejaha psa in sanjari o “babah”. Pusti ga pri miru, ker ima itak steklino. Če je nima več, mu je pa pustila posledice.

    • palačinka je rekel/-la:

      Pahor preko cerkve že nabira pike za naslednje volitve
      a njemu tudi bog ne more več pomagati!

    • palačinka je rekel/-la:

      No, ja
      Lazar je vstal od mrtvih, mogoče bo tudi Pahor prišel k sebi in se streznil.
      molimo

    • Damjan je rekel/-la:

      Kok ti plača MEFISTO?

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Zopet bo pestro

  • palačinka je rekel/-la:

    v naši državi se raje lovi kurje tatove, tajkune pa nagrajuje

  • sken je rekel/-la:

    KRESALKA SE NE BO ZGANILA!!!

  • Damjan je rekel/-la:

    Snifa!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ŠUŠTARŠIČ je ZAKON.

    In naš dobri oče.

  • Von Flick je rekel/-la:

    Elena ti si naš Julien!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nihče si ne upa oporekati, da ŠUŠTARŠIČ ni ZAKON.

  • Elena Pečarič je rekel/-la:

    Vabilo na okroglo mizo

    Kaj prinaša nova strategija iger na srečo;

    kaj to pomeni za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij?

    Rado Pezdir, Elena Pečarič,
    Doc. dr. Andraž Teršek,
    Janko Veber, občinski svetnik in poslanec, Janez Jug, direktor FIHO

    v petek, 17.12.2010 ob 11h
    KUD France Prešeren

    Vljudno vabljeni!