13. december, 2010 | Jan Šiško

Črni bratje

Na predpremieri novega mladinskega filma TV Slovenija Črni bratje režiserja Tuga Štiglica.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Tudi na vašem malem ekranu:
to sredo na TV Slovenija 1 ob 20:10

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
13 x komentirano
  • Von Flick je rekel/-la:

    A je res da ,odkar ni več Prijatelja, ki je šprical fojbe z gnojnico po Krasu nimamo več “borca za pravičnost” saj se je po nepreverjenih virih tudi Boris Pahor začel učiti kitajščine, da bo lahko komuniciral v Trstu ?

  • Turek je rekel/-la:

    Dober film.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Še kar užiten fim.

    Končno je šlo tudi brez rdeče zvezde, skoja in partije.

    Celo brez seksa je šlo.

    • angie je rekel/-la:

      mefić, za tvoj farški okus je lahko bilo ok, ker so igrali sami amaterji ( z izjemami Gojc, Pirnat, Petrovec, Malalan…). skoja in partije leta 1930, ko se štorija dogaja, še ni bilo, niti partizanskih zvezd - toliko k tvojemu znanju zgodovine.

      za moj okus je bilo preveč vpitja in tepeža (parla,parla), skoraj 3/4 filma, naivnosti v zgodbi, zlasti s pištolo, (kar v razredu so si jo kazali, stereotipni liki in razvlečena dramaturgija

      dosti boljši film je bil zadnjič Pisma iz Egipta Polone Sepe

    • juko je rekel/-la:

      angie rada pije spermo

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, resnici na ljubo, ni ženska, tisto o spermi pa vsekakor drži.

    • angie je rekel/-la:

      ubogi Bevk.
      Ni si zaslužil take amaterske ekranizacije svoje zgodbe, ob zgornjih komentarjih pa se od gnusa obrača v grobu.

      pa še to. po mefić(sdsovski) i klasifikaciji je bil pokojni pisatelj ‘komunajzar’.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Seveda je bil, če sem prav razumel tvoje pomanjkljivo vprašanje.

  • nurmaln je rekel/-la:

    He he, mladinski film, pa prepovedan za mlajše od 15 let. Gotovo ne zaradi nasilja, v kakšnem Terminatorju, Kristusovem pasijonu (da 20+ let starih partizanaric ne omenjamo) ga je še dosti več, pa ni nikogar motilo, pač pa zato, da ne bi podal kakšne “drugačne” zgodovine. Pač tudi v mojem času je v OŠ zgodovini bil TIGR tabu, ker pač ni bil pod kontrolo partije (še pomnite, tovariši, ko je Janša prvi 27. april v svojem mandatu posvetil ravno Tigru, pa so partijci in partizani enoglasno tulili, za kakšne skrajne teroriste gre, še italijanski skrajni fašisti so samo gledali…), še tiste 4 v Bazovici so menda ustrelili zato, ker naj bi spili preveč terana in se začeli v bufeti pogovarjati slovensko…… Tu pa vidimo, da ne le Tigr, tudi mularija si je drznila nekaj upirati se, ne de bi sovrstnie iz Skoja vprašali za dovoljenje, kako nezaslišano! In takrat, ko je Tito še obračunaval v partijskih frakcijskih bojih, ko se je tudi tovarišem Kardelju, Kidriču, Mačku & co. je**lo za primorske rojake, se je tam dogajalo, brez zvezd, brez srpokladivca, brez pisanja imena nekega klavca po hribih, in kdo bi si mislil, ta upor je potihem podpirala reakcionarna starojugoslovanska oblast, ki je tja švercala orožje in prepovedane Gregorčičeve knjige.

    Ne le to, daleč od tega, da bi takratna Italija bila za zagovarjati, ampak če jo primerjamo s komunistično oblastjo. Npr. ko tisti karabinjer nekako posumi, katera dva mulca bi lahko lepila letake. Sicer v slaščičarni prisede k njima, proba na finto izvleči kaj več, ker ne pali in nima dokaza, ju pač pusti, nobenega nadaljnjega zasliševanja na Miklošičevi. Do aretacij in mučenja pride šele takrat, ko dobijo konkretno ovadbo od tistega Ducejevega pionirčka, niti sekundo prej. Hmmm, tistemu pretepanju pravimo mučenje, kakšna Ozna bi bila še precej brutalnejša. In bi, za razliko od Lahov, doživljenjsko maltretirala še starše in vse sorodstvo mladih “delikventov”. In ko eden v pržonu skoraj umre, se celo najde dohtar, ga spravi v bolnišnico, kjer ga, kdo bi si mislil, sprejmejo kot kogarkoli drugega in se do onca trudijo za njegovo življenje. Najbrž ni treba poudarjati, da bi ga na Miklošičevi lepo pustili umreti in ga nato vrgli v prvo jamo za razliko od tistega nesrečneža, čigar truplo so dali domačim in pustili, da ga pokopljejo na pokopališču z obredom v njegovem maternem jeziku. In glej no glej, ker je takratna fašistična Italija bila vsaj malo pravna država (v primerjavi s komunistično Jugo), vendarle ni šlo za kakšen Nagodetov proces, sodišče je ugotovilo, da s subverzivnim razpečevanjem letakov niso nikogar ubili in jih je tako rekoč oprostilo. Že res, da so jih vrgli iz šole, ampak kaj bi pa tam sploh počeli, saj so se že prej kot pravi dedi upirali Ducejevi implementacij samoupravljanja s temelji marksizma in prepevati bi morali neke fašistične pesmice. In glej no glej, čisto zadnji prizor, ko se eden prešverca čez mejo, se pri mejnem kamnu za nekaj časa ozre nazaj in nadaljuje pot, nikjer bodečih žic in nobenega tepihovanja graničarjev, če komu ni pasalo pod špagetarji, je torej, za razliko od komunizma, imel prosto pot na lepše. In pa tisti tako heretični prizor, ko ravno begunca po vrnitvi iz pržuna sprejme oče in ga napizdi, da je sicer dobro mislil, vendar je popolnoma brez zveze izzival, ker itak noben Slovenec ne podpira fašizma in na skrivaj bere slovenske knjige, s takimi izzivanji pa ni nič boljši kot kakšni ničvredni komunajzarji ali al-Kajda, ki za svoje bistvo nujno potrebujeta čimbolj spektakularno kolateralno škodo (a la Dražgoše, Kragujevac…). Še več skoraj bi mu zaj**al tudi njega, čigar gostilna je pravzaprav bila oskrbovalna točka med Tigrom in jugoslovanskimi tajnimi službami.

  • Forestina je rekel/-la:

    http://www.youtube.com/watch?v=gQZ4kzknN5Y

    Ray McGovern On US Anti-war Arrests