14. december, 2010 | Goran Lukič

Zgodba o otrocih tranzicije in njihovi varuški

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Pred slabima dvema tednoma, natančneje 3. decembra, smo si lahko v Dnevniku prebrali tri različne novice o sumih gospodarskega kriminala, skupaj težke 136.5 milijona €. Domnevno nezakonite transakcije in vsebino posameznih poslov med družbami Merkur, Merfin, Mersteel, BK Kapital, HTC Dva, Kogram-Igem, Factor leasing in Hypo Leasing, s katerimi se je financiral propadli menedžerski odkup Merkurja, naj bi povzročile skupaj za okoli 130 milijonov evrov premoženjske škode. Dalje – skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminal je dan poprej na okrožno sodišče v Ljubljani vložila obtožbo zoper prvega moža SCT Ivana Zidarja,ob njem pa še zoper Jožeta Prostorja, Andreja Krajnca, Danico Mušič in Andreja Feguša, ki jim očitajo zlorabo položaja, ponarejanje listin in pranje denarja, s čimer naj bi med letoma 2004 in 2007 oškodovali SCT za 3,1 milijona evrov. In še tretji primer – nekdanja direktorica podjetja Gradis Celje Žagarjeva naj bi konec leta 2007 kot odgovorna oseba Gradisa Celje z mariborskim podjetjem Tibar sklenila pogodbo za izvedbo gradbenih del na projektu Planet Tuš v Kranju v skupni vrednosti 19 milijonov evrov, pri čemer naj bi bila podizvajalcem povzročena škoda v višini 3,5 milijona evrov.

Tri zgodbe še ne naredijo vzorca, bi kdo porekel. Ali pač?

10. septembra letos je generalna policijska uprava objavila podatke o trendih na področju obravnavanja kaznivih dejanj. Ugotovitev? Gospodarski kriminal je v stalnem porastu. Njegov obseg se je v prvem letošnjem polletju glede na isto obdobje lani povečal za 23,4 % oziroma iz 5.190 na 6.407 kaznivih dejanj. Sorazmerno temu se je povečala z gospodarskimi kaznivimi dejanji povzročena materialna škoda, ki je znašala 419 milijonov €.

V istem času smo si lahko v različnih medijih prebrali novico, da naj bi od leta 1994 do leta 2009 bilo zgrajenih 513 kilometrov avtocest, ki bodo skupaj s tistimi, zgrajenimi do leta 2013 stale 6,3 milijarde evrov, a bi, kot kaže, lahko stale dve milijardi manj. Varuh konkurence Jani Soršak namreč ocenjuje, da je kartelno dogovarjanje gradbincev o avtocestah povzročilo za okoli 30 odstotkov višje cene.

V Sloveniji se od maja letos velikokrat omenja lestvica svetovne konkurence švicarskega instituta IMD, pa kateri je Slovenija v letu 2010 padla za 20 mest in pristala na 52 mestu. Veliko manjkrat pa se omenja podatek, da je Slovenija na isti lestvici prav na zadnjem mestu glede konkurenčnosti pri nadzoru nad upravami.

In tako naprej… in tako naprej… v popoln posmeh drugemu členu ustave Republike Slovenije (še pomnite: »Slovenija je pravna in socialna država«) pa pred časom zvemo da je najbolje plačani slovenski menedžer v letu 2009 s 793.744 evri prihodkov Ivan Zidar. Tako je – prav tisti Ivan Zidar, katerega je po poročanju Dela sodišče v Münchnu 12. oktobra letos obsodilo na leto dni pogojne kazni za tri primere podkupljivosti v poslovnem prometu. A je kazen zamrznjena, ker naj bi Zidar plačal okoli milijon evrov globe. Za dodatno legitimnost takšnega »kaj mi pa morejo« početja pa poskrbi sam premier Pahor, ki se je spremenil v osebnega lobista SCT za posle v Libiji (čeprav ga ne najdem na seznamu lobistov na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije).

In tako naprej….do dejstva, da je Slovenska tranzicija v času, ko se nam bliža dvajseta obletnica plebiscita bila izjemno učinkovita pri dveh indikatorjih – oblikovanju novega reda nedotakljivih otrok tranzicije in kolapsiranju vsebinskega pojma »pravna država« v neko abstraktno metaforično cinično opazko.

Kaj se je zgodilo? Po Stanislavu Kovaču se je zgodil plenilski kapitalizem. Po Jožetu Mencingerju se je zgodila zamenjava lastnikov podjetij z lastniki premoženja. Obe razlagi se zelo dobro dopolnjujeta. Kovač v Financah novembra letos popolnoma pravilno opozarja na sprevrženost natančnega vpogleda v lestvico najbogatejših Slovencev revije Manager, kjer lahko najdemo še več nedotakljivih otrok tranzicije ali kakor jih poimenuje Kovač »medijsko razvpita imena, ki jih družijo številne privatizacijske afere pidovske industrije ali menedžerskih odkupov podjetij«. Medtem Jože Mencinger že dlje časa opozarja na pojav zamenjave lastnikov podjetij z lastniki premoženja, katera je bila posledično izpeljana s postopki privatizacije, prevzemov in špekuliranja. Učinek? Dovolj je da si pogledamo najnovejšo raziskavo o naložbah slovenskih podjetij prof. Janeza Prašnikarja. Po tej raziskavi so najbolj prizadeta skupine podjetij, kjer je bil izveden menedžerski odkup (MBO). Od 203 podjetij iz industrijske panoge, ki imajo več kot 100 zaposlenih, je bilo kar 46 menedžersko prevzetih. “Iz podatkov vidim, da se ta podjetja ta trenutek sesedajo. To so manjša podjetja, ki so po produktni in finančni strani trenutno velik problem,” je še povedal Prašnikar in dodal, da je raziskava pokazala, da je ta skupina podjetij tudi najmanj produktivna. Med letoma 2006 in 2009 se je dolg podjetij, v katerih je bil izveden MBO, zvišal za skoraj tri četrtine, leta 2008 jim je dobiček padel za 99 odstotkov, lani pa so poslovala z izgubo, je ugotovitve strnil Prašnikar. (Dnevnik, 9.12. 2010)

In kje se je v tej zgodbi znašla država? Povedano brutalno jasno – v vlogi varuške in moralnega varuha kapitala. Varuška je od leta 1996 do maja 2010 delodajalcem v Sloveniji podelila 8.088.151.222 € (več kot osem milijard evrov!) odpustkov zaradi znižanje njihove prispevne stopnje za pokojninsko zavarovanje. Ali povedano drugače – odtegovala je denar iz javnih jasli da nahrani požrešne male kapitaliste. Varuška je preko svoje Nove ljubljanske banke med leti 2005 in 2009 skorajda početverila znesek kreditov za menedžerske prevzeme – iz 421 milijonov evrov leta 2005 na 1,6 milijarde evrov marca leta 2009. Ta ista varuška kapitala pa je hkrati odigrala vlogo moralnega varuha kapitala, saj se je v maniri najboljših spin doktorjev kot nadzornica preko Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) spravila nad najrevnejši sloj prebivalstva. V imenu križarskega boja proti zlorabam na področju socialnih prejemkov je ustvarila podatkovno bazo enotne vstopne točke za uveljavljanje pravic iz socialnega varstva ki se je ne bi sramoval niti Wikileaks, saj po podatkih Socialne zbornice Slovenije sloni na kar 44 računalniških bazah.

In kaj ta ista varuška, ki igra vlogo moralnega paznika, poreče na dejstvo, da so se njeni otroci tranzicije očitno strgali z verige pod krinko proste gospodarske pobude in v obliki eksplozije takšnih in drugačnih kvazi in slamnatih podjetij – samo med leti 2006 in 2007 je po podatkih SURS –a na novo nastalo 3.282 gradbenih podjetij!? Ministrstvo za gospodarstvo, natančneje ministrica Radičeva zamahne z roko in v intervjuju za Krizno ogledalo konec julija letos pove, da se ji »ne zdi prava pot, da bi zaradi nekaj primerov zlorab šli nazaj in ponovno oteževali ustanavljanje podjetij«. MDDSZ pa ponovno skoči v umazano vlogo spin doktorja, saj začne oznanjati evangelij varne prožnosti z zniževanjem odpravnin in skrajševanjem odpovednih rokov. Pri čemer se celo pohvali, da bi s temi ukrepi delodajalcem privarčevala 77,8 milijonov €.

Če to ni »poštena« kupčija – v zameno za malce manj kot polovico Merfina smo prebivalci Slovenije dobili poziv države k večji prožnosti in nižji varnosti na trgu dela in sliko povečane dolgotrajne brezposelnost starejših. Da ne pozabimo poziva k nujni pokojninski reformi, ki zaostruje pogoje za upokojitev, obenem nam pa za tri leta daljšo pokojninsko dobo ponuja enako ali celo nižjo pokojnino in pa zakona o malem delu, ki bo revne brezposelne in upokojene spremenila v revne fleksibilne delavce.

Spoštovana varuška kapitala, nas imate za norce?

Goran Lukič
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
9 x komentirano
  • Betakaroten je rekel/-la:

    To so stranske posledice igranja z državnimi bankami. Brez izdatnih političnih kreditov niti ne bi mogli direktorčki zadeve tako zaštrikat.

  • Betakaroten je rekel/-la:

    Pač ta Merkur ima na 20 miljonov € kapitala 700 miljonov kreditov. To niso komercialni pogoji, ampak politični. Komercialno nihče ne more dobiti več kreditov kot 80% kapitala, 2000% uspe samo ljubljenčkom politikov.

    • Blaž Babič je rekel/-la:

      No, Grdenova in Lapuh sta imela 40.000 evrov ter dve stanovanji. Za to sta dobila 400.000 evrov posojila od NLB Zasavje. S tem denarjem sta izvedla koruptivni in špekulativni nakup hiše, s sodelovanjem CSD Vič.

      http://www.vest.si/2008/07/09/kje-je-bibiana-mesko/

      Bibiana je bila živa, dokler ji je Sabrina preko CSD Vič še vlekla denar z računa. Nato je Bibiana umrla, v Malibuju, v zasebni hiši, zaprta v sobi, sama. Naslednji dan so jo upepelili. Dokaze o zastrupitvi so uničili.

      Mene Grdenova še toži za 15.000 evrov, sodba bo izrečena kmalu. Sem jo lepo pogledal in ji nisem dovolil nesti trenirke, vode in hrane pajdašu Lapuhu, ki se je kljub prisotnim policistom PP Vič zavihtel na dvorišče. Grdenovi je uspelo zaradi intervencije silaka Mrharja. Nekaj dni kasneje sem jo ob 23-ih enkrat pošprical, ko si je ogledovala prerezano ograjo - rezal je Lapuh, istega dne ob 6-ih zjutraj.

      Grdenova in Lapuh še naprej naprej tožita izseljeno družino. (GEO Nepremičnine d.o.o., pazite se jih!)

      Kdor ima denar, se lahko smehlja, skupaj z odvetniki in sodniki. Nasrkajo državljani z običajnimi dohodki in brez mafijskih zvez.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pravkar je znameniti domoljub Franco Juri med razpravo o pokojninski reformi pohvalil SLS, da je državotvorna stranka.

    SLS na tako državotvornost in na tako pohvalo ne more biti ponosna.

  • Zgodovinar je rekel/-la:

    “Povedano brutalno jasno – v vlogi varuške in moralnega varuha kapitala. Varuška je od leta 1996 do maja 2010 delodajalcem v Sloveniji podelila 8.088.151.222 € (več kot osem milijard evrov!) odpustkov zaradi znižanje njihove prispevne stopnje za pokojninsko zavarovanje.”

    V napadanju delodajalcev si čisto zgrešil. Če ti ni še noben povedal, ti bom pa jaz - obremenitve delodajalcev so že tako in tako previsoke. In to je tudi eden od razlogov, da imamo tako nizke neto plače in da se položaj zaposlenih slabša.

    Drug razlog je v tem, da imamo v Sloveniji PREMALO in ne preveč trga in konkurence. Večina bančnega trga pokrivajo državne banke (ki potem sprejemajo neekonomične odločitve), prav tako zavarovalniškega in telekomunikacijskega trga. Tudi energetika in igralništvo sta povsem v domeni državnih igralcev. Seveda je potem delavcem v zasebnih podjetjih težko, če pa v državnih podjetjih na veliko kradejo, ko pa se jim zalomi, da država sprejme takšno zakonodajo, da jih spet zaščiti. In ceno za takšne zakonodajne spremembe plačujejo tudi delavci. Tukaj bi te vprašal, kaj si naredil zato, da bi stavkajoče v Hitu povprašal po zdravju in jih postavil na realna tla?

    Tretji razlog pa je v tem, da namesto da bi zniževali stroške države ter spodbujali zaposlovanje raziskovalcev v zasebnem sektorju, mi to delamo v državnih inštitutih. Dr. Marko Kos je to večkrat razložil na zelo plastičen in tudi povprečni pameti razumljivem jeziku.

    In ko je cela država v takšnih težavah, je čisto razumljivo (s psihološkega vidika ljudi, ne pa z moralnega), da bodo ljudje najprej udarili po tujem, neznanem. Je veliko lažje kot pa začeti pri sebi. In iz osebne izkušnje ti lahko povem, da so državni uradniki eni izmed tistih, ki so najbolj zaslužni zato, da so tuji delavci v Sloveniji v takem slabem položaju.

    • šifra je rekel/-la:

      ….da je politika in ( skoraj vedno prisotni politiki),gradila takšno stanje in še kdo ve kdo..!
      …. kar imamo,imamo ,to je dejstvo…!
      tolažimo se lahko,da je vsepovsod enako …isti vzorci…zanimivo anede?!
      ..mi še vsaj nismo na “spisku”……!

  • šifra je rekel/-la:

    …TO JR TOsedaj še ,(ne)zakonito…”prebukirana” sredstva vrniti tja,kjer po vsem logičnem dejstvu spada…! …bože mili samo v NLB ne….!..ljudem ,ki so gradili in ustvarjali …torej v skald za pokojnine in še ga bo ostalo za otroke,dijake ,študente…!..!…ponovno bo lahko slovenija(njeni ljudje) imela občutek dostojanstva…!
    “elita”,ki se je ustvarila v tej spregi naj si najde nove “mondene centre ,kje bo lahko iskala nove možnosti…!…pridobivanja nepravičnega denarja, NA LAHKOTEN NAČIN…!

  • Forestina je rekel/-la:

    change we can belive in :)

  • Forestina je rekel/-la:

    Menda ima ZDA veleposlaništvo v načrtu ene par ropov .

    Iščejo zrcala :)