21. december, 2010 | Elena Pečarič

Zveza gluhih si tolmači zakone po svoje  

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

podatki2V tej kolumni nadaljujemo zgodbo o sredstvih, ki naj bi bila namenjena gluhim in naglušnim osebam, ki kar ponikajo v brezna brez dna… in kdo ve v katerih žepih na koncu pristanejo. Tokrat smo pod drobnogled vzeli sredstva, ki jih prejema Zveza gluhih in naglušnih Slovenije iz naslova tolmačenja in za razvoj slovenskega znakovnega jezika. Najprej smo pregledali sredstva, ki so jih v ta namen prejeli s strani FIHO in sicer:
 
Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije
se skupaj odobri v letu 2007 sredstev 1.429.620,54 EUR
Razvoj Slovenskega znakovnega jezika 25.368,85 EUR
Tolmačenje in spremljanje 12.999,35 EUR
 
Za leto 2008 se odobri skupni znesek 1.387.418,64
Razvoj slovenskega znakovnega jezika 26.744,51
Dostopnost do informacij v znakovnem jeziku 14.229,85
Tolmačenje in spremljanje 12.439,98
Dofinanciranje 2008
Razvoj slovenskega znakovnega jezika 2.661,22 
Za leto 2009 se odobri skupni znesek 1.692.031,30 EURRazvoj slovenskega znakovnega jezika 34.206,19
 
Za leto 2010 se odobri skupni znesek 1.746.645,73 EUR
Tolmačenje - razvoj slovenskega znakovnega jezika 34.203,63
Tolmačenje - dostopnost do informacij v znakovnem jeziku 17.169,49
 
Nato pa smo za informacijo javnega značaja o pridobljenih sredstvih povprašali tudi na Zavodu Združenja tolmačev za slovenski znakovni jezik ter na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je dolžno sofinancirati zavod. Zavod Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik izvaja javna pooblastila na podlagi Zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ki je stopil v veljavo leta 2002. Zakon določa, da imajo gluhe osebe pravico do tolmača 30 ur na leto, gluhi študenti pa 100 ur letno. V ta namen prejmejo t.i. vavčerje, ki jih uporabljajo za zasebne namene tolmačenja; javne institucije kot je sodišče, zdravstveni domovi, upravne enote, zavodi za zaposlovanje …pa so dolžni gluhi osebi zagotoviti tolmača na svoje stroške. Pri tem so izjeme oz. sistemsko nerešen problem osnovne in srednje šole ter fakultete, ki v okviru svojih rednih programov izobraževanja ne nudijo možnosti tolmača. Torej morajo gluhi študenti uporabljati zasebno kvoto vavčerjev, ki pa mnogokrat ne zadostuje. Odločbe kdo je upravičen po zakonu, da pridobi vavčer izdajajo območni Centri za socialno delo, trenutno je 876 izdanih odločb gluhim osebam. Veliko manjša številka od tiste, ki jo je razglašal g. Redžepovič po kateri naj bi bilo gluhih kar 2500. Jasno je zakaj se invalidi bojijo transparence, evidenc in dostopnih podatkov. Takoj bi izgubili argument številčnosti in reprezentativnosti, ki jim služi kot orodje pri njihovih manipulacijah na račun članstva.
 
S strani Združenja tolmačev dobim odgovor na  moja vprašanja 8.12.2010, (glej prilogo). Izvajanje javnih pooblastil financira Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je ustanoviteljica zavoda in za delovanje zavoda namenja sredstva FIHO, kot je razvidno iz spodnje tabele. Njihovi podatki sovpadajo z odgovorom MDDSZ, ki nam pošlje še podatke za delovanje klicnega centra za osebe z okvaro sluha
 
- v letu 2009 še za 59.610,00 EUR
- v letu 2010 še za 82.500,00 EUR
 

podatki3
 
Zveza si je samo iz tega naslova samo v zadnjih 4 letih prisvojila kar 58.974,89 EUR.  Če pa pogledamo še druge postavke, ki v svojem imenu nosijo besedo tolmač in znakovni jezik pa vidimo, da so pridobljena in sumljivo porabljena sredstva še višja in sicer dodatnih 56.838,67 EUR, saj  gluhi posamezniki že imajo svoje ure tolmačenja in je edini, ki bi potreboval tolmača za svoje delo kakšen zaposlen (na zvezi je zaposlena zgolj ena gluha oseba) oz. še predsednica zveze ga. Planinc. A ti zneski daleč presegajo realne potrebe. Zavod Združenja tolmačev nima pravnega statusa, ki bi mu neposredno omogočal pridobivati sredstva FIHO. Tako je skupaj poniknilo 115.813,56 EUR. Seveda se nam spontano zastavi vprašanje komu v prid in seveda tudi kako, da nihče ne opazi? To vprašanje javno zastavljamo tako odgovornim na MDDSZ, v.d. direktorici Direktorata za invalide ga. Dadi Bac, kakor tudi Zavodu Združenja tolmačev. Slednje seveda ni samostojno, ampak je podrejeno ustanoviteljici Zvezi, ki zagotavlja plačo direktorici, zato ni pričakovati, da dobimo odgovore. A prav gotovo bomo tudi sami še naprej brskali in raziskovali ter obveščali kriminaliste, ki delajo na primeru.

Elena Pečarič

Priloga
podatki-o-financiranju

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
40 x komentirano
  • Mišo je rekel/-la:

    Elena je naš Julio Asange!

  • Grega je rekel/-la:

    Donacijska sredstva verjetno nikoli ne pridejo do uporabnikov v celoti. Prepričan sem, da se več kot polovica teh sredstev na poti izgubi. Le kam?

  • Zofka je rekel/-la:

    Te dni smo dobili na svoje domove cd od Vlaste Nusdolfer, se pravi od Belega obroča. To se mi zdi skrajno neokusno in nemoralno, da s tako potezo sili slovence v takoimenovano dobrodelnost. Marsikdo se čuti dolžnega, že zaradi prejetega cdeja, zato pač nekaj donira. Kje pa imamo garancijo, da bo denar šel v prave namene!

    • Glas je rekel/-la:

      Tej ženski ne verjamem prav nič! Zdi se mi, da na podlagi svojega imena in moči zbira denar predvsem za svoje potrebe! Naj dokaže, da temu ni tako!

  • Smejka je rekel/-la:

    Ni mi več do smeha, ko berem te goljufije, ki se dogajajo na zvezah invalidskih organizacij. Prepričana sem, da se to dogaja že vrsto let, vsekakor pa bodo to počeli manj, že zaradi tega, ker jim Elena diha za vrat in upam, da jim bo kmalu tudi policija. Zanimivo bo videti razplet!

    • Jokec je rekel/-la:

      Ej, smejka, se mi zdi, da tega razpleta ne boš videla! A si mogoče že videla, da je kakšen slovenec, ki je kradel na veliko, že kdaj odgovarjal za svoje grehe? Taka pravna država je to!

  • vera je rekel/-la:

    Očitno se podatki ne ujemajo. Ali to ni dovolj velik dokaz, da se zbudijo organi pregona?

  • politik je rekel/-la:

    Običajna praksa v današnjem sistemu! Veliko denarja se namenja za socialo in zdravstvo, a kaj ko nadzorne službe ne delujejo in zaposleni na teh področjih imajo prevelike apetite zase in premalo pošteno srce!

    • Marjana je rekel/-la:

      Jz pa mislm, da je velk problem predvsem v zaposlenih pravnikih na raznih ministrsvih, sej so oni tisti, ki pišejo in predlagajo tako butaste zakone, da majo lukne kot sir, spretni okoriščevalci pa pol sploh nimajo težkega dela. Bravo naša pravna služba!

    • angie je rekel/-la:

      Marjana, preberi si v zadnji Sobotni prilogi Dela članek o naših birokratih.(dr. Matija Grah)
      Zelo poučno.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Uboga MARJANA si že brez tebe ni na čistem, ti pa ji svetuješ še pogošno literaturo.

  • Zala N. je rekel/-la:

    Ste gledali včeraj Studio city? Matjaž Javšnik je za Slovenca oz. Slovenko leta na prvo mesto postavil Eleno pred Pezdirjem in Vlasto Nussdorfer!

    • Kreš je rekel/-la:

      Ok, pr Nussdorfer je čist falil! Škoda, ker ji tko uspeva! Sam s tem CD je pa res pretiravala! Kok dnarja je mogla dt v to, da je celo Slovenijo poplavla?

    • Kekec je rekel/-la:

      Javšnik me je pozitivno presenetu!

  • kleopatra99 je rekel/-la:

    Spet podvajanje sredstev. Oglejte si prispevek,

    http://www.zveza-gns.si/slovenija/novoletna-poslanica-predsednice-zdgns-fride-planinc/2

    kjer predsednica pove, da za razvoj slovenskega znakovnega jezika dobijo še denar iz Ministrstva za kulturo. Bi bilo zanimivo zvedeti koliko in kaj to sploh delajo

  • kleopatra99 je rekel/-la:

    Ja to je spoštovana gospa Frida Planinc

  • majda je rekel/-la:

    Dragi moji, če ni skrajni čas, da nekdo pregleda smotrnost porabe sredstev na zvezi gluhih, potem pa je vse skupaj bob ob steno. Dobro bi bilo, če bi te strani prebiral tudi predsednik Računskega sodišča, saj je materiala dovolj za ukrepanje. No, pa še ena cvetka in prodajanje megle. Zveza gluhih izvaja tudi osebno asistenco. Lepo vas prosim. Za koga pa? Gluhi potrebujejo osebno asistenco? In da je zadeva še boljša si oglejte koliko denarja iz Fiha so dobili v ta namen:
    leta 2007 25.207,53 €;
    leta 2008 25.218, 87 € in dofinanciranje 2.509,49 €;
    leta 2009 32.230, 64 € in
    leta 2010 32.228,23 €.
    A posameznemu gluhemu NIKOLI niso nič pomagali. Grozno in še enkrat grozno. Bo kdo že enkrat preveril te račune? Ja saj vem NIHČE. Žalostno

    • Breda je rekel/-la:

      Te strani bi moralo prebrati ne samo Računsko sodišče, ampak predvsem tožilstvo. Zdi se mi, da te ljudje prav kličejo na pomoč. Mislim, da bi morali tudi mediji zavihati svoja rokava.

  • Nives je rekel/-la:

    Ne razumem kako lahko gluhi uporabljajo osebno asistenco! To pomeni, da morajo osebni asistentje znati znakovni jezik. Verjetno potem ne dobijo majhne plače in potem niso osebni asistenti, ki kolikor vem dobijo minimalca.

  • Lahek je rekel/-la:

    Smotrna poraba sredstev je v naši državi tabu tema!

  • Kekec je rekel/-la:

    Bravo Elena razturaš!

  • Polona je rekel/-la:

    Ni samo zveza gluhih, ki si razlaga zakone po svoje. Spretni pri tem so tudi Zidar, Bavčar, …, da ne pozabim še vašega starega šefa invalidov!

  • Erazm je rekel/-la:

    Žalostno, da po teh forumih podajate toliko dokazov, namesto, da bi jih posredovali tam kamor je treba!

    • Ana Marija je rekel/-la:

      Najprej sem si rekla, veselo na delo, pol mi pa kapne! Elena je verjetn že vse te ovadla pa se nč ne spremeni!

  • škof je rekel/-la:

    Tale Pečarička pa ne neha! Kaj misli zamenjat Kresalko?

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO: pa ne, da si nasedel?
    Vse je le igra. Tu ni kaj verjeti! Kdor si z dolgoletnim delovanjem izpise tako izkaznico, mu ni verjeti, ce se z kakim manevrom ne polovi dvomljivce, lahkoverne!
    Poglej statistiko delovanja, pa ugotovi, da en odatek ni nic vreden, ce zelo odstopa.
    Cvenki, cvenki, cvenki, cvenki,…..

  • petrovc je rekel/-la:

    ZALKA NOVAK: to je pa skromna nagrada!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    ŠUŠTARŠIČ je zakon.

  • Docko je rekel/-la:

    Vsi ste bolni do zadnjega diha, Bog dal, da bi vam udarilo na sluh in na vid, Boga dal, da okusite vsa gorja in da potem javkate. Boga dal, da bi vaša kratka pamet pripomogla k temu, da sami raziskujete, ne pa da se verjame eni osebi, ki je invalidka in je treba ji verjeti. A koliko njeno društvo dobi od države, pa se nihče ne spotakne. Ubogo revčki naivnežev do konca. Na udaru je ena sama invalidska organizacija od ljudi, ki nimajo pojma o gluhoti in kaj je resnično bilo narejenega. Koliko je država kaj naredila? Koliko ste vi naredili? Naredili ste “NIČ”. Pljuvate in otežujete, ter grozite in se skrivate. Ubogi revčki ste. :)

    • slavica je rekel/-la:

      Ja Docko, pa ti napiši, kaj je ta invalidska organizacija naredila za svoje člane, da ne bo izgledalo, da se samo pljuva po njej

    • Docko je rekel/-la:

      Veliko je bilo narejenega, kar država ni naredila in tudi ne bo naredila. Veliko pa je bilo s strani slišečih škode narejene, ker ne gre v vašo glavo dejstvo, da bi sami resnično spoznali svet tišine in ne da se delate pametne na podlagi nekih izjav. Poleg tega Zveza nima člane posameznih oseb, ko tako radi pišete. Namesto, da bi stali ob strani in pritiskali na državo, udrihate tam, ko ni treba. Zato poudarjam in bom še poudarjal, da ste prav vsi obsedeno bolni in nič ne koristite. Najlažje je zagrabiti ponujeno kost in ni važno od kot je ta kost prišla. Dejstvo je, da brez Zveze gluhi in naglušni niti tega nebi imeli, kar imamo, pa če je vam prav ali pa ne. Kaj pa drugega znate??? In kdo za vraga ste vi, da se bo vam razlagalo po detajlih, če se sami noče pozanimati.

  • slavica je rekel/-la:

    No to je pa tipičen odgovor, ko ne veš kaj bi napisal. In ko si stisnjen v kot. Če bi bilo kaj oprijemljivega, bi zagotovo napisal. In s tem se izkaže, da je celotno pisanje resnično