24. december, 2010 | Blaž Zgaga

Sosednja Hrvaška korak pred Slovenijo

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Mednarodna tiralica za nekdanjim hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem in njegova aretacija v Avstriji je 10. decembra 2010 poslala pomembno sporočilo. Hrvaško pravosodje je svetovni javnosti in Evropski uniji, kamor si prizadeva vstopiti, povedalo, da zanj nihče ni nedotakljiv. Niti bivši predsednik vlade ne.

Ivo Sanader je osumljen storitve korupcijskih kaznivih dejanj. Hrvaški tožilci so zoper njega zahtevali pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče in begosumnosti. Nagel odhod iz države na dan, ko mu je sabor ukinil poslansko imuniteto, priča, da je bil drugi priporni razlog utemeljen. Toda niti v prvi razlog, nevarnost vplivanja na priče, ne gre dvomiti.

Hrvaški tožilci in preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so pri svojem delu opazno bolj učinkoviti kot njihovi slovenski kolegi. Tožilci namreč praviloma najdejo priporne razloge in od preiskovalnega sodnika zahtevajo odreditev pripora. Več bivših ministrov zato danes sedi za rešetkami, kjer čakajo na sojenje. Za zapahi so tudi premožni hrvaški gospodarstveniki.

Bivši obrambni minister Berislav Rončevič je bil obsojen na štiri mesece zapora, ker je pri nakupu vojaških tovornjakov oškodoval proračun za več kot milijon evrov. Na leto dni in tri mesece zapora je bil obsojen nekdanji podpredsednik vlade Damir Polančec. Hrvaško pravosodje daje vtis, da je pričelo boljše delovati. Osumljenci kaznivih dejanj, ki so v priporu, pač ne morejo vplivati na priče in uničevati dokazov. Priče na hrvaških sodiščih ne “izgubljajo” spomina, dokazi pa ne „izginjajo“.

V Sloveniji je stanje drugačno. Storitve korupcijskih kaznivih dejanj sta v aferi Patria obdolžena predsednik SDS Janez Janša in predsednik vladne stranke DeSUS Karl Erjavec. Korupcije je osumljen predsednik SNS Zmago Jelinčič. Tudi številni sostorilci treh predsednikov parlamentarnih strank imajo pomembne položaje v slovenski družbi. Ali so za katerega od njih tožilci pod vodstvom generalne državne tožilke Barbare Brezigar ugotovili, da lahko vplivajo na priče, uničijo dokaze ali ponovijo kaznivo dejanje? Za nikogar.

Pripornih razlogov slovenski tožilci niso našli niti pri vrsti direktorjev, ki so s finančnimi mahinacijami spravili v bankrot nekoč ugledna podjetja. Igor Bavčar, Boško Šrot, Hilda Tovšak, Bine Kordež so le nekatera imena iz množice gospodarstvenikov, ki so se znašli v preiskavah zaradi kaznivih dejanj, v katerih je izpuhtelo več sto milijonov evrov. Ali so zoper katerega od njih slovenski tožilci predlagali pripor? Zoper nikogar.

Tožilstvo pripornih razlogov za osumljene pripadnike političnih in gospodarskih „elit” očitno ne najde. Morda jih niti ne išče. Toda v zapletenih in dolgotrajnih sodnih postopkih se nato pogosto izkaže, da so obtoženi spoznani za nedolžne zaradi pomanjkanja dokazov ali zato, ker so priče spremenile izjave. Zato obsodb pripadnikov družbenih „elit“ skorajda ni, v slovenskih zaporih pa tičijo zgolj kurji tatovi.

Eden redkih procesov, v katerem je prišlo do pripora in obsodbe, je bil v Kopru. Sojenje zoper poslanca SNS Srečka Prijatelja zaradi izsiljevanja se je končalo z obsodilno sodbo. Poslanec iz pripora pač ni mogel vplivati na priče ali uničevati dokazov.

Koliko dokazov so morda doslej uničili obdolženi in osumljeni predsedniki političnih strank in njihovi pomagači ter na koliko prič so lahko vplivali, verjetno ne bomo nikoli izvedeli. Vendar je jasno, da Janez Janša, Karl Erjavec in Zmago Jelinčič počnejo nekaj, kar ima hujše in daljnosežne posledice. Z javnimi napadi na sodstvo in pravosodne organe namreč sistematično in namerno spodkopavajo zaupanje v pravno državo.

SDS je uprizorila pravi pogrom nad kandidatom za predsednika vrhovnega sodišča Brankom Maslešo. Zdaj čaka podobna „obdelava” kandidata za novega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. Populist Karl Erjavec medtem brije norce iz sodišča vsakokrat, ko stopi iz sodne dvorane, v kateri mu sodijo, ker je pri nakupu oklepnikov povzročil za najmanj 16 milijonov evrov škode.

Za nastope Jelinčiča, ki je bil pred leti obtožen domnevne pomoči pri poskusu umora, nato pa je bil oproščen zaradi pomanjkanja dokazov, je znano, da naj bi bile preiskave zoper njega le politična zarota. Enako trdi Srečko Prijatelj.

Toda največji napadi na slovensko sodstvo verjetno šele prihajajo. Začetek sojenja zaradi korupcije pri nakupu oklepnikov Patria zoper Janeza Janšo, Jožeta Zagožna, Antona Krkoviča, Ivana Crnkoviča in Walterja Wolfa bo najbrž pospremljen s hudimi javnimi napadi na slovensko sodstvo. Niti demonstracije njihovih podpornikov pred sodiščem niso izključene. Sramotilna gonja zoper Maslešo in Fišerja kaže, da SDS ni nič sveto in da so pripravljeni v obrambo lika predsednika stranke storiti marsikaj.

Z razpletanjem korupcijskih afer na Hrvaškem in aretacijo Iva Sanaderja pa se vedno bolj razkrivajo zanimive povezave. Avstrijski časopis Kronen Zeitung je namreč zapisal, da je hrvaški premier Sanader aktivno posredoval pri celovški Hypo Banki v korist Walterja Wolfa. Prav Wolf je bil tisti, katerega naloga je bila posredovati podkupnine za slovenske politike ob nakupu oklepnikov Patria.

Finske oklepnike je hkrati z Janševo kupila tudi Sanaderjeva vlada. Več evropskih policij danes preiskuje podkupovanje pri nakupu oklepnikov v sosednji državi, vendar prava vloga Walterja Wolfa v obeh državah še ni povsem razkrita. Vendar je očitno, da je bila os „Janša – Sanader“ še leta 2007 ena najmočnejših političnih povezav konservativne in skorumpirane desnice na Zahodnem Balkanu.

Danes je Janez Janša obdolžen sostorilstva pri sprejemanju daril ob nakupu oklepnikov Patria, Ivo Sanader pa sedi v avstrijskem priporu zaradi suma organiziranega kriminalnega združevanja in zlorabe položaja. Prvemu grozi denarna kazen ali do treh let zapora, drugemu do 15 let zapora.

Hrvaškim sodiščem in preiskovalcem pri pregonu skorumpiranih politikov tamkajšnji državljani zaupajo. Mar je v Sloveniji res vse samo še ena zarota?

Blaž Zgaga

“Članek je objavljen v zadnji številki revije Svobodna misel”

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
145 x komentirano
  • Robi je rekel/-la:

    Bravo Zgaga!

    Spet kažeš svojo “neopredeljenost”. Še enkrat čestitke.
    P.S. Sram te je lahko.

  • jebiveter je rekel/-la:

    ……ja zgagec, tudi Irak je pred nami, tam zločinci dobijo zanko okoli vratu, v sloveniji jih pa kar predsednik odlikuje za zasluge, ulice in trgi se imenujejo po morilcih, lopovi so ugledni državljani… ne bom našteval v nedogled, pred dvajsetimi leti sem glasoval za to, da se zločincem in lopovom sodi za storjene zločine, ne pa da si kurčan-banda polasti državo….zgagec začni pri glavi, ne pri repu ….

    • jebiveter je rekel/-la:

      ….ne moreš verjet….

      Novinarska družina Repovž-Lorenci izbrala: Zoran Janković je osebnost leta…..

    • marsovec je rekel/-la:

      kaj ni glava tisti predsednik vlade, ki je slovenske vojake poslal v Irak?

      kdo je že to?

      tisti, ki si je želel velikega prelivanja krvi že med osamosvojitvijo.

  • petrovc je rekel/-la:

    BOZIC: renicoljubni, Bogabojeci, ponizni, se danes veselimo!
    Satanisti imajo dan razgrajanja.
    Satanist Blaz Zgaga laze, da smrdi!
    Nic hudega! Predlagam, zahtevam, da se nihce, ki se tem kupom lazi ne stinja na ta komentar ne oglasi!
    Naj se poha v lastnem sovrastvu in lazi!
    Jutri ga caka streznitev!

    • martin je rekel/-la:

      Ponižni Petrovc,

      še 100 zdravamarij in 100 očenašev ti ne bo pomagalo, ko bo mimo na Harleyu s porno sejma prijadral hudičev angel in direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič!

      Če katoliki praznujete božič, svojega verskega praznika nimate pravice vsiljevati vsem ostalim!

      Ko nekdo v članku napiše samo resnico in prizadene podobo ljubljenega vodje, ga pa takoj razglasite za satanista?!

      Vi, katolibani, ste hujši kot al-kaida!

    • Zbik je rekel/-la:

      Martin, ne biksaj ga tako površno! Kaj si ti fazan na tem forumu in ne poznaš “the usual suspects”?

      Petrovc je samooklicani protestaliban in ne katoliban! Pa še to je nekoliko čudno, ker ga imam itak na sumu, da je iz kroga tastarega Benedejčiča in ostale geronto-proto-zbornično-mafijsko-udbo-gospodarsko-privateerske sodrge s koreninami v prejšnjem in bujnimi poganjki na vse strani v zdajšjem sistemu. Lovke pa kot vrbe žalujke veje, posuste z fuclji zaostale posušene sperme posiljenih severnih pingvinov, s starikavim glasom nedotakljivih proseč za coup de grâce.

    • jebiveter je rekel/-la:

      ….kako, nedavno ortodoksni komunisti, danes strpni, kulturni narod presega delitve v katere so bili desetletja proti svolji volji zapeljani, danes združeni v dobro vero v pozitivne vrednote, zakaj mi nismo sposobni posnemati ….
      vredno ogleda…..

      http://www.mdr.de/mediathek/themen?2

    • angie je rekel/-la:

      martin, ne se sekirat.!
      petrovc res ni čisto gladek, najbrž ga je mama prezgodaj odstavila, ni pa nevaren.
      zgolj zmeden.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MARTIN, svetniško ime imaš, farni patron si v mnogerih farah in ljudje se ti priporočajo ob kozarčku rujnega, ti pa take oglato okrogle mečeš iz sebe.

      Zakaj se bolj posvetno ne preimenuješ?

    • perot je rekel/-la:

      @zbik

      a misliš na tistega Benedejčiča, ki danes razprodaja MIPove pršute in ostalo premoženje?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Petrovc, kar se streznitve tiče, se bomo pa še smejali.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Tvoj smeh bo kislega okusa.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Res je Mefisto, ampak ne zaradi tega kar si ti mislil.

    • Zbik je rekel/-la:

      @perot

      Mislim eksponenta jugoslovanske gospodarske zbornice v Pekingu in kasneje v Kairu; mislim fotra našega bivšega veleposlaniki v Rusiji,

  • FileFinder je rekel/-la:

    Verjetno bi res moral usekati tudi po “levi” strani, je pa vse res kar je napisal. Zato pa Slovenije gre tja, kamor pač gre, ker vsak brani svoje, pa naj naredijo kar hočejo. Mi, ki pa nismo pri koritu, smo pa potegnili takratko. Petrovc, si tudi ti pri koritu, ali si le bedak, ki ima lopove, ki ga kradejo z vseh strani , za svetnike. Če si bedak, so ti še premalo pokradli, če pa si pri koritu, že veš, zakaj bentiš.

    • konec je rekel/-la:

      deči prostitut je dobil ponovno plačilo…….ampak njegovo pisanje ostaja vedno isto rdeče sranje,
      ideološko pogojevano , ideološko zaslepljeno……vse kar piše je KONEC KONCEV le navadna laž in sprenevedanje.
      je pa zanimivo, kako si ta rdeči prostitut razume evropsko unijo, kot neko leglo raznih cviklov, kosov,ropov in podobne GOLAZNI…….ha, ha, ha, ha, ha,

    • portir je rekel/-la:

      Hja,

      očitno niso vsi novinarji tako URAVNOTEŽENI, kot so na RTV Slovenije in kot si vse politične stranke želijo.

  • obama je rekel/-la:

    Načrt ugrabitve Blaža Zgage je pripravljen,zemljanka na tajni lokaciji,kjer ga bo zasliševala Eva Irgl tudi.
    Major Troha bo brenkal na kitaro.

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest and Fred Verlorenkost, Fred Verlorenkost. Fred Verlorenkost said: “ Kroatië pakt eindelijk corruptie aan, #EU-lid #Slovenie valt terug en laat corrupte politici ongemoeid… http://bit.ly/gZWHyV” [...]

  • angie je rekel/-la:

    Eden redkih procesov, v katerem je prišlo do pripora in obsodbe, je bil v Kopru. Sojenje zoper poslanca SNS Srečka Prijatelja zaradi izsiljevanja se je končalo z obsodilno sodbo. Poslanec iz pripora pač ni mogel vplivati na priče ali uničevati dokazov.

    Janez Janša, Karl Erjavec in Zmago Jelinčič počnejo nekaj, kar ima hujše in daljnosežne posledice. Z javnimi napadi na sodstvo in pravosodne organe namreč sistematično in namerno spodkopavajo zaupanje v pravno državo.

    DržI! Naše upanje ostajajo očitno le še finski preiskovalci. Vprašaj jih, Zgaga, kako daleč so s preiskavo Patria-Slovenia!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ASNGIE, ti, ki se delaš pametnega, povej mi, kako je mogo izgubiti zaupanje v pravno državo, ki je ni?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Pripis

      Mogo je treba brati - mogoče.

      Se opravičujem, tudi ANGIE.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Nič hudega, če hudič jemlje državo in če bo kmalu treba spomeniško zaščititi tistega, ki bo še imel delo, glavno je , da se tolče po Janezu Janši.

    • wiiiiii je rekel/-la:

      Menda si je Anton Krkovič že naročil spomenik iz brona!

      Plačilo prihaja iz podkupnin za Patrije.

      Le v Sloveniji je mogoče, da se ulice v prestolnici poimenujejo po takrat še živeči osebnosti (Ulica Janeza Pavla II) in da si samooklicani “heroji” naročajo in postavljajo spomenike.

  • zorge je rekel/-la:

    Če se ne vpletam toliko okoli vsebine pisanja kot okoli naslova je več kot očitno, da je Hrvaška krepko pred nami v zvezi odkrivanjem korupcijkih kaznivih dejanj.Resno se je začelo na Hrvaškem, ko je bil junija 07 hrvaški fond za privatizacijo enostavno obkoljen s strani policije .V zvezi s tem je bilo aretiranih okoli 10 visokih funkcionarjev.Šlo se je za nezakonito prodajo družbenega premoženja, kjer so z lažnimi izvednskimi poročili za male pare prodajali najbolj prestižne gospodarske komplekse, tako na obali kot v industriji.S tem v zvezi se je začelo ugotavljati,da to na Fondu za privatizacijo(pri nas SOD in KAD) niso mogli početi sami, ampak v dogovoru s politiko.V letošnjem letu smo priče na Hrvakem več odmevnih aretacij in tudi že obsodb.Mislim, da bo Hrvaška v kratkem odprla dosjeje v zvezi z nedovoljeno trgovino,oziroma denarne transakcije v zvezi s tem z republiko Slovenijo.Na tem dela že nekaj časa inerpol, saj hočejo vedeti kdo je podaljševal in podpihoval vojno na Balkanu.

    • zorge je rekel/-la:

      Seveda govorim o največji aferi v zgodovini Slovenije, orožarski.JJ in ostali lahko še tako ustanovljajo zbore za Republiko, nove veteranske organizacije-materija je neuničliva, kosti pridejo na plano, tako kot so prišle pri povojnih pobojih in tudi tokrat bojo.Vseskozi to počne ena in ista sorte ljudi.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Na naši postkomunistični anarholiberalni levici mora biti že zelo hudo, če niso mogli najti manj spornih kandidatov

    - za predsednika vrhovnega sodišča,

    - za generalnega državnega tožilca in

    - za direktorja uprave kriminalistične policije.

    Pravkar je moral odstopiti minister, ker je vozil pijan, za direktorja uprvave kriminalistične policije, ki naj bi med ostalim preganjala pijance s cest, pa bo pravšen nekdo, ki je tudi vozil pijan in povzročil prometno nesrečo s smrtnim izzidom.

    Še ANGIE ali pa Neja ne bosta mogla zanikati, da je to narobe svet.

    • Neja je rekel/-la:

      Mefisto se spet spreneveda, tako kot je to značilno za vse zlodeje. Samo zaslepljeni mu gredo na limanice.
      Vaš idol JJ ne bo nič bolj pošten, če iščete napake /si jih tudi izmišljujete/ pri drugih. Morate umazati, ponižati..vse, da ne bo štrlel ven s svojimi dejanji ter da mu, po vašem, neverodostojno sodstvo ne bo pravično sodilo. Če, seveda, ne bo BB prej vsega uredila. Za vsak slučaj je treba pripravljati teren tudi na spletu in kričati: Help.
      Zgaga je dobro opisal situacijo. Ni res, da se ni dotaknil levice. Mislim, da je med njimi celo več levih. Kriminal pa tudi ne loči političnih barv. Čakam, da bo Sanader razkril vse prijateljsko sodelovanje, od orožja naprej. Koliko ljudi je bilo ubitih s tem orožjem? to pa niso zločini, a ne, Mefisto?

    • jebiveter je rekel/-la:

      …Neya radi te imamo bodi dobra….samo zate prisluhni in uživaj….

      http://www.youtube.com/watch?v=bP-9rcTZJSc&feature=&p=FC902C1203DB017E&index=0&playnext=1

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Rad te imam, NEJA, ker kričiš zaradi globoke bolečine in kličeš na pomoč.

  • zorge je rekel/-la:

    Recesija je dobra zadeva.Zadeve se čistijo same od sebe.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    MEFISTO vas ima vse rad.

    Še posebej rdeče brate, ki so mu v vsem božjem letu pričarali izvstno zabavo.

    Ker se bliža Sveti večer, ko je običajno tudi na vseh frontah začsno utihnilo orožje, kličem božjega blagoslova na vse moje spletne prijatelje.

    Še posebej si želim, da bi tudi moji rdeči bratje spokojno doživeli in spoznali skrivnost božičnega večera in da bi nas Nebeški Oče po zveličanju skupaj z njimi posedel na svoji desnici.

    Tudi za njih še ni prepozno, kajti v Božjih knjigah je zapisano: tisti, ki bodo prišli v Gospodov vinograd zjutraj in tisti, ki bo do prišli zvečer, bodo prejeli enako plačilo.

    Ostanite dobri in lepi!

  • dado je rekel/-la:

    Si srce moje iskreno želi,
    da na Sveti večer srečni boste vsi,
    naj v Novem letu ljubezen in dobrota vas obdari,
    saj, priznajmo si, v bistvu dobri smo mi vsi,
    nobeden slabega drugemu, kot sebi, ne želi
    le osebno svobodo omejujemo včasih sami si,
    ko, nepremišljeno, verjamemo v napačne ljudi.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Vsi, ki ste zapustili Boga, veselite se, kajti Bog vas ni zapustil.

  • Ivan je rekel/-la:

    Bog morda ni zapustil tistih, ki ga niso zapustili, zato naj se še naprej veselijo. Malo razlogov za veselje imajo tisti, ki nenehno govorijo, da Boga niso zapustili. Prepričan sem, da jih je na tem forumu več iz druge skupine.

  • Martin B. je rekel/-la:

    Predlagam, da tudi za nas dela hrvaško sodstvo, našega ukinemo in bomo pršparali pa še novimarji ne bodo mogli pisati takšnih neumnosti.

  • rdeči na psu je rekel/-la:

    ZGAGA-še vedno aktivni udbo vohun:tvoje umobolne in psihomentalne hude motnje so tvoji globoko že iz udbaške vzgoje privzgojeni defekti človečka-gnide in iz samega usmiljenja tvojih kameratov,ti ubogi plazilec za umazane in človeka nevredne rabote plačujejo umazani in ničvredni drobižek.To, ubogi reptilček je vs tvoja mentalna zmogljivost.To mnapisano velja enako kot vedenje volkodlakov in vampirjev.Le uboga ,seveda če jo imaš je tvoja familija in najblbližji.Verjamem,da se te strašno sramujejo in se te izogibajo.Seaj pa z udbaškim honorarjem takoj k prvemu psihiatru in taakojšnjo aziliranje v ustanova ,kjer ni izpustitve.Žal si drugačneocene človeka ne zaslužiš.Prihodnost tvoja ne bo posebno prijazna.

  • konec je rekel/-la:

    rdeči prostitut je dobil ponovno plačilo…….ampak njegovo pisanje ostaja vedno isto rdeče sranje,
    ideološko pogojevano , ideološko zaslepljeno……vse kar piše je KONEC KONEC le navadna laž in sprenevedanje

  • konec je rekel/-la:

    rdeči prostitut je dobil ponovno plačilo…….ampak njegovo pisanje ostaja vedno isto rdeče sranje,
    ideološko pogojevano , ideološko zaslepljeno……vse kar piše je KONEC KONCEV le navadna laž in sprenevedanje.
    je pa zanimivo, kako si ta rdeči prostitut razume evropsko unijo, kot neko leglo raznih cviklov, kosov,ropov in podobne GOLAZNI…….ha, ha, ha, ha, ha,

  • konec je rekel/-la:

    dejstvo, je le da v EU-ju so vedno bolj zaskrbljeni glede politično vodenega sodstva in tožilstva……..kjer levičarski mafijači so so zaščiteni bolje od pand, medtem ko so konservativci in desničarji vedno tarče teh “političnih” sodnikov in tožilcev……..in mediji, v glavnem levičarski, ker samo levičarji potrebujejo vsakodnevni evangelji, spodbujajo politizacijo sodstva, ker samo tako komunjazerji lahko zmagajo na volitvah……….toliko o EU kot je v resnici …..

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Konec, kdo v EU-ju je zaskrbljen? Tisti, ki so še pred kratkim trepljali Sanaderja.

  • heretik je rekel/-la:

    Božične misli Risharda Dawkinsa :-)

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2010/dec/24/pope-benedict-thought-for-the-day

    A shameful Thought for the Day

    Pope Benedict XVI presides over a church that continues to promote the repugnant idea of original sin

    o Richard Dawkins
    o guardian.co.uk, Friday 24 December 2010 13.10 GMT
    o Article history

    Pope Benedict XVI BBC Pope Benedict XVI and Vatican spokeman Federico Lombardi meet BBC journalists before recording the pontiff’s Thought for the Day. Photograph: AFP/Getty Images

    Was it for this that I broke the habit of years and accepted the Guardian’s invitation to listen to Thought for the Day? Was it for this that the BBC, including the director general himself, no less, spent months negotiating with the Vatican? What on earth were they negotiating about, if all that emerged was the damp, faltering squib we have just strained our ears to hear?
    ‘A giant of the mind and model of courage’

    We’ve already had what little apology we are going to get (none in most cases) for the raped children, the Aids-sufferers in Africa, the centuries spent attacking Jews, science, women and “heretics”, the indulgences and more modern (and tax-deductible) methods of fleecing the gullible to build the Vatican’s vast fortune. So, no surprise that these weren’t mentioned. But there’s something else for which the pope should go to confession, and it’s arguably the nastiest of all. I refer to the main doctrine of Christian theology itself, which was the centrepiece of what Ratzinger actually did say in his Thought for the Day.

    “Christ destroyed death forever and restored life by means of his shameful death on the Cross.”

    More shameful than the death itself is the Christian theory that it was necessary. It was necessary because all humans are born in sin. Every tiny baby, too young to have a deed or a thought, is riddled with sin: original sin. Here’s Thomas Aquinas:

    “. . . the original sin of all men was in Adam indeed, as in its principal cause, according to the words of the Apostle (Romans 5:12): “In whom all have sinned”: whereas it is in the bodily semen, as in its instrumental cause, since it is by the active power of the semen that original sin together with human nature is transmitted to the child.”

    Adam (who never existed) bequeathed his “sin” in his bodily semen (charming notion) to all of humanity. That sin, with which every newborn baby is hideously stained (another charming notion), was so terrible that it could be forgiven only through the blood sacrifice of a scapegoat. But no ordinary scapegoat would do. The sin of humanity was so great that the only adequate sacrificial victim was God himself.

    That’s right. The creator of the universe, sublime inventor of mathematics, of relativistic space-time, of quarks and quanta, of life itself, Almighty God, who reads our every thought and hears our every prayer, omniscient, omnipotent, omnipresent God couldn’t think of a better way to forgive us than to have himself tortured and executed. For heaven’s sake, if he wanted to forgive us, why didn’t he just forgive us? Who, after all, needed to be impressed by the blood and the agony? Nobody but himself.

    Ratzinger has much to confess in his own conduct, as cardinal and pope. But he is also guilty of promoting one of the most repugnant ideas ever to occur to a human mind: “Without the shedding of blood there is no forgiveness” (Hebrews 9:22).

  • nemesis je rekel/-la:

    Hja,je ena občutna razlika.Pri nas so obtožni predlogi vloženi proti opoziciji,na Hrvaškem pa proti članom sedanje vladne koalicije.Kaj pa naj bi Erjavec in Janša skrili,saj jim je Berglund v dokumentarcu že vse povedal,obljube prejemanja podkupnine nimaš kam skriti.

  • 007 je rekel/-la:

    Slovenija bo pred celim svetom tedaj, ko bo ponovno zaprt (sam tokrat mal dlje časa ) Mesija. Dokler ga bodo podpirali na vse kriplje njegovi podrepniki pa Ameri iz tega ne bo nič. Upam, da bo Wikileaks kej objavil zoper tega jajoglavega puhloglavca. Začel se je že.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Tudi Blaž Zgaga se bo moral še zelo potruditi, da mu bo večni ključar odprl nebeška vrata.

  • robin hood je rekel/-la:

    ZGAGA…res prvi priimek .Kam bodo pa tebe nastavili titoisti, JANEZA SEVERJA bo pod peruti vzela bledolična ŠIRCA za nekega kaj vem kulturnika. VSEM POŠTENIM VOŠČIM VESEL BOŽIČ .

  • heretik je rekel/-la:

    Pripadniki Katoliške akcije, Janševe mladine in SDS medijski guruji,

    Res ste neverjetni. Še na svoj domnevno veliki praznik smetite in bljuvate po forumih. Domneven zato, ker je očitno, da v zapovedani dvojni morali še naprej sejete sovraštvo do vseh drugače mislečih.

    Mimogrede, ali imate kakšen odgovor na zapisano v Zgagovem članku. Je kaj od tega, kar je napisal, neresnično?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Na Zgagine neumnost se lahko odgovori le z novimi neumnostmi, česar pa mi ne počnemo.

  • butalec je rekel/-la:

    Res je, hrvatje so korak pred Slovenijo. Temu koraku se reče spoštovanje države in njenih institucij. Hrvaški s kriminalom obremenjeni politiki ne pljuvajo po inštitucijah in svoji državi, naši , predvsem opozicijski pa inštitucije svoje države in njene predstavnike že vnaprej diskriditirajo in napadajo , ker se bojijo pravične sodbe. Take diskvalifikacije so izkoriščane v boju za oblast , saj upajo da bi se lahko na oblasti izogibali ali celo izognili kazni za svoja kriminalna početja. Nezadovoljni in nekritični strankarski vojaki v delu medijev jih pri tem podpirajo in s tem ustvarjajo javno mnenje proti vladi in strankam na oblasti. Koalicija pa si zaradi neučinkovitega boja proti kriminalu tako mnenje celo zasluži. Toda tudi če zamenjamo vse oblastnike, pri takem stanju duha ne bo nič bolje. ČAS BI ŽE BIL, DA ZAČNEMO PREGANJATI KRIMINAL IN NEHAMO PREGANJATI LJUDI,samo zato ker so na nek način drugačni od nas.

  • petrovc je rekel/-la:

    TAKOLE: prazniki so za nami, sabat je za nami.
    Danes je ze napol delovni dan, priprave z jutrijsnji polni delovni!

    Preletim ob kavi to stran, kjer sem sicer obljubil, da ne bom vec pisal, pa moram! Ne, da bi s kom polemiziral, preprosto, da odgovorim tistim, ki morda kolebajo v zaupanju!

    Nekulturno in nedostojanstveno je dajati ocene nekega neznanega dejanja, na neznanem mestu, z neznanimi osebami, dokler to ni dokazano, trdo dokazano, sojeno in obsojeno!
    Balk-ansko in kavbojsko se je javljati tako v vlogi: toznika, price, sodnika in rablja, hkrati v prvi osebi ednine!

    Taka mentaliteta vse bolj prodira v kroge ljudi, ki imajo v rokah drugi in tretji nivo oblasti!
    Taka mentaliteta vse bolj prodira v kroge ljudi, ki imajo v rokah sredstva javnega obvescanja!
    Taka mentaliteta vse bolj prodira v brezpravno mnozico!

    To je zaskrbjujoce in to ne vodi h dobremu kraju.
    Je pa posledica zanikanja zgodovine.

    Proti temu se je treba boriti! Proti temu in proti temu, da smo pozabili zgodovino, kot bi bili tu od vceraj in niti dneva prej ne!
    Ceprav, odkrito, je meni sebno popolnoma vseeno, kaj pocnete s sabo!
    Ucite pa se vitestva pri nasih dedih na Gosposvetskem polju, ne pa demokracije kavbojev v USA!
    Linc je enostaven, soditi in obsoditi pa zahteva dokazov!

    ZBIK: kar nekaj si natresel, na kar ti moram odgovoriti, te tudi malce povprasati:
    1. glede vere,katolican, protestant, komunist, cionist,…. Kaj se vse sumis, tu ti dopuscam svobodno voljo razbohotene fanazije! Me ne moti, kamorkoli me vtaknes. Koncno je vera moja osebna stvar!
    2. Da sem iz kroga Benedejcica? Rusija, Kairo, Peking???
    3. Da sem iz krogov zbornicne mafije??
    4. Da sem iz krogov gospodarske mafije??
    5. Da sem iz krogov privatizerske maije??
    6. Da sem iz krogov mafije, ki krade prsut??
    7. Da sem iz krogov UDBO mafije YU??
    8. Da sem iz krogov “UDBO” mafije v drzavi SLO?? Najverjetneje mislis SOVA??
    9. Da sem posiljen kot pingvin??
    10. Da sem starikav??
    11. Da sem exponent nekoga???
    12. Da imam “korenine” povsod, torej, kot vrba zalujka sem volk zemlje! Torej se bohotim in cvetim nad vsemi! kopljem se v izobilju in zaziram podrastje vsenaokoli??
    13. Da kradem in lazem??

    ZBIK: najprej hvala, za celo goro komplimentov! Zelo si me pocastil s tistim delom o UDBI! Verjetno, ker premalo ves, si namigoval na KOS!
    Tam so izbirali najboljse! Ce ne govorimo o informatorjih, torej gostilniskih spiceljnih. Ti pa so imeli bujno domisjijo
    Torej v tem delu hvala za visoko oceno!

    ZBIK(pa recimo, da tudi jaz vem, kdo si ti) : sedaj pa dajva, poizkusiva po Gotsko, vitesko:

    imas jajca in samo na eno, samo na eno, zgornjo trditev od tc.:2 do tc.:13. navedes kak utemeljen razlog, dokument, fakt, namig in temelj namiga!
    Poiskusi, do novega leta, kajti po tem ne vem, ce se bom se javljal nekaj casa tu!
    Poizkusi utemeljiti kakorkoli, tudi posredno, da ne bos izdal sebe in vira, samo definiraj!
    Sem kradel ali bil pokraden?

    To, katere vere, katerega prepricanja in koga volim, to mi niti ni pomenbno utemeljevati, kaj ti sumis!

    Dokler tega ne storis, v eni sami tocki trditve, upam, da si za soprisotne na “vest.si”, neadekvaten!
    Meni je tako in tako vseeno, kaj mislis ti osebno o meni!

    STEPENNWOLF: je preseren smeh mladega, iskenega srca in je smeh obupanca iz pekla! Kako se ti mislis smejati, ob moji eventuelni streznitvi, po tvoje!
    Imej jajca in napisi, kako si ti predstavljas mojo “kao” streznitev!

    FileFinder: sem bedak, ki so mi se premalo pokradli?
    Sem pri koritu in kradem drugim?

    Ja, to je vprasanje? Poizkusi si odgovoriti sam! Bi se vlacil po vsem svetu, da sem doma pri koritu?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Petrovc, mal s svojo glavo razmišljaj, ne pa sam ponavljat tisto kar ti napišejo-mo. Mogoče boš tako uganil, kakšen smeh sem imel v mislih.

    • Neja je rekel/-la:

      Pozdravljen, Petrovc! Občutljiv si za svojo čast in odločno se boriš zanjo. Seveda, mislim, da je to prav. Sprašujem pa te: Imaš enaka merila zase in za druge? Je tebi dovoljeno to, kar te pri drugih provocira in boli?
      “Nekulturno in nedostojanstveno je dajati ocene nekega neznanega dejanja, na neznanem mestu, z neznanimi osebami, dokler to ni dokazano, trdo dokazano, sojeno in obsojeno!
      Balk-ansko in kavbojsko se je javljati tako v vlogi: toznika, price, sodnika in rablja, hkrati v prvi osebi ednine!….”

    • Zbik je rekel/-la:

      Samo opozoril Martina sem na tvoje poistovetenje s protestantizmom, Petrovc, in kaj me čudi in SUM, ki me pri tem navdaja. In slikovito metaforo & komparacijo sem zraven dodal; lahko bi rekel, da sem zvedavo brcnil v TEMÒ. So pa zgovorne besede priletele iz te temè - nič gotske, prej baročne.

  • petrovc je rekel/-la:

    PA SE TOLE: v spomin in opomin!
    vsi neviteski, banditski sistemi, s primitivci v vlogi razsodnikov in krvnikov, na koncu, kot pajki, pojejo sebe, svoje partnerje, svoje najbolj gorece!

    Primer je Maxim Gorky: utemeljitelj policijskega realsocializma v RU literaturi tam nekje 1928 v SSSR.
    Leninov prijatelj, Stalinov prijatelj, Molotovov prijatelj, Berijev prijatelj,…..
    Mesar RU pisateljske intiligence!

    Njegov moto, priblizno: uniciti, izkoreniniti vse, kar nas notranje in zunanje ovira pri dosegu svoje absolutne osebne svobode!

    To prispodobo sem izbral, ne da bi bil kak ZBIK ali STEPENNWOLF na nivoju pisateljevanja Maxima Gorkega! So pa na dometu razmisljanja!

    Tam nekje 1938 so ga umrli! Umrla ga je njegova NKVD! Sele sedaj razkrito iz arhivov!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Ja Petrovc, vse umira, le vatikanska tajna služba, Entità, obstaja že odkar obstajajo jezuiti.

  • perot je rekel/-la:

    uuuaaauuuuu

    petrovc pa trpi hude duševne muke.

  • zorge je rekel/-la:

    Diagnoza Petrovc: dva Kumrovca in Smeri razvoja na pamet-namesto Golega otoka

  • petrovc je rekel/-la:

    ACHTUNG: ZBIK= Zgaga Blaz + (I) borislav Kosi!
    Dvojica v drevaku brez krcmarja!

    Prvi nas prepricuje, da je vse v kar smo verovali in obstali, zadnjih 1500 let pregresno in zgreseno!
    Drugi nas prepricuje, da so vsi, ki so sodelovali, iskreno, pri nastanku nase drzave, kriminalci!
    Oba agresivna, lazniva, mascevalna!

    Da bi se besede ne razbohotile nad delom, je vcasih treba molcati!

    NEJA: sedaj si pa ze zacela trositi okoli letake nasega drevaka brez krcmarja, hudo moras biti zmedena, v stiski!
    Ja, star pa sem, star, 82 bom, ko bo znamenje v skorpjonu!
    Pri teh letih pa res ne mores spati, imas prav ali lulas ali se slinis ali kakas ali pa se muhe pasejo po tebi.

    PEROT: tako si me razkrinkal, da bom skocil skozi okno! Na glavo, okno RU savne, pa v bazen!

    ZORGE: tega kravjeka se bom pa higiensko previdno ognil!

    VSEM: ko je razpolozenje dobro, je vseeno, kaj je zunaj, za oknom!
    Pijem za to, da bi moje obljube in moji cilji sovpadali z mojimi, ze zacrtanimi, moznostmi!
    Odpuscanja prosimo, ko zakrivimo dejanje krivice do soclovekla, Boga prosimo odpuscanja za napuh misli!

    STEPENNWOLF: ti se smej, kolikor in kakor se hoces! Mene tvoj smeh nikoli ni zanimal! Pa naj bo to presern ali histericen ali smeh norca nad granitno goro!

    • Neja je rekel/-la:

      No, daj, Petrovc, poskusi argumentirati svojo trditev o moji zmedenosti, če si tak resnicoljub, pravičnik, dopuščajoč svobodo govora in mišljenja.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Odgovarjaš pa zelo selektivno. Tisto, kar ti je v kontekstu.

  • zorge je rekel/-la:

    Nikoli ne bom pozabil Petrovca našega, ko je za kravjek zagrabil sred velizga travnika

  • petrovc je rekel/-la:

    ZORGE: pa ti si mi poet, tvoji verzi so bogovski! O vsebini pa da sploh ne govorim!
    Ti bos se dobil Nobelovo narado za poezijo in za vsebino!
    Pogovarjata se PETROVC in ZORGE. Seveda v jeziku, ki je ZORGEU razumljiv. Tekmujeta v poeziji.
    ZORGE: “bog te jebo, jebao sam Sebo!”
    PETROVC: “A ko je Seba?”
    ZORGE: “Pa niko, samo tako, zbog rime!”
    PETROVC: Bog te jebo, jebao sam ti zeno!”
    ZORGE:” Haa, ali to ti nije nikakva rima!”
    PETROVC: “Nije rima ali bogami ti je istina!”

  • petrovc je rekel/-la:

    NEJA: ce nekomu recemo, da je zmden, ga s tem nikakor ne omejujemo pri svobodi goora ali razmisljanja! Nic mu ne prepovedujemo. Povemo samo, kaj si mislimo mi!

    NEJA, tako se je zacelo z mojo prijateljiico, z trditvami, da samo sama lahko komunicira z Bogom! Seveda je to lahko res. Toda nekdo mora o Bogu uciti! Nekdo mora prizgati vzigalico, da zagori mogocen ogenj!
    Pri tem je naenkrat, prej nikoli, celo spostovala je obred v cerkvici, posebno polnocnico, zacela srati po RKC.
    Prodala trosobno stanovanje v centru. Kupila garsonjero na periferiji. Brezplacno prevajala. Lezla v dolgove!
    Sekte zenske razdele v tri grupe:
    prva grupa, mlade, seksiapilne: seksa jih glavni guru, vrac, BK, ….
    druga grupa: seksajo jih po spisku, pa se delati morajo malo, nositi in siriti propagando
    tretja grupa: delavke, nosilke penzij, stanovanj, posestev!

    Bodi previdna, saj pravis, da si svobodna, torej delaj kar hoces!

    • Neja je rekel/-la:

      Hvala za opozorilo, vendar, kot sem napisala drugje: Nisem ravno ateistka. Verujem v boga, ki mu puščam svobodo pri njegovi podobi. Ne morem sprejeti, da ga nekateri vsevedni rišejo po svoje in edino po svoje. Tudi ne potrebujem posrednikov, ne Cerkve, ne sekt, kadar se z njim pogovarjam. Verjamem, da lahko posredniki /zaradi svojih zavestnih ali podzavestnih teženj bistvo/ zmaličijo. Tudi Cerkev so ljudje s svojimi različnimi potrebami in z različnim ravnanjem… Ni možnosti, da bi se vključila ali podlegla kakšni sekti: ne verski, ne politični, ne kakšni drugi.
      Če nekomu rečeš, da je zmeden, res poveš svoje mnenje. Mnenje si pa ustvariš na podlagi določenih spoznanj, in po teh te sprašujem. Mogoče zato, ker drugače gledam na stvari in jih drugače doživljam kot ti? Sem zato zmedena? Mislila sem na “svobodo drugačnosti”.

  • petrovc je rekel/-la:

    NEJA: svoboda je tezka beseda,misel, hotenje! Svoboda je sploh posiljena v neskoncnokrat!
    Nihce, ki je odgovoren, ni svoboden!
    Vedno smo vpeti med svojo sebicnostjo, torej svobodo in zavestjo, kam s to svobodo posezemo!
    Svoboda je, po moje, predvsem svoboda znotraj vsakega zase, da zivis in pustis ziveti!
    da spostujes sebe in pustis spostovane druge, druge, ki ne povzrocajo zla in lazi!
    Tu si spet v odlocitvi, laznivce obiti, ignorirati, se z njih lazmi boriti? Biti ali ne biti?
    Jaz pac, po genih,ljubim Boj! Viteski boj! Nikoli pa nisem okleval, ce je nasprotnik izbral tako, tudi partizanstvo!
    Biti posten do sebe!
    Ce pa siris sovrastvo, LAZI, diskreditacije, pa to ni svoboda!
    Tako kot je vera, kot svoboda, stvar vsakega, kako obracunava sam s sabo.
    Kdor se nikogar ne boji, kot koncnega sodnika, nad vsem, ni svoboden!
    Cerkev je NUJNO potrebna, da krsti, uci in preda zivljenju cloveka, z nauki postenja!
    Ko dozoris si kot ptica, spuscen v let in svoboden v odlocanju! Toda ta svoboda je varljiva, drobec leta te lako prevzema moc letenja, opij svobode, samovsecnost moci, neobzirnost, toda na koncu leta je obracun, na koncu vedno pristans spet na zacetku, lahko tudi v breznu.!
    Dolga je Bozja roka in pocasi meljejo njegovi mlini!
    Nihce ni obranjen pred grehi, napakami, slabostm, tudi cerkev ne, toda, brez vere smo zveri!

    Morda, nedvoumno, je tudi to, da si ti kot otrok bila krscena, hodila v cerkev, zasluga, da si nasla svojo pot k Bogu!
    Morda tavas, morda dvomis, morda je vse samo igra usode! TO SEM MISLIL, ko sem ti rekel, ne enkrat, da si zmedena!
    Rad bi samo, da bi po vseh iskanjih postala mocna zenska!
    Mocna pa bos tudi, ko bos sama sposobna oceniti in razsoditi!

    Odlepi se od tal in poleti, poleti svobodn in plaho!
    Ni je radosti, brez solz, ni ga dne brez noci!
    In ko je noc najbolj temna in nevihta najbolj divja, ko verujes, ves, da pride jutro in pride sonce!

    Koncno je nase zivljenje samo ena od preizkusenj!

    In ne pisi, da so te nasilno krstili, da si nasilno hodila v cerkev! Ker to ni res, to sama v sebi moras vedeti! Ce bos lagala sama sebi, si v temi na veke! Iskrenost sebi in svobodna bos v sebi!
    Popolnoma nic slabega se ne naucis v cerkvi!
    Mnogo bolje bi bilo, da bi otroci, mladina, prebili vec casa v cerkvi, kot na ulici ob mamilih, alkoholu, cigaretih,…
    Cerkev in narava lahko dasta samo dobro!

    Je pac tako kot midva nisva popolna, tudi cerkev sama po sebi ni! Jo pac setavljajo zidovi in v njih ljudje!
    Toda, toda, ne glej oblike, vzami vsebino!
    Prav vse vere govore o tem obracunu, karmi, grehu, reinkarnaciji.

    • perot je rekel/-la:

      le kaj sem rekel?

      petrovc trpi HUDE duševne muke!

      če kdo ne verjame, naj prebere njegov zapis zgoraj…

    • Neja je rekel/-la:

      “Svoboda je, po moje, predvsem svoboda znotraj vsakega zase, da zivis in pustis ziveti!”
      da spostujes sebe in pustis spostovane druge, druge, ki ne povzrocajo zla in lazi!…

      Se popolnoma strinjam. Človek je svoboden pri zadovoljevanju svojih potreb in želja samo na tak način in do tja, kjer ne poseže v svobodo drugega. Zato je potrebno dogovarjanje, prilagajanje, samoomejevanje, popuščanje…..in tega se v odnosih, če poteka razvoj normalno, naučimo. Ali pa živimo izolirano, odmaknjeno, egoistični in nepriljubljeni. Svobodo pa nam “krati” narava sama s svojimi omejitvami in prav je, da jo spoštujemo /vsa živa bitja, za katera verjamem, da niso na svetu zato, ali samo zato, da bi služila človeku/, sicer se nam maščuje. Omejujejo jo nam določeni geni, bolezni, poškodbe, revščina ali pa zacementirana prepričanja, ideologije….narava je lepa, verjamem, da je veliko ljudi v bistvu dobrih….sami pa si po nepotrebnem grenimo življenje. Amen.

  • dado je rekel/-la:

    Še enkrat potopil v pisanje sem se,
    ugotovil, kaj nam zgaga povedati če:
    hrvati zalega manipulatorja nimajo še,
    da obvezna navodila in drugo smete
    onesnaži in pravico tako zmanipulira se,
    da njih kriminalne združbe, kot pri nas, lahko v miru žive!

  • perot je rekel/-la:

    petrovcu se je očitno dokončno utrgalo!

    samo preberite njegove izpade zgoraj?!!?!?!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    PETROVC, mi desničarski izbranci smo pravzaprav zelo nesrečni ljudje, ker se moramo ukvarjati z levičarskim podnom, zaradi česar bi se komu lahko zgodila tudi velika nestreča, da bi se moral spustit na njihov nivo, da bi ga sploh razumeli.

    Kajti mi desničarji smo izbrani, da popravimo, kar so zavozili levičarji, da popeljemo ta voz iz blata in da preskebimo vsem levičarjem delo, ki ga zmorejo glede na njihove preostale delovne sposobnosti

    • Neja je rekel/-la:

      Zdaj pa resno Mefisto. Če je bil socializem do desničarjev bolj krivičen, kot nekateri doživljate, potem bi nekaj pričakovala od vas, in sicer: da bi zaradi teh izkušenj govorili in ravnali drugače. Vlečeta pa iste krivične poteze, samo do druge strani. Če bi bili pametni, ne bi delili ljudi in lahko bi sladko vladali v neskončnost.
      Mene politična opredelitev v osebnem življenju prav nič ne zanima. Zanimajo me samo dobre človekove lastnosti. Moti ne pa gnev, ki lije iz nekaterih tukaj na blogih. A teče iz vas vsa zajezena jeza iz preteklosti? Maščevalnost prinaša kaj dobrega?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Neja, poznaš pregovor: “Ne uči svinje peti. Ne bo ti uspelo, pa še svinje boš znerviral”.

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Neja , po dolgem času in veliki “distanci” , sem ponovno na “sredini” bojnega polja, ki je neuravnano in neuravnovešeno kot že ves čas “bitke” in ugotavljam, da kot bolj osamljena zagovornica leve strani očitaš desnici napake, ki se permanentno pojavljajo pri “borcih” levice.
      Delitev in očitanje je postala “olimpijska” disciplina tudi desnice. Pa kaj pa naj se rodi iz napadov in večnega očitanja, ki jih prakticira recimo predsednik države Türk. In kot berem ga ima večina državljanov neizmerno rada in velja za steber pravičnosti in vseh dobrih lastnosti. Jaz ne pričakujem čudežev v tej družbi, posebej sedaj, ko prihaja kriza notri pri vseh vratih. Stvari bodo le slabše in kar zavidam Mefistu, ki s toliko optimizma gleda v prihodnost.
      Praviš, da, če bi bili desničarji pametni, ne bi delili ljudi in bi sladko vladali v neskončnost. Ja sancta semplicitas. Kdaj so pa imeli priliko vladati in pokazati svojo pravo bit? A tista 4 leta od 2004 do 2008 ? Takrat so prišli na oblast, ker je bil narod do kraja razočaran nad LDS in levo kamarilo.
      In sedanje tvoje razmišljanje ni plod bazičnega pristopa k neki politiki, pač pa izhod iz nore situacije, ki jo je producirala levica in že poka po vseh šivih. Situacija je do pike enaka kot pred 2004, le, da so možnosti omejene in Janša, ki bo ostal za reševanje sranja ima zelo okrnelo ekipo, pa tudi resursi tako moralni kot materialni so do kraja skopneli.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Moram premisliti, če bom še polemiziral z NEJO.

      Jaz prekrižam meče le s pravimi dedci, ne pa s šlevami, ki se skrivajo za ženskimi imeni.

      Podobno se dogaja tudi našemu škrlatno rdečemu bratu ANGIE, ki ni ne dedec, ne baba.

    • Neja je rekel/-la:

      Rogerg, to moje razmišljanje ni novo, ampak je staro dvajset let. Začelo se je kot pričakovanje, spremljanje, spoznavanje, čudenje, razočaranje….in končno kot spoznanje in sprejetje realnosti. Res sem pred 20.leti mislila v svoji naivnosti, da bo”prizadeta, prikrajšana desnica” sama ravnala drugače. Bila je že v več vladah prisotna, bila je opozicija in štiri leta vladajoča. Veliko možnosti za opazovanje, kako se skupaj in vsak posameznik vede, za kaj se zavzema, kaj mu je pomembno….In veš, kaj??? Počno tisto, za kar so obtoževali nekdanjo levico. A je res to rešitev: Prej ste levi nam, zdaj bomo desni vam pokazali in to še vse za nazaj. Je to rešitev za narod? Če ne drugega, ali so to krščanske vrednote?

    • Rogerg je rekel/-la:

      @Neja, jaz si okrog levih in desnih ovinkov ne delam problemov.Vsaka cesta ima te in one, le, da prideš do cilja, mora biti obeh enako število .
      Je pa ena razlika, ki jo moraš opaziti, če hočeš strmeti k objektivnosti. In to je, da je že 70 let pri koritu ista opcija. In samo to dejstvo pogojuje povampirjenost in nujno potrebo, da ljudstvo spregleda potrebo, da se na oblast zavihti druga opcija.
      In ko trdiš, da je bila desnica v koaliciji in celo 4 leta na oblasti, to ne pomeni, da je bila v stanju kaj dosti spremeniti, ker je bila v bistvu vedno iz pozadine spodkopavana njena učinkovitost.
      In takoimenovani slovenski liberalni sistem je pripeljal to družbo v stanje, ki se gabi sama sebi.

    • Neja je rekel/-la:

      rogerg, menim, da bi bile potrebne bolj natančne “analize, kdo je v resnici kdo, in kdo je naredil v samostojni Sloveniji kaj dobrega in kdo več slabega. Na pamet govoriti res ni najbolj objektivno.

  • ivek je rekel/-la:

    Upam, da bo Ivo povedal za Ivana ali sta se dogovarjala ter, če je kakšen denar zanj kje parkiral naš Ivan, potem bo Rop že drugič izpadel lažnivec, samo, da je enkrat od dveh laži govoril resnico.

  • petrovc je rekel/-la:

    PERO: takole sedemkrat, si ze ponovil, zadnja dva meseca, da prezivljam hude duevne muke!
    Se ti zahvaljujem za, sicer ne naproseno, skrb za mojo duso!
    Kaj bi ocital smet v tujem ocesu, ko pa je v tvojembruno!
    ZORGE: ti pa si kuhar, kaksna minestra je tvoja specialiteta! Takole, Kumrovc, Goli otok, seks, cuzanje, svinjina,… Nekaj se bo ze prijelo in dalo okus!
    Samo sol sol, sol, dragi ZORGE, te pa ne pozna!

    • perot je rekel/-la:

      eni gredo ob psihičnih težavah k strokovnjakom medinske in psihiatrične smeri, drugi pa k farjem, jezuitom in podobni vatikanski zalegi.

      le kam je šel Petrovc, da ima tako oprane možgane kot kakšen srednjeveški križar, ki je z radostjo in zanosom pobijal in klal vse živo v imenu edine poštene in prave vere?

  • petrovc je rekel/-la:

    PEROT: tvoje sklepanje, kot posledica tvojega razmisljanja, je na las odobna napotkom Berija in Molotova, Stalinu:
    take, intiligenco, ki jih tezko, pa se v takem stevilu, pa se mednarodno poznani, postrelimo, posljemmo k psihiatrom! Izbranim, z nase strani, strokovnjakom in psihotikom, ki jim napisejo napotnico za umobolnico. Tam imamo svoje (Op.:Goli otok, Kumravec). Po treh do petih letih dni, jih umobolne lahko tudi spustimo! Jamcimo v uspeh, ven pridejo res norci.
    V RU je bilo ustanovljenih vsaj 100 takih umobolnic!
    Znano pa je, da so bili tam umobolni in krvavoroki tisti, ki so tja pisali napotnice ali pa tam delali kot speialisti!

    Potem pa se pojma o zgodovini nimas! Tolmacis jo, staticno!

    Tebe bodo tvoji potomci, upam, da cim manj, preklinjali cez sto let! Uniceval si ozonsko plast, da se oni sedaj pecejo na kakih 90 St.C in nimajo kaj dihati, na kaj priklopit hladilnik!
    Ti pa se brez veze vozis po mestu, prizigas racunalnik, pises neumnosti! Novodobni krizar, ki unicuje ozracje, energense, vodne vire, da nasledniki nic ne bodo imeli, ne kisika, ne energensev, ne podtalnice. Pa se prekomerno se bases in posledicno serjes in onesnazujes podtalnico, da o nadtalnici ne govorimo!
    Unicujes vse zivo, produciras pa samo blato in CO2!

    Mohamedovi nauki so se po njegovi smrti, tam 630 enkrat, razsirili po Arabiji. Arabi so jih z ognjem in mece sirili na vse strani! Ze leta 650 enkrat osvojili Palestino, Mezopotamijo, Sirijo, Egipt, Azijo…
    Sami Azijci v zgodovini pisejo, da je bilo to nasilje in nasilje.

    Sam Jeruzalem je bil neunicen in trgovanje je otekalo normalno ob placilu davkov.

    V 11. stoletju Turski Seldjuki zamenjajo sorazmerno zmerne Arabce. Pride do strahovitega pokola in posilstev in ropov v Palestini, Jeruzalemu,…Pomori krizarskih romarjev!

    1074 prvi poziv na krizarsko vojno za osvoboditev Palestine.

    Krizarskih pohodov kakih osem!

    Prvi trije pohodi izkljucno za osvoboditev Jeruzalema 1095 do nekje 1192. Brez ocitkov!

    Sledijo trije, ki pa so jih v glavnem vodili Angleski plemici (Kralj Richard), ki pa so bili nasilni!
    Brezciljni, v glavnem so se koncali z ropi na Evropski, Francoski in Nemski teritoriji!

    Pa ena odprava otrok! Ta ni v nobenem kontekstu.

    Vendar je vse treba gledati v kontekstu tistega casa! Nasilje je bilo pred vsem. Kot bi danes obsojali avboje tam leta 1800. Bilo je nasilje nacin zivljenja!

    Pises ne samo neumnosti, pises tudi napotnice, ki bi jih moral adresirati kar na lasten naslov!

    • perot je rekel/-la:

      blodnje katolibana Petrovca pričajo o njegovih duševnih mukah, za katere odrešitev išče pri vatikanski svojati.

      le kaj je počel v svojem življenju, da ga tako močno peče vest?

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Petrovc, ko si tak maher za Wikipedijo, kdaj so vas pa južni indijanci poklicali, da jih osvobodite, pred ali po tem.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZDRAVNISKEMU KONZILIJU:
    Umobolnica Ivanovo, Vrabceve (Vrabove) poljane, priMoskovje
    Za specialne paciente/intelektualce
    Naslov: Univerzano Zivljenje
    Oddelek:urgenca, transplatacija mozga
    Clani konzilija: PEROT, drevak brez krcmarja ZBIK, ZORGE, &

    Clanom konzilija: tak tocno se opredelite, za cem boleha vas pacient PETROVC!
    PEROT, mesarski doktor, specialist po crevah, postavlja diagnozo: katoliban
    ZBIK, drevak brez krcmarja, specialist po kilah (pruhu): sum obolenja za Protestantizmom in Cionizmom
    ZORGE, specialist po vsebini crev: sum obolenja za Titoizmom in Pahorizmom

    Do danes ob 17-ih tocna diagnoza na mojo mizo sicer je zbor konzilija ob 18-ih v kleti stavbe NKVD na Leninovi ploscadki, poleg Tverske.
    Program: masa zadusnica in streljanje!

    Prevoz organiziran!
    Izjave o izdaji ze podpisane!

    Nase geslo:
    Univerzalno Zivljenje in elektrifikacija ali smrt!

    Molotov, Berija

    • zorge je rekel/-la:

      Petrovc nisi uganil.Janševizem je bolezen, ki sem jo prebolil, ti jo pa še boš prej ali slej.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZORGE: bolezen, ki je nimas, ne mores preboleti!
    Spet napaka clana zdravniskega konzilija!

    Je pa ocitno ta bolezen, pri tebi, pustila dolocene posledice.
    Antivirus se je razmnozil do take mere, da je ze postal bolezen sama!
    Seka v lobanjo na tisto, tvojo, mikro teritorijo, kjer bi morali biti mozgani,pa je prazen prostor primeren za poselitev!

    • zorge je rekel/-la:

      Petrovc, kar drugim prerokuješ, boš doživel sam ali si pa v doživetju, verjemi…

  • perot je rekel/-la:

    Le kateri grehi tarejo Petrovca, da se tako goreče in versko blazno udinja vatikanski svojati?

  • Forestina je rekel/-la:

    Let us also heed the words of Martin Luther King, Jr.:

    “A nation that continues year after year to spend more money on military defense than on programs of social uplift is approaching spiritual death…we must find an alternative to war.”

    http://views.washingtonpost.com/leadership/panelists/2010/12/the-peacemakers-daniel-ellsberg-and-veterans-for-peace.html

  • petrovc je rekel/-la:

    PEROT: takoimenovani IZVIRNI GREH! Prestudiraj kibernetske sisteme, pa ti bo bolj jasno!
    Predavatelj prof. Peklenik Janez.
    Opravi z cisto: 10/10, pa greva dalje! Ko bos na mojem nivoju.

    ZORGE: Eno je prerokovanje, drugo je statisticno napovedovanje (forecasting), tretje pa je analiziranje trenutne situacije.
    Bi bil lahko pedanten pri postavljaju trditev, da bodo exaktne!

    • Neja je rekel/-la:

      Petrovc, spoštuješ prof.Peklenika? Sta sošolca? Saj mora biti približno tvojih let, kot si jih obelodanil zgoraj?

    • zorge je rekel/-la:

      Petroivc, ti si Naš, pa ti tega še ni nihče na glas povedal—-hov, govoril sem

  • petrovc je rekel/-la:

    NEJA: ne, samo njegov student sem bil, me je kar cenil!

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Petrovc, nihče, ki je Sluga katerikoli ideologiji, ne more biti svoboden. Svoboda pa je le popolna odgovornost. Pa ne pred Bogom. Zato ne nakladaj.

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPPENWOLF: mi lahko, prosim, pokazes, z argumentom, kateri ideologiji sem po tvoje sluga!
    Sicer, nisem toliko neumen, da bi ne vedel, kaj imas v mislih, toda, bodi ti toliko pogumen, pa povej!
    Kateri ideologiji?
    Pa se, da definirava, kaj je sluga. Sluga je servilni hlapec gospodarja! Sluga je manj ko hlapec. Ko namrec hlapec opravi svoje delo, je prost, lahko se nategne kako deklo ali pa se gre zvecer na vas aufbiks!
    Sluga pa kot cucek visi na gospodarju, da mu bere izoci in takoj izpolni vsako zeljo, tudi cevlje polize in obrise! No, za to pa vec teka in manj dela! Pa kak Euro vec zasluzi!
    Torej, mi lahko namignes, kateri ideologiji sem sluga!
    Upam, da ne bom zastonj cakal na odgovor, kakor pri ZBIK-u!
    Po tem odgovoru in utemeljitvi te bom sodil in cenil.

    • Zbik je rekel/-la:

      Petrovc, zastonj čakaš, če ne zmoreš (pravilno) brati. Raje malo ponavljaj Strojne elemente, da boš prepoznal mline na veter, s katerimi se boriš.

      In NE, ne bom se ponavljal!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: to pa je koretna pripomba, vezana na mline na veter!

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Citat: “Kdor se nikogar ne boji, kot koncnega sodnika, nad vsem, ni svoboden!
    Cerkev je NUJNO potrebna, da krsti, uci in preda zivljenju cloveka, z nauki postenja!
    Ko dozoris si kot ptica, spuscen v let in svoboden v odlocanju! Toda ta svoboda je varljiva, drobec leta te lako prevzema moc letenja, opij svobode, samovsecnost moci, neobzirnost, toda na koncu leta je obracun, na koncu vedno pristans spet na zacetku, lahko tudi v breznu.!
    Dolga je Bozja roka in pocasi meljejo njegovi mlini!”
    Nihce ni obranjen pred grehi, napakami, slabostm, tudi cerkev ne, toda, brez vere smo zveri!”
    Poznam ljudi okoli sebe, ki nimajo nič skupnega z ideologijo, ki jo propagiraš in se ne zatekajo v njeno okrilje na noben način. Prav tako nimajo nič skupnega s kako drugo podobno ideologijo. Pa vendar živijo življenja vredno Človeka in so do sočloveka predvsem Ljudje. Ne morem se tudi strinjati s tvojim pojmovanjem odgovornosti. Ko sprejmeš neko ideologijo, je ne moreš sprejeti selektivno. Sprejeti jo moraš z vsemi njenimi, tudi najslabšimi dejanji. In to brez izgovorov na nepoznavanje oz poznavanje zgodovine. Se pravi da s sprejetjem neke ideologije sprejmeš tudi vse “grehe” te ideologije in si posredno zanje tudi odgovoren. Vse drugo so samo izgovori. In osebno ne čutim nobene odgovornosti za nobeno pobijanje, pa čeprav indijancev ali brezvercev. Vsaka zadeva se lahko reši oz. se nanjo gleda tako ali tako. Vem, da je tudi v kibernetiki tako, ali ne? In če so rešitve vedno le enosmerne, vnaprej določene in zasledujejo le en cilj, npr. širitev vere, potem to ni svoboda, ali pa je svoboda samo za “osvoboditelje”. Svoboda, kot jo pojmujem jaz, pa je odgovornosti do sočloveka, narave in vsega kar nas obdaja. Le pri polni odgovornosti in ne veri, lahko Človek svobodno živi v sožitju z vsemi in z vsem.
    Za slugo pa imaš v slovenskem pravopisu več razlag. Ena je recimo “kdor v kaki ustanovi, podjetju opravlja pomožna dela”, druga pa je: “kdor je pretirano vdan nadrejenim”. In teh razlag je še več. In človek si potem glede na lastne izkušnje in svoja pojmovanja izbere pač svojo razlago.
    Je pa lahko sluga tudi ime povezano s kibernetiko.

    • Neja je rekel/-la:

      “Ko sprejmeš neko ideologijo, je ne moreš sprejeti selektivno. …” se strinjam. Tudi komunistična ideologija je v osnovi, po vsebini, dobra. Slabi smo ljudje, ki zaradi cilja, ki posvečuje sredstva, delamo zločine. In to v imenu različnih ideologij, nobena ni izjema. Zato je res pomembno, kdo ima v rokah moč in oblast.

    • Neja je rekel/-la:

      Še to: jaz se nikogar ne bojim. Tudi zadnje sodbe ne, če ta res obstaja. Mislim, da živim odgovorno.

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPENWOLF: dobro napisano! Dovolis pa, da dodam se svoje malenkostne mnenje?
    Nimam pripomb do stavka, ko imas ti svoje mnenje do mojega pojmovanja odgovornosti.

    Najprej pa, da ne pozabim, ja, res je, dobri ljudje so lahko tako verni kot tudi neverni! Kot so tudi slabi lahko tako neverni kot verni! Tudi sicer sam nisem nikjer ljudi po dobroti delil na verne ali po zlu na neverne!
    Vsak clovek je Bozji izdelek zase!

    Seveda, ko sprejmes neko ideologijo, jaz nikoli nisem nobene v celoti, prevzames neko zgodovino te ideologije! Moja ideologija je bila vedno moja vest!

    Drugo pa je, kako se kot clan take skupine, partije, pocutis in delujes! Ti zadosca biti samo poslusni vojak partije ali si aktiven dejavnik v cilju spremenb in optimizacij, rasti partije, rasti proti popolnosti?!

    Osebno mislim, da je Kardeljev sistem samoupravljanja propadel, pa je bil doslej najboljsi regulator dele in pravic iz dela, samo za to, ker so ga sirili in vzdrzevali zgolj poslusni vojaki!
    Dolanc je bil poslusen vojak.
    Sistem pa je rabil regulator, ideje, spremenbe

    Sumim, da nekaj tudi ves o kibernetiki, kajti skril si priimek Sluga, ki je bil pri Pekleniku asistent! Da ne bos mislil, da ne znam brati tudi kak rebus!

    Torej, ti si dober clan partije, vojak, za vsako partijo. Jaz sem kot clan partije, verjetno slab.

    Sem bil pa sicer izjemen rezervni, visoki, oficir JNA! Srbski castniki in visji oficirji so me imeli radi! Cenili!
    Mnogo lepih, spostovanja in razumevanja, trenutkov sem z njimi prebil! Pa so vedeli, da sem svojeglav, toda nikoli zahrbten, to pa so znali cenili!
    Sploh imam jaz na JNA same lepe spomine!
    Kot sin Nemske matere, sem razumel, da je v vojski red in disciplina, da pa tam res ni mozna demokracija in filozofiranje, ker je po tem sama anarhija!
    Kar smo se zmenili, so vedeli, da bom naredil, ce sem sprejel.
    Sem pa pukovniku, nacelniku JNA iz Beorada, v strumni drzi mirno, rekel: “Ne me jebat, v tem dezju pa ne mislim rezervistov, vojske, jebat po tem govnu!”
    Da bi ti videl ostali oficirski kader, posrali so se. Mislili so si, sedaj bomo zaradi tega prfuknjenega Petroca gobezdavega, vsi najebal!
    Pa je se je ta pukovnik JNA, siroko nasmejal, pa ti si Slovenac!?
    Ajmo, Petrovac, na pivo!
    Tako, ker mnogi neupraviceno pisejo samo slabo o JNA!
    Tako, da se razume, je je sistem lahko kibernetski!

    Torej, kibernetika pa ni cisto, kot si ti napisal. Kibernetski sistem je s povratno zanko. Funkcija povratne zanke je zajemati motnje, ki prihajajo v sistem in glede na te motnje, ki bi sicer sistem spravile v podivjanje, okvaro, unicenje, torej ta sistem regulirati in privesti v idealno staje.
    Priblizno!
    Tocno taka je funkcija vesti pri cloveku! Clovek brez vesti je neregulirana posast.

    Odgovornost, vera, Bog.
    Preprost Azijski pastir mi je to povedal najbolj globoko.
    Bojim se Boga, za to sem veren in skromno a zadovoljno zivim od svojega dela.
    Pa res skromno, tista krava na leto, tistih par ovc na leto, to je bilo placilo!

    Konco je strah pred Bogom ena od zavor, da clovek ne misli, da lahko pa res vse, vse, kar se mu zahoce.

    Kaj pomaga lepi inpametni dami vse bogastvo, oblast in pamet. Znotraj vsega je zalost! Zalost, ker pot, po kateri hodi, ne vodi nikamor!
    In meni osebno se smili, da bi jo zajel v objem in potolazil!

    • Neja je rekel/-la:

      Pa saj je pot sama tudi lepo doživetje, polna zanimivih izkušenj, s srečo prežetih srečanj, žalostnih sloves, /veš, samo zato, da znamo ločiti hrepenenje, prijateljstvo , ljubezen od bolečine in trpljenja/, uresničenih sanj in trpkih odrekanj. Vsa bitja ob poti, tudi rože in živali, ti pripoveduje zgodbe, o na pol zastrti preteklosti, o skrivnostni prihodnosti. Samo pozorno moraš prisluhniti, dobrohotno ter odprtega srca sprejemati namige, pojasnila, svarila. Nikoli ne slišiš, kaj ti listje šepeta in prigovarja? Morda preveč hitiš? Iščeš borbe? Čakaš na nagrado na cilju?

  • steppenwolf je rekel/-la:

    Petrovc tule: “Torej, ti si dober clan partije, vojak, za vsako partijo.”, si pa brcnil mimo.
    Pa še tole: “Konco je strah pred Bogom ena od zavor, da clovek ne misli, da lahko pa res vse, vse, kar se mu zahoce.”. Strinjam se, da je stah eden glavnih razlogov za ohranitev naše vrste, vendar še zdaleč ne strah pred bogom. Prej strah pred neznanim, ki pa so ga nekateri zaradi lastnih potreb preimenovali v boga.
    Kar se tiče kibernetike, pa delam v strojegradnji kar precej časa in imam stvari kar “pošlihtane”.
    Sicer sva pa čisto zašla iz teme zgorai in da ne moriva drugih lep pozdrav.

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPPENWOLF: ja, vzel sem si malo vec casa, da ugotovim tvoje stanje. Zal mi je za to, ce sem moril ostale v vrsti. Toda, tako je pri zdravniku. Malo podrobnejsi pregled belih in rdecih krvnih telesck, po tem pa malzeit, po malzeitu pa mlada sestra na intravenozni pregled na mizo! Poj sele naslednji pacient.

    STEPPENWOLF: nobenega modula strojegradnje ni bilo na SF. Bil pa je v obrati in na gradbiscih!
    Dobrega studenta SF, ki je imel povprecno oceno nad 6,0/6.0 so odlikovali vsaj zvitost.
    Da pa i imel povprecno oceno 47 izpitov 9,58, si pa moral obvladati:
    analitiko, logiko, tocnost/urejanje in imeti spomin! Tu ne bi postavljal diagnoze za tvoja dva, edina, daljsa prispevka, vzorca, ki sem jih uspel izpuliti.
    Vsem, sam sem si dovolil biti katalizator. Kdor pozna kemijo bo ze razumel!
    Kibernetika ti pa definitivno ne gre! Pa tista slavna frmula s E na j-e, b-e, t-e!
    Pa tudi logika, elektrika-voda.

    Kbernetika in strojegradnja? Kibernetika so procesi in so sistemi vodenja in nadzora!
    Strojegradnja je staticna dejavnost!

    Lepo te pozdravljam tudi jaz!