28. december, 2010 | Rok Kralj

Vizija prihodnosti, ne pa mrcvarjenje zgodovine

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Vstopili smo v leto proslav; 20. obletnico samostojne Slovenije bomo »častili« kar celo leto. V času krize so »igre« seveda dobrodošle, če je že kruha bolj malo. A namesto, da se ukvarjamo s sedanjostjo in razmišljamo o prihodnosti, se »očetje in matere naroda« vse bolj zapletajo v ideološke spopade za pravo (interpretacijo) preteklosti. Najpomembnejša vprašanja države so zdaj: vsebina plakatov, datumi proslav in njihovi udeleženci, vsebine govorov itd.

Medtem pa, ko naši vrli »očetje in matere naroda« trošijo večji del svoje energije za mrcvarjenje zgodovine, namesto njih razmislimo, kaj lahko storimo za boljšo prihodnost. Okroglo obletnico bi morali izkoristiti za temeljit razmislek o viziji prihodnje Slovenije, seveda v okviru širšega evropskega in globalnega okolja. Zgodovino pa pustimo tam, kamor spada – v zgodovino.

Ekonomija

Ekonomsko področje je vsekakor prioriteta številka ena, kajti to področje ima izjemen vpliv na vsa druga družbena področja. Ker smo majhna država, imamo veliko možnosti, da razmislimo o nekaterih alternativnih ekonomskih pristopih:

• postavitev pravnih, davčnih in organizacijskih okvirjev za nove ekonomske oblike kot so: kooperative, socialna podjetja (vsaj tu se nekaj malega premika), različne oblike delitve dobrin (glej blog Medsebojna delitev), mikrokreditiranje, časovne banke itd.;

redefiniranje dela in delovnega časa; namesto daljše delovne dobe in vse večjih delovnih obremenitev, bi morali logiko obrniti – krajši delovni čas in krajša delovna doba, s čimer bi dejansko pridobili nova delovna mesta, predvsem za mlade;

nadzor vseh finančnih tokov v državi (to funkcijo je nekoč uspešno opravljala nekdanja SDK – Služba družbenega knjigovodstva), tako da velike vsote denarja ne bi odtekale v davčne oaze in za špekulativne nakupe podjetij, hkrati pa bi preprečili verižno lastništvo podjetij.

Okolje

Podnebne spremembe so posledica naših zastarelih energetskih sistemov in vzorcev, ki (še vedno) temeljijo na fosilnih gorivih in centralizirani proizvodnji energije. Najstarejša in najuglednejša okoljevarstvena organizacija Greenpeace je nedavno objavila zanimivo pobudo Energy (R)evolution (Energetska (r)evolucija).

Bistvo te pobude je razpršeno pridobivanje energije v okviru manjših skupnostih, osnovano na alternativnih energetskih virih. Takšen pristop bi bil nedvomno zelo primeren za našo državo, namesto da gradimo energetske mastodonte (TEŠ, 2. blok jedrske elektrarne), zaradi katerih nas bo v prihodnosti še krepko bolela glava, če se jih bomo zares lotili. Prav tako bi politika morala resneje jemati akcije kot na primer Očistimo Slovenijo v enem dnevu in pobude za omejitev oziroma ukinitev uporabe plastičnih vrečk (Ekologi brez meja).

Socialni sistem

Resno bi morali razmisliti o možni uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka, s čimer bi nadomestili dokaj nepregleden sistem različnih oblik socialne pomoči prebivalstvu (otroški dodatek, različni socialni dodatki, enkratne pomoči). Z univerzalnim temeljnim dohodkom ne bi podpirali lenobe (razen v zelo redkih primerih), temveč bi končno nagradili tudi delo izven podjetij in javnega sektorja (npr. gospodinjska opravila; skrb za starejše in mlajše; urejanje okolice; delo v različnih društvih itd.), ki izjemno veliko prispevajo k blaginji celotne družbe.

Politika

Danes imamo informacijsko-komunikacijske tehnologije, ki bi lahko podpirale bolj odprto obliko demokracije (če danes sploh lahko še govorimo o demokraciji). Stranke, ki dejansko vodijo politiko države, so postale ekskluzivni in elitni klubi, ki se (deloma) odprejo navzven samo pred volitvami. V resnici pa bi politiki pri mnogih političnih vprašanjih lahko sodelovali, razpravljali in upoštevali svoje volilce in druge državljane – saj imamo danes izjemna orodja za komunikacijo (bodisi v okviru socialnih omrežij bodisi po drugih poteh).

Našteli smo samo nekaj predlogov in pobud o katerih bi morali razmišljati že danes, če želimo drugačno, boljšo prihodnost. Tisto, kar počnemo zdaj – še zlasti tisti, ki bi morali oblikovati vizijo in jo tudi udejanjati, to pa so predvsem politiki in ekonomisti – je ohranjanje nespremenjenega stanja (status quo). Kar je enako nazadovanju, saj ohranjanje zdajšnjega stanja dejansko pomeni nazadovanje (zdajšnji vzorci pridobivanja in porabe energije na primer predstavljajo hitro degradacijo okolja; zdajšnji finančni sistem nas bo pripeljal do novih in novih kriz itd.).

Če torej želimo zares iskreno praznovati okroglo obletnico naše države, se moramo lotiti njene vizije in jo tudi udejanjati, ne pa da še naprej energijo trošimo predvsem za mrcvarjenje zgodovine.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
30 x komentirano
  • karamba je rekel/-la:

    Vizija nam vsekakor manjka!

  • GGG je rekel/-la:

    Vse lepo in prav. Pisec je, za trenutek, žal pozabil, da to v Sloveniji ni možno. Razlog je preprost in vedno isti. V Sloveniji živi preveč Slovencev. A hkrati premalo, da bi, najprej v glavah potem pa tudi v resnici, naredili ta preboj… Žal.

  • Tihec je rekel/-la:

    /…redefiniranje dela in delovnega časa…/ /…krajši delovni čas in krajša delovna doba…/

    Tega pa ne razumem, kaj s tem mislite. Lahko to pojasnite?

  • Vanti Vaatti je rekel/-la:

    Odličen zapis. Tako razmišlja napredna družba. Kot odpade vsaka krasta z rane bo slej ko prej odpadla tudi naša strankokracija. Mislim, da je človeštvo na pragu res velikih sprememb.

  • Forestina je rekel/-la:

    Samo tistih, ki postavljajo giga stene, da nas ovirajo je preveč, cele mreže.

    Vampirci na vsakem koraku, ki trošijo tuj potencial. Na katerem nivoju piramide si? Koliko debilne elite ti visi nad glavo? Grdo, vse kar rabiš je pogledat Breclja Erika in Eleno pa preštej polena in potem še primer Bora Nekrepa …. Vizij je nešteto, ampak vampirji bodo ubili vsako, ki ne nese v njihov žakelj oz. korito.

    Fini ljudi, zlobni bolj kot vsak pes.

    Vsak dan so na TV. Ni jih težko videti, niti jim brati misli, naredijo vse najslabše kar je možno, kar je v njihovi zli moči.

  • Bralka je rekel/-la:

    Tole je čisto simpatično. Ampak nič več kot to.
    Niti ni posebej novo: mikrokreditiranje, delitev dela in dobrin - to smo že imeli v teoriji in tudi v praksi. V teroiji so to lansirali anarhisti, v praksi pa Juga. Po tistem, ko je Kardelj koncept svobodne menjave dela recikliral od Lassalle-a (in posledično v družboslovnih knjižnicah nekaj let ni bilo možno dobiti kakega izvoda anarhistične literature, se je pa po mestu govorilo, da je tega precej v Tacnu….)
    Kontrola vseh tokov - da bomo videli, kam gre denar, da ne bo odtekal na Kajmane….V resnici je koncept Službe družbenega knjigovodstva tudi zelo zrasel na Kardeljevem zeljniku. SDK je v resnici kontrolilrala, kdaj se plačujejo plače, kdaj prispevki, če je bila firma nelikvidna, jo je lahko poslala v stečajni postopek…..Ampak osnovni štos SDK ni bila transparentnost financiranja. Osnovni štos SDK je bil ravno v tem, da je oblast (država) imela vpogled v plačevanja in v ekonomijo in da ekonomija ni mogla biti zasebna sfera. Sanje po tem, da “bi mi videli, kdo plačuje” imajo vedno kakšni primerki z nagnjenostjo k diktaturi ali pa vsaj prosvetljenemu absolutizmu - ali pa zelo mladi in zelo naivni. Ker ideja tega “da MI vidimo, kdo komu pačuje”, vsebuje predpostavko, da smo MI sami “naši”. In da lahko te infote o tem, kaj naši plačujejo in kaj plačujejo ne-naši uporabimo za bolj naše namene. Kdor tega ne vidi, je pač naiven. Kdor to ve, pa je tiho, je pa bi rad igral v diktaturnem klubu.

    Pa tudi - natresti nekaj idej, ki se na prvo žogo lepo berejo in reči, no od tu naprej pa še ostali razmišljajte, to je preveč enostavno. Šnops ideje. Če bi bile tako hudičevo enostavne, bi jih verjetno že kdo realiziral. Težave so vedno v zamislih, kako se kaj izvede in zlasti v tem, kaj bi take spremembe pomenile in kaj vse bi se kot kolateralna škoda znašlo v tem procesu. Hja, ta je pa že težja, a ne?
    Hočem reči, saj je lepo, da imajo ljudje ideje. Pa saj je lepo, da jih objavijo. Ampak za to so blogi. Za kolumne je pa vendarle treba imeti nekaj uredniškega razmisleka. V smislu, da je treba pojmovno kategorialno razumeti tisto, kar se objavlja. Ker, saj spoštujemo vsako vest, ampak to še ne pomeni, da je zgolj zato, ker je, že dobra.

    Manj pisati pa več knjige v roko.

  • Boris_j je rekel/-la:

    “Šnops ideje. Če bi bile tako hudičevo enostavne, bi jih verjetno že kdo realiziral.” Napačno razmišljanje. Politiki in tudi civilna družba, se določenih idej pogostokrat ne lotevajo zato ker v njih ni primernega političnega kapitala in NE ZATO ker bi bile “pretežke”. Pretežke so kvečjemu v smislu, da zahtevajo določeno raven “etičnega pogona”, ki ga večina politkov ne premore, niso pa to ideje ki bi bile logistično, finančno ali še kako drugače “pretežke”.

    Denimo ideja kooperativ, socialnih podjetij ipd. sploh ni tako “težka”, nasprotno, v tujini obstaja že par desetletij, v teoriji in praksi. Pri nas je edina stranka, ki se je v to področje obregnila in ki ga razvija, ZARES. Pa še tukaj gre vse precej počasi, o zadevi se govori že kar nekaj let, zakon o socialnem podjetništvu pa naj bi bil sprejet šele enkrat drugo leto, če bo. Je pač vse drugo “bolj pomembno”.

    Problem so v prvi vrsti prioritete in nič drugega. Sem pa že rahlo sit pametnjakarjev, ki želijo biti pametni in kritizirati vse po vrsti češ, da ni “realno” in podobno in to največkrat še preden se je sploh naredil korak št.1 v katerokoli smer.

    • Bralka je rekel/-la:

      Okej, potem pa napiši etabliran članek (v resnem formatu in z recenzijo) o tem, kakšne prakse kooperativ poznaš, kolikšen delež BDP prispevajo, kako učinkujejo na socialno kohezivnost - bom z zanimanjem prebrala. In ti ne bo treba v tekst nič vmešavati domačih imen in zdrah. Bo šlo?

    • Aljo je rekel/-la:

      A bi šlo bralka, če bi naredila vse kar si opisala zgoraj, samo na temo kdo je lastnik večine bančnega sistema in kolikšno število ljudi-lastnikov obvladuje večino kapitala na planetu. Dej ne pametuj in v roke vzami kakšno pravo literaturo izven mainstrema in ti bo kmalu jasno zakaj se nič ne premakne na boljše in koga najbolj moti, da bi se zemlja začela razvijati v pravo smer.

    • Aljo je rekel/-la:

      cca 10000 kriminalcev zavira razvoj planeta in to je dejstvo.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Še en velik problem in velika “motnja” pri vseh razpravah ob obletnici plebiscita in samostojne države, je to da o teh zadevah razpravljajo *izključno* etablirani intelektulci tipa zakoncev Hribar, kajti zdi so da so v deželi tej, le oni poklicani za kaj takega.

    Ukvarjajo pa se kajpak s tem kako te zadeve ideološko, idejno in duhovno ovrednotiti, zraven pa nemalokrat dodajajo tudi koščke lastne ideologije in interesov. Tako zgledajo osrednje razprave pri nas, center stage. A za generacijo rojeno malo pred osamosvojitijo in za generacijo rojeno po njej, ki je hočeš nočes naša prihodnost, je vse to “kr neki”. Zato je prav nelagodno gledati te arogantne razprave, ki vse po vrsti zgrešijo bistvo in dobršen del naše bodočnosti, čeprav se v njih menda vse vrti okoli nas.

  • SLOVENSKI LEVIČAR je rekel/-la:

    Vsa oblast pripada nam, slovenskim levičarjem.

  • SLOVENSKI LEVIČAR je rekel/-la:

    Kdo mrcvari slovensko zgodovino?

    Če so neumni desničarji pozabili, kakšna je bila v resnici naša zgodovina, jo lahko ponovimo.

  • Dvorni pisar z licenco je rekel/-la:

    Bedarija.

  • SLOVENSKI LEVIČAR je rekel/-la:

    Slovenski levičarji vam bomo v živo ponovili čas od 1945 do Infombiroja.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    SLOVENSKI LEVIČARJI in ANARHISTIČNI KVAZILIBERALCI, združeni v DS; ZARES; LDS IN DESUS,

    priznamo in se opravičujemo slovenskemu ljudstvu, da smo s prevaro prišli na oblast in prevarantsko vladali, da smo do konca zavozili slovensko državo in da smo Slovencem ukradli prihodnost ter obljubljamo, da se NIKOLI VEČ ne bomo na poštenih volitvah potegovali za oblast.

    Tako vam Bog pomagaj!