7. januar, 2011 | Vest

Dolg je moč

Kitajska ima vse večjo moč v zadolženi Evropi.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

V sredo je Evropska unija začela z izdajo obveznic, s katerimi bo krila finančni reševalni paket za Irsko. Obveznice z zapadlostjo 5ih let v vrednosti 5 milijard evrov naj bi imele obrestno mero 2,59%. Povpraševanje je preseglo skupni obseg izdanih obveznic za 3x. Zato so bile razprodane v nekaj urah.

Za pridobljeni denar bo morala Irska plačevati 5,51% obrestno mero. Podobne nemške obveznice imajo 1,85% doprinos. Irska država mora poplačati okoli 85 milijard evrov dolga prevzetih od finančnih institucij.

Portugalska je izdala lastne polletne obveznice v vrednosti 0,5milijard evrov z obrestno mero 3,69%. Povpraševanje je preseglo ponudbo za 2,6x. Septembra 2010 je povpraševanje za enak paket presegalo ponudbo za 2,4x, čeprav je znašala obrestna mera le 2,05%. Na začetku leta 2010 je bila obrestna mera portugalskih državnih obveznic le 0,6%. Portugalska vlada pravi, da bo v letu 2011 potrebovala še dodatnih 20 milijard evrov kreditov.

Na tridnevnem obisku v Španiji se je mudil kitajski pomočnik premiera (in njegov najverjetnejši naslednik) Li Ke Kijang. Potrdil je namero, da bo Kitajska sodelovala pri nakupu španskih državnih obveznic, ki bodo izdane 13. januarja. Zaenkrat je potrdil nakup 6 milijard evrov vrednega paketa. Kitajska že nekaj časa kupuje državne obveznice najbolj problematičnih evropskih držav. Pomagala je tako Irski, Portugalski, Grčiji kot Španiji in Italiji. V tem trenutku ima v tujih državnih obveznicah, večino v ameriških, investiranih kar 2,3 triliona $.

Jura Štok

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • angie je rekel/-la:

    Še Al Đazira na vesti?
    Why, boys?
    Ni doma nič dogajanja?
    Ali nimate več koga, ki bi vam delal prispevke?

    • angie je rekel/-la:

      Jani Sever, Jonas Žnidaršič, Denis Sarkić, Katja Lenart, Marko Bratuš, Vesna Lovrec, Goran Ivanović, Poljanka Dolhar, Vlado Škafar, Stojan Pelko, Vuk Čosić, Aleš Gabrovec, Ozren Škodrič, Nina Jeglič, dr. Rajko Svizec, Luka Koper.

    • Neja je rekel/-la:

      Le kam je poniknil Jani S.? Verjamem, da ima SarkiĆ veliko drugega dela. Katja se nič ne oglaša, je še v tujini?….Se je Jani zapil, kot nekateri natolcujejo. Daj Požarju vetra!

  • Rogerg je rekel/-la:

    Angie, tebi se vidi, da si en “glumac”.To, kar je trenutno na svetu najbolj pomembno, tebe ne zanima.Ti bi poslušal prežvečeno slamo raznih Sarkičev in Severjev in njim podobnih “mrčesov”, ki “božajo” tvojo umazano dušo.
    Ja, saj tudi veleumni Evropejceljni šele sedaj dojemajo, da je Hudič vzel šalo.Malo pred njimi so se tega zavedli Amerikanceljni. Vendar sedaj so Kitajci potom nakupa državnih obveznic, lastniki dobršnega dela zapuf (ur) ane ameriške države. V isto smer gre tudi Evropskim napihnjenim veleumom.
    Angie , treba bo tvoje skisane in zašpehane možgane malo bolj “globalno ” aktivirati, da ne boš na koncu ostal ob peščici riža. Pa še tega si nisi sam zaslužil, kot opažam iz tvojih komentarjev.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Čestitam, dobro si analiziral vsem nam dragega Angie.

    • angie je rekel/-la:

      rogerg,

      seveda me nisi razumel, ker me nočeš. Moj komentar gre na rovaš sodelavcev vesti, ker zadnje čase delajo samo še copypaste prispevke. Lahko je snet tuje delo z neta in ga pripopat na svoj net časopis, malce težje pa je delati avtorkse novinarske prispevke.
      Kar zadeva zmerljivke na moj račun, jih z veseljem še tople prepošiljam mefiću, ki mu je očitno zmanjalo lastnih na moj račun.
      Čisti dolgčas, skratka.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ANGIE, ni mi jih zmanjkalo.

      Le manj se ukvarjam s teboj, ker se mi že smiliš.

      Tisti, ki si jim tako verjel in se zanje borili so te pustili na cediu, pa še nas zraven.

      Še huje bo, če se bo Kučan vmešaval v t o zmešnjavo.

    • Jura Štok je rekel/-la:

      @Angie,

      tekst ni nikakršen C/P, ampak koncentrat vsaj 10 člankov po tujem časopisju.

      Če bi temeljito pregledal/a posnetek, bi ti bilo jasno, da ta sicer naslavlja isto temo, ni pa tekst prepis debate iz video posnetka.

  • petrovc je rekel/-la:

    ANGIE: to, kar ti je napisal ROGERG, je kar kulturno povedano. Jaz bi ne zavijal tvoje anlize niti v približno v tak kulturen celofan!
    Pa ne, da bi te ne imel po svoje rad, saj končno, v glavnem, že dolgo polemizirava, toda ANGIE, poiskusi se zamisliti, iskreno, lahko si tudi rečeš tudi, jebi se PETROVC, toda to nima veze z resnico, kar pričakujem od tebe je iskrena beseda, je realna analiza, je odgovornost za napisano.
    ANGIE, lahko je najti občasnega sopotnika, Božji dar pa je prijatelj!
    Ni prvo biti všečen, prvo je biti pošten.
    Roko ti ponujam.
    Vendar, ANGIE, obstaja prag, to je pa odgovornost!

  • Forestina je rekel/-la:

    58- Yugoslavia recoheres as a community with very open borders;

    :) pozrav na ameriško veleposlaništvo : )

    WikiWishes for WikiPromises for 2011

    http://www.therealnews.com/t2/component/content/article/63-johan-galtung/527-wikiwishes-for-wikipromises-for-2011

  • rukar je rekel/-la:

    ANGIE JE KORPULENTEN ZGOLJ IN SAMO OD LEVEGA korita in napajalnika ! KO MU GRE MALO SLABŠE, ODKAR NI VEČ DOMA BORČEVSKIH PENZIJ in previligijev, v kolikor tudi ti niso dedni ! Vsega mu je kriv JANŠA, prispevke pa temu “svobodnemu umetniku ” plačuje ŠIRČEVKA iz kulturnega proračuna , torej mi ! !
    TA SE NE BO NIKOLI POSTAVIL NA LASTNE NOGE , BO VEČNI LEVI OSKRBOVANEC !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      RUKAR, zakaj pa jaz večkrat ob takih prilikah spomnim na rek: ” Tistemu se streže, ki ti kruha reže.”.