15. januar, 2011 | Tomo Križnar

Poročilo iz Nubskih gora

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Dober mesec po izidu moje zadnje knjige Nafta in voda sem točno tam kjer se knjiga začne. Med Nubami v Nubskih gorah sredi Sudana.  Med črnimi ljudmi več kot petdeset afriških plemen, ki naseljujejo granitne gore med največjo puščavo na zemlji in največjimi močvirji na Nilu - tristo kilometrov severno nad mejo, ki so jo na zemljevidu zarisali kolonialni Britanci. Mejo med tako imenovanim »arabskim muslimanskim severom Sudana« in tako imenovanim »afriškim animističim in krščanskim jugom Sudana«. Sem torej na arabski strani meje  med afriškimi plemeni, ki so jih mednarodni mešetarji z mirom v mirovnem sporazumu CPA (Comprehensive peace agreement) v Neiwashi po enaidvajsetletni vojni, ki je vzela milijona žrtev in prepodila z najbolj skromnih domov nadaljnih pet milijonov, po odcepitvi in osamosvojitvi in pridobitvi neodvisnosti na referendumu, ki poteka te dni na Jugu, prepustili Arabcem v zameno za nafto v provinci Abyei na sami meji in vodo najdaljše reke na planetu onkraj v največjih močvirjih na Zemlji.

Ponoči sem se s svojimi nubskimi pomočniki vrnil z prvega marša čez gore in zdaj si po enem tednu poslušanja ljudi s katerimi se začne Nafta in voda - sedem let po zadnjem obisku leta v 2003 in nadaljuje z izbruhom vojne in največje humanitarne katastrofe  na zahodu v provinci Darfur – že upam reči, da se vsi moji najhujši strahovi uresničujejo.

Mednarodnim naftnim korporacijam s sedeži v ZDA, Evropi in Kitajski je po desetletjih hujskanja, vojn in vsiljenega miru končno uspelo Arabcem v Sudanu in Arabski ligi ukrasti pol z nafto prepojenega Sudana. Po porazih v Iraku, Afganistanu in Pakistanu, je to prva zmaga, ki našim gospodarjem z naravnimi viri na zahodu obljublja vrnitev optimizma, konec apatije naših množic in nadaljevanje gospostva z drugačnimi sredstvi kot neposredna vojaška konfrontacija z tako imenovanim terorizmom. Napake za napako, ki so jih počeli bušisti, so pozabljene. Pred nami je nova era v kateri ne bodo igrali glavne vloge vojaški lobiji ampak varnostnoobveščevalne službe. Zgodovina, ki se te dni dogaja na voliščih dokazuje, da je za dosego istih ciljev bolj kot neposredna vojaška mašinerija – učinkovito investiranje v »perception menagement« dotičnih množic ki žive na geostrateških lokacijah.

Čuti se boljše kot občutki krivde ob posnetkih tisočev, stotisočev pobitih otrok, mater, nedolžnih  in ostale koleteralne škode na drugih krizni žariščih koder se lomijo tektonske plošče interesov.

Ampak tako se čuti dokler se ne zaveš da koleteralna škoda ostaja tudi v novi eri.
Da koleteralna škoda ostaja se zavedam zato ker živim med njo.

Tile Nube po jaslicah nad ločnico med svetom, ki smo ga uspeli iztrgati nazaj Arabcem z onkraj Rdečega morja in tem svetom, ki smo ga prepustili maščevanju zdaj popolnoma razbesnjenih sudanskih gospodarjev sužnjev, so novi mrliči nove koleteralne škode. Skupaj z afriškimi plemeni v Ingassana gričevju na meji z Etiopijo. In seveda dvesto afriških plemen na planotah in gorah Darfurja.

Pa tudi arabska nomadska pastirska plemena na približno isti geografski višini točno na meji v provinci Abyei. Torej sploh ni važno etično poreklo žrtev. Važen je plen in izplen.
Tile skromni kmetje in pastirji, ki jim niti krščanska niti muslimanska niti animistična vera ne dovoljuje graditi Babilonske stolpe, leteti na luno in razvijati orožje za masovno ubijanje, in že stoletja in tisočletja iščejo sožitje z rastlinskim, živalskim in človeškim svetom Kreacije, so ljudje proti katerim se zdaj obrača vsa desetletja delovanja ameriških in evropskih tajnih služb na jugu Sudana, kopičen neskončni bes arabskih plemen, ki administrirajo v Kartumu in par kilometrskemu pasu zelenja ob doljnem toku Nila.

Kaj niso isti, kot so tisti na slikah iz leta 2003 v knjigi Nafta in voda, ko sem jih zapustil ker so transaminaze istega raka dosegle Darfur. Ne niso isti. Leta 2002 in 2003, ko smo aktivisti kot po nekem čudežu v Nubske gore uspeli spraviti  mirovnike iz Amerike, Evrope, Avstralije, Kanade in Nove Zelandije, ki so bili za razliko od nas neprofesionalcev dobro plačani, je bilo v zraku tako upanje. Prestavnik ameriške voske v okviru JMC (Joint military commsion) nam je ob vsakem obisku govoril, da je John Danforth, posebni bušev odposlanec za Sudan, vrli protestanski pastor z juga ZDA, uspel prepričati Kongres in tudi Pentagon, da je  »problem Sudana« mogoče rešiti«. Ne samo s podpiranjem afriških upornikov SPLA (Sudan people liberation army) na jugu Sudana in metanjem iz letal pomoči civilnemu prebivalstvu na jugu, ampak z mirom, ki ga je mogoče doseči v osrednjem Sudanu, v Nubskih gorah, in nato razširiti s prisotnostjo opazovalcev miru in hkratno skrbno izbrano razvojno pomočjo, od katere bodo imeli nekaj vsi domačini, na jug Sudana in tudi naprej po celi Afriki in celem tretjem svetu.

Mir, ki so ga pripravljeni skleniti uporniki SPLA v Nubskih gorah sredi Sudana.  Mir, ki ga je bil pripravljen sprejeti, da bi ohranil Sudan skupaj za Sudance tudi legendarni komandant SPLA John Garang.

Mir, ki ga je podpisal takratni komandant SPLA Abdel Azis s sudanskimi arabskimi oblastmi na Nilu je obveljal in veljal vsa ta leta in velja še tudi ta trenutek.

»Delam vse da bi ohranil mir. In hkrati se pripravljam na vojno.« mi je zaupal v soboto.
Nihče na jugu Sudana in v Nubskih gorah, ki sem ga vprašal kaj se je zgodilo Johnu Garangu ni odgovoril, da  je umrl v nesreči letala v Ugandi. Vsi so takoj ustrelili, da ga je ubila Amerika. »Ni ubogal!« Na začetku upora leta 1983 v Boru na jugu, ko je odpeljal  v grmovje prve somišljenike je karizmatični lider upora sužnjev proti nekdanjim lovcem z ameriškim doktoratom ubogal, ko pa se je opil moči, ki jo je bil nenadoma deležen v vojaški pomoči in množicah, ki so jih v cerkvah iz slame rekrutirali krščanski misionarji, pa se ni več boril za odcepitev Juga, ampak za to da bi ves Sudan ne upravljal nihče drug kot Sudanci. Sudan v katerem nihče ne bo suženj. Sudan, ki bo spoštoval človekove pravice in demkratična načela. Sudan kot si ga je zamišljaj tudi Yousif Kuwa, najbolj spoštovani in podobno kot Tomas Sankara ali Patric Lumumba od nubskih  množic ljubljeni komandant SPLA, ki je leta 1988 začel v Nubskih gorah z uporom proti Arabcem v Kartumu kot reakcijo na njihov poskus poenotiti Sudan z razglasitvijo šariatskega prava po celi deželi in arabizacijo po načelu Ein Land, ein Folk, ein Fuhrer.

Na obrazih domačinov po tržnicah s cenenimi kitajskimi izdelki, na edini cesti, ki jo je zgradilo kitajsko podjetje, pod edinim elektičnim vodom, ki so ga potegnili Kiajci, je nesigurnost in strah pred maščevanjem, ki ga zdaj kujejo ponižani Arabci Nubam, Ingassanom, Darfurcem in tistim na nedoločeni meji v Abyei. In grenkoba ker so jih Dinke, Šiluki, Nueri in drugi soborci SPLA iz drugih afriških plemen na  afriških plemen na jugu Sudana pozabili podobno kot Američani in  Evropejci prepustili skupnemu sovražniku.
Bo kitajski pragmatizem uspel preprečiti vojno?

Se bodo kitajski inženirji in ekonomisti v kavbojkah in majicah in teniskah zavzeli za poslednje črne Indijance na obrobju hitro rastočega Osrednjega cesarstva?

Pobiti miličniki v provinci Abyei so rodom iz Nubskih gora in komaj končali miličniško šolo v Kartumu.

Navsezgodaj zjutraj nas je nenavadno nizko preletel vladni bombnik. Ruski Antonov. Brez prižganih luči …

Pravkar so mi ljudje prišli povedati, da so opazili, da se v Kadugli, največji kraj in tudi sem v Kaudo zliva nenavadno veliko Arabcev. Način kako se gibljejo in nastopajo jim sploh ni všeč.

Tomo Križnar, Kauda, Nubske gore, 13.januar 2011

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
26 x komentirano
  • Aljo je rekel/-la:

    Naftni vampirji ne poznajo meja. Tomo vso srečo naprej.

  • binebone je rekel/-la:

    Afriški tektonski jerek Great Rift Valley skriva največjo koncentracijo surovin na svetu in zato tam Washingtonovc ves čas od leta 1979 spodbujajo spopade. Največja sudanska tuja investitorka je kitajska državna naftna družba CNPC v naftni razvoj je investirala 5 miljard dolarjev. Od leta 1999 pa so Kitjac v Sudanu investiral 15 miljard dolarjev. S Sudansko vlado si deli 50% solastništvo v naftni rafineriji blizu Kartuma. Naftna polja pa so večinoma na jugu na prizorišču dolgo trajne državljanske vojne, ki jo na skrivaj financirajo in podžigajo tudi Združene države, da bi razklale z nafto bogati jug od islamskega severa države okoli Kartuma. Kitjac tam kupujejo od 65% do 80% celotne sudanske proizvodne nafte, ki znanša približno pol miljona sodov na dan. Kitajska je največja uvoznica nafte takoj za Združenimi državami. Kmalu bodo Kitajc po porabi nafte prehiteli Združene države, zato poizkusi, da Kitajce izrinejo iz Sudan in jih potisnejo v odvisnost od ruske nafte. Križnar bo moral kmalu od tam ppobegniti.

  • Klas je rekel/-la:

    Tomo, kapo dol!

  • Polona je rekel/-la:

    Dobr si, da ne obupaš!

  • binebone je rekel/-la:

    Ja, če ima denar, da odkupi velika nahajališča nafte v Abu Jadri. Toda tam je sedaj ameriški Chevron. Torej nič ne pomaga. Tomo bo moral na žalost od tam pobegniti.

  • Q_ je rekel/-la:

    …. »perception menagement« je tehnika, s katero bi se morali bolj ukvarjati. Sočasno pa bi morali povedati še nekaj, PR = propaganda in čisto nič drugega.

  • petrovc je rekel/-la:

    Tomo Križnar: falil si naslov! To kar pišeš je daleč od resnice in realnosti!
    Naslov bi moral biti: “Poročilo iz sobe hotela Sheratron z rešpitinom”

    • Q_ je rekel/-la:

      …ne obsojaj drugi za lastna dejanja.

    • Aljo je rekel/-la:

      Še en dokaz več, da je Petrovc totalen idiot.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      ALJO, PETROVC ni nikaršen idiot.

      Pri najpomembnejših vprašanjih sta celo enakega mnenja.

      Škoda je, da sta se sporekla zardi majhnega nesporazuma.

      Mefisto vaju oba ceni in spoštuje.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Očitno je, da se današnje zlo dogaja vedno “nekje drugje”, daleč od oči. Okravateni naftarski poslovneži, ki se tukaj razkazujejo kot nekakšni karierni angelčki s svetlečimi obroči nad glavami, so še kako umazani. Zato so časi za objavljanje knjig kakršna je “Nafta in voda”, vedno primerni, ker smo vsi skupaj nagnjeni k sprotnemu pozabljanju.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Bog mi pomagaj, ne bi rad bil krivičen, vendar se tudi meni zdi, da Križnar malo tudi blefira, kot tista Katja, ki je toliko petrpela v osrčju Afrike, v resnici pa se je šla le turizem.

    • Zbik je rekel/-la:

      Viš, Mefiste, površen vtis je, da se ti tudi strašno trudiš za našo stvar na temle forumu, v resnici pa se greš turizem. Prav simpatično te je motriti, v kako strašansko zabavo ti je vse skupaj!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Priznam, tudi v nenadomestljivo zabavo mi je tole kramljanje.

    • katja iz afrike je rekel/-la:

      ah, Mefisto, neskončno me veseli, da tu in tam še vedno pomisliš name, turistko v Ugandi. Pridi kaj mimo, če boš priden, ti bom morda kaj skuhala v moji restavraciji…(če te ne bodo moji sodelavci prej skuhali v župci).

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Pomembna pripomba.

    Poročilo iz Nubskih gora zveni podobno, kot pozdravi iz morja, ki so jih svojčas svojim znancem in prijateljem pošiljali proletarci, da je vsa soseščina izvedela, da se pražijo na morju.

  • binebone je rekel/-la:

    Fikcija? Križnar nam mogoče namenoma kot ves preostali svet posreduje slike genocida, potem pa vsi pozabijo na to kar se v resnici tam dogaja. Kot se ve je svetovni tisk poročal o spopadih v Dafurju namenoma pa so pozabili na pomebno dejstvo. Osredja tema je bil genocid, takt svetovnim medijem pa so dajali iz Washigtona. Nevtralni opazovalci v Darfurju opozarjali na tragiko množičnega preseljevanja ljudi in strahotno revščino, zaradi katere naj bi v zadnjih letih umrlo na deset tisoče ljudi. Omenajajo število 300.000 ljudi? To pa bi potem Washington spretno izrabil za rušitev sudanskega režima in posredovanje sil zveze Nato-torej Washingtonovcev-v notranje zadeve Sudana, s tem pa tudi njihove odnose s Kitajci. Washigtonovc ves čas pritiskalo na Kartum, naj omeji odnose s Kitajci in njihovimi naftnimi družbami. Vendar so Washingtonovcem pokazal sredinec. Sudanski minister za informacije Abdel Basit Sabdarat je to povedal leta 2005 za Los Ageles Times, da se ne morejo temu odpovedat, ker je to za Sudan strateškega pomena. Potem so Washingtonovc udarl drugo taktiko, da Sudan krši človekove pravice? In takrat so Washigtonovc začeli veliko kampanjo ‘reševanja Darfurja’. Bushevci že od 2003 vztrajajo, da v Darfurju poteka genocid, čeprav je petčlanska opazovalcev Združenih narodov, ki jo je vodil italijanski sodnik Antonio Cassese, leta 2004 poročala, da se tam sicer dogajajo ‘hude zlorabe človekovih pravic’, vendar ne genocid. Preiskovalci so se zavzamla za preiskavo vojaških zločinov. Torej kaj imamo tam genocid ali nafto. Nafto. Zato bo sranja še več. Tako Washingtonovc spretno uporabljajo svojo formulo “Človekove pravice” kot orožje: Mjanmar, Darfur in Tibet. Je Križnar solist?

  • petrovc je rekel/-la:

    Razcep Sudana je predvsem posledica dejstva, da muslimani na silo izvajajo pomuslimanjanje dela Sudana, ki je katoliški! Z bombami in terorjem, kot so začeli v Egiptu! Toliko!

  • binebone je rekel/-la:

    Washingtonski psi vojne spet izzivajo konflikt Gruzije in Rusije!

    Preparing for War with Russia? Washington To Rearm Georgia For New Conflicts

    Sunday, 16 January 2011 09:13

    ‘Recent reports in the Russian news media have detailed plans by the U.S. to provide the Mikheil Saakashvili government in Georgia with tens of millions of dollars worth of anti-aircraft and anti-tank weapons.

    The Russian government’s Itar-Tass news agency and Voice of Russia have confirmed the arms package with officials from the Russian special services and the Joint Staff of the armed forces.

    An official from the second source responded to the proposed arms sale by stating: “We deeply regret that the reset of US-Russian relations declared by the administration of Barack Obama does not change anything in Washington’s military support for the Georgian leadership, which began the war in the Caucasus in August 2008 and which is continuing to mastermind aggressive plans against the independent states of Abkhazia and South Ossetia”.’

    Read more: Preparing for War with Russia? Washington To Rearm Georgia For New Conflicts

  • binebone je rekel/-la:

    Trgovci s smrtjo.
    Washingtonovc so preko svojih posrednikov v Čadu, Eritreji in drugih okoliških držav urile in oborožile sudansko ljudsko osvobodilno vojsko (SPLA). Do smerti leta 2005 jo je vodil Washingtonovc plačanc John Garang izšolan na ameriški vojaški šoli za posebne naloge v Fotr Benningu. Njegovo vojsko so najprej poslali na jugovzhod Sudana, po odkritju naftnih nahajališč pa v Darfur. Washingtonovc so zanetili spopade, v katerih je umrlo več deset tisoč ljudi, nekaj miljonov pa je bilo izgnanih iz svojih domov. Eritreja ki je pod Washingtonovo kontrolo, daje zatočišče in podporo SPLA, njenih krovnih opozicijskih organizacij NDA, uporniški skupini Vzhodna fronta ter darfurskim upornikom. ves sraje tam povzroča Washington zaradi nahajališ nafte, ki bi si jih rad prisvojil. Washingtonovcem se sladko j..e za Sudance in folk v Darfurju. Washingtonov tam ves čas pospešeno urijo afriške vojaške poveljnike, podobn kot so pred desetletji urili latinskoameriške oficirje in njihove vode smrti. V ta progaram urjenja so vključeni oficirji iz Čada, Etiopije, eritreje, Kameruna in Centralnoafriške republike. No, najbrž so že izurjeni.

  • petrovc je rekel/-la:

    BINEBONE: pišeš laži in smešnice!

  • binebone je rekel/-la:

    Ti si komedijant in neresnež. Pripravi se sedaj na tist najbolj važno za preživetje. Načrtujejo uničenje dolarja in evra. Zamenjal naj bi jih BANCOR. Seveda za tiste, ki boste preživeli! Pripravi si zaloge hrane, vode in medicinske pomoči vsaj za pol leta. Predvidevajo se večje demonstracije po celih Združenih državah in v Evropi! Ne se gibat po ulicah večjih mest, ker bo totalka. Vojska in policija je že v pripravlejnosti! Tebi pa priporočam in seveda še ostalim, da še naprej gledate slo. tv, ki ima za njbolj udarno začetno novico, da je odpadla Zlata lisica in danes še slalom.

  • binebone je rekel/-la:

    Vse kar pa sem napisla glede Sudana pa se da vse lahko preveriti. Kaj od tega ne drži? Seveda ne moreš ničesar vedeti, ker te poneumlja POP tv in podobn šmorn tv postaj. Ničesar nisem napisal na pamet.

    Virov koliko hočeš. Seveda, če si jih sposoben najti.
    BBC News, ‘UN? rules genocide in Darfur, 31. januar 2005 (http:// news.bbc.co.uk/1/ africa/4222899.stm).
    Keith Harmon Snow, ‘Africom’s Covert War in Sudan’, Disident Voice, 6. marec 2009 hppt://www.disidentvoice.org/2009/03/africoms-covert-war-in-sudan/).
    ma ne bom več pisal. Takih virov je še točn 54. najdi jih sam. Potem pa piši. Ne razlagat, kaj so rekli na POP tv, A kanalu ali na “nacionalki”. Poduč se človek. To je kot branje priročnikov. Tam ni ničesar krivo napisano.

  • petrovc je rekel/-la:

    BINEBONE: Skratka, s Tomomnapovedujeta VESOLJNI POTOP!

  • petrovc je rekel/-la:

    NOSTR TOMOs: skratka, kaj nam napovedujeta Nostr Tomo-s in Binebone:
    Prišel bo nov denar in gorje v državah, ki so bogate! Ljudje bodo jedli travo, denarja-$ in Euro se jesti ne pač da!
    Ljudje bodo noreli, vojska in policija pa na juriš na lasten narod!
    Pokoli! Apokalipsa!
    Pokoli v Izraelu, USA, Nemčiji, Kitajski, Rusiji,..To so države, ki imajo v trezorjih denar in plus v bilanci!
    Zraven se bo prišlepal še Sudan s pokoli, kar bo sploh in oh kkatastrofa za zahodno civilizacijo!
    Zgoraj navedene države bodo, ergo, crknile!

    Še najlažje bo Slovencem! Nimamo denarja, imamo 24 milijard minusa!
    Torej ni razloga za pokole! Nam je vseeno, kakšen bo denar, ki ga nimamo, celo mnogo bolje, kar imamo zadolženo nam ne bo potrebno vračati!

    SUPER, ta vlada, Pahorjeva je vizionarska! Zadolžilii smo se, ker smo vedeli, da nam ne bo treba vrniti, pa še oaza miru bomo, saj ludje tako in tako nič nimajo!

    Da se Bine bone in Nostr Tomo-s ne ukvarjata s nakupi kake trave, da malo omamita Slovensko občestvo!
    Tomo-s je to že počel pri Drnovšku!

    Pa samo še Menciger se priključi, ki je pred volitvami 2008, tam okrobra, napovedoval, da bodo USA crknile v 3 mesecih!

    • Aljo je rekel/-la:

      Petrovc skadi kakšen joint, da se ti odprejo obzorja. Mainstream mediji in mainstream zgodovina sta polni laži. Hmm, če še enkrat pomislim joint v tvojem primeru ne bi pomagal, rajši se udari s ceglom po glavi…