18. januar, 2011 | Tomo Križnar

Protestni shodi množic v Nubskih gorah

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

15.1.2011; Kauda. Nubske gore

Danes so se v vseh večjih krajih v Nubskih gorah, Kadugliju, Dilingu, Abu Gobeihi in Kaudi cel dan odvijali protestni shodi množic, ki so od sudanskih oblasti zahtevale izvedbo obljubljene in že drugič prestavljene registracije za volitve in jim s tem omogoči osnovno: to je pravico voliti svojega guvernerja province Južni Kordofan.

V Kaudi na področju, ki ga v celoti nadzirajo uporniki SPLM/ (Sudan people liberation movemen/ army) je več tisoč glava množica, v kateri so nosili na hitro napisane transparente in vzklikali gesla proti sudanskemu diktatorju Omarju Bashirju in njegovemu sedanjemu guvernerju province Mohamadu Harounu vsi predstavniki družbe in tako kristjani kot muslimani, ob vhodu na letališče pred portretom legendarnega nubskega voditelja Yousifa Kuwe, z droga strgala sudansko zastavo in jo zažgala.

Protestni marš v katerem so sodelovali tudi vsi motocikli in terenska vozila v pokrajini z eno samo cesto, se je nato obrnil proti vhodu v bazo OZN, kjer so voditelji SPLM/A v Nubkih gorah ob največji podpori množice prestrašenemu štabu mednarodne organizacije, katera vojska živi sama zase in svoje interese izolirana za betonskimi bunkerji in bodečo žico, prek megafonov sporočili, da ne bodo več pokorno sprejemali vloge sužnjev in prosili poveljnike, med katerimi je bilo moč opaziti največ obrazov po rodu iz Egipta in Kitajske, naj to prenesejo naprej tistim, ki jih plačujejo v Kartumu in New Yorku.

»Nočemo Mohameda Harouna – hočemo Abdel Aziza« so drug za drugim trdili zdravi mladi in stari obrazi.

Mohameda Harouna Haško sodišče obtožuje, da je kot Minister za Pravico v Darfurju z Omarjem Bashirjem organiziral množične pokole v Darfurju v letih 2003 - 2008. Domačini v Nubskih gorah se bojijo, da ga je Bashir nastavil za guvernerja, da bi tokrat pobijal v Nubskih gorah. Mednarodne organizacije za človekove pravice do tega trenutka iz uradov OZN še niso prejeli uradnega odgovora, kako je mogoče, da agencije OZN redno prevažajo Harouna na svojih letih po Sudanu.

Abdel Aziz je poveljnik SPLM/A v Nubskih gorah, ki so ga domačini po vaseh in tržnicah v Nubskih gorah sprejeli za svojega, čeprav je rodom prav tako kot Harun iz plemena Mesalit v Darfurju - po smrti legendarnega pobudnika upora sužnjev v Nubskih gorah Youssifa Kuwe. Rojeni Nuba Youssif Kuwa, je Johnu Garangu pomagal ustanoviti SPLA v Južnem Sudanu, preden ga je le ta poslal s skupino nubskih borcev leta 1986 sem čez britansko demarkacijsko črto med obema Sudanoma. Za večino od med seboj kulturno sicer zelo različnih devetindevedeset nubskih plemen v Nubskih gorah Youssif Kuwa ni bil samo lokalni učitelj in vojak, ampak tudi duhovni prenovitelj , ki jih je s svojo prirojeno naravno modrostjo ščitil pred islamskim fundamentalizmom in ekspanzijo vladajočih arabskih plemen z Nila. Podobne kvalitete vidijo sedaj v Abdel Azizu, ki se je izkazal ne samo kot najbolj uspešen poveljnik v bitkah proti arabskim zavojevalcem, ampak tudi v času po mirovnem sporazumu med sudansko vlado in SPLM/A, ki ga je z Garangovo privolitvijo in vero v novi enotni Sudan, ki bo spoštoval temeljne človekove pravice in enakopravnost vseh državljanov, ne pa odcepitev juga, podpisal Abdel Aziz pod ameriško taktirko januarja leta 2002 na gradu blizu Luzerna v Švici.

V Azizovi zmagi na volitvah za guvernerja province Južni Kordofan vidijo Nube še zadnjo možnost, da se po mirni poti izognejo prisilni arabizaciji, ki jo po odcepitvi Južnega Sudana napoveduje sudanski diktator Omar Bashir, ki ga prav tako kot Harouna Haško sodišče obtožuje največjih zločinov proti človeštvu, vključno z genocidom.

»Hočemo mir – ne vojne!« sporočajo transparenti. »Ampak tokrat smo dobro oboroženi. Ne tako kot pred desetimi leti, ko smo morali orožje šele izpuliti Arabcem.« mi govorijo čvrsti prekrasni mladi fantje in dekleta žarečih oči med meketanjem koz po jaslicam podobnih domačijah iz blata kritih s slamo. »Prosimo, povej svetu, da smo pripravljeni.«

Za protestni shod so se odločili ponoči, potem, ko so Bashirjevi ljudje na sestanku včeraj sporočili, da registracije, ki bi se morala zgoditi 8.januarja, torej dan pred odprtjem volišč za refererendum o samostojnosti Južnega Sudana, pa je bila preložena na danes 15.januarja, ne bo niti jutri, niti pojutrišnjem. In da torej volitev - sploh ne bo.

Po udeležbi protestnikov v Nubskih gorah, ki so jih istočasno podprli z množičnimi shodi tudi Nube v Kartumu, je mogoče soditi, da so Nube tokrat res dobro organzirani.

Ni pa pripravljena mednarodna skupnost. V Kaudi so prisotni samo trije novinarji, vsi iz Francije. Večina zahodih medijskih janičarjev še naprej praznuje zmago vina, kruha in iger na jugu Sudana.

nube1

Tomo Križnar, Kauda, 15.januar 2011

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
15 x komentirano
  • MEFISTO je rekel/-la:

    Naj nekdo razloži Križnarju, če se hodi v gore ali na gore!

    • Zbik je rekel/-la:

      Spet en tvojih sila zabavnih štosov, Mefiste! Da si le ne bosta ona tvoja dva ljubčija - Rogerg in Petrovc ponečedila spodnjic, ko se bosta prešerno hihitala tvoji duhovitosti. Ali pa ubogi Dado, ki bo moral spet sklafmati kako še posebej aritmično stihoklepje, ko si bo opomogel od sladostrastnega smeha.

      http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=gora&hs=1

    • angie je rekel/-la:

      Zbik,
      si morda od mefića pričakoval kaj drugega kot idiotizem?
      Nekja nas je, ki nas nikoli več ne more presenetiti.

      Nubijcem želim svobodo v lastni državi, Tomu Križnarju srečen povratek.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Danes vama privoščim malo veselja, jutri bo spet padalo.

    • Zbik je rekel/-la:

      Seveda je dragoceno imeti poročevalca s terena. Žal pa gre debata mimo njegovih besed, kot Srb mimo turškega pokopališča. Nihče se namreč namreč ni spotaknil ob dejstvo, da v prejšnjem poročanju Križnar ni omenil besede genocid; tokrat jo nežno in sramežljivo položi v usta haaškega sodišča. In koliko pritrkovalcev je opazilo prerivanje za naravne vire in prehitro zaključilo bodisi v fantazijskih teorijah zarote ali pa v posplošeni, hiperinapihnjeni, pavšalni kritiki Kapitala. Kapital se ne bori za naravne vire. Ljudje se borijo, da bi se Kapital ljubil in oplajal.

      Tudi Križnar se bori za naravne vire, ki jih potrebuje za svoje življenje. In glavni vir so Nube. Namreč vir njegovega navdiha.

      Svoje čase so ljudje vsaj hitro opazili bolestno navezanost genov na zaplato zemlje; zamenjava ljudi in ozemlja ne bi smela biti sporna. Če pa zraslost postane svetinja, bo preteklo veliko manj svete tekočine, manj svete od nafte in vode, tekočine ki se ji pravi kri.

    • angie je rekel/-la:

      Zbik,
      o tem, kar si zapisal, bo potreben daljši razmislek… sicer pa se zadnje čase bolj zanesem na poročila, ki jih iz Sudana pošilja Boštjan Videmšek…. So manj čustvena, morebiti zato bolj realna. Danes ima v Delu odličen komentar o rezultatih volitev in scenarijih, ki bodo po vsej verjetnosti sledili

      Vsekakor bo Južnim Sudancem še trda predla

  • Kreš je rekel/-la:

    Tomo, čim prej se vrni nazaj, ker obstaja možnost, da se bomo mi tudi razdelili in en Pahor bo premalo.

  • binebone je rekel/-la:

    Jebiga, vojna za nafto povsod na planetu se nadaljuje. Glavni cilj Washingtonovcev je nadzor nad nafto kjer koli na planet jo najdejo. Neposredno se ne upajo napast? Zato silovito spodbujajo notranja podžiganja. Temu nadzoru popole prevlade nad nafto pa je napoti Kitajska, še zlasti v Afriki. Washingtonovc so v času Busha postavil oporišče v Sao Tome in Principe, kakšnih 200 kilometrov pred Gvinejskim zalivom, od koder lahko nadzirajo naftna polja od Angole na jugu do Demokratične republike Kongo, Gabona, Ekvatorialne Gvinje, Kameruna in Nigerije. Prav na to območje pa se je diplomatsko in finančno osredotočila tudi Kitajska. Če je Tomo pameten naj začne tam z vrtanjem in naj olastnini vrtino. To je edin kar se splača…

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Mene resno zanima, kaj smo izgubili v Sudanu, da to že vrsto let išče Križnar?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Prav tako me zanima,kje so posnetki, ki so jih posnele nepismene ženske s Križnarjevimi minikamerami, ki jih ni olačal z lastnim denarjem?

    • angie je rekel/-la:

      saj pravim, da si brezdušnež!
      (ni čudno, da si pisal janšistične brezplačnike, prodana duša)

    • MEFISTO je rekel/-la:

      MEFISTO bi rad vse, tudi tebe, spravil na pravo pot.

      Nebeški ključar SV. Peter te bo transferiral k meni.

      Politična analiza in prognoza sta zate neznanki.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Danes si pa poranil.

    Da ne bo to škodilo tvojemu krhkemu telesnemu in duševnemu zdravju