20. januar, 2011 | Rok Kralj

Zakaj bi vozili svoj avto

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Na zgornje vprašanje je odgovor verjetno enostaven: »Ker ga potrebujemo.« A vendarle se ravno v tem odgovoru skriva vsa logika današnje ekonomije in naš odnos do dobrin; v resnici namreč avta ne potrebujemo prav dosti (razen nekateri), stroški zanj pa so enormno visoki.

»Čeprav so avtomobili dragi, predstavljajo malo uporabljano lastnino. Povprečno se britanski avto vozi manj kot eno uro dnevno, vsi letni zanj stroški pa znašajo povprečno 5.500 funtov (približno 6.500 €) – vsota, ki bi jo v teh težkih časih marsikdo rad zmanjšal,« pravijo v ugledni svetovni reviji The Economist.

Za avto moramo poleg samega nakupa zagotoviti reden servis, zavarovanje, prostor za parkiranje, parkirnine, cestnine, čiščenje in seveda gorivo; poleg tega imamo lahko še številne dodatne stroške (izredna popravila, nesreče, kazni itd.). Z ekonomskega vidika je torej avto izjemno neekonomična oziroma potratna stvar, o okoljskem vidiku nam niti razpravljati ni potrebno.

A tokrat ne bomo razmišljali o prevozu z javnimi prevoznimi sredstvi, kolesom ali drugimi alternativnimi prevoznimi sredstvi (čeprav so ti načini transporta vsekakor zaželeni). Avto je mogoče uporabljati tudi drugače in čeprav so te oblike še v povojih, pa mnogo obetajo. Govorimo o delitvi avtomobilov (Car sharing). Pri tem imamo vsaj tri možnosti: podjetniško obliko delitve, sosedsko obliko in delitev sedežev; poglejmo si tri že uveljavljene oblike.

Zipcar - delitev avtomobilov kot podjetniška storitev

Ameriško podjetje Zipcar, najuspešnejše svetovno podjetje za delitev avtomobilov, ki je začelo delovati leta 2000. Do decembra 2010 je imelo podjetje v svoji »floti« 8.000 vozil in približno 500.000 članov (imenujejo se Zipsters).

Poslovanje po načinu »delitev avtomobilov« se razlikuje od klasičnih »rent-a-car« podjetij. Izposoja avtomobilov ni vezana na delovni čas; rezervacija, prevzem in vračanje avtomobila so samopostrežne storitve; vozila se izposojajo na minute, ure ali dneve; način plačila in dokazila o vozniških sposobnostih člani uredijo enkratno – ob prijavi; lokacije avtomobilov so v bližini javnih prevoznih sredstev; zavarovanje, vzdrževanje in stroški goriva so vključeni v ceno najema.

Takšen način poslovanja podpira sodobna informacijska tehnologija (internet, mobilna telefonija, elektronske kartice), ki omogoča rezervacijo, plačevanje in tudi odklepanje avtomobila (s pomočjo posebne kartice – Zipcard). Podjetje Zipcar ima poleg tega med svojimi avtomobili veliko hibridnih in v zadnjem času tudi električnih vozil. (več na: Wikipedia)

RelayRides - sosedska delitev avtomobilov

Ameriško podjetje RelayRides (zaenkrat pokriva območje mest Boston in San Francisco) omogoča, da lastniki posojajo oziroma delijo avtomobile s svojimi sosedi. Podjetje zagotavlja vse potrebne informacije o prostih avtomobilih, zavaruje avto za čas njegovega najema in ustrezno tehnologijo (enostavno odklepanje avta s pomočjo elektronske članske kartice). RelayRides omogoča, da lastniki avtomobilov izkoristijo svojo lastnino in v času, ko jo ne potrebujejo, z njo tudi nekaj zaslužijo – od nekaj sto pa vse tja do 8.000 $.

»Ljudi v zvezi s tem novim konceptom najbolj skrbi, da bi uporabnik njihovo vozilo poškodoval,« pravi Shelby Clark, ustanovitelj podjetja RelayRides v časniku Boston Globe. »Na voljo imamo 1 milijon $ za dodatno zavarovanje, ki pokriva obdobje najema vozil,« pravi Clark in dodaja, da je strah odveč, saj, »če si sposodim prijateljev avtomobil, si bom prizadeval, da bo z njim ravnal bolje kot s svojim.«

Podjetje RelayRiders od vsakega najema vozila »pobere« 15 % (iz tega denarja se denar namenja tudi zavarovanju vozil v času najema in tehnologiji za enostavnejši najem), ostalo dobi lastnik vozila, ki mora sam skrbeti za redno vzdrževanje vozila.

Zimride - delitev sedežev v avtomobilu

V avtomobilih se pogosto vozimo sami, kar je potratno tako z ekonomskega kot z ekološkega vidika. Spletno omrežje Zimride je preprost način, kako najti prijatelje, sošolce ali sodelavce, ki se vozijo po istih poteh – v službo, šolo, na fakulteto ali kam drugam. S kombinacijo socialnih omrežij in posebnega računalniškega programa, ki poišče najoptimalnejšo pot za uporabnike storitve, postane delitev sedežev v avtu enostavna.  

Samo v prvem mesecu delovanja se je v omrežje Zimride registriralo preko 1.700 uporabnikov. V univerzitetnem kampusu Boulder (v ameriški zvezni državi Kolorado) so v enem letu opazili za 20 % manj prošenj za stalna parkirna mesta, kajti mnogi študentje in zaposleni se namesto sami, zdaj vozijo skupaj. Pri nas je približno podobna storitev Prevoz.

Vsak avto, ki si ga na različne načine deli več ljudi, nadomesti približno 14 do 18 avtomobilov na cesti, hkrati pa uporabniki teh storitev povprečno naredijo 40 do 70 % manj voženj, kot če bi imeli svoj avtomobil oziroma bi ga uporabljali samo zase. Do leta 2016 naj bi bilo 4,4 milijona Američanov članov klubov za delitev avtomobilov, pravijo v svetovalnem podjetju Frost & Sullivan.

Ko torej razmišljamo o finančnih prihrankih in o vplivu na okolje, je delitev avtomobilov izjemno obetajoča storitev. Na podoben način pa je mogoče deliti tudi številne druge dobrine (več na blogu Medsebojna delitev). Bodočnost ekonomije ni v »imeti vse, kar potrebujemo«, temveč »imeti dostop do vsega, kar potrebujemo,« zato bo ekonomija delitve postala pomemben del celotnega ekonomskega področja.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
48 x komentirano
  • aaaaa je rekel/-la:

    SSKJ: optimálen -lna -o prid. (a) ki je glede na
    dane možnosti najugodnejši, najboljši: optimalni
    pogoji dela / optimalna stopnja gospodarske rasti /
    ugotoviti optimalno dozo zdravila

    najoptimalnejša pot je torej najnajboljšejša

  • Tinkara je rekel/-la:

    To pa ni slaba ideja!

  • Egon Alter je rekel/-la:

    Grem stavit, da se bo takoj našel nekdo, ki bo začel biti plat zvona: “Ja, saj to je socializem!”

  • dado je rekel/-la:

    Ojej, ojej, ojej,
    slovensko mentaliteto
    spremeniti je prej!
    Nismo mi še amerikani,
    sami raje vozimo, makar pijani!

  • Nogavička je rekel/-la:

    Glede na vse za lase privlečene izdatke posameznika, ki determinirajo miselnost kapitalizma in namišljenega razmerja med ponudbo in povpraševanjem brez upoštevanja dejstva, da smo dopoldne lastniki ali deležniki kapitala, ki ga maksimiramo, in popoldne potrošniki, ki se trudimo trošiti še za potrebe nekoga drugega, ki je imel pri izbiri žlahte manj srečno roko, je edina logična poteza uvedba UTD. Temu enemu olajšajmo življenje, da mu ne bo potrebno pojesti za deset brezposelnih, da bi statistika lahko ostala vsaj približno tako sijoča kot za časa vsakokratnega sončnega kralja. Omogočimo mu da mu ne bo potrebno navsezgodaj ob 9. uri v službo po plačo za vzdrževanja stanja stopicljanja na mestu in naj delo dobi tisti, ki ob najbolj nemogoči uri, ob 6. zjutraj npr., poln energije in prostovoljno snuje in ustvarja prihodnost transporta in energetike.
    Seveda, nafta in lignit sta edini alternativi, saj ju lahko prodajamo v litrih in kilogramih, na borzi pa kdaj pa kdaj še malo pošpekuliramo in gospodarska rast je na dlani; inflacije ne omenjamo, saj jo vendar sami ustvarjamo. A sonce?! Komu bi pa potem zaračunali oblačne dni in dejstvo, da je pozimi noč daljša?
    To da so proizvajalci avtomobilov tudi lastniki naftnih kompanij in obratno je pa zgolj dejstvo, ki nima nobenega globljega vzgiba in posledic pri energentu na katerem se fura svet in koliko ga pri tem porabi …

    • Zbik je rekel/-la:

      Ima sploh smisel?

    • Nogavička je rekel/-la:

      Pač.
      Pametnejši običajno prej odneha, ampak po drugi strani nas pa najbolj tepe prav pomanjkanje vztrajnosti. Z vsakim spinom smo globlje, ker nerazgledane bedake in prikrajšane mamine sinke jemljej(m)o za resne sogovornike.
      Zanimivo pri vsem tem mi je s kakšno lahkoto sprejmemo nekoga, ki se ga prodaja kot rešitelja vsega hudega kar nam v življenju ni več všeč, ker v vsej svoji vsemogočnosti in spanju na lovorikah stvarem pustimo svojo pot, namesto da bi se zbudili iz lepotilnega dremeža in se zanesli na svojo zdravo pamet.
      Da le Pravljičar s svojimi rednimi motivacijskimi treningi masira dovoljšnjo kritično maso kapitala, pa je pogled skozi okno v svet za povprečnega neto vplačnika v proračun lepši, če ne vsaj vzdržen.
      Rožice saditi je zaželjeno, če si vrtnar. Če pa rožice sadi nekdo, ki živi od provizij od plačanih položnic, vplačanih polic in DDVja on trošarin na vse živo, potem je pravljice hipoma konec in ostane le še glavobol ob misli na energetsko, vojaško in bančniško skrpucalo ter množico rentnikov, ki jim z vsako položnico plačujemo lagodno življenje. In slednjim ni nikoli dovolj … Torej, smisel je. Ena Barbara že ve.

    • Zbik je rekel/-la:

      Očitno nima smisla!
      Le še dodatni blodni obrat vijaka… zaklinjanje le utrjuje skrivljeni pogled.

    • Nogavička je rekel/-la:

      Kakor za koga. Če smisla ne vidiš, potem ga ni.

  • [...] This post was mentioned on Twitter by Vest, Gregor Kontestabile. Gregor Kontestabile said: RT @vestpest Zakaj bi vozili svoj avto: Na zgornje vprašanje je odgovor verjetno enostaven: »Ker ga potrebujemo.« http://bit.ly/i9R6Hd [...]

    • lucko je rekel/-la:

      Pripravljen do Marca, ampak letnica je pa 2010, kar pomeni, da ga ni bilo… No pa tudi slika pove veliko. Spacana, da ne vidis prevec in ugotovis, kaj je na sliki…

    • lucko je rekel/-la:

      Sorri moja napaka, konec leta je bilo… Potem se ni rok mimo, ampak slike in filmcki pa vseeno povedo veliko… Ne eno ne drugo ni kvalitetno…

    • Aljo je rekel/-la:

      Ne eno ne drugo ni kvalitetno, he he ti pa si Škis. Važen je princip delovanja, ki je tajen in se še ne ve ali res deluje ali je natega. Daje pa upanje, kaj bo, bomo pa zvedeli, to je samo eden izmed projektov, daj poglej prej spletno stran in za to rabiš več kot 2 sekundi.

    • lucko je rekel/-la:

      No vidis, sej nic ne pise takega, da bi lahko ocenil, ali je nateg ali ne… Samo slike in posnetki kazejo na nateg… Se pa spomnim, ko je RTVSLO porocal o avtomobilu na vodo, za katerega se je kasneje izkazalo, da ga poganjajo akumulatorji. In clovek ni nategnil le RTVSLO ampak tudi ogromno investitorjev…

  • Zbik je rekel/-la:

    Vludno prosim Vest, da nam prizanese z Rokom Kraljem. Prosim tudi Nogavičko, da nam prizanese s sončnimi, vetrnimi in drugimi blodanjami ter UTDjem in tudi Alja, naj ne dela reklame za nepatentirane neumnosti.

    • Aljo je rekel/-la:

      Daj ne bodi tako nejaveren, vsaj to priznaj, da se v fiziki obeta marsikaj novega…

  • angie je rekel/-la:

    odličen članek!
    želim mu čimveč bralcev, ki bi jih spodbudil k razmisleku o lastnem ravnanju.

    kolesarski pozdrav!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Kdo prevaža ANGIE, ki nima ne avtomobila, ne vozniškega dovoljenja?

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI KRANCI:

    ANGIE se gunca zadaj na stangi! Po Panslovansko se slepa na stangi volovske vprege. Mal zaradi lenobe, da mu ni treba hoditi, malo zaradi posvetnih uzitkov, ko je ze stanga med njegovimi obrezanimi ritnicami!!

    Pa smo spet na broju, prjatli, da zagodemo po VENETSKO!

  • petrovc je rekel/-la:

    VEST.SI: V clanku: “Realisticna Slovenija!”, dne 8.01.2011 ob 22:28 SE JE “NEKDO” priglasil pod mojim imenom!
    LAZNIVO!
    Bilo bi z strani urednistva korektno, da tako grobo ponarejanje OFICIALNO objavijo na teh straneh!
    Mi moramo biti tolerantni do razlicnih mnenj in nazorov!
    Mi ne smemo dopuscati ponarejanj, lazi in potvorb!
    Na sonce z njegovim imenom!
    Vsak diletantski programer ga lahko najde!

    V kolikor ne boste vi, bom jaz objavil tri mozne poniglavce, ki ponrejajo, po priorteti!

    Vi meni naslov, jaz vam spet eno pesem, iz knjige, prvi boste, ki jo bo spet objavila!

    Lepo vas pozdravljam!

    Mihael

  • petrovc je rekel/-la:

    VSEM V POJASNILO:
    Panslovani in Slovani dandanes nimajo popolnoma nic skupnega!
    Slovani, Rusi, so mocna nacija. V tem casu genetsko najmocnejsa na stari celini! So intiligentni, so izobrazeni, so toleratni in umejo filozofijo kot tehniko!
    Imajo jajca priznati napake in postaviti zgodovino na svoje mesto!
    Imajo Putina/ Medvjedova, ki sta najprodornejsa politika tega casa!
    Seveda sta v nosu polbab-plitikov, pokvarjenih, drugacnih, nesposobnih, laznivih, brezbriznih, izjema je Merklova, na zahodu v tem casu! Zato tudi tako pljuvajo po njiju!
    Panslovani pa so nekaka mesanica, najblizja Ukrajincem in Poljakom,samo jezikovno deloma Slovanom.
    Skozi sest stoletij na Baklanu, so razvili svoj poulicni nacin prezivtja!
    Vedno pijani, vedno tepeni, vedno nasajeni!
    Pritlehen, lazniv, vsiljiv, , brezmozgovi, laznjivi!
    Ne Ruski, ne stari Kranski jezik ne poznata ene same kletvice!
    Pravo gnezdo, razbohotenje preklinjanja, pa pozna Panslavizem!

    To vemo vsi, ki poznamo Rusijo in stanje v SLO!
    Toliko, o razliki med nocjo in dnevom! Med Panslovani in Rusi-Slovani./

    • Aljo je rekel/-la:

      Jebala te fašistična ideologija. Ti v svojih postih nisi ne inteligenten, ne strpen. Ljudje so samo ljudje, nekateri boljši drugi slabši. Pa še nekaj, kaj za boga imaš ti s slovani in panslovani, saj si napol žid in nemec.

  • Zbik je rekel/-la:

    Ja! Vljudno tudi prosim Petrovca, da nam prizanese s kranskimi klobasami.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: kdo pa je tebe pozval, ko smo govorili o bedakih, kaj pa kaces pokonci?!
    Imas Pavlov sindrom!
    Midva, B.Kosi&Z.B, sicer se nisva koncala!
    Tebe bom pozval pod idioti!
    Taktar skoci pokonci, takrat te bom eksplicitno pozval, idiot! Pa ne ponarejaj tujih imen!

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI KRANCI: ponosni na svoje korenine, slavo svojih VENETSKIH dedov!
    Ponosni na svojo umetnost, pesem in poezijo!
    Ponosni na svojo kulinariko!

    Rimski pisec je omenjal, barbarske navade, Venetov in Gotov! Da spostujejo svoje zene, da jejo travo (solate), da jejo meso v crevah, kot blato!
    Pri tem pa smo bili v povprecju do 20cm visji, kot rimski pritlikavci!

    Se se spomnite, MOJI KRANCI, kak so nas v YU pitali, da je Avsenik goveja muzika, da je kranska klobasa “govno”, da smo zafrustrirani in se ne znamo veseliti, da so cipke cunjetina!

    Zakaj! Da nam potrgajo korenine, kot z negacijo nasih korenin VENETOV, kot z negacijo nasega prijateljstva z Germanskimi plemeni!

    In kaj so nam ponujali?
    1. Cevapcice, raznjice, kajmak, fefarone, pasulj, njihovo slivovico! Kot visek kulinarike panslovanov!
    Tepihe!
    Nacionalni panslovanski ponos!

    Pa je resnica boleca, povsem drugacna!
    Panslovani NIMAJO svoje kuhinje! NICESAR ni, kar bi bilo nacionalno njihovo!
    Morda kak bog enodnevnica, tipa svarun!

    Cevapcici, raznjici so iz Azije, v panslovanijo so jih prinesli Tirkistanski zavojevalci! Tu se imenuje ta hrana SASLIK!
    Fefaroni so iz Azije, od Tirkistancev!
    Kajmak je iz Azije, tu je vec vrst kajmaka in se imenuje originalno kajmak!
    Pasulj je iz Bolgarije, tam prinesen od Bizanca!
    Njih slivovica je enkrat kuhana, kopija vodke!
    Njih tepihi, so pkradeni iz Azije, kjer so jih imeli v jurtah!
    Zavijajoca muzika, jokajoce prediranje, je iz Azije! Vse prineseno z zavojevaci panslavije!
    Njih hrana je mucenje zelodca!
    Nic njihovega, celo opanke so slaba, malmarno izdelana kopija Tirkistanskih res lepih, filigransko izdelanih opank!

    Mi pa imamo z Goti Klobase! Pa naj bo to varianta Bavarskih ali Kranskih! To je specialiteta! To kdor v Moskvi dela, je pogostitev za poslovne partnerje, kdor prihaja pod Himalajo so to specializirani lokali, dragi, ki jih strezejo, v Pekingu, v Avstraliji,…….! In tu se bo nek ignorantski panslovan norceval iz nasih prednikov!
    Kranske klobase, visek mesanja okusov in zahtevnosti predelave!
    Mi pa imamo Avenike! Na RU TV, na KZ TV, na UZ TV,…… Avseniki, bolj znani, kot Beetli
    In tu se bodo norcevali iz nasih prednikov, ignorantje!
    Mi pa imamo Snaps in Viljamovko, alkohol, dvakrat kuhan, ki je nektar, komurkoli ga prineses kamorkoli v svetu!
    Nasa hrana je poezija okusov!

    Radi bi nam vzeli, da bi nas naredili NICEVE, kot s sami, pri tem pa v zameno ponujajo ponaredke, lazi!

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO/ZBIK/SVARUN/ANGIE: kose oglasi ta panslovanska druscina, secelo Bog v nebesih ZJOCE! Oooo, hudica, tudi taki so mi ratali, kot se zjoce kuharica, ko iz rora potegne zasmojene piskote in jih potopi v krmo za svinje, pravi Bog, tudi tako prismojeni so se mi zapekli! Pa sem obljubil, da ne bo vec potopa, druga napaka, sedaj jih se potopiti ne morem!

    Jasno, za normalne, kulinarika, zgodovina kulinarike, je znanost, ne pa fasizem! Pa kaj bi o tem, to vsi vemo!

    Drugace pa ta alijansa razgrajacev, panslovanov, naveena v naslovu, v celoti potrjuje teorijo filozofa in znanstvenika, ki je govoril o prehodu mantalitete fasizma od fasistov na primitivnejse osebke, pofasisticne dobe in natanek se primitivnejsega fasizma v spirali!
    Take imamo sedaj priliko poslusati in gledati v Sloveniji!
    Kajti, panslovizem ni oznaka za Srbe! Je zgolj oznaka za stangarje, prislepane v Evropo, ezelo KRANSKO, brez spostovanja in brez volje za vsakdaji kruh tudi kaj postoriti!
    V Sloveniji, uradno, 85% kriminala zgrese panslaisti!
    Tako, da jih tudi na balkanu vec nocejo!
    Primitivce, ki z vzdevki:” fasist, jebaj se, drek in ostali izlocki,, bumbar,….” Nazivajo vse kar ni po njih okusu in meri!
    Najbolj bi jim ustrezalo, da bi mi, koreni prebivalci, imali hlace spuscene ves cas na kolenih in milostno cakali, da se oni poonegavijo!
    To bando bo potrebno izgnati, ocistiti to dezelo!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZAVBI NANDO: pismo za ALJO-ta
    lepo PODAVLJEN, fred!
    vidim, da imas, neeee, tudi ti,neee, probleme,nnnnne, s PETROVCEM!
    Ti si nas, neeeee, AL:JO, pa ZBIK, pa SVARUN, eno in isto na treh tipkovnicah !
    Ti si nesega, driskastega dreka smrad, neeee!

    Ti, ALJO, pa ZBIK, tist BIK, neee, pa SVARUN, neee, ste ziv dokaz, kar nekaj teorij, neee!

    Prva teorija, neee: da je Boh naredu cvoveka iz opice, neee, tako, da je opici odbil glavo, neee, na mesto gvave, neee, pa nasadu bukovo tnalco, tako z lukno na vrhu, pa sracjim gezdom v lukni!

    Druha teorija, neee: da je tipicn Panslovan, opica sama v prvi osebi mnozine, skupaj s ZBIK-om, SVARUN-om,…, neee, mate majhen celo, lase dol do oci, neee, vdrte, zverske oci, neee, mogocne gobec, neee, kokr morsk pes, s tremi vrstami cekanov, krivimi, neee, ste veis kosmat, po riti in po nosu, neee, majhni, neee, pa kobalajsasti!

    Tretja teorije, neee: da je masa samo zmznjena energija, neeee, negativna zmrznjea enegija pa je zmrznjen drek, po panslovansko, govno, neee, ti si ena zmrznjena, neee, negativna energija, ergo, govno!

    Cetrta teorija: da, neeee, da fasizem spreminja, prehaja v nizje oblike osebkov! Ti si tako nizka oblika teh osebkov, da bo fasizem na tebi in tvoji aliansi tvojih bratov panslovanov, neeee, dozivel svojo koncno, neee, zvelicavno obliko!
    Najbojl primitivno, agresivno, nagnusno, panslovansko, smrdeco!

    Pa lepo te podavljam!

    P./S.: a te se boli rit, neeee, ko si se prguncav na grcasti stangi, neeee, v naso lepo, kulturno, delovno, Bogabojeco in diseco dezelo VENETOV, pod Alpe!
    Zagvisen mas tud hemeroide, neee, zato si pa tko tecen, neee, imam mast zate, ti namazem te hemeroide, tako, tudi globinsko, pa cep zabijem!
    SVARUN ma najraje, da cuza liziko, k mu mazem od znotraj hemeride, to baje panslovanm pase k zajcem su! Koncno mam sus zate!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZAVBI NANDO: ALJU, dokazu, da so nekateri nastali iz opice in bukovega tnala!

    Seveda si, neeee, ponosen, tud kup blata na cesti se sopiri, dokler ga sonce ne izsusi, neee, pa slearji ne razprse!
    MI, VENETI smo za vas n sonce in 60 tonski sleparji!
    Sleparji za unicenje sleparjev!

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO: poznam kakih sto panslovanov v dezeli Kranski! In kar imajo poleg drugega, kar sem ze pisal, skupnega, je, da vsi nosijo rogovje pa ne le jelenovo, rogovje MORALOV (Ruski veliki jelen s 30 kg tezkim rogovjem) Sam osebno sem nasadil tako rogovje kakim dvain tridesetim panslovanom! Kaj so ga vlekle zene teh panslovanov! Vlekle in jedle!
    Sem jih spraseval, zakaj?
    So povedale, da imajo panslovani curake ko pomivalke, mehke in umazano smrdece!
    Mi VENETI pa hrene, korenine ki te pogledajo naravnost gor v oci! Disece in lepe! Kompaktni ko mladi jurcki po spomladanskem dezju!
    Pa se lastnost panslpvanov, ne le na cesti, tudi v postelji rad sarijo po dreku!
    Kdo pa bo cuzal omivalko, ki brise drek!

  • petrovc je rekel/-la:

    PANSLOVANOM:

    Der Panslowanen ist nur innerhalb des Gaskommoren gesttetet!

  • petrovc je rekel/-la:

    Panslovan ALJO na posti:
    Panslovan ALJO, v samozalozbi izda 500.000 znamk s podobo panslovana zadaj na volovski vpregi, s stango v riti, ko se slepa v dezelo KRANSKO!
    Pa gre na posto preverit, kako se prodajajo njegove znamke!
    Prodajalka potrdi, da so jih v tednu dni prodali kakim sto kupcem! Zanimivo, vsi moski kupci so imeli
    razkosno rogovje na glavi.
    ALJO se nasmehne in kupieno znamko, pa kuverto, da napise pismo PETROVCU in ga razjezi!
    Prodajalka: “Ja, boste imeli probleme, nihce je ne nalepi, ne drzi lepilo!”
    ALJO: “???????”
    Se po panslovansko odkrha, mastno zeleno pljune na zadnjo stran znamke in z uzitkom s prstom razmaze! Prilepi, drzi ko pribito!
    ALJO: “Noooo, kaj ne drzi!?”
    Prodajalka: “Jaaaa, tako pa ja, samo vsi KRANCI, ki dobijo to znamko pljunjo na prednjo stran!”

  • petrovc je rekel/-la:

    Ko pa precitam umotvore ZBIKA
    me na toalet zamika!

    Napis je dobeseden in snet s WC na Frankfurtskem letaliscu! Namenoma!
    Ko sem namrec pomislil na ZBIKA, sem tale napis precital, zamenjal dve besedi!

    ZBIK, toliko jezikov kot ti, ne obvladam, namrec: srbsko-hrvatski, hrvatsko-srbski, bosansko -hrvatski, bosansko-srbski, srbsko-bosanski, hrvatsko-bosanski, crnogorsko-bosanski, bosansko -crnogorski, hrvatsko-bosansko-srbski, hrvatsko-srbsko-bosanski, bosanski-hrvatsko-srbski,……..
    Ti si poliglot!
    Kar se pa jezikov tice, si pa najbolj pristojen, da me sodis!
    Mimogrede, v tvojih zapisih, komentarjih se pojavlja se en jezik: SPAKEDRAVSKO-SRBSKO-POLSLOVENSKI!

    Da ne govorimo o mogocni vsebini tvojih variant spakedravscine raznih kombinacij! Ka se vsebine tice, tu pa dominiras!
    Sveta cetvorica: ZBIK-ALJO-SVARUN-ANGIE! Ena oseba v stirih agregatnih stanjih!
    V stirih agregatnih stanjih ste unikum fizike!
    Trdo
    Tekoce
    Plinasto
    Panslovansko.

    ALJO umira, hvala Bogu!
    Poklicejo duhovnika, ta pristopi.
    Duhovnik: ” ob tej uri priznavate in odpuscate vasim nasprotnikom?”
    Aljo: “Jaz nimam nobenih nasprotnikov!”
    Duhovnik: “??????”
    Aljo: ” Sem vse postrelil!

    To je, taka je vizija tvoje poslednje ure, ti pritlehni polintiligentni stvor nanasih ramah!

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO: za Bozjo voljo, saj nic ne razumes! Nehaj se zhvaljevati za link, ter se s tem delati, da razumes, kar niti precitti ne zmores, kaj sele obelati!
    Zate je knjiga Tone Seliskarja: Partizanska mula (osel).
    Pa se ta ti bo mestoma nerazumljiva!

    • Aljo je rekel/-la:

      Namesto, da se non-stop kregaš, rajši kaj predlagaj, tehničnega, pa pusti plemena in ostalo sranje nastran. Govora je o “zelenih” zadevah, če nisi opazil, ne pa o plemenih in ostalih neumnostih. Kaj narediti sedaj? Ali se voziš s kolesom, jaz se kadarkoli je to mogoče. Ali si racionalen pri uporabi vode, elektrike, hrane, oblačil, tehničnih izdelkov - jaz sem. Ali imaš stvari, ki jih uporabljaš ali pa samo kopičiš materialno sranje. Gledam okolico, kaj vidim? En kup iracionalne potrošnje, prenažrtost, razvajenost, obsesijo do blagovnih znamk, kopičenje nepotrebnih stvari itd. Jebeš ti to kdo izvira od kje in kaj je po narodnosti, treba je - hočeš nočeš živeti v sožitju, bolje to kot vojna. Kar se pa slovenske politike tiče, vsak, ki ima kaj možganov vidi, da so vse politične elite enake - mislijo samo kako čim hitreje natrpati svoje žepe. Ti bumbar pa še postavljaš za vzgled nedemokratično Rusijo in azijo. Pa kaj je s tabo narobe? Mah saj vem, darwinistični pogled propagiran s strani med sabo sparjenih svetovnih elit ti zamegljuje pogled. Jebeš ti to, še malo pa bo lakota na pohodu.

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO: no, sedaj pa si navedel nekaj argumentov, vrednih za normalno debato!

    1. Da sem bumbar,ki se postavljam za nedemokraticno Rudijo in Azijo!?
    ALJO, kaj pa je demokracija!? To, kar imamo mi na zahodu? To je zame teror drugacnih, lenuhov, izprijencev! Pljuvam na zahodno demokracijo!
    Rusijo moras razumeti! Po tem lahko govoris o demokaticnosti ali terorju v Rusiji!
    Putin je dobil drzavo v popolnem razsulu! Po pijanem Jelcinu. Kot jo bo dobil Janez Jansa, ce bo toliko samomorilski, da jo bo, po sumljivo usmerjenem Pahorj, sploh prezivel!
    Rusijo je Putin postavil na noge! Rusija je ogromna drzava, cez 11 casovnih pasov se raztega, cela EU ima samo enega! Ruska mentaliteta je drugacna kot Protestantska! Koliko faktov, moj ALJO, ki govore, da je Putin odlicen realen voditelj take drzave in takega naroda!
    Jebe ti pedrovsko politiko kvazi demokracije USA v Evropi! Politiko,. ki jo diktira iz NY zidovski center!
    Hitler je izjavil: ” Demokracija je smrt za narod!” Pri tem je imel v mislih tocno tako demokracijo!
    Putin izjemno tenkocutno vodi Rusijo v popolne povezave z Nemcijo! Nemski organizatorji so v RU vojski in jo reorganizirajo!
    Putin tenkocutno ve, da je povezava Nemcije, Rusije in konstruktivnih narodov v EU za nas vse edini izhod! Vsekakor Italijani in Poljaki niso konstruktiven narod!
    Dosti imamo USA demokratizacijskega imperializma!
    Pa cenim USA! Zelo cenim, saj v tem trenutku jamcijo za mir v svetu! Toda, to vlogo mora znova prevzeti Evropa sama!

    2. Azija, ALJO, tu si me pa ranil, Azija, ti bogabojeci muslimani, pa so moja ljubezen, poleg Rusije in Nemcije in Izraela v mejah kot 1967! Tu pa gre za razlicne sisteme! Res je, kar pravis, vsi so avtotaritivni! Toda, toda, nek Uzbekiston, kjer vlada krvavi norec Karimov ali nek Kazahstan, kjer vlada razumni in gospodarni, umni, Nazerbajev je kot noc in dan!
    Ce bos kdaj imel zeljo, ne glede na najine spore, to meni ne pomeni nic, pridi! Pridi in se bos ucil!
    Bogabojecnosti, ljubeznivosti, cistoce!
    Pri tem, da imajo ljudje vecje place kot v SLOvenceljnosti, da zive bojle, da vozijo boljse avtomobile kot Nemci, da so dalec umnejsi, tolerantnejsi, razgledanejsi!
    Dvorisce polno mladih otrok, zdravih, presernih!
    Z zakonom uveden ze pozaljen njih jezik! To moramo narediti tudi Kranci! Pa ni namenjenoproti nikomer! Preprosto najti moramo nacionalni zanos, kot Rusi in Azijci, da lahko se dvignemo iz sivine!
    Vsak kaj dela, vsak zasluzi.
    Jebes USA demokracijo, ce pa je tu srecnejsi narod!

    3. ALJO, nimam avta! Nic ne kopicim, ti pa zaupam! Jaz sem edini, edini, kot je rekel moj advokat, NOREC, kar jih on pozna, ki sem do zadnjega izplacal VSEM insenirjem, delavcem, kar so za hoteli, ko sem zaprl svojo firmo v Sloveniji! Izplacal in se zadolzil! Izplacal iz svojega vec kot milijon Euro! Izplaca, ker sem dal besedo! Nic podpisal, lahko bi jo negiral! Toda zame je beseda, ki jo dam, moj ponos!
    Pa sladko spim, nihce na cesti mi ne more nic ocitati! In nikogar nocem po tem vec videti ob pivcu! Pa me vabijo!
    Firmo pa mi je unicil Drnovskov LDS! S svojo koruptivnotjo, ker jim je placeval tujec, da se je lahko vsedel na SLO informacijski-energetski sistem! Bandit, ki niti MMI niso predelali v Slovenski jezik!
    SatControl in mafija!
    Nic ne kopicim, toda tudi ne zivim v bedi!
    Nosim stvari, ki so mi vsec! Toda ne iz Milana!
    Se strinjam, ALJO, jebes, od kje je kdo! Tocno!
    Toda, to ne pomeni, da ne spostujemo svojih korenin! Svoje Karantanije! To ne pomeni, da ne stremimo k strpnejsemu in postenejsemu odnosu!
    Kot je rekel Putin Rusem v Nemcii:” Tu zivite, spostujte Nemsko kulturo govorite tekoce nemski jezik!”

    4. Tehnicno nimam kaj predlagati! Kar lahko delam, da bi kako SLO podjetje dobilo dobe posel v RU in Aziji! Toda v SLO zive taki runkelni, ki so zastonj dobili podjetja, pa ne vedo, kaj bi sedaj z njimi! Kjer, verjami, ne najdem tehnicnih strokovnjakov, ki bi znali napisati tehnicno ponudbo sistema! Kjer vlada miselnost, da bomo z proizvodnjo “lohn arbeit” preziveli!? Hlapci Nemcem!
    Figo!
    Jaz sem prvi za prijateljstvo z Nemci, toda enakovredno, enako spostujoce, prijateljstvo! Ti, nasi, pa so hlapcuni!
    ISKRA nekoc svetovna firma dela za Nemce z 1 (enim) procentom dodane vrednosti! To je samo za umreti!
    V resnici smo najblj krivicni do Janse in Pahorja!
    Saj Pahor ni kriv za sedanje stanje! Krivi so purgertajkuni, direktorji. Kriv je manegement podjetij!
    Hura, gremo v Nemcijo, Anglijo,.. Ampak, ko je treba vRusijo, Azijo, pa vihajo nosove!

    Nikogar ne sovrazim! Toda ne maram LAZI! Ne maram PRIMITIVNOSTI, ki je agresivna! Ne maram podtikanj in zapeljevanj v zlo!

    Ko pisem o anslovanih, ne mislim ne Rusev, ne Srbov, ne stevilnih, tudi mojih prijateljev iz bivse YU, ki so se vkljucili v naso kulturno okolico. S katerimi delimo enako ali tudi ne povsem enako mnenje, pa to spostujoce! Ki v vecini, odkrito, imamo pomisleke, osebne narave, toda oni volijo Janso! Kajti, pravijo, tu zive nasi otroci, nasi vnuki bodo, z eno stranjo ne gre, poizkusimo, dajmo moznost drugi! To se mi zdi posteno!
    Imam prijatelje oficirje, bivse, JNA, ki so v kriticnih treutkih, ko so tvegali svoje zivljenje, pobegnili iz asarn, razpustili vojsko domov, se skrivali ko so jih iskali, v cerkvenem zvoniku! Ti bi zasluzili odlikovanje!
    Ne maram pa odcenjevanja brez vzroka!

    5. ALJO, vojna pa bo, lokalnih bo kar nekaj! Toda ne zaradi vode, nafe, kot krivo uci kak T. Kriznar! O tem bom e pisal! Vojna bo zaradi hrane, kot ti pravis, se strinjam! Banditski zahod pozre vec, kot zore, 30% hrane zmece v smeti!
    Na drugi strani pa revnim vlada banditski sistem, kjer je klanje sisytem vzdrzevanja vadanja!
    Pa tudi delati se jim ne ljubi!
    O tem napisem kasneje!

  • petrovc je rekel/-la:

    ALJO: vedno! Ce bos objektivno in raziskovalno-kriticen, bova vedno dobro komuniciral! Z veseljem!