30. januar, 2011 | Dušan Rutar

Uvod v marksizem ali Veliki anarhistični načrt XXI

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Marksizem ni to, kar so nas, otroke socializma, nekoč učili v šolah. Ni to, kar danes zavračajo tolsti kapitalisti in tisti, ki imajo mršava ‘mnenja’. Ni niti trivrstični povzetek vseh Marxovih del. Je namreč nekaj resnega, je nekaj, kar redefiniramo, ker moramo redefinirati. Če znamo misliti, če sploh hočemo misliti in če imamo voljo, kajpada. Marksizem je namreč učinek ponovnega branja in nima niti najmanjše zveze s kakšnim -izmom. Je učinek drugačnega in drugega branja. Ne le Marxovih del, temveč tudi številnih del drugih avtorjev in avtoric. Vprašanje je seveda, ali se sploh še komu ljubi brati in razmišljati. Morda je danes več volje, da bi žurirali in pametovali, ali bo 21. decembra 2012 res konec sveta ali ne, ali so imeli Maji in drugi preroki prav ali ne.
Ko danes modrujejo o marksizmu in njegovi vlogi v sodobnem svetu, ko razpravljajo, ali bo kapitalizma kdaj konec ali ne, ali ga bo nasledil socializem ali kaj drugega, praviloma spregledajo, da je že sam marksizem doživel v zadnjih desetletjih nekaj radikalnih redefinicij. Torej sploh ne vedo, o čem govorijo, ko se spravljajo na starega dobrega Marxa in mu očitajo vse, kar jim pade na misel, da bi zapolnili vmesni čas med enim in drugim žurom.

Eno najbolj radikalnih redefinicij marksizma je ponudil francoski filozof Alain Badiou že pred desetletji, ko je pisal monumentalno Teorijo subjekta (Théorie du sujet, 1982). Redefiniranja se je lotil na izjemno produktiven način, ki je tudi kompleksen, in sicer tako, da je najprej materialistično razlagal Heglovo dialektiko. Razlagal jo je tako, da je postalo jasno celo zdravemu razumu, da nobeno premagovanje človekove odtujenosti ne more zagotoviti vračanja k samemu sebi, k nekakšni naravni celoti, ki bi jo bilo mogoče misliti bodisi na začetku miselne poti bodisi na koncu zgodovine.

Strogo bi zato lahko rekli, da se je Badiou lotil marksizma na način, ki je na las podoben načinu, ki nam omogoča razvijanje teorije in kulture hendikepa, ki je zato marksistična teorija, obenem pa je tudi serija empiričnih učinkov, ki so v teh krajih že vidni vsak dan in na vsakem koraku, kar je vsekakor dobro.

Druga pot, po kateri se je odpravil Badiou, da bi ponovno produktivno bral Marxa, je pot, na katero je najprej stopil Sigmund Freud. To je pot, na kateri se nujno soočimo z vprašanjem o naravi človekove eksistence, o naravi človekovega odnosa do sveta, realnosti, zavesti o njej in samega sebe. Na zastavljeno vprašanje je mogoče dobro odgovoriti z doslednim in natančnim branjem Lacanovih komentarjev k Freudovim spoznanjem. Redefiniranje marksizma zato ni le učinek vnovičnega branja Hegla, temveč je tudi učinek drugega branja Freudovih kliničnih besedil.
Na tej točki je pomembno spoznanje, da ne moremo razumeti nečesa, na primer Marxovih besedil, če ne razumemo še nečesa drugega. Miselna lenoba je zato velika ovira, da bi sploh kaj razumeli, kajti danes je v navadi, da ljudje ne berejo izvirnih del, temveč povzemajo skrajšane povzetke povzetkov, ki so jih našli na medmrežju. Natanko zaradi take mode se ne zgodi nič novega, saj se zgolj nenehno ponavlja isto. Beda takega branja in povzemanja je bržčas očitna.

Dialektično branje besedil poteka drugače in sproža povsem drugačne učinke. Ni zavezano ponavljanju ali modnemu ustvarjanju ’svojih mnenj’ o prebranem, temveč odpira polja. Logično je, da so zgodovinske spremembe možne le zaradi logike odpiranja in njene učinkovitosti. Nekoliko drugače rečeno. Dialektično delo, saj ne govorimo o lenarjenju, temveč o delu, je vselej delo na kraju, kjer je sploh mogoče začeti z njim. To zato ni delo na sebi, kot ga poznajo psihologi in dušebrižniki, to je delo na simbolnem kraju, toposu, kjer človeško bitje sploh lahko misli in dela.
Zgodovina se zaradi zapisanega ne vrti v krogih in ne pozna nobene linearne ter vnaprej začrtane poti, po kateri naj bi šli ljudje, da bi dosegli ta ali oni cilj. Prav nasprotno: zgodovina je možna le, če občasno nastanejo rezi, prehodi, prelomi, zlomi, prekinitve, revolucije. V tej perspektivi je že jasno, da socializem ne bo nasledil kapitalizma, da to ni obdobje, ki pač sledi tako, kot januarju sledi februar. Daleč od tega, zato je povsem nesmiselno govoriti, ali kdo verjame v socializem, komunizem ali kaj tretjega. Ne gre za verjetja, ne gre za vero, temveč za sposobnost, zmožnost človeškega bitja, da misli, da ne popusti, da se ne vda, da naredi prehod, da poskrbi za break, da vztraja, kot je na primer vztrajal JK, ki sploh ni bil kristjan in mu ne bi prišlo na misel, da bi postal.

Potrebna je torej minimalna razlika, potreben je gap, kot pravi Badiou, če sploh hočemo misliti sebe, identitete, realnosti zgodovine. Potrebna je asimetričnost, zaradi katere noben svet nikoli ne more biti to, kar domnevno je, in tudi ljudje ne morejo imeti identitet, za katere bi lahko verjeli, da jih imajo. Brez take razlike ni nobenega napredka, razvoja, ni zgodovine, ampak je zgolj bebavo ponavljanje istega.

Nobeno naključje zato ne more biti, da je Badiou, da bi ponovno definiral marksizem, ubral še eno pot, ki ga je vodila nazaj k Starim natanko tako, kot je vodila tudi Freuda. Ključna oseba pri tem je Ojdip, je Sofoklej, ki je pisal o njem. Zakaj torej ravno Ojdip?

Natanko zaradi tega, ker je v celoti spregledal naravo etike in etičnega delovanja. Ubil je očeta, žuriral z materjo, živel zaslepljeno, a obenem tudi povsem podrejeno principom in logiki, ki se jih ni zavedal.

Celotna teorija subjekta, ki jo razvija Badiou, medtem ko redefinira marksizem, saj je taka njegova etična dolžnost, temelji na zgodbi, peripetijah, ki jih je na svoji koži doživel Ojdip. Za tale uvod v marksizem zato zadošča vnovičen premislek o štirih ključnih elementih, s katerimi se sicer sreča vsak gimnazijec, ko mora za domače branje prebrati kaj o Ojdipu ali Antigoni, ne da bi se tega dobro zavedal (praviloma se elementov ne zavedajo niti njihovi učitelji, ki jih sicer pripravljajo na zrelostni izpit).

Štirje temeljni koncepti, ki so obenem tudi osnovne koordinate teorije subjekta in vnovičnega premisleka o marksizmu v XXI. stoletju, so tile: tesnoba (Antigona), nadjaz (Kreon), pogum (Orest), pravičnost (Atena). Vanje je vpeto življenje slehernega človeka, zato je tako pomembno, da jih zna misliti, saj se mu v nasprotnem primeru nujno zgodi, kar se je zgodilo Ojdipu, ki je dobro živel, žuriral in se končno povzpel celo na vladarjev prestol, ne da bi vedel, zakaj je tako živel in kam ga je nosilo življenje.

Dušan Rutar

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
56 x komentirano
  • hrt je rekel/-la:

    Ej res smo preleni za razmišljanje!

  • Mišo je rekel/-la:

    Tale trditev mi je razumna, čeprav bo marsikoga vrgla.
    “JK, ki sploh ni bil kristjan in mu ne bi prišlo na misel, da bi postal”

  • Leiito je rekel/-la:

    Sam žal tega prispevka ne razumem v celoti, verjetno vsled kognitivnega hendikepa. Podobno sem hendikepiran, ko pridem na Japonsko ali Kitajsko, nič ne morem brez osebne asistence. Ali je moj hendikep, teoretsko gledano, drugačen od drugih hendikepov?

  • Leiito je rekel/-la:

    re: JK, je mišljen Jezus Kristus, janez Krstnik ali Joseph Kafka?

  • konec je rekel/-la:

    rdečim svinjam je treba v slovenistanu še vedno vsakodnevno prati ne-rabljene možgančke……..

  • Parsifal je rekel/-la:

    Posluši mojster dialektike. Liberalizma mi ne boš tlaču v marksizem, pa če bi še tako rad dobil po pesi. Anti semitsko vprašanje je jasno definirano v njegovih delih, za juda ni prostora v popolenm svetu. Grem stavit 20 evrov da si nisi ničesar prebral o Karlu Marksu.

  • Model je rekel/-la:

    To je to!

  • Aljo je rekel/-la:

    Ja, brati je treba.

  • petrovc je rekel/-la:

    G. Dusan: zanimivo razmisljanje! Napacen naslov!
    Marx s tem ni imel nic! To je ze filozofiranje, Marx pa ni bil filozof!
    Se najbolje bi opisal samega sebe, kar sicer obesas drugim, s stavkom: pisem o Marxu in mu lepim vse, kar mi pade na misel, da bi zapolnil praznino od stavka do stavka!

    • Leiito je rekel/-la:

      Zdaj me pa presenečate, g. Petrovc, seveda je bil filozof, tako kot vi, iskalec resnice in ljubitelj modrosti.

      @jožek: kako je ekonomska teorija, katerakoli, lahko krvoločna? Pripisovanje človeških lastnosti neživim objektim je znak magičnega razmišljanje.

      Sicer pa bi bil marksizem kot ideja in socializem kot družbeni red gotovo privlačen tudi večini med nami, če bi odraščali v razmerah zgodnjega kapitalizma, kot Marx, in če ne bi že imeli za seboj izkušnje ponesrečenega družbenega eksperimenta.

    • Chuck je rekel/-la:

      Zakaj ne bi mogel marxa razglasiti za filozofa, ali nas niso učili, da morajo filozofi spreminjati svet?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Karedlj se je torej motil, ko jedejal, da ti sreče ne moreta dati ne partija ( beri:Marks) in ne država.

  • jožek je rekel/-la:

    Je pa marxizem dosedaj najbolj smrtonosna in posledično krvoločna ekonomska teorija vseh časov.

    • pirančan je rekel/-la:

      …menim,da je še hujšo, davno prej in še sedaj, prakticirala in prakticira RKC z elitnimi učenci v MB škofiji….

    • jožek je rekel/-la:

      pirančna! Komunisti so zaradi izgradnje marksističnega socializma umorili 170 miljonov svojih lastnih državljanov. Predvsem tiste. ki niso ekspertom za marxizem dovolj glasno ploskali.

      Koliko masovnih grobov pa ima na vesti mariborska nadškofija?
      Maribor je sicer evropsko znan po največjem posamičnem masovnem grobišču v Evropi, po Titovem Tezenskem gozdu, kjer je število umorjenih približno za pet Srebrenic! Seveda se komunist Pavel Ganter v Parlamentu vsako leto na novo zlaže, da je Srebrenica največje povojno morišče in grobišče

    • Jadranka je rekel/-la:

      Ne bo šlo. To kar pravite g. Jožek je čisto navadno nakladanje. Če je kaj smrtonosno, je to kar se dogaja po padcu berlinskega zidu. Več smrti in revščine je prineslo svetu, kot vsi izmi skupaj vštevši 2.svetovno vojno…..do številk se pa skušajte sami prebiti….

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO: analitika in forecasting!!! Tu je odgovor!

    Kardelj je bil ucitelj! Podatki!
    Ucitelji pa ljubijo treti orehe in resevati rebuse, pa osnovna maematika! Analiza!
    Ce premislis, dobro, ce se Kardeljev stavek matematicno negiras (funkcija negacije) Dobis odgovor:

    …………..”Nesreco ti lahko prinese le partija in njena drzava!”……………………..

    Bo zadosti. Zvecer pa vec!

  • petrovc je rekel/-la:

    Leiito: ne morem oporekati nobeni od zgornjih vasih trditev!
    1. Moje mislenje ostaja, da Marx ni bil filozof! To, to pa ne pomeni, da imam samo jaz prav!
    Jaz pac mislim, da je clovestvo imelo tam do 10 filozofov!
    Drugi mislijo, da jih je bilo 1000!
    2. Da je bil iskalec resnice, vam tudi ne morem oporekati! Mi vsi iscemo resnico! Mar ne!?
    3. Da je ljubil modrost, vam tudi ne morem oporekati! Z ozirom na napisano, bi lahko bilo res!

  • pirančan je rekel/-la:

    ..saj Krašovec v MB škofiji tudi ni ekonomist…..

    • MEFISTO je rekel/-la:

      O, oglaša se PIRANČAN, ki se je zadnji kopal v slovenskem morju.

      Obeta se nam nova medijska zvezda.

  • Nenad je rekel/-la:

    Zakaj raj ne berete in uživate?

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI KRANCI: kaj sem vam napisal, napovedal, 2008!

    Stvari se dogajajo bliskovito!
    Padel bo Egipt!
    Gledate neke kvazi demokrtske, zenske, oblecene zahodno, nekega Mohameda B., ki je zadnjih 20 let prezivel na Dunaju in pojma vec nima, kaj je Egipt!
    Pobesnele demonstracije! Unicenje Faraonskih mumij!
    Bratje mslimani trdijo, da so za tega Mohameda B!
    Totalna anarhija!
    Resnica:
    -bratje muslimani so teroristicna organizacija iz tam, nekje od, 1920!
    Idejni oce je nosil brke in se vzgledoval po Hitlerju. Njih temelj je anti zahodna civilizacija.
    So poleg Egiptovske vojske najbolje organizirani, celo bolje!
    Ubili so egiptovskega predsednika, predhodnika Mubaraka.

    In mi vemo, kako se je zlcinska KPS kot polip, kot tujerodno bitje zarinila v telo OF!

    In to se bo zgodilo z Egiptovskimi demokraticnimi protestniki, ki se sedaj druzijo s muslimanskimmi ekstremnimi teoristi!
    Tisti, ki otolceni, krvavi, pobiti, sedaj demonstrirajo, ne bodo meli od demonstracij NIC!

    Kot v OF, bodo na vrh prisli bradati banditi s kalasnikovom! No,v OF so bili obriti, drugace pa nobene razlike! Vsi ti, ki sedaj padajo na scite policajev in so okrvavljeni, n bodo od tega imeli nic! Samo probleme!

    Egipt bo postal, sedaj je center arabskega sveta, drugi center terorja!
    Kot v Afganistanu Buda, bo civilizacija Faraonov tu izginila, unicena!
    Iran podpira revolucijo!
    Ruski predsednik je zaskrbljen in govori o skupnih ukrepih EU in RU in USA!
    Kaj pa bo z EU, to impotentno pederasovsko zdruzbo!?

    Za Egiptom bo padla Alzirija, bo padel Jemen, bo padla Tunizija, v roke teroristom, ta je sama po sebi tako ze padla!
    Bo padla Sirija, bo spremenba v Libiji, bo padla Sudova Arabija, ves Sudan,…….
    Bo nasilje v Afriki, nasilje in nasilje!
    Pa ne za vodo, za nafto!
    Za kruh in za vero!

    Mimogrede, kdo pa mislite, da podpira, potiho, pirate v Somaliji! KITJCI!
    Tega pa nas slavni veliki brat in resitelj sveta, Drnovskov ljubljenec, pred III svetovno vojno, Tomaz K., z respitinom iz hotela s desetimi zvezdicami s maserkami, se ni videl!
    Ta slavni helikopterski vagabund in letalski turist, za nase dnarje!

    In nasilje se bo usmerilo v miroljubno Azijo! Povezalo z ze tako vojno nastrojenim Zakavkazjem!
    Rusi so na trnih. Med Uzbeki in Kazaki so napetosti! Prvi revnesi in blizji ideologiji. Afganistan je na mejah!

    Moji Kranci, kot sem napovedal tedaj, deset do petnajst let!
    In zgleda, da smo ze blizje!

    Kaj pa bo z Izraelom!
    Tu, tu, vas naj pa ne skrbi, nas pa “jebali ne bodo”!

    In prav v tem je morija, ki se bliza!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Karl Marks jebil razvajeno aristokratsko dete.

    Ker mu ni bili do dela in ker mu tudi ni bilo treba delati, mu je preostajalo časa za neumnosti.

    Če bi bil njegov evangelij kaj vreden, bi ga prvi prevzeli pametni Nemci

    Modro ljudstvo je nekoč ob takih prilikah rado reklo, da s polno ritjo ni težko srati.

    • jožek je rekel/-la:

      Saj so marksizem prevzeli tudi Nemci ! In sicer predsednik delavske stranke in socialist tov. Adolf Hitler, ki je za sebe zatrjeval, da je edini avtentični marksist, ker edini na svetu deluje v korist svojega delavskega razreda. Saj je za njih izumil tudi regres, ki ga pri nas naši nacikomunisti še vedno izplačujemo kot socialni transfer .

      Tov. Stalin pa je bil v Hitlerjevih očeh lažen marksist, ki je do njihove smrti izkoriščal delavce, vse dokler ti niso od izčrpanosti in lakote umrli.

  • Boris_j je rekel/-la:

    Plejade resnih mislecev so porabile leta, če ne celo desetletja, da jim je skozi zgodovino vsakič na novo uspelo (pre)brati Marxa. Danes pa mi, internetni bedaki, mislimo da “vemo več” od vseh skupaj, ter se delamo nekaj pametne in domišljave. To ni le civilizacijsko nazadovanje, ampak kar gnitje.

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ja, tudi pri nas so se plejade poklicanih in nepoklicanih ukvarjale z Marksovim evangelijem, vendar bi jih večinoma težko označil za resne mislece.

      Je pa res, da nam je marksizem zaradi tako resnih mislecev zapustil katastriofalne posledice, ki jih ne bo mogoče nikoli več sanirati.

    • Zbik je rekel/-la:

      Ej, Mefiste, lepo je, da rad hvališ Petrovca, vendar ga premalo poglobljeno bereš. Si prebral po trikrat vsak njegov prispevk? Try it - just a liittle bit harder. Še ženske to znajo!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      BORIS_j, vrag naj vzame tako teorijo, ki se ne obnese v praksi.

      Če mi zaupaš le eno deželo, ki ji je marksov evangelij prinesel mir in blagostanje, sem pripravljen takoj revidirati odnos do tega lumpa.

    • Jadranka je rekel/-la:

      “Je pa res, da nam je marksizem zaradi tako resnih mislecev zapustil katastriofalne posledice, ki jih ne bo mogoče nikoli več sanirati.”

      Če štejem za “resne mislece” pisce , ki so sposobni pisati tak kup neumnosti, bo sanacija posledic take in toliko neumnosti trajala še dolgo dolgo…..
      Kaj je mimo pa menda ne bo floskal kdo, ki še v roki ni sposoben držati le ene knjige Kapitala, kaj šele brati ga….
      berite gospoda, berite….preden pišete kopico neumnosti!

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI KRANCI: pa je bik ,ZBIK , pokazal svoje roge!
    1. Lepo je priznal, da moje clanke natancno studira! Da jih, ergo, analizira, sporoca dalje, isce in zasleduje VRAGA NARODA, kajti za to je placan od NARODA, analizira, da je tudi v stanju komu spustiti kak “prhljaj” na racunalnik, da le ta temuracunalnik crkne!! Se dogaja, mi to vemo!

    2. Zanimivo pa je, kdaj in kake metode uporablja ta moderni SLO mali Trotski:
    2.1 Najbolj poskoci, do stropa poskoci, platfon prebije, ce si upas kritizirati: T. Kriznarja ali Borislava K.
    2.2 Metode se pa ponavljajo: diskreditacija in poskus nagovarjanja prijateljev, da PETROVCU ne gre verjetii. S diskreditacijo indirektno in samim nagovarjanjem direktno!
    To se je sedaj ze tretjic, cetrtic, ponovilo! Vsakic, ko kritiziram oba velika K.
    Tocno metode Trotskega, direktno nagovarjanje duzine, otrok, zene, da so zapustili oceta, moza, ki ga je hkrati se na sodiscu obsodil in kasneje ustelil! Seveda prilagojene EU razmeram!

    3. Lepi mi nek clanek od .Kriznarja, o poskusu porocila o modrem Nilu! Dragi moj ZBIK in dragi moj Kriznar! Blefirajta koga drugega!
    Dragi moji KRANCI: pojdite na internet, vnesita Sudan, najdita stotine clankov, tudi Slovenskega novinarja, ki je bil v Sudanu 14 dni in ugotovili boste naslednje:
    -vse kar, kot skrpucalo, pise T. K. je malo od teh clankov, malo pa zmedeno, neberljivo, nereano!
    -tam boste nasli mnogo bolj natancen, pismen in vsebinski dokument v vseh ozirih!
    o stanju v Sudanu! Realno, lepo pismeno, berljivo!
    Sploh pa je clanek, ki ga je spet obelodanil, milo receno, bi moral zanj v kakem 5 razredu osnovne sole dobiti totalni schus!

    In sumim ga, tako sem slisal na trznici, ko sem kupoval kislo zelje, predno sem sel v tujino, da je podpiran od ministrstva za kulturo, pa malo na vesti. si, malo se dobi za skrpucala, malo za preprodajo Kitajske plastike, malo nategne kako filmsko igralko iz USA, pa ne za nateg, za dolarje. Seveda bi bilo to jemati kot resnica, cisto slucajno in nima zveze s omenjenim, to posebej povdarjam, da se to T. Kriznarja nikakor, v nobenm odnosu in zpisu ne tice!

    4. Po tem pa prilepi nek moj clanek kakih dve leti in se nekaj nazaj! Se je pa potrudil!
    Seveda prilepi samo del, ki ustreza DISKVALIFIKACIJI in DISKREDITACIJI!
    To tudi dokazuje o sistematicnosti dela male Trockisticne NKVD moderne SLO!
    Ta clanek ne govori v nobenem primeru o svetovnih dogodkih in njih razvoju!
    Ta clanek govori o spopadu med “nasimi”.
    Seveda je pisan simbolicno, ironicno!
    Morda se je zadeva zavlekla za kako leto!
    PA ALI NE DOZIVLJAMO SPOPAD ZA OSTANKE PLENA, ZVERI ZE NAZRTIH PLENA, PRAV SEDAJ, PRAVZAPRAV ZE NEKAJ CASA!
    V cem pa sem se zmotil!?
    Cepa bik ZBIK ni hodil v gimnazijo, tisto, ki je se kaj naucila, pa mu ne morem pomagati!
    V Petrovceve clanke se da poglobiti. Skociti na glavo v vsebino in poglobiti!
    V tvoje ZBIK, pa se prsta ni moc namociti, ker so preplitki!

    BORIS_J: pisete neumnosti! Vsak ugleden in umen vam bo znal povedati, da je Marks MIMO!
    Za Boga, ne trosite neumnosti, ko ali nikoli niste prebrali Marsa ali ga nikoli niste razumeli, ERGO, ga ne tolmacite ali pa priznajte, da kasirate honorar in rabite 0,24 /Kb napisanega komentarja!!
    Ste pa opasni, prav taki, ki Marksa niti citali niso, ce pa so ga, ga razumeli niso, so skozi “Marksizem” Krancem” prinesli zlo in kri in unicenje!

    ALJO: te razumem! Celo, kar se tice cionizma, zveri v NY, sva enakega mnenja! Toda obstajajo taki in drugacni!
    Filma unicenja Izraela videl ne bos! NIKOLI, ne ti , ne tvoji potomci!
    Zal si preneumen ali prepovrsen, da bi se razumela!
    V Izraelu je danes okoli 40% RU in EU Judov!
    Pa kaj ti to pripovedujem, saj ne bos razumel!

    • Zbik je rekel/-la:

      O maju 2009 pa nič?

      Jokam od razočaranja, Mihael. Zaman sem upal, da analitično bereš tudi lastne umotvore… Tudi tiger se v krogu vrača na lastno sled. Nemarno so te nalagali tisti, ki so te naučili pisati rešpetin namesto rešpetlin, ne gre preprosto za prirojeno zversko pretkanost. Gre za filozofski pristop, kako slediti lastni senci in tiger je globlji filozofavs od mnogih tu prisotnih z-batino-po-tipkovnici-prostonabijačev. Kdor je kot Bog, ima globok odtis in mu ni težko slediti - najprej pa mora slediti sebi, če naj bo, kar v sebi vidi. Če vidi senco svojega repa, ne more tiger reči: “To nisem jaz, to je moj rep, ” in enako ne more tega izreči Petrovc, ne da bi ga na to opozorili: “Ugrizni ga, če je zgolj tvoj rep!”

      A ko obrišem grenke solze razočaranja, Mihael, ko se diganje uspokoji, te vendar resno vprašujem: Mar ne vidiš, da ti je Križnar brat po duši, polbrat po izobraazbi, ćetrtbrat po nemiru, sestra po delu? Sram bi me bilo ponavljati, kar si nakracal k ponujeni temi, ko si Križnarju očital multipliciteto, dozdevno slehrnost, njegovo needinskost? Mar je smiseln tak podli taktični obrat, malovereden manever, butasta finta, ko te je beseda zvabila v skušnjavo in si kot na bananinem olupku zdrsnil čez rob resnilčnega?

      Dan je še mlad tukaj, čeprav je pri tebi že zrel. Razmisli o tem, kesanje je za strahopetce!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Nekaterim tudi dan ne prinese luči!

    • Zbik je rekel/-la:

      Lucifer nosi LUČ, Mefiste, kaj misliš da jo je to dolžnost svojega imena dnevu outsourceal?

  • dedič je rekel/-la:

    stalinisti kot je badiou nimajo o marxu povedati nič omembe vrednega

  • petrovc je rekel/-la:

    MOJI KRANCI:

    Cas kosila je in kofetek! Takole, vmes prostor, casovno, da odgovorim nasemu vrlemu ZBIK-u!
    Pa pravzaprav ne odgovarjam ZBIK-u, bolj pojasnjujem vam, da bi ne stopili ravno v vsak njegov kupcek, teh pa je kar nekaj, ob vsakem vogalu, po pasje!

    1. G. ZBIK je mojter na podrocju vezanja otrob! Tu ga na teh straneh ne prekasa nihce!
    In smejim se, smejim se nad otrobi, vsebino kupcka, ki ga je spet sproduciral nas veleum, die kleine Trotski!
    Zaman sem upal, da analiticno kaj prebere, torej, zajame podatke, obdela, torej sprocesira in da pride od tega na svetlo, torej na izhodu, kak pozitiven signal, vsaj minimum, relejski + 5V!

    Nemarno so ga nalagali tisti, ki so mu namignil s cim se ukvarjam, kdo sem, kje poganjam korenine,….
    Tudi zelo malo pozna narecja! Na zgornjem Gorenskem se daljnogledu po starem rece RESPETIN!
    Pri njegovem pristopu ne gre samo za preprosto zversko nagonsko ubijalnost! Gre za mesanico primitivnega nagona ubijati in primitivnega nagona producirati zrtev, ter s tem vzrok ubijanja!

    Kdor je kot Satan, ima podle namene s globokim prpricanjem, da dela prav! In Satan svojega repa nikoli ne ugrizne. Ga pa red kam vtakne, podtakne! V podtikanju repa je mojster tudi ZBIK.

    A ko brisem solze smeha, ko se mi “diganje” umiri, se resno sprasujem:
    -zakaj sem moral tolikim zgraditi, omogociti da so zgradili hise,
    -zakaj sem tolikim moral omogocti, da so kupili avte,
    -zakaj sem sel na pot trnja in krvi, ko bi vendarle, kot BIK, lahko jedel prsut in stresal prhljaj in usi,
    -zakaj mi nihce ne poslje helikoprterja, da se v starem avu cjazim po stepi in po Evropi
    -zakaj moram polagati racun za vsak Euro in ga opraviciti
    -zakaj moram avion placevati, hotel placevati, kurbe placevati, ko jih imajo, ko imajo nekateri to na stroske davkoplacevalcev, brzprizivno!
    ITD

    Zal nimam ne brata, ne sestre, ne polbrata, ne polsestre, ne cetrt brata, ne cetrt sestre, da bi si od njih kaj posodil, kaj zaupal, nasel mir!

    In ce ze ne stopim na bananion olupek in si zlomim nogo, me poslovni partner v avtu zabije v betonski drog pri 200 km/h! Ce to ni kazen Bozja!

    Dan je tukaj zrel in jaz sem zrel in moja pot je trda in brez pomislekov!
    V nekem ranem jutru, drugje, pa se nek smrkavi nedonosencek ob maminih prsih, kjer se sesa mleko, pa ne ve, kaj je na ulici predirljivo dere in serje v narocje!

    Kesam se samo pred Bogom, sem ze stokrat napisal, nikoli, NIKOLI pa pred skusnjavcem, pridanicem, bleferjem, delomrznezem!

    Sedaj pa k faktom!

    Sem dal tajnici zjutraj nalogo, vhodne zahteve, procesiranje, izghod je vrgel na svetlo:
    1. Ko sem pisal o tem, kar ZBIK odtrgano iz konteksta, predstavlja, da vas ne bo zavedlo, sem pisal o tem, da se bo tam 2008, na novo sklamfana poltika, petorcek: SD, SLS, LDS, DesUs, Zares, stepla, zgrizla, poklala, za ostanke plena! Kot zveri! Metaforicno sem to predstavil, kot nasi in kot obkoljevalni manever! Izkusnje, neke vaje, neke vojske, na nekem kraju, kjer se je tocno tako koncalo! Pa ne z nasimi, z njihovimi, operacijo vaj sem izpeljal jaz! Njihove sem v te clanku nameroma zamenjal za nase!
    Kar je jasno, koga kritiziram!
    To je ZBIK odtrgal od celotne vsebine! Namerno ali pa, lahko da, tudi ne more razumeti!
    Metodo Trotskega pa zacinil s novimi dognanji liberalnih prevarantov:
    “Ne kesaj se, sicer te bomo morali se oprostiti Bodi zadrgnjen, da izgledas kriminalec, da te mirne duse, svoje in naroda, ustrelimo!”

    V celem pa, so se moje napovedi v celoti uresnicile!!!
    KOLJEJO SE BREZ USMILJENJA!

    Sedaj pa poglejmo se globino samostojnih misli in umotvorov nasega ZBIKA, zadnje pol leta
    Op.: uporabljena je ZBIK-ova trotckisticno-liberalna metoda:

    “…..bbeeeeeee, Petrovc, beeeee, Petrovc!”

    “Haloo Obala. Usi glih?” Ne vem sicer kdo in zakaj, komu, bil je povsem samostojen, utrgan komentar!
    “…….Venetsko-Kranski krvavicji sukanec.”

    Pa kareteristike, ki mi jih je lepil:
    -samooklicani protestant,
    -kolega Benedijcica, pa prsuti,
    -geronto-pronto mafija,
    -UDBO mafija,
    -zbornicna mafija,
    -gospodarske mafija,
    -privaterska sodrga,
    -koreninjen v SFRJ,
    -koreninjen v R Sloveniji,
    -lastnik posusene sperme,
    -posiljevalec severnih pingvinov,
    -eksponent YU gospodarske zbonice,
    -predstavnik YU gospodarske zbornice v Pekingu,
    -predstavnik gospodarske zbornice v Kairu,
    -Sin? veleposlanika v Rusiji,
    ITD

    In kaj je se nalepil? Eleni Pecaric:
    “Fantje, ELENA je objavila telefonsko svojo stevilko…….”
    “Elena-Helena-Jelena-Jagnje-Ilona-Ilona Ciccoline-Ilona Steller-Alna, Alenka..”
    In zakljucil:”…moje poznavanje helinisticne ekstaze”????????

    VSAK KOMENTAR JE OB NASEM ZBIK-u ODVEC!!!!

    In spet se sejim ob tebi ZBIK!
    Ni se ti treba kesati, kajti KESANJE JE ZA POGUMNE!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: JA, Lucifer nosi luc, toda ne nosi jo ZBIK-ovcem, da bi jim razsvetlil pamet!!
    Kajti Lucifer je zvit in ima izkusje!
    In Lucifer ve, DA DEVET SONC NE OSVETLI NEUMNOSTI, KI JO SPRODUCIRAJO ZBIK-ovci!

    Lucifer nosi baklo, da ZBIk-ovcem podkuri pod kotlom!

    • Zbik je rekel/-la:

      VIdim, da si ga spet rinil med pršute pa potem oblizal kaviar in poplaknil s šampanjcem. Pa molitev je bila krasna in potratna saj zdaj “digaš” kot vol. Kako vemo, da je komentar odveč? Ker ti z vsako črko dokazuješ nasprotno.

      Zdravstvuj, kdor si kot Bog!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    PETROVC, pomagaj mi ratvozlati uganko, ki je povezana z ZBikom.

    Je res, kar pravijo, da genetsko spada med Bike, “Z” pa naj bi bila v njegovi čredi oznaka za “Dr”.

  • petrovc je rekel/-la:

    MEFISTO: o ZBIKU, pa je racunalnik vrgel ven animive paralele! Samo, 15 ur sem bil na delu! Bo ZAVBI NANDO porocal jutri!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: takega te imam rad! Kratko in JEDERNATO! Reikarnacija nasega ANGI-ja!
    Pa malo o spolnosti netradicionalnih, novost je prsut! a malo o “digi-dagi”, poznamo!
    Manjka samo se pripomba, kako je z mojo “batino”?
    Pa srcna rana, pa vera in molitev!
    KAJ BOS SE NA KOLENIH IN MOLIL! Zapomni si, nikomer ne uide, kdor vneto isce!
    Samo poblejati si pozabil, tu si me pa presenetil!

    In z vsako crko dokazujes, da uspicis fastijo (lumparijo) po tem pa, pokavcu primerno, spizdis !

    ZBIK nisi mi primeren i na ravni nasprotnik, naj tvoji izberejo kaj svezga, ne pa inkarnacije ze pogorelega!

    Mimogrede!
    Vse ti oprostim, ce priznas, da sem imel prav, ko sem napovedal, da se boste poklali za zadnje grizljaje plena! Zversko poklali!
    Pa ce gledas ze nazaj, polej se koliko sem napovedal brezposelnih takrat!

    Kar pa se tice Egipta in Sudana, pa to kar pisem ve vsa setovna resna srenja!
    Brez pomoci Kitajcev, bi ne bilo piratov!
    Brz nasilnega pomuslimanjenja s strani muslimaskih batov in ob podpori Kitajcev, bi ne bilo trplenja.

    Se tole, pa ni treba citati tega, moj ZIK!!!!

    Na tranzitu v Frankfurtu, sem klepetal 3 ure s petimi studenti iz Namibije! Ena je bila studentka! Me ne cudi, da nas ODRESENIK tako rad tala plastiko, kaj se ze dobi zanjo!

    Slika je popolnoma drugacna, kot jo hocejo nekateri iz Hiltona s petimi zvezdicami prikazati!
    1. Voda ni noben problem, problem je skrajna muslimanska vlada na severu, ki se okoli Nila ne dogovori, ki podpira nasilno in krvavo razkrscevanje, posilstva s strani Arabcev, lepih Namibijk in je zaradi nafte podprta s strani Kitajcev! Zaradi kaosa pa ti tudi podpirajo pirate!
    2. Ja, hodijo neki cudni tipi, talajo lepe nasvete, pisejo neume clanke, od katerih imajo koristi samo oni in se slinijo na nasih zenskah!
    Beli menihi so vsaj ziveli z nami pod isto streho, bili poklani z nami, nas ucili rokodelstva in kmetovanja!
    3. Kaj p lovci na suznje!? ja, bilo je, bili so v glavnem, skoro v celoti ARABCI! Nikakrsnih belev!
    Toda, to ni bilo klanje in posiljevanje! Bil je lov in odvoz ljudi! Tu sedaj pa gre za sistematicno klanje iz ciste naslade!

    Domov ne gremo NIKOLI vec, ostanemo v Nemciji!
    Tako, priblizno, po spominu, bolj tocno sem ze napisal prej enkrat!

  • petrovc je rekel/-la:

    V VEDNOST: ZBIK-ov prevod mojega imena, je nepravilen!
    Bo ze res, tako se hvali, da pozna “helenisticne jezike” Jidisch pa NE!

    Nepravilno je: “je kot Bog”!

    • Zbik je rekel/-la:

      Ne hvalim se, Mihael, le brati znam za silo. Vse o Mihaelu si tudi sam lahko prebereš na angleški wikipediji. Mimogrede: bistveni del si izpustil! Vzel sem si poetično licenco, da vprašanje KDO pretvorim v oziralni zaimek kdor… ker se bolje sklada v celoto. Še en mimogrede: tisti svoj Jidisch si se gladko izmislil, no ,,,, narobe spomnil, no … ne vedel in zablefiral, no … nekaj napisal pa ne preveril…

      Le sem poglej, nevernik:

      http://www.behindthename.com/name/michael

      Tako bi si lahko tudi izmislil tudi Dogodek v mestu Gogi maja 2009, Mihael. Prepoceni?

      Če toliko prebiraš Biblijo, bi ti bilo lahko potegnilo, da stara imena ala Mihael ne morejo temeljiti na Jidischu. Kje je bila tu analitika, pragmatika, logistika, kibernetika gumiarabika? Verjetno se ti je še malo kolcalo po onem kaviarju pa si se malo klofnilm, morda.

      Podobno je z rešpetinom! Rešpetlin je beseda slovenskega knjižnega jezika, ti pa z izgovorom na neko narečje izvajaš reklamo za panslovanski jezikovni boršč. Kako naj poimenujem tvojo maniro pisanja naslova filma “Ko to tamo peva?” Viš, Mihalel, če bi šlo za kakega drugega evropsko primerljivega kujona (ljubkovalno), bi ga seveda ozmerjal s Slovenceljnom. Ti namreč pravijo “pjeva”, ker v neznanju vtikajo svoje nesramne j-je kjer je to treba in kjer potreb ni. Tebe pa ne bom ozmerjal, bom pa povedal, da si v tem pogledu pač en Krancl (slov. krancelj). Tak, ki ga fant dekletu vzame, ko prvič zardi.

      Vsekakor se ne bi vzporejal s tvojimi panslovanskimi diagonalami in antigemranskim šlamperajem.

      Hm, motrim to tvoje početje, Mihael, motrim. Nogavička mi je s svojo Kartagino, ki da jo je treba porušiti, dal idejo. Mogoče bi pa ti začel poleg tedenskega prispevka (donacije) naši skupni VESTi… morda bi moral začeti tudi vplačevati prispavke za UTD, za fondacijo. Tile novosmišljeni levičarji bodo ponoreli od navdušenja. Tvoj ego mora trzniti že ob besedah, kot so “sklad”, “fondacija”, “proračun”, “račun brez krčmarja”… vsaj malo te mora nežno poščegetati po vranici, da steče nekaj adrenalina, da vrat začuti pot, če je ovratnik pretesen.

      OK: Domnevam, da si proti (saj sem jaz tudi), ampak nekaj mi pravi, da to spada k tvoji sliki, sicer je z njo nekaj narobe.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: NIKJER ti nisem ocital, da ne znas brati! Se posebno sedaj, ko si priznal, da beres le za silo!
    Toda, ko so vhodni podatki pobrani le za “silo” kaj ima procesor za procesirati?? In kaksni so lahko izhodni podatki na tej osnovi?? Ne samo “za silo”! Zanic, neuporabni, skodljivi!
    Ne bom komentiral globino in duhovnost Angleskih clankov na WIKIPEDIJI!
    Kaj je Jidis? Je ali ni? Dragi ZBIK! Jaz pravim, da je! Nemsko receno! Bos moral pa malo v hoch Nemscino!
    Odkrito ti pa zaupam, da tiste priponke ne bom niti odpiral! Skoda casa.
    Koncno ne komuniciram s clanki in wikipedijo, temvec s tabo, kar ti znas, kar ti ves, kar ti mislis!
    Po tem te cenim in i tega sva lahko strpna znanca ali prijatelja ali pa si samo znanec mojega ZAVBI NANDE-ja.
    Ce najdes samo na enem od mojih komentarjev priponko, se vgreznem v tla in ti dam kapo dol!

    Mimogrede, ze NEJA je sprasevala, ja, vedno sem se rad druzil z ljudmi, ki so imeli drugacno mnenje, toda argumentirano, spostjivo in ki so tudi cenili povedano s moje strani!
    Ko smo se razsli, sem njiihov prepovedi tehtal, tehtal!

    Da sem si izmislil? Jasno, da sem si izmislil! Vsaka napoved, vsako napovedovanje je izmisljeno! Toda na osnovi cesa? Na osnovi vzorcev ali na osnovi custev?
    Jaz delam samo s vzorci!
    Pri nekih drugih zgodbah, romanu, si pa ti, ZBIK, vzorec! Vedenjski vzorec!
    Ti pa bi bil lahko TOLIKO POSTEN, da bi napisal vsaj resnico, ce ze nisi hotel priznati ali pa si, kot zase sam pravis, spet slabo bra!!!!

    O, moj ZBIK, POPOLNOMA nic ne razumes!
    Kje pa sem napisal, da je respetin pravilna slovenska beseda!?
    Ali tudi pri vremenski napovedi Primorskih napovedovalk, poln narecja, skaces do stropa!?
    Jasno, da je narecna!
    Nima zveze s panslavizmom! Kje pa sem to pisal!? Blizje je Germanscini! Seveda brez “l”!
    Pa kaj, je sedaj naenkrat temeljni kamen mojega pisanja, vsebine pisanja, ena beseda in v tej besedi “l”?
    Ti ga pa dajes, ti pa isces smet v oces mojem, v svojem pa se ti valjajo bruna!
    Pa spet: pjeva. peva,…????? Dragi ZBIK, ZAVBI NANDEJU je dovoljeno vse!
    Pa spet zaljivka! Ja, vzel pa sem kakih 5 (pet) krancelnov! Za to pa je treba imeti kaj ne le v glavi, tudi kje drugje! Skoda, ti si brez kranclna! Morda pa je to vzrok tvoje necimrnosti!

    A to pa je novo. Grmani-schlamperai! VES SVET CENI NEMSKO TOCNOST! Tu pa e ZBIK trdi, da so Germani eni schamperji!
    NEJA: ko citam ZBIKA, se od srca nasmejim! To pa so teme za mojega ZAVBI NANDE-ja!
    ZBIK je prava zlata jama za komentarje !
    ZBIK! Kako naj s tabo drugace, kot preko ZAVBI NANDE-ja, KAKO !??? Pa sem NEJI obljubil, da te bom pobozal, s potico bi te pobozal, tudfi s klobaso, pa ti se kar kakas v narocje!
    Bi preprical mojega prijatelja MEFISTA, da bi spanckal med nama!

    Po tem pa s skladi, fondi, prispevki,… tu si pa doma! Pa ne z dotacijami dajatev input (moram malo po anglesko!)! Z dotacijami prejemko (output)!
    Kaj vam je vasa stran ze izpraznila prasicka, ne cinglja vec v njem!
    Ste ga ze razbili in besni ugotovili, da je mrcina prazna, pa tvoj klon, BRIC, je tako trdil, da je Bajuk napolnil do vrha!!

    Kaj pa sem vam povedal pred dvema letoma! Ti si sicer to pacil! Toda si se opravicil, da slabo beres in opravicilo sprejemam!

    ZA POSLEDNJI KOS MESA SE BOSTE ZRLI KOT ZVERI!

    Konec tega let jih bo na cesti 160.000! Kje bos ti?

    NOGAVICKA da bi podrl Kartagino!? Ta bi podrl le kupcek po pozrtem prsutu in popitem sampancu, pa se prdnil! O kakem vojskovanju pojma nima!

    Ves kdaj me poscegeta po vranici, da stece adrenalin, da vrat zacuti kako mlzi pot, ce je ZBIK na stropu s svojim temenom? Ko se pogovarja s tabo ZAVBI NANDE!

    ZBIK, koncno so vse skupaj kar pises, eni sami otrobi, kar vezes! Sami krahmal in usi in prhljaj, vezilnim materialom, pljunki!
    Odgovarjam ti le se za to, da ne bos mslil, da znas! Sem se pa s teboj izcrpal!
    Ti odlocas, bova korektno, kot z NEJO al pa se bosta pogovarjala, te predam samo se z mojim prijateljem ZAVBI NANDE!
    In najbolje je, ce siizbijes iz glave, da sem jaz Kartagina, ti pa tisti slavni rimski barbar, ki jo je porusil!
    Nimas niti logike, niti taktike, niti moskosti, niti vas za to dosti ni!

    MI, S PRIJATELJI SE MNOZIMO KO GOBE PO DEZJU! Za jutri, da mi porusimo Sodomo in Gomoro prekletstva moralne izprijenosti tistih, ki jih ti branis!
    Porusimo, da kamen na kamnu ne bo vec ostal!
    In ta stavek si zapomni in shrani, za leto, dve, osorej!
    In porusili bomo s pesmijo v srcu in na ustih!

    Najprej zaserjes. Ko bi moral pocistiti, na ta iztrbek kazes s iztegnjenim prstom in se deres, ko pocisti drug za teboj pa filozofiras o morali!
    NIC nisi odgovoril, kar si zacel! NIC! Vrgel si kamen in zbezal v drugo zgodbo!

    Citaj, ZBIK, citaj, citaj, citaj, umotvore na wikipediji! To je zate edino prebavljivo! Tudi K.T, tam cita in tam najd navdihe za clanke!
    O tem kaksno je kako ali ni kako Judovsko ime, pa raje skromno molci! Bos bolj verodostojen!
    Ali pa ti dam, da ti moj, starec, ki ga spostujem, znanec, Jud, pa ne cionist, napise?!
    Tudi ALJO ima kaj prav, se potiho z njim strinjam!!!
    Samo, kar z desno postavi, po tem porusi z levo!

    Pa se nekaj: Rusi so prepovedali uvoz vseh Kitajskih izdelkov iz plastike!!!
    So strupeni!
    Ergo, v Darfurju ubijajo Kitajci n tvoj svetnik T.K.
    Vsak lahko dela kar hoce, dokler dela na svojem in za svoj denar!

    • Zbik je rekel/-la:

      A ti Mihael, duša eruditskih zmot, a ti ločiš med priponko in povezavo ali spet pisariš v kakem od obskurnih gorenjskih ali kazahstanskih narečij.

      Napoveš:

      petrovc je rekel/-la:
      31. januar, 2011 ob 17:11

      MOJI KRANCI: kaj sem vam napisal, napovedal, 2008!

      Ko ti serviram tvojo lastno predikcijo (pridigo) z dokazi, ki jih ti imenuješ priponke, je to zate IZTRGANO IZ KONTEKSTA. Res si ČEŠPA (Človek Eskstremno Šibke Psevdo-Argumentacije), ampak važno je, da znaš pri tem razvidno uživati.

  • petrovc je rekel/-la:

    ALELUJA: opazam, da se je vrnil nas prijatelj BRIC! Prosim, oprostite mu, ker je se poskodovan!
    Pa bluzi!
    Padel je s tistega kamna, iz Biblije po ZAVBI NANDEJU, ko je skusal Petrovca, na glavo dol!

  • petrovc je rekel/-la:

    ZBIK: saj si zmagal. Povezano s svojim krahmalom.