31. januar, 2011 | Rok Kralj

Korporacija Nadškofija in korporacija Unicef

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Komaj nas še prizadene, ko skoraj vsak izvemo za nove in nove gospodarske afere. To, da je v gospodarstvu veliko korupcije, špekulacij in goljufij, že skorajda ni več novica. A, ko »padejo« institucije, katerih osnovno poslanstvo je taka ali drugačna pomoč ljudem, še zlasti najšibkejšim, je zgodba resnično boleča – za mnoge ljudi, ki so kadarkoli pomagali drugim preko »zaupanja« vrednih institucij. Ni se nam potrebno spuščati v dejstva, a vseeno ponovimo na kratko:

1. Mariborska nadškofija je bila vpletena v obsežne finančne posle (Več: Dnevnik), ki so temeljili predvsem na špekulacijah. Po zlomu borz se je nadškofijski finančni imperij sesul kot hišica iz kart in za seboj pustil izjemno visoke dolgove, ki jih bomo na koncu plačali kar vsi državljani (velik del dolga državne NLB bo na koncu verjetno pokrit z dokapitalizacijo oziroma denarjem davkoplačevalcev). Paradoks je, da humanitarni del cerkve – Karitas (ki nedvomno dela dobro) zdaj pomaga ljudem, ki so jih v revščino »pomagale« spraviti tudi finančne špekulacije mariborske nadškofije. Borzne špekulacije so pravzaprav eden glavnih krivcev za krizo v kateri smo se znašli. Z besednjakom cerkve lahko rečemo, da so borzne špekulacije v resnici »hudičevo delo«, vsekakor pa delajo »hudičevo« škodo milijonom, če ne milijardam ljudi po svetu.

2. »Kjer je dim, je tudi ogenj«, pravi pregovor. Kar se dogaja na Unicefu, vsekakor meče slabo luč na humanitarno dejavnost, še zlasti tako ugledne organizacije kot je (bila) Unicef. Kdo ni vsaj enkrat kupil Unicefovih voščilnic in tako »pomagal« pomoči potrebnim otrokom v Afriki in drugod po svetu; veliko posameznikov (tudi sam sem bil med njimi), podjetij in drugih ustanov je dolga leta darovalo Unicefu. A kot je zapisala zdaj že bivša ambasadorka Unicefa Vita Mavrič, so tam delali kar precej po domače, tako da je med drugim nastala »razlika v knjiženju pol milijona dolarjev« in »22.000 evrov donatorskih sredstev«, ki so bili nakazani kot preveč plačan račun; pa skrivnostne plače vodstva in tako naprej. Je tudi humanitarnost postala zgolj biznis? Ko z denarjem, ki ga številni darujejo z namenom pomoči soljudem, delajo »kot svinja z mehom«, marsikoga pograbi »sveta jeza«.

Obe zgodbi – špekulacije mariborske nadškofije in finančno kupčkanje slovenskega Unicefa – sta si nenavadno podobni. Namesto, da bi se ukvarjali s svojo primarno dejavnostjo, svoje institucije odgovorni vodijo na način, kot da so direktorji korporacij, hkrati pa so jih polna usta »višjih namenov«. A ti višji nameni niso čisto nič drugega kot navaden pohlep, kar pa ni prav visok namen.

Čeprav znotraj obeh institucij zagotovo deluje veliko predanih ljudi, pa komaj kaj lahko storijo proti korporativnemu vodenju, ki jih imajo v rokah nezamenljivi in nedotakljivi avtokrati. A časi avtokratov se počasi iztekajo in tudi solidarnosti, pomoči in razumevanja med ljudmi »packarije« teh ljudi, ki se imajo za humanitarne in poduhovljene, vendarle ne bodo zaustavili.

Rok Kralj

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
14 x komentirano
  • Model je rekel/-la:

    Največje kraje so na račun humanitarnosti!

  • Mišo je rekel/-la:

    Tuki paše tud Rdeč križ!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ta je začel.

    • angie je rekel/-la:

      To pa ne bo držalo, mefiosto! Prva na svetu splioh je fehtala (t.i.vbogajme) cerkev /RKC)! In tudi največ sfehtala, na finto odpustkov in božjega lona, pa popupala in popacala

  • Aljo je rekel/-la:

    Dobrodošel v svet budnih, nočna mora podnevi.

  • dado je rekel/-la:

    Brezbožniku se ob tem ogreje srce,
    pobožnemu je to veliko gorje,
    bogatin si misli - prav jim je,
    revež pa se za to še zmeni ne,
    a nas vse, priznajmo, strah je,
    kaj še pride, nihče ne ve!

  • Nenad je rekel/-la:

    Takle mamo!

  • Svarun30 je rekel/-la:

    Kaj ko bi počakali, da bo sodna preiskava ugotovila kaj se je dejansko zgodilo z gospodarstvom mariborske nadškofije? Brez solidnih podatkov kar počez metati sodbe in obsodbe se mi zdi nepošteno. Nekateri komentatorji kar ne morejo skriti svoje mržnje, če ne že kar sovraštva do RKC. Mržnja in sovraštvo sta pa slaba svetovalca.

  • rukar je rekel/-la:

    To je največja post- komunistična natega cerkve in njenega priučenega ekonomista !

    NLB IN TELEKOM V KOOPERACIJI, DA BOSTE VEDELI !

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Treba je priznati.da tile naši kaviar levičarji niso od muh.

    Ne samo dežave, še Božje kraljestvo bodo spravili na kant.

    • pirančan je rekel/-la:

      “”Jezus je stal in gledal menjalce,kako mešetarijo.Kako vračajo manj drobiža,kakor bi ga morali ljudem,ki ne morejo sami ugotoviti,koliko so pravzaprav dolžni templju - ali tistim.ki si ne upajo ugovarjati,če so dobili nazaj premalo.Zato je stopil k mizam menjalcev in jim jih prevrnil,da so se kovanci skotalili na vse strani.Menjalci so planili pokonci,Jezus pa jim je prevrnil še stole,rekoč:”Moja hiša je hiša molitve,vi pa ste iz nje napravili jamo razbojnikov.”"(Matej 21,Sveto pismo)

      Jezuza več ni,niti v Sloveniji,ostali so,danes to v Sloveniji imenujejo, največji slo-tajkuni v RKC.

      LP

    • MEFISTO je rekel/-la:

      No PIRANČAN, si vendarle ugotovil, kako lepo uči Kristusov evangelij, ki ste zamolčevali, smešili in prepovedovali.

      In zdaj imamo to, kar imamo.