31. januar, 2011 | Elena Pečarič

Nekaj gnilega je na Loteriji Slovenije*

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Medtem ko človek še nekako razume, sprejema in čeprav s cmokom v grlu požira dejstva o izkoriščanju, pokvarjenosti, kršenju pravic in brezobzirnem pohlepu v podjetjih, ki so v zasebnih rokah; pa se razumna, poštena in moralna oseba nikakor ne more sprijazniti s samovoljo, grabežljivostjo, nepotizmom in kršenjem pravic v podjetju, ki je v večinski lasti državnih oz. paradržavnih investicijskih družb KAD in SOD, FŠO ter fundacije FIHO, ki skrbi za financiranje in delovanje invalidskih in humanitarnih organizacij. Ob spoznanju, da človeška pokvarjenost nima meja in da seže celo v fundacijo humanitarnih in invalidskih organizacij, se človek vsaj z minimalnim občutkom za moralo v grlu zatakne. In ker tega pač ne more požreti, mu moralna dolžnost veleva, da je o stvari treba spregovoriti.

Govorim oz. pišem v imenu pogodbenih delavcev Loterije Slovenije (LS), ki so, ker morajo biti, registrirani kot s.p., čeprav je beseda samostojni podjetnik v tem primeru popolnoma neustrezna. Nikakor namreč niso samostojni, pa tudi o kakšni možnosti samoiniciativnega podjetništva bi težko govorili. Oziroma, pogodbeni delavci LS so samostojni, ali, bolje rečeno, prepuščeni sami sebi, ko govorimo o plačevanju davkov in prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, skrbi, kako si privoščiti dopust in morebitno bolniško odsotnost, ki prinaša zgolj strošek, saj ni upravičen do nadomestila, ter skrbi za zaposlovanje in plačevanje ostalih zaposlenih pod njegovim okriljem. V razmerju do LS oz. do njenega vodstva pa so popolnoma podrejeni, nesamostojni ter dolžni ubogati ter slediti navodilom vsemogočnega vodstva. Primorani so osebno biti na delovnem mestu vsaj polovico odpiralnega časa prodajnega mesta, ni jim dovoljeno oglaševati svoje dejavnosti, da o sami naravi dela, ki mora slediti diktatu vodilnih in ki ne dopušča niti najmanjšega prostora za morebitne nove ideje ali pobude, niti ne govorimo. Samostojni so torej zgolj glede zagotavljanja lastne socialne varnosti in socialne varnosti njihovih družin ter glede skrbi za to, da bodo vsaj polovico odpiralnega časa urejeni, ustrežljivi, prijazni in nasmejani pridno delali, ne glede na to, ali imajo za vzdrževanje urejenega videza sploh zadostna sredstva.

Pogodbeni delavec LS živi od provizije, ki znaša cca. 4-12% od vseh vplačil na njegovem prodajnem mestu. S temi sredstvi mora pokrivati vse stroške, ki jih sama dejavnost zahteva in obenem seveda preživljati sebe in svojo družino. Sami stroški nikar niso majhni. Najprej je tu najemnina poslovnega prostora, ki jo mora pogodbenik plačevati LS in ki se je, vsaj v nekaterih primerih, v času velikega prometa, ko so, resnici na ljubo, pogodbeniki lepo živeli, zvišala nekje od 100 do 400% ob približno 50 – 150% povišanju prometa in tako znaša od 200 € mesečno vse do 1.800 €. Seveda se takrat nad tem ni nobeden pritoževal, saj je sicer nesorazmerno in enormno povišanje najemnine predstavljalo »le« približno 20% manj dohodka, kot bi ga prejeli, če bi najemnine ostale enake. Toda, ker je tudi promet zrasel in je bil dobiček višji, so bili vsi veseli. Pogodbeniki so kljub večkratnemu povišanju najemnine zaradi velikega prometa zaslužili več kot ob manjšem prometu, igralci so bili zadovoljni, ker je bilo dobitkov več ter so bili povprečno višji. Najbolj pa so bili veseli na vodstvu LS, saj so od povečanega prometa največ pridobili prav oni; vsa vplačila se namreč stekajo v skupno blagajno, pa še najemnine so lahko dvigali v nebo. V zadnjem času pa je promet iz več razlogov drastično padel, najemnine pa so ostale na isti višini kot v zlatih časih, vsaka prošnja o zmanjšanju najemnine pa naleti na gluha ušesa in ostre jezike.

Poleg tega so najemnine za različne pogodbene delavce zelo različne. Nekdo, ki je pri vodstvu iz neznano kakšnih razlogov bolj priljubljen, tako za večji poslovni prostor plačuje manj najemnine kot nekdo drug za manjšega na primerljivi lokaciji. Tudi zakupnina za specifične aparature ni enotna, za sam pogodbeni prostor pa mora pogodbenik v veliko primerih plačevati dvakratno, najprej lastniku, če to ni LS in mnogokrat ni, nato pa še neprimerno višjo vsoto sami LS, ki, mimogrede, nikjer nima registrirane dejavnosti oddajanja poslovnih prostorov v najem.

Že prej smo omenili, da pogodbeni sodelavec posluje kot s.p., a to v resnici ni, saj mora biti polovico odpiralnega časa osebno na delovnem mestu in slediti diktatu vodstva LS, sam pa o poslovanju nima nikakršne besede. S tega vidika je bliže običajnemu delojemalcu. Toda običajnemu delojemalcu po zakonu pripada odmor za malico, katere stroške mora pokriti delodajalec, pripada mu tudi pravica do plačanega dopusta, pravica do regresa in do povračila potnih stroškov ter plačana bolniška odsotnost. Pogodbeni sodelavec pa nima pravice ne do odmora, niti nima možnosti v času dela zaužiti topli obrok (skrivaj lahko na samem mestu poje kak sendvič ali kaj podobnega), nima pravice do dopusta oz. si mora dopust sam plačati, obenem pa zato plačevati še delavce oz. študente, ki so v času njegove odsotnosti na prodajnem mestu celoten odpiralni čas. Regres mu seveda ne pripada, saj je s.p., mora pa v času poletnih počitnic, ko naj bi peljal otroke na morje oz. kam drugam na počitnice, plačati davek na dodano vrednost za drugo trimesečje. Prevoz na delo in s tem povezani stroški so njegova skrb, bolniška odsotnost z dela tudi, razen v primeru če ta traja več kot en mesec, v tem primeru krije stroške država, ne pa LS. Skratka, pogodbenemu sodelavcu je odvzeta in kratena večina pravic, ki pripadajo ostalim delavcem. Poleg tega pa pogodbeniki nimajo nobenega predstavnika v upravi, ki bi jih ščitil in deloval v njihovem interesu. Sam pogodbenik tudi ne sme opravljati kakšnega drugega dela, pa čeprav bi bilo oziroma je v teh časih to skoraj nujno za preživetje.

Seveda je običajen pogodbeni sodelavec LS omenjene pogoje dela in pravila igre mirno prenašal, dokler je s svojo dejavnostjo po plačilu vseh obveznosti še zaslužil nekaj več kot je znašala povprečna slovenska plača, nikakor pa se ne more sprijazniti z dejstvom, da mu kljub očitnim kršitvam temeljnih pravic vodstvo nikakor ni pripravljeno znižati najemnine ali pa zvišati provizije, pač pa se vsaka tovrstna pobuda oz. prošnja konča z odločnim ne, za nameče pa je tisti, ki si drzne kaj takega sploh izustiti, deležen hudih kritik, zastrahovanja, groženj s prekinitvijo pogodbe in arogance v smislu, kaj vam pa manjka. Načelo, po katerem vodstvo oz. uprava deluje v odnosu do pogodbenih sodelavcev, bi najbolje formulirali kot: »vi za nas, mi zase«, z razlago: «Uporabljali in izžemali vas bomo, dokler se nam bo to zdelo dovolj donosno, potem pa vas bomno enostavno ukinili, saj vas ne bomo več potrebovali.«

Že prej se je dejavnost razširila na Pošto Slovenije in na Petrol, sedaj tudi na splet in uprava od pogodbenih delavcev celo zahteva, da na svojih prodajnih mestih novačijo oz. preusmerjajo stranke na spletno igranje, kar je isto, kot če bi od njih zahtevala, da naj odžagajo vejo na kateri sedijo. Vabijo jih na prestižno večerjo s petimi vhodi, ne morejo pa jim omogočiti golega preživetja.

Ker je očiten namen vodstva LS izničiti, še pred tem pa izžeti posrednike, ki jim že sedaj , ko poravnajo obveznosti, ne ostane skoraj nič sredstev oz. so nekateri celo v minusu in ker to lastnike, med katerimi je tudi FIHO očitno nič ne moti, je prav in pravično, da se pove stvari take kot so in da je javnost seznanjenja z dogajanjem.

V odnosu do pogodbenih delavcev je še vrsta drugih nepravilnosti in nezakonitosti, od neupoštevanja in prikrojevanja bilanc, mobinga in nedopuščanja sprememb pogodbe, ki bi posrednikom vendarle omogočila preživetje. Nepravilnosti in nezakonitosti, in to nikakor ne zanemarljive, pa lahko najdemo tudi v samem upravljanju javnega podjetja. Prva in najbolj v oči bijoča zadeva je nepotizem. Dobro plačane službe v upravi in najboljše lokacije prodajnih mest se podeljujejo znancem, prijateljem in družinskim članom brez kakršnekoli osnove za zaposlitev. Podatki so sicer tajni in strogo varovani, seveda z namero prikriti nepravične in nemara celo nezakonite privilegije nekaterih, nelojalno konkurenco in klientelizmu.

Direktor LS Tim Kocjan je na položaju že več mandatov, a v resnici vse niti poslovne politike v rokah drži vodja prodajne službe Damjana Križnik, ki odloča o vsem in ji ni mar za pogodbene sodelavce in njihov položaj. Poleg tega gospa Križnik istočasno opravlja funkcijo nadzornice, saj je članica nadzornega sveta LS, se pravi nadzira tudi samo sebe in svoje delo, kar je naravnost smešno oz. tragikomično. V nadzornem svetu sedi kot predstavnica delavcev, torej kot oseba, ki bi morala skrbeti za pravice in dobrobit tistih, ki jim kot vodja prodajne službe tako zavzeto niža provizije in viša najemnine. V resnici pa tudi formalno gledano ni zaščitnica pogodbenih delavcev, saj le-ti niso obravnavani kot uslužbenci LS in zato tudi nimajo svojega predstavnika v upravi; niti kje drugje. Zanimivo je tudi dejstvo, da v nadzornem svetu sedi predstavnik vlade RS, gospod magister Zdravko Luketič, ki nepravilnosti očitno ne opazi, se mu ne zdi potrebno ukrepati ob tako očitnih kršitvah poslovne etike in načela transparentnosti poslovanja. Uprava javnega podjetja deluje povsem netransparentno in samo delovanje LS je zastavljeno tako, da nikakor ne moremo preveriti poštenost samih žrebanj in najbrž ni težko verjeti, da so tudi sama žrebanja nadzirana in usmerjena. Leta 2008 je iz nepojasnjenih razlogov nenadoma odstopila članica uprave Brataševec Marjeta, ki je edina od vodilnih imela posluh za tegobe posrednikov in skušala tudi kaj narediti njim v prid, le zakaj?

Loterija Slovenije je sveta krava z monopolom. Svete krave ne spadajo v evropsko civilizacijo, monopoli pa ne v tržno gospodarstvo prostega trga in svobodne konkurence.

Kot podpisniki pogodbe z Loterijo Slovenije smo v položaju, ko o konkretnih številkah, torej o milijonskih izgubah zaradi nesposobnosti ali pohlepnosti vodilnih, o nepravilnih transakcijah znotraj podjetja, o nepravilnem kadrovanju in ostalem, ne smemo javno govoriti, saj s tem kršimo pogodbo.

Predlagajo nadzor nad žrebanji, saj je zanimiv podatek, da se višji dobitki velikokrat izplačujejo na istih prodajnih mestih. Zanimivo bi bilo vedeti koliko pogodbenikov ima blokirane račune, koliko jih živi od socialnih podpor in koliko je tistih, ki jim grozi rubež.
Zanimajo pa nas tudi mesečni prilivi vodstvene garniture LS in FIHA.

Elena Pečarič

*Opomba:
Objavljamo pismo pogodbene delavke Loterije Slovenije iz okolice Ljubljane. Imena ne bomo izdali, saj bi lahko utrpela povračilne ukrepe zaradi zapisanega. Povezave na straneh smo dodali na Vesti.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
75 x komentirano
  • Nenad je rekel/-la:

    Veliko gnilega je v Loteriji Slovenije!

  • Grega je rekel/-la:

    Ne igram več lota, ker sem prepričan, da nas nategujejo in prirejajo žreb!

    • Marjana je rekel/-la:

      Tudi sama sem prepričana, da so izžrebane številke pri lotu ena velika farsa, saj je čudno, da v tem času še niso uspeli nam igralcem omogočiti prisotnosti pri žrebu. Verjamem, da je Loterija dober biznis za tiste, ki so pri koritu in jim je humanitarni del zgolj metanje peska v oči.

    • handy je rekel/-la:

      Nisi edini!

    • Robert Čok je rekel/-la:

      Po mojem tudi

    • s.p. je rekel/-la:

      Da bi Loterija prirejala izide iger na srečo je neumnost, ki jo pogosto slišiš od igralcev, ki kljub raznim “sistemom” ne uspejo obogateti od športnih stav, spletnega pokra ali lota. Organizatorjem iger na srečo ni treba prirejati izidov iz preprostega razloga, ker je matematika na njihovi strani in dobiček zagotovoljen.
      Kokr vem se lahko prijaviš na žrebanje in si prisotna na RTV - ko se uzvaja žreb.

  • RUKAR je rekel/-la:

    Več ko očitno je , da “LOTERIJA”, NE PRIDELA DOVOLJ, DA BI ZADOVOLJILA ELENČINE APETITE !

  • Janko je rekel/-la:

    Kako značilno za podjetja v državni lasti! Uspešno ga pokradejo in nihče nikoli ne odgovarja!

  • krap je rekel/-la:

    Banda !!! Ko profit zamegli um kapitalističnim prascem , ki se lepijo na loterijski denar. Gospod Šušteršič in ostali priklopniki na loterijski denar ima loterija še premalo profita ali pa morajo mezdni delavci delati le za hlape zraka, ki jim ga omogoča demokratična Slovenija. Za posrat! Ko se socialistični gnoj spremeni v kapitalistično kloako.

  • Srečko je rekel/-la:

    To podjetja upoštevajo kot zakon;
    »vi za nas, mi zase«, z razlago: «Uporabljali in izžemali vas bomo, dokler se nam bo to zdelo dovolj donosno, potem pa vas bomno enostavno ukinili, saj vas ne bomo več potrebovali.«

  • Poza je rekel/-la:

    Predlagam tem pogodbenim delavcem, da ne ostanejo tiho do njihovega propada, ampak naj se skupaj javno oglasijo!
    Kaj pa lahko izgubijo?

    • handy je rekel/-la:

      Dobr predlog!

    • s.p. je rekel/-la:

      Sm najprej mislil da Elena Pečarič piše, kar bi blo smešno glede na to da je invalidka, bi mogla navijat da še bolj stiskajo zastopnike. Je pa to očitno napisala zastopnica. In ta zastopnica tut očitno nima razčiščeno kaj prinaša status samostojnega podjetnika. Logično je da nimaš regresa, da nimaš dopusta, plačanega prevoza in malice, da sam plačuješ študente in tako naprej, to z Loterijo nima veze, tko je povsod.. Če maš ti v povprečju 1000€ neto in si daš vsak mesec 200€ na stran, si lahko poleti izplačaš regres in plačan dopust in decembra božičnico, … Živiš pa z 800€ na mesec kar je za trgovca povsem normalna plača. Zastopniki bi bili pa zaradi naziva s.p. radi gospodje, malo delal in dobro živel, čeprav so v bistvu navadni prodajalci.

    • M je rekel/-la:

      Ja res je da bi lahko lepo živeli ampak naj mi nekdo pove katera zastopnica dobi 1000 eur na mesec. Sama sem zastopnica pa nisem vidla 1000 eur še nikoli. Delam pa cele dneve sama od 7 zjutraj do 18 zvečer, pa še sobote, ker si študenta oz enega zaposlenega ne morem privoščiti. Pa mi na mesec ko plačam vse stroške loteriji pa prispevke ostane 500 eur če je dober mesec in kako naj od tega karkoli prišparam oz si izplačam regres ali pa božičnico

    • s.p. je rekel/-la:

      Ja,ja,ja,……… enostavno ne morem verjet da delaš za 500 € na mesec in to po celo dneve sama in celo sobote kot praviš …….!!!. Kdo pa te sili v tako službo, zastopnica ???
      Na tvojem mestu bi si jaz poiskala drugo delo ……….če bi bilo tako slabo kot praviš !!!! Pa mislim da vseeno ni tako črno !

    • M je rekel/-la:

      Ja ko sem prišla na loterijo so bli zlati cajti, zdaj od kar je pa kriza je pa pri nas še večja kriza, ker ljudje nimajo denarja in mi smo po prometu plačani.
      Draga s.p. iščem novo službo ampak ker imam 6 mesecev odpovednega roka je na žalost ne dobim, ker me noben noče tok cajta čakat.

    • K'rEn je rekel/-la:

      Verjetn dela za 950 al pa 900 eur. Mogoče bi rajš šla mal pomigat v Muro, Vegrad, SCT,…

    • M je rekel/-la:

      kr en ne rabiš bit nesramen jaz sem samo povedala svoje in kako je na loteriji itak pa vem da ljudje tega ne verjamete. Kakorkoli jaz sem svoje povedala

  • politik je rekel/-la:

    Po neuradnih informacijah odhod Brataševec Marjete ni bil prostovoljen.

  • Irma je rekel/-la:

    Takle mamo v preljubi deželici!

  • Kekec je rekel/-la:

    A spet je v igri Šuštaršičev monopol. Zanimivo kako ta star invalid raje ne uživa v svoji starosti in se še vedno grebe za denar! Kaj ne ve, da je smrten?

  • Linda je rekel/-la:

    Gospa Elena, kdaj boste naredili intervju in kakšno akcijo s Chuck Norrisom?

  • Linda je rekel/-la:

    Gospa Elena in Chuck Norris sta zakon za slovenijo!!

    • Zala N. je rekel/-la:

      Zakaj napadate Eleno, ki je v javnost posredovala pismo? Ali ne želite, da se odkrijejo svinjarije? Le zakaj?

    • uri je rekel/-la:

      Zala, ali ne veš, da Šuštaršičevi napadajo Eleno, ker se jo bojijo!
      Elena, daj še nove dokaze, da jih zvije!

    • handy je rekel/-la:

      Ko bi bila res, bi Slovenija imela blagostanje!

  • racman je rekel/-la:

    Vse to je možno , ker nimamo pravne države!

    • handy je rekel/-la:

      Več je dokazano, bolje jim gre! Tipično za našo državo, ki uporablja dvojna merila. Ene za preproste državljane, druga merila za bogate in pomembne!

    • Damjan L. je rekel/-la:

      Uf, uf

  • Leiito je rekel/-la:

    To glede s.p-jev ni tako črnobelo. Če gre za samostojne prodajalce, ki poslujejo iz najetih prostorov, čemu bi pa morali biti zaposleni na LS? Poleg tega, to ne bi bilo nujno tudi bolje. Na POP TV, RTVSLO in še marsikod sodelavci namesto redne zaposlitve preferirajo lasten s.p., ker lahko tako sami odločajo kako bodo razpolagali s prilivi, preprosta matematika pa pokaže, da imaš ob lastnem investicijske varčevanju ob času upokojitve višji dohodek iz kapitala kot bi bil imel pokojnino, ob tem pa zraven še celotno glavnico, ki bi bila sicer pri ZPIZu.

    Da bi Loterija prirejala izide iger na srečo je neumnost, ki jo pogosto slišiš od igralcev, ki kljub raznim “sistemom” ne uspejo obogateti od športnih stav, spletnega pokra ali lota. Organizatorjem iger na srečo ni treba prirejati izidov iz preprostega razloga, ker je matematika na njihovi strani in dobiček zagotovoljen.

    Cenim E. Pečarič v vlogi borke za egalitarno družbo, ko si natakne klobuk raziskovalne novinarke pa bi morala za svoje trditve navesti tudi kak dokaz, ne pa da si zastavlja retorična vprašanja.

    • s.p. je rekel/-la:

      Ta zastopnica ( samostojna podjetnica ) očitno nima razčiščeno kaj prinaša status samostojnega podjetnika. Logično je da nimaš regresa, da nimaš dopusta, plačanega prevoza in malice, da sam plačuješ študente in tako naprej, to z Loterijo nima veze, tako je povsod.. Če maš ti v povprečju 1000€ neto in si daš vsak mesec 200€ na stran, si lahko poleti izplačaš regres in plačan dopust in decembra božičnico, … Živiš pa z 800€ na mesec kar je za trgovca povsem normalna celo nadpovprečna plača. Zastopniki bi bili pa zaradi naziva s.p. radi gospodje in gospe , malo delali in dobro živeli, čeprav so v bistvu navadni prodajalci in prodajalke.
      Glede prirejanja izidov loto številk pa tkole ……….od kar obstajajo igre na srečo bo obstajal dvom v poštenost tega posla, tko je in tko bo !! …..in itak organizatorjem športnih stav enostavno ni potrebno prirejati rezultatov saj je matematika na njihov strani ,to o prirejanju je neumnost, ki jo pogosto slišiš od stalnih igralcev, ki praviloma redno stavijo v igrah na srečo…!

    • K'rEn je rekel/-la:

      Če si bebo (beri: bebec), mamtematike tko al tko ne štekaš, nekdo pa mora bit kriv, da sedmice ne dobiš. In kdo je kriv?
      Grda, velika in goljufiva Loterija!
      To, da je posameznik bebo, v teh primerih sploh ni pomembno.

  • Damjan L. je rekel/-la:

    Kjer pogledaš na tej strani ELENA

    • Leiito je rekel/-la:

      Pa dobro, dekle očitno rado piše. Po svoje gre razumeti tudi Vest.si, korupcija je danes iskano novičarsko blago, a vse skupaj res postaja malo preveč rumeno.

    • trn je rekel/-la:

      Ej mal bolj poglej! Strinjam pa se, da je Pečarička vedno boljša novinarka! Un vic o treh pastirjih pri Turku ha ha ha! Ta pa zna!

  • Leiito je rekel/-la:

    Ne trdim da je slaba novinarka, kar pravim je, da je fact-checking nujen del novinarstva, in če navajaš “Turk is a boring snob pretending to be a high-profile diplomat” kot Wikileaksovo depešo, očitno nisi naredil domače naloge.

    Ne gre za to, da bi mi bil Turk posebej pri srcu, a tistega pač ni v nobeni WL depeši, one opise slovenskih politikov je sestavil nekdo s slabim znanjem angleščine in jih prodal, vsaj Pečaričevi, kot WL material.

    • trn je rekel/-la:

      Ej govorim o tem kaj spravi iz ljudi, ki jih intervjuja! Itak pa dobr piše. Uno invalidsko sceno bo pa tut enkrat dokončno razkrinkala!

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Če imaš butaste podložnike, ni težko vladati.

  • Leiito je rekel/-la:

    Sam sem po defaultu skeptičen do ljudi, ki govorijo sami, a v prvi osebi množine, committee of one pa to, če seveda ne gre za majestetični “mi”. Zapis zgoraj je tipičen za današnje slovensko fastfood novinarstvo kot ga vidiš tudi na 24ur; visokokaloričen naslov v stilu J’accuse, nekaj leporečja o krutih izkoriščevalcih in ubogih delavcih, dodaš obtožbe o korupciji, potreseš s teorijo zarote, začiniš z retoričnimi vprašanji in voila, raziskovalno novinarstvo.

  • Damjan L. je rekel/-la:

    Dragi prijatelji, znanci in neznanci !

    Tokrat vas PROSIM, ROTIM, POZIVAM IN VPIJEM …..POMAGAJTE NAM !!!!!!!!!!!

    Prebivalci Pivške kotline smo postavljeni pred izvršeno dejstvo, da bo država za potrebe vojske in NATA zaprla in si prisvojila OGROMNO področje.

    Področje ki je v lasti 3000 lastnikov, področje vodnega zajetja, zaščiteno območje Nature2000, ogroženih živalskih vrst in kraškega sveta.

    Na javnih predstavitvah so, resnici na ljubo, dokaj resnično pokazali svoj pravi jaz…z popolno IGNORANCO, POSMEHOM, OHOLOSTJO IN VZVIŠENOSTJO.

    Če svoje namere udejanijo, smo soočeni z degradacijo našega okolja, nepovratnim onesnaženjem vodnih virov…edinih ki jih imamo…omejevano svobodo gibanja, krajo ozemlja, hrupom itd itd…

    In čeprav so nam dejali, da ko gre za obrambo države (kdo jo je pa napadel ?!? )…NI odškodnin in odkupov zemljišč, mi po temu sploh ne sprašujemo. Mi odškodnin NOČEMO.

    Mi se za denar ne bomo pogajali ker ga nočemo. Mi hočemo da gredo stran in nas pustijo živeti.

    Zato vas pozivam, da nam pomagate s podpisom peticije, s katero skušamo v civilni iniciativi to okupacijo in onesnaženje preprečiti.

    Nič vas ne stane in nič se od vas ne zahteva, peticija ki jo pošiljam v prilogi velja isto, kot če jo podpišete na list papirja, ki se podpisuje po naših krajih.

    Prosim samo da jo podpišete SAMO ENKRAT.

    Če iz kakršnih koli razlogov peticije ne želite podpisat, vas prosim vsaj to, da ta mail v celoti tak kot je, prepošljete svojim kontaktom…prav nam bo prišel VSAK glas.

    Ljudje smo v strahu in zaskrbljeni…iščemo pot iz tega, iščemo možnosti in načine…vsak dan poteka na stotine razprav, mailov, sestankov, akcij. Vse bodo blažev žegen, dokler nas ne bo toliko, da bomo postali številčno kritična masa, ki se je bo oblast začela bat. Naš boj lahko spremljate po različnih medijih, nekateri prispevki izmed njih so pripeti k peticiji ki jo boste kliknili spodaj.

    Za prilogo tistim ki zadeve še ne poznate dobro, vam prilagam powerpoint priponko, kjer si lahko ogledate razlago, kaj se gredo.

    To je najpomembnejši mail, ki sem ga kdajkoli poslal v življenju. Hvala, če ga boste upoštevali.

    V sovražnike z oblakov, rodu naj našga trešči grom.

    Prost, kot je bil očakov, najprej naj bo Slovencov dom.

    Naj zdrobe, njih roke, si spone, ki jih še teže.

    Žive naj vsi narodi, ki hrepene dočakat dan.

    Da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan.

    Ko rojak, prost bo vsak

    ne vrag, le sosed bo mejak!

    PROSIM PODPIŠETE TUKAJ :

    http://www.mcp.si/peticija

    V imenu narave, živali in naših otrok, tisočkrat HVALA !

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Če se obračaš na javnost in če gre za pravično stvar, se predstavi s polnim imenom.

  • K'rEn je rekel/-la:

    Veseli me, da se pojavlja na Vest.si vse več posameznikov, ki zmorejo argumentirano zavračati kvazi “raziskovalno” novinarstvo Elena Pečarič.

    Že nekajletna podpora somišljeni-ka/ov, na teh blogih se namreč sestoji iz intelektualno izredno zahtevnih argumentih, kot npr:

    - A ne, Eleni vse uspe česar se loti!
    - ali ne veš, da Šuštaršičevi napadajo Eleno, ker se jo bojijo!
    - Elena, daj še nove dokaze, da jih zvije!
    - Vse to je možno, ker nimamo pravne države!
    - Ne vem kje so naši sodni organi oziroma kaj in kdaj delajo!
    - Komaj čakam, da bo že konc in bodo organi pregona prevzel stvar v svoje roke!
    - Pokvarjeno do konca
    - Enkrat bodo plačal za svoje grehe!
    - Dobr si jih zatrla
    - to bo še zanimivo
    - Ja, itak se bodo zmazal, razen, če super Elena ne zbudi organov pregona!
    - Ne smejo se izmazat in ne bodo se zmazal! Za vse palca raste in tud za njih!
    - Me prav zanima kaj hranijo v teh skladiščih? Verjetno nakradene stvari!
    - To bodo pa morali narediti organi pregona!
    - Mene tud zanima kam vodjo distrofične sledi vašega mafijskega šefa? Upam, da bomo kdaj zvedeli!
    - To pa je šokantna novica! Že marsikaj smo zvedeli od Elene, ampak to je vedno huje!
    - Kaj sledi?
    - Boljš, da obvestimo kriminaliste!
    - Elena ti si naš Julien!
    - Tile invalidski šefi pa obvladajo krajo. Skrbijo, da se nasledstvo nadaljuje z enako ali boljšo vnemo!
    - Katastrofa!
    - Nč novga!
    - Kušar ma pa povsod prste vmes!
    - Elena, pogumna pa si!
    - Vsa čast avtorici kolumne, da ne obupa nad tem pokvarjenim sistemom!
    - Dobra si, da ne odnehaš,
    - Elena vedno poskrbi za dvig temperature
    - Elena, navijam zate in za pravico in resnico!
    - Drži se Elena!
    - Gospo Pečarič res cenim. Je zelo inteligentna, prava borka! Je angel, ki bo pregnal vse hudopce!
    - Od kje ima ga. Pečarič toliko energije? Tako drobna, a tako močna!
    - Elena, na tvojem mestu bi se jih mal bal! To ni mal dnarja!
    - No Elena, končno je nekdo reagiral, da se to ne sme tko delat!
    - Elena, občudujem te zaradi vsega! V kratkem se pridružim tvoji stranki!
    - Ha ha ha, za Šuštaršiča bi blo res bolš, da neb blo Vesti. Po moje ga že mora tlač!
    - Elena, to še ni dovolj! Ko bodo začele padati sankcije, bo pravici zadoščeno!
    - Elena, bodi taka kot si
    - No, dobro, da si Elena upa drezat v to gnezdo, saj nima kaj izgubiti!
    - Na to nam bo pa Elena dala odgovor! A ne, Elena, da ne boš prej odnehala!
    - Pa še kako je nevarna! Koplje vedno globje! Mefisto, mogoče še tebe odkoplje!
    - Elena, samo pljuvati znajo!
    - Bodi pogumna Elena, ljudje nismo neumni!
    - Elena ma nažalost prav!
    - Elena, dobro jih pikaš
    - Gotovo jih delaš živčne
    - Tale (Elena) pa očitno ve veliko. Na dan z besedo!
    - Večkrat se sprašujem, če se Elena kaj boji, ko brska po osjem gnezdu.
    - Ja, če si zvest Šuštaršiču, pol je pohlep nuja!
    - Strah in trepet invalidskih lopovov-Elena!
    - Že samo, da zavoha Eleno znori!
    - Ne daj se Elena!
    - Elena, dobra si, da zdržiš
    - Žalostno kako deluje g. Šuštaršič!
    - Bravo Elena! Končno nekaj pravice tudi za nas!
    - Elena, to pa me zares veseli. Upam, da bo končno prišla na dan resnica in pravica tudi za vas!
    - O, Elena, tole ti pa prav privoščim! Tok energije, časa in živcev! Čestitam!
    - Res ne vem kako se ti (Eleni) še da; to je noro
    - Elena, tole je pa very good!
    - Elena vedno lepše pesmi pišeš :)
    - Elena, dobra si, da ne obupaš!

    “Različni” avtorji komantarjev?

    Velika večina veleumnih izjav Eleninih oboževalcev se tako sestoji iz takih in podobnih stavkov. Pošteno pa je povedati, da je ogromno tovrstnih izjav dolgih celo DVE vrstici.

    Potem se je pa že verjetno pokadilo iz avtorjevih sivih celic…..

    • Linda je rekel/-la:

      Res, prava alternativa in konkurenca g. Šuštaršiču in ustaljenim invalidskim organizacijam:)
      K temu bi lahko dodali še junaške “ode” izrečene v mraku in domov grede na poti iz oštarije in podkrepljene s pivom, jegermaistrom… in še od onih tiponov z erektilno disfunkcijo….
      Kako pripravna tarča in dežurni krivec je Šuštaršič za vse tegobe tega sveta, stečaje in neupele potegavščine vseh sort Kriminalčecev in lenuhov na račun invalidov in cele družbe.

    • Damjan L. je rekel/-la:

      Nekdo je NEVOŠČLJIV

    • Robert Čok je rekel/-la:

      OČITNO SI ZADELA TAM KJER BOLI
      vidi se po teh reakcijah
      negdo si je moral vzeti veliko časa

    • K'rEn je rekel/-la:

      Robert Čok, kar TRI vrstice. Čestitke !!!

  • Zofka je rekel/-la:

    Ne morem verjet kok se ukvarjajo z Pečaričko! Enim se pa hlače tresejo.

  • Franci Ažbe je rekel/-la:

    Politika si ni želela mazati rok z napakami na invalidski organizaciji, ki so brez dvoma močna civilna družba. Niso pod vplivom ne levih, ne desnih, niso koruptivni, niso vpeti v lastninjenja, nimajo razprodaje in odtujitve »družbene lastnine«.

    Zato je bil že v 90-ih letih ustanovljen invalidski forum, ki pa ni dosegel zastavljenega in naročenega cilja – uničenje ali destabilizacija invalidskih organizacij. Zato je bilo iz drugega plana v boj porinjeno društvo YHD (glej knjižico »socialno in etično delovanje YHD«), z njeno predsednico Eleno Pečarič. Dali so ji pravno, politično in medijsko pomoč ter 10% javnega medijskega prostora. Pri pisanju ji pomagajo novinarji. To, da ima na razpolago portal Vest.si, ki je v lasti J. Severja, pove veliko. Njena glavna »forumaša« sta Rafko Župančič, znan zaradi tatvine denarja invalidskemu forumu (pisalo v Novicah) in Čedo Škondrič, nekdanji ificir JLA.

    Napadi so namenjeni predvsem na predsednika nacionalnega sveta invalidov B. Šuštaršiča in na nekatere člane Fiha, ki so ocenjeni na močne, neodvisne, pomembne. V javnosti je, preko naročenih medijev, ustvarjeno mnenje, da se invalidi kregajo med seboj. Kar seveda ni res! Nikoli se niso kregali slepi, gluhi, duševno prizadeti, paraplegiki, itd… Za vsemi diskvalifikacijami stoji podpis E. Pečarič, ostali raje ostanejo skriti.

    Da za tem stoji politika je jasno, saj sta v lastništvu loterije tudi KAD in SOD, iz 180 milijonov ustvarjenih sredstev pa se razdeli le 25 milijonov (cca. 17%), o ostalem denarju pa se ne govori.

    Vloga Pečaričeve in njenih napadov je še bolj jasna. Na Finskem so leta 2009 razdelili iz Slot loterije 400 milijonov evrov (glej podatek na NSIOS).

  • Rika je rekel/-la:

    Jaz bom šla v stečaj

  • sonja je rekel/-la:

    Kakor koli, ko prebiram komentarje mi gre na jok. Tudi sama sem zastopnica loterije slovenije že 20 let. To kar počnejo z nami je milo rečeno sužnjelastništvo. To kar nekateri tukaj nakladajo je ena sama laž saj taki s polno ritjo res lahko serjejo. Mi delamo od jutra do večera za manj, kot 400 eurov mesečno, seveda če je dober promet. Sedaj, ko se je ponudba razširila pa nam še toliko ne ostane, ko poplačamo vse račune pa še loteriji polovico vrnemo. Da o mobingu, ki ga izvajajo nad nami niti ne izgubljam besed. Pod pretvezo izobraževanja nas prodajalcev, nekateri opravljamo to delo že 30 let nas sedaj učijo standardov prodaje, izvajajo nadzor nad nami v lokalih, nas ocenjujejo, kritizirajo itd. sami pa v življenju niso prodali ene same srečke. Samo čakam, da se bo kateri od zastopnic utrgalo in bo nekoga na nos. Kaj sem hotela povedati, da opravičijo stroške, ki jih nakazujejo raznim podjetjem svojih znancev in prijateljev so se pač domislili izobraževanja. Za svoje žepe in žepe svojih kvazi projateljev že poskrbijo, za nas, ki ustvarjamo promet pa ni denarja.