25. februar, 2011 | Blaž Zgaga

O skrivnostih Patrie bo odločala vlada

  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Prvo sojenje v aferi Patria še naprej poteka za zaprtimi vrati. Procesa zoper nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca in bivšega načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi javnost ne more spremljati, čeprav gre za veliko korupcijsko afero, v kateri šlo za več kot četrt milijarde evrov. Vse, kar lahko po obravnavah izvedo mediji, so ponavadi le neslane šale predsednika stranke upokojencev.

Toda glavni razlog za tajno sojenje je v ministrstvu za obrambo. Čeravno naj bi bila ministrica Ljubica Jelušič domnevno blizu Socialnim demokratom, je videti, da je tam še vedno trdno v sedlu ista klika, ki je pred leti na veliko prodajala orožje Hrvaški, kasneje pa zahtevala podkupnine ob nakupu oklepnikov. Prav obrambno ministrstvo je namreč tisto, ki je na mnogo dokumentov, ki jih v sojenju zoper Erjavca in Gutmana navaja tožilka Branka Zobec Hrastar, nadelo oznako tajnosti. Ker mora sodišče spoštovati zakonodajo, je sojenje zato javnosti nedostopno.


V nekaj dneh povzročila 17 milijonov evrov škode

In kaj v resnici skrbi obrambno ministrstvo, da bi izvedela javnost? Pri nakupu oklepnikov je bil sprva predviden nakup 150 oklepnikov, kasneje je bilo število znižano na 136. Strateški dokumenti so predvidevali, da jih bo večina oborožena z zmogljivim avtomatskim topom kalibra 30 milimetrov. Toda namesto več kot 70 takšnih vozil, sta jih Erjavec in Gutman naročila le šest. Preostale oklepnike pa naj bi večinoma oborožili samo z mitraljezom.

Ključna odločitev o tem je bila v nasprotju s predpisi sprejeta med 13. in 15. decembrom 2006, le nekaj dni pred podpisom pogodbe v vrednosti 278 milijonov evrov. Več let strokovnega dela v generalštabu sta obdolženca izničila v nekaj dneh. Obenem sta nabavila še 25 šasij brez motorja, menjalnika, koles in drugih delov. S svojim nevestnim delom sta povzročila najmanj 16.800.000 evrov škode.

Navedeni podatki o očitkih tožilstva izhajajo iz kazenske ovadbe zoper njiju, ki je objavljena na internetu. Spletni portal Politikis.si, ki spominja na brezplačnike, kateri so pred volitvami brezobzirno podpirali SDS, je namreč objavil skoraj celotno kazensko ovadbo zoper Erjavca in Gutmana.

V njej so podrobno navedeni grehi, ki jih je na obrambnem ministrstvu odkrila policija. Objavi navkljub pa ministrstvo še naprej ovira dostop do dokumentov in zlasti javno sojenje. Tudi za ceno hudih kršitev predpisov.

Ministrstvo “absolutno bistveno kršilo postopek”

Avtor pričujočih vrstic je novembra 2010 zahteval umik tajnosti z vseh dokumentov, ki so navedeni v kazenski ovadbi zoper Erjavca in Gutmana ter s pogodbe o nakupu oklepnikov Patria.

Tožilka Branka Zobec Hrastar je namreč na prvem delu sojenja rekla obdolžencema, da naj, če želita javno sojenje, predlagata umik tajnosti z dokumentov. Tega seveda nista storila, saj jima ni v interesu, da bi javnost izvedela, kaj vse sta počela z državnim denarjem.

Z umikom tajnosti z dokumentov, katerih bistvena vsebina je tako ali tako že objavljena na internetu, bi namreč izginil pravni temelj za tajno obravnavo na sodišču. V kolikor bi ministrstvo oznake umaknilo, bi sojenje Erjavcu in Gutmanu državljani verjetno lahko spremljali podobno kot sojenje Ivanu Zidarju in drugim obtožencem.

Vendar se je ministrstvo odločilo, da rajši krši predpise in še naprej poskuša doseči, da bi javnost o korupciji v aferi Patria izvedela čim manj. Čeprav je bila podana zahteva za umik tajnosti s 50 dokumentov in s pogodbe zaradi izkazanega javnega interesa, ministrstvo o njej sploh ni odločalo.

Po kafkovsko se je sklicevalo na sodišče, češ da lahko “po mnenju organa v tem primeru vpogled dovoljuje le okrajno sodišče v Ljubljani, pred katerim teče postopek.” Ministrstvo je torej zavrnilo zahtevo, pri čemer se je sklicevalo, da v zadevi Patria pač teče kazenski postopek, za umik tajnosti pa da naj bi bilo odgovorno sodišče in ne ministrstvo.

Toda po pritožbi je informacijska pooblaščenka ugotovila, da je obrambno ministrstvo pri svojem odločanju storilo “absolutno bistveno kršitev pravil upravnega postopka.” Po zakonu namreč obrambno ministrstvo sploh ni pristojno za odločanje o umiku tajnosti z dokumentov o nakupu oklepnikov Patria, ampak mora o tem odločiti vlada.

Odločbo ministrstva je informacijska pooblaščenka razveljavila. Na njeno odločitev ni možna pritožba, niti upravni spor. Ministrstvu je naložila, da v 15 dneh pošlje zadevo v reševanje vladi, ta pa mora sprejeti odločitev v naslednjih 15 dnevih. Torej verjetno meseca marca.

Odločitev o odprtju procesa Patria v rokah ministrov

O umiku oznak tajnosti z dokumentov bodo zdaj odločali ministri. Premier Borut Pahor rad govori o preglednosti porabe javnih sredstev. Njegova vlada bo zdaj imela priložnost, da te besede tudi uresniči.

Pri tem pa ne gre samo za umik oznake tajnosti z dokumentov, temveč za precej več. Če bi bile oznake tajnosti umaknjene, potem tožilstvo ne bi več bilo prisiljeno zahtevati procesa brez navzočnosti javnosti. Sojenje bivšemu ministru in prvemu vojaku bi bilo izenačeno z vsemi drugimi kriminalnimi zgodbami.

Še pomembneje je, da bi se tako povečala možnost, da bi bilo za javnost odprto tudi sojenje Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Ne gre pač dvomiti, da bo obrambno ministrstvo tudi to sojenje z oznakami tajnosti skušalo zapreti za javnost.

Obdolžencem namreč tajno sojenje zelo ustreza. Če bodo spoznani za nedolžne, si bodo želeli, da se na vse skupaj pozabi. Podrobnosti o njihovih nečednih dejanjih, ki jih je ugotovila policija, bi medtem ostale skrite. V primeru, da bodo obsojeni, pa bodo vpili, da je šlo za političen in montiran proces za zaprtimi vrati.

Procese v aferi Patria si očitno želi “montirati” predvsem obrambno ministrstvo. Prav tam, kjer so zakuhali afero, si jo zdaj želijo čim bolj prikriti. Na ministrih Pahorjeve vlade pa bo odločitev, ali bodo proces in afero Patria vendarle “odmontirali”, umaknili oznake tajnosti in končno dovolili slovenski javnosti, da spremlja sodne procese zoper trgovce z orožjem.

Blaž Zgaga

članek je objavljen tudi v reviji Svobodna misel

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
61 x komentirano
  • angie je rekel/-la:

    Danes lahko beremo v nadaljevanki ‘trgovci z orožjem in podkupnine?, kako je g. Ludvik Zvonar po telefonskem klicu Njega/onega na črko J/ čez noč bliskovito ‘revidirao svoje stavove’…

    Kdo ve, s čim mu je lahko zagrozil? Mogoče vi, Blaž?

    • portir je rekel/-la:

      Janša verjetno ne hodi kar tako za hec k šefu albanske mafije Hashimu Thaciju.

      Albanska mafija pa ima svojo slaščičarno ali burekđžinico v skoraj vsaki slovenski vasi.

    • maria je rekel/-la:

      portir
      In zakaj je bil Pahor pri Gadafiju?

  • angie je rekel/-la:

    Obrambno ministrstvo je, tako kot je postavil naš prvi abrambnik, montaža dejstev pa je njegova zdaj že notorično razpita metoda.
    Torej se ne gre čuditi, če ekipa, ki tam čepi že od osamosvojitve, z montažami dejstev nadaljuje…

  • jebiveter je rekel/-la:

    …..danes lahko beremo tudi poziv na fizično likvidacijo J Janše (…..RTV. si…itd….) očitno je, da se po gospodarskem debaklu t. z. leve oblasti skrajneži oklepajo z že videnim in do sedaj uspešnim metodam netenjem sovraštva s pomočjo balkanskih petokolonašev ustvariti izredne razmere, posledično razdeliti to deželo…..
    p. s. RTV.si. je že umaknil ta poziv……

  • angie je rekel/-la:

    Danes JJ na svoji spletki poziva vlado, naj dvigne oznako zaupno iz orožarskih časov.

    Naj vlada torej dvigne oznako zaupno tudi s poslov Patrij, da bo kvit!!!!

  • Ivan je rekel/-la:

    Janšev poziv ima majhni napako. Želi, da se odprejo arhivi za leto 1993, pozablja pa na leta 1990-1992.
    Sicer ima po svoje prav. O intenzivni trgovini z orožjem v tem obdobju je verjetno zanemarljivo malo (ali nič) dokumentov. Leta1993 je na letališčih Brnik in MB “našel” orožje, ki je bilo tam uskladiščeno z njegovo vednostjo in s soglasjem Drnovška. Treba vedeti, da je takrat po zakonu promet z orožjem odobraval obrambni minister, tudi za policijo.
    Ta dva pajaca sta zgolj izvršitelja, podpisala sta kar sta morala podpisati. Lahko bi sicer odstopila, toda to pri nas ni v modi. Javno sojenje bi bilo blamaža države in šou za Erjavca, kar tudi je.
    Nič se ne bo zgodilo, Patrije bomo kupili, ker bi bila prekinitev pogodbe ekonomsko nesmotrno dejanje. Za dve četi Patrij že imamo, vojaki in vzdrževalne službe se usposabljajo in samo norec ali sovražnik bi sedaj prekinil pogodbo. Seveda jo je potrebno revidirati. Zato sojenje no bo javno.

    • pravnik je rekel/-la:

      Po Ivanovi logiki bi morali kupiti prav vse, kar s podkupninami dobavijo orožarski trgovci, samo da je nekaj kosov robe že v državi?

    • jožek je rekel/-la:

      Največji tihotapec orožja je seveda potuhnjeni predsednik vseh predsednikov. Od predsednika cekazeka in s tem vrhovnega šefa zločinske in teroristične organizacije udbe, do trikrat zaporedoma demokratično izvoljenega predsednika države Slovenije, predsednika F21 tovarišijskih kapitalistov itd, itd.

      Hasan Ćengić in Milan Kučan sta z vednostjo ZDA tihotapila 850 ton orožja v Bosno in bila v Sloveniji inflagranti zasačena. In kaj se je zgodilo po tej vele korupcijski aferi predsednikom Slovenije in udboetikom Milanom Kučanom. Nič! Popolnoma nič! Udboetik je seveda poskušal delno ponesrečeno tihotapstvo obesiti JJ, za spuščanje megle pa je Kos takoj organiziral Depalo vas.
      Udbovec Hasan Ćengić pa je bil takoj na zahtevo Evrope in ZDA degradiran in odstavljen, Milan Kučan pa sistematično zamolčan.

      Podtikati to vele korupcijsko zgodbo, kjer predsednik države trguje z orožjem po privatni liniji mimo svoje države, Janezu Janši pa je pokvarjenost brez primere. Zato je Kučanov primer na mariborskem letališču mater vseh orožarskih afer.

      Janša trenutno predlaga ukinitev tajnosti z zapisnikov s trgovino z orožjem v času osamosvajanja od začetka do Depale vasi in nič drugega! Saj se na teh zapisnikih izživljajo razno razni Frangeži in ostali udbovci.

  • MEFISTO je rekel/-la:

    Velikokrat se sprašujem, kako se počuti človek, ki živi od svojih neumnih spisov in tisti, ki jih plačuje.

  • nemesis je rekel/-la:

    Vse kaže,da bo obtožba zoper Erjavca in Gutmana padla,za njo pa še vse ostale…

  • Forestina je rekel/-la:

    Sarkić lahko tudi Pahorju nariše veternico na čelo.

    intermezzo:

    Part of a Lannon Foundation lecture series

    Jeremy Scahill

    http://extraordinaryedition.blogspot.com/2011/02/jeremy-scahill-tom-engelhardt-talk-us.html

    http://www.tomdispatch.com/post/175359/tomgram%3A_engelhardt%2C_washington%27s_e

  • Forestina je rekel/-la:

    Sarkić lahko tudi Pahorju nariše veternico na čelo.

    intermezzo:

    Part of a Lannon Foundation lecture series

    Jeremy Scahill

    http://extraordinaryedition.blogspot.com/2011/02/jeremy-scahill-tom-engelhardt-talk-us.html

    http://www.tomdispatch.com/post/175359/tomgram%3A_engelhardt%2C_washington%27s_ec

  • Forestina je rekel/-la:

    En svet, ena bolečina

    http://www.dnevnik.si/debate/kolumne/1042427111

    Delavci v Wisconsinu so se Walkerjevim načrtom uprli. Ne pustijo si vzeti pravice do kolektivnega nastopanja. Šli so na ulico. Že deset dni jih tam protestira na desettisoče. Zasedli so vladno palačo. Upor narašča. Pridružujejo se jim delavci in študentje iz drugih zveznih držav. To so največje demonstracije v ZDA po vietnamski vojni. In navdih črpajo iz Egipta. Protestniki se primerjajo z egipčanskimi protestniki. Egipčanom se zahvaljujejo, ker so jim pokazali pot. Svoje nasprotnike enačijo z egipčanskim diktatorjem. Zasedeno vladno palačo v Madisonu imenujejo svoj Tahrir.

  • konec je rekel/-la:

    tipičen naročen članek rdečega prostituta, ki ga samo rdeče svinje imajo za novinarja…..torej no comment, postaja že dolgočasen.

    • konec je rekel/-la:

      Sem sodeloval z udbo in sem pridno prdel , pa so me udbovci za zahvalo v rit nabijali .

    • jožek je rekel/-la:

      Ne se smešit! Saj od podtikaja se komunizem ohranja in regenerira vse dotlej dokler bo dovolj bednih ovčic, ki jim verjamejo.

    • pika je rekel/-la:

      a si sploh prebral ovadbo, ki je na linku?

    • jožek je rekel/-la:

      Seveda, saj gre za ovadbo, ki nima namena, kogar koli soditi ali obsoditi, temveč ima kot velika večina ovadb in obtoževanj , namen ustvarjati meglo in dvigovati prah.

      Taka taktika in strategija se očitno obrestuje, saj zavedejo zadostno število ljudi, novinarjev pa 98%. Pomisli zakaj Janša v zadnjih 20 letih nikoli ni bil obsojen in tudi v aferi Partija, pardon Patria, ne bo. Zato, ker se sodniki ne upajo več tako prostituirati, saj je na koncu procesov še evropsko sodišče.

    • pika je rekel/-la:

      jožek,

      samo evropsko sodišče je proti vojnim zločincem. Tako Hitlerjevim, domobranskim kot tudi proti takšnim orožarskim mafijcem kot je Janša!

      Pa naj ga brani žena šefa rotikorupcijske komisije - še vedno je eden najbolj skorumpiranih ljudi daleć naokoli.

    • jožek je rekel/-la:

      Kaj pa udbomafijec Milan Kučan in Hasan Ćengić z Osama bin Ladenovem orožju na Ljubljanskem (450 ton) in Mariborskem letališču (400 ton)?

  • MEFISTO je rekel/-la:

    S PIKO smo spet dobili novega nasprotnika v orožju, ki pa se sramežljivo skriva za ženskim nickom.

    Nekoliko je tudi v zaostanku, saj še kar obračunava z mrtvimi domobranci, medtem ko se mi že spoprijemamo s postkomunističnmo levico.

  • petrovc je rekel/-la:

    PIKA: povej nekaj Hitlerjevih vojnih zločinov, ki so na nivoju Dresdena, Hirošime, v eni noči in enem dnevu. Zverskih posilstev 10 milijonov žensk, potopitev potniške ladje s otroci in starci v ledenem morju maja 1945, zverskega pohoda ujetnikov, 800.000 od Stalingrada do Sibirije,….!!
    Pa domobranskih, da bi metali s kopiti pobite Slovence v jame, po tisoče na dan!

    • pika je rekel/-la:

      Začnemo lahko z Guernico,

      Končamo pa s Treblinko, Belžecem, Majdanekom, Sobiborom, Chelmnom in Auschwitzom.

      Najmanj 6 milijonov Judov. Neverjetno, da tega sam ne veš.

      Stari Petrovc je očitno NAZI fan! Da ni služil v kateri od domobranskih ali celo SS ali gestapo enot v Sloveniji?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Ponosen bi bil, če bi bil dovolj zgodaj rojen, da be se lahko v domobranskih vrstah boril proti največjemu zlu človeštva, komunizmu.

  • petrovc je rekel/-la:

    ZGAGA: o tej aferi ne bo odločala nobena vlada! O tej aferi bo pričala bližnja prihodnost in tvoji vlogi v njej! Trdo in pošteno! Že raste PALICA, tudi za tvojo rit!

  • petrovc je rekel/-la:

    PIKA: s žaljivkami ne boš uspela! Sicer me zanima, pa tudi ne, kateri klon bedaka si spet ti!
    Pom moški z ženskim vzdevkom! Se igraš z psi ali kozami?
    Tu se bedaki razmnožujete, kot črvi po dežju!
    PREČITAJ točno, kaj sem te vprašal, predno serješ!
    Številka 6 milijonov je lari fari! Tedaj toliko Judov v Evropi ni bilo! Po Ruskih arhivih!

    Jaz sem JUD! Po mami! Da ti bo jasno, katere manj vredne pasme si ti, pa mi ni treba praviti! SAMO glede na tvoje pisanje, da se razumeva!
    Pa midva se nimava kaj razumeti, da se razumemo s ostalimi minimalno normalnimi na teh straneh:

    • pika je rekel/-la:

      Začnemo lahko z Guernico,

      Končamo pa s Treblinko, Belžecem, Majdanekom, Sobiborom, Chelmnom in Auschwitzom!

      Po tvoje je bil najprej Dresden in Hiroshima, nato pa so se tvoji naziji maščevali z bombadiranjem Guernice in iztrebljevalskimi taborišči po Evropi?

      V Nemčiji bi že zdavnaj ždel v zaporu!

  • petrovc je rekel/-la:

    PIKA: govora je bilo o zločinih!!! Ne pa kdo je začel!
    Tako prvo, kot drugo svetovno vojno so začeli ANGLEŽI!
    TI POJMA NIMAŠ O ZGODOVINI!
    Čitaj dalje Seliškarjeve Mule!
    Ti pojma nimaš, kaj se je dogajalo v Španiji!
    Čitaj dalje Seliškarjeve Mule!

    O Nemčiji in zaporih si pa POSLEDNJI, ki bi prerokoval!
    Mislim pa, da si kak Zgaga osebno!
    Imej vsaj toliko ponosa, NEZLAGANOSTI, da si za nick vzameš pravo ime!

  • pika je rekel/-la:

    “Tako prvo, kot drugo svetovno vojno so začeli ANGLEŽI!”

    ??????????????????????????????????????

  • petrovc je rekel/-la:

    PIKA: JA!!! Boš pa moral malo filozofije in zgodovine dati skozi!
    Tebe pa res ne mislim učiti!
    Morda bi ti napisal kaj, če bi bil prijazen in kulturen!
    Zgodovina se ŽE PIŠE ZNOVA!
    OBE SVETOVNI VOJNI SO ZAČELI ANGLEŽI!
    GRE ZA NAJBOLJ ZVERSKI NAROD!
    Tudi razkosanje Rusije v bodočnosti so že pripravili! Oni se vojskovali nikoli niso!
    Za njih so se vojskovali in umirali drugi!

  • petrovc je rekel/-la:

    PIKA: LE ČEVLJE SODI NAJ KOPITAR!!!!!!!

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPENWOLF: sva poslednjič kulturno zaključila?! Ergo, ne izzivaj, da se spet ne zavrtiva!

    • steppenwolf je rekel/-la:

      Hm, mal moram, ampak zakaj pa ti, Petrovc Z VELIKO, misliš, da ni javnega sojenja.

  • partizan je rekel/-la:

    Eni bi kar spreminjali zgodovino in jo na novo pisali po svoje?

    A ni dovolj že Janez Janša, zdaj pa še Petrovc?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PARTIZAN, ne bomo spreminjali zgodovine, le opisali jo bomo tako, kot se je dogajala.

      Tudi o tem bomo pisali, kako ste partzani celo vojno bežali pred domobranci.

      Kos ste jim bili i šele potem, ko so bili zvezani, mučeni, izstradan ter ponižani in ko so vam jih ANGLRŽIi vrnili v okviru domoljubnega dogovora Koroško za domobrance.

      Odtlej nimamo več ne Koroške in ne domobrancev, vendar pa vsak dan več herojskih partizanov.

      Prikaterem bežbataljonu si pa ti služil?

    • partizan je rekel/-la:

      Ha ha

      Bitka pri Turjaku je lep dokaz o domobranski vojaški nemoči.

      Sicer ste bili uradno pomožne policijske sile SS!

    • MEFISTO je rekel/-la:

      Turjak ste zavzeli izključno zaradi pomoči italijanske vojske, s katero ste kolaborirali od vsega začetka do njene kapitulaciji, prikateri pa niste imeli nič partizani.

    • partizan je rekel/-la:

      Mefisto je isti kot Petrovc,

      prvi pravi, da so partizani kolaborirali z Italijani, drugi pa, da so prvo in drugo svetovno vojno začeli Angleži…

      Mimogrede, ko si prej zapisal tole:

      “Tudi o tem bomo pisali, kako ste partzani celo vojno bežali pred domobranci.

      Kos ste jim bili i šele potem, ko so bili zvezani, mučeni, izstradan ter ponižani in ko so vam jih ANGLEŽI vrnili v okviru domoljubnega dogovora Koroško za domobrance.”

      Pred čim pa so domobranci sploh ZBEŽALI na Koroško?

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PARTIZAN, saj niste kolaborirali le z italijansko vojsko, tudi z nemško vojsko ste sodelovali.

      Napadali ste Nemce le toliko, da so imeli vzrok za represalije.

      Vse v skladu z revolucionarnim imperativom, da žrtve morajo biti.

      Za ta revolucionarni cilj so uporabili Dražgoše, v ta namen je moral pasti Pohorski bataljon in v tem cilju so tik pred izbruhom svobode likvidirali celjskega kreisfuererja, visokega nemškega oficirja, zaradi katerega so potem likvidurali 100 nedolžnih Slovencev.

      Narod naš dokaze hrani.

  • petrovc je rekel/-la:

    STEPPENWOLF: s tem se pa res ne ukvarjam, mislim, da se strinjava, da imamo mnogo bolj pomenbne stvari za rešit, organizirati državo in gospodarstvo, pristriči peroti povampirjeni birokraciji,
    kot brskati po že prebranih, falsficiranih in odmerjenih arhivih, natepavati bele in rdeče, in se ukvarjati z druge vrstami šakalskih afer!

    Zgodovino naj presojajo filozofi-zgodovinarji!
    Prekrške vseh vrst pa sodišča!

    Predsednik vlade naj se ukvarja z državno birokracijo!
    Parlament s racionalnimi in razumnimi zakoni!
    Predsednik države pa z mednarodnimi odnosi, tu g. Turku NI kaj očitati!
    Policija pa z lopovi, ne pa s napačnimi parkiranji:

    • MEFISTO je rekel/-la:

      PETROVC, ker si se že prenaglil, mi pa povej enega od večjih uspehovnašega predsednika republike na področju mednarodne politike Slovenije.

      Seveda pa mi ne pripoveduj o njegovih letih, prebitih pri OZN v New Yorku, kamor ga je poslal Rupel.

    • steppenwolf je rekel/-la:

      OK, Petrovc, se pa strinjam tudi o angležih.