25. februar, 2011 | Nina Bučuk

Raketoplan Discovery na zadnji misiji

Včeraj je z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje še zadnjič poletel raketoplan Discovery.
  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS

Včeraj zvečer po našem času je z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje še zadnjič poletel raketoplan Discovery, ki je najstarejše vesoljsko plovilo v floti Nasinih raketoplanov. Prvič so ga v vesolje poslali avgusta leta 1984, opravil pa je že 38 poletov.

Na 11-dnevni misiji bo Discovery z šestčlansko posadko na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) zadnjič pripeljal večnamenski logistični modul Leonardo, ki bo postal stalni skladiščni del postaje v katerem je več kot 12 ton tovora za znanstvene poskuse in sistem za nadzor temperature in vlažnosti ozračja.

Skupaj z astronavti je poletel tudi 2,5 milijona dolarjev vreden 136 kilogramski humanoidni robot imenovan Robonaut 2 (R2). Gre za prvega človeku podobnega robota v vesolju. Visok je en meter, napajala pa ga bo elektrika iz omrežne postaje. Vgrajenih ima pet kamer in 350 tipal, ki jih upravlja v trupu vgrajeni računalnik z 38 procesorji.

Odpravo, ki nosi oznako STS-133 so zaradi tehničnih težav na raketoplanu in izstrelitveni ploščadi preložili dvakrat. Sprva so imeli težave s cevjo, ki je povezovala raketoplan z izstrelitveno ploščadjo, iz katere je uhajal vodik. Ker jim razpoke na izolaciji zunanjega rezervoarja ni uspelo odpraviti, so Discovery decembra odpeljali nazaj v hangar Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi. Tam so opravili podrobne preglede rezervoarja in izolacije in napake odpravili.

Nasa bo tako z isztrelitvijo raketoplanov Endeavour (19. april) in Atlantisa (9. junij) zaključila več kot trideset let trajajoč program Space shuttle.

S klikom tukaj lahko spremljate trenuten položaj raketoplana.

 


  • DELICIOUS
  • Google
  • RSS
1 x komentirano